Tuesday, October 23, 2012

ΕΚΤ: Οι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν καλά όσους πληρώνουν

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών της τράπεζας ...
Οι τράπεζες αξιολογούνται ευνοϊκότερα αν παρέχουν μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις στους οίκους αξιολόγησης.

Σύμφωνα με μελέτη από ομάδα ερευνητών της ΕΚΤ που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον τίτλο “Bank ratings: What determines their quality”, οι τρεις μεγάλοι οίκοι Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch βαθμολογούν με υψηλή αξιολόγηση κατά κύριο λόγο τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες οι οποίες είναι οι πρωταγωνιστές της αγοράς παραγώγων.


Για την περίοδο μάλιστα 1990 – 2012 βρίσκουν με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει ότι οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν δώσει  τις καλύτερες αξιολογήσεις στις τράπεζες που έχουν εκδώσει περί τα 6 τρισ. δολ. ονομαστικής αξίας παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Δηλαδή οι καλύτερες αξιολογήσεις έχουν δοθεί σ’ εκείνους που κατά βάση έχουν κατηγορηθεί ως οι πρωταγωνιστές της κρίσης της φούσκας του χρέους.

Ειδικότερα, η έρευνα καταλήγει στις παρακάτω διαπιστώσεις:

Οι τραπεζικές αξιολογήσεις στα ανώτερα επίπεδα των αξιολογήσεων δεν έχουν ουσιαστική σχέση με τις εκτιμώμενες πιθανότητες χρεοκοπίας δυο χρόνια αργότερα.

Η  δομική ανάλυση αποκαλύπτει συστηματικές σχέσεις μεταξύ της κατεύθυνσης του λάθους αξιολόγησης και του μεγέθους της τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες τράπεζες συστηματικά λαμβάνουν πιο ευνοϊκές αξιολογήσεις, σε σχέση με το εκτιμώμενο ρίσκο χρεοκοπίας τους. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, αυτή η μεροληψία αντανακλά κυρίως τα αντικρουόμενα κίνητρα των οίκων αξιολόγησης, σε ότι αφορά τις μεγάλες τράπεζες, αντί για την αντικειμενική αποτίμηση των κρατικών εγγυήσεων που παρέχονται στις μεγάλες τράπεζες.

Οι οίκοι αξιολόγησης συστηματικά δίνουν πιο ευνοϊκές αξιολογήσεις σε τράπεζες που τους παρέχουν μεγάλες τιτλοποιήσεις.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η διαδικασία αξιολόγησης των τραπεζών πιθανότατα υπονομεύεται από αλληλοκαλυπτόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα μεταξύ των οίκων αξιολόγησης και των μεγάλων τραπεζών.

protothema gr
23/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin