Tuesday, October 23, 2012

Μάχη με τον χρόνο στη σκιά κραδασμών και διαφωνιών

Σοφία Βούλτεψη
Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών...
Με τη Eurostat να δίνει στη δημοσιότητα αριθμούς βαθιάς ύφεσης, υψηλών ελλειμμάτων και αύξησης του χρέους, τη χώρα να ταλανίζεται από απεργιακές κινητοποιήσεις και απειλές για πλήρη διάλυση εκ  μέρους της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΔΕΗ και τον υπουργό των Οικονομικών να προειδοποιεί πως αν δεν ληφθεί η δόση «θα πεινάσει ο κόσμος», συναντώνται σήμερα στις 3 μ.μ. οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, οι δανειστές τελούν εν αναμονή, προκειμένου να συγκληθεί ακόμη και έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ είναι εκπεφρασμένη η βούληση για συνολική λύση στο «ελληνικό πρόβλημα», πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις.



Η κυβέρνηση παλεύει αυτή τη στιγμή με τον χρόνο, αλλά και με εσωτερικές διαφωνίες, οι οποίες θα καταβληθεί σήμερα προσπάθεια να εξομαλυνθούν.

Αν δεν υπάρξει μια τελική συμφωνία, τότε το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στο προγραμματισμένο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, ενώ η ανάγκη για εκταμίευση της δόσης πιέζει, καθώς καταληκτική ημερομηνία, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει κατά την συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, για τα ταμειακά αποθέματα του κράτους είναι η 16η Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

«Για τα κρίσιμα ζητήματα των εργασιακών θεμάτων, αυτό που θέλω να σας πω και να επιβεβαιώσω, είναι ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και σχεδόν κοντά», δήλωσε την Κυριακή, μετά από την ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συζήτηση κρίνεται ότι πλέον γίνεται με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά, καθώς φαίνεται να διασφαλίζεται πως οι τριετίες διασώζονται με «πάγωμά» τους.

Σε καλό δρόμο δείχνει να κινείται και η διαπραγμάτευση για το ύψος των αποζημιώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η τρόικα επιμένει για περαιτέρω μείωσή τους, φέρεται να συζητά την πρόταση για ένα διαχωρισμό μεταξύ υφιστάμενων εργαζομένων και νεοπροσληφθέντων.

Σύμφωνα με τη θέση που έχει προτείνει ο υπουργός Εργασίας, εργαζόμενοι πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, πέρα από τους 12 μήνες αποζημίωση, θα έχουν μια προσαύξηση που θα υπολογισθεί είτε με βάση τον κατώτερο μισθό για έξι επιπλέον χρόνια (586Χ6), είτε με ένα πλαφόν στις αποδοχές. Η μείωση των αποζημιώσεων θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και θα είναι ανάλογη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο εργασίας, η διαπραγμάτευση γίνεται γύρω από την ατομική διευθέτηση και συγκεκριμένα τη δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει απευθείας με τον εργαζόμενο τυχόν αυξομειώσεις στο χρόνο απασχόλησης, με διατήρηση του ανώτατου χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας.

Οι μεταβολές συζητείται να αφορούν σε υπέρβαση κατά μία ή δύο ώρες του ωραρίου, με ανάλογη μείωση άλλη ημέρα, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, χωρίς να καταβάλλονται υπερωρίες.

elzoni.gr
23/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin