Monday, October 22, 2012

Από τους Ρυθμιστές ξεκινά το ενεργειακό τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Τελ Αβίβ

Στο Ισραήλ βρίσκονται από χθες αντιπροσωπείες των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, Ελλάδας και Κύπρου, προκειμένου να έχουν επαφές με τους ισραηλινούς ομολόγους τους και όχι μόνο. Η ατζέντα της επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ περιλαμβάνει συναντήσεις με τις αρχές και τις εταιρείες φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, καθώς και με τον υπουργό υποδομών Ούζι Λαντάου, τον άνθρωπο που εκπροσώπησε την περασμένη άνοιξη την κυβέρνηση του Ισραήλ στις τριμερείς επαφές που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα (Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος) για την αναβάθμιση της ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών με έμφαση στην αξιοποίηση και μεταφορά των κοιτασμάτων  της Αν. Μεσογείου στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.


Οι τριμερείς επαφές, στην οποία η ΡΑΕ εκπροσωπείται σε ανώτατο επίπεδο δια του προέδρου της Δρ. Νίκου Βασιλάκου,  θα έχει ως στόχο το συντονισμό για όλα τα μεγάλα ενεργειακά project διασυνδέσεων, με την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Επίσης στις συνομιλίες θα εξεταστούν και θέματα μεταφοράς του φυσικού αερίου με τους ισραηλινούς να επιθυμούν οι εξαγωγές του αερίου της Μεσογείου να πραγματοποιούνται με τη μορφή LNG από τερματικό σταθμό στη Κύπρο (Βασιλικό) με προτιμητέο σταθμό άφιξης τη Ρεβυθούσα ή άλλο τερματικό στον ελληνικό χώρο. Βεβαίως πάντα στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τις εξαγωγές LNG, που έχει κατατεθεί από τη ΔΕΠΑ.

Οι τρεις χώρες και ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Κύπρος στοχεύουν να συντονιστούν προκειμένου να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις προς την ΕΕ για την ένταξη των έργων διασυνδέσεων στα έργα προτεραιότητας που θα αποφασιστεί να χρηματοδοτηθούν με κοινοτικά χρήματα από το γιγαντιαίο πακέτο που προορίζεται για τις ενεργειακές υποδομές τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι η ΡΑΕΚ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου) έχει ήδη υποβάλει σχετική πρόταση για τον περίφημο Eurasia Interconnector, το project ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας που έχει προταθεί από την Quantum Energy σε συνεργασία με την αρχή ηλεκτρισμού του Ισραήλ αλλά και τη ΔΕΗ.

Μέλημα της ελληνικής πλευράς, είναι να ενταχθούν στα έργα προτεραιότητας οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών, με προτεραιότητα τη διασύνδεση της Κρήτης, η οποία αναμένεται να αναδειχθεί σε κόμβο με δεδομένο ότι ο Eurasia Interconnector έχει σχεδιαστεί αρχικά να συνδέεται με την Κρήτη και στη συνέχεια να κατευθύνεται προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

 
Εργαλεία χρηματοδότησης

Θυμίζουμε ότι η Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι για περίοδο 2010-2020 απαιτούνται επενδύσεις συνολικού ύψους 1 τρισ. ευρώ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Ευρώπης, ενώ πιο πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι στον προϋπολογισμό 2014 -20 θα περιλαμβάνεται κονδύλι 40 δις ευρώ για τους τομείς της ενέργειας των μεταφορών και των άλλων υποδομών. Από αυτό το ποσό 9,1 δις θα αφορούν αποκλειστικά στην μεταφορά ενέργειας.

Ήδη από ελληνικής πλευράς, στην λεγόμενη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος στον Ηλεκτρισμό, έχει μπει το γνωστό έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων, μετά από σημαντικές προσπάθειες και αγώνα δρόμου που έκανε ο ΑΔΜΗΕ.

Εκτός των Κυκλάδων αίτηση έχει κατατεθεί και για τον περίφημο Eurasia Interconnector ενώ και η διασύνδεση της Κρήτης, με το ηπειρωτικό σύστημα, που εντάσσεται στο συνολικό project διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, θα επιχειρηθεί να καλυφθεί χρηματοδοτικά από την ΕΕ.

energypress.gr

22/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin