Wednesday, October 17, 2012

Πολιτική μάχη εκτός συνόρων μετά τη διαφωνία για τα εργασιακά

Σοφία Βούλτεψη
Με την διαφωνία όσον αφορά στις εργασιακές αλλαγές που απαιτεί η τρόικα στις αποσκευές του δίνει την μάχη στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πρώτα στο Βουκουρέστι για το Συνέδριο και τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μετά στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η επιδίωξη είναι πλέον να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία, καθώς θεωρείται αδιανόητο να εγκαταλειφθεί η Ελλάδα λόγω της συγκεκριμένης διαφωνίας.
Κατά την χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσαν αντίθετοι με τις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά, με τον κ. Κουβέλη να ξεκαθαρίζει πως το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τις αλλαγές και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μιλά για «σκόπιμες καθυστερήσεις» εκ μέρους της τρόικας.



Την ίδια ώρα την ίδια στάση κρατούσε το σύνολο της κυβέρνησης με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να αποχωρεί από τις συνομιλίες με την τρόικα μιλώντας για αποκλίσεις και τους ίδιους τους εκπροσώπους των δανειστών να αποχωρούν, προκειμένου να βρίσκονται και αυτοί στις Βρυξέλλες.

Οι δηλώσεις ΚουβέληΟι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται. Η τρόικα δυστυχώς προβάλλει αξιώσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με όλα εκείνα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα σε σχέση με τα 11,5 δις ευρώ.

Βεβαίως πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλά δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή το να αξιώνει η τρόικα να ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή να θέλει το διαμελισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και όσων έχουν απομείνει.

Η ΔΗΜΑΡ κατηγορηματικά αποκρούει και δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα που έχουν σχέση με αυτά τα οποία αξιώνει η τρόικα σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.

Οι αξιώσεις της τρόικα στοχεύουν στην ισοπέδωση της εργασίας. Οι αξιώσεις της τρόικα, στο βαθμό που θα γίνονταν αποδεκτές-αλλά δεν γίνονται από εμένα αποδεκτές-ισοδυναμούν με τροφοδότηση και περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης και της καλπάζουσας ανεργίας.

Όλα τα άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν στο κράτος, βεβαίως πρέπει να γίνουν. Αλλά πρέπει να καταλάβει η τρόικα ότι οι αξιώσεις της υπερβαίνουν κάθε αναγκαίο μέτρο. Υπερβαίνουν τις αντοχές αυτής της κοινωνίας.

Υπερβαίνουν εκείνες τις ρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να υπάρξουν, αναφορικά και με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ.

Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι όλο το πακέτο των μέτρων δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα. Πρέπει να ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το οποίο έχει σχέση και με την ανάγκη ύπαρξης της χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Και αναμφισβήτητα με τη δυνατότητα της χώρας να αποσύρει μέτρα, στο βαθμό που θα υπάρχουν έσοδα του ελληνικού Δημοσίου. Και βεβαίως είναι σε εκκρεμότητα και αποτελεί κι αυτό στοιχείο του γενικότερου περιγράμματος, μέσα στο οποίο εντάσσονται αναμφισβήτητα τα μέτρα για την εκταμίευση των 31, 5 δις. Ευρώ. Είναι εκείνα που έχουν σχέση με την ανάγκη εκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας. Με αυτές τις θέσεις προσήλθα σήμερα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ,διεκδικώντας, ταυτόχρονα, εκείνο που αφορά στη δική μας δυνατότητα να κατανείμουμε τα μέτρα, όχι με οριζόντιο τρόπο, αλλά με έναν τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τις αναγκαίες κλίμακες. Η κατανομή αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδος.

Οι δηλώσεις Βενιζέλου
Ο σκληρός πυρήνας κρατών και άλλων παραγόντων που διοικεί την Ευρωζώνη, παίζει δυστυχώς με τη φωτιά, με τη φωτιά και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά.

Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή να παρουσιάσει πολιτικά το πραγματικό, εθνικό και κοινωνικό ζήτημα της Ελλάδας. Να αναδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Η καθυστέρηση των συζητήσεων με την Τρόικα, η οποία είναι προφανώς σκόπιμη από την δική τους πλευρά, δεν ωφελεί την Ελλάδα, ούτε την Ευρωζώνη. Πρέπει οι συζητήσεις να κλείσουν, όχι όμως όπως–όπως και όσο–όσο.

Δε θέλω να θυμίσω σήμερα ποια ήταν η δική μας πρόταση για τη στρατηγική που έπρεπε ν’ ακολουθηθεί και για τη διαπραγμάτευση η οποία έπρεπε να ξεκινήσει από το γενικό πλαίσιο για να καταλήξει στα μέτρα και όχι αντίστροφα.

Στηρίζουμε την κυβέρνηση, θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία εθνική γραμμή, αλλά θέλουμε να αποδώσει. Το πακέτο που θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση πρέπει να είναι πραγματικά το τελευταίο. Πρέπει να είναι εσωτερικά δίκαιο. Τα μέτρα είναι βαριά, αλλά πρέπει στο εσωτερικό τους να μην είναι οριζόντια, να καταλαβαίνει ο πολίτης ότι υπάρχει το στοιχείο της δικαιοσύνης.

Πρέπει το πακέτο να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση, αλλιώς οι αγορές δεν θα πειστούν. Πρέπει να πειστεί και να κινητοποιηθεί τόσο η ελληνική κοινωνία, όσο και η διεθνής αγορά. Και βεβαίως πρέπει το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων να συνοδεύεται από ουσιαστικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα άμεσης εφαρμογής.

Για τα εργασιακά θέματα μίλησα χθες αναλυτικά και τοποθετήθηκα με πολύ καθαρό τρόπο. Το σημείο στο οποίο φθάσαμε στα εργασιακά τον περασμένο Φεβρουάριο είναι το ακραίο σημείο. Άλλες παρεμβάσεις στα εργατικά δικαιώματα δε βοηθούν ούτε την παραγωγή, ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε την απασχόληση. Αλλού πρέπει να ψάξουμε τώρα. Είναι λάθος η εμμονή στο ζήτημα αυτό και το έχουμε αποδείξει με αριθμούς και στοιχεία.

Το ΠΑΣΟΚ θα λειτουργήσει και πάλι με απολύτως υπεύθυνο τρόπο. Ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, αλλά και της κοινωνικής συνοχής και της αναπτυξιακής προοπτικής.

Αυτό αγωνιζόμαστε να κάνουμε και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί οι Έλληνες μέσα σε μια Ευρώπη στρατηγικά αμήχανη και σε έναν κόσμο που δεν έχει ηρεμήσει και που παρακολουθεί πολύ προσεκτικά αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. -

Δήλωση Βρούτση

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει λύση» δήλωσε αργά απόψε, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά το τέλος της τρίτης, την ίδια ημέρα, συνάντησής του με τους επικεφαλής της τρόικας. «Δίνουμε μια μάχη με ρεαλισμό και χωρίς ιδεοληψίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει απόκλιση που πιστεύουμε ότι θα ξεπεραστεί και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

Ο ΥΠΟΙΚ στη Βουλή

Νωρίτερα, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε σε δραματικό τόνο πως «χρειαζόμαστε τη δόση άμεσα, διαφορετικά θα πεθάνουμε από ασφυξία», υπενθυμίζοντας ότι η Ισπανία ετοιμάζεται να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και επομένως «τα κεφάλαια που διεκδικούμε εμείς τα ζητάνε και άλλοι».

Ο κ. Στουρνάρας επανήλθε στο αίτημα της Ελλάδας για διετή επιμήκυνση και εκτίμησε ότι αν τελικά γίνει δεκτό δεν θα χρειαστεί η λήψη μέτρων μετά το 2014. Αντιθέτως, πρόσθεσε, αν δεν πάρουμε την επιμήκυνση, θα απαιτηθούν μέτρα 18 δις ευρώ.


 elzoni.gr
17/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin