Tuesday, October 9, 2012

Φρούριο η Αθήνα, σπριντ από το Λουξεμβούργο

Σοφία Βούλτεψη
Το ενδιαφέρον από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup έκλεψε η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, που σήμερα μετατρέπεται σε φρούριο με απαγόρευση συναθροίσεων και πορειών σε συγκεκριμένους δρόμους, αλλά και με την ενεργοποίηση 7.000 αστυνομικών.

Την ώρα που την ελληνική επικαιρότητα μονοπωλούσαν οι συζητήσεις περί του σκοπίμου των συλλαλητηρίων, η τύχη της χώρας συζητείτο για άλλη μια φορά τόσο σε επίπεδο υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, όσο και σε επίπεδο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.



Αν και στο Eurogroup δεν υπήρξε δήλωση για την Ελλάδα, όσον αφορά στα συμπεράσματα της συνεδρίασης, αυτή ήλθε αργότερα κατά την συνέντευξη Τύπου, με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ να δίνει μια ευνοϊκή για τη χώρα μας περιγραφή της κατάστασης - με αναφορά στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ, το ελληνικό ζήτημα πρέπει να λάβει οριστική λύση μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο και πάντως πριν από την εκπνοή του 2012.

Και βέβαια, ρητή αναφορά έγινε για άλλη μια φορά στην ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι απλά δημοσιονομικό.

Η απαγόρευση σήμερα της κυκλοφορίας από την αστυνομία, προκάλεσε σκληρές αντιδράσεις εκ μέρους της ΓΣΕΕ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτρέπει σε παλλαϊκή διαμαρτυρία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να εκφράζουν τη διαφωνία τους με το μέτρο και την κυβέρνηση να κάνει έκκληση για διαφύλαξη της ειρήνης.

Στο μεταξύ, η επίσκεψη Μέρκελ έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως στο εξωτερικό, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε να ξεκαθαρίζει πως η επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα είναι αντίστοιχη με εκείνες που πραγματοποιεί η Γερμανίδα καγκελάριος σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατεβάζοντας έτσι τον πήχη των προσδοκιών. 

«Η καγκελάριος δεν είναι η τρόικα. Η καγκελάριος θα ταξιδέψει στην Ελλάδα όπως ταξιδεύει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όπως ήρθε στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός», είπε ο κ. Σόιμπλε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Τόνισε επίσης πως το Βερολίνο έχει εντατική διμερή συνεργασία με την Ελλάδα, προκειμένου να τη βοηθήσει να «χτίσει» μια ανταγωνιστική οικονομία.

«Η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτό το δύσκολο δρόμο», είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας ωστόσο πως «η τρόικα έχει τη δική της δουλειά».

«Πρέπει να αναφέρει αν η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας και, αν η τρόικα μπορέσει να το πει αυτό, τότε θα πληρούνται οι όροι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αλλά αυτό δεν θα είναι στην ατζέντα της επίσκεψης στην Αθήνα», ξεκαθάρισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB του Βερολίνου, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι «μόνο εάν η Ελλάδα εκπληρώσει αποδεδειγμένα τις υποχρεώσεις λιτότητας, μπορεί να εκταμιευθεί η επόμενη δόση».

Τόνισε ακόμη ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να οικοδομήσει αποτελεσματική διοίκηση και οικονομία, αλλά κάποτε η χώρα πρέπει να σταθεί μόνη της. «Σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο, οποιαδήποτε βοήθεια είναι μάταιη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ΔΝΤ επιμένει στην αναδιάρθρωση


Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να εξετάσουν το σενάριο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σε περίπτωση που αυτό αποδειχθεί μη βιώσιμο, υποστηρίζει ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Μένο Σνελ.

«Η εισφορά των κυβερνήσεων από εδώ και στο εξής θα αποτελέσει αναμφίβολα αντικείμενο συζήτησης», δήλωσε ο αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε χθεσινή συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad.

Ο κ. Σνελ υπογράμμισε, επίσης, τη διάσταση απόψεων που παρατηρείται ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα.

Φρίντεν και Φέκτερ

Υπέρ της χορήγησης περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα, «αν αυτό δεν απαιτεί πολλά επιπρόσθετα κεφάλαια», τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα εκεί και πιστεύω πως αν πρέπει να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο, αν αυτό δεν απαιτεί πολλά επιπρόσθετα κεφάλαια, τότε θα πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα», είπε.

Τόνισε, πάντως, πως η προσπάθεια θα πρέπει να είναι αμφίδρομη και πως η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

«Θέλουμε το κοινό μας νόμισμα, το ευρώ, όχι μόνο θα το προστατέψουμε μέσω της κεντρικής μας τράπεζας, αλλά μέσω αυτών των εργαλείων (ESM) θα προστατέψουμε και ολόκληρη την ευρωζώνη και τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δήλωσε από την πλευρά της, προσερχόμενη στη σύνοδο η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ.

«Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση προς την κατεύθυνση της σταθερότητας, αλλά δεν έχουμε λύσει ακόμη τα προβλήματά μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθεροποίηση των ισπανικών τραπεζών και να παρακολουθούμε την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Πιθανότατα η Κύπρος θα καταθέσει αίτημα στήριξης. Η Σλοβενία αντιμετωπίζει δυσκολίες. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα πνιγούμε στα χρέη στην Ευρώπη».

Ο Γιουνκέρ και η ελπίδα
«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Στρασβούργο. «Θα ενημερωθούμε από τους Έλληνες συναδέλφους μας και από την τρόικα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρόκειται να ληφθεί σύντομα απόφαση για την Ελλάδα, απάντησε: «Η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ».

http://www.elzoni.gr/html/ent/889/ent.26889.asp
9/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin