Saturday, November 10, 2012

Η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Economist, με θέμα τους κινδύνους και τις προκλήσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στις επιχειρήσεις.

«Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης, ίσως το ποσό να είναι και μεγαλύτερο. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί, καθώς πρέπει να λυθούν δύο προβλήματα: πρώτον το χρηματοδοτικό κενό που θα προκληθεί από τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος και δεύτερον, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους», τόνισε ο Γ. Ζανιάς. Συμπλήρωσε δε ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας εντοπίζεται στην έλλειψη ρευστότητας και αυτό οδηγεί επί της ουσίας σε πίεση προς όλες τις επιχειρήσεις, με συνέπεια την έκρηξη της ανεργίας.



Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΧΣ Π. Θωμόπουλος εξήρε από την πλευρά του τη σταθερότητα που επιδεικνύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο, παρά τις συνέπειες τις οποίες έχει υποστεί, έχει σταθεί όρθιο, έχει προστατεύσει τις καταθέσεις και θα συνεχίσει να τις εγγυάται.

Αναφερόμενος στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, υπογράμμισε ότι με τα σωστά επιχειρήματα η τρόικα αντιλαμβάνεται ότι δεν πρέπει οι ιδιώτες μέτοχοι να τιμωρηθούν, καθώς δεν ευθύνονται αυτοί για την κρίση. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα κεφάλαια που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι επαρκή υπό την προϋπόθεση ότι η ύφεση το 2013 δεν θα κινηθεί υψηλότερα των προβλέψεων (4,5%).

Ο κ. Χρ. Γκόρτσος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ανέφερε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της φερεγγυότητας του τραπεζικού συστήματος, ενώ θα συμβάλει και στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Παίρνοντας το λόγο ο καθηγητής πανεπιστημίου και επικεφαλής οικονομολόγος της Εurobank Γκ. Χαρδούβελης τόνισε πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, για το χρέος θα υπάρξει κάποιου είδους «κούρεμα». Έκρουσε όμως τον κώδωνα του κινδύνου για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι πρέπει οι Έλληνες να μειώσουν την κατανάλωση.

Ο γενικός διευθυντής λιανικής της Εθνικής Τράπεζας Ανδρέας Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη γενναίου εμπλουτισμού των κινήτρων επιχορηγήσεων για επενδύσεις και επισήμανε ότι το τρίπτυχο αξιολόγηση βιωσιμότητας, αξιολόγηση της υλοποίησης και εκταμιεύσεις θα πρέπει να περάσει εξ ολοκλήρου στις τράπεζες.
Την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα και να υπάρξει συμφωνία για μείωση του χρέους επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει αύξηση της στήριξης που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να επιταχύνει την υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, να προχωρήσει στην εξόφληση των εκκρεμών οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και να ενισχύσει το ρόλο του ΕΤΕΑΝ.

express gr
10/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin