Saturday, November 10, 2012

Στο κόκκινο η ένταση ενόψει Eurogroup

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για αναβολή στη λήψη απόφασης για εκταμίευση της δόσης, κατά το Eurogroup της Δευτέρας.

Το κλίμα πυροδότησε η προχθεσινή δήλωση Σόιμπλε, που κυριάρχησε στην ειδησεογραφία, ακόμη και όταν αυτή ουσιαστικά διαψεύστηκε από χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, με την οποία το Βερολίνο έδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για το πολιτικό θάρρος που επέδειξε ψηφίζοντας το νέο πακέτο λιτότητας.


«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα πολύ εντυπωσιακό βήμα. Ενέκρινε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, στο οποίο περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα βοηθήσουν τους Έλληνες να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα και την εμπιστοσύνη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Ζάιμπερτ.

«Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει αποφασιστικότητα και θάρρος», κατέληξε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ’ς μετέφερε δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου, σύμφωνα με την οποία δεδομένη φαίνεται να θεωρεί η τρόικα την ανάγκη δύο επιπλέον ετών για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα.

«Αν και δεν υπάρχει προς το παρόν καμία απόφαση, έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι η τρόικα βασίζει όλες τις εκθέσεις και δημοσιονομικές μελέτες της στην εκτίμηση ότι η χώρα θα χρειαστεί άλλα δύο έτη για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η πηγή του Reuters ανέφερε, επίσης, ότι η διετής παράταση συνεπάγεται επιπλέον χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Παρότι δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα στο Eurogroup τη Δευτέρα, ο αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιουδήποτε τύπου ελληνικής χρεοκοπίας στις 16 Νοεμβρίου, που λήγουν τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, το Ρόιτερ’ς ανέφερε την ακόλουθη δήλωση εκ μέρους του Ευρωπαίου αξιωματούχου τον οποίο επικαλείται: «Υπάρχει προσδοκία για τελική απόφαση τη Δευτέρα; Υπάρχει μια πολύ, πολύ μεγάλη πιθανότητα διενέργειας ενός δεύτερου γύρου συζητήσεων για την οριστικοποίηση όλων των θεμάτων».

Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε, πάντως, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης γνωρίζουν πως η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα για να αποπληρώσει έντοκα γραμμάτια που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου και το λαμβάνουν αυτό υπόψη στις συζητήσεις τους.

Ωστόσο, τόνισε πως η έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία δεν είναι ακόμη έτοιμη, είναι απαραίτητη για να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ακόμη μία επικίνδυνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας αποδέχονται οι ηγέτες της Ευρωζώνης, καθώς δεν έχουν γεφυρώσει τις διαφορές τους με το ΔΝΤ για τον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους.

Η νέα καθυστέρηση, παρατηρούν οι FT, ωθεί την Ελλάδα στον κίνδυνο μη αποπληρωμής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη Παρασκευή, ενός ποσού 5 δις ευρώ που αντιστοιχεί σε λήξεις ομολόγων τα οποία έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ήλπιζαν ότι θα ολοκλήρωναν τη συμφωνία για το νέο, επιμηκυμένο έως το 2016 πρόγραμμα, στη σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα.

Σύμφωνα, όμως, με αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι θέσεις των Ευρωπαίων δανειστών σχετικά με το πόσο μεγάλη θα πρέπει να είναι η ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της και με το ποιοι θα φέρουν το βάρος των ζημιών, απέχουν ακόμη πολύ από τις θέσεις του ΔΝΤ.

Αν και οι διαπραγματευτές επέμεναν ότι περιορίζουν τις διαφορές τους, ο χρόνος εξαντλείται, αναφέρουν οι Financial Times. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΚΤ ανθίσταται στη χρονική μετάθεση της αποπληρωμής των 5 δις ευρώ, πιέζοντας όλες τις πλευρές να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία.

Το ΔΝΤ παραμένει πιο απαισιόδοξο σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη, σχετικά με τα ποσά που θα συγκεντρώσει η χώρα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ και σχετικά με τα χρήματα που θα χρειασθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Όπως αναφέρουν οι FT, το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει μία διαφορά μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον της τάξης των 5-10 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ αναφορικά με το ύψος που θα διαμορφωθεί το ελληνικό χρέος το 2020.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει πιο περίπλοκες, λένε αξιωματούχοι, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να χαλαρώσει ο σχετικός στόχος και να διαμορφωθεί στο 125% του ΑΕΠ το 2022. 
 .elzoni.gr
 10/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin