Thursday, November 22, 2012

Το ΔΝΤ έχει δίκιο

Η Ελλάδα, εξαθλιωμένη από την ύφεση η οποία έχει μειώσει το ΑΕΠ μέχρι και 20% την τελευταία πενταετία, εμφανίστηκε στο Eurogroup ως άλλος Oliver Twist αναφωνώντας το γνωστό «Κύριοι με συγχωρείτε, μπορώ να έχω λίγο ακόμα (χρόνο να αποπληρώσω τα δάνεια μου)»;
Και πράγματι, οι ηγέτες της Ευρωζώνης δείχνουν αποφασισμένοι να προσφέρουν περισσότερο χρόνο με την ελπίδα ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120% το 2022 χωρίς να υπάρξει «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει τόσο η ΕΚΤ όσο και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.



Δυστυχώς όμως, το «σκληρό και αδιάλλακτο» Δ.Ν.Τ., ως άλλος Mr Bumble (οικοδεσπότης του ορφανοτροφείου στο οποίο ζούσε και εργαζόταν ο Oliver Twist), διαφωνεί ριζικά με την επαιτεία του σύγχρονου Έλληνα Oliver Twist και τις θέσεις της Ευρωζώνης ζητώντας μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Το Δ.Ν.Τ. έχει, κατά τη γνώμη μας, απόλυτο δίκιο να επιμένει στη «σκληρή» γραμμή η οποία θέτει στο διαπραγματευτικό τραπέζι μεγάλες οικονομικές απώλειες για τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια των φίλων μας Ευρωπαίων.

Πράγματι, το ελληνικό χρέος βρίσκεται σήμερα στο 174% του ΑΕΠ.

Η χρηματοοικονομική «μπουτίκ» Exotix εκτιμά ότι μόνο ένα μικρό μερίδιο αυτού, (ήτοι 31% από το 174% του ΑΕΠ) βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών οι οποίοι θυμίζουμε ότι ήδη έχουν υποστεί μεγάλο «κούρεμα» τον περασμένο Φεβρουάριο. Συνεπώς, η επαναγορά αυτού του μεριδίου από την ελληνική κυβέρνηση (λύση την οποία προκρίνουν οι Ευρωπαίοι) μόνο μικρή «ανακούφιση» θα προσφέρει στη δεινοπαθούσα Ελλάδα.

Σε αντίθεση, το μεγαλύτερο μερίδιο του χρέους (ήτοι 100% από το 174%-όσο δηλαδή παράγουμε ετησίως!) βρίσκεται στα χέρια της Ε.Κ.Τ., των Κεντικών Τραπεζών της Ευρωζώνης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Στο βαθμό λοιπόν που οι Ευρωπαίοι θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το ελληνικό πρόβλημα με ρεαλιστικό, βώσιμο και οριστικό τρόπο, θα πρέπει να αποδεχθούν τη θέση του Δ.Ν.Τ. για γενναίο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.

 Μήλας Κώστας
tovima gr
22/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin