Saturday, November 3, 2012

Ρήξη και αδιέξοδο στο ΑΠΘ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Μετά την τελευταία ρήξη στις σχέσεις πρυτανείας και εργολαβικών υπαλλήλων, οι τελευταίοι συνεχίζουν για 46η μέρα την απεργία και την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης, ενώ χτες πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Αν και η εικόνα έχει βελτιωθεί σε εγκαταστάσεις και χώρους υγιεινής με το προσωπικό ασφαλείας, ωστόσο το ΑΠΘ εξακολουθεί να «πνίγεται» στα σκουπίδια, καθώς παραμένει χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης εδώ και περίπου έξι εβδομάδες, δεδομένου ότι οι 650 -απλήρωτοι από τον περασμένο Αύγουστο- εργαζόμενοι στις εργολαβίες βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Το υπουργείο Παιδείας ζητάει στοιχεία για να εγκριθεί η πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012 κι εμείς δεν μπορούμε να τα στείλουμε. Κινδυνεύουμε να μην πάρουμε χρηματοδότηση», επισήμανε η γενική διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών, Εύα Τουτουντζή.

Συνάντηση τη Δευτέρα
Τις προηγούμενες μέρες επιδόθηκε εγγράφως η καταγγελία της σύμβασης εργασίας σε 52 εργολαβικούς εργαζόμενους του τεχνικού συνεργείου. «Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους Εργολήπτες, Σιδέρης Κωνσταντινίδης, τονίζοντας πως ζητούν να βρεθεί λύση στο εργασιακό τους καθεστώς. Βασικό αίτημα των 650 εργολαβικών είναι να γίνει νομοθετική ρύθμιση ή να περάσουν στην Εταιρεία Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΑΠΘ, ώστε να πληρώνονται απευθείας από το πανεπιστήμιο, να παρακαμφθούν οι εργολάβοι και να εξοικονομείται το εργολαβικό κέρδος.
Σημαντική θεωρείται η συνάντηση επιτροπής των εργολαβικών υπαλλήλων, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΓΣΕΕ με εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας, Εργασίας και Οικονομικών, η οποία προγραμματίζεται για τη Δευτέρα στην Αθήνα.

«Οχι» στις προτάσεις της πρυτανείας
Εκπρόσωποι του σωματείου απέρριψαν την πρόταση της διοίκησης του πανεπιστημίου για διαφοροποίηση των μισθών, οι οποίοι, όπως λένε, θα διαμορφώνονται στα 460 ευρώ «καθαρά». Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Παντής υποστήριξε ότι η δέσμη προτάσεων που έκανε στους εργαζομένους περιελάμβανε την καταβολή δεδουλευμένων του Αυγούστου - Σεπτεμβρίου και την εύρεση λύσης για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, ωστόσο οι μισθοί μετά τις 15 Νοεμβρίου θα διαφοροποιούνταν και θα διαμορφώνονταν σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
Χτες, στις 11 το πρωί, μέλη του Σωματείου μαζί με φοιτητές και εργαζομένους στο μετρό συγκεντρώθηκαν στο πανεπιστήμιο και πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου έγινε συνάντηση με τον υπουργό Θ. Καράογλου.
 .agelioforos.gr
3/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin