Saturday, November 24, 2012

Εξιχνιάστηκε η ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

Εξιχνιάστηκε η μεγάλη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Όπως έγινε γνωστό τρία ατομα συνελήφθησαν απο την ασφάλεια Πατρών, οι οποίοι διαπραγματεύονταν ένα χρυσό δαχτυλιδι της μυκηναϊκής εποχής του 15ου αιωνα αντί του ποσού των 300.000 ευρω. Το δακτυλίδι αυτό είχε κλαπεί μαζί με άλλα αρχαία αντικείμενα απο το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόκειται για έναν 41 ετών άνεργο ο οποίος ζει στην Αθήνα και που είχε στην κατοχή του χρυσό δαχτυλίδι και το διαπραγματεύονταν με αστυνομικούς της ασφάλειας Πατρών.
Δύο συνεργοί φέρονται ένας 50χρονος εργολάβος από την Πάτρα και ένας 36χρονος ανεργος επίσης από την αχαϊκή πρωτεύουσα. Οι δράστες επέδειξαν και το σημείο εξω από ένα χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας όπου ήταν θαμμένα και τα υπόλοιπα ευρήματα.

Μεγάλος αριθμός αρχαίων αντικειμένων στα χέρια της Αστυνομίας

Σε συλλήψεις έχουν ήδη μετατραπεί οι προσαγωγές τριών ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στην ληστεία που είχε γίνει στις 17 Φεβρουαρίου στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Οι αστυνομικοί έχουν ήδη βρει μεγάλο αριθμό από τα αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί κατάφεραν να φθάσουν στην σύλληψη των ατόμων, αφού πρώτα ερευνούσαν προσεκτικά κάθε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνίαζαν. Και τούτο διότι εκτιμούσαν, ότι όσοι εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις, είναι πιθανόν να έρχονταν σε επαφή με άτομα που ίσως να ήθελαν πουλήσουν αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί από την Αρχαία Ολυμπία.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες αστυνομικός κατάφερε να πλησιάσει έναν εκ των δραστών και προσποιούμενος τον ενδιαφερόμενο αγοραστή για αντικείμενα που είχαν κλαπεί, κατάφερε να τον συλλάβει. Στην συνέχεια κατά την διάρκεια της προανάκρισης οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν και τα δύο άλλα άτομα.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε στην Ηλεία και ο χώρος που οι συλληφθέντες είχαν κρύψει τα κλαπέντα αρχαία αντικείμενα.
Μετά την καταμέτρηση αλλά και την ταυτοποίηση, θα πραγματοποιηθεί έρευνα από τους αρχαιολόγους, για διαπιστωθεί αν λείπει ή όχι κάποιο από τα αντικείμενα, αλλά και σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Κώστας Τζαβάρας: Θετικό μήνυμα η σύλληψη των δραστών της κλοπής

«H αποκάλυψη και η σύλληψη των δραστών της κλοπής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και η ανάκτηση των κλαπέντων αποτελούν μία σπουδαία επιτυχία που προέκυψε από την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου μας και της Ελληνικής Αστυνομίας»
Αυτό μεταξύ άλλων τονίζεται σε μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα που συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια και συνετέλεσαν στο αίσιο αποτέλεσμα της.
«Στις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος μας η επιτυχία αυτή στέλνει δύο θετικά μηνύματα εντός και εκτός της Ελλάδας. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι σε εθνικά ευαίσθητους τομείς της κρατικής λειτουργίας υπάρχουν υπηρεσίες που τιμούν την αποστολή τους και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών. Σε πείσμα όλων αυτών που καθημερινά δεν χάνουν την ευκαιρία να τις απαξιώνουν και να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους. Παράλληλα η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επιτηρούνται και προστατεύονται επαρκώς από ένα δίκτυο ικανών και καταρτισμένων κρατικών λειτουργών που συνεργάζονται τόσο εντός όσο και εκτός των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
ERT GR
24/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin