Monday, December 3, 2012

ΟΗΕ: «Θανατηφόρο πλήγμα» στην ειρήνη η ανέγερση των ισραηλινών οικισμών

Τη φωνή του ένωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών καλώντας το Ισραήλ να υπαναχωρήσει από τα σχέδια του για την ανέγερση 3.000 κατοικιών στους ισραηλινούς οικισμούς, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.
«Οι οικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και αν (το σχέδιο αυτό) πρόκειται να υλοποιηθεί, αυτό θα αποτελέσει ένα μοιραίο πλήγμα στις τελευταίες ευκαιρίες για την εξασφάλιση μιας λύσης δύο Κρατών», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν.


Χθες και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε τη διαφωνία της απέναντι στο ισραηλινό σχέδιο σημειώνοντας πως «καθυστερεί τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».
«Πιστεύω πως ακόμα και αν δεν υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα λύνει όλα τα εξαιρετικά περίπλοκα ζητήματα, είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να προσπαθήσει», επισήμανε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Και το Λονδίνο δια στόματος του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του» και συνέστησε στην Ιερουσαλήμ «να ανακαλέσει την απόφασή της αυτή».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έκανε και αυτός λόγο για «σοβαρό εμπόδιο για τη λύση των δυο κρατών που πλήττει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για την επανάληψη του διαλόγου».
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί σε λίγες ημέρες τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογράμμισε για μια ακόμα φορά τη δέσμευση της Γερμανίας στην ασφάλεια του Ισραήλ.
«Το Ισραήλ δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες του», επισήμανε η Μέρκελ, προσθέτοντας πως η χώρα της τάσσεται υπέρ της επανάληψης «το συντομότερο δυνατόν των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, για να καταλήξουν στη δημιουργία δύο κρατών: ενός εβραϊκού και ενός παλαιστινιακού.
Ο Νετανιάχου μεταβαίνει στο Βερολίνο την Τετάρτη για διήμερη επίσκεψη και ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει με την κ. Μέρκελ είναι η οικονομική και επιστημονική συνεργασία των δύο χωρών.
.ERT GR
2/12/12
----
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin