Wednesday, December 19, 2012

Αύξηση για τους μισθούς των υπαλλήλων της ΕΕ, παρά την κρίση

Oι μισθοί των υπαλλήλων της ΕΕ θα αυξηθούν κανονικά, αφού τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να «συνεννοηθούν» ως προς τα θέματα που αφορούν το προσωπικό στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, παρά το γεγονός ότι σε  κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, οι εργαζόμενοι υποφέρουν από τις αβάστακτες μειώσεις στους μισθούς τους και τους επιπλέον φόρους που τους επιβάλλονται.
Η αποτυχία να τροποποιηθεί ο κανονισμός για το προσωπικό της ΕΕ θα έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη αύξηση των μισθών των υπαλλήλων της ΕΕ, παραδέχτηκε χθες (18 Δεκεμβρίου) η Κομισιόν, καθώς ο ειδικός φόρος της τάξεως 5.5% στους μισθούς αναμένεται να λήξει.

Οι συνομιλίες μεταξύ των κρατών μελών για την πρόταση τροποποίησης των κανονισμών για το προσωπικό της ΕΕ δεν οδήγησαν πουθενά, τόνισε σε δήλωσή του το Κοινοβούλιο.
Η Ευρωβουλή κατηγορεί το Συμβούλιο, που εκπροσωπείται από τα κράτη μέλη, για την αποτυχία των συνομιλιών.
Παρόλο που η πρόταση της Κομισιόν για την τροποποίηση του κανονισμού είχε δημοσιευθεί εδώ και 17 μήνες, τα κράτη μέλη της ΕΕ ουσιαστικά την αγνόησαν.
Η Βρετανία πίεσε για πρόσθετες μειώσεις στις προτάσεις της Κομισιόν, η οποία και έχει αποκλειστικό δικαίωμα να ξεκινήσει τη νομοθετική διαδικασία σε επίπεδο ΕΕ.
Η βρετανική πρόταση περιελάμβανε την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 68 χρόνια και την κατάργηση του συστήματος ευρωπαϊκού σχολείου, που παρέχει δωρεάν εκπαίδευση για τα παιδιά των υπαλλήλων της ΕΕ στη μητρική τους γλώσσα.
Ωστόσο  με τη δικαιολογία ότι δεν έγινε κάποια αντιπρόταση από άλλα κράτη μέλη και οι συνομιλίες οδηγήθηκαν στην αποτυχία.
Οι κύριες αλλαγές στην πρόταση της Κομισιόν περιελάμβαναν μείωση 5% του προσωπικού σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μεταξύ 2013 και 2017, που θα αντισταθμιζόταν από μια πλέον μέρα εργασίας, από τις 37.5 στις 40 ώρες χωρίς αποζημίωση. Επίσης η Κομισιόν πρότεινε την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 63 στα 65.
Η Κομισιόν πρότεινε επίσης οι μισθοί να αναπροσαρμόζονται στη βάση της διακύμανσης των μισθών στις δημόσιες υπηρεσίες όλων των κρατών μελών. Σήμερα, οι μισθοί κυμαίνονται σύμφωνα με το «καλάθι» 8 χωρών (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο).
Σύμφωνα με την τελευταία μισθολογική προσαρμογή οι υπάλληλοι της ΕΕ θα είχαν χάσει 1.1% αγοραστικής δύναμης.
 «Θα περιμένουμε την ακριβή διατύπωση αυτής της πρωτοφανούς απόφασης και να αναλύσουμε τις νομικές συνέπειες. Δε θα ληφθεί καμία απόφαση πριν τον Ιανουάριο», υπογράμμισε.
Εισφορά αλληλεγγύης
Ο Gravili είπε ότι το εισόδημα των υπαλλήλων της ΕΕ θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα του «θεσμικού» αδιεξόδου. Και αυτό επειδή η «εισφορά αλληλεγγύης» θα λήξει, απάντησε σε σχετικό ερώτημα της EurActiv.
Οι υπάλληλοι της ΕΕ πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης 5.5% (επιπλέον του φόρου εισοδήματος που μπορεί να φθάσει και το 45%). Η εν λόγω εισφορά εισήχθη στην πετρελαϊκή κρίση τη δεκαετία του 1970 και εκ τότε διατηρήθηκε. Η Κομισιόν πρότεινε να αυξηθεί η εισφορά στο 6%.
EurActiv.gr 
  

1 comment:

  1. Οι βουλευτικές συντάξεις έχουν περικοπεί όπως και οι άλλες, υποστηρίζει το υπ. Οικονομικών....

    Σε διευκρινίσεις προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών για τις βουλευτικές συντάξεις, μετά από δημοσιεύματα του Τύπου που έκανα λόγο πως στις περικοπές συντάξεων που έγιναν στις 31 Ιανουαρίου δεν περιλαμβάνονται οι συντάξεις βουλευτών, δημάρχων, νομαρχών, περιφερειαρχών και πρώην κοινοταρχών.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως οι βουλευτικές συντάξεις έχουν μειωθεί από το έτος 2010 μέχρι σήμερα με βάση όσα ισχύουν και για όλες τις άλλες συντάξεις του Δημοσίου. Ειδικότερα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι μειώσεις κατά 5%, 10%, 15% και 20% (ανάλογα με το ποσό της σύνταξης ή το άθροισμα των συντάξεων) έχουν ήδη εφαρμοσθεί και για τις βουλευτικές συντάξεις, από 01.02.2013, όπως και για όλες τις συντάξεις του Δημοσίου.

    Ενδεικτικά αναφέρεται στην ανακοίνωση η μείωση της πρωθυπουργικής σύνταξης, όπως και της βουλευτικής. Συγκεκριμένα η σύνταξη πρωθυπουργού τον Δεκέμβριο του 2009 ήταν 4.679,48 ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2013 στα 2.561,26 ευρώ, μείωση της τάξεως του 54,73%. Επίσης η βουλευτική σύνταξη υπέστη μείωση της τάξης του 51,11% (3.866,16 ευρώ, τον Δεκέμβρη του 2009 και 1.975,96 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013).

    Επιπρόσθετα τα δημοσιεύματα υποστήριζαν πως το «κόλπο» αυτό με τις συντάξεις γινόταν σύμφωνα με ειδική διάταξη του ν. 4093/12, κατά την οποία ίσχυε μείωση 20% ή 30%, όταν τα εν λόγω πρόσωπα λαμβάνουν δεύτερη ή τρίτη κύρια σύνταξη.

    Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως «δεν έχουν εφαρμοσθεί και θα εφαρμοσθούν από 01.04.2013 (πληρωμή 31.03.2013), αναδρομικά από 01.01.2013, οι μειώσεις των Βουλευτικών συντάξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 4093/2012, κατά 20% εφόσον λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το μηχανογραφικό αρχείο δεν είναι ενημερωμένο για το εάν ο οποιοσδήποτε συνταξιούχος του Δημοσίου, και φυσικά και ο Βουλευτής, λαμβάνει και άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα. Άλλωστε για το λόγο αυτό δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα, για κανένα συνταξιούχο είτε του Δημοσίου είτε άλλου ασφαλιστικού φορέα, οι σχετικές διατάξεις του ν. 3865/2010 και του ν. 4051/2012, με βάση τις οποίες οι προβλεπόμενες από αυτές μειώσεις θα υπολογίζονταν επί του αθροίσματος των συντάξεων (περισσότερες από μία) που τυχόν λαμβάνει ο συνταξιούχος. Η ανωτέρω μείωση αποφασίσθηκε προκειμένου να περικοπούν οι Βουλευτικές συντάξεις όπως και οι συντάξεις που υπολογίζονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί λειτουργοί, μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, στρατιωτικοί κλπ), οι οποίες και μειώθηκαν εξαιτίας των περικοπών στα μισθολόγια αυτά. Για το λόγο αυτό, ο υπολογισμός της μείωσης στις Βουλευτικές συντάξεις (κατά 20% ή 30% κατά περίπτωση) θα γίνει πριν από την παρακράτηση των εισφορών και των μειώσεων που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις, αφού κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο έγινε η μείωση και των συντάξεων που υπολογίζονται βάσει των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή προηγήθηκε η μείωση από την περικοπή των ειδικών μισθολογίων και επί του μειωμένου αυτού ποσού σύνταξης υπολογίστηκαν όλες οι άλλες μειώσεις. Μετά τη διενέργεια και της ανωτέρω ειδικής μείωσης, η συνολική μείωση της σύνταξης των Βουλευτών υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 60%».
    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=256535

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin