Sunday, December 23, 2012

Η Ιρλανδία έχει όραμα

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ
goulis@ekdotiki.gr
Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε κομβικό σημείο και καλείται να δρομολογήσει την εφαρμογή όσων έχουν αποφασιστεί στις αλλεπάλληλες Συνόδους Κορυφής των «27», μετά το καλοκαίρι, όταν τέθηκαν οι πρώτες βάσεις για να ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης. Ωστόσο, ο δρόμος εξακολουθεί να είναι ανηφορικός και τα εμπόδια πολλά.
Ενα από τα βασικότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ιρλανδία, η οποία αναλαμβάνει την εξάμηνη κυκλική προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου, είναι ο νέος προϋπολογισμός για την περίοδο 2014-2020. Η κυπριακή προεδρία πρακτικά σήκωσε τα χέρια ψηλά, όταν διαπίστωσε ότι ήταν αδύνατο να συμβιβάσει τις 27 χώρες-μέλη και αρκέστηκε να προτείνει μια μικρή μείωση στον προϋπολογισμό για την τιμή των... όπλων.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση απορρίφθηκε και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγκάστηκαν να ανανεώσουν το ραντεβού για το ζήτημα στο 2013. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, υποστήριξε επανειλημμένα ότι θα ασκήσει πιέσεις και δε θα αφήσει τους ηγέτες των κρατών να φύγουν από μια συνάντηση με θέμα τον προϋπολογισμό αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ιμον Γκίλμορ δήλωσε στις Βρυξέλλες πριν από λίγες μέρες ότι δεν περιμένει να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις όλων όσοι εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας επικαλούμενοι τις εκλογές στην Ιταλία και τη Γερμανία. Εκλογές πάντα θα υπάρχουν, δήλωσε ο Γκίλμορ, ο οποίος έθεσε τον πήχη ψηλά για την προεδρία της χώρας του, λέγοντας ότι το σύνθημα για το επόμενο εξάμηνο είναι «σταθερότητα, δουλειά και ανάπτυξη».
Πρόκειται για το στόχο που έχουν θέσει όλοι αλλά κανένας δεν μπορεί να πετύχει με δεδομένη την επιμονή των Γερμανών και των συμμάχων τους στην πολιτική της λιτότητας. Ωστόσο, από το Δουβλίνο επισημαίνουν ότι ο ρόλος τους ταιριάζει, αφού στοχεύουν να είναι η πρώτη χώρα η οποία θα εξέλθει σώα και... αβλαβής από ένα δανειακό πρόγραμμα της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Γέφυρα ανάπτυξης
Οσον αφορά τις πιθανότητες να πετύχει ο στόχος της ανάπτυξης έχοντας εξασφαλίσει τη σταθερότητα, οι Ιρλανδοί βλέπουν ευκαιρίες σε μια συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών του Ατλαντικού. Μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για ελεύθερο εμπόριο μπορεί να συμβάλει κατά 2% στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, υποστηρίζουν στο Δουβλίνο, προσθέτοντας ότι θετικά θα συμβάλουν και μέτρα, όπως μια οδηγία για πανευρωπαϊκή αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων ώστε όσοι αναζητούν δουλειά, να μπορούν να κινηθούν χωρίς εμπόδια σε όλα τα κράτη-μέλη. Παράλληλα, κινητήρια δύναμη μπορεί να αποτελέσουν η διεύρυνση των πιστώσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αναθεώρηση των κανόνων για τα προσωπικά δεδομένα ώστε να καταστεί ευκολότερη η λειτουργία επχιειρήσεων που δραστηριοποιύνται στο διαδίκτυο.
Οσον αφορά τη... γειτονιά της ΕΕ, στο Δουβλίνο δε δείχνουν να επιδιώκουν σημαντικά πράγματα. Η υπουργός για Ευρωπαϊκά Ζητήματα Λουσίντα Κρέιτον υποστήριξε ότι στόχος είναι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ και Σερβία, δυο χώρες που αντιμετωπίζουν κλειστές πόρτες στην ΕΕ λόγω βαρών από το παρελθόν και της αδυναμίας τους να συμβιβαστούν με τους γείτονες στα Βαλκάνια.
.agelioforos.gr
23/12/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin