Wednesday, December 12, 2012

Σήμερα η απόφαση για τη δόση, αύριο η επικύρωση

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του  Euroworking Group, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει η  αποτίμηση των αποτελεσμάτων από την διαδικασία επαναγοράς των ομολόγων, θα διαμορφωθεί η απόφαση για την Ελλάδα, που θα φθάσει «έτοιμη» στο αυριανό Eurogroup.

Την ίδια ώρα, το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Παρασκευή, αλλά, όπως έγινε γνωστό και από την Κομισιόν, μέσω του εκπροσώπου του Επιτρόπου Ρεν, Σάιμον Ό Κόνορ, αυτό δεν είναι προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης, που αναμένεται να αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση της ευρωομάδας, καθώς τα προαπαιτούμενα έχουν ήδη ψηφιστεί.



Μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων, δια της οποίας θα μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά 20 περίπου δις ευρώ, έγινε χθες το βράδυ, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Ανεξάρτητα πάντως από την τελική έκβαση, ακόμη δηλαδή και αν «λείψει» ένα μικρό μέρος του προαποφασισθέντος ποσού των 30 δις ευρώ, το Eurogroup αναμένεται να δώσει μια πολιτική απόφαση που θα ξεπεράσει τις «τεχνικές» αδυναμίες.

Το «παρών» στη συνεδρίαση θα δώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς η απόφασή του θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, ώστε να μπει τέλος στην εξαιρετικά ακριβή επιβίωση της χώρας δια της εκδόσεως εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.
Χθες, αντλήθηκε συνολικό ποσό 4,38 δις ευρώ από έντοκα γραμμάτια διάρκειας ενός και έξι μηνών, προκειμένου να μετακυλιστούν γραμμάτια που λήγουν στις 14 Δεκεμβρίου.

Η απόδοση (τόκος) των έντοκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1,25 δις ευρώ διαμορφώθηκε στο 4,38% και η απόδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 4 εβδομάδων, ύψους ενός 2,125 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκε στο 3,99%.

Στο μεταξύ, στην παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα σκοπεύει να περιοριστεί η Παγκόσμια Τράπεζα και να μην προσφέρει χρηματοδότηση, όπως δήλωσε χθες από τη Στοκχόλμη ο πρόεδρός της, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

«Δεν δανείζουμε χρήματα στην Ελλάδα» επειδή «για παράδειγμα, δεν είναι μια χώρα που εκπληρώνει τα κριτήρια για ένα δάνειο από την IBRD», δήλωσε ο Κιμ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD) είναι θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας που δανείζει σε κράτη, κυρίως σε «χώρες μέσου εισοδήματος».

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ταξινομηθεί από τον θεσμό ανάμεσα στις «χώρες με αυξημένο εισόδημα», που πρέπει να χρηματοδοτούν την IBRD και όχι να δανείζονται απ' αυτή.

.elzoni.gr
12/12/12
----------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin