Wednesday, December 12, 2012

Η Ελλάδα ζητά επιπλέον κεφάλαια για την επαναγορά χρέους

Η Ελλάδα αναζητά επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1,29 δισ. ευρώ από τους διεθνείς δανειστές της προκειμένου να αποδεχθεί όλες τις προσφορές ύψους 31,9 δισ. ευρώ που έλαβε στο πλαίσιο της επαναγοράς του χρέους της.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό για τη διαδικασία της επαναγοράς, που στόχο έχει τη μείωση του χρέους της χώρας και την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας από τους διεθνείς δανειστές, το EFSF θα χρηματοδοτούσε την επαναγορά με περίπου 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια 1,29 δισ. ευρώ για να επαναγοράσει όλα τα ομόλογα που πρόσφεραν οι επενδυτές.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μέση τιμή που πρόκειται να καταβληθεί ανέρχεται περίπου στο 33,8% της ονομαστικής αξίας, είναι δηλαδή αρκετά υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, όταν συμφωνήθηκε η διαδικασία τον περασμένο μήνα.
Εάν οι διεθνείς δανειστές εγκρίνουν την επιπλέον χρηματοδότηση, η ημερομηνία διακανονισμού για τη συναλλαγή θα είναι η 18η Δεκεμβρίου.
Ο ΟΔΔΗΧ δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες για την επίπτωση που θα έχει η επαναγορά στην βιωσιμότητα του χρέους.
Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος ανέφερε σε ακρόαση στη Βουλή ότι οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν τις απώλειές τους από την επαναγορά χρέους στα 2 δισ. ευρώ περίπου.
Ο κ. Προβόπουλος δεν διευκρίνισε σε τι είδους απώλειες αναφερόταν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για να απορροφήσουν την επίπτωση της συμμετοχής μέσω αναβαλλόμενης φορολογίας.
Πηγή: Reuters
.imerisia.gr
12/12/12
----------------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin