Thursday, December 6, 2012

Ιταλία: Η Δεξιά δεν στηρίζει τον Μόντι και απέχει από το Κοινοβούλιο

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στην Ιταλία μετά τη μεγάλη έξοδο της μπερλουσκονικής δεξιάς από κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία σε αντίποινα για επικριτικά σχόλια του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης σχετικά με τις φιλοδοξίες του Καβαλιέρε να επαναδιεκδικήσει την πρωθυπουργία.
Η Δεξιά ανακοίνωσε ότι επιλέγει πλέον την αποχή στη Γερουσία αλλά και από το Κοινοβούλιο, κίνηση επιδέχεται ερμηνείες ως προς εάν υφίσταται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2013.



Στο προεδρικό μέγαρο μετέβη ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι υπό το φως των εξελίξεων.

Ο εκπρόσωπος του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) στην ιταλική Γερουσία ανακοίνωσε πως η κεντροδεξιά «στο εξής επιλέγει την αποχή ως στάση έναντι της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι». Αργότερα το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα απέχει και από τη ψηφοφορία στη Βουλή: «Η αποχή μας ξεπερνά το συγκεκριμένο μέτρο. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης», εξήγησε ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο, εκπρόσωπος του Pdl στη Βουλή.

Προηγήθηκε η αποχώρηση των κεντροδεξιών γερουσιαστών πριν την ψηφοφορία επί οικονομικών μέτρων που είχε λάβει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στο κυβερνητικό σχήμα. Η κυβέρνηση κέρδισε μεν την ψήφο εμπιστοσύνης (με μόνο 127 «ναι»), ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές καθώς αμφισβητείται εάν στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει πλέον την πλειοψηφία.

Αν και η ενέργεια του Λαού της Ελευθερίας δεν έχει άμεση επίπτωση ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στο τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Μόντι, αυξάνει κατακόρυφα την ένταση εν όψει των εκλογών, όποτε και αν τελικά διενεργηθούν.

Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανάλογη ψηφοφορία, με χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να επισπευστεί η νομοθεσία. Ο εκπρόσωπος του Λαού της Ελευθερίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε πως το κόμμα θα απέχει από την ψηφοφορία.

Η αποχώρηση των γερουσιαστών -αντί επισήμως της αποχής ή της καταψήφισης, γεγονός που θα προκαλούσε άμεσα την κατάρρευση της κυβέρνησης Μόντι- ήλθε σε αντίποινα για επικριτικά σχόλια του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσής του να επαναδιεκδικήσει την πρωθυπουργία της Ιταλίας.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κοράντο Πάσερα εξέφρασε μεγάλες επιφυλάξεις σχετικά με μία πιθανή επάνοδο του Μπερλουσκόνι. «Ο,τιδήποτε το οποίο θα μπορούσε να κάνει τον υπόλοιπο κόσμο ή τους εταίρους μας να φανταστούν ότι γυρίζουμε πίσω δεν είναι καλό πράγμα για την Ιταλία» είπε ο Πάσερα για να πυροδοτήσει την οργή του Καβαλιέρε.

Κατόπιν των εξελίξεων στη Γερουσία, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) Πιερλουίτζι Μπερσάνι -που υποστηρίζει επίσης την κυβέρνηση- δήλωσε ότι «απόψε [Πέμπτη] θα συνεδριάσει με τους εκπροσώπους του κόμματός του στην Βουλή και στην Γερουσία και θα προσπαθήσει να καταλάβει αν υφίσταται ακόμη η κυβερνητική πλειοψηφία».


Η Άννα Φινοκιάρο, εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην Γερουσία, προσέθεσε όμως πως «θεωρεί ότι ο Μάριο Μόντι θα έπρεπε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης.
Ο Μάριο Μόντι όντως κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να φαντάζεται σήμερα πιο ορατό από κάθε άλλη φορά.
tovima gr
6/12/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin