Monday, December 24, 2012

ΔΝΤ και ΕΕ: Βάλτε τέλος στη φοροδιαφυγή

Συστάσεις για άμεση βελτίωση του συστήματος της είσπραξης του ΦΠΑ και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και του ελέγχου των εύπορων φορολογουμένων, απευθύνουν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών.
Σε ειδική έκθεση για τη φορολογική διοίκηση, διαπιστώνουν σημαντικές αποκλίσεις στους στόχους που έχουν τεθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους, επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένοι στόχοι δεν πρόκειται τελικά να επιτευχθούν (επί παραδείγματι, εκτιμάται ότι τελικά θα εισπραχθεί 1,1 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, έναντι στόχου είσπραξης 2 δισ. ευρώ).

Εν προκειμένω είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ και η Κομισιόν ζητούν από τη φορολογική διοίκηση να σκληρύνει τη στάση της, προχωρώντας, μεταξύ άλλων, στην άμεση κατάσχεση των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, την αυτοματοποιημένη ειδοποίηση των οφειλετών, τον επαναπροσδιορισμό του συστήματος ελέγχων με επικέντρωση σε τομείς υψηλής φοροδιαφυγής (π.χ. γιατροί, δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα), καθώς και τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τον εντοπισμό της απάτης σχετικά με την κλοπή ΦΠΑ.
Ειδικότερα, ανά κατηγορία, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνουν:
Ληξιπρόθεσμες οφειλές:
* Την απευθείας χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών για τους οφειλέτες του Δημοσίου. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις και σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα να είναι εφικτή η άμεση απόδοση στο Δημόσιο των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών όσων οφείλουν στην Εφορία.
* Τη θέσπιση συστήματος αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο.
* Την ολοκλήρωση της δημιουργίας τηλεφωνικού κέντρου (call center), το οποίο θα ειδοποιεί άμεσα τους οφειλέτες για τα χρέη τους.
* Την ενίσχυση και διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησης και των μέσων επίτευξης των εισπρακτικών στόχων της μονάδας μεγάλων οφειλετών.
Όπως διαπιστώνει η έκθεση, από τα 53 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι πιθανόν να εισπραχθεί μόνον το 10%- 15%. Μεγάλα ποσά που δεν είναι δυνατόν να μπουν στα ταμεία του κράτους, επισημαίνεται, πρέπει να διαγραφούν για να στραφεί ο μηχανισμός εκεί όπου υπάρχει προοπτική είσπραξης. Η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέσει το 10% των εργαζόμενων στις Εφορίες για το «κυνήγι» των οφειλών, κάτι που δεν γίνεται σήμερα.
Ελεύθεροι επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος:
* Τον επαναπροσδιορισμό του προγράμματος ελέγχου, έτσι ώστε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν το 2013 σε συγκεκριμένους τομείς ελευθέρων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος και υψηλής φοροδιαφυγής, όπως είναι οι γιατροί και οι δικηγόροι.
* Τη διασφάλιση ότι τα άτομα υψηλού πλούτου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος θα παραμείνουν από τις αρχές ως προτεραιότητα για ελέγχους.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση, το ΔΝΤ και η Κομισιόν διαπιστώνουν εξασθένιση των προσπαθειών για τον φορολογικό έλεγχο των εύπορων φορολογούμενων και ανησυχούν για τον κίνδυνο να ατονήσουν τελείως οι έλεγχοι. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι από 900 υποθέσεις που ελέγχθηκαν, εισπράχθηκαν μόνο 14 εκατ. ευρώ, ενώ η μονάδα μεγάλων φορολογουμένων, λόγω και της ελλιπούς επάνδρωσης, από 567 υποθέσεις που ήλεγξε και οι οποίες αφορούν σε συνολικό όγκο 13,6 δισ. ευρώ, εισέπραξε μόλις 29 εκατ. ευρώ.
Είσπραξη ΦΠΑ:
* Να θεσπιστεί ένα ελάχιστο όριο για την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων. Η έκθεση επισημαίνει ότι ο μέσος όρος ορίου υπαγωγής σε ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα 25.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα η υπαγωγή σε ΦΠΑ των επαγγελματιών γίνεται από το πρώτο ευρώ εσόδων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αναφέρεται στην έκθεση, να υπάρχει ένας τεράστιος μηχανισμός παρακολούθησης της συμμόρφωσης μεγάλου αριθμού φορολογούμενων με το καθεστώς ΦΠΑ, χωρίς να αποδίδονται τα προσδοκώμενα έσοδα.
* Να ανατεθεί σε μια συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών η αρμοδιότητα για τη συνολική παρακολούθηση των εισπράξεων του ΦΠΑ και για την ανάλυση τάσεων αναφορικά με τις εισπράξεις. Η ίδια υπηρεσία θα εισηγείται και προτάσεις για τη βελτίωση των εισπράξεων.
* Να υπάρξει ταχεία διαδικασία για τη διαγραφή «αγνοούμενων» εμπόρων από το σύστημα του ΦΠΑ.
* Να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία για τον εντοπισμό της απάτης για την κλοπή ΦΠΑ.
* Να εφαρμοστεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ, το οποίο θα βασίζεται στην ανάλυση κινδύνου.
agelioforos gr
24/12/12 
------
ΣΧΕΤΙΚΑ:


2 comments:

  1. Όσοι έχουν ήδη ρύθμιση την οποία πληρώνουν κανονικά μπορούν να ζητήσουν περισσότερες δόσεις.....Περιθώριο 36 δόσεων για χρέη στην εφορία, μόνο για συνεπείς οφειλέτες.....

    Τις προηγούμενες ημέρες, ο νέος πανίσχυρος γενικός γραμματέας εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, δέχτηκε στο γραφείο του τον επικεφαλής μεγάλης εφορίας της Αθήνας. Ο πολύπειρος έφορος τού εξήγησε από τη δική του σκοπιά, γιατί το κράτος αδυνατεί να μαζέψει έσοδα. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι εφορίες δεν μπορούν να κάνουν πολλές δόσεις στις ληξιπρόθεσμες όφειλες των πολιτών. Έως τώρα τα αρμόδια τμήματα έδιναν έως και 11 δόσεις και μόνο με παρέμβαση του εφόρου σε κάποιες περιπτώσεις ρύθμιζαν τις όφειλες τους σε 20 –22. Μάλιστα, σε μεγάλες εφορίες της Αθήνας που βρίσκονται σε πλούσιες περιοχές (Γλυφάδα, Κηφισιά) οι έφοροι δεν έκαναν ούτε τις 22 δόσεις. Ακολουθούσαν το γράμμα του νόμου και ρύθμιζαν τα χρέη των πολιτών σε 11 δόσεις.

    Αργά χθες το βράδυ ο κ. Θεοχάρης αποφάσισε να αλλάξει πλεύση. Κάλεσε τους επικεφαλής των ΔΟΥ των πλουσιότερων περιοχών της Ελλάδος και τους έδωσε εντολή από εδώ και στο εξής οι δόσεις να φτάνουν τις 36 και στην έσχατη περίπτωση να φτάνουν τις 48.

    Η εγκύκλιος Θεοχάρη καλεί εμμέσως τους φορολογούμενους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα βάρη της αρχικής ρύθμισης, να σπεύσουν στις εφορίες και να υποβάλουν μία νέα αίτηση, ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση με περισσότερες δόσεις, χωρίς να απαιτείται να ισχυριστούν ότι έχει μεσολαβήσει κάποιο συγκεκριμένο γεγονός (π.χ. απόλυση, μείωση μισθού, προβλήματα υγείας κλπ) που να ανέτρεψε την οικονομική και κοινωνική κατάστασή τους και, ένεκα τούτου, να δηλώσουν αδυναμία πληρωμής. Αρκεί απλώς η δεύτερη αίτηση, επικαλούμενοι απλώς τις πραγματικές δυσκολίες τους, με τη βασική προϋπόθεση όμως ότι δεν θα έχουν φανεί ασυνεπείς στην αρχική ρύθμιση (γιατί τότε «τιμωρούνται» βάσει του νόμου με μείωση των δόσεων) και φυσικά να μην… «ξεσπάσουν» τα νεύρα τους στον εφοριακό υπάλληλο για τις λιγοστές δόσεις και τα μεγάλα ποσά καταβολής που τους διακανονίζει.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=260262
    27/2/13

    ReplyDelete
  2. Μαυραγάνης: Εισπράχθηκε πολύ χαμηλό ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών από μεγαλοοφειλέτες.....

    Πολύ χαμηλό ήταν το ποσοστό ληξιπρόθεσμων οφειλών που εισπράχθηκε μετά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από την «Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης» του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών των 1.500 μεγαλύτερων οφειλετών. Το χαμηλό ποσοστό είσπραξης αναγνωρίζει ο αρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα, υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη.

    «Είναι γεγονός ότι τα αποτελέσματα της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης για την περίοδο 01.05.2012 έως 31.08.2012 ήταν ο έλεγχος 459 υποθέσεων με μεγάλη συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή και εξ αυτής εισπράχθηκε πολύ χαμηλό ποσοστό», αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης. Όπως εξηγεί το πολύ χαμηλό ποσοστό είσπραξης οφείλεται κυρίως στο ότι:

    - 170 υποθέσεις από τις 459 αφορούν πτωχές επιχειρήσεις.

    - Το 47% της όλης οφειλής αντιστοιχεί σε παραβάσεις ΚΒΣ (πλαστά- εικονικά) κυρίως με παρένθετα και υποκρυπτόμενα πρόσωπα.

    - Δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία στην κατοχή των υπευθύνων και συνυπευθύνων, σύμφωνα με τον έλεγχο που διενήργησε η Υπηρεσία αυτή στις ανωτέρω υποθέσεις.

    Ο βουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση επικαλούμενος άλλη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε βουλευτή, σύμφωνα με την οποία από τα 13 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των μεγαλοοφειλετών προς το Δημόσιο, έχουν εισπραχθεί μόλις 19 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών με την έγγραφη απάντησή του ενημερώνει επίσης ότι την περίοδο 01.05.2012 έως 31.08.2012 έγιναν διαγραφές χρεών συνολικού ύψους 29.485.785,35 ευρώ που αφορούσαν κυρίως παραβάσεις του Κ.Β.Σ. οι οποίες διαγράφηκαν με αποφάσεις Δικαστηρίων, καθώς και σε μια περίπτωση του Ν. 3990/2011. Τονίζει επίσης ο κ. Μαυραγάνης ότι δεν ετέθη θέμα παραγραφής για κανένα από τα ανωτέρω ποσά.

    Γενικότερα πάντως, για το ζήτημα της παραγραφής οφειλών προς το Δημόσιο, ο υφυπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι με διατάξεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, έχει παραταθεί διαδοχικά μέχρι 31.12.2013 ο χρόνος παραγραφής βεβαιωμένων στις ΔΟΥ και τα Τελωνεία του Κράτους, χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους, τα οποία παραγράφονταν εντός των ετών 2009 έως 2013.

    http://www.topontiki.gr/article/50371/Mauraganis-Eispraxthike-polu-xamilo-pososto-ton-liksiprothesmon-ofeilon-apo-megaloofeiletes
    15/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin