Wednesday, December 26, 2012

Ημερολόγιο των Βαλκανίων ενός Ρώσου δημοσιογραφου....Ζόραν Τζίντζιτς

Γνώρισα τον Ζόραν Τζίντζιτς στα τέλη του 1999, στο Βερολίνο. Οι Δυτικές χώρες και συγκεκριμένα το ΝΑΤΟ, όταν δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την άνοιξη του 1999 με τους βομβαρδισμούς τους τον Μιλόσεβιτς, αποφάσισαν να ποντάρουν στην ενωμένη αντιπολίτευση και στον ηγέτη της Ζόραν Τζίντζιτς.
Η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ με την υποστήριξη του Προέδρου Μπιλ Κλίντον διοργάνωσε συνάντηση παρουσίασης των βασικών εκπροσώπων των Σέρων δημοκρατών σε ένα από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία του Βερολίνου. Ήρθαν να τους δουν πολλοί δημοσιογράφοι – τόσο Γερμανοί, όσο και Σέρβοι.Στο προεδρείο κάθονταν ο Ζόραν Τζίντζιτς, ο Βουκ Ντράσκοβιτς και ο Μίλο Τζουκάνοβιτς,- αναθυμάται ο Ρώσος δημοσιογράφος Κονσταντίν Κατσάλιν

Ο Ζόραν Τζίντζιτς με μεγάλη προθυμία έδινε την πρώτη του συνέντευξη στον δημοσιογράφο από τη Ρωσία. Έλεγε ότι πολύ σύντομα στη Σερβία θα νικήσει η δημοκρατία και οι Σέρβοι θα αισθανθούν επιτέλους ελεύθεροι. Ο Ζόραν Τζίντζιτς και η ομάδα του ήρθαν στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2000. Ύστερα από ένα περίπου χρόνο συναντηθήκαμε με τον Τζίντζιτς στο πρωθυπουργικό του γραφείο. Εννοείται, ότι κουβεντιάσαμε πρώτ’ απ’ όλα για το πιο δύσκολο για όλους τους Σέρβους πρόβλημα - για το Κοσσυφοπέδιο.
- Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η Δύση υποστηρίζει τόσο ενεργά τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και υπερασπίζεται το δικαίωμά τους για κυριαρχία, αλλά δεν προστατεύει τα δικαιώματα των Σέρβων, που στην ουσία δεν υπάρχουν πια στο Κοσσυφοπέδιο. Η κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου είναι πολύ ακριβό πράγμα για όλη την περιοχή. Στο Κοσσυφοπέδιο ζουν Σέρβοι, οι οποίοι δεν θα την ανεχθούν ποτέ. Εκτός απ’αυτό, αν γίνει ξαφνικά κυρίαρχο το Κοσσυφοπέδιο, αυτό θα προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση στα Βαλκάνια.
Μερικές ημέρες πριν από το πεντηκοστό ιωβηλαίο του Τζίντζιτς, τον Αύγουστο του 2002, συνομιλήσαμε για μια περίπου ώρα αντί για 20 λεπτά μας που μας είχαν δοθεί από το πρωτόκολλο. Κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός ξαφνικά άρχισε να μιλά μόνος του για τα διπλά μέτρα και σταθμά της Δύσης.
- Αμερικανοί αγωνίζονται κατά της τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουν τους αυτονομιστές του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι έδιωξαν από το Κοσσυφοπέδιο σχεδόν όλο τον σερβικό πληθυσμό. Δεν πρέπει να χωρίζουμε τους τρομοκράτες σε καλούς και κακούς, αλλά η Ουάσιγκτον το κάνει αυτό συνέχεια. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για όλο τον κόσμο.
Στα Βαλκάνια υπάρχουν πολλοί τρομοκράτες, ρίχνουν βόμβες και σκοτώνουν ανθρώπους στο όνομα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Χρειάζεται να καταπολεμούμε τη βία που χρησιμοποιείται από την τρομοκρατία για την επίτευξη των στόχων της. Στο Κοσσυφοπέδιο η αρχή της βίας ισχύει και σήμερα. Το κύριο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μην κλείνουμε τα μάτια σε όλα αυτά και να μην αναζητούμε συμβιβασμούς με τους τρομοκράτες, που θέλουν να επιτύχουν την ανεξαρτησία σκοτώνοντας χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους.
Ο Τζίντζιτς μιλούσε επίμονα για τα διπλά μέτρα και σταθμά των Αμερικανών τόσο και σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Σπίνγκελ, όσο και σε συνέντευξή του στην απογευματινή εφημερίδα του Βελιγραδίου «Βετσέρνι νόβοστι», η οποία δημοσίευσε τις εντυπωσιακές δηλώσεις του Πρωθυπουργού στις 7 Μαρτίου του 2003. Σ’αυτή τη συνέντευξή του, ο Ντζίντζιτς ομολόγησε με ειλικρίνεια ότι, λόγω του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων έχει χαλάσει τις σχέσεις του με πολλές διεθνείς οργανώσεις. Παρόλα αυτά δεν ήταν διατεθειμένος να αλλάξει τις απόψεις του για το μέλλοντικο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. «Είμαι εκλεγμένος από τον λαό για να υπερασπίζομαι και να προστατεύω τα συμφέροντα της Σερβίας», - τόνισε. Μέχρι τη δολοφονία του Πρωθυπουργού έμεναν 5 ημέρες.
Σήμερα μιλούν πολύ ότι ο Τζίντζιτς είχε χρησιμοποιήσει έξυπνα τη Δύση για να ανατρέψει τον Μιλόσεβιτς. Στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον θεωρούσαν ότι θα εκτελεί όλες τις εντολές τους, αλλά ο Τζίντζιτς από υπάκουο σ΄αυτούς πολιτικό μετατράπηκε τους τελευταίους μήνες της ζωής του σε πεισματάρη, που καταλάβαινε ότι αν τους δώσουν το Κοσσυφοπέδιο, θα αρπάξουν από τη χώρα του επίσης την Βοϊβοντίνα και το Σαντζάκ. Με δύο λόγια θα μετατρέψουν τη Σερβία σε ένα υπάκουο νάνο-κράτος. Οι υπερήφανοι Σέρβοι δεν θα το συγχωρήσουν αυτό ποτέ.
Κονσταντίν Κατσάλιν
.greek.ruvr.ru
26/12/12
-------
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin