Saturday, December 29, 2012

Δύο εταιρίες διανομής ηλεκτρισμού εθνικοποίησε η Βολιβία

Δύο εταιρίες διανομής ηλεκτρισμού εθνικοποίησε σήμερα η Βολιβία, διοκτήτης των οποίων είναι η ισπανική Iberdrola.

Η Iberdrola θα αποζημιωθεί σύμφωνα με την αποτίμηση που θα κάνει ανεξάρτητος διαιτητής, δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, προσθέτοντας πως το μέτρο αποσκοπεί στην ενίσχυση των αγροτικών υπηρεσιών ενέργειας.
"Θεωρήσαμε πως το μέτρο αυτό ήταν απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσουμε δίκαια ενεργειακά τιμολόγια... και ότι η ποιότητα της υπηρεσίας ενέργειας είναι όμοια στις αγροτικές και τις αστικές περιοχές", δήλωσε ο Μοράλες.



Ο πρόεδρος Μοράλες έχει εθνικοποιήσει εταιρίες πετρελαίου, τηλεπικοινωνιών, μεταλλευτικές και ηλεκτροπαραγωγικές.

Τον Ιούνιο, ο Μοράλες πήρε τον έλεγχο του ορυχείου κασσίτερου και ψευδάργυρου του παγκόσμιου γίγαντα Glencore στη Βολιβία.

Η Iberdrola δραστηριοποιείται στη Βολιβία από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Εκπρόσωπός της δήλωσε πως η εταιρία μελετά την κατάσταση και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι μονάδες της Iberdrola είναι η Electropaz, η οποία ηλεκτροδοτεί περίπου 470.000 πελάτες στις πόλεις Λα Πας και Ελ Άλτο, και η Elfeo που παρέχει ρεύμα σε περισσότερους από 80.000 πελάτες στην πόλη Ορούρο.

Η εθνικοποίηση περιλαμβάνει επίσης δύο μικρούς παρόχους ιδιοκτήτης των οποίων είναι η Iberdrola που παρέχουν υπηρεσίες σε διανομείς.

Το 2006, ο Μοράλες ανακοίνωσε την εξαγορά των πετρελαϊκών εταιριών που λειτουργούν στη Βολιβία. Αργότερα εθνικοποίησε τα αποθεματικά του πετρελαίου και του αερίου προκειμένου να αναδιανείμει τον πλούτο προς όφελος της πλειονότητας του αυτόχθονου πληθυσμού της χώρας.

.ethnos.gr
29/12/12
----
ΣΧΕΤΙΚΑ:




  • Morales: “Repsol será respetada” 

    La ministra de comunicación de Bolivia se ha referido en los micrófonos de la SER a la expropiación de cuatro filiales de Iberdrola en Bolivia y ha querido tranquilizar a las empresas españolas y europeas ya que este movimiento se ha hecho, según ha dicho, al tratarse de un sector estratégico.

    Η  υπουργός επικοινωνιών της Βολιβίας, (Amanda Dávil), σχολιάζει την κρατικοποίηση των τεσσάρων θυγατρικών της Iberdrola στη ιστοσελίδα SER και θέλησε να καθησυχάσει τις ισπανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, διότι όπως ισχυρίσθηκε  το κίνημα αυτό (κρατικοποίηση) έχει γίνει, σχετικά με ένα στρατηγικό τομέα (ενέργειας).

    • Ακολουθεί το ηχητικό στην ισπανική 

1 comment:

  1. ΤΟ WEB BOT ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ 2013
    http://greek-observatory.blogspot.com/2012/12/web-bot-2013.html

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin