Sunday, December 16, 2012

«Αν δεν προσέξουμε με τη ΧΑ, η Θράκη θα γίνει Κόσοβο»

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
noikonomou@ekdotiki.gr
«Το σκηνικό είναι επικίνδυνο. Γιατί αν βρεθούν πέντε θερμόαιμοι από την άλλη πλευρά και στηθούν κόντρα στη Χρυσή Αυγή μπορεί να γκρεμιστεί ό,τι κτίσαμε στη Θράκη τα τελευταία τριάντα χρόνια. Και να γίνει η περιοχή Κόσοβο».
Η φράση ανήκει σε μετριοπαθή παράγοντα της περιοχής που παρακολουθεί εδώ και χρόνια την πολιτική και κοινωνική ζωή της Θράκης και ιδιαίτερα τις περιοχές όπου ζουν και εργάζονται μουσουλμάνοι.

Και είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στους τρεις νομούς της περιοχής και κυρίως στην Ξάνθη και την Κομοτηνή ύστερα από τα πρόσφατα επεισόδια που έγιναν εκεί με αφορμή τα εγκαίνια των κομματικών γραφείων της Χρυσής Αυγής σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, ζωντανεύοντας εικόνες από τις πρόσφατες επιθέσεις εις βάρος οικονομικών μεταναστών σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Οι χρυσαυγίτες με επικεφαλής τους βουλευτές τους έκαναν πορεία μίσους στις γειτονιές των μουσουλμάνων πολιτών στην Κομοτηνή, ενώ το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου συγκρούστηκαν με μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων με αποτέλεσμα μια φοιτήτρια να καταλήξει τραυματισμένη στο νοσοκομείο. Λίγο νωρίτερα καταγράφηκαν και φραστικές υπερβολές που θεωρούνται ανεπίτρεπτες για την κουλτούρα διαλόγου και συνεργασίας που επικρατεί εδώ και χρόνια στην περιοχή, όταν στο στόχαστρο των μελών της Χρυσής Αυγής μπήκαν οι πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας. Αυτούς που ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος αποκάλεσε στην Ξάνθη «μούλους» και «μογγόλους» που «υψώνουν σημαία της Δημοκρατίας Δυτικής Θράκης», προσθέτοντας ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής «κοιτούν πάντα προς την Κωνσταντινούπολη και την Αγια-Σοφιά». Παράλληλα επιτέθηκαν με αγοραίους χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου, με αφορμή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ποινική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, αλλά και του μοναδικού χριστιανού βουλευτή της Ροδόπης και υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου δεν ήταν πρωτοφανή. Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις μελών της Χρυσής Αυγής για τη μεταφορά λαθρομεταναστών στη Σχολή Αστυνομίας της Ξάνθης που έκλεισε, αλλά και μηχανοκίνητες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή αλλά και αλλού.
Θα συνεχιστούν
Οπως πάντως εκτιμούν παράγοντες της περιοχής, οι προκλήσεις της Χρυσής Αυγής στη Θράκη θα συνεχιστούν, καθώς το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου έχει επενδύσει πολιτικά στην περιοχή, όπου πάντως τα ποσοστά της είναι σχετικά χαμηλά (4,89% στην Ξάνθη και 4,19% στη Ροδόπη).
.agelioforos.gr
16/12/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin