Thursday, December 13, 2012

Η σύνταξή μου

Γράφει ο Νίκος Γιαννιός
Μετά από τέσσερεις δεκαετίες δουλειάς λέω πως παίρνω κι εγώ μια σύνταξη πολλαπλώς κουτσουρεμένη βέβαια, ανεπαρκή και δυσανάλογη σε σύγκριση με τις άμεσες εισφορές που έχω καταβάλει και τις έμμεσες που έχουν παρακρατηθεί από τις εισπράξεις μου, στη διάρκεια των ετών.


Στον χρόνο που πέρασε, άκουγα για μειώσεις των συντάξεων αλλά εκείνα που έπαιρνα κάθε μήνα δεν είχαν μειωθεί σημαντικά ώστε να ανησυχώ. Κι έφτασε προχθές ένας φάκελος από το Ταμείο μου με όλες τις τριμηνιαίες ενημερώσεις που δεν είχα λάβει μέχρι σήμερα. Διαβάζω το ενημερωτικό σημείωμα της σύνταξης του Σεπτεμβρίου και αμέσως καταπίνω τρία χαπάκια για να αποφύγω το εγκεφαλικό. Παίρνω το κομπιουτεράκι, κάνω τους απαραίτητους υπολογισμούς και φρίττω. Μας τα παίρνουν λίγα λίγα και δεν αντιλαμβανόμεθα αμέσως το εύρος του ψαλιδίσματος. Για να μην το αντιληφθούμε και πονέσει απότομα, μείωσαν την προκαταβολή φόρου από 20% σε 10%, ώστε τα λεφτά που φτάνουν στο χέρι μας να είναι σχεδόν ίδια με εκείνα που λαμβάναμε προ των μειώσεων. Πονηράδα!

Δείτε τι βούτηξαν, από εμένα τουλάχιστον, μέχρις στιγμής:

1. Υπέρ κλάδου υγείας                             2,0%
2. Εισφορά αλληλεγγύης  ν. 3863/10 ,     6,0%
3. Εισφορά αλληλεγγύης  ν. 3986/11 ,     2,0%
4. Μείωση ν. 4051/12 ,                             3,2%
5. Αναδρομική μείωση ν. 4051/12,           2,0%

Σύνολο μέχρι εδώ 15,20%

Ο προβλεπόμενος φόρος, με τα δεδομένα του 2011, θα φθάσει το 14% , σαν μέσος όρος φυσικά επί του συνόλου.
Είκοσι τα εκατό (20%) ακριβώς είναι η βαριά περικοπή της 13ης , 14ης και 15ης συντάξεως που μας έδινε το ταμείο μας (ΤΣΜΕΔΕ), προ των μνημονίων.

Προσθέτουμε λοιπόν ξανά και φθάνουμε αισίως στο 49,20% Είπατε τίποτα. Τα καλόπαιδα, μετά από 30 χρόνια γλέντι, που βούτηξαν ότι βρήκαν μπροστά τους,  μας άρπαξαν και την μισή σύνταξη. Τώρα θα μου πείτε ποιος είσαι εσύ που διαμαρτύρεσαι, όταν δεν έχουν αφήσει ούτε τα μάτια στις εικόνες της Παναγιάς. Πάλι καλά να λέμε που μας άφησαν κάτι να τρώμε, έτσι γιατί χρειαζόμαστε και φαγητό και αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους μια και εισφορές και φόρους από πεθαμένους δεν παίρνεις. Τα υπόλοιπα που μένουν τα ξοδεύω για να ζήσω φυσικά, άρα επιβαρύνονται με ΦΠΑ και έτσι το κράτος αρπάζει άλλο ένα  11% περίπου επί του αρχικού ποσού, ήτοι:

σύνολον αρπαχτής 60%

Αυτά, αλλά ακόμη δεν τελειώσαμε. Περιμένουμε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θέλω να δω από ποιους θα πάρουν τους φόρους που έχουν εγγράψει στον προϋπολογισμό, γιατί αυτά τα χρήματα πρέπει να τα μαζέψουν οπωσδήποτε διαφορετικά δεν θα πάρουν τις προβλεπόμενες δόσεις των δανείων. Όλοι ξέρουμε από ποιους θα τα πάρουν βέβαια. Το ξέρουμε και δεν το λέμε, το ξορκίζουμε μπας και την γλιτώσουμε. Αλλά πως να την γλιτώσουμε αφού φοροφυγάδες, φοροκλέφτες και φοροδιαφεύγοντες δεν πρόκειται να δώσουν, ως συνήθως, ούτε μία. Αυτούς δεν θα τους βρούνε. Δεν ξέρουν πως και ούτε καν μπορούν ενώ οι Δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να πάρουν απαραιτήτως τον μισθό τους. Έτσι λοιπόν εγώ πληρώνω κάθε μήνα τον μισθό ενός δημοσίου υπαλλήλου, με τον οποίον μοιράζομαι την σύνταξή μου, μάλιστα αυτός παίρνει το κάτι παραπάνω και μην μου πείτε ότι αυτό ονομάζεται κοινωνική αλληλεγγύη διότι έχω δυο παιδιά επιστήμονες άνεργα, στα οποία δεν δίνει, πλην εμού κανένας άλλος τίποτα.

Έχω και μια ανησυχία που με βασανίζει. Έβαλαν τα παπαγαλάκια να μας τρομάξουν με τον φορολογικό συντελεστή του 47% που δήθεν θα επέβαλαν στα χαμηλά εισοδήματα και με το χαράτσωμα των παιδιών και μετά τα πήραν πίσω, έτσι για να μας δείξουν πόσο καλά παιδιά είναι και πόσο μας νοιάζονται και μας συμπονούν. Έτσι θα φάμε αδιαμαρτύρητα την αύξηση των φόρων, εκείνη ντε που μας έλεγαν πως δεν θα γίνει. Κουτοπονηριές. Δούλεμα ψιλό γαζί και φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ρε που τους βρήκαμε αυτούς. Σώγαμπροι ξεβράκωτοι και πόρτα για τον χειμώνα.

Και η φωνή του χαζού, συριστική και υποχθόνια ακούστηκε από το βάθος του άπατου βαρελιού:

Σκάσε και πλήρωνε………………… Ραγιά!

Τώρα εγώ αυτό δεν το κατάλαβα. Βρισιά είναι ή προτροπή; Εσύ τι λες; 

ElZoni.gr
13/12/12

1 comment:

  1. Διάλυση του ΤΣΜΕΔΕ μέσω Τράπεζας Αττικής ....

    Από την Εφημερίδα των Συντακτών 19/2/2013 (εδώ)....


    Ένα ταμείο που "έσωσε" τον ΕΟΠΥΥ, "κούρεψε" το δημόσιο χρέος, θα σώσει και μια τράπεζα...
    Και για τους ασφαλισμένους, ανεργία, ανασφάλεια, επαγγελματική ασφυξία...
    Καιρός οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν
    Στάση πληρωμών τώρα από όλους τους μηχανικούς
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΔΟΥΛΟΙ ΕΝΟΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΓΙΑ ΜΑΣ!!!!!

    Του Κ. Ζαφειρόπουλου
    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί δεκάδες μηχανικοί έξω από το υποκατάστημα της Τράπεζας Αττικής στην οδό Ακαδημίας την ώρα που το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συζητούσε την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία βασικός μέτοχος είναι το ΤΣΜΕΔΕ. «Οχι στην εμπλοκή των Ταμείων στα τραπεζικά παιχνίδια» και «Δεν θα σώσουμε εμείς και πάλι τις τράπεζες» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση του διοικητικού συμβουλίου χωρίς αποτέλεσμα.



    http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/02/getFile-253.jpgΤην ώρα που πάνω από 30.000 ασφαλισμένοι μηχανικοί αδυνατούν να καλύψουν τις παλαιότερες εισφορές, ενώ επίκεινται αυξήσεις που θα φτάσουν έως και το 90% (λόγω Μεσοπρόθεσμου), με τους μισούς μηχανικούς να είναι ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος, το Ταμείο αποφασίζει να δώσει 200-400 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμειακά του διαθέσιμα για να σώσει μια τράπεζα.

    Πώς το υγιέστερο Ταμείο που είχε το 2009 3,5 δισ. αποθεματικό (με αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους 7:1) έφτασε να έχει σήμερα μόνο 1,6 δισ. με αγοραία αξία κάτω από 1 δισ. ευρώ και γιατί αποφασίζει σήμερα να δώσει 400 εκατομμύρια σε μια ζημιογόνο τράπεζα, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία μελέτη σκοπιμότητας της επένδυσης; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

    Η συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην τράπεζα ανέρχεται στο 43%. Πρόκειται για την πιο σημαντική επένδυση του Ταμείου που διαμορφώθηκε με συνεχείς προσαυξήσεις επί δεκαπέντε χρόνια. Το υπόλοιπο 57% της το κατέχουν ισομοιρασμένο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
    Το 2009, η Τράπεζα Αττικής, έπειτα από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 150.000.000 ευρώ (για την οποία το ΤΣΜΕΔΕ συνεισέφερε 100.000.000 ευρώ), παρουσίασε κέρδη 5.700.000 ευρώ. Το 2010 παρουσίασε ζημιές 7.100.000 ευρώ, το 2011 ζημιές 250.000.000 ευρώ και το πρώτο τρίμηνο του 2012 ζημιές 22.100.000.

    http://outekryooutezestinirvana.blogspot.gr/2013/02/to.html
    21/2/13
    outekryooutezestinirvana
    ---
    -

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin