Thursday, January 10, 2013

Συγγνώμη, αλλά σε ποιό σοβαρό ιστορικό βιβλίο διαβάσατε ότι ο Τσολάκογλου ήταν μέραρχος της 4ης μεραρχίας στην Μικρασία;/Επιβάλλεται όμως να διορθώσετε τα όσα γράψατε διότι δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ο/Η Ανώνυμος άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "Η προσωπικότητα του Γεώργιου Τσολάκογλου δικαιώνετ...": 
-
  Συγγνώμη, αλλά σε ποιό σοβαρό ιστορικό βιβλίο διαβάσατε ότι ο Τσολάκογλου ήταν μέραρχος της 4ης μεραρχίας στην Μικρασία; Ολόκληρη η παράγραφος είναι γεμάτη από ιστορικά λάθη τόσο χοντροκομμένα που μάλλον έχουν γίνει εσκεμμένα. Η αλήθεια είναι η εξής: Η 4η Μεραρχία όντως αντιμετώπισε μαζί με την 1η τον κύριο όγκο της τουρκικής επίθεσης τον Αυγουστο του 1922. Την πρώτη μέρα δηλ. στις 13/8 αντεξε όπως-όπως μετά από την ηρωική αντίσταση που προέβαλε το ένα από τα τρία συντάγματά της το 35ο στο άκρο δεξιό της της παράταξης. Όμως οι απώλειες ήσαν τρομέρές και είχε ήδη χαθεί η πρώτη και σημαντικότερη γραμμή άμυνας.
Την επομένη, 14 Αυγούστου, με την επανέναρξη της τουρκικής επίθεσης η οποία επεκτάθηκε από το δεξιό και στο κέντρο της παράταξης όπου βρισκόταν τμήματα και από το 35ο αλλά και από τα άλλα δύο συντάγματα το 11ο και το 8ο, η άμυνα διεσπάσθη πλήρως, με πρώτο να καταρρέι το δεξιό και κατόπιν το κέντρο. Τότε, ήταν λίγο πριν το μεσημέρι, ο Διοικητής της Μεραρχίας Δημαράς (και όχι ο Τσολάκογλου ο οποίος ήταν επιτελάρχης) αφού ενημέρωσε τον Διοικήτη του Α' σώματος στρατού τον Τρικούπη στο Αφιόν Καραχισάρ, άρχισε να υποχωρεί σύμφωνα με προσυμφωνημένο σχέδιο υποχώρησης προς Μπάλ Μαχμούτ. Γεγονός είναι ότι η αρχική απαγκίστρωση έγινε με κάποια σχετική τάξη. Το 35ο σύνταγμα έφυγε πρώτο μετά το 8ο (στο οποίο υπηρετούσε ο παπούς μου ο οποίος μάλιστα τραυματίστηκε αλλά τελικά κατάφεραν να τον βάλουν σε ένα βαγόνι και έτσι σώθηκε) και ακολούθησε το 11ο. Δυστυχώς, την επομένη και κατόπιν συνεχούς αλλά απρόσεκτης πορείας ώστε να αποκτήσουν μεγάλυτερη απόσταση ασφαλείας από τα προελαύνοντα τουρκικά τάγματα, η 4η μεραρχία έπεσε σε ενέδρα και ούτε λίγο ούτε πολύ μετά από ολιγόωρη μάχη υποχώρησε άτακτα και μέσα σε γενική σύγχυση. Από την στιγμή αυτή και μετά ουσιαστικά 4η μεραρχία ΔΕΝ υφίσταται στην Μικρασία διότι ο μέραρχος Δημαράς και μέρος του επιτελείου του από μία δύναμη τουλάχιστον 8.000 στρατιωτών δεν είχαν στην διάθεσή τους παρά μόνο περίπου 500 οι οποίοι ακολούθησαν μοιρολατρικά τον τυπολάτρη Τρικούπη ο οποίος μη εννοώντας να καταλάβει ότι έπρεπε να αναπτύξει ιδία πρωτοβουλία περίμενε διαταγές από τον αρχιστράτηγο Χατζηανέστη οποίος έπινε τσάι στην Σμύρνη. Αποτέλεσμα, μετά από συνεχείς πορείες, μάχες, ήττες, τρομέρες απώλειες χωρίς νερό χωρίς τροφή χωρίς πυρομαχικά τα υπολείματα της 4ης μεραρχίας παρεδόθησαν μέχρι του τελευταίου άνδρα, στους τούρκους έξω από το Ουσάκ. Η 4η μεραρχία διελύθη λοιπόν κατά την υποχώρηση, και η αρχιά τακτική υποχώρηση εξελίθχθηκε σε άτακτη φυγή με αποτέλεσμα την αιχμαλωσία. Ούτε στην Μυτιλήνη έφτασαν, ούτε στον Έβρο, ούτε αποτέλεσε διαπραγματευτικό χαρτι του Βενιζέλου, απλά διότι δεν υπήρχε. Όσο για τον Τσολάκογλου τον μπερδεύετε με τον συνταγματάρχη Πλαστήρα ο οποίος ως διοικητής του 5/42 ευζωνικού τάγματος όντως γνώριζε του στρατιώτες του με το μικρό τους όνομα και τους αποκαλούσε "παιδιά" μου. Το 5/42 κανονικά ανήκε στην 13η μεραρχία αλλά είχε αποσπασθεί στην πόλη του Αφιόν για τήρηση της τάξης και όταν άρχισε η τουρκική επίθεση και η 4η μεραρχία κλονίστηκε την 1η μέρα ο Τρικούπης έστειλε τον Πλαστήρα με το σύνταγμα του να βοηθήσει κυρίως στο δεξιό όπου αποδεκατίζονταν οι φαντάροι του 35ου συντάγματος. Ειλικρινά δεν γνώρίζω γιατί αλλά τόσα λάθη είναι αδύνατον να τα κάνατε κατά λάθος. Υπάρχει η ιστορία της Μικρασιατικού Πολέμου από την ιστορία στρατού όπου μπορείτε να επιβεβαιώσετε τα όσα λέω. Επιβάλλεται όμως να διορθώσετε τα όσα γράψατε διότι δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα.

12 comments:

  1. Τον Γεωργιο Τσολακογλου τον θαψατεστην Μικρα Ασια .Κανετε μεγαλο λαθος .Ηταν μεν επιτελαρχης της 4ης αλλα λογω αβουλιας του μεραρχου τον αντικαθιστουσε .Κατα την υποχορηση εκανε κινημα αποχωρισθηκε απο τον Τρικουπη και τον ,μεραρχο.δημαρα και ακολουθοντας τηνφαλαγκα του συνταγματαρχη Φραγκου πηγε στην Ερρυθραια.Στον αρχηγο της στρατιας Θρακης παρουσιασθηκε με οσους τον ακολουθησαν.Αυτος τον εστειλε στρατοδικειο.Ευτηχως ο Θ παγκαλος,παπους του σημερινου τον απαλλαξε και τον προηγαγε Αντισυνταγματαρχη και μετα συνταγματαρχη .Ανασυνταξε την 4η Μ.κι εγινε και κατ'ονομα Μεραρχος.Την ιστορια δεν την διαβαζουμε σ΄ενα βιβλιο .Την μελατουμε σε βιβλιοθηκες καιαπομνημονευματα ΦΑΙΔΩΝ ΖΑΜΠΟΓΛΟΥ.

    ReplyDelete
  2. Οι παπουδες οταν διηγουνται μια ιστορια την συμπληρωνουν μετην φαντασια τους.Κατα κανοβα η παραδοση διαφερει απο την πραγματικοτητα σε λεπτομεριες.

    ReplyDelete
  3. Ο Τσολακογλου στη Μ. Ασια εσωσε αλλη μια φορα τους στρατιωτες του κανοντας ανταρσια κατα των ανωτερων του αυτο το πληρωσε ακριβα .Και ο Πλαστηρας ομως εφυγε απο την ερυθραια με τους τσολιαδρς του εγκαταλειπων τον Τρικουπη . Η Κλειο δυνοπαθησε απο την τριανδρια μελος της οποιας ηταν και οΠλαστηρας .Δεν θα γινουν ποτε γνωστα τα πραγματικα γεγονοτα .Τα γραπτα οπως ημερολογια και αναφορες αξιοματικων παρουσιαζουν τον τσολακογλου αντισυνταγματαρχη και μεα συνταγματαρχη Διοικητη της 4ης μεραρχιας στην στρατια του Εβρου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο Στρατηγος Γεωργιοσ Τσολακογλου αποκαλουσε τους στρατιωτες του ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ . Αναμνησεις του φανταπου Λαμπρου Ε. Ηρθε στην Κορυτσα ο στρατηγος Τσολακογλου και πηγαμε να τον δουμε .Τι θελετε παιδια .Τιποταδεν θελουμε στρατηγε απλα να σε δουμε.Μη με κοιτατε ετσι παιδια μου .Σε λιγο θα μας χτυπησουν οι Γερμανοι και θα πανε τα κοπια μας χαμενα. πραγματι υπογραψε την συνθηκολογηση και χαρισαυτον γυρισαμε πισω στο χωριο ζωντανοι περπατωντας δυο εβδομαδες χωρις να μας πειραξει στο δρομο οΓερμανικος στρατος.Φαιδων ΖΑΜΠΟΓΛΟΥ.

      Delete
  4. Ανωνυμε -Πεμπτη -10-ιανουαριου -2013. Αν την ιστοριασου την επλασες με την φαντασια σου συνχαρητηρια .Να γραψεις κι αλλα μυθιστορηματα .Αν την διαβασες σε ενα βιβλιο χωρις να την διασταυρωσεις καταλαβα οτι δεν εχεις ασχοληθει με την ιστορια σοβαρα .Στο κειμενο μου τον Γεωργιο Τσολακογλου δεν τον ονομαζω -ΜΕΡΑΡΧΟ-αλλα διοικητη τησ 4ης μεραρχιας οπως και πραγματι ηταν αφου κατα μαρτυριες αξιωματικων κατα την επιθεση των Τουρκων ο Μεραπχος Δημαρας ηταν-ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ-Διοικητης ανελαβε οΤσολακογλου.Στο Τουλου Μπουρναρ διαχωρισθηκε απ΄τον Δημαρα και τον Τρικουπη και οδηγησε οσους τον ακολουθησαν στην Θρακη οπου ο Θ.Παγκαλος του αναθεσε την ανασυγκροτηση της μεραρχιας. Προαχθεις στον βαθμο αντισυνταγματαρχη ως επιτελαρχης της μεραρχιας την οδηγησε στην στρατια του Εβρου.Προαχθεις συνταγματαρχης ανελαβε και τυπικα μεραρχος.Το 1925 παρεδωσε την μεραρχια στον φιλο του συνταγματαρχη Π.Δεμεστηχα .Τα ιστορικα θεματα πρεπει να γραφονται επωνυμα και υπευθυνα .Φαιδων Ζαμπογλου

    ReplyDelete
  5. Ειναι η σειρα σου ανωνυμε να ξεθαψεις τον Τσολακογλου απο την Μικρα Ασια .Οποιος ασχολειται με ιστορικα θεματα πρεπει να το κανει επωνυμα και υπευθυνα και να εχει επιφυλαξεις. Ζαμπογλου Φαιδων

    ReplyDelete
  6. Κατα την αφηγηση αξιωματικων στρατιας Θρακης Την 11-5 οΤσολακογλου παρουσιασθηκε στον αρχιστρατηγο Θρακης Πολυμενακο με οσους τον ακολουθησαν απο την Μικρα Ασια .Δεν ηταν μονο απο την 4η μεραρχια οΠολυμενακος ενεργοντας τυπικα κατα τον στρατιωτικο νομο ετοιμασε παραπομπη σε στρατοδικειο .Ο Τολακογλου αντιμετωπιζε την εσχατη ποινη.Ευτυχως ο Πολυμενακος αντικατασταθηκε απο τον Θεοδωρο Παγκαλο παππου του σημερινου πολιτευτη διαβασε το παραπεμπτικο του στρατοδικειου και ρωτησε τον Τσολακογλου .Απο ποιες μοναδες ειναι αυτοι που του εφερες?-Ειναι τα παιδια μου δεν μπορουσα να τα αφησω στα χερια των Τουρκων. Το στρατοδικειο ας με κρινει.Γεματος συγκινηση ο Παγκαλος εσκισε το παραπεμπτικο τουστρατοδικειου και εκανε προταση προαγωγης . Με τον βαθμο αντισυνταγματαρχη του αναθετει την ανασυνταξη της 4ης μεραρχιας ως επιτελαρχης και την εντασσει στην στρατια του Εβρου .Προαγεται ο Τσολακογλου συνταγματαρχης και γινεται ο ιδιος ΜΕΡΑΡΧΟΣ .Το 1925 μεταβιβασε την μεραρχια στον φιλο του συνταγματαρχη Παναγιωτη Δεμεστιχα ο οποιος εγινε αργοτερα σωματαρχης στην Αλβανια.Τα υπολοιπα μεχρι την Κορυτσα ειναι αλλη ιστορια.Φαιδων Ζαμπογλου.

    ReplyDelete
  7. To να προσπαθεις να ξεκαθαρισεις μια σειρα γεγονοτων απο τα γραφομενα ανωνυμων ειναι σαν να προσπαθεις να κατασκευασεις το αεικινητο Φ.Ζ.

    ReplyDelete
  8. Το ιντερνετ ειναι ενα παχυ χαλι που κρυβονται απο κατω τα σκουπιδιακαι οι ψευτικες ιστοριες ..Φαιδων Ζαμπογλου.

    ReplyDelete
  9. Στον Ελληνικο στρατο ξηρας οι βαθμοι αξιωματικων ειναι -Στρατηγος, Αντιστρατηγος ,Υποστρατηγος, Ταξιαρχος, Συνταγματαρχης, Αντισυνταγματαρχης, Ταγματαρχης, Λοχαγος, Υπολοχαγος , Ανθυπολοχαγος, Δ.Ε,Α.. Μεραρχος λεγεται ο αξιωματικος που διοικει την Μεραρχια .Σε ομαλες συνθηκες ο Μεραρχος πρεπει να εχει βαθμο πανω απο Συνταγματαρχη .Στη μαχη ομως εχει συμβει να αναλαβει την διοικηση Μεραρχιας κατωτερος αξιωματικος δηλαδη ενας Ταγματαρχης η και Λοχαγος να εχει χρεη Μεραρχου .Αυτο εγινε και σε αλλες μοναδες .Στο μετωπο της Αλβανιας ο Υπολοχαγος Κωνσταντινος Χαλδουπης διοικητης του 10ου λοχου 3ου Ταγματος 29ου Συνταγματος τραυματισθηκε κατατην εαρινη επιθεση των Ιταλων ,μη υπαρχοντος αλλου αξιωματικου καλει τον υπαξιωματικο Λοχια Παπλωματα .-Αναλαμβανεις την διοικηση του λοχου .Η διαταγη ειναι να κρατηθει το υψωμα μεχρις εσχατων!!! Ο Λοχιας διοικητης λοχου !!! Φαιδων Ζαμπογλου .

    ReplyDelete
  10. Ισχυριζεσαι αγνωστε ιστορικε οτι η 4η Μεραρχια παρεδοθηκε μεχρι του τελευταιου ανδρα εξω απο το Ουσακ και δυελυθει.Ουτε στην Μυτιληνη εφθασε ποτε ουτε στον Εβρο.!!!! Ειναι ιστορικα εξακριβωμενο οτι η 4η Μ ηταν στονΕβρο.Ποιος την οδηγησε εκει ? Μηπως πηγαν χωρις αρχηγο σαν μπουλουκι ? Εναι προς τιμη του Μεραρχου Δημαρα που εμεινε στο Ουσακ με 400 τραυματιες για να τους προστατευσει. Φ,Ζ.

    ReplyDelete
  11. Δυστυχως οι Τουρκοι σκοτωσαν τους τραυματιες του Δημαρα 2000

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin