Thursday, January 17, 2013

Η ομηρία στην Αλγερία «επισκιάζει» την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ

Την παραμονή της συνάντησης των ευρωπαίων ΥΠΕΞ σήμερα (17Ιανουαρίου), συνάντηση αφιερωμένη στη σύγκρουση στο Μάλι, ομάδα που έχει διασυνδέσεις με την al-Qaeda αιχμαλώτισε 41 δυτικούς σε εργοστάσιο φυσικού αερίου της Αλγερίας, υποστηρίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande είχε ανοίξει τις «πύλες της κόλασης» με την επιχείρηση στο γειτονικό Μάλι.
Η ομάδα που αυτοαποκαλείται το «Τάγμα του αίματος», εισέβαλε στο εργοστάσιο φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Αλγερία νωρίς την Τετάρτη.
Η επίθεση φαίνεται να συνδέεται με την στρατιωτική υποστήριξη της Γαλλίας στην κυβέρνηση του Μάλι.

Αξιωματούχοι της Αλγερίας είπαν ότι κρατούνται 41 ξένοι υπήκοοι, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Η Νορβηγία δήλωσε ότι κρατούντο 13 πολίτες της. Σύμφωνα με το Euronews, γαλλική εταιρεία catering υποστήριξε ότι 150 αλγερινοί εργαζόμενοί της είναι επίσης όμηροι.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών William Hague δήλωσε ότι έχει σκοτωθεί ένας Βρετανός ενώ τα μέσα ενημέρωσης της Αλγερίας κάνουν λόγο για ένα νεκρό Αλγερινό υπήκοο.
 «Πρόκειται για μια ραγδαίως εξελισσόμενη και επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο Hague στο Σίδνεϊ την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός David Cameron είχε μιλήσει με τον πρόεδρο της Αλγερίας Abdelaziz Bouteflika.
 «Έχουμε στείλει ομάδα ταχείας ανάπτυξης από το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ενισχυθεί η πρεσβεία και το προξενείο μας στην περιοχή. Η ασφάλεια των ατόμων που εμπλέκονται και των συνεργατών τους είναι απόλυτη προτεραιότητά μας και θα εργαστούμε αδιάλειπτα για την επίλυση αυτής της κρίσης».
Το εργοστάσιο φυσικού αερίου στο πεδίο In Amenas λειτουργεί από μια κοινοπραξία της αλγερινής εθνικής εταιρείας πετρελαίου Sonatrach, της BP και της Statoil.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στη σημερινή τους συνάντηση αναμένεται να εκφράσουν περαιτέρω υποστήριξη για τις επιχειρήσεις της Γαλλίας στο Μάλι.
Οι αντάρτες απαιτούν να σταματήσει η επίθεση
Με επικεφαλής τον Mokhtar Belmokhtar, αλγερινό βετεράνο των αντάρτικων στο Αφγανιστάν, τον οποίο το BBC χαρακτηρίζει ως ανώτερο διοικητή της Αl - Qaeda, η ομάδα απαίτησε να σταματήσει η παρέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι.
Τα δυτικά κράτη φοβούνται ότι η al-Qaeda, ενισχυμένη με άνδρες και όπλα από τις ηττημένες δυνάμεις του Muammar Gaddafi της Λιβύης, χτίζει ένα καταφύγιο στη Σαχάρα.
Ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι ένα τέτοιο ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες θα μπορούσε να μετατραπεί σε «δεύτερο Αφγανιστάν» προσελκύοντας μέλη της Τζιχάντ που προέρχονται από την Ευρώπη, και να τους προετοιμάσει για επιχειρήσεις εναντίον ευρωπαϊκών στόχων.
Οι αντάρτες, επικοινωνώντας με μέσα ενημέρωσης στη γειτονική Μαυριτανία, είπαν ότι έχουν δεκάδες άνδρες στη βάση κοντά στην πόλη In Amenas, που βρίσκεται στα σύνορα της Λιβύης, και ότι είναι οπλισμένοι με όλμους και αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Οι αντάρτες δεν έχουν προβεί σε κάποια ρητή απειλή, έκαναν ωστόσο σαφές ότι οι ζωές των ομήρων βρίσκονται σε κίνδυνο: «Θεωρούμε την κυβέρνηση της Αλγερίας και της Γαλλίας, καθώς και τις κυβερνήσεις των χωρών των ομήρων πλήρως υπεύθυνες εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας και είναι στο χέρι τους να σταματήσει η βάναυση επίθεση εναντίον του λαού μας στο Μάλι», αναφέρουν σε δήλωσή τους σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Μαυριτανίας.
Η ομάδα είπε επίσης ότι οι αγωνιστές της έχουν στην κατοχή τους εκρηκτικά στημένα γύρω από την περιοχή και οποιαδήποτε προσπάθεια για απελευθέρωση των ομήρων θα οδηγούσε σε «τραγικό τέλος». Ο μεγάλος αριθμός των εμπλεκομένων ενόπλων και ομήρων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε οποιαδήποτε επιχείρηση διάσωσης.
Ορισμένοι αναλυτές εικάζουν ότι η επίθεση εναντίον του εργοστασίου φυσικού αερίου της Αλγερίας σχεδιάστηκε από τους αγωνιστές πριν η Γαλλία ξεκινήσει την επιχείρηση στο Μάλι. Οι ισλαμιστές είχαν προειδοποιήσει τον  Hollande ότι έχει «ανοίξει τις πύλες της κόλασης» για όλους τους Γάλλους πολίτες, σύμφωνα με το Reuters.


Απόψεις

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe, από το Βιετνάμ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η Ιαπωνία δε θα ανεχθεί ποτέ μια τέτοια πράξη», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji που επικαλείται το Reuters.
Ο Γραμματέας του Επικεφαλής Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας Yoshihide Suga  είπε σε μια καθημερινή ενημέρωση μετά την έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης ότι «η Ιαπωνία θα εργαστεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ιαπώνων πολιτών το συντομότερο δυνατόν, σε στενή συνεργασία με τις άλλες εμπλεκόμενες χώρες».
Η Ιαπωνική εταιρεία μηχανικών JCC Corp. ανέφερε σε δήλωση της τη συνεργασία με την κυβέρνηση, αλλά δεν θα προβεί σε σχολιασμό του αριθμού των εργαζομένων που απήχθησαν ή της τοποθεσία του συμβάντος. Σύμφωνα με αναφορές των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης, πέντε υπάλληλοι της επιχείρησης ήταν μεταξύ των ομήρων.
EurActiv.gr   
 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin