Monday, January 28, 2013

Αποβολή ή εγκατάλειψη;

Το Κέντρο Μελετών Notre Europe έχει αδιαμφισβήτητο κύρος και βαρύτητα καθώς ιδρύθηκε και ελέγχεται από τον Ζακ Ντελόρ, κατά συνέπεια ό,τι δημοσιεύεται ή παρουσιάζεται σε εκδήλωσή του δεν μπορεί να υποτιμηθεί ως σενάριο συνωμοσίας ή προβολή ευσεβών πόθων ακαδημαϊκών.
Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, την ώρα που φαινόταν να έχει λήξει η συζήτηση όχι μόνον για την Grexit αλλά και για την παραμονή ή όχι του ευρωπαϊκού νότου στην Ευρωζώνη, πέντε Ευρωπαίοι οικονομολόγοι παρουσίασαν σε εκδήλωση του Κέντρου στις Βρυξέλλες διακήρυξη υπέρ της αποχώρησης των οικονομικά ισχυρότερων χωρών από την Ευρωζώνη!

Η επιχειρηματολογία θα μπορούσε να ονομασθεί «διαζύγιο α λα γερμανικά» καθώς η διάρρηξη της σχέσης γίνεται για το καλό του εγκαταλειπόμενου μέρους! Ας αποχωρήσουμε για να υποτιμηθεί το ευρώ και να μπορέσει ο Νότος να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Δεν πρόκειται για ξαφνική κρίση αλληλεγγύης και κατανόησης για τον Νότο αλλά για ευφημισμό του τύπου Ειρηνικός Ωκεανός ή Εύξεινος Πόντος: Η διάσωση του Νότου κοστίζει, η αποβολή ή ο εξαναγκασμός αποχώρησης των ελλειμματικών χωρών από την Ευρωζώνη είναι θεσμικά αδύνατη και έχει απαγορευτικό διεθνές πολιτικό κόστος, οπότε ας αποχωρήσουμε εμείς είτε επιστρέφοντας στα εθνικά μας νομίσματα είτε με ένα νέο ισχυρό κοινό νόμισμα.
Για όσους εκπλήσσονται για τα όσα διευκρινιστικά πρόσθεσαν δύο εκ των πέντε, ο οικονομολόγος Alfred Steinheer και ο καθηγητής Hans Olaf Henkel, θα πρέπει να ανατρέξουν στη γερμανική ιστορία του 19ου αιώνα, όταν η Πρωσία του Μπίσμαρκ ήθελε να διασφαλίσει ότι η συγκρότηση ενιαίας Γερμανίας θα γίνει υπό τη δική της κυριαρχία και τις δικές της προδιαγραφές.
Τότε, η Πρωσία έκανε ό,τι μπορούσε για να αποκλείσει την Αυστρία από τη δυναμική της ενοποίησης, με αποκορύφωμα τον πόλεμο του 1866, που οδήγησε σε νίκη του Βερολίνου επί της Βιέννης και οριστικό αποκλεισμό της από τη γερμανική ενοποίηση, που θα ερχόταν πέντε χρόνια αργότερα, το 1871.
Με άλλα λόγια από μια συνολική ενοποίηση την οποία δεν θα ήλεγχε πλήρως και μια επιμέρους στα μέτρα της Πρωσίας, ο Μπίσμαρκ διάλεξε τη δεύτερη: Τη μικρή γερμανική ενοποίηση -Kleindeutche- έναντι της μεγάλης -Grossdeutche- ενοποίησης.
Από τους ακαδημαϊκούς προβληματισμούς μέχρι την υιοθέτησή τους ως κυβερνητικής πολιτικής υπάρχει μεγάλη απόσταση. Είναι, όμως, χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι στον γερμανικό τρόπο σκέψης η κυριαρχία, η εγκαθίδρυση ηγεμονίας δεν έχει μόνον ως εργαλείο την επέκταση αλλά και τον εθελοντικό ακρωτηριασμό.
Ο προβληματισμός των πέντε δεν είναι εξωπραγματικός, αλλά αποτελεί έμμεση ομολογία ότι, παρά τη σημερινή επικοινωνιακή υπεραισιοδοξία, όλοι γνωρίζουν ότι εάν συμβεί οποιουδήποτε είδους ατύχημα τους επόμενους μήνες στην Ιταλία ή την Ισπανία, η Γερμανία θα κληθεί να αρνηθεί στην πράξη την μέχρι τώρα πολιτική της στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Για να επιστρέψουμε όμως στην ιστορική αναλογία του 19ου αιώνα, δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί ποιος θα υποδυθεί σήμερα τον ρόλο της Αυστρίας: Η Ιταλία και η Ισπανία ή η Γαλλία;
Το σενάριο επικεντρώνεται στην οικονομική πτυχή και αγνοεί τη γεωπολιτική: Περιθωριοποίηση του Νότου θα σημάνει δύο αντίπαλα στρατόπεδα στην Ευρώπη, θα σημάνει το κλείσιμο μιας παρένθεσης που άνοιξε το 1989-1991 με το Τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν δημιουργήθηκε η βεβαιότητα ότι έκλεισε το κεφάλαιο των συγκρούσεων αιώνων στη Γηραιά Ηπειρο.
  • Εμμεση ομολογία
    Ο προβληματισμός των πέντε δεν είναι εξωπραγματικός, αλλά αποτελεί έμμεση ομολογία ότι, παρά τη σημερινή επικοινωνιακή υπεραισιοδοξία, όλοι γνωρίζουν ότι εάν συμβεί οποιουδήποτε είδους ατύχημα τους επόμενους μήνες στην Ιταλία ή την Ισπανία, η Γερμανία θα κληθεί να αρνηθεί στην πράξη την μέχρι τώρα πολιτική της στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
.imerisia.gr
28/01/13

1 comment:

  1. Απόσχιση από την Ευρώπη......

    Την ώρα που στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ελβετία επιλέγουν την ποσοτική χαλάρωση, το τύπωμα χρήματος, η Γερμανία επιμένει στο σκληρό ευρώ, μια συνειδητή επιλογή επιβολής ισχύος επί των εταίρων της αλλά και συνειδητής απομάκρυνσης από την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Με την εμμονή στο σκληρό ευρώ, το Βερολίνο πνίγει κάθε πιθανότητα εξισορρόπησης της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας που έχει επιβάλει στον Νότο της Ευρωζώνης με την ανάπτυξη, «κλειδώνει» τη θέση της Γερμανίας ως του πιο ασφαλούς τόπου προσέλκυσης καταθέσεων αλλά και επενδύσεων στο δημόσιο χρέος.

    Την ίδια στιγμή, μια προσεκτική ματιά στις τάσεις του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας δείχνει αναπροσανατολισμό των γερμανικών εξαγωγών προς την Κίνα και τη Λατινική Αμερική.

    Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέρα με τη μέρα καθίσταται ένα κέλυφος χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, θυμίζει ολοένα και περισσότερο την ενοποίηση της Ιταλίας τον 19ο αιώνα αλλά και την επιβολή του βιομηχανικού βορρά των ΗΠΑ στον αγροτικό νότο με τον Εμφύλιο Πόλεμο του 1862-67: Ο Βορράς υποτάσσει τον Νότο, του απονευρώνει κάθε δυνατότητα αυτοδύναμης ανάπτυξης, τον καταδικάζει στον παρασιτισμό και στην επιβίωση μέσω επιδοτήσεων και στη συνέχεια τον απαξιώνει ως περιττό βάρος...

    Η έκρηξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, μετά το Φθινόπωρο του 2008, αντί να καταστεί παράγοντας επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στην ουσία πριμοδοτεί, καθιερώνει και νομιμοποιεί μια Ευρωζώνη δύο αν όχι περισσοτέρων ταχυτήτων, με την κυρίαρχη πεποίθηση στο Βερολίνο να είναι ότι η αναδίπλωση σε μια εθνική στρατηγική στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης είναι πολύ πιο επικερδής από μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

    Οταν η Γερμανία του Κολ αποδέχθηκε την ΟΝΕ, στις αρχές της δεκαετίας του '90, στην ουσία επέβαλλε το γερμανικό μάρκο σε ευρωπαϊκή κλίμακα και εξασφάλισε προκαταβολικά αδιαμφισβήτητη υπεροχή και έλεγχο στη διαχείριση του κοινού νομίσματος.

    Σήμερα, όμως, η κατάσταση είναι οριακή, καθώς ο Νότος της Ευρωζώνης αλλά και η Γαλλία βλέπουν πλέον καθαρά μπροστά τους ένα διαζύγιο στρατηγικών συμφερόντων με τη Γερμανία και τον ευρωπαϊκό βορρά.

    Με άλλα λόγια, μια νέα διαίρεση της Γηραιάς Ηπείρου έρχεται και έχει ήδη αντικαταστήσει τη διχοτόμηση της Ευρώπης στη Γιάλτα στις αρχές του 1945, μια διαίρεση που κράτησε μέχρι την κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού και της ΕΣΣΔ το 1989-91 και έσβησε υποτίθεται επίσημα και πανηγυρικά τον Δεκέμβριο του 2002 στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, όταν οι τότε «15» της Ε.Ε. ενέκριναν την πλήρη ένταξη της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

    Μια ανοικτή πολιτική διαίρεση στην Ευρώπη είναι και το αδύνατο σημείο της Γερμανίας, η οικονομική κυριαρχία της οποίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σήμερα μέτωπο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στη Γηραιά Ηπειρο.

    Για πόσο καιρό ακόμη ο Νότος της Ευρώπης θα υφίσταται απαθής την οικονομική και κοινωνική του καταβαράθρωση και τη συνακόλουθη πολιτική του αποσταθεροποίηση; Για πόσο καιρό οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα αλλά και άλλα νέα αναδυόμενα κέντρα οικονομικής και πολιτικής ισχύος του πλανήτη θα κρατούν αποστάσεις από μια ανοικτή ινδοευρωπαϊκή αντιπαράθεση που προσφέρει ευκαιρίες διόρθωσης παγκόσμιων και περιφερειακών συσχετισμών;

    Η Ιστορία επαναλαμβάνεται με τη Γερμανία να επιλέγει την ωμή επιβολή ισχύος στην Ευρώπη έναντι της ήπιας αλλά αποδεκτής πρωτοκαθεδρίας και να ανοίγει την πόρτα εξω-ευρωπαϊκών διορθώσεων, όπως ακριβώς έγινε στη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα.

    Νέα Γιάλτα

    Ο Νότος της Ευρωζώνης αλλά και η Γαλλία βλέπουν πλέον καθαρά μπροστά τους ένα διαζύγιο στρατηγικών συμφερόντων με τη Γερμανία και τον ευρωπαϊκό βορρά. Με άλλα λόγια, μια νέα διαίρεση της Γηραιάς Ηπείρου έρχεται και έχει ήδη αντικαταστήσει τη διχοτόμηση της Ευρώπης στη Γιάλτα στις αρχές του 1945, μια διαίρεση που κράτησε μέχρι την κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού και της ΕΣΣΔ το 1989-91.

    Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27689&subid=2&pubid=112993690

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin