Saturday, January 12, 2013

Κλιμακώνεται η ένταση Κίνας - Ιαπωνίας

Σε κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες οδηγούνται η Κίνα και η Ιαπωνία με ένα «θερμό επεισόδιο» να μην αποκλείεται» όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ο Hong Lei όταν ρωτήθηκε για το προχθεσινό περιστατικό αναχαίτισης κινεζικών αεροσκαφών από ιαπωνικά F-15J είπε: «Κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη ήταν σε αποστολή ρουτίνας στον αναφερόμενο εναέριο χώρο» στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα.


Ο όρος που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου ήταν «στρατιωτικά αεροσκάφη» κάτι που ισοδυναμεί με μαχητικά αεροσκάφη στη διπλωματική διάλεκτο του κινεζικού υπουργείου, καθώς ο όρος που χρησιμοποιεί για τις πτήσεις των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Υ-12 είναι «κυβερνητικά αεροσκάφη», της κινεζικής Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας. Η χθεσινή παραβίαση των κινεζικών μαχητικών και η ιαπωνική απάντηση ήταν η πρώτη που περιλάμβανε μαχητικά αεροσκάφη και από τις δύο χώρες κάτι που έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό και στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ήταν η πρώτη παραβίαση του εναέριου χώρου της Ιαπωνίας από το 1958 όταν δηλαδή το Τόκιο άρχισε την επιτήρηση του ιαπωνικού εναέριου χώρου- και με το δεύτερο περιστατικό στις 5 Ιανουαρίου. Μόλις οι Ιάπωνες διαπίστωσαν ότι οι Κινέζοι είχαν στείλει μαχητικά αεροσκάφη στα διαφιλονικούμενα νησιά Senkakus ανακοίνωσαν ότι η Αεροπορία της χώρας πρόκειται σε επόμενη πρόκληση των Κινέζων να απαντήσει με προειδοποιητικά πυρά. Αυτό, σύμφωνα με σχόλιο της κρατικής κινεζικής εφημερίδας Global Times είναι ένα βήμα πιο κοντά στον πόλεμο.

«Η Κίνα είναι εντελώς αντίθετη με τις ιαπωνικές κινήσεις που ως σκοπό έχουν την σταδιακή κλιμάκωση και τη δημιουργία έντασης στην περιοχή» ανακοίνωσε επίσης ο Κινέζος εκπρόσωπος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου τα κινεζικά μαχητικά χρησιμοποιούν ως βάση εξόρμησης η οποία βρίσκεται ανατολικά των νήσων Senkaku/Diaoyu  στην επαρχία Fujian. Η εφημερίδα Taipei Times σε δημοσίευμά της το Μάιο του 2012 ανέφερε ότι οι δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν από τη συγκεκριμένη βάση έδειξαν την παρουσία μαχητικών J-10 και Su-30 καθώς και διάφορα μη επανδρωμένα αεροχήματα κινεζικής κατασκευής.

Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι κινέζοι έχουν αναπτύξει περιμετρικά της βάσης ρωσικά συστήματα S-300. Ο κινεζικός Στόλος στην περιοχή απαριθμεί τουλάχιστον 35 σκάφη συμπεριλαμβανομένου και του πλέον σύγχρονου σκάφους τους του Type 054. Σε ότι αφορά τα υποβρύχιο το κινεζικό Ναυτικό διατηρεί τουλάχιστον 4 κλάσης Kilo. Όλες οι παραπάνω δυνάμεις βρίσκονται μόνο 380 μίλια από τα διαφιλονικούμενα νησιά.


Κ. Μπετινάκης




No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin