Monday, January 21, 2013

Η ανάπτυξη της ΕΕ στο μικροσκόπιο του ΕΚ

Η λιτότητα που ακολουθούν τα περισσότερα κράτη μέλη εκτροχίασε κάθε προοπτική ανάπτυξης, καταγγέλλει η Elisa Ferreira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), εισηγήτρια του ΕΚ για την Ετήσια Έκθεση Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ψηφίζεται στην επιτροπή Οικονομικών την Τρίτη (22-1-13). Η Έκθεση είναι το εναρκτήριο λάκτισμα του "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου" συντονισμού των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών πολιτικών και το ΕΚ ζητά αναπτυξιακά μέτρα και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αντί της συνεχιζόμενης λιτότητας.


Το ΕΚ συζήτησε ήδη την Έκθεση για την Ανάπτυξη στις 28 Νοεμβρίου 2012 και την Τρίτη 22 Ιανουαρίου ψηφίζει την θέση του με βάση την έκθεση της Elisa Ferreira που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει περισσότερα και συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα καθώς και να δεχθεί μεγαλύτερο έλεγχο από το ΕΚ, σημειώνοντας ότι μέχρι και σήμερα δίνει υπερβολική έμφαση στη λιτότητα.

Η Ετήσια Έκθεση Ανάπτυξης, ή Annual Growth Survey, αποτελεί το προοίμιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου,, την περίοδο του έτους που, από το 2010, είναι αφιερωμένη στον καλύτερο συντονισμό των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών μελών με το σύμφωνο Σταθερότητας και την αναπτυξιακή στρατηγική ΕΕ2020.

Οικονομία
Στη συζήτηση που είχε γίνει για την έκθεση αυτή στο ΕΚ στις 28 Νοεμβρίου, η κ. Ferreira είχε σημειώσει ότι πρέπει "να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και να παραδεχθούμε ότι, δυστυχώς, η πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής απέτυχε. Η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών πρέπει να επιβραδυνθεί και να απλωθεί σε περισσότερα χρόνια".

"Έχουμε πετύχει πολλά στην αναμόρφωση της οικονομικής διακυβέρνησης τα δύο-τρία τελευταία χρόνια. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να προωθήσουμε πολιτικές που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη αν επιστρέψει στην ανάπτυξη από του χρόνου", τόνισε από την πλευρά του παρεμβαίνοντας ο Επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν.

Αγορά Εργασίας
Η Ισπανίδα εισηγήτρια της επιτροπής Απασχόλησης, Veronica Lope Fontagné, (ΕΛΚ), είχε τονίσει από την πλευρά της ότι "οι αγορές εργασίας πρέπει να γίνουν πιο δυναμικές. Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι πραγματικότητες και η ανεργία των νέων παραμένει τεράστιο πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη.

"Πρέπει να τονώσουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας και κυρίως τη ζήτηση εργασίας. Η φορολόγηση της εργασίας παραμένει υπερβολική, ειδικά για τους χαμηλόμισθους και πρέπει να στραφούμε σε άλλες πηγές φορολογικών εσόδων όπως η φορολόγηση της ρύπανσης ή των ακινήτων", σημείωσε ο Επίτροπος Απασχόλησης, Λάζλο Άντορ. Προσέθεσε δε ότι "τεράστιο" παραμένει το πρόβλημα της διασύνδεσης σχολείου και αγοράς εργασίας.
.europarl.europa.eu
21/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin