Monday, January 21, 2013

Ναι στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, λένε οι Αυστριακοί

Η συντριπτική πλειοψηφία των Αυστριακών ψήφισε υπέρ της διατήρησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στη χώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικού δημοψηφίσματος.
Το ζήτημα «διαίρεσε» τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς σύμφωνα με πολλούς ένας επαγγελματικός στρατός θα έβαζε «σε ρίσκο την ουδετερότητα της χώρας».
Ποσοστό 59.8% των Αυστριακών ψήφισε υπέρ της διατήρησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας σε αντίθεση με το 40.2% που επιθυμούσε την κατάργησή της και τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού.

Στην ΕΕ σήμερα, οι χώρες που έχουν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Δανία, η Φιλανδία και η Εσθονία. Στη Γαλλία καταργήθηκε το 1996 ενώ στη Γερμανία το 2011.
Το ισχύον καθεστώς στην Αυστρία προβλέπει 6μηνη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, ενώ όσοι δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν, μπορούν να προσφέρουν 9μηνη κοινωνική εργασία (πχ οδηγοί ασθενοφόρων κλπ).
Διχασμένη η κυβέρνηση
Το ζήτημα ωστόσο δίχασε την αυστριακή κυβέρνηση, με τους σοσιαλδημοκράτες να τονίζουν ότι πλέον είναι απαραίτητος ένας επαγγελματικός στρατός και τους κεντροδεξιούς να εναντιώνονται επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους και ερωτήματα για την «αυστριακή ουδετερότητα».
Ο υπουργός Άμυνας Norbert Darabos χαρακτήρισε τον αυστριακό στρατό «ξεπερασμένο» σε μια εποχή «τρομοκρατία, κυβερνοεπιθέσεων και… κρατών παριών».
Οι πολέμιοι του επαγγελματικού στρατού τόνισαν ότι θα στοιχήσει οικονομικά ενώ θα πιέσει τη χώρα να «εγκαταλείψει την ουδετερότητα που έχει από το 1955».
Αντίθετα η κεντροδεξιά Υπουργός Εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner, τόνισε ότι το παρόν σύστημα αποτελεί την «καλύτερη εγγύηση για όλες τις μελλοντικές προκλήσεις».
EurActiv.gr 
  
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin