Wednesday, January 23, 2013

Πού θα πάνε τα έσοδα του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών;

Οι οργανώσεις αναπτυξιακής βοήθειας χαιρέτησαν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες (22 Ιανουαρίου) 11 χώρες της ΕΕ, για την θέσπιση Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, και κάλεσαν την Κομισιόν να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας διαθέτοντας 10% των εσόδων «προς όφελος των φτωχότερων κρατών του κόσμου».
Οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών έδωσαν το πράσινο φως για 11 χώρες να προχωρήσουν τον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, ανοίγοντας μια μεγάλη συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθούν τα έσοδα από αυτόν.
Οι χώρες που υιοθέτησαν τον εν λόγω φόρο είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Σύμφωνα με τη διαδικασία ενισχυμένης συνεργασίας, οι άλλες χώρες της ΕΕ μπορούν να υιοθετήσουν επίσης τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών όποτε θελήσουν.

 Ο επίτροπος για ζητήματα φορολόγησης, Algirdas Šemeta, χαιρέτησε τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την «ορόσημο στην παγκόσμια φορολογική ιστορία».
Τώρα η Κομισιόν πρέπει να υποβάλει πρόταση αναφορικά με την κατανομή των εσόδων από τον φόρο, ωστόσο υπάρχουν δύο αντικρουόμενοι πόλοι. Από τη μία οι χώρες που στηρίζουν την ενίσχυση της αναπτυξιακής βοήθειας στο εξωτερικό και από την άλλη οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης που ζητούν πρόσθετα χρήματα.
Ο Šemeta είπε ότι «τα σημαντικά νέα έσοδα» που θα φέρει ο φόρος «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις που θα ευνοούν την ανάπτυξη» καθώς και να στηρίξουν ευρύτερες πολιτικές όπως η βοήθεια προς τις φτωχές χώρες.
Ωστόσο δεν είναι σαφές πώς θα κατανεμηθούν τα περίπου 37δις € ετησίως σύμφωνα με γερμανικό ινστιτούτο.
Συνεισφορά στο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό;
Η Γαλλία, που είναι  υπέρμαχος του νέου φόρου, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να διαθέσει μέχρι και 10% των νέων εσόδων προς βοήθεια στο εξωτερικό.
Ο Gaël Veyssière, εκπρόσωπος της γαλλικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, είπε στη EurActiv ότι το Παρίσι είναι ανοιχτό να διαθέσει μέρος των φορολογικών εσόδων στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, «με μορφή που μένει να προσδιοριστεί».
Ο γάλλος κεντροδεξιός Ευρωβουλευτής Alain Lamassoure, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ευρωβουλής, ανέπτυξε την ίδια ιδέα, λέγοντας ότι ένα κοινός φόρος θα πρέπει να χρηματοδοτεί κοινές πολιτικές.
 «Το νέο στάδιο είναι τώρα η κατανομή των εσόδων από τον φόρο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμό. Είναι ανάγκη να ανακουφιστούν οι εθνικοί προϋπολογισμοί από την κρίση, σε μια περίοδο όπου συνεχίζουν μέσω των εθνικών εισφορών να χρηματοδοτούν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», υπογράμμισε,
Στην Ευρωβουλή, το κόμμα των Πρασίνων κάλεσε την Κομισιόν να καταθέσει προτάσεις χωρίς καθυστέρηση αναφορικά με τη λειτουργία του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Τα έσοδα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ιδίους πόρους για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κυρίως για το κλίμα και την αναπτυξιακή βοήθεια, είπε η Δανή ευρωβουλευτής Emilie Turunen.
EurActiv.gr 
  
--
-

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin