Friday, February 8, 2013

ΥΠΟΙΚ: Έλεγχοι ΣΔΟΕ 08 /02 / 2013

Στα πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και των αδήλωτων κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων καθώς και  των καταθέσεων, το Σ.Δ.Ο.Ε. συνεχίζει  με αμείωτη ένταση τους ελέγχους.
Κατά τον μήνα Ιανουάριο 2013 διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων και οι ακόλουθες υποθέσεις.


ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
•    Διαπιστώθηκε ότι δέκα (10) επιχειρήσεις στην  περιοχή Αττικής  εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 42.500.000 ευρώ, προκειμένου να καλύψουν ανύπαρκτες συναλλαγές, με αποτέλεσμα να απολέσει το Δημόσιο έσοδα από Φ.Π.Α ύψους 9.800.000 ευρώ. Τα πρόστιμα ανέρχονται στο διπλάσιο των συναλλαγών.


Πρόκειται για επιχειρήσεις Μεταλλικών Κατασκευών και Αλουμινίου, Εμπορίου Σιδήρου, εργασίες επιχωματώσεων, εμπόριο Ξυλείας και επιχείρηση ιατρικών υπηρεσιών.
•    Εικονικά τιμολόγια ύψους 27.000.000 ευρώ, έλαβαν 16 επιχειρήσεις
προκειμένου να καλύψουν συναλλαγές για τις οποίες δεν κατείχαν νόμιμα φορολογικά και τελωνειακά έγγραφα.
Πρόκειται για τρείς εταιρείες  εμπορίας πετρελαιοειδών, μια εταιρεία κατασκευής ψυκτικών μηχανημάτων, επιχείρηση εμπορίας και επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών, έναν Πολιτικό Μηχανικό, ένα εστιατόριο πολυτελείας  και μια επιχείρηση εμπορίας χρωμάτων.
•    Το ΣΔΟΕ Ηπείρου αποκάλυψε υπόθεση εικονικών αγορών αγροτικών
προϊόντων ( κρεμμύδια), ύψους 1.403.000 ευρώ από αγρότες της Θήβας.
Ο εκδότης των εικονικών τιμολογίων ήταν οπωροπωλείο στην Πρέβεζα.
•    Εκτεταμένη έρευνα διεξάγει το Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Αττικής, για την
αποκάλυψη κυκλώματος εικονικών τιμολογίων τύπου «carussel», στην οποία εμπλέκονται πολλές μεγάλες  επιχειρήσεις που ασχολούνται με εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών. Πρόκειται για εικονικά τιμολόγια ύψους 300.000.000. ευρώ, με ζημία του Δημοσίου από ΦΠΑ που αγγίζει τα 70.000.000 ευρώ. Ήδη έχουν προσέλθει και καταβάλλει τον ΦΠΑ , μαζί με τα πρόστιμα, οι μισές και πλέον επιχειρήσεις και ένα μεγάλο μέρος έχει ζητήσει συμβιβασμό με το Υπουργείο Οικονομικών. Αιτία του ελέγχου στάθηκε η ξαφνική εμπορική γιγάντωση της εκδότριας εταιρείας, της οποίας ο τζίρος μετεβλήθη από 300.000 ευρώ σε 300.000.000 ευρώ.  Τα πρόστιμα  ανέρχονται στο διπλάσιο των συναλλαγών.
•    Σε 16 φαρμακεία, τα οποία ελέγχθηκαν από το Σ.Δ.Ο.Ε, Π.Δ. Πελοποννήσου, διαπιστώθηκε ότι, δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις σε φαρμακευτική επιχείρηση – φαρμακαποθήκη να σχηματίζει απόθεμα φαρμάκων ώστε,  είτε απευθείας είτε μέσω Κύπρου, να πραγματοποιεί αποστολές- εξαγωγές φαρμάκων προς την Γερμανία.
Επίσης ορισμένα από τα ελεγχθέντα φαρμακεία εξήγαγαν τα φάρμακα στην Γερμανία χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες αγορές. Ερευνάται η προέλευση των φαρμάκων για τα οποία δεν υπήρξαν παραστατικά.
Η υπόθεση κοινοποιήθηκε και στο Υπουργείο Υγείας για τις δικές του έρευνες

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ
Τέλος από το Σ.Δ.Ο.Ε. ΠΔ Αττικής συνελήφθησαν τρεις (3) Ιταλοί υπήκοοι για παράνομη διακίνηση 1.400.000 τσιγάρων.
Οι διαφυγόντες δασμοί και λοιποί φόροι ανέρχονται στο ποσό των 232.436,00 ευρώ.
Από τους συλληφθέντες επ΄ αυτοφώρω, ο ένας συνελήφθη στο χώρο μεταφόρτωσης στην περιοχή Ασπροπύργου, ενώ οι άλλοι δύο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών κατά την ώρα διαφυγής τους.

.minfin.gr
8/2/13

3 comments:

  1. ΥΠΟΙΚ: Έλεγχοι ΣΔΟΕ 15/2/13.....Από την έρευνα προέκυψε ότι, εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη νήσο ΜΑΝ, δωροδόκησε ορθοπεδικούς ιατρούς δημοσίων νοσοκομείων, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.......

    Στο πλαίσιο των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του αθέμιτου ανταγωνισμού και της διαφθοράς, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με την εισαγωγή και υπερτιμολόγηση ορθοπεδικών – ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
    Από την έρευνα προέκυψε ότι, εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη νήσο ΜΑΝ, δωροδόκησε ορθοπεδικούς ιατρούς δημοσίων νοσοκομείων, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα της αλλοδαπής επιχείρησης.
    Από τον έλεγχο, των φορολογικών δηλώσεων και των τραπεζικών λογαριασμών σε ένδεκα (11) από τους ιατρούς, προέκυψαν αδικαιολόγητα ποσά ύψους 5.812.000 ευρώ. Απεστάλησαν στις αρμόδιες ΔΟΥ πληροφοριακά δελτία για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων. Επίσης, υποβλήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία, μηνυτήριες αναφορές για το αδίκημα της δωροδοκίας ιατρών, οι οποίοι υπηρετούσαν κατά τις ελεγχόμενες χρήσεις σε θέσεις δημοσίων νοσοκομείων. Στις εμπλακείσες επιχειρήσεις καταλογίσθηκαν πρόστιμα του ΚΒΣ ύψους 18.845.000 ευρώ και πρόστιμα ΦΠΑ συνολικά 2.450.000 ευρώ.
    Δύο εκ των επιχειρήσεων προσήλθαν και συμβιβάστηκαν με το Υπουργείο Οικονομικών για το ποσό των 12.100.000 Ευρώ, αποδεχόμενες την παράνομη συναλλαγή.

    Από το ΣΔΟΕ διεξάγεται έρευνα, μετά από εισαγγελική παραγγελία, σχετικά με τον χρηματισμό ιατρών σε πολλές πόλεις της Ελλάδας από Γερμανική Φαρμακευτική Εταιρεία.
    Από την μέχρι τώρα έρευνα έχουν προκύψει στοιχεία για παράνομες χρηματοδοτήσεις ιατρών προκειμένου να συνταγογραφούνται τα προϊόντα της εταιρείας.
    Η έρευνα συνεχίζεται με προσκλήσεις και έλεγχο των εμπλεκομένων.

    http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/2bdb33bb-a497-49a1-a09e-2fdbf7e1eacb

    ReplyDelete
  2. Νέα στοιχεία για μίζες σε γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων......

    Μόνον η κορυφή του παγόβουνου είναι οι υποθέσεις που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, έχοντας ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, αφορώντας χρηματισμό γιατρών από ξένες εταιρείες για την προώθηση των προϊόντων τους σε ασθενείς και νοσοκομεία.......

    Του Γιώργου Παππού

    Όπως σημειώνουν στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), τα στοιχεία που αναμένονται στο πλαίσιο των ερευνών εκτιμάται ότι θα διευρύνουν τον αριθμό των εμπλεκόμενων προσώπων, ενώ ο ήδη μακρύς κατάλογος της φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι θα γίνει ακόμη πιο μακρύς και ακόμη πιο βαρύς, όταν ξεκινήσει το «ξεσκόνισμα» άλλων επαγγελμάτων που ενοχοποιούνται για υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.
    Στο σκάνδαλο της δωροδοκίας γιατρών και της υπερτιμολόγησης ορθοπεδικών βοηθημάτων (η διερεύνηση του οποίου ξεκίνησε, επί της ουσίας, στη χώρα μας το 2010), οι έρευνες αποκάλυψαν έως τώρα «μαύρο χρήμα» πάνω από 5,8 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των έντεκα εμπλεκόμενων γιατρών, ενώ επιβλήθηκαν και πρόστιμα άνω των 21 εκατ. ευρώ σε εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Μάλιστα, δύο από τις επιχειρήσεις αυτές προσήλθαν οικειοθελώς και συμβιβάστηκαν στο ποσό των 12,1 εκατ. ευρώ, αποδεχόμενες την παράνομη συναλλαγή.

    Στοιχεία για όλη την επικράτεια
    Στο σκάνδαλο της δωροδοκίας γιατρών από μεγάλη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία έχουν προκύψει έως τώρα στοιχεία για περίπου 400 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων σε όλη την Ελλάδα, ενώ το ΣΔΟΕ αναμένει τη «μαύρη λίστα» από τη γερμανική εταιρεία, προκειμένου να επεκτείνει την έρευνα.
    Η παρανομία στην εν λόγω υπόθεση έγκειται στο ότι η εταιρεία δωροδοκούσε τους γιατρούς, έτσι ώστε να συνταγογράφουν δικά της φάρμακα -πρακτική που απασχόλησε έντονα και την τρόικα (και όχι μόνο για την εν λόγω εταιρεία), η οποία επί της ουσίας επέβαλε αλλαγή του συστήματος και υποχρέωση των γιατρών να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία και όχι τη φίρμα του φαρμάκου.

    Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο
    Επόμενοι στόχοι του ΣΔΟΕ είναι, πάνω κάτω, οι κατηγορίες επαγγελματιών που στοχοποιήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για εκτεταμένη φοροδιαφυγή: συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αλλά και επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου.
    Οι έρευνες θα ξεκινήσουν με δειγματοληπτικούς ελέγχους, ενώ θα ακολουθήσει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στις περιπτώσεις που θα κριθούν ύποπτες. Σύμφωνα με στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οι έλεγχοι αυτοί θα συνδυαστούν με τις παράλληλες έρευνες που πραγματοποιούνται από τις ελεγκτικές αρχές για τους μεγάλους λογαριασμούς στο εξωτερικό.

    Ποιοι φέρονται να αποκρύπτουν (και τι...)
    Με βάση έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, την οποία επικαλείται το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα, γιατροί και φαρμακοποιοί αποκρύπτουν κατά μέσον όρο 29.343 ευρώ, μηχανικοί και επιστήμονες 28.625 ευρώ, οι λογιστές 24.573 ευρώ, οι εκπαιδευτικοί 24.742 ευρώ, οι νομικοί 24.032 ευρώ, οι δημοσιογράφοι 18.360 και οι αγρότες 9.288 ευρώ.
    Σύμφωνα με την έρευνα, το πραγματικό εισόδημα από αυτές τις κατηγορίες είναι έως και 2,5 φορές υψηλότερο από το δηλούμενο, με τις απώλειες φόρων να υπολογίζονται έως και στο 1,75% του ΑΕΠ (δηλαδή, κάτι λιγότερο από 4 δισ. ευρώ)............http://www.makthes.gr/news/reportage/100464/

    ReplyDelete
  3. Συνελήφθη 43χρονος οδοντίατρος για φοροδιαφυγή......ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ.....

    Συνελήφθη 43χρονος οδοντίατρος από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία που περιλαμβάνει παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

    Ο συλληφθείς γιατρός, όπως προέκυψε, δεν είχε εκδώσει την απαραίτητη απόδειξη για το σύνολο των χρημάτων που είχε λάβει ως αμοιβή, για την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών.

    Για φοροδιαφυγή και παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας συνελήφθη χθες (22.02.2013) το πρωί, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ένας 43χρονος ημεδαπός, οδοντίατρος.

    Είχε προηγηθεί καταγγελία στην ειδική τηλεφωνική γραμμή 11012, σύμφωνα με την οποία ο συγκεκριμένος γιατρός είχε πραγματοποιήσει και είχε λάβει χρήματα για παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών σε ασθενή, χωρίς όμως να εκδώσει αντίστοιχα απόδειξη για το ποσό της αμοιβής του.

    Στο πλαίσιο διερεύνησης της σχετικής καταγγελίας, κλιμάκιο εξειδικευμένων Αξιωματικών της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησε έλεγχο στο ιατρείο που διατηρεί o συγκεκριμένος γιατρός, διενεργώντας παράλληλα διασταυρώσεις των φορολογικών στοιχείων που συλλέχθησαν.

    Αποτέλεσμα του ελέγχου ήταν να συλληφθεί ο 43χρονος γιατρός, γιατί όπως προέκυψε από το φορολογικό έλεγχο, αλλά και την περαιτέρω αστυνομική έρευνα, είχε παράσχει κατά το παρελθόν οδοντιατρικές υπηρεσίες σε ασθενή και είχε λάβει το χρηματικό ποσό των (2.700) ευρώ, χωρίς να έχει εκδώσει τη σχετική απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

    Ο συλληφθείς γιατρός με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, οδηγήθηκε χθες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    Παράλληλα ενημερώθηκε η αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), ως προς την κίνηση της διοικητικής διαδικασίας για την επιβολή και των αντίστοιχων κυρώσεων, καθώς και η αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

    Υπενθυμίζεται ότι στην ειδική τηλεφωνική γραμμή 11012 ή τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr και financialpolice@hellenicpolice.gr της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, για να διαθέτουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63787328
    23/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin