Friday, February 8, 2013

13 «κλικ» από την Ελλάδα της κρίσης.... H παρακμή της Ελλάδας σε ασπρόμαυρο φόντο στην Global Post

Μετά το Reuters, και η αμερικανική ιστοσελίδα Global Post φιλοξενεί σήμερα στην ιστοσελίδα της φωτογραφικό αφιέρωμα για την Ελλάδα της κρίσης.
Με 13 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, η Global Post δείχνει το εξαθλιωμένο πρόσωπο της Ελλάδας και τις καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην χώρα.

«Μια δεκαετία καταστροφικής οικονομικής παρακμής αλλάζει το πρόσωπο της χώρας. Ένα κύμα σκληρών μέτρων λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές κομμάτιασαν τους μισθούς και υπονόμευσαν την ανάπτυξη» σημειώνει η γνωστή ιστοσελίδα.



Μάλιστα, η Global Post αναφέρεται και στην άνοδο της ανεργίας στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα ξεπέρασε για πρώτη φορά την Ισπανία με ποσοστό 26,8%.

Οι βίαιες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, οι απεργίες που έκαναν την χώρα να «παραλύσει» την χώρα, οι άνεργοι, εκείνοι που ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια, οι επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο, οι συνταξιούχοι που μετά βίας καταφέρνουν να επιβιώσουν , οι άστεγοι και  τα συσσίτια, έχουν όλα αποτυπωθεί σε μερικά «κλικ» που δείχνουν τη δύσκολη καθημερινότητα με την οποία οι Έλληνες έρχονται αντιμέτωποι τα τελευταία  χρόνια.

.protothema.gr
8/2/13
--
ΣΧΕΤΙΚΟ:
---












2 comments:

  1. Βουλευτικές συντάξεις.....
    Το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σχετικά με τις Βουλευτικές συντάξεις, αναφέρει τα εξής:
    1ον. Οι Βουλευτικές συντάξεις έχουν μειωθεί από το έτος 2010 μέχρι σήμερα με βάση όσα ισχύουν και για όλες τις άλλες συντάξεις του Δημοσίου. Ειδικότερα, οι μειώσεις κατά 5%, 10%, 15% και 20% (ανάλογα με το ποσό της σύνταξης ή το άθροισμα των συντάξεων) έχουν ήδη εφαρμοσθεί και για τις Βουλευτικές συντάξεις, από 01.02.2013, όπως και για όλες τις συντάξεις του Δημοσίου.
    Ενδεικτικά αναφέρονται οι μέχρι σήμερα μειώσεις των Βουλευτικών συντάξεων (ποσά και ποσοστά):

    Σύνταξη Πρωθυπουργού (καθαρά ποσά)
    Δεκέμβριος 2009 Φεβρουάριος 2013 Ποσοστό μείωσης
    4.679,48 ευρώ 2.561,26 ευρώ 54,73%

    Σύνταξη Βουλευτή (πλήρης – καθαρά ποσά)
    Δεκέμβριος 2009 Φεβρουάριος 2013 Ποσοστό μείωσης
    3.866,16 ευρώ 1.975,96 ευρώ 51,11%

    2ον. Δεν έχουν εφαρμοσθεί και θα εφαρμοσθούν από 01.04.2013 (πληρωμή 31.03.2013), αναδρομικά από 01.01.2013, οι μειώσεις των Βουλευτικών συντάξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 4093/2012, κατά 20% εφόσον λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το μηχανογραφικό αρχείο δεν είναι ενημερωμένο για το εάν ο οποιοσδήποτε συνταξιούχος του Δημοσίου, και φυσικά και ο Βουλευτής, λαμβάνει και άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα. Άλλωστε για το λόγο αυτό δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα, για κανένα συνταξιούχο είτε του Δημοσίου είτε άλλου ασφαλιστικού φορέα, οι σχετικές διατάξεις του ν. 3865/2010 και του ν. 4051/2012, με βάση τις οποίες οι προβλεπόμενες από αυτές μειώσεις θα υπολογίζονταν επί του αθροίσματος των συντάξεων (περισσότερες από μία) που τυχόν λαμβάνει ο συνταξιούχος.
    Η ενημέρωση αυτή υπάρχει ήδη, από το τέλος Ιανουαρίου, με βάση το αρχείο της ΗΔΙΚΑ, στο οποίο είναι πλέον καταγεγραμμένα τα ανωτέρω στοιχεία.
    Η ανωτέρω μείωση αποφασίσθηκε προκειμένου να περικοπούν οι Βουλευτικές συντάξεις όπως και οι συντάξεις που υπολογίζονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί λειτουργοί, μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, στρατιωτικοί κλπ), οι οποίες και μειώθηκαν εξαιτίας των περικοπών στα μισθολόγια αυτά.
    Για το λόγο αυτό, ο υπολογισμός της μείωσης στις Βουλευτικές συντάξεις (κατά 20% ή 30% κατά περίπτωση) θα γίνει πριν από την παρακράτηση των εισφορών και των μειώσεων που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις, αφού κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο έγινε η μείωση και των συντάξεων που υπολογίζονται βάσει των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή προηγήθηκε η μείωση από την περικοπή των ειδικών μισθολογίων και επί του μειωμένου αυτού ποσού σύνταξης υπολογίστηκαν όλες οι άλλες μειώσεις.
    Μετά τη διενέργεια και της ανωτέρω ειδικής μείωσης, η συνολική μείωση της σύνταξης των Βουλευτών υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 60%.

    3ον. Επιπλέον:
    α. Από 01.01.2013 ότι ισχύει για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου και αφορά στην περικοπή της σύνταξης (κατά 70%) εφόσον ο συνταξιούχος εργάζεται ή την αναστολή καταβολής της, έχει εφαρμογή και για τους συνταξιούχους Βουλευτές. Δηλαδή εάν ο συνταξιούχος Βουλευτής εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 70% ή εάν συνταξιούχος (π.χ. μέλος ΔΕΠ) εκλεγεί Βουλευτής, προκειμένου ο χρόνος θητείας του ως Βουλευτής να είναι συντάξιμος και να λάβει Βουλευτική σύνταξη, θα πρέπει να ανασταλεί η σύνταξη που λαμβάνει από το Δημόσιο ως μέλος ΔΕΠ.
    β. Η σύνταξη Βουλευτή ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του επανεκλέγεται, αναστέλλεται.
    γ. Επίσης προβλέπεται η κατάργηση του δικαιώματος Βουλευτικής σύνταξης για όσους εκλεγούν από τούδε και στο εξής.
    δ. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
    http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/f80463f1-d3b8-4113-9fd8-70089f6ab7c7

    ReplyDelete
  2. Βενιζέλος: Επιλέξαμε το «μη χείρον» από το «απόλυτα καταστροφικό».....
    «Πώς να πείσεις τον κόσμο ότι έκανες το καλύτερο, όταν δεν έχει βιώσει το χειρότερο;».....

    Η συγκρότηση ενός νέου κοινωνικού συνασπισμού στη θέση του παλιού, που διαλύθηκε, αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ και θα συζητηθεί στο συνέδριο, τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε ημερίδα για την υγεία που διοργάνωσε ο τομέας Υγείας.

    Ο παλιός συνασπισμός, ανέφερε, έχει διαλυθεί, γιατί διερράγη ο ίδιος ο ιστός της κοινωνίας. Και πρόσθεσε ότι στη θέση του πρέπει να συγκροτηθεί ένας άλλος κοινωνικός συνασπισμός, τον οποίο θα εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να διατηρήσει τα βασικά του χαρακτηριστικά, να συνεχίσει να είναι πατριωτικό, λαϊκό και ριζοσπαστικό.

    Πρέπει, ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί στην κοινωνία, μέσω και του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, για να δημιουργήσει μια νέα πλειοψηφική τάση στην κοινωνία, στην οποία μπορούν να ανήκουν όσοι έχουν βαθιά συναίσθηση του γενικού συμφέροντος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η αφήγηση του ΠΑΣΟΚ για το ποια κατάσταση παρέλαβε, τι συνέβη, τι έκανε το ίδιο, ακούγεται τώρα με δυσκολία, αλλά πριν λίγο καιρό δεν ακουγόταν καθόλου. Αυτό, όπως είπε, παρέχει τη δυνατότητα στο Κίνημα να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την παλιά του βάση αλλά και με όλους τους πολίτες.

    Ταυτόχρονα, πρέπει να μιλήσει στηριζόμενο στην εμπειρία του παρελθόντος, στην επίγνωση του παρόντος και με σχέδιο για το μέλλον. Πρέπει επίσης να υπάρχει και οριοθέτηση της κεντροαριστεράς προς το «φαινομενικά ριζοσπαστικό» που θέλει τη διατήρηση όσων μα έφεραν στη σημερινή κατάσταση και αυτή η οριοθέτηση, όπως είπε, μπορεί να φέρει πίσω αυτούς που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει αντίληψη του γενικού συμφέροντος και το ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει μια συνολική αντίληψη για το που πηγαίνει η Ελλάδα, που πηγαίνει η Ευρώπη, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί κανένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες.

    Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ σε όλους τους τομείς, αλλά και στα θέματα υγείας, πρέπει να αποδείξει στον κόσμο ότι έχει τη δυνατότητα, τις προτάσεις και το σχέδιο για να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική και αυτό θα πρέπει να προκύψει ως αποτέλεσμα των εργασιών του Συνεδρίου.

    Αναφερόμενος στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο της κρίσης, τόνισε ότι επέλεξε το «μη χείρον» από το «απόλυτα καταστροφικό».

    Δεν ήταν δική μας η απόφαση της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως έγινε. Μας επιβλήθηκε, είπε, γιατί επιβλήθηκαν στις χώρες του νότου οι προκυκλικές πολιτικές, με βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία. Η άλλη λύση, πρόσθεσε, θα ήταν η χρεωκοπία και η απόλυτη καταστροφή της πραγματικής οικονομίας.

    Ωστόσο, όπως τόνισε, πώς να πείσεις τον κόσμο ότι έκανες το καλύτερο, όταν δεν έχει βιώσει το χειρότερο και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι χαρούμενο που οι πολίτες δεν βίωσαν το χειρότερο και η χώρα έχει μια βάση για να σταθεί.

    Είπε, επίσης, ότι αν δεν μεσολαβούσαν οι εννέα χαμένοι μήνες, τέσσερες πριν τις εκλογές και πέντε μετά από αυτές, μέχρι να υπάρξει συμφωνία για την πολιτική που έπρεπε να εφαρμοστεί, η χώρα θα είχε κερδίσει πολύ από τον χαμένο χρόνο.

    Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, υπήρξαν σημαντικά αποτελέσματα τόσο στη μείωση του ελλείμματος όσο και του χρέους, το οποίο μειώθηκε κατά 65% (130 δισ. ευρώ) κάτι πρωτοφανές παγκοσμίως.

    Τόνισε επίσης ότι η ΝΔ προσχώρησε στην πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να προσκομίσει τίποτε από όσα είχε ανακοινώσει στο Ζάππειο 1, στο Ζάππειο 2, στο Ζάππειο 3, αλλά και από τα «ισοδύναμα μέτρα». Στην ίδια πολιτική προσχώρησε και η ΔΗΜΑΡ, η οποία δεν συνεισέφερε τίποτε σε σχέση με τον στρατηγικό σχεδιασμό........http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=257900

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin