Wednesday, February 20, 2013

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ.....Φρένο στο Μνημόνιο και τους 3μηνιαίους ελέγχους της τρόικας

Σε συμφωνία-σταθμό για την εποπτεία των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν την Τετάρτη το Συμβούλιο των υπουργών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλάζοντας σημαντικά τα δεδομένα και για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, οι δυο πλευρές συμφώνησαν στα εξής:

  • Διατηρείται η στενή εποπτεία των χωρών, όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ωστόσο, δεν θα απαιτείται πλέον απαραίτητα Μνημόνιο ούτε τριμηνιαίοι έλεγχοι από την τρόικα, μέχρις ότου η υπό εποπτεία χώρα αποπληρώσει το 75% της οικονομικής στήριξης που έχει λάβει.
  • Παραχωρούνται στην Κομισιόν ενισχυμένες αρμοδιότητες κατά τη διαδικασία ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών. Οι τελευταίοι θα πρέπει κάθε χρόνο να υποβάλλονται έως τις 15 Οκτωβρίου, πριν εγκριθούν από τα κοινοβούλια των χωρών μελών. Αν τα υποβαλλόμενα σχέδια προϋπολογισμών κριθούν από την Κομισιόν μη συμμορφούμενα με τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεών τους ή αντιβαίνοντα τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας τότε θα πρέπει να αναθεωρούνται έγκαιρα, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.
  • Στις αξιολογήσεις των εθνικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι όποιες περικοπές δεν θα επηρεάζουν επενδύσεις που συμβάλουν στην ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι για χώρες όπως η Ελλάδα, δεν θα θίγονται οι δημόσιες επενδύσεις που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.
  • Θα υπάρχει δυνατότητα χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε «εξαιρετικές περιστάσεις», τις οποίες θα κρίνει το Eurogroup.
Πρώτο βήμα για το ευρω-ομόλογο
Η Ευρωβουλή πέτυχε ακόμη να παραμείνει στο κείμενο της συμφωνίας η αρχική πρόταση της Κομισιόν που προβλέπει τη δημιουργία ταμείου απόσβεσης χρέους, το οποίο θα υπόκειται σε αυστηρούς όρους και παραπέμπει ουσιαστικά στην έκδοση ευρωομολόγων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι δεν απαλείφθηκε το συγκεκριμένο στοιχείο για την από κοινού διαχείριση του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τις έντονες αντιρρήσεις που διατυπώνει η Γερμανία για τα ευρωομόλογα.
Με τη συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξαν Συμβούλιο και Ευρωκοινοβούλιο ζητήθηκε από την Κομισιόν να προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα παρουσιάσει έως το Μάρτιο του 2014 προτάσεις με τα οφέλη, τους κινδύνους, τους όρους και τα εμπόδια για την προώθηση του εγχειρήματος. 
.imerisia.gr
20/2/13

2 comments:

  1. Κρατικοί προϋπολογισμοί με σφραγίδα Κομισιόν.....

    Οι κρατικοί προϋπολογισμοί των κρατών μελών της ευρωζώνης θα περνούν πλέον από τον έλεγχο της Κομισιόν, η οποία θα μπορεί να ζητά την τροποποίησή τους, μετά την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη σήμερα μεταξύ της ιρλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. και του Ευρωκοινοβουλίου.....

    Πλέον τα κράτη μέλη της ευρωζώνης οφείλουν να έχουν αποστείλει τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το ερχόμενο έτος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου για επαλήθευση. Στην περίπτωση που κάποιο προσχέδιο δεν τηρεί τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας -που απαγορεύει τα ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ- η Επιτροπή θα μπορεί κάλλιστα να αξιώσει την τροποποίησή τους. Επίσης προβλέπεται η αυξημένη επιτήρηση των χωρών που τελούν υπό καθεστώς μνημονιακού προγράμματος δανεισμού, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία κι η Πορτογαλία.

    Σε αντιστάθμισμα της ενίσχυσης αυτής του δημοσιονομικού ελέγχου, το Ευρωκοινοβούλιο πέτυχε παραχωρήσεις που αφορούν το σκέλος της ανάπτυξης, όπως ότι στις εκτιμήσεις της Επιτροπής για τους εθνικούς προϋπολογισμούς θα πρέπει να εξασφαλίζεται πως οι δημοσιονομικές δαπάνες δεν θα πρέπει να επιτελούνται σε βάρος των επενδύσεων για την ανάπτυξη.

    Παράλληλα τα κράτη μέλη καλούνται στο εξής να αναφέρουν λεπτομερώς τις επενδύσεις που οδηγούν σε αύξηση της δυναμικής της ανάπτυξής τους και το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των ελλειμμάτων θα εφαρμόζεται με περισσότερη χαλαρότητα σε ιδιάζουσες περιστάσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.

    Οι αποφάσεις θα πρέπει να επικυρωθούν από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σε ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί στα μέσα Μαρτίου και οι σχετικοί κανονισμοί προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ με την πάροδο μικρού χρονικού διαστήματος.

    Οι διαπραγματεύσεις για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, που συνοπτικά ονομάζεται «διπλό πακέτο» (two-pack) διήρκεσαν πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο, με σημείο τριβής τη λειτουργία του ειδικού ευρωπαϊκού Ταμείου Απόσβεσης Χρέους της ευρωζώνης, στην οποία αντιτίθεται το Βερολίνο. Η χρυσή τομή επιτεύχθηκε σήμερα με την ανάθεση στην Κομισιόν της υποχρέωσης να ορίσει ομάδα ειδικών που θα ερευνήσει περαιτέρω τα ευεργετήματα, τους κινδύνους, τις υποχρεώσεις και τα εμπόδια που σχετίζονται με την εφαρμογή αυτού του ταμείου. Η ομάδα των ειδικών θα πρέπει να έχει καταθέσει τα συμπεράσματά της έως τον Μάρτιο του 2014.

    «Μεγάλη πρόοδο» χαρακτήρισε την υιοθέτηση του «διπλού πακέτου» ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε πως «αυτοί οι κανονισμοί αποτελούν ένα βασικό στοιχείο για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης διακυβέρνησης της ευρωζώνης και για την ενδυνάμωση των μηχανισμών άμυνας της Ε.Ε. ενάντια σε μελλοντικές οικονομικές κρίσεις».

    Πηγή: ΑΠΕ

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=345011
    20/2/13

    ReplyDelete
  2. Το τίμημα των 201 δισ. ευρώ......

    Η επιστροφή της Ελλάδας, από τις εκλογές του Ιουνίου και μετά, στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της εφαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων φέρνει θετικά αποτελέσματα. Το κλίμα στις αγορές και στην Ε.Ε. βελτιώνεται θεαματικά υπέρ της Ελλάδας και οι δόσεις εκταμιεύονται έγκαιρα.

    Χαρακτηριστικό της αλλαγής στάσης απέναντι στην Ελλάδα είναι τόσο το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο οποίο υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2012 και επομένως η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί κανονικά, όσο και η έκθεση της S&P η οποία ουσιαστικά «βλέπει» νέα μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

    Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η χθεσινή απόφαση της Ευρωβουλής για την ενίσχυση του ελέγχου της δημοσιονομικής κατάστασης των κρατών της Ευρωζώνης. Για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προβλέπεται ότι η στενή εποπτεία θα συνεχίζεται μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του δανείου. Η Κομισιόν θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες στον έλεγχο των κρατικών προϋπολογισμών που πρέπει να υποβάλλονται πριν εγκριθούν από τα Κοινοβούλια των χωρών-μελών!..

    Υπάρχουν και θετικά σημεία στη χθεσινή συμφωνία της Ευρωβουλής με το Συμβούλιο Υπουργών: Θα διασφαλίζεται ότι οι περικοπές δεν θα επηρεάζουν επενδύσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Σημαντική και η πρόβλεψη για παράταση του χρόνου προσαρμογής σε «εξαιρετικές περιστάσεις», για τις οποίες θα αποφασίζει το Εurogroup, ενώ στο κείμενο της συμφωνίας παραμένει η ιδέα της δημιουργίας ταμείου απόσβεσης χρέους, που ουσιαστικά παραπέμπει στην έκδοση ευρω-ομολόγων.

    Τι σημαίνουν αυτά για την Ελλάδα; Ας μη σπεύσουν ορισμένοι να πανηγυρίσουν. Η χώρα έως το τέλος Μαρτίου θα έχει δεχθεί δανειακή βοήθεια 201 δισ. ευρώ. Για να αποπληρωθεί αυτό το χρέος και να εξαλειφθούν οι αιτίες που δημιουργούν χρέη και ελλείμματα θα περάσουν πολλά χρόνια... και η τρόικα θα είναι «εδώ».

    Κανένα λοιπόν πισωγύρισμα και χαλάρωση των προσπαθειών δεν δικαιολογούνται. Αντίθετα, η υλοποίηση των δεσμεύσεων θα ενισχύσει τα επιχειρήματα για περαιτέρω μείωση του χρέους και πρόσθετη αναπτυξιακή βοήθεια.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27688&subid=2&pubid=112997194
    21/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin