Wednesday, February 20, 2013

Μείον ένας ευρωβουλευτής για την Ελλάδα, μετά το 2014

Έναν ευρωβουλευτή λιγότερο θα έχει η Ελλάδα μετά τις Ευρωεκλογές του 2014 σύμφωνα με χθεσινό (19 Φεβρουαρίου) ψήφισμα της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, καθώς η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επαναπροσδιορίζεται, σύμφωνα με τους κανόνες της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να έχει 751 μέλη (750 ευρωβουλευτές και ο Πρόεδρος) ενώ η κατανομή των εδρών ακολουθεί την αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας με ένα ελάχιστο όριο 6 μελών για κάθε κράτος μέλος. Παράλληλα τονίζει ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να έχει παραπάνω από 96 ευρωβουλευτές.

«Πραγματιστική» λύση
Όπως τόνισαν οι ευρωβουλευτές, προκειμένου να συμμορφωθεί η σύνθεση του Κοινοβουλίου με τη Συνθήκη της Λισαβόνας αλλά και με την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ (τον ερχόμενο Ιούλιο), προέβησαν στην πλέον «πραγματιστική λύση» βασισμένη στην αρχή ότι «κανείς δεν παίρνει πρόσθετες έδρες και κανείς δεν χάνει πάνω από μία έδρα».
Αυτή η λύση αποφεύγει μια «τραυματική ανακατανομή των εδρών, με μεγάλες απώλειες για τα μεσαία και μικρά κράτη μέλη και τεράστιες αυξήσεις για τα μεγάλα, τόνισαν οι ευρωβουλευτές Roberto Gualtieri (Σοσιαλιστές) και Rafał Trzaskowski (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).
12 κράτη «χάνουν» από έναν ευρωβουλευτή
Σύμφωνα με το ψήφισμα της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, 12 κράτη μέλη θα χάσουν από έναν ευρωβουλευτή και πιο συγκεκριμένα οι ακόλουθες χώρες: Ρουμανία, Ελλάδα, Βέλγιο, Πορτογαλία, Τσεχία, Ουγγαρία, Αυστρία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Κροατία, Λιθουανία και Λετονία.
Μάλτα, Λουξεμβούργο, Κύπρος και Εσθονία συνεχίζουν να έχουν 6 έδρες, διατηρώντας δηλαδή τον ελάχιστο αριθμό ευρωβουλευτών που προβλέπει η Συνθήκη.
Η Γερμανία που σήμερα έχει 99 ευρωβουλευτές, θα χάσει «3» καθώς πρέπει να συμμορφωθεί με τον κανόνα του μέγιστου αριθμού ευρωβουλευτών «96».
 EurActiv.gr   
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin