Sunday, February 24, 2013

Ζημιές 5 δισ. στα Ταμεία από τις εθελούσιες

ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ στα ασφαλιστικά ταμεία -και στο ΙΚΑ- που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ έχουν προκαλέσει οι μέχρι σήμερα εθελούσιες έξοδοι σε τράπεζες, υπηρεσίες και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΟΤΕ, Ολυμπιακή, ΕΡΤ κ.ά.). Οι ζημιές αυτές θα είναι πολλαπλάσιες, όπως επισημαίνουν στην «Ε» στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, αν ακολουθηθεί και στο θέμα των νέων αποχωρήσεων που ετοιμάζουν οι τράπεζες (15.000) η διενέργεια οικονομικών και όχι αναλογιστικών μελετών, που προκαλούν νέα ελλείμματα σε βάθος χρόνου. Και αυτό γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη:


  1. Το 3-4% χάνεται με την οικονομική μελέτη, η οποία δεν περιλαμβάνει την αναλογιστική εξέλιξη.
2. Δεν θα αποχωρούσε μεγάλη μερίδα εργαζομένων, αν δεν είχαν 35 χρόνια ασφάλισης.
Χαρακτηριστικό των ρυθμίσεων είναι ότι η τελευταία εθελούσια έξοδος 1.500 ατόμων από τον ΟΤΕ δεν είχε καμία επίπτωση στο ΙΚΑ, αλλά και στο επικουρικό, καθώς οι αποχωρήσαντες βρισκόνταν κοντά (κατά 5 έτη) στη σύνταξη και ο Οργανισμός εξακολουθεί να καταβάλλει τις εισφορές στο ΙΚΑ, τις οποίες το ίδρυμα θα αποδώσει εφόσον φτάσει η συνταξιοδότηση του καθενός.
Τελείως αντίθετη πρακτική ακολουθήθηκε στον ΟΤΕ το 2010, με τη ρύθμιση για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας 750 εργαζομένων.
Το υπουργείο Εργασίας είχε ζητήσει για το ΙΚΑ 100 εκατ. ευρώ επιπλέον, από τα 320 εκατ. ευρώ που απέδωσε ο ΟΤΕ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 για την εθελούσια έξοδο των 5.000 εργαζομένων του.
Στο μεταξύ, κενό γράμμα έχει μείνει η επιτροπή που είχε συσταθεί προκειμένου να περάσει από «κόσκινο» το κόστος ένταξης στο ΙΚΑ του Ταμείου Συνεταιριστικών Οργανώσεων, καθώς και τις εθελούσιες εξόδους τόσο από την Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τον ΟΛΠ, τη ΔΕΗ, αλλά και τις τράπεζες (Εθνική, Alpha, Εμπορική), προκειμένου να διαπιστώσει τα αναλογιστικά ελλείμματα με τα οποία επιβαρύνουν το ΙΚΑ, αλλά και τα ποσά που εισέρρευσαν στο Ιδρυμα.
Μόνο το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 2.800 εργαζομένων από την Ολυμπιακή Αεροπορία σε ηλικία 48 ετών κατά μέσο όρο (δηλαδή δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα από το όριο συνταξιοδότησης των νέων ασφαλισμένων) δημιούργησε στο ΙΚΑ «μαύρη τρύπα» 900 εκατ. ευρώ.
Συνολικά τα «κρυφά», για τις τράπεζες, αλλά και τα «φανερά» προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης έχουν οδηγήσει στην πύλη της εξόδου 15.000 εργαζόμενους.
Οι τράπεζες
Οι τράπεζες αρχικά για να μειώσουν λειτουργικές δαπάνες και σήμερα προκειμένου να μην απολύσουν εργαζόμενους μετά τις συγχωνεύσεις «τρέχουν» ανάλογα προγράμματα, είτε φανερά είτε κρυφά, σε ατομικές συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» με τους υπαλλήλους τους.
Υπολογίζεται δε ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχουν δοθεί «ανεπίσημα» οικονομικά κίνητρα σε 5.500 τραπεζοϋπαλλήλους για να βγουν πρόωρα στη σύνταξη, χωρίς να έχουν αποζημιωθεί τα Ταμεία από αυτές τις συμφωνίες που γίνονται «κάτω από το τραπέζι».
Η εθελούσια συνταξιοδότηση 1.500 υπαλλήλων από την Εμπορική Τράπεζα, που συνοδεύτηκε με το κλείσιμο και τη συγχώνευση 57 καταστημάτων της, εκτιμάται ότι κόστισε στο ΙΚΑ και το ΕΤΑΤ πάνω από 500 εκατ. ευρώ, ενώ οδήγησε μοιραία σε κατάρρευση το Ταμείο Πρόνοιας της τράπεζας.
Ελλειμμα στο ΙΚΑ που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ μετέφερε και η ένταξη του Ταμείου της Alpha Bank.
Σύμφωνα πάντως με υπολογισμούς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), το αναλογιστικό έλλειμμα που θα προκύψει σε βάθος χρόνου 30 ετών για το ΙΚΑ από προγράμματα εθελούσιας εξόδου σε ΔΕΚΟ και τράπεζες για τα οποία δεν καλύπτονται πλήρως οι εισφορές θα ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ.
 .enet.gr
24/2/13

2 comments:

  1. Στο τραπέζι και ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία.....

    Σε πολιτική διαπραγμάτευση οδηγείται το θέμα της πάγιας ρύθμισης των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι το 2020 (100 δόσεις) κατά τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

    Τα τεχνικά κλιμάκια στους τελευταίους ελέγχους που διενήργησαν την περασμένη εβδομάδα τάχθηκαν κατά της πάγιας ρύθμισης οφειλών, γιατί, όπως είπαν, «επιβραβεύει τους κακοπληρωτές και στέλνει λάθος μήνυμα στην αγορά». Ηδη το πρώτο δίμηνο του νέου έτους παρατηρείται μια υστέρηση στα έσοδα των Ταμείων της τάξης του 12%, η οποία, σύμφωνα με στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οφείλεται στη σεναριολογία περί «νέας ρύθμισης στις οφειλές».

    Να σημειωθεί ότι τα χρέη προς το ΙΚΑ υπερβαίνουν τα 12 δισ. ευρώ, ενώ στον ΟΑΕΕ τουλάχιστον το 50% των ασφαλισμένων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων αδυνατεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές.

    Η διαπίστωση των τεχνικών κλιμακίων ως προς την πορεία εσόδων, πάντως, ήταν ότι «κινούνται εντός των στόχων», με μοναδικό «κόκκινο σημείο» την υστέρηση στα έσοδα των Ταμείων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, όπου έπεσαν έξω κατά 400 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 17% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2011 και τον Δεκέμβριο κατά 22%.

    Οσον αφορά το θέμα των μισθών σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, θα αξιολογηθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014, όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο. Δηλαδή, δεν αναμένεται να τεθεί επί του παρόντος θέμα περαιτέρω μείωσης των κατώτατων μισθών.

    Η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας στο θέμα αυτό είναι η νομοθετική ρύθμιση για τον προσδιορισμό των κατώτατων μισθών από το κράτος, που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τέλος Μαρτίου.

    Ο νέος «Μηχανισμός για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού» θα περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:

    1 Τη διεύρυνση του πεδίου διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων εκτός του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων). Υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο κατατεθειμένο στη Βουλή.

    2 Τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της χώρας για τον προσδιορισμό των κατώτατων μισθών.

    3 Τη βούληση των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτή θα καταγράφεται κάθε φορά.

    4 Την αποτίμηση των στοιχείων των επιστημονικών φορέων και της Τραπέζης της Ελλάδος για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=347936
    4/3/13

    ReplyDelete
  2. 7+1 νέες πληγές στο Ασφαλιστικό μέχρι το 2015 ...

    Μόνο τρία χρόνια χρειάστηκαν προκειμένου να ξεθεμελιωθεί το κοινωνικό κράτος που δομήθηκε τα τελευταία 60 χρόνια στη χώρα, ενώ μέσα στην επόμενη διετία έρχονται νέες θεσπισμένες ανατροπές, σε συντάξεις και ασφάλιση
    Τα τρία θανατηφόρα «τ», τρία Μνημόνια, τρία χρόνια, τρόικα, ήταν αρκετά για να περικοπούν οι συντάξεις μέχρι 56%, να χαθούν κοινωνικά επιδόματα, να κοπούν επικουρικές συντάξεις μέχρι και 80% και τα εφάπαξ βοηθήματα μέχρι 35%, εξοικονομώντας συνολικά 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 δισ. είναι από το 3ο Μνημόνιο.
    Το πρώτο κύμα
    Από το 2010 που θεσπίστηκαν οι πρώτες ανατροπές έχουν συμβεί τα εξής:
    * Με το 1ο Μνημόνιο (ν. 3986/11) ξεκίνησε το «κούρεμα» των συντάξεων και των επικουρικών, οι οποίες κόπηκαν αναλογικά από 3%, 4% και ούτω καθεξής.
    * Με το 2ο Μνημόνιο κόπηκαν οι επικουρικές συντάξεις από την 1/11/2011 κατά 30% στο ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και από 15% στα επικουρικά ταμεία των ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.
    * Με το 3ο Μνημόνιο (ν. 4051/12) κόπηκαν από τα 200-250 ευρώ 10%, από τα 251-300 ευρώ 15% και ούτω καθεξής.
    * Καταργούνται από φέτος τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και η 13η σύνταξη.
    * Μειώθηκαν οι κύριες συντάξεις από 5% έως 20% από τον περασμένο Ιανουάριο κλιμακωτά για ποσά από 1.000,01 - 1.500 ευρώ, 5% στο σύνολο του ποσού κ.λπ.
    * Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ανέρχονται στο 80%, ενώ μόνο φέτος, αθροιστικά, η μείωση ανήλθε από 16% ώς 22% για 900.000 ασφαλισμένους........Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=03/03/2013&id=347645

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin