Tuesday, February 26, 2013

Ιταλικές εκλογές και χρήμα

Μήλας Κώστας 
Τα exit polls στην Ιταλία, τα οποία «έδειχναν» κυβέρνηση Bersani με ενδεχόμενη υποστήριξη του Professore Monti, προκάλεσαν ανακούφιση στις αγορές και μείωση του spread μεταξύ του 10ετούς Ιταλικού ομολόγου και του αντίστοιχου Γερμανικού στις 260 τιμές βάσης.  Καθώς όμως τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα «έδειξαν» νίκη του TV- showman Berlusconi στη Γερουσία, το spread ξεπέρασε και πάλι τις 280 τιμές βάσης.  Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν εαν η Ιταλία θα κατορθώσει να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση ή εαν θα ακολουθήσει την πορεία της Ελλάδας σε δεύτερη, εντός μικρού χρονικού διαστήματος, εκλογική αναμέτρηση.  Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί αναμφιβόλως τεράστια ήττα για τον Professore Monti, ο οποίος, αν και εκλεκτός των χρηματοοικονομικών αγορών, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε όποια Ιταλική κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις περί σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης ξεκινάνε, το Ιταλικό κόστος χρήματος πιθανότατα θα αυξηθεί (και πάλι) ταχέως. Αυτό θα πρέπει βέβαια να προβληματίσει και εμάς καθώς, από την ένταξη μας στο Ευρώ και μετά, η θετική συσχέτιση μεταξύ του Ιταλικού και του Ελληνικού κόστους χρήματος είναι εξαιρετικά υψηλή (ήτοι 0,90) ενώ η θετική συσχέτιση μεταξύ του Ιταλικού και του Ισπανικού κόστους χρήματος είναι ακόμα υψηλότερη (ήτοι 0,95).  Με άλλα λόγια, στο βαθμό που η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία συνεχισθεί, ο Ευρωπαϊκός Νότος θα επιστρέψει σε επίπεδο κόστους χρήματος το οποίο είχαμε να δούμε από τον Ιούλιο του 2012 όταν ο Mario Draghi ανακοίνωσε την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με στόχο την αποκλιμάκωση του spread στον Ευρωπαϊκό Νότο.  

Καθώς λοιπόν οι πολιτικές ζυμώσεις στην Ιταλία «τρέχουν», εκτιμάμε ότι
 (α) πολλοί επενδυτές ενδέχεται να στραφούν στο γνωστό καταφύγιο του χρυσού, 
και (β) η Ε.Κ.Τ. ενδεχομένως να προβεί σε μεγάλες αγορές ομολόγων του Νότου ως αντίβαρο στην νευρικότητα των αγορών.  Πιθανολογούμε δηλαδή ότι η Ε.Κ.Τ., ελλείψει βιώσιμης πολιτικής ηγεσίας, θα αναιρέσει τα αρχικά της λεγόμενα σύμφωνα με τα οποία, η όποια αγορά ομολόγων εξαρτάται από την αποδοχή και εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος λιτότητας.

Βέβαια, η ΕΚ.Τ. μπορεί (και πρέπει) να δικαιολογήσει την όποια αγορά ομολόγων στη μείωση του πληθωριστικού ρίσκου.  Και τούτο διότι ο τρέχον πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται στο στόχο του 2% ενώ δεν πρόκειται να υπερβεί (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το website της Ε.Κ.Τ.) μέχρι το 2015 το 1,8%.
*Ο Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool
 .tovima.gr 
26/2/13

49 comments:

  1. Ιταλικός σεισμός σε όλη την Ευρώπη......

    Κραδασμούς στην Ευρώπη προκαλεί το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών. Αποτελεί ηχηρό μήνυμα για τη σκληρή γραμμή της συμπίεσης των κοινωνικών αναγκών που επιβλήθηκε από τη Μέρκελ και το διευθυντήριο των Βρυξελλών

    Οι Ιταλοί αρνούνται να πιουν το... «φάρμακο» της λιτότητας που έχει επιβάλει το Βερολίνο και το έδειξαν στις κάλπες, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα τόσο στην Ανγκελα Μέρκελ όσο και τις Βρυξέλλες, ενώ ταυτόχρονα έκρουσαν «καμπανάκι» στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας τους.

    Το σενάριο που φοβόταν όλη η Ευρώπη και που προσπαθούσε αγωνιωδώς να αποτρέψει έγινε πραγματικότητα: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέστρεψε στο προσκήνιο σε ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων. Παραδόξως, για τον καβαλιέρε, που εκπροσωπεί για πολλούς το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, η συγκεκριμένη προεκλογική εκστρατεία, με τις πανταχόθεν πιέσεις και την οικονομική κατάσταση της χώρας να μπαίνει στο επίκεντρο, λειτούργησε ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

    Οι ψηφοφόροι στήριξαν τον Μπερλουσκόνι, όχι μόνο επειδή είναι «μαέστρος» της παροχολογίας, αλλά επειδή έπεισε πολύ κόσμο πως εκείνος θα αντισταθεί στις επιταγές του Βερολίνου και ότι θα γυρίσει το ρολόι πίσω, στις εποχές της ευμάρειας και της αφθονίας.

    Ο ίδιος, βέβαια, θα ανοίξει τα χαρτιά του σήμερα για το τι προτίθεται να πράξει. «Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Ιταλοί ψήφισαν ενάντια στα μέτρα λιτότητας, το ευρώ και την Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δεύτερος τη τάξει στο Δημοκρατικό Κόμμα, Ενρίκο Λέτα. «Αυτό στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη».

    Το ίδιο μήνυμα στέλνει και η σαρωτική επιτυχία του «πρωτάρη» Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος ξεπέρασε το 25,5%. Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο για τη χώρα, ο κωμικός εκμεταλλεύτηκε την ψήφο διαμαρτυρίας για τους παλιούς πολιτικούς της Ιταλίας αλλά και τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

    Στο νήμα
    Η Κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι αναδείχθηκε οριακά πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο με 29,55%, έναντι 29,17% του Μπερλουσκόνι, ωστόσο κατάφερε πύρρειο νίκη, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της Γερουσίας, συγκεντρώνοντας μόνο 113 έδρες. Τα κουκιά δεν φτάνουν ακόμη και με τη συμβολή των 16 εδρών του Μάριο Μόντι στη Γερουσία, μιας και θα ήταν σχεδόν αδύνατον να περάσει μεταρρυθμιστική νομοθεσία χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 158 έδρες.

    Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι υπάρχουν διαφορετικές φωνές ακόμη και μέσα στους κόλπους του κεντροαριστερού συνασπισμού. Η αντιπολίτευση στη Γερουσία θα φτάνει τις 172 από τις 315 έδρες, με τον Μπερλουσκόνι να κατέχει 114 και τον Μπέπε Γκρίλο 58.

    Η πλειοψηφία των Ιταλών θέλησε τον χαμηλών τόνων και πραγματιστή Μπερσάνι στο τιμόνι της χώρας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, όχι όμως χωρίς να θέσει όρους. Και οι όροι αυτοί είναι ότι δεν θέλει να υιοθετήσει τυφλά το πρόγραμμα του Μόντι. Εξ ου, άλλωστε, και η πραγματική συντριβή του Μόντι στα αποτελέσματα, καθώς ξεπέρασε οριακά το 10%.

    Πολλοί αναλυτές αποδίδουν την αποδόμηση του μέχρι πρότινος «Σούπερ Μάριο» στην κακή του προεκλογική εικόνα, ακόμη και στο γεγονός ότι εγκατέλειψε τον μανδύα του υπερκομματικού πρωθυπουργού για να εισέλθει στα βαθιά νερά της πολιτικής. Επί της ουσίας, όμως οι ψηφοφόροι είπαν όχι στους τεχνοκράτες, που εφαρμόζουν θεραπείες «σοκ» στις οικονομίες, ακολουθώντας τις «συμβουλές» του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε την πολυτέλεια να κωφεύσει όταν δημιουργήθηκε ο άτυπος «άξονας του Νότου» και στις διαμαρτυρίες των κρατών που είχαν υπαχθεί σε μνημόνιο, περιμένοντας πρώτα να γίνουν οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Ο κίνδυνος ακυβερνησίας και πολιτικής αστάθειας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, όμως, την Ιταλία, δεν θα της επιτρέψει να παραμείνει απαθής και αυτή τη φορά.

    Σενάρια για νέα προσφυγή στις κάλπες.............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63788137

    ReplyDelete
  2. Γιατί η Μέρκελ δεν ακούει το SOS της Ιταλίας;.......

    Η κυρίαρχη πολιτική λιτότητας νεκρανασταίνει πολιτικούς όπως ο Μπερλουσκόνι και δημιουργεί «φαινόμενα» Μπέπε Γκρίλο. Μετά την Ιταλία η Γαλλία και η Βρετανία, ενώ η Βουλγαρία καταδεικνύει πως πέφτουν οι κυβερνήσεις από λαϊκές κινητοποιήσεις.

    SOS και σαφές μήνυμα και από την Ιταλία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για αλλαγή πολιτικής, που δεν θέλει όμως να ακούσει η Μέρκελ ενόψει των εκλογών στο Βερολίνο το προσεχές φθινόπωρο.

    Ανεξαρτήτως των τελικών ποσοστών και συσχετισμών ως προς τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ρώμη, το 50% περίπου του ιταλικού λαού ψηφίζοντας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μπέπε Γκρίλο, τάσσεται-στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης- υπέρ ουσιαστικά της επιστροφής στη λιρέτα. Η κυρίαρχη πολιτική λιτότητας σε βάρος των χωρών του νότου και της πλειοψηφίας των πολιτών τους έστρεψε μεγάλες λαϊκές μάζες στον λαϊκισμό και τον αντιευρωπαϊσμό, στην νεκρανάσταση βαθιά αποτυχημένων πολιτικών όπως ο Μπερλουσκόνι, ενώ εξέθρεψε φαινόμενα όπως ο Γκρίλο, που δείχνουν να είναι υπαρκτά σε πολλές χώρες της Ένωσης. Παράλληλα οδήγησαν στην κατάρρευση προσωπικοτήτων όπως ο Μάριο Μόντι, ο οποίος στην αρχή της θητείας του θεωρούνταν παράδειγμα για τη διαχείριση της κρίσης. Όπως όλα δείχνουν άλλωστε το πολιτικό τέλος του Μόντι στην Ιταλία και του Λουκά Παπαδήμου νωρίτερα στην Ελλάδα σηματοδοτούν και το τέλος των τεχνοκρατικών λύσεων στην Ευρώπη της λιτότητας.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται πλέον σε μεγάλη δοκιμασία, από τη στιγμή που η Μέρκελ, λόγω των επικείμενων γερμανικών εκλογών, αρνείται να λάβει τα μηνύματα από τις αντιδράσεις των λαών πολλών χωρών της Ευρώπης. Αντιδράσεις που σε χώρες όπως η Ιταλία εκφράζονται στην κάλπη, σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία εκφράζονται πλέον στους δρόμους και σε χώρες όπως η Βουλγαρία με λαϊκές κινητοποιήσεις που ρίχνουν την κυβέρνηση.

    Άλλωστε η Ιταλία δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα.

    • Η Γαλλία δεν πιάνει πλέον τους στόχους και μπαίνει στο στόχαστρο του Βερολίνου αλλά και των αγορών.

    • Η Βρετανία, αν και δεν ανήκει στην ευρωζώνη, βλέπει να της αφαιρούνται για πρώτη φορά από τους χρηματοπιστωτικούς οίκους τα ΑΑΑ.

    • Η Ελλάδα προβληματίζεται δια στόματος του ιδίου του πρωθυπουργού αν θα καταφέρει να φτάσει μέχρι το καλοκαίρι, ενώ ακόμα και κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι το Πρόγραμμα δεν βγαίνει.

    • Η Βουλγαρία οδηγείται κατά πάσα πιθανότητα σε νέες εκλογές, χωρίς τη δυνατότητα αλλαγής πολιτικής και συνεπώς με αδιέξοδα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος, ενώ τα παράδειγμα της πολιτικής αλλαγής μέσω λαϊκών κινητοποιήσεων-όπως συνέβη με την πτώση της κυβέρνησης Μπορίσωφ- ενδέχεται να λειτουργήσει μεταβατικά.

    Η πολιτική που εξακολουθεί να ασκεί η Μέρκελ και δεν πρόκειται να αλλάξει από τη στιγμή που της φέρνει οφέλη ενόψει των εκλογών στη χώρα της, αναμένεται να προκαλέσει νέα αδιέξοδα και μεγάλους κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη. Και τα φαινόμενα Μπερλουσκόνι και Μπέπε να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά…

    http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=213485&catID=4
    26/2/13

    ReplyDelete
  3. Προβληματισμός στο Μαξίμου από το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών......Το απρόσμενο αποτέλεσμα στην Ιταλία δημιουργεί νέα δεδομένα σε ολόκληρη την Ευρώπη......

    Προβληματισμό προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία.

    Το κυβερνητικό επιτελείο, όπως άλλωστε όλη η Ευρώπη, είχε προεξοφλήσει την καθαρή επικράτηση της κεντροαριστεράς και του πρώην πρωθυπουργού Μόντι. Θεωρούσε δε ότι η πολιτική αλλαγή στην Ιταλία σε συνδυασμό με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στη Γαλλία και με τη διαφαινόμενη αλλαγή στον εσωτερικό συνασπισμό στην Γερμανία θα δημιουργούσε τις προυποθέσεις για μία συνολική στροφή στην Ευρώπη στην κατεύθυνση της χαλάρωσης της λιτότητας με την συμπλήρωσή της με αναπτυξιακές πολιτικές, μετά βέβαια από τις γερμανικές εκλογές. Σε αυτή την εκτίμηση συμφωνούσε ο κ. Σαμαράς με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Ολάντ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

    Το απρόσμενο αποτέλεσμα στην Ιταλία δημιουργεί νέα δεδομένα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό είναι νωρίς για συμπεράσματα αφού δεν είναι γνωστό ούτε τί είδους κυβέρνηση θα σχηματιστεί αν τελικώς σχηματιστεί στην Ιταλία. Κυρίως όμως δεν είναι γνωστό με ποιό τρόποθα αντιδράσει η Γερμανία σε μία προοπτική αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη την Ευρώπη που θα έχει συνέπειες και στην δική της οικονομία. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά πάντως έλεγαν ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία μπορεί να προσφέρουν μία ευκαιρία και στην Ελλάδα καθώς θα μπορεί να διεκδικήσει την χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας στην χώρα μας. Μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αστάθειας το τελευταίο που θα ήθελαν Βερολίνο και Βρυξέλλες είναι μία αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα που έχει μπει σε ένα δρόμο με προοπτική λένε. Σε κάθε περίπτωση προσθέτουν η Ιταλία έστειλε ένα μήνυμα για αλλαγή της πολιτικής λιτότητας συνολικά στην ευρωζώνη το οποίο δεν μπορούν να αγνοήσουν. Φυσικά λαμβάνουν υπόψη τους ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία θα ενισχύσει τις δυνάμεις εκείνες που κάνουν πολιτική ζητώντας άμεση αλλαγή της μνημονιακής πολιτικής ανεξάρτητα από το ορόσημο των γερμανικών εκλογών.

    Σπύρος Γκουτζάνης
    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=259818
    26/2/13

    ReplyDelete
  4. Les Bourses de Paris, Milan et Francfort réagissent mal ce matin à l'incertitude qui se dégage du scrutin.......



    La Bourse de Paris a ouvert en très forte baisse mardi, très inquiète de l’issue des élections législatives en Italie qui laissent entrevoir une nouvelle période d’instabilité politique dans le pays et font resurgir des craintes pour la zone euro.

    A 9h08, le CAC40 cédait 2,79% à 3 617,63 points. La Bourse de Milan a elle aussi ouvert en forte baisse mardi, tout comme celle de Francfort.

    Le secteur bancaire était particulièrement chahuté : à Paris, BNP Paribas perdait 4,78% à 41,62 euros, Crédit Agricole 5,02% à 7,10 euros et Société Générale 4,98% à 28,34 euros. En Italie également, les banques cèdent entre 5,5% et 6% au lendemain des élections italiennes.

    http://www.liberation.fr/economie/2013/02/26/les-resultats-des-legislatives-italiennes-inquietent-les-marches_884651?xtor=rss-450
    26/2/13

    ReplyDelete
  5. Berlusconi: «Tempo per riflettere, no alle urne».....

    Il leader Pdl: «Non utile ritornare al voto». Nessuno sentirà la mancanza di giustizialisti come Fini, Di Pietro, Ingroia».....

    «Basta con questa storia dello spread: abbiamo vissuto felicemente per tanti anni. È un'invenzione di due anni fa. Lasciamolo stare, non confrontiamoci sempre con la Germania. Abbiamo sempre fatto a meno dello spread, continuiamo a farne a meno. I mercati? Sono indipendenti e matti, vadano per la loro strada». Lo ha detto martedì mattina Silvio Berlusconi, ospite a La Telefonata di Maurizio Belpietro su Canale 5.
    Non considera un «miracolo» il risultato elettorale, l'ex premier, anzi lo dava «abbastanza per scontato». «Certo - dice - visto che molti italiani erano scontenti, è stato naturale rivolgersi alle novità». «Bastava che non ci stati i vari Giannino o Casini, che hanno sottratto voti alla coalizione dei liberali e dei moderati, e avremmo vinto».

    NO AL VOTO - La riflessione centrale del leader del Pdl, ospite degli schermi «amici» di Canale5, è che ora «tutti devono riflettere su cosa si può fare di utile per l'Italia; e la riflessione prenderà qualche tempo. Credo che l'Italia non possa non essere governata» Non è utile, invece, secondo l'ex premier, ritornare al voto. Per il bene del Paese, dice Berlusconi, «tutti devono acconciarsi a fare qualche sacrificio: non credo che quest'Italia possa non essere governata. Io sono tranquillo, ho la coscienza a posto».

    NO ACCORDI CON MONTI - Il Cavaliere chiude però all'ipotesi di accordi con il centro di Mario Monti: «Monti con la politica di austerità ha messo il Paese in una situazione pericolosa con una spirale recessiva, l'aumento del debito e della disoccupazione e la chiusura di mille imprese al giorno». «Non credo sia possibile nessun accordo», ha ribadito.

    FUORI I GIUSTIZIALISTI - Risultati positivi dalle urne? «Sicuramente il fatto che non entreranno in Parlamento personaggi come Fini, Ingroia e Di Pietro, giustizialisti di cui nessuno sentirà la mancanza».

    NESSUN BROGLIO - Nessun sospetto di brogli, anche se lunedì sera Angelino Alfano aveva chiesto di «verificare bene e ricontare i voti»: «Non abbiamo nessun elemento per poter sospettare» dei brogli. «Non sono al corrente di nulla», ha detto Silvio Berlusconi. «Noi avevamo dei sondaggi che ci davano lievemente davanti al Pd alla camera e immaginavamo che saremmo stati noi ad avere il premio di maggioranza invece sembra che ce l'abbia il Pd, per questo Alfano ha ritenuto di chiedere il riconteggio».

    LE BOTTIGLIE? LE REGALO - Manterrà la promessa di festeggiare ubriacandosi la sconfitta di Mario Monti? «Mantengo sempre le promesse, avevo detto che mi sarei ubriacato se il Centro di Monti non fosse arrivato al 10%. L'ha superato, e quindi regalerò le bottiglie», ha detto.

    Antonella De Gregorio
    http://www.corriere.it/politica/speciali/2013/elezioni/notizie/26-febbraio-berlusconi-belpietro_e29981fc-7fe7-11e2-b0f8-b0cda815bb62.shtml
    26/2/13

    ReplyDelete
  6. Χρηματιστήριο Μιλάνου: Ανεστάλη η διαπραγμάτευση των ιταλικών τραπεζών.....

    Σε κλοιό πιέσεων οι αγορές καθώς ο κίνδυνος πλήρους ακυβερνησίας στην Ιταλία είναι πλέον ορατός, μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών.

    Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου άνοιξε με πτώση 1,7%, ενώ ανεστάλη η διαπραγμάτευση για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Με απώλειες άνω του 2% κινούνται οι δείκτες στα χρηματιστήρια των Παρισιών και της Φραγκφούρτης.

    Στην Ισπανία, ο IBEX υποχωρεί κατά 3,8%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,2%, ο γερμανικός DAX 30 κατά 12% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 1,4%.

    Έντονες πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Deutsche Bank καταγράφει ελεύθερη πτώση 5,1% και της Commerzbank 4%. Στην ιταλική αγορά, έγινε αναστολή διαπραγμάτευσης για πολλές μετοχές τραπεζών αφού νωρίτερα κατέγραψαν limit down.

    Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 7 εβδομάδων έναντι του δολαρίου στα 1,3040 δολ. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 4 ετών, στα 120,11 γεν.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=259843
    26/2/13

    ReplyDelete
  7. FT: Οι Ιταλοί είπαν «φτάνει» με τη λιτότητα....

    Yπό την πίεση συρρικνούμενων μισθών και συντάξεων και μεγάλης αύξησης της ανεργίας, η πλειοψηφία των Ιταλών είπε «φτάνει» με τη λιτότητα, γράφουν οι FT σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών που δημοσιεύονταν από τη Ρώμη

    Ο απερχόμενος τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προσπάθησε τις τελευταίες εβδομάδες να «γλυκάνει» το μήνυμά του υπέρ της λιτότητας, υποσχόμενος «λογικές» μειώσεις φόρων και παραδεχόμενος ότι οι αποφάσεις του μπορεί να ήταν απαραίτητες για να αναστηλωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ιταλία, ωστόσο επιδείνωσαν την ύφεση. Η προσπάθεια αποδείχθηκε και λίγη και καθυστερημένη, ενάντια στην πολεμική κατά της λιτότητας από Μπερλουσκόνι και Μπέπε Γκρίλο.

    «Το αποτέλεσμα είναι ότι η πλειοψηφία των Ιταλών ψήφισαν ενάντια σε μέτρα λιτότητας, ευρώ και Ευρώπη», σημειώνει ο Ενρίκο Λέτα, δεύτερος τη τάξει στο Δημοκρατικό Κόμμα. «Αυτό στέλνει ένα πολύ καθαρό μήνυμα σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη ... Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να αποφύγουμε το χάος στην Ιταλία», προσθέτει.

    «Εάν επαληθευτούν αυτοί οι αριθμοί, οι επόμενες ημέρες θα είναι πραγματικός σεισμός - όχι μόνο στην Ιταλία αλλά σε όλη την Ευρώπη λέει ο Λέτα, προειδοποιώντας για μία «εντελώς ασταθή κυβέρνηση». Ο ιταλικός εκλογικός νόμος με τα παράδοξά του έχει επίσης οδηγήσει σε αδιέξοδο. Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν οριακά την Κάτω Βουλή αλλά όχι και την Γερουσία και πρακτικά δεν μπορούν να νομοθετήσουν καμία μεγάλη μεταρρύθμιση, ακόμη και με τη στήριξη του Μόντι. Ο τελευταίος, μπορεί να «έκοψε» από τον Μπερλουσκόνι κρίσιμες κεντροδεξιές ψήφους που θα τον έφερναν πάλι στην πρωθυπουργία, τα πολύ μικρά ποσοστά του αποτέλεσαν «χαστούκι» στις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές που εκπροσωπεί.

    Οι Ιταλοί αποδείχθηκαν έτοιμοι για το ρίσκο να στηρίξουν τον Μπερλουσκόνι και τις λαϊκιστικές εξαγγελίες του για περικοπές φόρων, ή να μετακινηθούν μαζικά προς τον αντικαθεστωτικό Μπέπε Γκρίλο και το κίνημά του των Πέντε Αστέρων, προκειμένου να ξεφορτωθούν τη λιτότητα, που εν πολλοίς θεωρούν ότι τους επιβλήθηκε από την εχθρική Γερμανία και τις Βρυξέλλες.

    Οι άνθρωποι του Μπερλουσκόνι μιλούν για «θαύμα» και εντυπωσιακή επιστροφή του Καβαλιέρε, αλλά οι «φρέσκοι» βουλευτές του Μπέπε Γκρίλο, με την μηδενική πολιτική εμπειρία, δηλώνουν ότι τεκμηριώθηκε η θέληση των Ιταλών για πραγματική αλλαγή. Μεταξύ όσων ζητούν, είναι η μείωση του αριθμού των βουλευτών στο μισό και ένας νέος εκλογικός νόμος με αναλογική εκπροσώπηση.

    «Εάν γίνουν νέες εκλογές, ο Γκρίλο κινδυνεύει να πάει ακόμη καλύτερα... σε κάθε περίπτωση αυτό θα σημαίνει ανασφάλεια για μήνες», σύμφωνα με τον Νίκολα Μαρινέλλι, διαχειριστή χαρτοφυλακίων της Glendevon King Asset Management.

    «Μοιάζει σαν συνταγή για το απόλυτο αδιέξοδο», σχολιάζει ο Νίκολας Σπάιρο, αναλυτής της αγοράς όμολόγων κρατών: «Με τις τρέχουσες προβολές, οι αγορές αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα το χειρότερο και από τους δύο κόσμους της Ιταλίας: μία κρίση σε πλήρη εξέλιξη στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία του ευρώ και μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στην εφαρμογή των φιλελεύθερων πολιτικών που προωθούσε ο Μόντι».

    Εν μέσω της χειρότερης μεταπολεμικής ύφεσης στη χώρα, η αμφιβολία για την ικανότητα των Ιταλών να εφαρμόσουν τον σφικτό προϋπολογισμό ήδη οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων να «τσιμπήσουν» ανοδικά χτες Δευτέρα. Κατά πολλούς είναι μία πρόγευση για όσα θα ακολουθήσουν. Ταυτόχρονα ίσως είναι και το πρώτο τεστ για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι να προστατέψουν την ρευστότητα της ιταλικής οικονομίας, που πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ένα δημόσιο χρέος 2 τρισ. ευρώ.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63788412
    26/2/13

    ReplyDelete
  8. Βερολίνο προς Ρώμη: Φτιάξτε κυβέρνηση δεν είστε Ελλάδα....

    O υπαρκτός κίνδυνος ακυβερνησίας στη Ρώμη προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες καλούν την Ιταλία να καταλήξουν γρήγορα σε σχηματισμό κυβέρνησης.

    «Δεν είστε Ελλάδα, η Ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για ένα σενάριο ελληνικού τύπου στην Ιταλία» λέει σε ιταλική εφημερίδα ο αρμόδιος του γερμανικού κυβερνώνοντας κόμματος για την εξωτερική πολιτική.

    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=500126
    26/2/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. La Germania: è essenziale che l'Italia abbia un governo......

      Il ministro degli Esteri tedesco Westerwelle: "Nell’interesse di tutta l’Europa è essenziale che l’Italia dia vita a un governo stabile e operativo". Stessa linea da Parigi

      Lo ha detto il ministro degli Esteri tedesco Guido Westerwelle. "E' essenziale e nell’interesse di tutta Europa che l’Italia si doti presto di un governo stabile e operativo. I responsabili politici a Roma sanno che l’italia ha sempre bisogno di una politica di riforme e consolidamento". La Germania, continua Westerwelle, invita l'Italia a proseguire nel cammino delle riforme, nonostante lo stallo uscito dalle elezioni. "I politici a Roma sanno che l’Italia ha ancora bisogno di una politica di riforme, una politica di consolidamento del bilancio". Il capo della diplomazia di Berlino auspica che sia formato "il prima possibile" un nuovo governo. Ma, visti i numeri, è più facile a dirsi che a farsi. Anche se la Germania, da parte sua, ha bene in mente l'esempio della Grosse Koalition, che vide la Cdu governare con l'Spd dal 2005 al 2009.

      "L’Italia - prosegue il ministro - gioca un ruolo centrale per risolvere con successo la crisi europea del debito. Questa è la ragione per cui noi contiamo sul fatto che la politica di consolidamento e di riforme possa essere portata avanti di conseguenza dal futuro governo italiano. Quando si tratta di risolvere la crisi dell’euro, siamo tutti sulla stessa barca", ha insistito Westerwelle, sottolineando l’importanza che "ciascuno riconosca la propria responsabilità nell’insieme" della collettività.
      Parigi: governo forte e stabile

      L’Italia si dia rapidamente un governo forte e stabile. È l’auspicio del governo francese dopo il risultato del voto in Italia. L’Italia "deve formare, in tempi brevi - ha detto il ministro delle finanze francese, Pierre Moscovici - un governo forte e stabile". Per Moscovici, i risultati elettorali "creano problemi e non minano i progressi fatti nell’eurozona".
      Schulz: ora i partiti dialoghino

      Il risultato delle elezioni in Italia è "molto difficile per il paese e per l’Europa". Secondo il presidente del parlamento europeo, Martin Schulz, "ora tutte le forze democratiche devono cercare la strada del dialogo e una collaborazione dove è possibile anche se ci sono disaccordi". Schulz pensa che "questo sia ciò che è necessario fare nei prossimi giorni e nelle prossime settimane". Quindi Schulz fa un appello "a tutte le forze politiche per verificare se il dialogo è possibile".

      http://www.ilgiornale.it/news/esteri/germania-essenziale-che-litalia-abbia-governo-890057.html
      26/2/13

      Delete
    2. Εκκλήσεις και παραινέσεις από το Βερολίνο.........

      Την ελπίδα να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση στη Ρώμη καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον όχι μόνον της Ιταλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, εξέφρασε ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

      Η Ιταλία, όπως σημείωσε, παίζει κεντρικό ρόλο για την επιτυχή αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Γι΄ αυτό και η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει να συνεχιστεί η πολιτική της εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Γκ. Βεστερβέλε.

      Ο υπ. Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρέσλερ από την πλευρά του εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα των εκλογών. «Θα περίμενα να τα πάνε καλύτερα οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της Ιταλίας», όπως είπε για να συμπληρώσει ότι όλα τα ιταλικά κόμματα καλούνται τώρα να συμβάλουν στη σταθερότητα της χώρας. Υπογράμμισε δε ότι ο ίδιος δεν βλέπει εναλλακτική επιλογή ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές, την εξυγίανση των δημοσιονομικών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

      Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός διευθυντής των Χριστιανοδημοκρατών- Χριστιανοκοινωνιστών Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ ο οποίος χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη σχηματισμού μιας σταθερής κυβέρνησης στην Ιταλία. Επιπλέον ζήτησε η όποια νέα κυβέρνηση να συνεχίσει σθεναρά τη μεταρρυθμιστική πορεία που χάραξε ο Μόντι.

      Αρκετά διαφοροποιημένη η ανάγνωση του Μ. Σουλτς. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαβάζει το αποτέλεσμα ως έκκληση προς την ΕΕ να εγκαταλείψει την μονομερή πολιτική της λιτότητας. «Χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό βιώσιμης δημοσιονομικής πειθαρχίας και μιας πολιτικής επενδύσεων που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας», όπως είπε. Μια μονοδιάστατη πολιτική λιτότητας απλά δεν είναι σωστή, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Μ. Σουλτς.

      Ευρωπαϊκές αντιδράσεις
      ε παρόμοιο ύφος και το σχόλιο του γάλλου υπ. Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ως έκκληση για μια πολιτική που θα επικεντρώνεται περισσότερο στην ανάπτυξη. Η Ευρώπη, όπως είπε, θα πρέπει να δώσει στους ανθρώπους μια άλλη προοπτική πέραν της μονοδιάστατης λιτότητας. Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να αξιοποιήσει ο Π. Λ. Μπερσάνι την πλειοψηφία του στη βουλή για να σχηματίσει μια σταθερή και προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση.

      Για μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη έκανε λόγο η ισπανική κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα άλμα στο πουθενά που δεν προμηνύει κάτι καλό για την Ιταλία και την Ευρώπη, σχολίασε ο ισπανός υπ. Εξωτερικών Γκαρσία Μαργκάλο που εκτίμησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ενδέχεται να οδηγήσει σε ανασφάλεια στις χρηματαγορές και σε άνοδο συγκεκριμένων ομολόγων.

      Προειδοποίηση να μην ξεκινήσει και πάλι νέα συζήτηση για το μέλλον του ευρώ απηύθυνε η Αυστρία. «Το ευρώ είναι σταθερό ακόμη κι αν σε μεμονωμένες χώρες δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση», είπε ο καγκελάριος της χώρας Βέρνερ Φάιμαν.

      Dpa, afpd, rtrd, Κώστας Συμεωνίδης

      Yπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
      DW.DE
      26/2/13

      Delete
    3. ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.....Πίκρα Σόιμπλε για Μόντι και παραινέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.....

      «Όταν οι αγορές αμφιβάλουν ότι υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση, αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη και η χώρα καταβάλει υψηλό τίμημα. Είναι στο χέρι της Ιταλίας, των υπεύθυνων σε πολιτικό επίπεδο, να βγάλουν από το εκλογικό αποτέλεσμα αυτό που χρειάζεται η χώρα, δηλαδή μια σταθερή κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων δύο ετών». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των Ιταλικών εκλογών. "Το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές πλειοψηφίες στα δύο σώματα αποτελεί πρόβλημα και αυτό δημιουργεί ένα βαθμό ανησυχίας", δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική τηλεόραση.

      Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ταυτόχρονα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο αντανακλά τη μεγάλη ψήφο διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που εφάρμοσε η τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μ. Μόντι απέχει σημαντικά από το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσε το Βερολίνο.
      «Δεν είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, αλλά αυτό δεν μας βοηθά καθόλου», δήλωσε. «Έτσι είναι η δημοκρατία: οι Ιταλοί αποφασίζουν οι ίδιοι ποιοι θα τους αντιπροσωπεύσουν στο κοινοβούλιο αλλά η Ιταλία χρειάζεται και θέλει μια σταθερή κυβέρνηση. Οι προειδοποιήσεις από έξω δεν θα βοηθήσουν», δήλωσε.

      http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113000409
      26/2/13

      Delete
  9. Διεθνής Τύπος: Η Ευρώπη κάτω από τις ορέξεις του Γκρίλο......

    Εντονο προβληματισμό προκαλεί η απήχηση που βρήκαν οι αντιευρωπαϊκές φωνές του Μπερλουσκόνι και του ιταλού κωμικού....

    Λίγο κράτησε η ανακούφιση του ευρωπαϊκού Τύπου για προβάδισμα του Μπερσάνι μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Ιταλία, μέχρι ο ιταλικός εκλογικός νόμος να ρίξει την Ρώμη σε ένα πολιτικό κώμα: Το «ιταλικό αδιέξοδο» κυριαρχεί στα έντυπα και τα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα, με κοινό παρονομαστή την ανησυχία για τις επιπτώσεις στο κλίμα για την Ευρωζώνη.

    Προβληματισμό όμως προκαλεί κυρίως η απήχηση που βρήκαν φωνές όπως του Μπερλουσκόνι αλλά και του Γκρίλο, κεφαλαιοποιώντας την οργή και την αγανάκτηση των Ιταλών.

    «Ρήγμα α λα ιταλικά» είναι ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφορεί το πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation την Τρίτη. Με την κεντροαριστερά να πλειοψηφεί στη Βουλή αλλά χωρίς να προκύπτει πλειοψηφία στη Γερουσία, γράφει η εφημερίδα, η Ιταλία «βρίσκεται για άλλη μία φορά σε εύθραυστη κατάσταση και χωρίς δυνατότητα να κυβερνηθεί».

    «Η Ιταλία μπροστά στο αδιέξοδο» είναι το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Monde, η οποία σημειώνει ότι «μοναδικός πραγματικός νικητής είναι ο Μπέπε Γκρίλο, με την απόρριψη της πολιτικής ελίτ, τη χολερική ρητορική του εναντίον της λιτότητας και την περιφρόνηση της Ευρώπης».

    Πέρα από το αδιέξοδο μεταξύ Βουλής και Γερουσίας εστιάζει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), που βλέπει την ιταλική κάλπη να εκπέμπει ένα ξεκάθαρο «σήμα κινδύνου». «Οι μισοί Ιταλοί ψήφισαν κόμματα που κατέβηκαν επιθετικά ως αντιευρωπαϊκά στις εκλογές» διαπιστώνει η εφημερίδα, σημειώνοντας πως «αυτό εγείρει ανησυχία για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο».

    Μία «μπλοκαρισμένη ιταλική δημοκρατία» βλέπει από την πλευρά του το Spiegel, λέγοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος να επιβεβαιωθεί «το δεύτερο χειρότερο δυνατό σενάρια, μετά την επανεκλογή Μπελουσκόνι, αυτό της ακυβερνησίας». Κάτι τέτοιο, γράφει το περιοδικό, «θα κάνει την Ιταλία μπαλάκι των αγορών και την Ευρώπη να υποφέρει».

    «Κυβερνά ο λαϊκισμός, οι φωνές και τα ψέματα» είναι η ανάγνωση της Sueddeutsche Zeitung (SZ) στην έκβαση των εκλογών, η οποία αναρωτιέται «πώς έγινε να νικήσουν δύο κωμικοί, ο Γκρίλο και ο Μπερλουσκόνι» και να ανταμειφθούν για τα «ψέματά» με τα οποία κατέβηκαν στις εκλογές.

    Η ιταλική κάλπη, υποστήριζει η SZ, «έχει το εξής μάθημα για όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής κρίσης: Όποιος διστάζει χάνει, όποιος προσέχει τα λόγια του τιμωρείται και τα μισόλογα πάνε χαμένα». Το μήνυμα που άφησαν στην κάλπη οι Ιταλοί, υποστηρίζει η εφημερίδα, είναι «δεν καταλάβαμε τίποτα».

    Κίνδυνο για αναζωπύρωση της ανησυχίας των αγορών για την Ευρωζώνη βλέπει από την πλευρά του ο βρετανικός Guardian. «Η ακυβέρνητη γερουσία στέλνει τριγμούς στην Ευρωζώνη». Μεγαλύτερος χαμένος για την εφημερίδα είναι ο «ψύχραιμος και ακαδημαϊκός» Μόντι.

    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=500114
    26/2/13

    ReplyDelete
  10. El bloqueo político italiano tiñe de rojo las Bolsas europeas......

    El caos político italiano ha reavivado las dudas sobre la salida de la crisis del euro y con ello la volatilidad en los mercados. Contagiadas por la incertidumbre sobre el futuro del país, las Bolsas europeas han abierto con fuertes caídas y la prima de riesgo española ha llegado a superar temporalmente los 400 puntos por primera vez desde diciembre.

    Los resultados de las elecciones generales italianas han dejado un país, a priori, ingobernable. El Partido Demócrata (PD), la coalición de centroizquierda de Pier Luigi Bersani, se ha hecho con la mayoría en el Congreso de los Diputados. Sin embargo, la coalición de centroderecha de Silvio Berlusconi ha tenido la mayoría en el Senado, cámara que tiene más poder legislativo en aquel país que en España.

    Las dudas sobre la estabilidad política cisalpina han provocado que al inicio de la jornada la prima de riesgo frente al 'bund' alemán se disparase de 371 a unos 415 puntos básicos, elevándose la rentabilidad exigida por el bono español a 10 años al 5,61%. No obstante, avanzada la sesión se ha moderado a unas 380 unidades y la rentabilidad ha vuelto al 5,3%.

    Por su parte, el diferencial italiano se ha disparado de 302 a unos 350 puntos frente al bono alemán, aunque luego bajó hasta las 330 unidades.

    Mientras, en los parqués, el Ibex perdía un 2,6% poco antes del mediodía. Esta caída estaba en línea con las pérdidas del resto de Bolsas europeas, como el Dax de Fráncfort (-1,7%), el Cac de París (-2,2%) o el Ftse de Londres (-1,2%).

    No obstante, el mayor desplome lo sufría el Mibtel de Milán, que caía más de un 4,5%. "Desde primera hora de ayer los inversores apostaron por que de las elecciones italianas saldría un gobierno estable", Juan José Fernández-Figares, director del Departamento de Análisis de Link Securities. Sin embargo, la euforia desapareció al comprobarse que "las alternativas populistas" de Berlusconi y del humorista Grillo han igualado a los partidos continuistas con las reformas emprendidas por el tecnócrata Monti.

    Este escenario "no era el deseado ni el esperado por los mercados financieros", pero Link Securities advierte de que "no hay que ser catastrofista" porque la "situación actual de estos mercados es mucho más estable que hace unos meses". No obstante, "generará mucha incertidumbre en la Zona Euro, al menos al comienzo, hasta que no se sepa bien qué es lo que realmente va a pasar en Italia".
    'Restaurantes llenos

    Cuando Berlusconi dimitió en noviembre de 2011, la prima de riesgo italiana llegó a alcanzar la cifra récord de 550 puntos y la rentabilidad del bono tocó su techo histórico, el 7,4%. Eran los tiempos en los que Il Cavaliere rechazaba emprender los recortes pedidos por Europa y aseguraba que la crisis no era para tanto porque "los restaurantes están llenos, es difícil conseguir un sitio en los aviones y los hoteles están completos".

    Su sucesor fue Mario Monti, ex comisario europeo y tecnócrata que logró encauzar la situación de Italia en los mercados con programas de recortes de más de 79.000 millones de euros,a la introducción de medidas como el copago sanitario y una reforma laboral para "flexibilizar" el movimiento de trabajadores en las empresas. Sin embargo, el pueblo italiano le ha dado la espalda en las elecciones generales, quedando su coalición de centro como cuarta fuerza política del país.......http://www.elmundo.es/elmundo/2013/02/26/economia/1361864664.html
    26/2/13

    ReplyDelete
  11. Αϊνστάιν καλεί Μέρκελ, Σόιμπλε και Ρεν.......

    του Θανάση λυρτσογιάννη
    Και τώρα τι θα κάνουν οι φανατικοί ιεροκήρυκες της λιτότητας; Το ηχηρό ράπισμα που δέχτηκαν από τους Ιταλούς οι Μέρκελ, Σόιμπλε, Ρεν και Σία θα τους συνετίσει ή θα ενισχύσει το πείσμα μουλαριού με το οποίο αντιμετωπίζουν τα οικονομικά φαινόμενα και τις εξελίξεις;

    Τα ερωτήματα για την τύχη του ευρώ αναμένεται προσωρινά να αναζωπυρωθούν, παρότι πριν από τις ιταλικές εκλογές υποτίθεται πως είχε αντιμετωπιστεί το θέμα, και να ξαναθέσουν το ζήτημα της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

    Η απάντηση στο ερώτημα για την τύχη του ευρώ είναι πως εκείνη που κινδυνεύει είναι η πολιτική της άγριας λιτότητας και της εξαθλίωσης των λαών τον 21ο αιώνα. Εκτός κι΄ αν οι Γερμανοί και λοιποί συνοδοιπόροι συνεχίσουν να επιμένουν, οπότε ο κίνδυνος θα είναι πραγματικός, αλλά δεν θα προέλθει από οποιαδήποτε κυβέρνηση που σήμερα εκφράζει αντιρρήσεις, αλλά από τους λαούς που έχουν εξαθλιωθεί από την αγριότητα και τη βαναυσότητα των μέτρων.

    Μια τέτοια στάση θα επιβεβαιώσει τον Αϊνστάιν ο οποίος έλεγα πως “Μόνο δύο πράγματα είναι απέραντα. Το σύμπαν και η ανθρώπινη ανοησία, και για το πρώτο δεν είμαι τόσο σίγουρος”.

    Αν ο Αϊνστάιν δικαιωθεί τότε θα επιβεβαιωθούν και εκείνοι που εξέφρασαν την άποψη πως οι Γερμανοί θα τορπιλίσουν το κοινό νόμισμα.

    Πόσες πιθανότητες έχει το σενάριο; Ρεαλιστικά μηδενικές. Στην Ευρώπη του δούναι και λαβείν, των αέναων διαπραγματεύσεων και των συμβιβασμών, θα βρεθεί η φόρμουλα που θα θέσει τέλος στις διαμάχες και θα αποκαταστήσει μία νέα ισορροπία. Εξάλλου, θεωρητικά κάθε σύστημα έχει την εγγενή τάση να ισορροπεί και να αναζητεί μία καινούρια ισορροπία.

    Να το θυμηθείτε. Αν είναι αναγκαίο και απαραίτητο η Μέρκελ θα ξαναγαπήσει τον Μπερλουσκόνι και ο Σίλβιο την χοντρο ...λα Μέρκελ.

    Εκτός κι αν έχουν αυτοκτονικές τάσεις. Οπότε το ζήτημα ανήκει στην αρμοδιότητα των ψυχιάτρων.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26532&subid=2&pubid=113000246
    26/2/13

    ReplyDelete
  12. Στη Γερμανία ο ιταλός Πρόεδρος Τζ. Ναπολιτάνο, συναντάται σήμερα με Ανγκελα Μέρκελ.....

    Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι επιδιώκει κυβέρνηση «αλλαγής», κάνει άνοιγμα στον Γκρίλο και εμφανίζεται αρνητικός σε συνεργασία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι· Ο Καβαλιέρε καλεί το νικητή σε συνεργασία, «για το καλό της Ιταλίας», απορρίπτει όμως τον Μόντι· Ο Μπέπε Γκρίλο εμφανίζεται «συζητήσιμος» αλλά με επιφυλάξεις. Αν και τα κόμματα εμφανίζονται να τηρούν στάση αναμονής μέχρι να κινηθούν οι θεσμικές διαδικασίες, το πόκερ μέσα στο μετεκλογικό χάος έχει ξεκινήσει.

    Στη Βουλή, κυριαρχεί με γιγαντιαία διαφρά το PD του Μπερσάνι (και άρα κυβέρνηση χωρίς αυτόν δεν γίνεται). Στη Γερουσία όμως, οι έδρες του Μπερσάνι δεν φτάνουν -ακόμη και μαζί με τον Μόντι- για να έχει την πλειοψηφία και θα πρέπει, αν πρόκειται να κάνει κυβέρνηση, να «παίξει» με τις έδρες του Μπερλουσκόνι ή του Γκρίλο (έχοντας περιθώρια να «θυσιάσει» τον Μόντι).

    Η πρόκληση να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας είναι τεράστιας δυσκολίας, καθώς οι αρχηγοί των ιταλικών κομμάτων θα έπρεπε να θάψουν τις αντιδιαμετρικά αντίθετες προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Όμως, η περίοδος αβεβαιότητας που θα έφερνε το νέο στήσιμο κάλπης τρομάζει ακόμη περισσότερο τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες.

    Ο ιταλός πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, οποίος βρίσκεται σήμερα Τετάρτη στη Γερμανία και θα συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε «ήρεμος» μετά το αποτέλεσμα, δηλώνοντας πεπεισμένος πως η χώρα «θα ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη δοκιμασία». Ο πρόεδρος πρέπει λοιπόν να είναι μάλλον αισιόδοξος χαρακτήρας ακόμη και στα χειρότερα: Το πρώτο κόμμα, το PD του Μπερσάνι θέλει υπεύθυνη και κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά ο δεύτερος Μπερλουσκόνι, που μπλοκάρει τη Γερουσία, κατέβηκε με σημαία το «επιστρέφω φόρους, πουλάω κρατική περιουσία». Ο τρίτος Μπέπε Γκρίλο εμφανίστηκε ως αντίδοτο στο «σάπιο πολιτικό κατεστημένο» με το οποίο όμως τώρα καλείται να συνεργαστεί.

    Ο μεγάλος συνασπισμός -Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι- μοιάζει καταδικασμένος γάμος από ανάγκη. Το PD του Μπερσάνι εμφανίζεται να το απορρίπτει ενώ ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι, αν και εμφανίζεται «πρόθυμος», απορρίπτει τις πολιτικές που ο Μπερσάνι προτίθεται να ακολουθήσει.

    Παράλληλα, το κατά πόσο ο Γκρίλο θα αλλάξει τις θέσεις του είναι αμφίβολο ενώ, ακόμη κι αν το έκανε, κανείς δεν ξέρει (πιθανότατα, ούτε καν ο ίδιος) πώς θα συμπεριφερόταν η... ετερόκλητη γκάμα βουλευτών και γερουσιαστών που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτιά του -επιπλέον «εκρηκτικός» παράγοντας αστάθειας.

    Όταν ο Μπερσάνι ρωτήθηκε εάν θα συναντούσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απάντησε ότι αν χρειαστεί θα τον συναντήσει στη Βουλή. Η ιταλική Κεντροαριστερά αυτή τη στιγμή κοιτά προς τον ηγέτη του Κινήματος 5 Αστέρων, που κατά παραδοχή και του ίδιου του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι είναι το πρώτο κόμμα στην Ιταλία: «Τώρα είναι αυτός που πρέπει να μας πει τι θέλει να κάνει. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του» τόνισε ο Μπερσάνι.

    «Μας είπαν να πάνε όλοι σπίτι τους. Τώρα είναι και αυτοί εδώ. Ή να πάνε και αυτοί σπίτι τους ή να μας πουν τι θα κάνουν για τη χώρα. Είναι και δική τους χώρα» σημείωσε.

    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=500303
    27/2/13

    ReplyDelete
  13. Αλμούνια: Ανησύχησα βαθιά μετά το αποτέλεσμα στην Ιταλία......«Αναζητείστε τις αιτίες στην Ιταλία, όχι στις Βρυξέλλες» είπε χαρακτηριστικά.....

    Ο επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοακίν Αλμούνια δήλωσε την Τεταρτη ότι «ανησυχεί βαθιά» πως το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών θα καταστήσει δύσκολη τη διακυβέρνηση της χώρας.

    «Όταν είδα τα αποτελέσματα και τη σύνθεση των σωμάτων του κοινοβουλίου, που προέκυψε από αυτά, ανησύχησα βαθιά γιατί αυτό σημαίνει ότι η κυβερνησιμότητα της Ιταλίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα» είπε ο Αλμούνια.

    Οι πολιτικοί ηγέτες θα χρειαστεί να καταβάλουν «τεράστια προσπάθεια», για να εφαρμόσουν τις απαραίτητες αποφάσεις προς το συμφέρον του ιταλικού λαού, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αυτές είναι προσωπικές απόψεις του.

    «Νομίζω ότι τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα θα τις βρείτε στην Ιταλία, όχι στις Βρυξέλλες» κατέληξε, απορρίπτοντας τον υπαινιγμό ότι οι ψηφοφόροι αντέδρασαν στα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=500394
    27/2/13

    ReplyDelete
  14. «Ο Μπερσάνι είναι ένας νεκρός που μιλάει» λέει ο Γκρίλο.....

    Δριμεία επίθεση στον επικεφαλής του συνασπισμού της Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρια Μπέπε Γκρίλο: «Ο Μπερσάνι είναι ένας νεκρός που μιλάει» είπε ο πρώην κωμικός, προσθέτοντας ότι «κατάφερε κερδίζοντας να χάσει» και κατηγορώντας τον για «πολιτική παρενόχληση»!

    Από τις έως τώρα εξελίξεις στο ιταλικό μετεκλογικό σκηνικό, είναι ασφαλές να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο Μπέπε Γκρίλο δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, αν και δέχεται να συζητήσει την ψήφιση μέτρων που συμφωνούν με το πρόγραμμά του.

    «Ο Μπερσάνι ευθύνεται για πολιτική παρενόχληση. Εδώ και αρκετές ημέρες παρενοχλεί το κίνημά μας με απαράδεκτες προτάσεις. Δεν πρόκειται να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης ούτε σε εκείνον, ούτε σε κανέναν άλλο», έγραψε χαρακτηριστικά ο Γκρίλο στο ιστολόγιο του.

    Ο Μπερσάνι, ο οποίος την Τρίτη πρότεινε συνεργασία στο κίνημα του Γκρίλο, απάντησε ότι «όσα έχει να μου πει ο Γκρίλο - συμπεριλαμβανομένων και των προπηλακισμών - θέλω να τα ακούσω στην Βουλή και στην Γερουσία, διότι εκεί ο κάθε ένας καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του».

    Σχολιαστές επισήμαναν ότι η κεντροαριστερή συμμαχία θα μπορούσε να συνεργασθεί με το Κίνημα Πέντε Αστέρων ακολουθώντας το υπόδειγμα της Σικελίας.

    Στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, πολλά μέτρα που προτάθηκαν από τον κεντροαριστερό περιφερειάρχη Ροζάριο Κροτσέτα στηρίζονται και από το κίνημα του Γκρίλο που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις τοπικές εκλογές.

    Η συνεργασία εξελίσσεται με αποδοτικό τρόπο και ο ίδιος ο Γκρίλο την χαρακτήρισε «εξαιρετική περίπτωση». Απ' ό,τι φαίνεται όμως, το κλίμα εντός του κοινοβουλίου της Ρώμης πρόκειται να είναι σαφέστατα τεταμένο.

    http://www.tanea.gr/news/world/article/5003619/o-mpersani-einai-enas-nekros-poy-milaei-leei-o-gkrilo/
    27/2/13

    ReplyDelete
  15. Napolitano se niega a recibir al líder del SPD por llamar “payaso” a Berlusconi.......



    El presidente de Italia, Giorgio Napolitano, ha cancelado su cita para cenar hoy con el líder socialdemócrata alemán, Peer Steinbrück (SPD), después de que éste llamara “payaso” al ex primer ministro italiano Silvio Berlusconi. El candidato a la Cancillería Steinbrück dijo entender “que la situación política italiana” haya llevado a Napolitano a darle plantón esta tarde en el lujoso hotel Adlon de Berlín. Según explica Steinbrück, Napolitano tiene la obligación de “mantener la neutralidad” en la política italiana ante las negociaciones para formar Gobierno tras las elecciones legislativas del domingo y el lunes. Así y todo, el aspirante a canciller de Alemania se ha negado a retractarse: “lo dicho, dicho está”. Se irá a la cama sin cenar con Napolitano.

    El jefe del Estado italiano visita Alemania desde el martes. Mañana se reunirá en la capital con la canciller Angela Merkel, democristiana de la CDU, cuyo portavoz Steffen Seibert no quiso pronunciarse sobre la anulación de la cena entre el italiano y el líder opositor Steinbrück.

    El socialdemócrata es célebre en Alemania por la soltura de su lengua. El martes por la tarde declaró en Potsdam que “hasta cierto punto” se siente “espantado por la victoria de dos payasos” en Italia. Puntualizó que el líder del Movimiento 5 Estrellas, Beppe Grillo, “es un payaso profesional que no tiene nada en contra de que le llamen así”, pero Berlusconi “es un payaso con una extraordinaria presión de testosterona”. A ambos los calificó de “populistas”.

    Durante su estancia en Múnich, donde fue recibido el martes por su homólogo alemán Joachim Gauck, Napolitano comparó las declaraciones de Steinbrück con la “reserva y el respeto” mostrados por el ministro de Hacienda alemán Wolfgang Schäuble, democristiano como Merkel (CDU). Italia, dijo Schäuble, “es una democracia y votará como un país independiente según las reglas de las democracias”. En la Embajada de Italia confirman la cancelación de la cena, pero no ofrecen explicaciones oficiales.

    El resurgir de Berlusconi y el bloqueo político que resultó de las elecciones italianas han causado consternación en los ámbitos políticos y periodísticos alemanes. Las declaraciones de Steinbrück no están muy lejos de los editoriales de los principales diarios: el Süddeutsche Zeitung habla de “pista libre para las bromas vulgares”, mientras el Frankfurter Allgemeine Zeitung alerta de una “grillocracia” italiana. En este contexto, las declaraciones de Steinbrück no están tan fuera de tono como puede percibirse desde fuera. Cabe recordar las sonrisas abochornadas de Merkel y el entonces presidente francés Nicolás Sarkozy cuando, en octubre de 2011, les preguntaron si confiaban en la voluntad reformista de Berlusconi.

    La secretaria general de los socialdemócratas, Andrea Nahles, defendió la “sinceridad” de su candidato, que sólo ha dicho “lo que piensa”. En el contexto italiano actual, “la palabra payaso es de las más suaves” que se le ocurren para describir a Berlusconi, que está pendiente de varios procesos judiciales en su contra. En cambio, varios políticos del partido liberal FDP, socio de la coalición de centro-derecha que gobierna Alemania junto a la CDU de Merkel, han acusado a Steinbrück de poco diplomático. También el viceportavoz de la CDU en el Bundestag, Michael Meister, ha descalificado a Steinbrück que, según dice, “daña la imagen de Alemania en el extranjero”.

    http://internacional.elpais.com/internacional/2013/02/27/actualidad/1361984913_210008.html
    27/2/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nach umstrittenen Äußerungen zum Wahlausgang in Italien hat Staatspräsident Giorgio Napolitano ein Abendessen mit dem SPD-Kanzlerkandidaten Peer Steinbrück abgesagt. "Bis zu einem gewissen Grad bin ich entsetzt, dass zwei Clowns gewonnen haben", hatte Steinbrück am Dienstagabend in Potsdam gesagt. Er spielte damit auf das Abschneiden des Spitzenkandidaten der Protestbewegung "5 Sterne", Beppe Grillo, und von Ex-Ministerpräsident Silvio Berlusconi an.

      Das Treffen mit Napolitano war für den Abend im Berliner Hotel Adlon geplant. Nach Angaben eines Sprechers führten beide ein klärendes Telefongespräch. Ob es eine Begegnung zu einem späteren Zeitpunkt geben wird, war zunächst unklar. Union und FDP kritisierten Steinbrück.
      SPD steht zu Steinbrück

      Berlusconi sei "ein Clown mit einem besonderen Testosteron-Schub", hatte Steinbrück in Potsdam betont. "Mein Eindruck ist, dass zwei Populisten gewonnen haben", sagte der SPD-Politiker. Steinbrück war zum Auftakt seiner Tour durch alle 16 Bundesländer für zwei Tage in Brandenburg unterwegs. Er verteidigte seine Aussagen: "Ich bin dafür bekannt, dass ich auch Klartext rede."

      Er könne den Präsidenten verstehen. "Ich habe eine Bemerkung gemacht oder eine Bezeichnung gewählt, die Eingriff nimmt in die italienische Innenpolitik." Vor diesem Hintergrund müsse Napolitano in seiner Neutralität als Staatspräsident Abstand wahren, sagte Steinbrück.

      Zugleich kündigte er an, seinem Stil treubleiben zu wollen. "Die Wahrnehmung ist, dass viele Bürger den Politikern eher distanziert gegenüber stehen, die windelweich formulieren und die sich alle rundschleifen lassen wie Kieselsteine." SPD-Generalsekretärin Andrea Nahles betonte, die Bürger bei der Veranstaltung in Potsdam hätten klare Kante erwartet, und Steinbrück habe ausgesprochen, was er denke. "'Clown' ist das Mildeste, was mir persönlich zu Berlusconi in diesem Zusammenhang einfällt", sagte Nahles. "Bei allem Verständnis für die schwierige Regierungsbildung wird wohl eine klare Meinung zum Wahlausgang noch erlaubt sein."

      Wiederholt hatte Steinbrück zuletzt mit Aussagen für Schlagzeilen gesorgt. Etwa zur Frage, ob das Kanzlergehalt im Vergleich zu Sparkassendirektoren angemessen ist. Union und FDP nahmen im aufziehenden Bundestagswahlkampf den neuen Zwischenfall umgehend zum Anlass für Kritik an Steinbrück - wobei auch die Koalition alles andere als glücklich ist über den komplizierten Wahlausgang in Italien, der die Euro-Stabilisierung erschweren könnte. .......http://www.n24.de/news/newsitem_8632544.html
      27/2/13

      Delete
    2. Mit Frotzeleien wird Steinbrück kein Kanzler.......

      Der Spott des SPD-Kanzlerkandidaten in Richtung Silvio Berlusconi zieht umgehende Konsequenzen nach sich. Man gewinnt den Eindruck, dass sich Steinbrück gar nicht diplomatisch geben will.

      Wer für die Sozialdemokratische Partei Deutschlands als Kanzlerkandidat in den Bundestagswahlkampf zieht, muss prinzipiell damit rechnen, dass er am Ende vom Parlament tatsächlich zum Bundeskanzler gewählt werden könnte. Peer Steinbrück allerdings, den die SPD im 150. Jahr ihres Bestehens an ihre Spitze gestellt hat, scheint diese Möglichkeit nicht ernsthaft in Erwägung zu ziehen.

      Seine jüngsten Kommentare über die italienische Innenpolitik lassen jedenfalls kaum einen anderen Schluss zu. Steinbrück bezeichnet die Politiker Beppe Grillo und Silvio Berlusconi beiläufig als Clowns, eine Tatsachenbehauptung, die wir an dieser Stelle gar nicht widerlegen wollen.

      Nur: Ein deutscher Kanzler muss sich mitunter auch mit politischen Clowns ernsthaft ins Benehmen setzen. Vor allem dann, wenn diese Clowns in der Lage sind, Wahlen zu gewinnen und Regierungen zu bilden, von denen man in der einen oder anderen währungspolitischen Frage guten Willen erwartet.

      Aus diesem Grund sind Kanzlerkandidaten gut beraten, nicht alles, was ihnen gerade durch den Kopf geht, um der Pointe willen herauszuposaunen. Das allerdings setzt eine gewisse Emphase voraus, die man im täglichen Berliner Geschäft auch politisches Geschick nennen würde, oder einfach Diplomatie.

      Zeichen passiver Verweigerung?

      Von solcher Eigenschaft kann man Peer Steinbrück und seine Berater inzwischen weitgehend freisprechen. Nachdem Steinbrück im Steuerstreit mit der Schweiz schon die Kavallerie in Gang setzen wollte, kassiert er nun wegen seiner Frotzelei eine Absage des italienischen Staatspräsidenten Napolitano. Er ist kein Spitzen-, sondern ein Stolperkandidat. Je weniger er sagt, desto erleichterter ist man inzwischen sogar im Willy-Brandt-Haus.........http://www.welt.de/debatte/kommentare/article113983700/Mit-Frotzeleien-wird-Steinbrueck-kein-Kanzler.html
      27/2/13

      Delete
    3. Steinbrueck: "In Italia eletti due clown". E Napolitano annulla l'incontro......

      Ieri l'attacco del Psd al Cav e a Grillo: "Due clown". Bild: "Uno stallo da piangere". Schaeuble: "Da Italia rischio contagio". E il Capo dello Stato annulla l'incontro: "Esigiamo rispetto"

      All'indomani delle elezioni (e del caos uscito dalle urne), Giorgio Napolitano è andato in Germania, a Monaco di Baviera, dove ha incontrato gli intellettuali tedeschi per rassicurarli sull'affidabilità dell'Italia in Europa nonostante il rischio di ingovernabilità.

      Tuttavia, stasera, il presidente della Repubblica non incontrerà il candidato della Spd alla cancelleria Peer Steinbrueck che si sarebbe dovuta tenere questa sera a Berlino.

      Steinbrueck aveva commentato il voto italiano dicendo di essere "inorridito dalla vittoria di due clown". Dichiarazioni "del tutto fuori luogo o ancora peggio", secondo il Presidente, che ha invece apprezzato quanto detto dal ministro delle Finanze, "esempio di amichevolezza, di riserbo e di rispetto". Schaeuble si era limitato a dire che in democrazia "non servono consigli pubblici da fuori: gli italiani decidono da soli". Lo stesso Schaeuble che oggi attacca: "Il risultato delle elezioni in Italia ha sollevato dubbi nei mercati sulla possibilità di formare un governo stabile e quando questo genere di dubbi sorge, c’è un pericolo di contagio".

      Ieri sera, la Bild aveva riportato le dichiarazioni di Steinbrueck che, dopo aver visionato il risultato delle elezioni politiche, si era detto "sconcertato" e aveva duramente attaccato il leader del Movimento 5 Stelle e Silvio Berlusconi definendoli "due clown". Il candidato cancelliere della Spd aveva così offeso sia "il comico Beppe Grillo" sia il Cavaliere che era stato definito "uno che agisce sotto l’impulso del testosterone". A stretto giro la reazione di Napolitano che ha annullato l'incontro che si sarebbe appunto tenere questa sera a Berlino. "Quella che mi sta raccontando è una storia interessante - ha detto il portavoce del governo di Angela Merkel, Steffen Seibert - ma non la commentiamo". Confermando la notizia Peer Steinbrueck ha detto di comprendere la decisione di Napolitano e ha poi chiamato il Quirinale per chiarire la sua posizione.

      I suoi compagni di partito hanno invece rincarato la dose: "Clown è il concetto più morbido che personalmente mi viene in testa su Silvio Berlusconi in questo contesto", ha detto la segretaria generale dei socialdemocratici Andrea Nahles.

      L'epiteto clown è stato usato anche da Nikolaus Blome sulle pagine online del quotidiano Bild. In un articolo intitolato "Pizza quattro stagnazioni", l'autore scrive: "Le sorti dell’Italia sono nelle mani di due clown: il primo è un vecchio dal volto gonfio come un pallone, talmente potente da poter bloccare qualsiasi legge sensata. L’altro è un clown più giovane il cui unico punto del programma è No a tutto".......http://www.ilgiornale.it/news/esteri/napolitano-preoccupato-populismi-ue-890510.html
      27/2/13

      Delete
    4. Επίπληξη Βεστερβέλε σε Στάινμπρουκ για τις δηλώσεις του για Γκρίλο και Σίλβιο.....Ανήσυχος για την ζημιά στο κύρος της χώρας του στην Ευρώπη.....

      Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε σήμερα ότι τον θορύβησε η ζημιά που έκαναν στην «καλή εικόνα» και το κύρος της Γερμανίας στην Ευρώπη οι δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, που χαρακτήρισε «κλόουν» τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Μπέπε Γκρίλο.

      Ο ΥΠΕΞ Βεστερβέλε κάλεσε σε μια ανακοίνωσή του να μην πλήττεται «η καλή εικόνα της Γερμανίας στην Ευρώπη (. . .) από προσβλητικά σχόλια (που γίνονται) αποκλειστικά για πολιτικά οφέλη στο εσωτερικό».

      «Χρειαζόμαστε αμοιβαίο σεβασμό (μεταξύ των Ευρωπαίων) εάν εμείς, οι Γερμανοί, θέλουμε να διαπραγματευόμαστε με επιτυχία στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Βεστερβέλε.

      Ο Στάινμπρουκ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι ο Μπέπε Γκρίλο είναι «ένας αληθινός επαγγελματίας κλόουν», ενώ ο Μπερλουσκόνι είναι «ένας κλόουν με ιδιαίτερη έφεση στην τεστοστερόνη», αναφερόμενος στα σεξουαλικά σκάνδαλα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας.

      Μετά τις δηλώσεις αυτές ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Στάινμπρουκ.

      Ο Γκρίλο είναι ο επικεφαλής ενός κινήματος διαμαρτυρίας, του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), που συγκέντρωσε το 25,5% των ψήφων και εξέλεξε 109 βουλευτές και 54 γερουσιαστές, ενώ ο Μπερλουσκόνι πέτυχε μια θεαματική επάνοδο στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό συγκεντρώνοντας 29,18%.

      Ο Γκρίλο είπε στην εφημερίδα Bild am Sonntag ότι δεν αισθάνθηκε προσωπικά προσβεβλημένος: «ο Στάινμπρουκ δεν προσέβαλε εμάς τους δύο, προσέβαλε όλους τους Ιταλούς», δήλωσε.

      http://www.protothema.gr/world/article/?aid=261202
      3/3/13

      Delete
  16. Ιταλία: Για μίζα 3 εκατ. ευρώ κατηγορείται ο Μπερλουσκόνι.....

    Νέα έρευνα για διαφθορά, σε βάρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρίσκεται σε εξέλιξη στην Νάπολη, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο ιταλικός τύπος. Η υπόθεση αφορά την προσπάθεια «εξαγοράς» ενός γερουσιαστή πριν από επτά χρόνια.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», οι εισαγγελείς συνέλεξαν στοιχεία που αφορούν την αλλαγή κοινοβουλευτικής ομάδας, από μέρους του γερουσιαστή Σέρτζιο Ντε Γκρεγκόριο, ο οποίος, το 2006, είχε εγκαταλείψει το κεντροαριστερό κόμμα Ιταλία των Αξιών, για να στηρίξει τον «Λαό της Ελευθερίας» του Μπερλουσκόνι.

    O Nτε Γκρεγκόριο φέρεται ότι χρηματίσθηκε, από τον «μίστερ TV», με τρία εκατομμύρια ευρώ.

    - See more at: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=170105#sthash.gt5G8Wzx.dpuf
    28/2/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γερουσιαστής Γκρεγκόριο: Πήρα εκατομμύρια ευρώ από τον Μπερλουσκόνι....

      Σε μια κυνική ομολογία εξαγοράς του από τον Μπερλουσκόνι προχώρησε ο γερουσιαστής Σέρτζιο ντε Γκρεγκόριο, ομολογώντας ότι πληρώθηκε για να σαμποτάρει την κυβέρνηση Πρόντι, αλλά πήρε τα χρήματα γιατί τον έπνιγαν τα χρέη....

      Χθες έγινε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για διαφθορά από την εισαγγελία της Νάπολης κατά του Μπερλουσκόνι για την δωροδοκία γερουσιαστή με 3 εκατομμύρια ευρώ, το 2006, με στόχο να μεταπηδήσει από το κόμμα Ιταλία των Αξιών του Ντι Πιέτρο, στον μπερλουσκονικό Λαό της Ελευθερίας.

      Η επιβεβαίωση έρχεται σήμερα με συνέντευξη του εμπλεκόμενου γερουσιαστή Σέρτζιο ντε Γκρεγκόριο στην Repubblica στην οποία δηλώνει ότι όντως έλαβε τα 3 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια τα πήρε «μαύρα» από τον Καβαλιέρε και τα υπόλοιπα ελήφθησαν ως ενίσχυση του κινήματος, μέσω του Βάλτερ Λαβίτολα.

      «Δεν θέλω να δικαιολογηθώ, ξέρω ότι είναι έγκλημα…(αλλά) είχα χρέη μέχρι το λαιμό» λέει ο Γκρεγκόριο, σημειώνοντας ότι οι πληρωμές έφθαναν ανελλιπώς, σε μηνιαία βάση.

      Σύμφωνα με τους δικαστές, τα χρήματα, μετά από έναν «περίεργο κύκλο» κατέληξαν ακόμη και σε μαφιόζους και συγκεκριμένα στην Καμόρα.

      http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17827&subid=2&pubid=129312599
      1/3/13

      Delete
    2. Δωροδόκησε ο Μπερλουσκόνι;.....

      Άλλη μια υπόθεση διαφθοράς, και συγκεκριμένα δωροδοκίας γερουσιαστή που άνοιξε τον δρόμο για την πτώση Πρόντι, βαραίνει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο 76χρονος ηγέτης του Λαού της Ελευθερίας κατηγορείται πως το 2006 είχε δωροδοκήσει τον γερουσιαστή Σέρτζιο Ντε Γκρεγκόριο με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τον πείσει να αλλάξει κομματικό στρατόπεδο και να μετακομίσει από την κεντροαριστερή Ιταλία των Αξιών του ΝτιΠιέτρο (IdV) στον Λαό της Ελευθερίας.

      Η εν λόγω μεταγραφή, η οποία έγινε τελικά τον Σεπτέμβριο του 2006, είχε τότε συμβάλει στην κατάρρευση της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι. Οι δικηγόροι του Μπερλουσκόνι δήλωσαν πως ακόμη δεν έχουν λάβει επίσημη ενημέρωση από την Εισαγγελία του Μιλάνου για τη συγκεκριμένη υπόθεση και επιφυλάχθηκαν για τις μελλοντικές τους κινήσεις. Ο Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας, έσπευσε να καταγγείλει την «επιθετικότητα» της δικαιοσύνης απέναντι στον Καβαλιέρε και να προαναγγείλει την πραγματοποίηση μεγάλης συγκέντρωσης με στόχο την «υπεράσπιστη» του Μπερλουσκόνι. Την ίδια ώρα η εισαγγελία της Ρέτζο-Εμίλια στη Βόρεια Ιταλία ξεκινούσε και αυτή έρευνα κατά του Μπερλουσκόνι με θέμα το εάν και κατά πόσο η προεκλογική υπόσχεση του Καβαλιέρε περί επιστροφής φόρου συνιστά έμμεση απόπειρα εξαγοράς ψήφων.

      Οι νέες περιπέτειες του Καβαλιέρε μπορεί να κάνουν ακόμα πιο έντονη την δυσαρέσκεια των άλλων κομμάτων, ενώ αναζητούνται συμμαχίες για ισχυρή κυβέρνηση. Χθες, ο ηγέτης του κεντροαριστερού συνασπισμού Πιερ Λουϊτζι Μπερσάνι απέρριψε την προοπτική συνεργασίας με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

      guardian
      http://www.antinews.gr/2013/03/01/206502/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+AntiWeblog+%28ANTI+WEBLOG%29
      1/3/13

      Delete
    3. De Gregorio gibt Bestechung durch Berlusconi zu.....

      Der Politiker Sergio de Gregorio hat gestanden: Er habe von Berlusconi drei Millionen Euro bekommen. Dafür musste er unter anderem das politische Lager wechseln.

      Der einstige Mitte-Links-Politiker Sergio de Gregorio hat eingestanden, für seinen Wechsel ins Lager des früheren Oppositionspolitikers Silvio Berlusconi Geld genommen zu haben. Über Berlusconis damalige Partei Forza Italia habe er insgesamt drei Millionen Euro erhalten, sagte Gregorio der Zeitung La Repubblica. Berlusconi habe ihn für einen Wechsel in sein politisches Lager bezahlt.

      Ziel der Aktion war, die Regierung von Romani Prodi zu stürzen, was letztlich auch gelang: 2006 hatte die Mitte-Links-Koalition unter Prodi, zu der auch Gregorio gehörte, die Wahl noch gewonnen. Gregorio wurde Chef des Verteidigungsausschusses. Monate später wechselte er ins Oppositionslager zu Berlusconi. Das trug dazu bei, dass die Regierung 2008 zusammenbrach. Aus der darauf folgenden Wahl ging Berlusconi mit Abstand als Sieger hervor.

      Von Juli 2006 bis März 2008 ließen Berlusconis Leute Gregorio drei Millionen Euro zukommen. Zwei Millionen habe er schwarz erhalten, eine dritte auf legalem Wege als "Unterstützung meiner Bewegung", zitiert die Zeitung Gregorio. Er wolle die Annahme des Geldes nicht rechtfertigen, sagte er. Er hätte "Schulden bis zum Hals" gehabt.

      Berlusconi ruft zum Protest gegen die Justiz

      Berlusconi warf den Richtern vor, Gregorio zu einer Falschaussage gedrängt zu haben. Ein Teil der Richterschaft nutze die Justiz, um politische Gegner mundtot zu machen, sagte er. Er rief seine Anhänger auf, gegen die Justiz öffentlich zu protestieren.

      Berlusconis Mitte-Rechts-Bündnis war bei der Parlamentswahl vor wenigen Tagen zweitstärkste Kraft geworden. Wahlsieger Pier Luigi Bersani und sein Mitte-Links-Bündnis haben bereits ausgeschlossen, mit Berlusconi zusammenzuarbeiten.

      Berlusconi stand schon mehrfach vor Gericht. Verurteilt wurde er jedoch bisher nur wegen Steuerbetrugs. Er ging dagegen in Berufung, das Urteil ist noch nicht rechtskräftig. Derzeit muss er sich wegen seiner Kontakte zu einer minderjährigen Prostituierten verantworten. Hinzu kommen ein Verfahren wegen möglichen Bruchs des Amtsgeheimnisses und des Steuerbetrug-Verdachts durch seinen Medienkonzern Mediaset.

      http://www.zeit.de/politik/ausland/2013-03/berlusconi-gregorio-bestechung
      1/3/13

      Delete
  17. Berlusconi indagato a Napoli per compravendita di senatori.....

    Silvio Berlusconi è indagato dalla Procura di Napoli. L'ipotesi di reato è corruzione e finanziamento illecito, relativa a una vicenda di compravendita di senatori nel 2006, all'inizio della legislatura. In particolare ci si riferisce alla erogazione di somme di denaro, quantificate in tre milioni di euro, al senatore Sergio De Gregorio in relazione al suo passaggio dall'Idv al Pdl.

    IL POOL DI MAGISTRATI
    L'inchiesta è condotta da un pool di magistrati di due sezioni della Procura del capoluogo campano, quella sui reati contro la pubblica amministrazione e la Direzione distrettuale antimafia. Indagano i pm Vincenzo Piscitelli e Henry John Woodcock, titolari dell'inchiesta che nello scorso anno portò al coinvolgimento del senatore De Gregorio, nonché i pm della Dda Francesco Curcio, Alessandro Milita e Fabrizio Vanorio. In mattinata sono stati notificati avvisi agli indagati.

    GLI ALTRI INQUISITI
    In concorso con Berlusconi sono indagati anche Sergio De Gregorio e Valter Lavitola........http://napoli.repubblica.it/cronaca/2013/02/28/news/berlusconi_indagato_a_napoli_per_compravendita_di_senatori-53565459/?ref=HREA-1
    28/2/13

    ReplyDelete
  18. Μπέπε Γκρίλο: «Θέλουμε να καταστρέψουμε το υπάρχον πολιτικό σύστημα».....

    «Θα γυρίσουμε την κοινωνική πυραμίδα ανάποδα», τονίζει στο BBC o ηγέτης στο «Κίνημα των Πέντε Αστέρων»....

    «Θέλουμε να καταστρέψουμε το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Δεν θέλουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό. Θέλουμε μια νέα βάση, όχι να κάνουμε απλώς μια πολιτική ανακαίνιση», τονίζει σε συνέντευξη του στο BBC ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο, ηγέτης στο «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» που έκανε τις έκπληξη στις ιταλικές εκλογές.

    «Στόχος μας ειναι να γυρίσουμε ανάποδα την κοινωνική πυραμίδα: στο κοινοβούλιο να πάνε οι πολίτες κι όχι οι πολιτικοί καριέρας. Να μπούνε στη Βουλή όχι τα κόμματα αλλά οι απλοί άνθρωποι», σημειώνει ο Γκρίλο, επισημαίνοντας πως «ο κάθε πολίτης θα έχει δικαίωμα να κάνει μόνο δυο βουλευτικές θητείες και κατόπιν θα πηγαίνει σπίτι του, χωρίς να παίρνει καμία απολύτως αποζημίωση».

    Ο 65χρονος κωμικός ειπε επίσης πως ειναι αποκλειστικά στο χέρι του Ιταλικού λαού αν θα μείνει ή αν θα φύγει από την ευρωζώνη, για το λόγο αυτό και πρότεινε τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος σχετικά με το ζήτημα αυτό. Και πρόσθεσε πως η επανάσταση έχει ήδη αρχίσει: «Η επανάσταση ξεκίνησε και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει πλέον. Δεν την προκάλεσα, ούτε την άρχισα εγώ. Το διαδίκτυο ευθύνεται γι' αυτό, με τις ιδέες που σπείρει και τις δυνατότητες που διαθέτει».

    Στην ερώτηση του βρετανού δημοσιογράφου με ποιό τρόπο θα καταφέρει να βρει τα απαιτούμενα χρήματα ώστε να κάνει πράξη πολλές από τις προεκλογικές του εξαγγελίες, ο Γκρίλο απαντάει ότι «θα αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας σχετικά με τα οικονομικά. Για παράδειγμα, θα κόψουμε περιττά έξοδα. Η χώρα μας διέθεσε ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να στείλουμε στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Ήρθε η πολυπόθητη ειρήνη; Όχι! Ε λοιπόν, κόφτε αυτό το περιττό έξοδο και κάντε το ιδιο για τις κρατικές επιχορηγήσεις. Τα κόμματα και οι εφημερίδες παίρνουν κρατικά κονδύλια ύψους ενός δισεκατομμυρίου έκαστα. Κομμένα κι αυτά! Τα λεφτά ειναι εκεί». Ομοίως και με τις συντάξεις: «έχουμε 100.000 συνταξιούχους που παίρνουν μηνιαίες συντάξεις ύψους από 10 έως 90 χιλιάδες ευρώ. Εμείς θα θέσουμε ένα ανώτατο «ταβάνι» σύνταξης τα 4.000 ευρώ και τα υπόλοιπα θα δοθούν στο κράτος κοινωνικής πρόνοιας», λεει ο Γκρίλο, ο οποίος τέλος κάνει και μια πρόβλεψη για το νέο πολιτικό σκηνικό που θα δημιουργηθεί στην Ιταλία μετα τις πρόσφατες εκλογές.

    «Θα γίνει ό,τι και τις προηγούμενες φορές: η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά θα συμμαχήσουν, για να κυβερνήσουν μια χώρα μέσα σε πολιτική αναστάτωση. Η κυβέρνηση αυτή θα αντέξει έναν χρόνο -μάξιμουμ- και κατόπιν θα έχουμε ξανά εκλογές. Και τότε θα δείτε που το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα αλλάξει ξανά το κόσμο», καταλήγει ο Γκρίλο.

    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=500549
    28/2/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κάλεσμα Γκρίλο σε Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι να στηρίξουν κυβέρνησή του......

      Ο "νικητής" των ιταλικών εκλογών, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο προέτρεψε την κεντροαριστερή και την κεντροδεξιά συμμαχία να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση υπό το κίνημά του, αν θέλουν. . . «να εξασφαλισθεί η σταθερή διακυβέρνηση της χώρας».


      «Αν το Δημοκρατικό Κόμμα και ο Λαός της Ελευθερίας νοιάζονται πραγματικά για την σταθερή διακυβέρνηση της Ιταλίας, μπορούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πρώτη κυβέρνηση του Κινήματος Πέντε Αστέρων», έγραψε στο Twitter ο Ιταλός ηθοποιός και πλέον πολιτικός.


      Από χθες χιλιάδες μέλη του κινήματος καλούν, μέσω Διαδικτύου, τον Γκρίλο να δεχθεί την πρόταση συνεργασίας της κεντροαριστεράς, ή να στηρίξει κάποια προγραμματικά σημεία της κεντροαριστερής συμμαχίας.


      Αλλά και με την νέα του ανάρτηση ο Γκρίλο μοιάζει να επιβεβαιώνει τις αρχικές του προθέσεις -ότι δηλαδή δεν σκοπεύει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης «σε καμιά απολύτως πολιτική δύναμη».

      http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=55566&category_id=541
      28/2/13

      Delete
    2. «Γκρίλο πρόσεχε, οδηγείς την Ιταλία στο χάος» προειδοποιούν οι... Γκριλίνι....ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ....

      Μπορεί η επιτυχία του στις εκλογές να έχει κάνει τον Μπέπε Γκρίλο να διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, απορρίπτοντας την πρόταση συνεργασίας του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και προβάλλοντας εαυτόν ακόμα και ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, η μετέπειτα στάση του ωστόσο δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους πολλούς από τους ψηφοφόρους του...

      Το μπλογκ του ιδρυτή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων κατακλύστηκε από σχόλια υποστηρικτών του που του ζητούν να διαπραγματευθεί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, γεγονός που κάνει τους αναλυτές να υποθέτουν ότι οι «Γκριλίνι» βιώνουν ένα είδος διάσπασης. «Γκρίλο, τι σκατά κάνεις; Τα έχεις παίξει; Μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ως ένθερμος υποστηρικτής σου, σου λέω ότι πετάς στα σκουπίδια τη συναίνεση. Θα στείλεις τη χώρα στο χάος», έγραφε στο μήνυμά του ένας ψηφοφόρος του. «Η γραμμή των σκληρών και των καθαρών θα μας οδηγήσει στην καταστροφή», προειδοποιούσε κάποιος άλλος. «Κλείνουμε το γήπεδο του τένις και όταν πρέπει να παίξουμε λέμε "εγώ δεν παίζω με σένα"», σημείωνε ένας τρίτος.

      Ο Μπέπε Γκρίλο εισέπραξε την πρώτη κρυάδα της ιντερνετικής δημοκρατίας που επαγγέλλεται. «Συγγνώμη, Μπέπε, χωρίς παρεξήγηση, μου εξηγείς ποια είναι η "δημοκρατία του Διαδικτύου;". Μου φαίνεται ότι εδώ αποφασίζεις μόνο εσύ», του έγραψε κάποιος Πάτρικ.

      Το μεγαλύτερο «χτύπημα» ήρθε από τη Βιόλα Τέζι, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει υπογραφές με αίτημα προς τον αρχηγό της να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, γεγονός που φέρεται να ενόχλησε σφόδρα τον Γενοβέζο κωμικό και έκανε τους στενούς του συνεργάτες να ξεψαχνίσουν το πολιτικό της DNA. Η Βιόλα Τέζι κρίθηκε ύποπτη από ορισμένους μπλόγκερ φίλα προσκείμενους στο Κίνημα 5 Αστέρων, ενώ λίγες ώρες αργότερα εμφανίστηκε νέα πρωτοβουλία με το αντίθετο αίτημα που συγκέντρωσε 100.000 υπογραφές.

      http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113001891
      1/3/13

      Delete
    3. Riunione segreta dei grillini a Roma.....

      In attesa di entrare e di aprire quella che Beppe Grillo ha definito la scatoletta di tonno - ossia il Parlamento - i futuri deputati del Movimento 5 Stelle si riuniscono a porte chiuse.

      Anzi blindate. Come i partiti tradizionali. Nessuna diretta streaming. L'evocata trasparenza è procrastinata. Per prima cosa è necessario conoscersi (molti parlamentari non hanno la minima idea di chi sarà il loro compagno di scranno), ragionare sulla linea da seguire e, soprattutto, studiare.

      Nessuna comunicazione sul luogo del conclave. Regna il segreto. E guai a chi lo svela.

      Alla fine però qualcosa è trapelato e pare che l'incontro si svolga nella sede del comitato elettorale del Movimento, l’hotel Saint John, vicino a piazza San Giovanni. Il vertice, in base a quanto è stato riferito, è strettamente lavorativo e si sta cercando in ogni modo di mantenerlo lontano dai riflettori. Perché prima di farsi guardare dagli altri, è bene che i grillini si guardino tra loro. Per capire quali margini di azione avranno rispetto ai dettami del duo Grillo-Casaleggio. Questi ultimi a capotavola (sempre che la presenza dei due non venga smentita), i 162 eletti ad ascoltare e a proporre. Ma sempre stando in linea con il regolamento del Non-Statuto. "Siamo in silenzio stampa", ripetono ai giornalisti i parlamentari grillini.

      Per ora non c’è nessuna conferma dell’arrivo di Beppe Grillo che ha passato il fine settimana nella sua villa in Toscana, anche se diverse voci lo danno in
      partenza per la Capitale nel pomeriggio. In mattinata, la costola romana del M5S ha organizzato una "visita guidata" Montecitorio, invitando i cittadini a prendere visione e contatto con le istituzioni e lanciando l'apello: "Tutti in Parlamento, la casa dei cittadini". Nel pomeriggio - ma probabilmente domani - inizierà invece l'assemblea del M5S. Incontri e discussioni per capire i meccanismi parlamentari e per evitare di incorrere in errore. Tutto off-limits alla stampa. E quindi ai cittadini. Il Movimento 5 Stelle ha sempre predicato trasparenza, annunciando di voler portare le telecamere in Aula per divulgare tutte le discussioni. Filmare gli altri, ma non se stessi. Almeno in questo delicato momento.

      Intanto, mentre i grillini sbarcano nella Capitale, sul blog di Grillo viene pubblicato un post dal titolo: "Circonvenzione di elettore". L'ex comico genovese se la prende con l'articolo 67 della Costituzione, in particolare alla mancanza del vincolo di mandato, e dice: "Questo consente la libertà più assoluta ai parlamentari che non sono vincolati né verso il partito in cui si sono candidati, né verso il programma elettorale, né verso gli elettori. Insomma, l'eletto può fare, usando un eufemismo, il cazzo che gli pare senza rispondere a nessuno". Grillo ha già paura che i neoparlamentari cambino casacca o lancia un avvertimento ai suoi?

      http://www.ilgiornale.it/news/interni/riunione-segreta-dei-grillini-roma-891864.html
      3/3/13

      Delete
  19. Μπερσάνι: Καμία περίπτωση συνεργασίας με Μπερλουσκόνι....ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ....

    Ο ηγέτης του κεντροαριστερού συνασπισμού Πιερ Λουϊτζι Μπερσάνι απέρριψε την προοπτική συνεργασίας με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.....

    «Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Η ιδέα ενός μεγάλου συνασπισμού δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει» δήλωσε ο Μπερσάνι στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

    Από την ψήφο διαμαρτυρίας στις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου προέκυψε ένα κοινοβούλιο στο οποίο κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν διαθέτει πλειοψηφία, ενώ ο ηγέτης του κόμματος των Πέντε Αστέρων Πέπε Γκρίλο εξασφάλισε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό.

    Ο κεντροαριστερός συνασπισμός διαθέτει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, αλλά όχι στη Γερουσία.

    Ο Μπερσάνι είπε ότι θα παρουσιάσει μία ατζέντα 7 με 8 σημείων όταν θα κληθεί για διαβουλεύσεις από τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να τού επιδοθεί εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

    Όπως είπε ο ίδιος, θα θέσει εαυτόν υποψήφιο για την πρωθυπουργία.

    Ερωτηθείς αν θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, ο Μπερσάνι απάντησε «πείτε την όπως θέλετε. Για μένα είναι μία κυβέρνηση αλλαγής».

    Ωστόσο, δεν απάντησε ευθέως στις ερωτήσεις για τον ρόλο του κινήματος των Πέντε Αστέρων, το οποίο έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα συμμαχήσει με τα παραδοσιακά ιταλικά κόμματα.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63790193
    1/3/13

    ReplyDelete
  20. Italie : Bersani exclut une coalition avec la droite....

    Le chef de file du centre gauche, Pier Luigi Bersani, exclut une grande coalition avec la droite malgré le blocage politique issu des élections législatives en Italie, et pense à un gouvernement minoritaire qu'il dirigerait.

    "Je veux le dire clairement : l'idée d'une grande coalition n'existe pas et n'existera jamais", déclare-t-il dans une interview publiée vendredi par le quotidien La Repubblica. Le scrutin de dimanche et lundi s'est terminé sans vainqueur incontestable. La coalition de centre gauche est majoritaire à la chambre des députés, mais pas au Sénat, qui dispose de prérogatives égales à celles de la Chambre basse.

    Pier Luigi Bersani indique qu'il va présenter un ordre du jour en sept ou huit points à Giorgio Napolitano lorsque le chef de l'Etat entamera ses consultations en vue de la formation d'un gouvernement. Il ajoute qu'il fera alors acte de candidature pour le poste de président du Conseil. Prié de dire s'il est prêt à former un gouvernement minoritaire, il répond : "Appelez-le comme vous voulez. Pour moi, c'est le gouvernement du changement."

    http://www.lemonde.fr/europe/article/2013/03/01/italie-bersani-exclut-une-coalition-avec-la-droite_1841072_3214.html#xtor=RSS-3208
    1/3/13

    ReplyDelete
  21. Ιταλία, η τέλεια πολιτική θύελλα.....

    Mario Margiocco...TO BHMA - The Project Syndicate

    Μετά το ασαφές αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία, κανένας δεν ξέρει ποιός μπορεί, και ποιός θα κυβερνήσει τελικά την χώρα. Η καλύτερη λύση φαίνεται να είναι μια προσωρινή κυβέρνηση με θητεία ενός έτους, που θα κάνει μια-δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις, και θα προκηρύξει νέες εκλογές για την άνοιξη του 2014.

    Η πρώτη μεταρρύθμιση θα ήταν μια μεγάλη μείωση στον αριθμό και στο εισόδημα των εθνικών και περιφερειακών πολιτικών και των ανώτατων αξιωματούχων στο Δημόσιο και στο στρατό, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι οι καλύτεροι αμειβόμενοι στον κόσμο. Τα κέρδη θα ήταν τεράστια, αλλά η ηθική σημασία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, με δεδομένη την δυσφορία που νιώθει ο κόσμος για την ελίτ της χώρας.

    Καθώς κανένα κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα της βουλής, μια αδύναμη προσωρινή κυβέρνηση φαίνεται αναπόφευκτη. Το κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), φαβορί σε όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι ο μεγάλος ηττημένος: έχει πλειοψηφία στη βουλή (χάρη στο μπόνους που δίνει ο νόμος στο πρώτο κόμμα), αλλά όχι στη Γερουσία, και δεν μπορεί να κυβερνήσει από μόνο του.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι βγήκε από τις κάλπες σαν ημι-νικητής, και όχι σαν πολιτικό πτώμα, όπως προέβλεπαν πολλοί, και ήλπιζε μεγάλο μέρος του κόσμου. Ευτυχώς, δεν μπορεί να ελέγξει την εθνική κυβέρνηση.

    Ο Μάριο Μόντι, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός που ηγήθηκε από τον Νοέμβριο του 2011 για να αποτρέψει την χρεοκοπία, συγκέντρωσε μόλις 10%.

    Ο μοναδικός πραγματικός νικητής είναι το Κίνημα 5 Αστέρων του πρώην τηλεστάρ κωμικού και νυν πολιτικού Μπέπε Γκρίλο. Είναι ένα πολιτικό φαινόμενο χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή εκλογική ιστορία. Εξασφάλισε το 25% των ψήφων στη βουλή την πρώτη φορά που κατέβηκε σε εθνικές εκλογές.

    Οι αριθμοί μιλάνε καθαρά: μια κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβιώσει στη Γερουσία, μόνο αν ακολουθούσε μια «κατά περίπτωση» στρατηγική, όπου θα υπήρχε συννενόηση του PD με το κόμμα του Μπερλουσκόνι και/ή του Γκρίλο.
    Το μεγάλο ερώτημα έχει σχέση με το τί θα κάνει το Κίνημα των 5 Αστέρων, που λέει ότι θέλει να αλλάξει το πρόσωπο της ιταλικής πολιτικής. Βλέπει με τεράστια δυσπιστία την Ευρώπη, και περισσότερο από το 50% των μελών του είναι πρώην αριστεριστές, με το 15% να είναι πρώην οπαδοί του Μπερλουσκόνι.

    Από τους κομμουνιστές προκατόχους του, το PD κληρονόμησε την βαθιά πεποίθηση ότι είναι κόμμα «και του αγώνα και της εξουσίας». Αυτή η ιδέα μπορεί να έχει αποτελέσματα όταν είσαι στην αντιπολίτευση, αλλά ποτέ όταν είσαι κυβέρνηση: ακόμα και στην Ιταλία, δεν μπορείς να κάνεις διαδήλωση στους δρόμους εναντίον του εαυτού σου.

    Τώρα το PD καταγγέλλει δύο μορφές λαϊκισμού - του Γκρίλο και του Μπερλουσκόνι, για την μοίρα του στις εκλογές. Αλλά ως «κόμμα του αγώνα» έχει και τον δικό του λαϊκισμό, και κάκιστες επιδόσεις 20 ετών στις μεταρρυθμίσεις.

    Οποιος αναρωτιέται πώς επτά εκατομμύρια Ιταλοί ψήφισαν Μπερλουσκόνι - ο οποίος επιβίωσε δίνοντας απίθανες υποσχέσεις - ιδού η απάντηση: οι περισσότεροι δεν ψήφισαν υπέρ του Μπερλουσκόνι, αλλά κατά του PD.

    Σήμερα, το βασικό ερώτημα είναι για πόσο καιρό θα επιτρέψει ο Γκρίλο να διατηρηθεί αυτή η Βουλή. Εχει ήδη ζητήσει νέες εκλογές σε έξι μήνες. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί λάθος: επιτυχίες σαν την δική του δύσκολα επαναλαμβάνονται, όχι χωρίς να έχεις αποδείξει πρώτα κάτι.

    * Ο Μάριο Μαρτζιόκο είναι συγγραφέας. Το τελευταίο βιβλίο του έχει τίτλο «Η Αμερικανική Καταστροφή: Θα αλλάξει ο Ομπάμα την Γουόλ Στριτ και την Ουάσιγκτον;»

    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=500899
    2/3/13

    ReplyDelete
  22. «Όχι σε κυβέρνηση μειοψηφίας» λέει ο Ναπολιτάνο....

    Την βούληση του Προέδρου της δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο να εξασφαλίσει στην χώρα μια ισχυρή κυβέρνηση επισημαίνει με ρεπορτάζ και σχόλιά του ο ιταλικός Τύπος.

    «Ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο επιθυμεί πρωτίστως να προκύψει μια πραγματική πλειοψηφία στην γερουσία, όπως προβλέπει το σύνταγμα», αναφέρει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

    Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης μειοψηφίας» της κεντροαριστεράς, η οποία θα επιδίωκε να εξασφαλίζει νόμο προς νόμο την υποστήριξη των γερουσιαστών του Μπέπε Γκρίλο, του ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S).

    Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι —υποψήφιος πρωθυπουργός της συμμαχίας της κεντροαριστεράς— αναφέρθηκε αυτήν την εβδομάδα σε ένα λειτουργικό, «μάχιμο κυβερνητικό σχήμα εκτάκτου ανάγκης». Ο ιταλός Πρόεδρος όμως φέρεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να επιθυμεί ασφαλέστερες και μονιμότερες λύσεις.

    Με ειδικό διάταγμα, ο Ναπολιτάνο μπορεί να επισπεύσει την έναρξη των διαβουλεύσεων με τα κόμματα.
    Το Σύνταγμα ορίζει πως οι διαβουλεύσεις αυτές πρέπει να ξεκινήσουν κανονικά σε δυο εβδομάδες. Αλλά το σημαντικό στην φάση αυτή είναι να μην δώσει η Ιταλία την εικόνα πολιτικής αστάθειας στους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της, κάτι που κρίνεται πολλαπλώς επικίνδυνο.

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ηγέτης της κεντροδεξιάς, επικεντρώνεται από την δική του πλευρά στην προετοιμασία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των υποστηρικτών του εναντίον της δράσης των δικαστικών στις 23 Μαρτίου. Παράλληλα, στέλνει μήνυμα προς κάτω κατεύθυνση ότι προτίθεται να υποστηρίξει μια κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με τα φλέγοντα θέματα της χώρας και με σειρά μεταρρυθμίσεων, υπό τον όρο να έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δυο ετών.
    Η κεντροαριστερά πάντως δεν δείχνει αυτή τη στιγμή να ενδιαφέρεται να ξεκινήσει διάλογο με τον μεγιστάνα του Τύπου — μοιάζει να επιδιώκει, αντιθέτως, να τον απομονώσει.

    Το κύριο θέμα γύρω από το οποίο θα περιστραφεί η συζήτηση σχετικά με τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις στην ιταλική πολιτική είναι κατά γενική παραδοχή η κατάργηση των κρατικών χρηματοδοτήσεων προς τα κόμματα. Σε ό,τι αφορά τις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου, η κάλυψη των εξόδων των κομμάτων προβλέπει την καταβολή από το ιταλικό δημόσιο ενός ποσού 160 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο Γκρίλο συναντάται σήμερα και αύριο με εκλεγμένους βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματός του.
    Ο ηγέτης του M5S με δηλώσεις του στον γερμανικό Τύπο ανακοίνωσε εξάλλου την πρόθεσή του να οργανώσει δημοψήφισμα μέσω Διαδικτύου για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας του από το ευρώ.
    Στα ως τώρα «μηνύματά του» πάντως προς τα παραδοσιακά κόμματα δεν έχει συμπεριλάβει το θέμα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος στις κύριες προτεραιότητες που προβάλλει για την «αλλαγή» που ευαγγελίζεται στην ιταλική πολιτική και οικονομία.

    http://www.tanea.gr/news/world/article/5004362/oxi-se-kybernhsh-meiopshfias-leei-o-napolitano/
    3/3/13

    ReplyDelete
  23. Να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία, ζητά ο Σόιμπλε....«Μην κατηγορείτε τη Γερμανία»....

    «Μην κατηγορείτε την Γερμανία για την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία», διαμηνύει ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters.

    Υπεραμυνόμενος της «σιδηράς» πολιτικής που προωθεί το Βερολίνο για την οικονομική εξυγίανση των χωρών Ευρωζώνης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται η χώρα του για το εκλογικό αποτέλσμα στην Ιταλία. Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας στις αγορές, κάτι που είδαμε και στην Ελλάδα.«Στην Ιταλία, τα κόμματα που εξελέγησαν καλούνται τώρα να σχηματίσουν κυβέρνηση», υπογραμμίζει ο Σόιμπλε.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε επίσης πως η πολιτική αστάθεια σε μία χώρα της Ευρωζώνης και ότι συνεπάγεται αυτό στις αγορές, μπορεί πράγματι να δημιουργήσει ένα... φαινόμενο «ντόμινο». Υπενθύμισε πως ο ίδιος δεν έχει δηλώσει ποτέ πως η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει.

    «Σε ό,τι αφορά την πολιτική της λιτότητας, πιστεύω ότι είναι ένας παρεξηγημένος όρος. Αλλιώς την κατανοοούν οι Γερμανοί και αλλιώς οι Αγγλοσάξωνες», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

    Τέλος, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κύπρο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι, «τώρα η τρόικα είναι αυτή που θα επεξεργαστεί τους όρους για το πακέτο βοήθειας και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να τονωθεί η οικονομία της Μεγαλονήσου».

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=261373
    4/3/13

    ReplyDelete
  24. Κουράστηκε από το «ομιχλώδες τοπίο» ο Ναπολιτάνο.....

    Με ανταλλαγή φραστικών επιθέσεων οι πολιτικοί ηγέτες της Ιταλίας κινούνται μέσα στο ομιχλώδες τοπίο των μετεκλογικών εξελίξεων, την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, εγγυητής της προοπτικής σταθερότητας, δηλώνει ότι θα επιδιώξει το καλύτερο, θεωρώντας όμως κουραστικό το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

    Ο κεντροαριστερός ηγέτης, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, κάλεσε με χθεσινές δηλώσεις του «να αποφεύγεται κάθε αναφορά που μπορεί να υποκινήσει ξέσπασμα βίας», απαντώντας ουσιαστικά σε δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο ηγέτης του «Κινήματος των 5 αστέρων», Μπέπε Γκρίλο.

    Σε ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο Γκρίλο καταφέρθηκε εναντίον των δημοσιογράφων χαρακτηρίζοντάς τους «υπαλλήλους των δύο μεγάλων κομμάτων», με πλήρη απασχόληση, που έχουν στόχο να κατασπαράξουν δημόσια το «Πεντάστερο Κίνημα». Επίσης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time» είχε επίσης τονίσει: «Αν αποτύχουμε, θα ξεσπάσει βία στους δρόμους. Ο μισός πληθυσμός της Ιταλίας δεν αντέχει άλλο».

    «Κουκούλες»

    «Χρειάζονται σοβαρές απαντήσεις, όχι προτάσεις με κουκούλες» απάντησε ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, αναφερόμενος επιπλέον σε πρόσφατες εμφανίσεις του Μπέπε Γκρίλο, με μαύρο μπουφάν και κουκούλα, στην Τοσκάνη. Μια «μεταμφίεση» με την οποία επιχείρησε να αποφύγει τους δημοσιογράφους.

    Στο μέτωπο των προσπαθειών επίλυσης της πολιτικής κρίσης, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο δήλωσε ότι «θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί έως την τελευταία μέρα της θητείας του, έστω και αν κάποιες φορές είναι κουραστικό να φωτίσεις ένα ομιχλώδες τοπίο».

    Οπως εκτιμούν αναλυτές, η νέα δήλωση Ναπολιτάνο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί πριν από την κανονική λήξη της θητείας του τον Απρίλιο, ούτε βεβαίως να είναι εκ νέου υποψήφιος.

    Ακριβώς σε αυτό το... τοπίο στην ομίχλη ο κεντροαριστερός δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντζι, δήλωσε ότι η Ιταλία είναι πιθανόν να οδηγηθεί πολύ σύντομα εκ νέου στις κάλπες, μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

    Ο 38χρονος Ρέντζι θεωρείται ευρύτατα πιθανός αντικαταστάτης του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, μετά την αποτυχία της Κεντροαριστεράς να εξασφαλίσει νίκη, παρά το αρχικά μεγάλο προβάδισμά της. Εν τω μεταξύ χθες, δικαστήριο του Μιλάνου καταδίκασε σε ένα χρόνο φυλάκιση τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για συνέργεια σε αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών.

    Στις 18 Μαρτίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για την υπόθεση «Ρούμπι-γκέιτ», ενώ θα ακολουθήσει και άλλη απόφαση για την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Μίντιασετ.

    (Πηγές: Repubblica - Ansa - Reuters - ΑΠΕ)
    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=349013
    8/3/13

    ReplyDelete
  25. Rai, nasce il gruppo di giornalisti vicini a Grillo.....Prima riunione, a Saxa Rubra, dei giornalisti di varie testate Rai che si ispirano al Movimento 5 Stelle....

    Oggi alla sede Rai di Saxa Rubra, nella sala dell’Usigrai (il sindacato di base aziendale) c’è stata una prima riunione di giornalisti di diverse testate che hanno deciso di dare vita, ispirandosi al Movimento 5 Stelle di Beppe Grillo, a Giornalisti in Movimento. Si tratta, a quanto dicono, del "primo coordinamento all’interno dell’azienda libero da risvolti ideologici, partitici e soprattutto trasversale rispetto ai sindacati di categoria". Il grillismo, dunque, comincia a fare proseliti anche in casa Rai. Chissà come la prenderà Grillo, che di recente ha detto che, fosse per lui, venderebbe due canali su tre lasciando alla Rai una sola rete. E, soprattutto, chissà se da questi giornalisti "allineati" al M5S lui accetterà di farsi intervistare, invece di ricorrere solo e soltanto al web, alle piazze e ai giornali stranieri.

    Presenti alla riunione, tra gli altri, Fabrizio de Jorio (Televideo); Carlo Morosetti, Maria Teresa Fabris (Tg2); Teresa De Santis (vicedirettore Televideo ed ex vicedirettore Tg1); Leonardo Metalli (Tg1), Fabrizio Noli, Fabrizio Strafile, Gian Luigi Indri, Stefano Anderson (Gr Rai); Pietro Raschillà (Uno Mattina), Antonio Cardin, Nello Rega.

    I membri di "Giornalisti in movimento" chiedono con urgenza alla governance della Rai "trasparenza sui conti dell’azienda, sugli appalti esterni, le modalità con le quali vengono assegnati, le società e i consulenti che lavorano per la Rai e gli emolumenti che percepiscono e a quale titolo. Si chiede inoltre, in tempi di crisi e di spending review, di porre fine a sprechi, compensi faraonici e viste le numerose professionalità sotto utilizzate, ridurre drasticamente il ricorso a consulenze esterne e all’outsourcing, rendendo trasparente l’affidamento di appalti con la pubblicazione sul sito aziendale dei nomi delle società e dei soci, oltre ai compensi erogati e per quali finalità".

    Il coordinamento di "Giornalisti in Movimento" tornerà a riunirsi anche per parlare delle "esigenze di un servizio pubblico indipendente dai partiti, del progressivo svuotamento di professionalità, dell’obsolescenza del brand, della valorizzazione del merito, della sottoutilizzazione delle risorse interne, registi, tecnici, scenografi, autori, operatori e del fenomeno allarmante della pochezza dei palinsesti". La domanda che sorge spontanea è questa? Riceveranno, o no, la "benedizione" di Grillo? E in caso contrario resteranno in movimento o cambieranno nome?

    http://www.ilgiornale.it/news/interni/rai-nasce-gruppo-giornalisti-vicini-grillo-894042.html
    9/3/13

    ReplyDelete
  26. Adesso Grillo minaccia i suoi: "Se votate la fiducia mi ritiro"....

    Bersani affiderà agli ambasciatori l’incarico di trovare la quadra sui presidenti delle Camere. Ma Grillo avverte i suoi di non votare la fiducia: "Altrimenti lascio la politica". E capigruppo del M5S chiederanno un governo a Cinque Stelle: "Non sappiamo con quale premier"....

    Pier Luigi Bersani ci prova e ci riprova. Domani, riunendo deputati e senatori, lancerà un appello a tutte le altre forze politiche per condividere le presidenze delle Camere e delle commissioni.....

    Un modo, secondo il leader Pd, per stanare i grillini e cercare un canale di dialogo, al quale però non crede affatto Matteo Renzi, in generale scettico sulla riuscita del tentativo del Pd per un governo di minoranza. Beppe Grillo, però, non è affatto disposto ad aprire a un governo presieduto dal Pd: "Se il movimento vota la fiuducia mi ritiro dalla politica". E così, al termine di una riunione con tutti i neo eletti, i due capigruppo del M5S hanno ribadito che non scenderanno mai ad alleanze con i partiti ma accetteranno soltanto un governo a Cinque Stelle. Un governo senza premier dal momento che, allo stato attuale, i grillini non avrebbero ancora "vagliato" il nome del futuro inquilino di Palazzo Chigi.

    Anche se incontri ufficiali e alla luce del sole tramite "ambasciatori" partiranno domani, contatti con gli altri partiti (Cinque Stelle esclusi) sono già in corso. Il presidente della Provincia di Trento, il montiano Lorenzo Dellai, conferma i rumors secondo i quali tra Pd e Scelta Civica si ragiona per l’assegnazione di una delle due presidente ad un esponente dell’area montiana. In realtà il vero obiettivo di Bersani è incalzare i grillini, invitandoli ad assumersi le proprie responsabilità a partire dai ruoli istituzionali per arrivare ad un possibile governo. È per questo che nel Pd ogni ipotesi è in campo e, come avverte un dirigente bersaniano, nessuno dei big democrat favoriti per le presidenze di Camera e Senato può dare nulla per scontato. "Mi ha contattato ieri un esponente di rilievo del Pd - racconta il capogruppo pro tempore del Movimento 5 Stelle Vito Crimi in un post su Facebook - per anticiparmi che lunedì terranno riunione congiunta dei gruppi da cui proporranno i loro nomi per le presidenze e nei successivi giorni incontreranno i gruppi per comunicarlo e confrontarsi". Il capogruppo pentastellato lancia un avvertimento a Bersani e, al tempo stesso, rassicura i suoi follower: "Tutto ciò che succederà lo saprete".

    Fonti vicine al via del Nazareno fanno sapere che Bersani non intende farsi mettere all’angolo da pretendenti e capi-corrente. Proprio per questo avrebbe deciso che saranno i parlamentari (in larghissima parte suoi fedelissimi) a decidere quali ruoli e con chi sia meglio condividere responsabilità istituzionali. Chi non crede che questa strategia possa aiutare un futuro appoggio del Movimento 5 Stelle a un governo di scopo è Renzi, che ormai sembra aver rotto gli indugi rispetto a una linea di non belligeranza verso il leader piddì. "Non vorrei che lo scilipotismo - avverte il sindaco di Firenze - diventasse la caccia al grillino perchè lo abbiamo contestato quando lo facevano altri". Accuse che si rivelano fondate non appena i capigruppo grillini prendono la parola durante la conferenza stampa al termine del pomeriggio formativo con i neo eletti. "A Napolitano chiederemo un governo a Cinque Stelle", ha spiegato Crimi tornando a smentire possibilità di alleanze, anche solo sui presidenti delle Camere. "Non ci sono e non ci sono mai stati margini per alleanze con i partiti - ha aggiunto Roberta Lombardi - non faremo la stampella di nessuno".

    http://www.ilgiornale.it/news/interni/quei-contatti-bersani-e-m5s-presidenza-delle-camere-894295.html
    10/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γκρίλλο: Δεν στηρίζει κυβέρνηση της κεντροαριστεράς στην Ιταλία....Το κίνημα των πέντε αστέρων σημειώνει ότι στόχος τους είναι o σχηματισμός δικής τους κυβέρνησης.....

      Οι νεοεκλεγέντες του κινήματος «Πέντε Αστέρων», οι οποίοι συνεδρίασαν την Κυριακή στην Ρώμη, έκαναν γνωστό ότι «πρόκειται να πουν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ναπολιτάνο ότι ο στόχος τους είναι να μπορέσει να σχηματισθεί κυβέρνηση του κινήματός τους».

      Κάτι που σημαίνει ότι τα «Πέντε Αστέρια» δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να στηρίξουν μια προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης της κεντροαριστεράς και ούτε κυβερνητικό σχήμα με τεχνοκράτη πρωθυπουργό.

      Ο ίδιος ο Μπέππε Γκρίλλο, με παρέμβασή του μέσω Twitter τόνισε ότι «αν το κίνημα Πέντε Αστέρων αποφασίσει να στηρίξει τους ανθρώπους που κατέστρεψαν την Ιταλία, ο ίδιος, θα αποσυρθεί, γαλήνια, από την πολιτική».

      Από το προσωπικό του ιστολόγιο, επίσης, ο Ιταλός κωμικός και πολιτικός ανακοίνωσε ότι «δεν πρόκειται να οργανωθεί κανενός είδους εσωτερικό δημοψήφισμα των Cinque Stelle (Πέντε Αστέρων), σχετικά με τυχόν συνεργασία με την κεντροαριστερή συμμαχία».

      Οι βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματος του Γκρίλλο, διαμέσου των εκπροσώπων τους, πρόσθεσαν, τέλος, ότι το κύριο σημείο αναφοράς τους παραμένουν τα είκοσι προγραμματικά σημεία του προεκλογικού τους προγράμματος, ενώ απέρριψαν έκκληση σειράς ιταλών διανοουμένων που τους ζητούσαν να ανοίξουν διάλογο για συνεργασία με την προοδευτική συμμαχία του Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

      http://www.tovima.gr/world/article/?aid=502326
      11/3/13

      Delete
    2. Grillo droht seiner Partei mit Rückzug.....

      Die italienische Mitte-Links-Allianz sondiert, ob eine Unterstützung durch die Fünf-Sterne-Bewegung möglich ist. Deren Chef Grillo aber will in diesem Fall zurücktreten.....

      Der bei der Parlamentswahl erfolgreiche italienische Protestpolitiker Beppe Grillo hat seinen Rückzug aus der Politik für den Fall angekündigt, dass die Abgeordneten seiner Fünf-Sterne-Bewegung (M5S) sich hinter eine linksgerichtete Regierung stellen sollten. "Wenn es ein Vertrauensvotum der parlamentarischen Gruppe der M5S für diejenigen geben sollte, die Italien zerstört haben, werde ich mich heiter aus der Politik zurückziehen", schrieb Grillo via Twitter.

      Mit seiner Äußerung zielte Grillo offensichtlich auf die Mitte-Links-Allianz unter Pier Luigi Bersani ab, die bei der Parlamentswahl eine absolute Mehrheit im Abgeordnetenhaus erreicht, eine Mehrheit im Senat jedoch verfehlt hatte. Um eine Minderheitsregierung bilden zu können, wäre sie auf die Stimmen von Grillos Fünf-Sterne-Bewegung angewiesen. Diese hatte bei der Wahl überraschend 25 Prozent der Stimmen auf sich vereinen können.

      Grillo will weder mit Bersani noch mit dem Rechtsbündnis des früheren Regierungschefs Silvio Berlusconi koalieren. Auch Bersani lehnt eine Koalition mit Berlusconi ab. Zuletzt brachte er eine Minderheitsregierung ins Spiel. Da für die Verabschiedung von Gesetzen eine Mehrheit in beiden Kammern benötigt wird, ist unklar, ob es eine handlungsfähige Regierung geben wird.

      Mehrheit der Italiener gegen Euro-Referendum

      Eine Absage erhielt Grillo in der Frage nach einem Euro-Referendum. Die Mehrheit der Italiener ist einer Umfrage zufolge gegen ein Votum über den Verbleib des Landes in der Euro-Zone. 69 Prozent sprachen sich dagegen aus, wie eine Erhebung des Instituts Ispo ergab. Lediglich 30 Prozent waren der Ansicht, dass ein Referendum sehr gut oder gut sei.

      Der euroskeptische Grillo hatte ein solches Votum ins Gespräch gebracht. Wie die Umfrage weiter zeigte, wollen 74 Prozent der Italiener den Euro jedoch behalten. Lediglich 16 Prozent plädieren für eine Rückkehr zur Lire. Auch unter den Anhängern seiner Partei ist das Bild eindeutig: 73 Prozent der Unterstützer der Fünf-Sterne-Bewegung wollen den Euro als Zahlungsmittel und 65 Prozent sind gegen ein Referendum.

      http://www.zeit.de/politik/ausland/2013-03/italien-grillo-drohung
      11/3/13

      Delete
    3. Οι Ιταλοί θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ....Tο 70% δεν θέλει δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στην Ευρωζώνη....

      ΡΩΜΗ

      Υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη τάσσεται η πλειοψηφία των Ιταλών σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη το διήμερο 6-7 Μαρτίου από την δημοσκοπική εταιρεία ΙSPO και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Corriere della Sera».
      Το 74% των ερωτηθέντων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και μόλις το 16% τάσσεται υπέρ της επιστροφής στην ιταλική λιρέτα. Επίσης το 70% εκφράζει την αντίθεση του στη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, με το υπόλοιπο 30% να δηλώνει πως θα ήταν καλό ή αρκετά καλό να γίνει το σχετικό δημοψήφισμα.

      Είναι χαρακτηριστικό ότι το 73% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ψηφοφόροι του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο δεν επιθυμεί την επιστροφή στη λιρέτα ενώ το 65% τάσσεται κατά ενός δημοψηφίσματος με το ερώτημα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη.

      Η ρητορική του Γκρίλο για το ευρώ έχει γίνει πιο ήπια κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Ο ακτιβιστής ηθοποιός, αν και βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία σε μηνύματα εναντίον της ευρωζώνης και ζήτησε η χώρα να διεξάγει ένα μη δεσμευτικό, online δημοψήφισμα για την ένταξη ή όχι σε αυτήν, πριν μερικές εβδομάδες αρνήθηκε ότι προτείνει έξοδο από το ευρώ.

      Ακόμα και στην αντιευρωπαϊκή Λέγκα του Βορρά, η οποία συμμαχεί με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μόλις το 25% των ψηφοφόρων της τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη λιρέτα ενώ το 44% τάσσεται υπέρ του σχετικού δημοψηφίσματος.

      Στο σύνολο του εκλογικού σώματος, το ποσοστό που ανέφερε ότι η επιστροφή στην λιρέτα θα είναι κακή για την οικονομία έχει αυξηθεί σταθερά τους τελευταίους εννέα μήνες. Συγκεκριμένα, εκείνοι που πιστεύουν ότι θα ήταν πολύ ή εξαιρετικά κακή ανήλθαν στο 82%, σε σχέση με 74% από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και 70% τον Ιούνιο του 2012.

      http://www.tovima.gr/world/article/?aid=502416
      11/3/13

      Delete
  27. Ecco la democrazia del M5S: Grillo è il presidente e suo nipote il vice....

    L'Huffington Post ha trovato l'atto costitutivo del Movimento 5 Stelle. Grillo è proprietario del simbolo. Casaleggio non è nemmeno citato...

    Signore e signori, ecco la democrazia a Cinque Stelle. Grillo presidente, suo nipote Enrico vicepresidente ed Enrico Maria Nadasi segretario....

    Sono questi i vertici del Movimento. Alla faccia del motto "uno vale uno", loro tre valgono più di tutti. Il Movimento 5 Stelle è un affare di famiglia che si spartiscono zio e nipote. Andrea Bassi, dell'Huffington Post, ha scovato a Cogoleto l'atto costitutivo della creatura politica dell'ex comico genovese, depositato il 18 dicembre scorso davanti al notaio Filippo D’Amore. In pubblico sbandierano il non statuto, ma chiuso nel cassetto tengono l'atto notarile. Alla faccia della trasparenza. Uno statuto grazie al quale il Movimento ha diritto ai rimborsi elettorali, ai quali poi rinuncerà come più volte è stato dichiarato.

    L'atto costitutivo e lo statuto chiariscono che il titolare del simbolo dei cinque stelle e del blog beppegrillo.it è lo stesso comico: "Spettano quindi al signor Giuseppe Grillo titolarità, gestione e tutela del contrassegno; titolarità e gestione della pagina del blog". Insomma Grillo è il proprietario, è lui ada vere le chiavi in mano. Di Gianroberto Casaleggio, in questo documento, non c'è nessuna traccia.

    Il M5S, recita lo Statuto, vuole determinare la politica nazionale "mediante la presentazione alle elezioni di candidati e liste di candidati indicati secondo le procedure di diretta partecipazione attuate attraverso la rete internet". Un po' meno diretta, e trasparente, la gestione degli affari interni. Vediamo cosa dirà il sempre critico popolo grillino...

    http://www.ilgiornale.it/news/interni/ecco-democrazia-m5s-grillo-presidente-e-suo-nipote-vice-895077.html
    12/3/13

    ReplyDelete
  28. Διπλός «μαύρος καπνός» στην ιταλική βουλή - «Απών» ο Μπερλουσκόνι....ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ....

    Στο κενό έπεσαν οι δυο ψηφοφορίες που διεξήχθησαν σήμερα, στην ιταλική βουλή, για την ανάδειξη των προέδρων της κάτω Βουλής και της Γερουσίας, κατά την πρώτη μέρα συνεδρίασης μετά τις εκλογές της 24ης -25ης Φεβρουαρίου που άφησαν την χώρα «μετέωρη», χωρίς βιώσιμη κυβέρνηση.

    Με 246 λευκά ψηφοδέλτια, κανείς υποψήφιος στην Γερουσία δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τις 161 ψήφους που είναι απαραίτητη για την εκλογή του προέδρου του σώματος. Μαύρος καπνός βγήκε και κατά την πρώτη ψηφοφορία στην βουλή, όπου τα λευκά ψηφοδέλτια έφθασαν τα 459. Το όριο για την εκλογή στην κάτω Βουλή είναι 420 ψήφοι.

    Οι ψηφοφορίες πραγματοποιήθηκαν απόντος του Μπερλουσκόνι, ο οποίος παραμένει στο νοσοκομείο, Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου με οφθαλμολογικά προβλήματα και προβλέπεται να πάρει εξιτήριο σήμερα το απόγευμα.

    Το PD, το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι είχε δηλώσει ότι θα έριχνε «λευκό» και στις δυο ψηφοφορίες, ενώ διέψευσε πληροφορίες που το ήθελαν να ψηφίζει δικούς του υποψηφίους και για τα δυο σώματα.

    «Μέχρι στιγμής η πρότασή μας περί συνευθύνης δεν έγινε αποδεκτή από τις υπόλοιπες δυνάμεις. Προτείνω συνεπώς να ρίξουμε λευκό τόσο στην ψηφοφορία στην (κάτω Βουλή) όσο και στην Γερουσία για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε μια συμφωνία» δήλωσε νωρίτερα ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

    Λευκό είχε αποφασίσει να «ρίξει» και ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) με την ελπίδα- όπως είπαν τα στελέχη του κόμματος- ο Μπερσάνι να σταματήσει την...πολιορκία του Μπέπε Γκρίλο- του κωμικού που σάρωσε στις εκλογές και βοήθησε με τον τρόπο του στην δημιουργία του σημερινού κομφούζιου- και να στραφεί προς το Pdl και τους κεντρώους του Μάριο Μόντι.

    «Δεν μας ενδιαφέρει η προεδρία των δυο σωμάτων. Αντιθέτως επιθυμούμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εγγυητή, που θα είναι υπεράνω κομμάτων» δήλωσε ο γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο.

    Ο Γκρίλο δεν δείχνει να κάνει άνοιγμα σε κανέναν, εμμένοντας στην θέση «καμία συμμαχία» με τους...δεινόσαυρους της πολιτικής.

    «Καλύτερα ένα σάλτο στο σκοτάδι, παρά μια υποβοηθούμενη αυτοκτονία» έγραψε στο μπλογκ του ο Γκρίλο, ένα μήνυμα-αντίστασης στις «σειρήνες» του κόμματος του Μπερσάνι, ο οποίος έχει ρίξει γέφυρες για μια συνεργασία.

    «Τώρα είμαστε σε πόλεμο και αν πεθάνουμε θα το κάνουμε στο πεδίο της μάχης των επόμενων εκλογών» συμπληρώνει με τον γνωστό εμπρηστικό του τρόπο.

    Οι βουλευτές και γερουσιαστές του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, που εκτοξεύτηκε ψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ήταν και αυτοί που έκαναν εμφάνιση-σταρ στο κοινοβούλιο.

    Η χαοτική κατάσταση που εμφανίζει η βουλή βυθίζει σε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα την χώρα που βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, μετά τις κάλπες της 25ης Φεβρουαρίου, αφού καμία παράταξη δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στην Γερουσία, κάτι που θα της έδινε την άνεση να κυβερνήσει δίχως προβλήματα. Η κεντροαριστερά κέρδισε μεν τον έλεγχο της κάτω Βουλής αλλά όχι και της Γερουσίας που έχει ανάλογη νομοθετική βαρύτητα.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63798444
    15/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ιταλία: «Το ευρωπαϊκό όνειρο θα κομματιαστεί», δηλώνει ο Γκρίλο....Δεν αναμένεται να εκλεγούν απόψε οι πρόεδροι των δύο σωμάτων....

      Εκτός εάν υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις, δεν αναμένεται να εκλεγούν απόψε οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

      Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο προτείνει δικούς του υποψήφιους κι αποκλείει συμφωνίες με την κεντροαριστερά.

      Η συμμαχία υπό το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) με επικεφαλής τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι από την πλευρά της ως αύριο πρέπει αποφασίσει: ή θα προτείνει στην βουλή δικό της υποψήφιο —ακούγεται το όνομα του Ντάριο Φραντσεσκίνι—, ή θα στηρίξει τον Ρομπέρτο Φίκο, υποψήφιο του M5S. Οι αρνητικές αντιδράσεις του Γκρίλο όμως αποδυναμώνουν αυτό το ενδεχόμενο.

      Η κεντροδεξιά συμμαχία υπό το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μοιάζει να τηρεί στάση αναμονής, για να δει πώς θα κινηθούν οι υπόλοιπες δυνάμεις. Κατόπιν πιθανώς πρόκειται να προωθήσει το δικό της σχέδιο: ένα συνολικό «πακέτο λύσεων» που να συμπεριλαμβάνει υποψήφιους προέδρους των σωμάτων του κοινοβουλίου, ένα σχέδιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την εκλογή του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας.

      Με τον τρόπο αυτό η παράταξη του Μπερλουσκόνι —που συνεχίζει να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο με επιπεφυκίτιδα— θα προσπαθήσει να εξέλθει από την πολιτική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει.

      Για την προεδρία της γερουσίας ακούγεται το όνομα του Μάριο Μάουρο, στελέχους του κεντρώου κινήματος του Μάριο Μόντι. Ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός όμως θέλει να εξακριβώσει το συντομότερο αν υπάρχει η δυνατότητα να σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής—κεντροδεξιά, κεντροαριστερά και το δικό του κίνημα του κέντρου. Σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την εκλογή των προέδρων της βουλής και της γερουσίας, το τοπίο ίσως ξεκαθαρίσει αύριο εάν υποβληθούν κάποιες ισχυρές υποψηφιότητες.

      Παράλληλα, ο επικεφαλής του M5S Γκρίλο έκανε νωρίτερα σήμερα δηλώσεις στην γερμανική τηλεόραση, και πάλι σε υψηλούς τόνους.

      Ο Γκρίλο είπε ότι «η Ιταλία ηθικά και οικονομικά είναι ένας σορός από συντρίμμια».

      Για τον Ιταλό πολιτικό και ηθοποιό «το ευρωπαϊκό όνειρο θα κατακερματιστεί, διότι η οικονομία έχει πάψει να αναπτύσσεται».

      Μιλώντας για την εσωτερική πολιτική κατάσταση ο ηγέτης του M5S επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι «δεν μπορεί να συνάψει συμμαχία με τον Μπερσάνι ούτε με τον Μπερλουσκόνι», αφού τα δύο παραδοσιακά αυτά κόμματα «κατέστρεψαν την χώρα».

      http://www.protothema.gr/world/article/?aid=264287
      15/3/13

      Delete
  29. Ο Πιέτρο Γκράσο νέος πρόεδρος της ιταλικής γερουσίας.....

    Με 136 θετικές ψήφους ο Πιέτρο Γκράσο, ο πρώην Εθνικός Εισαγγελέας κατά της μαφίας, εξελέγη σήμερα πρόεδρος της ιταλικής γερουσίας.
    Ο Γκράσσο είχε εκλεγεί γερουσιαστής με την κεντροαριστερή συμμαχία του Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
    Είναι 67 ετών, γεννήθηκε στην Σικελία και μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1969.
    Από τα μέσα της δεκαετίας του '70 ασχολήθηκε με έρευνες κατά της μαφίας, και το 1984 ήταν ένας από τους δικαστικούς της πρώτης μεγάλης δίκης κατά της Κόζα Νόστρα. Έχει χρηματίσει σύμβουλος του ιταλικού υπουργείου δικαιοσύνης και αναπληρωτής αρχιεισαγγελέας στην Φλωρεντία και στο Παλέρμο της Σικελίας.
    Από το 1999 μέχρι το 2005 εργάσθηκε ως αρχιεισαγγελέας της Σικελίας, συλλαμβάνοντας δεκατρείς εκ των τριάντα πιο επικίνδυνων, καταζητούμενων μαφιόζων.
    Το 2005 ανέλαβε Εθνικός Εισαγγελέας κατά της μαφίας και το 2006 βοήθησε καθοριστικά στη σύλληψη του αρχηγού της σιτσιλιάνικης μαφίας, Μπερνάρντο Προβεντσάνο.
    Πριν την πολιτική του στράτευση με την κεντροαριστερά είχε λάβει πολλούς επαίνους και από την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=172044
    16/3/13

    ReplyDelete
  30. Γερουσιαστής εκτός του Κινήματος Πέντε Αστέρων γιατί συμμετείχε σε τηλεοπτικό τοκ-σόου......Αρχισε διαγραφές ο Μπέπε Γκρίλο....

    Την διαγραφή του 41χρονου γερουσιαστή της περιφέρεια της Ρώμης Μαρίνο Τζερμάνο Μαστράντζελι αποφάσισαν τα μέλη του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), εξαιτίας της συμμετοχής του σε ένα τηλεοπτικό τοκ-σόου.

    Οπως είναι γνωστό, το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο απαγορεύει ρητά στα μέλη του να συμμετέχουν σε τηλεοπτικές εκπομπές, διότι θεωρεί ότι διαστρεβλώνουν τα μηνύματά του. Οι συνεντεύξεις σε εφημερίδες και δελτία ειδήσεων πάντως επιτρέπονται...

    Ο Μαστράντζελι εμφανίστηκε σε εκπομπή διαλόγου στο Canale5 -που ανήκει μάλιστα στον όμιλο Μπερλουσκόνι- και για το λόγο αυτό παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο του Κινήματός του.

    Οι βουλευτές και γερουσιαστές του M5S αποφάσισαν την παράδοση του «κατηγορούμενου» στην κρίση των μελών του κόμματος, που κλήθηκαν να αποφανθούν σε μια ψηφοφορία μέσω Διαδικτύου: σε σύνολο 19.341 ψηφισάντων, το 88% τάχθηκε υπέρ της διαγραφής του Μαστράντζελι.

    «Με όλα τα προβλήματα που έχει η χώρα, οι συνάδελφοί μου έκριναν σκόπιμο να ασχοληθούν με την παρουσία μου σε μια τηλεοπτική εκπομπή. Το θεωρώ ασύλληπτο... Μέσα μου, θα συνεχίσω να ανήκω πάντα στο M5S», δήλωσε ο διαγραφείς γερουσιαστής, που πλέον προσχωρεί στην άτυπη κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων.

    «Πρόκειται για την διαδικτυακή έκδοση της Ιεράς Εξέτασης», σχολίασε καυστικά μέσω Twitter η δημοτική σύμβουλος της Μπολόνιας Φεντερίκα Σάλσι, η οποία επίσης είχε διαγραφεί από το M5S πέρυσι εξαιτίας της συμμετοχής της σε πολιτική εκπομπή του ιδιωτικού καναλιού La 7.

    http://www.tanea.gr/news/world/article/5015348/arxise-diagrafes-o-mpepe-gkrilo/
    1/5/13

    ReplyDelete
  31. Berlusconi to stand trial on charge of bribing senator...

    Italy's beleaguered former Prime Minister Silvio Berlusconi has been ordered to stand trial for allegedly bribing a senator, less than a week after a court in Milan banned him from holding public office for two years.
    By News Wires (text)


    An Italian judge on Wednesday ordered Silvio Berlusconi to stand trial for allegedly bribing a senator to join his party's ranks, in the latest legal woe for the former prime minister.

    Berlusconi was formally charged along with his former associate, Valter Lavitola, who is accused by prosecutors of acting as an intermediary in the 3.0-million euro ($4.0-million) bribe.

    The senator, Sergio De Gregorio, himself helped investigators and was granted a 20-month sentence under a plea bargain by the hearing in Naples.......http://www.france24.com/en/20131023-berlusconi-stand-trial-bribery-charge-senator-italy?ns_campaign=editorial&ns_source=RSS_public&ns_mchannel=RSS&ns_fee=0&ns_linkname=20131023_berlusconi_stand_trial_bribery_charge_senator
    23/10/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Italie: Berlusconi renvoyé en justice pour corruption de sénateur...

      L'ex-chef du gouvernement italien Silvio Berlusconi a été renvoyé en justice mercredi par un magistrat de Naples pour une affaire de corruption dans laquelle il est accusé d'avoir acheté il y a plusieurs années un sénateur d'opposition.

      La première audience de ce procès aura lieu le 11 février prochain.

      L'affaire remonte aux élections législatives de 2006, remportées de justesse par la coalition hétéroclite de gauche dirigée par Romano Prodi qui n'avait que quelques voix de plus que Silvio Berlusconi au Sénat.

      Quelques mois à peine après les élections, Sergio De Gregorio, l'un des sénateurs élu dans l'un des partis de la coalition de M. Prodi, quitte son camp et passe avec armes et bagages chez Silvio Berlusconi. Rendant encore plus fragile la majorité qui soutenait M. Prodi, il a accéléré la chute du gouvernement de gauche qui jeta l'éponge en 2008, moins de deux ans après le scrutin.

      Selon le parquet, le Cavaliere a versé trois millions d'euros, dont deux en espèces, à Sergio De Gregorio pour le débaucher, et ce dernier l'a reconnu devant des magistrats et même dans la presse.

      L'enquête est de la compétence du parquet de Naples (sud) car Sergio De Gregorio a été élu dans cette circonscription.

      Un autre homme, Walter Lavitola, ex-associé de M. De Gregorio et proche du Cavaliere, a également été renvoyé en justice sous la même accusation.

      AFP
      http://www.rtbf.be/info/societe/detail_italie-berlusconi-renvoye-en-justice-pour-corruption-de-senateur?id=8119541
      23/10/13

      Delete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin