Thursday, February 7, 2013

«Μυρίστηκε» φυσικό αέριο ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ

Χέρι στα έσοδα του φυσικού αερίου της Κύπρου θέλει να βάλει ο νέος Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερόεν Ντέιζελμπλούμ, ο οποίος μιλώντας στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο είπε ότι τα μελλοντικά έσοδα θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο.
Είπε ότι προτού προσμετρηθούν στους υπολογισμούς που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο πρώτα θα πρέπει να γίνει σαφές για πόσα λεφτά μιλάμε.
Ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ είπε ότι πρέπει πρώτα να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις για να διακριβωθεί τι είδους αέριο είναι, προτού περιληφθεί στο πρόγραμμα δανειακής σύμβασης.

Θα μπορούσε είπε, να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός, στον οποίο να κατατίθενται τα χρήματα από το φυσικό αέριο ώστε να χρησιμοποιηθούν για το χρέος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters, τα έσοδα από το φυσικό αέριο υπολογίζονται στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ[1] ????.
Την ανησυχία του για τις δηλώσεις Ντέιζελμπλούμ εξέφρασε ο Υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος είπε ότι ο κίνδυνος τα έσοδα από το φυσικό αέριο να καταλήξουν στην Τρόικα και όχι στην ανάπτυξη της Κύπρου είναι ορατός.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «μετά και τις δηλώσεις του νέου Προέδρου του Γιούρογκρουπ, διαπιστώνω ότι πληθαίνουν οι δηλώσεις που διασυνδέουν τα έσοδα από το φυσικό αέριο με την αποπληρωμή του ταμείου της Τρόικα».
Συμπλήρωσε ότι πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά, αξιοποιώντας άμεσα μέρος του φυσικού μας αερίου, για να απεμπλακούμε από τα σημερινά αδιέξοδα και να στρέψουμε την κυπριακή οικονομία στην ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Διαφορετικά, είπε ο κ. Λιλλήκας, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος σταδιακά τα έσοδα μας από το Φυσικό Αέριο να καταλήξουν στο ταμείο της Τρόικα και όχι στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο της Κύπρου.
 .sigmalive.com
7/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

5 comments:

  1. Εκβιασμοί στο Eurogroup, «αλάρμ» από Moody's και G-20[1].....

    Στην πρέσα των εκβιασμών παραμένει η Ελλάδα μετά την εκ νέου αναβολή που πήρε η εκταμίευση της δόσης Φεβρουαρίου στο Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας. Την ίδια ώρα η Moody’s χτυπά «καμπανάκια» για την παγκόσμια οικονομία που «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει καθοδικούς κινδύνους», ενώ οι προετοιμασίες για το G20 που ξεκινά την Πέμπτη εντείνουν τις διαμάχες καθώς οξύνεται ο πόλεμος μεταξύ κρατών στα χαρακώματα των νομισματικών ισοτιμιών με επίκεντρο το ευρώ που διχάζει Γερμανία και Γαλλία.

    Οι αποφάσεις για τη δόση δεν αναμένεται να ανατραπούν ανέφεραν όλες οι πλευρές στο Eurogroup και το τελικό «ok» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα και την εξεύρεση λύσης για την Κύπρο πάνε προς το τέλος Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου.

    Η αναβολή συνδέεται και με την κατάσταση έντονης πολιτικής αστάθειας που διαμορφώνεται στο τόξο Αθήνα, Μαδρίτη, Ρώμη.

    Η αναμονή για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία σε λιγότερο από δυο εβδομάδες (24-25/2) φρενάρει τις διαδικασίες, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη με τεράστιο χρέος (κοντά 2 τρισ. ευρώ, υπερ-6πλάσιο του ελληνικού) βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών.

    Το «τοξικό» σκάνδαλο της αρχαιότερης τράπεζας Monte Dei Paschi, από τη Σιένα, προκαλεί πολιτικό σεισμό εν όψει εκλογών (24-25/2), σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση Ραχόι καταρρέει δημοσκοπικά εγκλωβισμένη σε «τσουνάμι» σκανδάλων δωροδοκίας με μεγαλοεπιχειρηματίες της φούσκας των ακινήτων. Όταν στην Ελλάδα εντείνονται οι ενδοκυβερνητικές αναταράξεις στις Συμπληγάδες της κρίσης και των απεργιών.

    Επίσημες εξηγήσεις από το ΔΝΤ, για το περιβόητο λάθος στον πολλαπλασιαστή του προγράμματος και τις επιπτώσεις του, φέρεται να επιδιώκει η κυβέρνηση. Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τους εταίρους για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα και για την πορεία των «μεταρρυθμίσεων προσαρμογής». Αλλά υπό αυτό το κλίμα εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων, ακόμη δεν πήρε το τελικό «οκ» για την εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ παρά τοπυς όρκους πίστης πιστής εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. .....
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=343160

    ReplyDelete
  2. Εκβιασμοί στο Eurogroup, «αλάρμ» από Moody's και G-20[II] .....

    Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ, τόνισε ότι το Eurogroup εργάζεται για να βρεθεί μια λύση για την Κύπρο, όμως δεν θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις πριν από το Μάρτιο. Ο Ντάισελμπουμ είπε ακόμη ότι το σενάριο για ανακεφαλαιοποίηση μέσω του ESM παραμένει στην ατζέντα.

    "Για την εκταμίευση της επόμενης δόσης απαιτείται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών από την Ελλάδα" υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup πρσθέτοντας ότι το "ελληνικό πρόγραμμα είναι σε σωστό δρόμο" .

    Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Επιτροπής Όλι Ρεν διέψευσε κατηγορηματικά βρετανικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβαρυνθούν οι ανασφάλιστοι καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες, δηλαδή όλοι εκείνοι όσοι έχουν καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ, καθώς και οι κάτοχοι ομολόγων.

    Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι στη σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 4ης Μαρτίου θα συζητηθεί λεπτομερώς το πρόγραμμα χρηματοδότησης προς την Κύπρο.

    Προειδοποιήσεις από Moody's

    Οι εξελίξεις γίνονται σε δυσμενές κλίμα για την παγκόσμια οικονομία, όπως προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητος Moody’s που εκτιμά ότι «εξακολουθούν να υφίστανται καθοδικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία».

    Αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ για το G-8 γύρω στο 1,4% για το 2013, δηλαδή, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Νοεμβρίου, εξαιτίας των τελευταίων αδύναμων στοιχείων.

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup αναφέρθηκε στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας στην ευρωζώνη για να συντονιστεί η συναλλαγματικής πολιτική του κοινού νομίσματος και δήλωσε ότι η επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη είναι πραγματική και ανησυχητική. Εκτίμησε ότι χρειάζεται συντονισμός οικονομικών πολιτικών, ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη. Ανέφερε επίσης, ότι χρειάζεται συντονισμένη πρωτοβουλία από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ώστε να σταθεροποιηθεί η ισοτιμία του ευρώ.

    Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης στην επερχόμενη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών των κρατών μελών του ομίλου G20 (15-16/2). Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τραπέζης της Γερμανίας (Weidmann) δήλωσε χθες ότι το ευρώ δεν είναι σημαντικά υπερτιμημένο και ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να επιδιώκουν την αποδυνάμωσή του.

    Ο επικεφαλής του ESM (Regling) δήλωσε ότι θα εξετασθεί το ενδεχόμενο ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να αναλαμβάνει την υλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών.......

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=343160

    ReplyDelete
  3. Εκβιασμοί στο Eurogroup, «αλάρμ» από Moody's και G-20.....

    ΗΠΑ - Βρετανία

    Η Tz. Γιέλιν, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τραπέζης των ΗΠΑ (Fed) εκτιμά ότι η Fed ενδεχομένως διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς πλησίον του 0%, ακόμα και αφότου έχει επιτευχθεί ο στόχος για σημαντική υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας, καθρεφτίζοντας την αβεβαιότητα που ταλανίζει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και την ανάγκη να λειτουργεί διασωληνωμένη με τα "πιεστήρια" του δολαρίου.

    Η στερλίνα σημείωσε δραματική πτώση 60 pips έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών λόγω δημοσιεύματος της βρετανικής Telegraph, αναφέρει σχόλιο της FXCM. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι στην 3μηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό (που ανακοινώνεται τη Τετάρτη) η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει την πρόβλεψή της πάνω από το 2% έως το 2015, χαμηλώνοντας τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.

    Η Telegraph προβλέπει απαισιόδοξες δηλώσεις από τη BoE στην εν λόγω έκθεση παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό. Η χαμηλότερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη θα έρθει σε αντίθεση με πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της King, ο οποίος έχει κάνει λόγο για ήπια ανάκαμψη στη Βρετανία.

    Όλα αυτά εντείνουν ξανά τις διαμάχες στις ευρω-κορυφές παίζοντας το «μουτζούρη» με το κόστος των διασώσεων και ποια κράτη, ποιες τράπεζες θα το επωμιστούν, ξεφεύγοντας με «ντρίπλες» για να κερδίζουν, όλοι, κάποιο χρόνο, μπροστά στα διαδοχικά αδιέξοδα.

    G20 στη Μόσχα

    Μέσα στην εβδομάδα ξεκινά η Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών του ομίλου G20 (14-16/2) στη Μόσχα, αναφέρει σχόλιο της Alpha Bank, όπου αναμένονται αποφάσεις για την κρίση, τις τράπεζες και τα νομίσματα.

    Το ιστορικό κοινό ανακοινωθέν τον Απρίλιο του 2009 στη σύνοδο κορυφής της "αφρόκρεμας του G20 στο Λονδίνο που αποφάσισε από κοινού τη μεγαλύτερη στην ιστορία κρατική παρέμβαση (16 τρισ. δολ.) ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα μιας Μεγάλης Υφεσης... αλά 1930, δείχνει να επανέρχεται στο προσκήνιο, όσο εντείνοτναι οι διαμάχεις και η αβεβαιότητα στην παγκόσμαι οικονομία που δείχνει να μην έχει ξεπεράσει τις αδυναμίες 5 χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα (WSJ), αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ευρώπης συζητούν το ενδεχόμενο να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν του Ομίλου G7, με το οποίο θα απορρίπτεται η εφαρμογή πολιτικών ανταγωνιστικής υποτίμησης στις αγορές συναλλάγματος.
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=343160

    ReplyDelete
  4. Εγγυήσεις ζητά ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ για την κεντρική τράπεζα της χώρας του.....Από την ΕΚΤ.....

    Την χορήγηση εγγυήσεων στην κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας ζητά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, καθώς όπως υποστηρίζει έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι στον ισολογισμό της Τραπέζης λόγω των μέτρων που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο καταπολέμησης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

    Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Dow Jones newswires, ο Γερούν Nτέισελμπλουμ ζήτησε από το ολλανδικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την εγγύηση καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2013.

    Η εγγύηση ενός μη προσδιορισμένου ποσού λήγει όταν οι κίνδυνοι της κεντρικής τράπεζας υποχωρήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα, σημείωσε ο Nτέισελμπλουμ, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (OMT) καθώς και το πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης των τραπεζών (LTRO) έχουν αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο στον ισολογισμό των εθνικών κεντρικών τραπεζών χωρών της ευρωζώνης.

    Πηγή
    http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1732203

    ReplyDelete
  5. Γερμανικό δημοσίευμα για πτώχευση της Κύπρου παραμονή των εκλογών.....

    Ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «μελετούν» τις χρηματοοικονομικές συνέπειες σε περίπτωση πτώχευσης της Κύπρου εάν η νήσος δεν λάβει διεθνή οικονομική βοήθεια, έγραψε η γερμανική εφημερίδα Bild.

    «Ειδικοί της τρόικας υπολογίζουν, ιδιαίτερα υπό την πίεση του Βερολίνου, τις χρηματοοικονομικές συνέπειες μιας πτώχευσης της Κύπρου», έγραψε η εφημερίδα, η οποία δεν επικαλέστηκε κάποια πηγή.

    Η Ελλάδα θα είναι η χώρα εκείνη η οποία θα επηρεαστεί περισσότερο από την πτώχευση των σημαντικότερων τραπεζών της Κύπρου, καθώς διαθέτουν ένα δίκτυο υποκαταστημάτων όπου έχει κατατεθεί περίπου το 10% των ελληνικών αποταμιεύσεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    «Οι τράπεζες των άλλων χωρών της ευρωζώνης αντιθέτως δύσκολα θα επηρεαστούν», εκτίμησε η εφημερίδα.

    Η Κύπρος ζήτησε ευρωπαϊκή βοήθεια τον Ιούνιο, αφού οι δύο μεγαλύτερες τράπεζές της, που ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην ελληνική κρίση, ζήτησαν κρατικό δανεισμό.

    Την Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να αναβάλουν την λήψη απόφασης σχετικά με τη βοήθεια προς την Κύπρο ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των προεδρικών εκλογών στη νήσο, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται σήμερα.

    Οι συνολικές δανειακές ανάγκες της Κύπρου υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως ζήτησε η τρόικα, υιοθέτησε μια σειρά μέτρων λιτότητας για να μειώσει τις κρατικές δαπάνες κατά 7,25% του ΑΕΠ της χώρας σε τέσσερα χρόνια.

    Πάντως, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, που αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι ανέρχονταν σε 10 δισεκ. ευρώ, ίσως αποδειχθούν τελικά σημαντικά μικρότερες.
    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=211321&catID=4

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin