Friday, February 22, 2013

Τι απαντά η Τουρκία στην ελληνική διακοίνωση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

 «Άκυρες» και παράνομες χαρακτηρίζει η Ελλάδα τις «άδειες» για έρευνες υδρογοναθράκων που εξέδωσε η γείτονα χώρα....
Η Άγκυρα θα απαντήσει αναλόγως στην Αθήνα μετά την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στον ΟΗΕ για την προκήρυξη οικοπέδων προς έρευνα υδρογονανθράκων από την τουρκική κυβέρνηση. Δεν προτίθεται όμως να ακυρώσει τη διεξαγωγή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, παρά τη θέση ότι οι ελληνικοί ισχυρισμοί δεν έχουν βάση στο Διεθνές Δίκαιο.  



Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε το απόγευμα της Παρασκευής στην ελληνική νότα που ουσιαστικά απαντά στις αποφάσεις του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου και είχαν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 Απριλίου 2012. «Έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα κατέγραψε στα Ηνωμένα Έθνη τις απόψεις της αναφορικά με την ελληνική υφαλοκρηπίδα σχετικά με τις άδειες που δόθηκαν από τη χώρα μας στον ΤΡΑΟ για την υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εν λόγω ισχυρισμοί της Ελλάδος δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.



Όπως αναφέρεται, «οι ισχυρισμοί αυτοί βασικά εκφράζονταν κατά τις ενέργειες της Ελλάδος σε διμερές επίπεδο και δίδονταν από τη χώρα μας οι απαιτούμενες απαντήσεις. Αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθούν ανάλογα βήματα από πλευράς μας και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών».



Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας τονίζει ότι οι άδειες που έδωσε η Τουρκία από το 2007 μέχρι τώρα στην κρατική εταρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) είναι «εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών στους τομείς αυτούς». Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δικαιώματά της αυτά που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.



Ωστόσο, η Άγκυρα αποφεύγει να τραβήξει το πράγμα στα άκρα ενόψει του Ανωτάτου Συμβουλίου. «Ενώ γίνονται τα απαιτούμενα βήματα για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα συνεχιστεί η συμπεριφορά μας για τη συνέχιση της ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Ελλάδα και το να επωφελούμαστε από τους διαύλους διαλόγου που δημιουργήθηκαν με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΥπΕξ για την διακοίνωση
Σε ό,τι αφορά την επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση μεγάλη καθυστέρηση «αφού έχουν περάσει επτά μήνες σχεδόν από την πρώτη τουρκική δήλωση που έθετε σε αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στα οικόπεδα 5033,34,35 και 5028 και αναμφισβήτητα αποτελούν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Ακόμη επισημαίνεται ότι «σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τη γενικότερη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και κόμματα της Βουλής αγνοούσαν τη χθεσινή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης [δηλ. την επίδοση] , όπου η καθυστέρηση της ρηματικής διακοίνωσης επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας; 

» Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει αποθέματα ανεξάρτητης πολιτικής βούλησης, όταν οι τροϊκανές πολιτικές έχουν μετατρέψει την πατρίδα μας σε «αποικία χρέους»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι η διεθνής σύμβαση της θάλασσας του ΟΗΕ του 1982, αποτελεί τη βάση διαλόγου με όλες τις όμορες χώρες συμπεριλαμβανόμενου της Τουρκίας σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση, «υπερασπίζεται σθεναρά και αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη βάση μιας ανεξάρτητης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που είναι όμως ασύμβατη με τις πολιτικές εξάρτησης των μνημονίων».

Σε απάντησή του το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα, δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και απαιτούν το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συναίνεσης.

» Ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής διπλωματίας, στους οποίους οι περισσότεροι συμφωνούμε, αποφασίζεται με γνώμονα, και μόνον, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων». 
Αθανασόπουλος Άγγελος
.tovima.gr
22/2/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

4 comments:

  1. Άγκυρα: «Εντός ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι άδειες για έρευνες εξόρυξης».....

    Απάντηση με την οποία επιμένει στη νομιμότητα των κινήσεών της γνωστοποίησε η Άγκυρα, μετά την ελληνική ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, με αφορμή τις άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων που έχουν δοθεί στην τουρκική κρατική εταιρεία TPAO σε οικόπεδα πλησίον του Καστελόριζου και της Ρόδου. Δεν υπάρχει πρόθεση απάντησης από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

    Της Δώρας Αντωνίου
    «Ότι είχαμε να πούμε το είπαμε στον ΟΗΕ, οι θέσεις μας είναι σαφείς, κατοχυρωμένες και γνωστές σε όλους», αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι άδειες που δόθηκαν για έρευνες σε οικόπεδα έξι μίλια από το Καστελόριζο και έντεκα από τη Ρόδο, αφορούν περιοχές εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκριπίδας.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα κατέγραψε στα Ηνωμένα Έθνη τις απόψεις της αναφορικά με την ελληνική υφαλοκρηπίδα σχετικά με τις άδειες που δόθηκαν από τη χώρα μας στον ΤΡΑΟ για την υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εν λόγω ισχυρισμοί της Ελλάδος δεν έ-χουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο.

    Οι ισχυρισμοί αυτοί βασικά εκφράζονταν κατά τις ενέργειες της Ελλάδος σε διμερές επίπεδο και δίδονταν από τη χώρα μας οι απαιτούμενες απαντήσεις. Αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθούν ανάλογα βήματα από πλευράς μας και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι άδειες που έδωσε η Τουρκία από το 2007 μέχρι τώρα στον ΤΡΑΟ είναι εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών στους τομείς αυτούς. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δικαιώμα-τά της αυτά που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.

    Ενώ γίνονται τα απαιτούμενα βήματα για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα συνεχι-στεί η συμπεριφορά μας για τη συνέχιση της ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Ελλάδα και το να επω-φελούμαστε από τους διαύλους διαλόγου που δημιουργήθηκαν με σκοπό την επίλυση των προβλημά-των».

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/02/2013_484234
    22/2/13
    --

    ReplyDelete
  2. Με «γκρίζες ζώνες» στο δρόμο για Χάγη......

    Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ

    Τον «ακήρυχτο» πόλεμο που έχει επιβάλει στο Αιγαίο η Αγκυρα, φαίνεται πως αναθερμαίνει η αυξημένη πιθανότητα ανακάλυψης αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή.

    Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εμμέσως κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη πλουτοπαραγωγικών πηγών στο Αιγαίο, όταν επεσήμανε πως «όπως υπάρχουν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενεργειακά αποθέματα, έτσι θα αποδειχθεί ότι υπάρχουν και στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

    Από τον Απρίλιο

    Στις 27 Απριλίου του 2012 δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι υπουργικές αποφάσεις που εξουσιοδοτούσαν την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου, ΤΡΑΟ, να διεξαγάγει υποθαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

    Στη συνέχεια έγινε γνωστή η πρόθεση της Αγκυρας να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση των εν λόγω ερευνών, φιλοδοξώντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

    Η ελληνική κυβέρνηση προέβη προχθές σε μία όχι και τόσο ουσιαστική κίνηση με την έκδοση ρηματικής διακοίνωσης προς τα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να ενημερώσει τον ΟΗΕ για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας αδειών έρευνας σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα στα ανοιχτά της Ρόδου και του Καστελόριζου.

    Οπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, εάν η ελληνική πλευρά ήθελε να βάλει «φρένο» στην Αγκυρα για να την αποτρέψει από το να προχωρήσει στην διεξαγωγή ερευνών σε περιοχές του Αιγαίου που δεν της ανήκουν, θα όφειλε είτε να ανακηρύξει ΑΟΖ στο Αιγαίο είτε να ενημερώσει απ' ευθείας τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, για το θέμα αυτό, ζητώντας του όμως ταυτόχρονα να παρέμβει.

    Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε από την αρχή της θητείας του ως πρωθυπουργού θέσει ζήτημα «ανακήρυξης ΑΟΖ», βασική προϋπόθεση για την οριοθέτησή της, και ζήτημα κατάθεσης στον ΟΗΕ συντεταγμένων των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ, εμφανίστηκε τελευταία να διστάζει κατόπιν, σύμφωνα με πληροφορίες, αμερικανικής παρέμβασης.

    Προτεραιότητα και προϋπόθεση για την Αγκυρα για την «αποτύπωση των θαλάσσιων συνόρων», σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αποτελεί η επίλυση του προβλήματος των βραχονησίδων.

    Το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» που η Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο, αμφισβητώντας πλήρως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, ανοίγει το δρόμο, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, για τη Χάγη.

    Στο μεταξύ, η Τουρκία δεν έχει αφήσει δίχως απάντηση καμία πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς.

    Στο Κατάρ

    Μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ντόχα του Κατάρ, ότι η Ελλάδα προτίθεται να ασκήσει τη δεδομένη στιγμή τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας στο Αιγαίο, η Τουρκία ανακοίνωσε την απόκτηση ενός νέου ερευνητικού σκάφους, του «Barbaros Hayrettin Pasa», ενώ μέσα στην εβδομάδα καθελκύστηκε από τα ναυπηγεία ²eksan στην Τούζλα του Μαρμαρά το πρώτο τουρκικής κατασκευής σκάφος θαλάσσιων ερευνών, ονόματι «TUBITAK MARMARA».

    Αναμένεται το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, στις αρχές Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου, εφόσον πραγματοποιηθεί, οι δύο πλευρές θα κληθούν να δρομολογήσουν αποφάσεις για μία σειρά σημαντικών ζητημάτων.

    Αιχμή του δόρατος, φαίνεται πως θα αποτελέσει η «τύχη» του Καστελόριζου.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=345618
    23/2/13

    ReplyDelete
  3. Θεοδωράκης για ΑΟΖ: Είμαστε μισό μέτρο από την πηγή και δεν πίνουμε νερό........

    Σε παρέμβαση για την αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) προέβη ο Μίκης Θεοδωράκης.

    «Είμαστε μισό μέτρο από την πηγή και δεν πίνουμε νερό» δήλωσε χαρακτηριστικά με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ για την αξιοποίηση των ΑΟΖ ο Έλληνας μουσουργός.

    «Να φύγουμε από την τρόικα, πρέπει να γίνει τώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Κατηγόρησε ως εξαρτημένους όσους λένε ότι δεν μπορούν να αξιοποιηθούν οι ΑΟΖ, ενώ ανέφερε ότι με την εκμετάλλευση τους θα καταργηθούν τα δυο διυλιστήρια, του Λάτση και του Βαρδινογιάννη, που υπάρχουν στη χώρα. «Αντιδρούν και οι εφοπλιστές με την αξιοποίηση της ΑΟΖ» σημείωσε.

    Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία, σημείωσε όμως ότι με το μνημόνιο 1 και 2 παραχωρείται ο πλούτος της χώρας, καθώς και 1 ευρώ εσόδων πηγαίνει στο εξωτερικό.

    http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=259278
    23/2/13

    ReplyDelete
  4. Κλιμακώνεται η ένταση για τις έρευνες στο Αιγαίο.......

    Μέσα σε ένα 24ωρο από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας απάντησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και οι ισχυρισμοί του πυροδότησαν ακόμη περισσότερο το ήδη φορτισμένο κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών τις τελευταίες εβδομάδες.

    Ωστόσο η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου δεν φαίνεται να απειλείται αυτή τη στιγμή με αναβολή. Ωστόσο κανείς δεν πιστεύει τους ισχυρισμούς ορισμένων μελών της κυβέρνησης που λένε ότι θα συζητηθούν μόνο θέματα χαμηλής πολιτικής. Αφού πίσω από τις κλειστές πόρτες όπου θα συνεδριάσει το Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο θα τεθούν όλα τα θέμα στα οποία υπάρχουν σοβαρές διαφορές.

    Με την ανακοίνωση της η Τουρκία για άλλη μια φορά έκανε σαφές ότι αμφισβητεί ότι υπάρχει υφαλοκρηπίδα στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζο και ότι υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών. Θεωρεί ακόμη ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο και απειλεί ότι θα προσφύγει και εκείνη στα Ηνωμένα Έθνη.

    Η ελληνική πλευρά δεν θέλησε να απαντήσει εκ νέου στην ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας όμως θεωρείται σίγουρο ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τη διεξαγωγή του Συμβουλίου θα υπάρξουν πολλές διατυπώσεις και απειλές.

    http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=212758&catID=11
    23/2/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin