Saturday, February 2, 2013

Θεσσαλονίκη : Παρουσία του Κ. Παπούλια η παρουσίαση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τριάντα χιλιάδες επιχειρήσεις, από τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο, συμμετέχουν στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και τη σύμπραξη του Συνδέσμου Εξαγωγέων, των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης (Εμποροβιομηχανικό, Βιοτεχνικό, Επαγγελματικό) και του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.
Μέχρι τώρα το Δίκτυο έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με 20 φορείς (φιλανθρωπικά ιδρύματα, σωματεία κ.α.) και σύντομα θα υπογράψει και με άλλους 20, είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών (ΣΒΒΕ) Νίκος Πέντζος, κατά τη σημερινή πρώτη επίσημη παρουσίαση του Δικτύου η οποία έγινε σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στην εκδήλωση και στη σύντομη συνομιλία που είχε αμέσως μετά το τέλος της με μέλη της κυβέρνησης και τους προέδρους των φορέων που συμμετέχουν στο Δίκτυο, χαρακτήρισε αξιέπαινη την προσπάθεια, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη στο είδος της πανελλαδικά και εξέφρασε την ευχή να βρει μιμητές.
«Θεσμό ανθρωπιάς» χαρακτήρισε το Δίκτυο στην ομιλία του ο κ. Πέντζος και εξήγησε πως το 2010 ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών ανέλαβε πρωτοβουλία για στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, βλέποντας τις δυσκολίες που θα έρχονταν. Οι προβλέψεις του επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο και στις 12 Φεβρουαρίου του 2012 υπογράφηκε το κοινό σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των φορέων για τη δημιουργία του Δικτύου.
«Θέλουμε να επιστρέψουν στην κοινωνία όσα τόσα χρόνια μας έδινε» τόνισε ο κ. Πέντζος και σημείωσε πως τα Χριστούγεννα το Δίκτυο ενίσχυσε πάνω από 5.000 ανθρώπους. Υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις περνούν κι αυτές τις δικές τους δυσκολίες, αλλά παρά τα προβλήματα, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία της κρίσης θέλουν να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και να αναπτύξουν περισσότερο την κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη. Ήδη το Δίκτυο έχει διαθέσει χρήματα, τρόφιμα και διάφορα άλλα είδη σε πρόσωπα, ομάδες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, οργανώσεις, σωματεία και, όπως ανακοίνωσε, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού, αποφάσισε να διαθέσει εντός του 2013 τουλάχιστον 50.000 ευρώ για την εξυπηρέτηση των σκοπών του Δικτύου.
«Το "κλειδί" για να γίνουν οι επιχειρήσεις περισσότερο ενεργές και να αναλάβουν περισσότερες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι να αλλάξει σύντομα το εξωτερικό μας περιβάλλον και να γίνουν οι απαραίτητες τομές και μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» είπε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ και πρόσθεσε: «Ευτυχώς η ψυχολογία μας αλλάζει προς το καλύτερο τον τελευταίο καιρό και η αβεβαιότητα για τη συνέχεια της χώρας, ελπίζουμε να τελείωσε οριστικά. Προσδοκούμε ότι η επιχειρούμενη αναμόρφωση του κράτους θα μας επιτρέψει να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί για να αναλάβουμε περισσότερες δράσεις κοινωνικής ευθύνης και αρωγής».
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας επισήμανε: «Το ότι είσαστε σήμερα μαζί μας αποτελεί χωρίς αμφιβολία σημαντική στιγμή στη ζωή μας και μας δίνει κουράγιο και θάρρος να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικότερα για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στη Βόρεια Ελλάδα».
Τους φορείς που δημιούργησαν το Δίκτυο συνεχάρησαν ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση.
«Δίνουμε μάχη για την Ελλάδα, να μην γυρίσει η κοινωνία πολλές δεκαετίες πίσω» τόνισε ο κ. Καράογλου και παρατήρησε πως είναι ανάγκη να διευρυνθεί η κοινωνική αλληλεγγύη, ώστε να παραμείνει όρθια η χώρα και να αντιστραφεί η πορεία της κρίσης.
«Οι επιχειρήσεις κάνουν μια πράξη κοινωνικής ευθύνης και αποδεικνύουν ότι δεν είναι μόνον ισολογισμοί, κέρδη και ζημίες, αλλά και μέρος της κοινωνίας» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Η δημιουργία του Δικτύου είναι και μια πικρή διαπίστωση της διόγκωσης των κοινωνικών αναγκών και καταγραφή της ανθρωπιστικής κρίσης» είπε ο κ. Μπουτάρης και σημείωσε πως πρέπει να υπερβούμε το «εγώ» και να αναβαθμίσουμε το «εμείς» για να αντιμετωπίσουμε τη «χιονοστιβάδα» της κρίσης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας (Ν.Δ), Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ), οι πρόεδροι του Συνδέσμου Εξαγωγέων Δημήτρης Λακασάς, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μπακατσέλος, του Βιοτεχνικού Παναγιώτης Παπαδόπουλος, του Επαγγελματικού Μιχάλης Ζορπίδης, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κώστας Χαντζαρίδης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και εκπρόσωποι φορέων.

agelioforos.gr
2/2/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin