Monday, March 25, 2013

Ποινικούς ανακριτές θα διορίσει ο Αναστασιάδης

---
Σε διορισμό ποινικών ανακριτών, θα προχωρήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με σαφείς και διευρυμένους όρους εντολής για αναζήτηση και απονομή ευθυνών σε οικονομικό επίπεδο. Κάναμε μια διαπραγμάτευση σε εφιαλτικές συνθήκες αλλά πετύχαμε να παραμείνουμε ζωντανοί, δήλωσε ο Πρόεδρος στο διάγγελμα του, προσθέτοντας ότι «θα σταθουμε όρθιοι για εμάς και τα παιδιά μας». Ο Πρόεδρος προέτρεψε "να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία κάνοντας μια νέα αρχή για να κτίσουμε το μέλλον σε πιο στέρεες και υγιείς βάσεις".
  • Διορισμός ποινικών ανακριτών
  • "Θα έχουν ρευστότητα οι τράπεζες για να βρουν το δρόμο τους"
  • "Δώσαμε τη μάχη για το σήμερα, το αύριο, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας"

Αυτούσιο το διάγγελμα:

Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος επιδεινώθηκε δραματικά. Αποτέλεσμα τούτου ήταν η σύγκλιση στις Βρυξέλλες του έκτακτου Eurogroup, με απώτερο στόχο την επίτευξη δανειακής σύμβασης και την έγκριση προγράμματος διάσωσης. Σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγούμασταν στην κατάρρευση και τη χρεοκοπία του κράτους.
Η μετάβαση μας στις Βρυξέλλες σε μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή είχε μια και μόνο επιδίωξη: Να επιτύχουμε τη σωτηρία της πατρίδας μας μέσα από τη σταθεροποίηση και τον εξορθολογισμό του τραπεζικού μας συστήματος.
Οι ώρες ήταν δύσκολες, σε κάποιες στιγμές ήταν δραματικές. Η Κύπρος βρέθηκε μια ανάσα πριν από την οικονομική κατάρρευση. Οι επιλογές μας δεν ήταν εύκολες, ούτε το περιβάλλον το ιδανικότερο. Όμως με σκληρή διαπραγμάτευση, με επιμονή, αλλά και με συναίσθημα ευθύνης φτάσαμε σ’ ένα αποτέλεσμα που διασφαλίζει τις προοπτικές της χώρας.
Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε είναι οδυνηρή αλλά υπό τις περιστάσεις η καλύτερη που θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε. Ξεπερνιέται οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου και αποτρέπονται οι τραγικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία. Το τραπεζικό σύστημα θα σταθεροποιηθεί. Πετύχαμε την αποτροπή της χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας και ότι αυτό θα συνεπαγόταν. Διασφαλίσαμε την πλήρη κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. Με τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με το υγιές μέρος της Λαϊκής Τράπεζας δημιουργείται μια ισχυρή τράπεζα ικανή να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταθετών και της εθνικής οικονομίας.
Δεν θέλω καν να σκέφτομαι πως θα ήταν η μέρα μας αύριο χωρίς συμφωνία. Όλες αυτές τις κρίσιμες ώρες αισθανόμουν την αγωνία σας για την πορεία των συνομιλιών. Η σκέψη μου ήταν συνεχώς μαζί σας και αντλούσα δύναμη από τη θέληση του λαού μας να ξεπεράσει κι αυτό το εμπόδιο.
Φίλες και φίλοι,
Δώσαμε όλοι μαζί, λαός και πολιτική ηγεσία μια μεγάλη μάχη από την οποία βγήκαμε λαβωμένοι, αλλά όρθιοι και αποφασισμένοι να κάνουμε μια νέα αρχή.
Αφήνουμε πίσω μας την αβεβαιότητα και την αγωνία που όλοι βιώσαμε τους τελευταίους μήνες και κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Από αύριο αρχίζει μια νέα περίοδος για την Κύπρο. Τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται δύσκολες αποφάσεις. Στην κατάσταση που βρεθήκαμε δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ήμουν υποχρεωμένος να πάρω δύσκολες, οδυνηρές αλλά και τολμηρές αποφάσεις προκειμένου να διασφαλίσω ένα διαχειρίσιμο αύριο.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με βάση τις νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή, θα εφαρμόσει από αύριο κάποια περιοριστικά μέτρα στις οικονομικές συναλλαγές. Πρόκειται για ένα πολύ προσωρινό μέτρο, το οποίο σταδιακά θα χαλαρώνει. Σαν κυβέρνηση θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε παν το δυνατό για να επιστρέψουμε σύντομα στην πλήρη ομαλότητα. Για αυτό και καλώ όλους με ψυχραιμία, υπομονή και αποφασιστικότητα να εργαστούμε μαζί για να επιτύχουμε το συντομότερο την επανεκκίνηση της οικονομίας μας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διασφαλίζει πλέον τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Μέσα από τη δανειακή σύμβαση επιτυγχάνουμε την άντληση δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας, αλλά και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι οι δανειστές μας εμπιστεύονται τη δημιουργικότητα του λαού μας και τις προοπτικές της οικονομίας μας.
Φίλες και φίλοι,
Αυτές τις δύσκολες ώρες οφείλουμε όλοι, πολιτεία και κοινωνία, να συμπαρασταθούμε στους συμπατριώτες μας που θα έχουν ανάγκη. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στα πόδια μας για να βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα πράξει το παν ώστε με συγκεκριμένα μέτρα να σταθεί στο πλευρό όσων θα επωμισθούν τις οδυνηρές συνέπειες. Σαν πρώτο μέτρο θα διασφαλιστούν άμεσα όλα τα Ταμεία Προνοίας στις επηρεαζόμενες Τράπεζας.
Με τον τερματισμό της αβεβαιότητας επικεντρώνουμε πια την προσοχή μας σε πολιτικές που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων και σε έργα ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Συμπατριώτισσες συμπατριώτες
Όλες αυτές τις μέρες ακούστηκαν φωνές για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ. Παρά την πικρία και την απογοήτευση που όλοι νιώσαμε από τη στάση που ορισμένοι εταίροι μας τήρησαν έναντι της Κύπρου, δεν θεωρώ ότι η αποστασιοποίηση από την ευρωπαϊκή οικογένεια θα απαντούσε στην κρίση.
Φίλες και φίλοι,
Κατανοώντας το δικαιολογημένο αίσθημα οργής που σας διακατέχει από τις ευθύνες όσων μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση δεσμεύομαι ότι στις αμέσως επόμενες μέρες, το Υπουργικό Συμβούλιο θα διορίσει ποινικούς ανακριτές με σαφείς και διευρυμένους όρους εντολής για την αναζήτηση και την απονομή ευθυνών εκεί και όπου ανήκουν.
Δώσαμε τη μάχη για το σήμερα, αλλά και το αύριο, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Από σήμερα αρχίζουμε όλοι μαζί την προσπάθεια ανοικοδόμησης. Η Πατρίδα μας πέρασε και χειρότερα. Ο κυπριακός λαός με το πείσμα, τη φιλοπατρία, την εργατικότητα και την υπευθυνότητα που τον διακρίνει θα ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα και θα μπει ξανά στο δρόμο της δημιουργίας. Ας μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία κάνοντας μια νέα αρχή για να κτίσουμε το μέλλον σε πιο στέρεες και υγιείς βάσεις.
Θα ήταν παράλειψη μου αν δεν ευχαριστούσα θερμά τους συνεργάτες μου, και αυτούς που με συνόδευσαν στις Βρυξέλλες, και όσους εργάζονταν ακατάπαυστα στην Κύπρο για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στη συμφωνία διάσωσης της Κυπριακής οικονομίας. Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω θερμά την πολιτική ηγεσία με την οποία βρισκόμουν σε συνεχή διαβούλευση σε όλα τα στάδια των συνομιλιών.
.sigmalive.com
25/3/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

15 comments:

  1. Αποκαλύψεις από μέλος του Δ.Σ της Λαϊκής Τράπεζας - «Καρφώνει» τον Βγενόπουλο.....Καταθέτει αύριο στοιχεία στην Βουλή....

    Έξω από τα δόντια μίλησε σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας, Μάριος Χατζηγιαννάκης, προβαίνοντας σε αποκαλύψεις για τα οικονομικά εγκλήματα που οδήγησαν τη Λαϊκή Τράπεζα στην πτώχευση. Σε παρέμβασή του σε συζήτηση στο ΜΕΓΑ κατάγγειλε την προηγούμενη διοίκηση της Λαϊκής, δηλαδή τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Ευθύμιο Μπουλούτα, ότι μετέφεραν στην Ελλάδα κεφάλαια της Λαϊκής που ήταν καταθέσεις.

    Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 η έκτακτη παροχή ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τη Λαϊκή ήταν 320 εκατομμύρια ευρώ, τον Ιανουάριο του 2012 που απομακρύνθηκε η διοίκηση Βγενόπουλου το ποσό αυτό ανήλθε στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και το Μάιο – Ιούνιο του 2012 εκτοξεύτηκε στα 8 δισεκατομμύρια (σσ: Η Λαϊκή κρατικοποιήθηκε στις 1.7.2012)!

    Όπως διευκρίνισε, η Λαϊκή Τράπεζα από το 2009 είχε πάντα ένα υπόλοιπο 10 δισεκατομμυρίων το οποίο ήταν ρευστότητα που αντλούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πρόσθεσε πως η ΕΚΤ παρείχε στη Λαϊκή τη ρευστότητα με εγγύηση ομόλογα ή άλλους στεγαστικούς τίτλους. Όταν η Ελλάδα κατέρρεε, διευκρίνισε, «η ΕΚΤ δεν δεχόταν διάφορους τίτλους για σκοπούς ρευστότητας και έτσι υποχρεωτικά η Λαϊκή Τράπεζα έπρεπε να πάει στον ELA. Το Γενάρη 2012 όταν είχε απομακρυνθεί με οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου η προηγούμενη διοίκηση (Βγενόπουλος και Μπουλούτας), αλλά πολύ πριν γίνει το κράτος μέτοχος, το ΕLA ήταν σχεδόν 4 δισεκατομμύρια».

    Στη συνέχεια το ΕLA, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιαννάκη, αυξήθηκε κατακόρυφα και από 4 δις τον Ιανουάριο του 2012 πήγε στα 8 δις τον Μάιο – Ιούνιο του 2012. Αυτό, όπως εξήγησε, οφείλεται σε δύο λόγους: Στη διαδικασία κρατικοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας με έκδοση μετοχικού κεφαλαίου και ανάδοχο την Κυπριακή Δημοκρατία και στις εκλογές στην Ελλάδα με την παρατεταμένη αβεβαιότητα στη χώρα.

    Στις ίδιες δηλώσεις του ο Μάριος Χατζηγιαννάκης αποκάλυψε πως πριν το κράτος αναλάβει τη Λαϊκή Τράπεζα η τελευταία είχε προχωρήσει στη διαγραφή διαφόρων δανείων, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά. Μεταξύ αυτών είναι ένα δάνειο ύψους 175 εκατομμυρίων που παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου και ένα άλλο ύψους 600 εκατομμυρίων που παραχωρήθηκε σε φυσικό πρόσωπο με νομικές υπηρεσίες.

    Στην ερώτηση από την βουλευτή του ΑΚΕΛ, αν υπάρχουν στοιχεία για τις καταγγελίες του ο κ. Χατζηγιαννάκης απάντησε: «Καλέστε μας αύριο στη Βουλή και έχουμε όλα τα στοιχεία»

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο ο κ. Χατζηγιαννάκης θα καταθέσει τα στοιχεία στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

    Κύπρος, Μανόλης Καλατζής

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=352699
    25/3/13

    ReplyDelete
  2. Κύπρου Χρυσόστομος: Η Κυπριακή Εκκλησία χάνει πάνω από 100 εκ. ευρώ....

    Την απώλεια σημαντικών κερδών αλλά και την ανάγκη για τον καταλογισμό ευθυνών επεσήμανε με δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

    «Το κεφάλαιο της Εκκλησίας, που ήταν πάνω από εκατό εκατομμύρια ευρώ, φαίνεται ότι έχει απωλεσθεί», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πόσο θα επηρεαστεί η Εκκλησία από τις μετοχές που έχει στην Τράπεζα Κύπρου.

    Ο κ. Χρυσόστομος, σχολιάζοντας τη συμφωνία με το Eurogroup, είπε ότι «αντί του λαού, έγινε πιο φτωχό το κράτος».

    Θα υπάρξουν, τόνισε, αρκετές δυσκολίες, κάποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους και οι πεινασμένοι θα πολλαπλασιαστούν, γι αυτό και η Εκκλησία θα πρέπει να μεριμνήσει.

    Ο λαός, είπε ο Μακαριώτατος, ξέρει να ζει με σπατάλες, αλλά και με τα λίγα και σημείωσε ότι όσοι φταίνε για την κατάσταση, θα πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί, διότι δεν γίνεται να ταλαιπωρείται ο λαός και να μην υπάρχουν επιπτώσεις σε όσους ευθύνονται».

    http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=56744&category_id=89
    25/3/13

    ReplyDelete
  3. Κύπρος: Άρχισαν οι αποκαλύψεις για την Λαϊκή Τράπεζα ....

    Η Λαϊκή Τράπεζα, της οποίας το «καλό κομμάτι» θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, δημιούργησε πρόβλεψη για λογαριασμό 600 εκ. ευρώ σε φυσικό πρόσωπό του, που χάθηκαν, αποκάλυψε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Μάριος Χατζηγιαννάκης.
    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» Κύπρου ο κ. Χατζηγιαννάκης αποκάλυψε ακόμη ότι η Λαϊκή έκανε στην Ελλάδα δάνειο κίνησης στην Μονή Βατοπεδίου με το ποσό των 175 εκ. ευρώ.
    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιαννάκη υπάρχουν πολλά τέτοια στοιχεία. Στην ίδια εκπομπή η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου κάλεσε τον κ. Χατζηγιαννάκη να δώσει στην δημοσιότητα όλα αυτά τα στοιχεία. «Καλέστε μας αύριο στην Βουλή και θα σας τα δώσουμε όλα», ήταν η αντίδραση του μέλους του Δ.Σ. της Τράπεζας
    Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι αύριο ο κ. Χατζηγιαννάκης θα καταθέσει τα στοιχεία στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

    http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=31107
    25/3/13

    ReplyDelete
  4. Центробанк Кипра вводит контроль над банковскими операциями.....

    26.03.2013 00:09

    Центральный банк Кипра введет контроль над банковскими операциями, заявил в телеобращении к нации в понедельник 25 марта президент страны Никос Анастасиадис. "Но я хочу заверить вас, что это временная мера, и постепенно ограничения будут сняты", — подчеркнул он.

    Несколько часов назад Анастасиадис вернулся из Брюсселя, где минувшей ночью было достигнуто соглашение с Евросоюзом и Международным валютным фондом о параметрах антикризисного пакета для Кипра, что обеспечило предоставление международными кредиторами помощи Кипру в объеме 10 миллиардов евро. Однако в обмен на это Анастасиадис согласился с проведением жесткой реструктуризации крупнейшего в стране Банка Кипра и ликвидацией второго по величине Кипрского народного банка. По его словам, достигнутое соглашение с партнерами по зоне евро было "болезненным, но лучшим в сложившейся ситуации". "С завтрашнего дня для Кипра начинается новая эра", — заявил президент, передает ИТАР-ТАСС.

    http://www.vesti.ru/doc.html?id=1064114
    25/3/13

    ReplyDelete
  5. Τρόικα, ΥΠΟΙΚ και Κεντρική επεξεργάζονται τεχνικές πτυχές της συμφωνίας του Eurogroup.....

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητρίαδης και κλιμάκιο της Τρόικας επεξεργάζονται τις τεχνικές πτυχές εφαρμογής της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου και την εξυγίανση της Λαϊκής μέσω απορρόφησης του ενεργητικού από την Τράπεζα Κύπρου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Κυβέρνηση έχει ενώπιον της τρία διαφορετικά σενάρια για διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας που επηρεάζονται από την εξυγίανση της Λαϊκής και το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου.
    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι κατά την επόμενη συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρήσει στο διορισμό ποινικών ανακριτών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη δήλωση του απόψε, συναντήθηκε με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

    http://www.onlycy.com/310277-
    25/3/13

    ReplyDelete
  6. Zypern fürchtet Chaos bei der Öffnung der Banken....

    Zypern bekommt seine Hilfsmilliarden. Kleinanleger bei Banken bleiben verschont, die Großkunden müssen bluten. Ein Unsicherheitsfaktor bleibt: Stürmen die frustrierten Zyprer jetzt die Geldhäuser?

    Nach der dramatischen Rettung Zyperns vor dem Staatsbankrott will Europa einen Ansturm auf die Banken verhindern. Der zyprische Präsident Nikos Anastasiades kündigte am Montagabend Einschränkungen des Kapitalverkehrs an. Damit wolle die Zentralbank das Bankensystem der Inselrepublik schützen, sagte er in einer TV-Ansprache. Am Dienstag sollen nach zehn Tagen die ersten Banken wieder öffnen – allerdings nur die kleineren Geldhäuser.

    Die EU kündigte nach der Einigung mit Nikosia an, die sozialen Folgen der Krise auf der geteilten Mittelmeer-Insel abzufedern. Zypern droht mit der erzwungenen Banken-Schrumpfung ein langer Wirtschaftseinbruch. Die Märkte atmeten kurz auf, ehe eine angebliche Aussage von Eurogruppenchef Jeroen Dijsselbloem wieder für ein Abrutschen sorgte. Dijsselbloem wurde von der "Financial Times" mit der Aussage zitiert, das Zypern-Programm tauge zum Vorbild für die Eurozone. Dies dementierte er später.

    Die Bankenrettung in Zypern sei kein Modell für andere Länder, ließ Dijsselbloem am Abend mitteilen. "Zypern ist ein besonderer Fall mit außergewöhnlichen Herausforderungen." Weiter hieß es: "Makroökonomische Anpassungsprogramme sind für die betroffenen Länder maßgeschneidert und es werden keine Modelle oder Vorlagen genutzt."......usw.....http://www.welt.de/wirtschaft/article114764496/Zypern-fuerchtet-Chaos-bei-der-Oeffnung-der-Banken.html
    25/3/13

    ReplyDelete
  7. 23:54
    Ανατροπή: Κλειστές οι τράπεζες Τρίτη και Τετάρτη...Διαφωνία ΕΚΤ με το Προεδρικό και την Κομισιόν....

    Εμπλοκή φαίνεται να υπήρξε στο Προεδρικό μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Διοικητή της ΚΤ, Πανίκο Δημητριάδη, με τον πρώτο να μην αποδέχεται να ανοίξουν οι τράπεζες αύριο και χωρίς κανένα περιορισμό.

    Ο Διοικητής της ΚΤ μετέφερε στο Προεδρικό την απόφαση της ΕΚΤ όπως ανοίξουν οι τράπεζες αύριο χωρίς να τεθεί ο παραμικρός περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων.

    Εξέλιξη που φαίνεται να εξόργισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος δεν θέλησε να ρισκάρει το όποιο bank run.

    Μέχρι στιγμής δεν δόθηκε καμία ανακοίνωση από καμιά πλευρά.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127544

    ReplyDelete
  8. *AP: Κλειστές όλες οι κυπριακές τράπεζες μέχρι την Πέμπτη, με εντολή του ΥΠΟΙΚ....

    http://www.capital.gr/
    25/3/13

    ReplyDelete
  9. Συνέντευξη του κ. Σαρρή στο BBC....«Νομίζω πως Πέμπτη θα ανοίξουν οι τράπεζες», λέει ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ.....

    Την εκτίμησή του πως το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στις κυπριακές τράπεζες θα κινηθεί στο 40%, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.

    Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC ο κ. Σαρρής υποστήριξε πως οι κυπριακές τράπεζες θα ανοίξουν την Πέμπτη, λέγοντας συγκεκριμένα: «Ναι, νομίζω ότι θα ανοίξουν. Νομίζω ότι χρειαστήκαμε κάποιο χρονικό διάστημα για να συνθέσουμε ένα ισορροπημένο πακέτο κάποιων περιορισμών».

    Επίσης τόνισε ότι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες μπορεί να διαρκέσουν κάποιες εβδομάδες, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος σημειώνοντας πως η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=266691
    26/3/13

    ReplyDelete
  10. Η Βουλή ζητά ονόματα απο τον Διοικητή της ΚΤ....

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών στην παρουσία μάλιστα και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε όπως αποστείλει επιστολή προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με την οποία ζητά όπως παραδώσει τα ονόματα όλων όσων φυγάδευσαν χρήματα το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό.

    Το θέμα του Νόμου περί προστασία των προσωπικών δεδομένων και αν υπάρχει περιθώριο να περιθωριοποιηθεί για ορισμένο διάστημα είναι ένα απο τα βασικά θέματα που επικρατούν στην συζήτηση προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα ονόματα ατόμων που φυγάδευσαν χρήματα στο εξωτερικό.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας, αναφέρθηκε στον ορισμό του δημόσιου συμφέροντος κατά τον οποίο όπως είπε όταν θίγονται θέματα που επηρεάζουν το δημόσιο συμφέρον τα οποία μπορούν να ζημιώσουν το δημόσιο, δεν δημοσιοποιούνται στοιχεία.

    Στην ημερησία διάταξη είναι και το θέμα των Τραπεζικών Αξιογράφων. Εκ μέρους του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης και ο αντιπρόεδρος Σταύρος Γιαλλουρίδης.
    http://www.sigmalive.com/news/local/37088
    26/3/13

    ReplyDelete
  11. Γιατί δεν ανακοινώνεται το κούρεμα της Τράπεζας Κύπρου.....

    Τιτάνια μάχη έδωσε η αντιπροσωπεία της Κύπρου στο Γιουρογκρουπ της Κυριακής για να καταφέρει να βρεί τους τρόπους εκείνους οι οποίοι θα έριχναν το κούρεμα του 60% το οποίο έβγαζαν οι αριθμοί για την Τράπεζα Κύπρου, κάπου κοντά στο 30%. Ο μη καθορισμος ακόμα, του ακριβούς ποσοστού οφείλεται στο γεγονός ότι θα εξαρτηθεί από τα κεφάλαια που θα μπορέσει να εξασφαλίσει η Τράπεζα Κύπρου στην οποία δόθηκε ανάσα ζωής τριών χρόνων ώστε να ανεβάσει τα βασικά ίδια κεφάλαια στο 9%.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι αριθμοί που βγήκαν από τους λογαριασμούς της Τράπεζας Κύπρου ήταν αμείλικτοι. Έδειχναν ότι η τράπεζα δεν είναι βιώσιμη και ότι οι καταθέτες της θα έπρεπε να υποστούν κούρεμα της τάξης του 60%. Η αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη έπρεπε να βρει τους τρόπους εκείνους οι οποίοι θα την βοηθούσαν να σώσει το υγιές κομμάτι της Λαϊκής αλλά ταυτόχρονα να διασώσει και την Τράπεζα Κύπρου με ένα και μοναδικό σκοπό: Να σώσει την Κύπρο από τη χρεοκοπία.

    Οι φόρμουλες που είχαν ετοιμασθεί για να πεισθεί η τρόικα να δεχθεί την προσπάθεια διάσωσης της Τράπεζας Κύπρου έπρεπε να περάσουν από σκληρή διαπραγμάτευση. Περισσότερο από σκληρή. Το 60% έπρεπε να ανατραπεί πάση θυσία γιατί η χώρα μας δεν θα άντεχε κατάρρευση και των δύο μεγάλων τραπεζών του τόπου. Η Ελλάδα δεν φάνηκε πρόθυμη να αναλάβει μέρος του ασήκωτου φορτίου που εκαλείτο η Κύπρος να αναλάβει, δηλαδή το μέρος του δανείου προς την Αρχή Επείγουσας Ρευστότητας το γνωστό ELA που αναλογούσε στις τράπεζες που θα περιέρχονταν στη δικαιοδοσία της Τράπεζας Πειραιώς. Μια τέτοια χειρονομία μπορούσε να θεωρηθεί και ως βοήθεια προς την Κύπρο η οποία ανέλαβε ποσόν 4,5 δισεκατομμυρίων του ελληνικού κουρέματος τον Οκτώβρη του 2011......http://www.sigmalive.com/news/local/37096
    26/3/13

    ReplyDelete
  12. Χωρίς μισθό στο τέλος του μήνα οι Κύπριοι, λένε οι εργοδότες....

    Δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές των επιχειρήσεων ούτε και οι πληρωμές προς τους εργαζόμενους στο τέλος του μήνα λόγω του κλεισίματος των τραπεζών, δηλώνει η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων Της Κύπρου (ΟΕΒ), καλώντας Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα να ανοίξει τις τράπεζες, αφού κάθε μέρα που περνά η ζημιά στις επιχειρήσεις και την οικονομία αυξάνεται.

    Την ίδια ώρα συστήνει στους επιχειρηματίες να λάβουν τα μέτρα τους προς αντιμετώπιση της νέας κατάστασης πραγμάτων και στον κόσμο να είναι ψύχραιμος και να κάνει υπομονή.

    Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ερωτηθείς πώς θα επηρεάσει το κλείσιμο των τραπεζών την πληρωμή μισθών και υποχρεώσεων από επιχειρήσεις στο τέλος του μήνα, είπε ότι «σίγουρα οι πληρωμές των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν, ούτε βέβαια και οι πληρωμές στους εργαζόμενους και αυτό δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία».

    Ερωτηθείς κατά πόσο είναι υπόψη του πληροφορίες ότι αριθμός εμπορευόμενων δεν αποδέχεται πιστωτικές κάρτες, ο κ. Χριστοφίδης παραδέχθηκε ότι «αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν δέχονται τις πιστωτικές κάρτες», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είναι όλοι, είναι ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων που δεν δέχονται πλέον πιστωτικές κάρτες και ο λόγος είναι ότι οι προμηθευτές τους, τούς ζητούν πλέον μετρητά».

    «Ευχής έργο είναι οι τράπεζές μας να ανοίξουν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη», είπε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που είχαμε αναφέρει και την περασμένη εβδομάδα είναι ότι κάθε μέρα που περνά η ζημιά στην οικονομία και τις επιχειρήσεις αυξάνεται». Τέλος, συνέστησε στους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να κάνουν υπομονή

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=352893
    26/3/13

    ReplyDelete
  13. Παραίτηση του προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.....

    Σε επιστολή του προς τον κύπριο υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, εκφράζει τη διαφωνία του με τους σχεδιασμούς για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, καθώς και την πώληση των παραρτημάτων της, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με το ΔΣ της τράπεζας.

    Tην παραίτησή του υπέβαλε την Τρίτη ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη, διαφωνώντας με τους σχεδιασμούς της κυπριακής κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, καθώς και την πώληση των παραρτημάτων της, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με το ΔΣ της.

    Η παραίτηση Αρτέμη είχε αποδέκτη τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Η διοίκηση της τράπεζας φέρεται να μην ενημερώθηκε για το διορισμό του διαχειριστή, ενώ διαφώνησε με την αναγκαστική ανάληψη των 9,2 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν στη Λαϊκή από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA Emergency Liquidity Assistance) της ΕΚΤ.

    Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως Αρχή Εξυγίανσης, διόρισε από σήμερα τους Ντίνο Χριστοφίδη και Άντρη Αντωνιάδη ως ειδικούς διαχειριστές για την εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσης στην Τρ. Κύπρου και τη Λαϊκή, αντίστοιχα.

    Σε υποβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής Τράπεζας στην κατηγορία D από RD προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Ο οίκος διατήρησε αρνητική την προοπτική της Ελληνικής Τράπεζας.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου δήλωσε σήμερα ότι η διάρκεια των ελέγχων για να προληφθούν μεγάλες εκροές κεφαλαίων από το νησί "είναι θέμα εβδομάδων".

    Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/227432/paraitisi-tou-proedrou-tou-ds-tis-trapezas-kuprou-/#ixzz2Odxaxia1
    26/3/13

    ReplyDelete
  14. Γιούνκερ: Ντροπή! Οι Κύπριοι αντιμετωπίστηκαν σαν να ήταν «γκάνγκστερ»....

    Την έντονη αντίθεσή του για τρόπο που το Eurogroup της Κυριακής αντιμετώπισε την Κύπρο εξέφρασε ο τέως πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε ότι αισθάνθηκε ντροπή για όλα όσα έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας ότι οι Κύπριοι αντιμετωπίστηκαν σαν να ήταν όλοι «συμμορίτες και γκάνγκστερ».

    Ωστόσο, χαρακτήρισε απαράδεκτες και τις εικόνες από τα πλακάτ που περιέφεραν κάποιοι στους δρόμους της Κύπρου και τα οποία παρουσίαζαν την καγκελάριο με ναζιστική στολή.

    «Θα πρέπει να συζητούμε μεταξύ μας, παρά να μιλούμε ο ένας για τον άλλο», παρατήρησε κ. Γιούνκερ.

    Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup «ο 17 κατάφεραν να αποδείξουν ότι δεν αφήνουν καμία χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ», διευκρινίζοντας ότι η λύση που βρέθηκε απαιτεί μεγάλες θυσίες από τους Κυπρίους.

    Όπως είπε, οι Κύπριοι θα πρέπει να αναδιοργανώσουν το τραπεζικό τους σύστημα και να διαφοροποιήσουν την οικονομίας τους, ενώ σημείωσε ότι είναι υποχρέωση της ΕΕ στο σύνολό της να βοηθήσει την Κύπρο να αναπροσανατολίσει την οικονομία της, πέρα των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα της χορηγήσει.
    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=266730
    26/3/13

    ReplyDelete
  15. Α.Στυλιανού : «Δεν έγιναν όλα εν μια νυκτί»...

    Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι όλες οι εξελίξεις έγιναν ξαφνικά σε μια νύχτα;, διερωτήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της ΚΤ, Αλίκη Στυλιανού, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Κεντρική Τράπεζα η οποία ακυρώνει την ύπαρξη του διοικητικού συμβουλιου και των μετόχων της τράπεζας.

    Μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα, Μεσημέρι και Κάτι, ανέφερε ότι : «Υπάρχει προγραμματισμός εδώ και πάρα πολλούς μήνες και είναι αποφάσεις που λήφθηκαν σε επίπεδο Γιουρογρουπ. Όλοι όσοι έπρεπε να γνωρίζουν όλα αυτά τα θέματα, τα γνώριζαν», είπε.

    «Δεν πρόκειται για διάλυση αλλά για αναδιάρθρωση και εξυγίανση τους, γιατί αυτό απαιτούσε η διαπραγμάτευση με την Τρόικα», επεσήμανε.

    Ερωτηθείς για την παραίτηση του Προέδρου της Τράπεζας Κύπρου, Αντρέα Αρτέμη, η κ. Στυλιανού τόνισε ότι αυτό έγινε ξαφνικά.

    «Είμαι βέβαιη ότι θα υπάρξουν εξηγήσεις. Έχουμε ένα νέο πλαίσιο που λειτουργούν οι δυο τράπεζες μετά από διαπραγματεύσεις και αφού υπήρξε ενημέρωση και διαβούλευση από όλους. Είμαστε σε ένα πρόγραμμα στήριξης και κανείς δεν λέει ότι τα πράγματα είναι εύκολα αλλά γίνονται προσπάθειες ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατόν», τόνισε.

    Σε σχέση με το πότε αναμένεται να ανοίξουν οι τράπεζες, η κ. Στυλιανού ανέφερε ότι από τις 16 Μαρτίου έχουν εφαρμοστεί περιοριστικά μέτρα σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα οποία συνεχίζουν να ισχύουν. «Η ΕΚΤ είχε εκτιμήσει χθες, ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να ανοίξουν αλλά στη συνέχεια αφού υπήρχαν εκτιμήσεις από άλλο πυλώνα της Τρόικας στην ΕΚΤ, έπρεπε να ληφθούν άλλες συνθήκες υπόψη και αφού έγινε συνεννόηση Κυβέρνησης – Τρόικας αποφασίστηκε ότι ήταν καλύτερα να μείνουν κλειστές οι τράπεζες και να ανοίξουν όλες μαζί την Πέμπτη».

    «Δεν μπορώ να γνωρίζω αν υπάρξουν ανατροπές καθώς η εμπειρία δείχνει ότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και όταν θα ληφθούν ξανά αποφάσεις που αφορούν χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ανακοινωθούν», είπε.

    «Άριστες οι σχέσεις Διοικητή – Προέδρου»

    Οι σχέσεις διοικητή και προέδρου είναι άριστες, τόνισε η κ. Στυλιανού, ερωτηθείς σχετικά, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει σύγκρουση. «Και οι δυο προσπαθούν να κάνουν όσο καλύτερη δουλειά είναι δυνατόν να γίνει. Γίνεται συνεννόηση με προεδρικό στο μέγεθος του δυνατού και οι αποφάσεις διαμορφώνονται αναλόγως».

    http://www.sigmalive.com/news/local/37136
    26/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin