Wednesday, March 20, 2013

Επιστολή Διαμαντοπούλου προς Ντελόρ και Πρόντι

Να αναλάβουν πρωτοβουλία για την υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης ζητεί με επιστολή της προς τους Ντελόρ και Πρόντι η Άννα Διαμαντοπούλου.
Επιστολή προς τους πρώην Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ και Ρομάνο Πρόντι, έστειλε η πρώην επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ  Άννα Διαμαντοπούλου με αφορμή τις αναταράξεις που σημειώνονται με το «όχι» των Κυπρίων για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.
Η κα Διαμαντοπούλου ζητά από τους κ.κ.Ντελόρ και Πρόντι να αναλάβουν πρωτοβουλία για «μια δημόσια παρέμβαση ηγετικών προσωπικοτήτων, αφοσιωμένων Ευρωπαϊστών, που απέδειξαν με την πράξη και την ιστορία τους ότι υπηρέτησαν την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και της λειτουργίας της με κανόνες δικαίου, πειθαρχίας και αλληλεγγύης».

Η πρώην υπουργός τονίζει ότι είναι πολύ σημαντική και αναγκαία για το μέλλον της Ευρώπης και την ευημερία των λαών της μια τέτοιου είδους παρέμβαση και «μια διακήρυξη που θέτει εκ νέου το όραμα και ανανεώνει το στόχο για μια Ενωμένη Ευρώπη, προτείνοντας τα μέσα για την υλοποίησή τους, φαίνεται ότι δεν μπορεί παρά είναι ίσως πιο εύκολο να προέλθει από ηγέτες που δεν έχουν το άγχος της επανεκλογής τους σε εθνικές εκλογές και δεν ενδιαφέρονται να πρωταγωνιστήσουν στο σημερινό ευρωπαϊκό σενάριο της Ευρώπης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ», δηλαδή χώρας εναντίον χώρας, βορρά εναντίον νότου, κέντρου εναντίον περιφέρειας».
Η Άννα Διαμαντοπούλου εξαίρει τον καταλυτικό ρόλο των κ.κ. Ντελόρ και Πρόντι στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τονίζει την ανάγκη «να σταματήσει τώρα η νέα μορφή ενός πανευρωπαϊκού πολέμου, με τον καλπασμό του λαϊκισμού και εθνικισμού, που με τα ιδιαίτερα διαφορετικά χαρακτηριστικά από χώρα σε χώρα, κινδυνεύουν να διαλύσουν το πιο ευγενές και σημαντικό επίτευγμα της πολιτικής ιστορίας, την ένωση, δηλαδή, Ευρωπαϊκών κρατών, μέσω δημοκρατικών διαδικασιών και μόνο».
Πηγή: ΑΜΠΕ
.kathimerini.gr
20/3/13

19 comments:

  1. Σουλτς: Η λύση για την Κύπρο πρέπει να βρεθεί εντός ΕΕ.....«Εξεύρεση λύσης εφικτής για τους Κύπριους και αποδεκτής για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης».....

    Η λύση για την Κύπρο πρέπει να βρεθεί εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει η Ευρώπη να δείξει προς τα έξω ότι αδυνατεί να επιλύσει τα δικά της προβλήματα εντός των δομών της.

    Σε δηλώσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από ενημέρωση που είχε στα πλαίσια της Διάσκεψης των Προέδρων των θεσμών της ΕΕ, ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «βραχυπρόθεσμα η σταθεροποίηση της κατάστασης με την αφαίρεση των μικρότερων καταθέσεων και την εφαρμογή του εγγυητικού σχεδίου καταθέσεων και την εξεύρεση μιας λύσης για την συνεισφορά της Κύπρου, η οποία να είναι εφικτή για τους Κύπριους, αποδεχτή για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και τους θεσμούς της ΕΕ, χωρίς να βρεθούν τα χρήματα από άλλα μέρη του κόσμου».

    Ο κ. Σουλτς έκανε επίσης λόγο και για «παιχνίδι απόδοσης ευθυνών», ενώ τόνισε την ανάγκη «για μια συνεκτική οικονομική διακυβέρνηση».

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127004
    20/3/13

    ReplyDelete
  2. Να ακυρωθεί η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, ζητούν ευρωβουλευτές.....

    Ευρωβουλευτές από τις περισσότερες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησαν σήμερα να ακυρωθεί η απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα το Eurogroup για την Κύπρο, υποστηρίζοντας πως η απόφαση να συμπεριληφθούν και οι μικροκαταθέτες στην εφάπαξ φορολόγηση, υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.

    «Τι πήγε λάθος στο Eurogroup το βράδυ της Παρασκευής» αναρωτήθηκε η Κόριεν Βόρτμαν-Κουλ του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης ομάδας στο σώμα και πρόσθεσε: «πώς είναι δυνατόν αίφνης να μην προστατεύονται οι μικρές καταθέσεις κι οι μικροκαταθέτες;».

    «Θα πρέπει να ανατρέψουμε την απόφαση του Eurogroup. Να πούμε ότι απλώς δεν υπάρχει», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφσταντ.

    Την ίδια στιγμή, η ευρωβουλευτίνα των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς υποστήριξε πως η «καταστροφική» αυτή απόφαση θα πρέπει να διορθωθεί πάραυτα.

    Ο δε επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάνες Σβόμποντα επεσήμανε πως θα ήταν ένα δείγμα «πλήρους ανικανότητας» να συμπεριληφθούν και οι μικροκαταθέτες στην καταβολή του φόρου αυτού και πρόσθεσε πως «είναι σκανδαλώδες να τάσσονται οι υπουργοί Οικονομικών στο πλευρό των τραπεζιτών και όχι στο πλευρό των πολιτών».

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=351851
    20/3/13

    ReplyDelete
  3. Για φάση αδιεξόδου μιλούν πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα.....

    Το ΔΝΤ αποφεύγει να προβεί σε σχόλια για τις εξελίξεις στην Κύπρο, ωστόσο πηγές εκτός «ταμείου» στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι μετά από μία φάση αδιεξόδου – όπως την αποκαλούν – αναμένουν ότι θα ξεκινήσει πάλι συζήτηση και για το πακέτο της συμφωνίας και για την εφαρμογή του.

    Τονίζουν πάντως ότι οι θέσεις του ΔΝΤ για «κούρεμα» των καταθέσεων μόνο άνω των 100.000 ευρώ, μέχρι να καλυφθεί το ποσό των 5,8 δις. παραμένουν, το ίδιο και η φιλοσοφία για πολύ μεγάλη σμίκρυνση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν απαντήσεις γιατί αφού έχει απορριφθεί το πακέτο, παραμένει στη Λευκωσία το κλιμάκιο του ΔΝΤ, που έχει εντολή να συζητήσει μόνο τεχνικά ζητήματα κι όχι πολιτικά. Πάντως, αν υπάρξει συμφωνία, οι τεχνικές συζητήσεις της τρόικας με τις κυπριακές αρχές θα διαρκέσουν περί τις 10 μέρες και μέχρι την εκταμίευση της δόσης θα απαιτηθεί ένας μήνας.

    Οι ίδιες πηγές επίσης δεν θέλουν να σχολιάσουν τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για εξασφάλιση δανεισμού και λύσεων εκτός τρόικας, ανέφεραν πάντως ότι η κάλυψη των τραπεζών μέσω του ELA τερματίζεται στις 28 Μαρτίου.

    http://www.onlycy.com/307843-
    20/3/13

    ReplyDelete
  4. Blocus monétaire : «un acte de guerre d'une extraordinaire gravité»......

    Pour l'économiste Jacques Sapir, spécialiste de l'Europe et de la Russie, le « blocus monétaire » de Chypre qui vient d’être mis en œuvre par la BCE est un acte d’une extraordinaire gravité. Cette décision équivaut à un « blocus » économique, c’est-à-dire dans les termes du droit international à une action qui vaut "acte de guerre". "Elle pourrait d’ailleurs se prêter à contestation devant les cours internationales. C’est donc dire la responsabilité prise par Mario Draghi (le patron de la BCE, ndlr) qui pourrait, à ce compte, se retrouver un jour devant un tribunal, international ou non", explique Jacques Sapir

    http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php
    20/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chypre invitée à introduire le rouble russe.....

      Selon plusieurs médias, le dirigeant du Parti libéral-démocrate de Russie Vladimir Jirinovski a déclaré que pour recevoir une aide de la part de Moscou Chypre doit s'incorporer à la Russie et introduire le rouble.

      http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php
      20/3/13

      Delete
  5. Κάμερον: Καμία απώλεια για το βρετανικό προσωπικό στην Κύπρο....«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποζημιώσει όλους τους Βρετανούς» διευκρίνισε....

    Χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά ευαίσθητη και δύσκολη την περίοδο που διανύει η Κύπρος», ο Ντέιβιντ Κάμερον διαβεβαιώνει ότι το στρατιωτικό και διπλωματικό προσωπικό της Βρετανίας δεν πρόκειται να υποστεί καμία απώλεια στο εισόδημα και τις καταθέσεις του.

    Κατά την διάρκεια της «ώρας του πρωθυπουργού» στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο ηγέτης των Εργατικών Έντ Μίλιμπαντ ζήτησε από τον Ντέιβιντ Κάμερον να ενημερώσει το Σώμα για τις ενέργειες που κάνει η βρετανική κυβέρνηση ώστε να προστατέψει τις καταθέσεις των βρετανών πολιτών σε κυπριακές τράπεζες.

    Ο Ντ.Κάμερον αφού χαρακτήρισε «πολύ ευαίσθητη και δύσκολη την περίοδο που διανύει η Κύπρος», ξεκαθάρισε ότι «όσοι Βρετανοί πολίτες βρίσκονται στην Κύπρο και τους έχει στείλει εκεί το βρετανικό κράτος [όπως στρατιωτικοί, υπάλληλοι του υπουργείου Άμυνας και διπλωμάτες,] σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χάσουν κάτι από το εισόδημα τους ή ακόμη και από τις καταθέσεις τους».

    Το βρετανικό κράτος «θα τους αποζημιώσει απολύτως», είπε ο Κάμερον και προσέθεσε ότι η Βρετανία θα καλύψει τυχόν απώλειες τους.

    Επίσης, τόνισε «ότι το βρετανικό κράτος θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα στους υπαλλήλους του βρετανικού κράτους που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο» -εξ ου και αεροπλάνο της RAF με ένα εκατ. ευρώ έφθασε την Τρίτη στην Κύπρο.

    «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποζημιώσει όλους τους Βρετανούς»

    Αναφορικά με τους υπόλοιπους βρετανούς πολίτες «που ζουν στην Κύπρο και είναι μερικές χιλιάδες», όπως είπε ο Κάμερον, (60.000 σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών), το βρετανικό κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι «δεν θα χάσουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην Κύπρο».

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν κατηγορηματικός. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους αποζημιώσει» υπογράμμισε.

    Αναλυτές αναφέρουν ότι ο κ. Κάμερον θέλει να αποφύγει να βρεθεί μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως βρέθηκε η Βρετανία όταν κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας. Τότε η Γηραιά Αλβιόνα αναγκάστηκε να αποζημιώσει όλους τους βρετανούς που είχαν καταθέσεις στις ισλανδικές τράπεζες.

    Παρ' όλα αυτά ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του εγγυάται πως όσοι βρετανοί πολίτες ζουν στην Κύπρο «θα πάρουν τις συντάξεις και τα επιδόματα που δικαιούνται».

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι, για λόγους ασφαλείας, έχουν παγώσει προσωρινά όλες οι σχετικές πληρωμές, αλλά διαβεβαίωσε ότι μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση όλοι «θα πάρουν τα χρήματα τους»........http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=503655
    20/3/13

    ReplyDelete
  6. Γερμανική τορπίλη στην Ευρώπη.......

    Αποχαιρέτα την Ευρώπη που ήξερες, θα λέγαμε παραφράζοντας τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή. Η απόφαση για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο και, προπαντός, ο ωμός και ιταμός εκβιασμός που ξεδιπλώθηκε αποτελούν πράξη βαθιά αντιευρωπαϊκή, μαχαιριά στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.

    Οταν χώρα-μέλος της ΕΕ διέρχεται κρίση και προσδοκά βοήθεια για να την υπερβεί, αλλά αντί αυτού οι εταίροι την τιμωρούν, τότε το στοιχείο της αλληλεγγύης, η πιο συγκολλητική ουσία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, παύει να υπάρχει.

    Η Ευρώπη των λαών, των δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης φαντάζει τώρα μία ιδέα ξεπερασμένη για όλο και περισσότερους κατοίκους της Γηραιάς ηπείρου, το ευρώ ξεθωριάζει και η αμφισβήτηση διογκώνεται. Την ίδια ώρα οι ηγέτες και δη οι ισχυρότεροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάνουν ό,τι μπορούν για να τορπιλίσουν τα ιδεώδη της Ευρώπης χάρη των εθνικών συμφερόντων.

    Η χθεσινή απόφαση της κυπριακής Βουλής θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι, να αφυπνίσει τους Ευρωπαίους πολιτικούς και να τους οδηγήσει να ξανασκεφτούν την πορεία που ακολουθεί η Ευρώπη, μία πορεία που την οδηγεί κατευθείαν στην παρακμή, στην αμφισβήτηση και εντέλει στη διάλυση.

    Η ιστορία έχει δείξει πως σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης οι εθνικισμοί αναζωπυρώνονται, τα συντηρητικά αντανακλαστικά των λαών έρχονται στην επιφάνεια, πράγμα που συμβαίνει τώρα στην Ευρώπη. Είναι άραγε ικανή η Ευρώπη και ιδίως οι ηγέτες της να αντιδράσουν, να στραφούν κόντρα στο ρεύμα και να ισχυροποιήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με μεταρρυθμίσεις; Η ιστορία θα δείξει. Ομως, προς το παρόν κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και να μην ξεχνάμε ότι το κουτί της Πανδώρας άνοιξε...

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22793&subid=2&pubid=63799983
    20/3/13

    ReplyDelete
  7. Γ. Βασιλείου: «Εθελοντική εισφορά με αντιστάθμισμα».....

    Να μην έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει την αιτία για πόλεμο μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ, δήλωσε στις Τομές στα Γεγονότα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, προσθέτοντας ότι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση χρειάζεται ψυχραιμία και αντικειμενική μελέτη των υπαλλακτικών προτάσεων.

    Οποιαδήποτε λύση προκύψει, ακόμα και με τη συμβολή της Ρωσίας, θα πρέπει να αφήνει ικανοποιημένη την ΕΕ, είπε ο κ. Βασιλείου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Μόσχα αντιλαμβάνεται τη θέση μας.

    Αν η Κύπρος πάψει να αποτελεί χρηματοπιστωτικό κέντρο, θα πάμε 100 χρονιά πίσω, σημείωσε ο πρώην Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε δε ότι η απόρριψη από τη Βουλή, του νομοσχεδίου για κούρεμα, εκφράζει την αγανάκτηση του κόσμου για την κατάσταση. «Όλοι θέλουν να βρεθεί μια λύση. Κανένας δεν είπε να πάμε πίσω στη λίρα ούτε να βγούμε από την ευρωζώνη. Έκδηλα όλοι θέλουν να βρεθεί μια νέα λύση».

    Η απόρριψη από τη βουλή αποτελεί έκφραση της αγωνιάς και ανησυχίας του κόσμου και της προσπάθειας να βγούμε μια λύση, είπε ο Γ. Βασιλείου, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε πολύ χρόνο».

    Ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την ελπίδα ότι το «κούρεμα» θα ονομαστεί «εθελοντική εισφορά με κάποιο αντιστάθμισμα». Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε ο κ. Βασιλείου, θα διατηρήσουμε όση αξιοπιστία μας απέμεινε.

    Υπάρχει και μια παρεξήγηση γύρω από το θέμα της Κύπρου, επειδή υπήρξαν οι γνωστές αντιδράσεις στα διεθνή μέσα οι οποίες δεν είχαν σχέση τόσο με την Κύπρο αλλά με την απόφαση διότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να ληφθεί για οποιαδήποτε χώρα.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/36186
    20/3/13

    ReplyDelete
  8. O Schaeuble "καρφώνει" την Κύπρο.....

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble, σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε στο γερμανικό κοινοβούλιο, ουσιαστικά αδειάζει την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς, με ημερομηνία 23ης Νοεμβρίου 2012, εμφανίζεται μεταξύ άλλων συμφωνία για κούρεμα των καταθέσεων, μεταδίδει το i-efimerida.

    Οπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου στο ΣΚΑΙ σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται ο κ. Schaeuble η τότε κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια είχε συμφωνήσει αρχικά στο ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο θα συρρικνωθεί σταδιακά έως το 2018.

    Παράλληλα, όμως σε μια συγκεκριμένη διάταξη του εγγράφου αυτού γίνεται σαφές ότι μέτοχοι, ομολογιούχοι αλλά και καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες, Κύπριοι αλλά και ξένοι θα συνεισφέρουν εφάπαξ στη σωτηρία της οικονομίας του νησιού.

    Στο έγγραφο πάντως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις ποσοστών.


    Πηγή:www.capital.gr
    http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1755679
    20/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βόμβα Σόιμπε: Συμφωνήθηκε με Χριστόφια το κούρεμα.....Ο τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τοποθετήθηκε επί του ζητήματος και διέψευσε κατηγορηματικά ότι τέθηκε σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων τέτοιο θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας......
      http://www.sigmalive.com/news/politics/36196
      20/3/13

      Delete
  9. 4,5 milliards d'euros envolés avant le blocage des comptes ?......

    Quelque 4,5 milliards d'euros se seraient envolés des comptes bancaires de Chypre, lors de la semaine qui a précédé l'annonce d'une taxation des dépôts bancaires, de la fermeture des banques et du gel de certaines transactions. Interrogé par le Journal du siècle, Maronos Sizopoulos du parti social-démocrate EDEK, estime que des "enquêtes doivent être menées, et des noms doivent être publiés, ceux de tous ces hommes d'affaires, politiciens et proches des politiciens, qui, les jours dernières, ont fait des retraits importants et peut-être transféré de l'argent à l'étranger".

    http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php
    20/3/13

    ReplyDelete
  10. Συζήτηση σεναρίων και υπαλλακτικές λύσεις....Δραματικές εξελίξεις στο Προεδρικό Μέγαρο....

    Λεωκωσία: Αύριο στις 09:30 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων πρόταση για άρση του αδιεξόδου. Πληροφορίες κάνουν λόγο για κούρεμα καταθέσεων σε μια πιο ήπια μορφή σε συνδυασμό με κάποια "καλή" είδηση από τη Μόσχα, όπου βρίσκεται ο Υπουργός Οικονομικών για διαπραγματεύσεις.

    Στο προεδρικό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας οι συσκέψεις έδιναν και έπαιρναν.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν βρέθηκε στο Προεδρικό γύρω στις 07:00 το βράδυ και αποχώρησε δύο ώρες αργότερα.

    Από το Προεδρικό αναχώρησαν νωρίτερα οι Υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας, Παιδείας και Υγείας. Στο μεταξύ, ζητήθηκε από τα ΜΜΕ, διεθνή και κυπριακά, να αποχωρήσουν από το χώρο του Προεδρικού, γεγονός που δεν γίνεται αποδεκτό από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι και παρέμειναν εκεί.

    Προηγήθηκε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο μετά την απόρριψη από τη Βουλή του νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρία έγινε επεξεργασία δύο νομοσχεδίων, που έχουν σχέση με το σχέδιο Β΄ της Λευκωσίας, ενώ στη συνέχεια θα ζητηθεί γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αύριο στις 9.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο, υπο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

    Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρία δεν αναμένεται να γίνουν δηλώσεις.

    Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονται πολλά τηλεοπτικά συνεργεία ξένων ΜΜΕ, τα οποία παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σωκράτης Σωκράτους, δεν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής, παρά τα περί του αντιθέτου σενάρια.

    Σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους ο λόγος που δεν συγκαλείται η Ολομέλεια είναι ότι δεν διαβιβάστηκαν στη Βουλή νομοσχέδια για να καταστεί δυνατή η εξέτασή τους.

    Σημειώνεται ότι στις διαβουλεύσεις η Τρόικα επισημαίνει συνεχώς ότι το σχεδιο του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων βρίσκεται στο τραπέζι.
    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/137627/dramatikes-exelixeis-sto-proedriko-megaro#sthash.O1JOETfU.dpuf
    Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 10:01 μμ

    ReplyDelete
  11. Χρειαζόμαστε το ΟΚ της ΕΚΤ για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.....

    Η απόφαση για κλείσιμο των τραπεζών για περισσότερες των δύο ημερών έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις όχι μόνον στους καταναλωτές αλλά και στο ίδιο το κράτος. Φυσικά πιθανό άνοιγμα τους ενέχει πολλαπλούς κινδύνους με τον μεγαλύτερο την άμεση κατάρρευση τους γιαυτό και κρίθηκε αναγκαίο να παραμείνουν υπό καθεστώς τραπεζικής αργίας. Υπάρχουν όμως και άλλοι κίνδυνοι, πέραν της κατάρρευσης, που αφορούν στη λειτουργία του κράτους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μας για να μπορέσει η κυβέρνηση να αποσύρει χρήματα σε περίοδο τραπεζικής αργίας, πρέπει οι ανάγκες της να έχουν σχέση με αγορά ειδών πρώτης ανάγκης ή αγορά ζωτικής σημασίας υπηρεσιών. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η αγορά καυσίμων για τις ανάγκες της Αρχής Ηλεκτρισμού, των Κυπριακών Αερογραμμών και άλλων οργανισμών κοινής ωφελείας, η αγορά φαρμάκων τροφίμων κλπ.


    Αν λοιπόν η κυβέρνηση χρειασθεί ρευστότητα για τις ανάγκες αυτές τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στην Κεντρική Τράπεζα η οποία είναι αρμόδια να της δώσει την άδεια. Επειδή όμως η Κεντρική είναι υπόλογος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα πρέπει να απευθυνθεί σ΄αυτήν για την εξασφάλιση συγκατάθεσης. Όλα λοιπόν εξαρτώνται από το ΟΚ της ΕΚΤ.


    Πέραν των πιο πάνω η κυβέρνηση έχει αύριο κιόλας να καταβάλει τους μισθούς στο ωρομίσθιο προσωπικό του δημοσίου το οποίο πληρώνεται είτε εβδομαδιαίως είτε ανά δεκαπενθήμερο. Όπως όλα δείχνουν φαίνεται πως θα υπάρξει δυσκολία για τις πληρωμές αυτές δεδομένου ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και μεθαύριο Παρασκευή.


    Αν δε η τραπεζική αργία παραταθεί, όπως όλα δείχνουν μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, τότε ίσως υπάρξει δυσκολία και για την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων γενικότερα, μια και οι επιταγές ετοιμάζονται μερικές μέρες πριν το τέλος του μήνα. Πρόβλημα φυσικά δεν είναι μόνον η τραπεζική αργία αλλά γενικότερα η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο.

    Οι διαβεβαιώσεις του τέως υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή ότι χρήματα υπάρχουν για κάλυψη των αναγκών του κράτους μέχρι και το τέλος Απριλίου, φαίνεται πως δεν αφορούσαν τις καθημερινές ανάγκες αλλά τις αναχρηματοδοτήσεις, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

    http://www.sigmalive.com/news/local/36197
    20/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Идея заблокировать деятельность всех банков на Кипре ставит, видимо, целью разрушить банковскую систему острова, уверен Медведев....

      ГОРКИ, 20 марта. /Корр.ИТАР-ТАСС Вероника Романенкова/. Премьер-министр России Дмитрий Медведев прогнозирует, что предложенное решение по урегулированию долговой проблемы на Кипре может стать пусковым крючком для серии новых кризисов, приведет к большим убыткам, а также может поставить вопрос о расторжении российско-кипрского договора об избежании двойного налогообложения.

      "Вне всякого сомнения эта ситуация /с долговой проблемой Кипра/ сейчас волнует всех в Евросоюзе и может быть спусковым крючком для начала новой серии локальных финансовых кризисов", - сказал глава российского правительства в интервью европейским изданиям.

      Медведев подчеркнул, что если не будет снят запрет на операционную деятельность банков, в том числе с российским участием, "это грозит очень большими убытками".

      По его мнению, последствий кипрского кризиса может быть множество. Говоря об одном из них, Медведев напомнил о существовании российско-кипрского договора об избежании двойного налогообложения. "Не знаю, нужен ли нам такой договор в этом случае? Может встать вопрос о расторжении этого договора, его денонсации", - предупредил глава кабинета.

      "Мы сами за то, чтобы наводить порядок в финансовой сфере, чтобы проводить мероприятия по оздоровлению банков, чтобы была более прозрачная информация о владельцах счетов о бенифициарах. Все это нормально, но это не должно приводить к обрушению банковской системы", - уверен Медведев. Он полагает, что банковская система Кипра сейчас "находится в очень сложном положении, она по сути остановлена, не говоря о том, что финансовая ситуация этого члена Евросоюза преддефолтная".

      "Поэтому, как нам представляется, подобные переговоры и решения нужно было обсуждать с разными заинтересованными сторонами, а не скрываться за формулировкой, что Кипру негоже обсуждать это с кем-либо другим", - сказал председатель правительства. "Тогда пусть все решения и принимают только в рамках ЕС, но я не уверен, что это хорошо", - подчеркнул Медведев.

      Он также сравнил предложение по изъятию части средств с банковских счетов с конфискацией имущества советской властью. "Мера, которая предложена, носит явно экспроприаторский, конфискационный характер, абсолютно беспрецедентна по природе", - заявил Медведев. "Я ее не могу ни с чем сравнить, кроме отдельных решений, которые предпринимала в определенный период советская власть, которая не особенно церемонилась с накоплениями населения", - заявил он.

      При этом председатель правительства подчеркнул, что сейчас "мы живем в ХХ1 веке, в условиях глобальной рыночной экономики, и все настаиваем на том, что должно соблюдаться право собственности и основные положения, касающиеся банковского регулирования".

      Медведев выразил удивление запретом на банковскую деятельность на Кипре и предвидит от этого решения большие убытки. "Удивительно то, что наряду с идеей произвести изъятие /части денег со счетов/, по сути, была заблокирована деятельность всех банков на Кипре, включая самые крупные и банки с российским участием, которые абсолютно нормальные и здоровые, у которых нет проблем с балансом, нет проблем с налогами", - сказал глава российского правительства в интервью европейским изданиям. Он отметил, что все эти банки "не могут ничего делать, остановлена операционная деятельность". "Там совершается огромное количество операций, сделок, все эти сделки абсолютно находятся под контролем властей", - напомнил Медведев......http://www.itar-tass.com/c521/682016.html
      20/3/13

      Delete
  12. Παρακολουθεί την κρίση στην Κύπρο η FED....«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε μεγάλο κίνδυνο για το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ ή την οικονομία των ΗΠΑ».....

    Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε την Τετάρτη ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ παρακολουθεί την κρίση στην Κύπρο, αλλά προς το παρόν δεν βλέπει να υπάρχει κίνδυνος για τις ΗΠΑ.

    «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε μεγάλο κίνδυνο για το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ ή την οικονομία των ΗΠΑ», από την Κύπρο, ανέφερε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και δυσκολίες» για την Κύπρο, είπε, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για κούρεμα καταθέσεων από την κυπριακή Βουλή ως μέρος του πακέτου διάσωσης που προτάθηκε από το Eurogroup.

    Ωστόσο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Φεντ, «δεν νομίζω ότι οι επιπτώσεις ήταν τεράστιες» για τις αγορές στο σύνολό τους, δίνοντας το παράδειγμα της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών την Τετάρτη.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127016
    20/3/13

    ReplyDelete
  13. Δώστε ότι μπορείτε για να σωθούν οι καταθέσεις...Συστήνεται ειδικό ταμείο συνεισφοράς ώστε να μαζευτεί μέρος των 5,8 δις ευρώ που απαιτεί η τρόικα δίχως να θιγούν οι καταθέσεις κάτων των 100.000 ευρώ....

    Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλει η κυπριακή ηγεσία για να διαμορφώσει μια εναλλακτική πρόταση που θα περιορίσει τουλάχιστον την επιβολή του τέλους στις καταθέσεις που αποφάσισε το Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου στο οποίο θα κληθούν όλοι οι Κύπριοι να συνεισφέρουν, προκειμένου να συγκεντρωθεί ένας μέρος τουλάχιστον από τα 5,8 δις ευρώ, που προβλεπόταν ότι θα ήταν η συνεισφορά των καταθετών, στο σχέδιο διάσωσης. Οι εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου δεν είναι ωστόσο ιδιαίτερα αισιόδοξες. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί προβλέπεται ότι θα προέρχεται από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.


    Υπολογίζεται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί, με αυτό τον τρόπο ένα ποσό γύρω στα 3 δίς. Αναγκαστικά ,φαίνεται ότι το υπόλοιπο ποσό, στο οποίο απαιτούν οι ευρωπαίοι δανειστές θα προέλθει από τη φορολογία των καταθέσεων, καθώς οι προσπάθειες για ρωσική βοήθεια μέχρι στιγμής δεν αποδίδουν. Πρόθεση της κυπριακής ηγεσίας είναι αυτή τη φορά οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ να μην θιχτούν. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η τρόικα στις μέχρι τώρα επαφές , δεν έχει δώσει την τελική έγκριση της για το σχέδιο δημιουργίας του ειδικού ταμείου. Ελπίζεται ωστόσο ότι τελικά το θέμα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο.

    Από την άλλη πλευρά οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δεν φαίνεται να καρποφορούν. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ.Μενβέντεφ, ότι η κρίση στην Κύπρο δεν πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αξίζει να υπογραμμιστεί επίσης ότι η ρωσική πλευρά δεν έχει συμφωνήσει ακόμα στην παράταση εξόφλησης και στη μείωση του επιτοκίου του προηγούμενου δανείου των 2,5 δίς , όπως ζητά η Κύπρος. Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται πάντως καθοριστικά για την επίτευξη συμφωνίας,καθώς όλες οι πλευρές επιμένουν ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές και πέρα από την ερχόμενη Τρίτη.

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=503683
    20/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chypre : le président présentera jeudi un plan B.....

      Le président chypriote présentera ce jeudi un "plan B" aux partis politiques, selon les médias publics locaux.

      http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php
      20/3/13

      Delete
    2. Κλειστές οι τράπεζες ως της 26 Μαρτίου....Κύπρος: Υπουργικό υπό την απειλή της χρεωκοπίας.....Εναλλακτικό σχέδιο εξετάζει κυβέρνηση....

      Την Πέμπτη το πρωί θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις στην Κύπρο για την τελική συμφωνία με την τρόικα για υπογραφή δανειακής σύμβασης καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων πρόταση για άρση του αδιεξόδου. Το υπουργικό συμβούλιο δεν ολοκλήρωσε την Τετάρτη το βράδυ τη διαδικασία έγκρισης νομοσχεδίων που εξετάζει η κυπριακή κυβέρνηση. Οι δραματικές εξελίξεις έχουν καταστήσει ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

      Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυπριακή κυβέρνηση, μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες εξετάζει τρόπους να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα από εσωτερικό δανεισμό.

      Το σχέδιο που φαίνεται να εξετάζεται περιλαμβάνει κρατικοποίηση των ταμείων πρόνοιας και συντάξεων των υπαλλήλων στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, την έκδοση ομολόγων που θα είναι συνδεδεμένα με τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου και ένα μερικό κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε ποσοστό 7,5 με 8%.

      Το σχέδιο αυτό πάντως φαίνεται να μην αποδέχεται η τρόικα που ζητά συγκεκριμένες εγγυήσεις καθώς εκτιμά ότι ίσως να μην μπορέσουν να συγκεντρωθούν τα ποσά που υπολογίζονται.

      Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να ξεκαθάρισε στους αρχηγούς των κομμάτων ότι αν δεν βρεθεί σύντομα λύση η Κύπρος μπαίνει σε περιπέτειες με απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

      Οι τράπεζες θα ανοίξουν πάλι στις 26 Μαρτίου και προκειμένου να αποτρέψει τη μαζική εκροή κεφαλαίων, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε και νομοσχέδιο για την ρύθμιση της μεταφοράς κεφαλαίων.

      Στο μεταξύ οι επαφές του υπουργού οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα, δεν εξελίσσονται ευνοϊκά. Οι Ρώσοι ζητούν ως αντάλλαγμα για πιθανή δανειοδότηση της Κύπρου την παραχώρηση ναυτικής βάσης, τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στον τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου που θα δημιουργηθεί και το πάγωμα της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

      http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=351912
      20/3/13

      Delete
    3. Τελεσίδικη λύση στη διάσωση της Κύπρου αναμένει η Κυβέρνηση αύριο....όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αφού όλοι μιλούν για πατριωτισμό και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του...

      Η λύση για τη διάσωση της Κύπρου πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέχρι αύριο, δεν μας παίρνει άλλος χρόνος και όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, φέρεται να δήλωνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποχωρώντας στις 10 απόψε από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις πρώτα με το Υπουργικό του Συμβούλιο και αργότερα με τους στενούς του συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν.
      Νωρίτερα, πέντε λεπτά προηγουμένως, αναχώρησαν από το Προεδρικό, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Στο Προεδρικό για διεκπεραίωση περαιτέρω εργασίας έμειναν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Παναγιώτης Αντωνίου.

      Η αυριανή ημέρα προδιαγράφεται να είναι μακρά και γεμάτη από διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει ενώπιον των πολιτικών αρχηγών, που θα συνέλθουν αύριο στις 9.30 το πρωί στε προγραμματισμένη συνάντηση στο Προεδρικό, πρόταση η οποία αναμένεται ότι θα τεθεί αργότερα το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.
      Η πρόταση αυτή, σύμφωνα πάντα με Κυβερνητικές πηγές, αφορά τη δημιουργία ενός διαρθρωτικού επενδυτικού ταμείου με την ενίσχυση διαφόρων Ταμείων Προνοίας, ακινήτων, κ.λπ. με στόχο να εξασφαλιστεί ένα ψηλό επίπεδο ποσού, το οποίο να στηριχθεί με ένα επιπρόσθετο ποσό από τους Ευρωπαίους δανειστές. Το ταμείο αυτό, θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου.

      Η πρόταση αυτή φαίνεται να έτυχε νομικής και τεχνοκρατικής μελέτης, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και τις πρωινές ώρες αύριο. Κύκλοι του Προεδρικού ανέφεραν ότι "το βασικό είναι αυτό το ταμείο να μην επιβαρύνει την Κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα".
      Η τρόικα φαίνεται να είναι ανένδοτη όσον αφορά το κούρεμα στο επίπεδο των 100 χιλ. ευρώ, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν έστω και σε ένα "συμβολικό" κούρεμα στις καταθέσεις των Ρώσων καταθετών. Κρίσιμη είναι η κατάσταση με τη Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία η κατάσταση πλέον δεν διασώζεται, ενώ αναπνοές ζωής προσπαθούν να δοθούν για να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου.

      Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, φαίνεται αισιόδοξος ότι αύριο "όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αφού όλοι μιλούν για πατριωτισμό και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του μπροστά στις κρίσιμες στιγμές που περνά η Κύπρος".
      Οι ίδιες πηγές μας ανέφεραν ότι η Ρωσία πλέον ενδιαφέρεται για τις καλές της σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο η κρίση στην Κύπρο να τις επηρεάσει με καθοιονδήποτε τρόπο.

      Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν απόψε ότι οι διαβουλεύσεις στη ρωσική πρωτεύουσα συνεχίζονται, με τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη να δίνουν τη δική τους μάχη.
      Οι δύο Υπουργοί, όπως μας αναφέρθηκε, έχουν και επαφές με την Γκαζπρομ για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών συνεργασίας.

      Ωστόσο, τονίστηκε ότι δεν πρέπει να αποδίδονται μεγάλες προσδοκίες για βοήθεια από την Ρωσία, αν και τίποτα στο παρόν στάδιο δεν αποκλείεται και όλα είναι ρευστά.

      http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127019
      20/3/13

      Delete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin