Thursday, March 21, 2013

Παρέμβαση: Η Τρ. Κύπρου μπορεί ακόμα να σωθεί ....Το διακύβευμα είναι τα επόμενα χρόνια. Η προοπτική που θα έχει μια ολόκληρη γενιά.

Πίσω από τους πανηγυρισμούς και το αίσθημα που επικράτησε από χτες, υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο ερώτημα: Είπαμε όχι σε ένα μέτρο που ήταν οικονομοτεχνικά ασόβαρο αλλά και άδικο. Τώρα, όμως, τί κάνουμε;

Αρχικά, δόθηκε η ελπίδα πως θα βρίσκαμε τα κεφάλαια από τη Ρωσία, πράμα δύσκολο από τη μιά, και από την άλλη άσχετο. Κι αυτό, διότι το βασικό ζήτημα δεν είναι τόσο τα 5.8 δις. που αν είμαστε πολύ τυχεροί μπορεί και να τα βρούμε. Το πρόβλημα είναι η ταμειακή ροή και η ρευστότητα των τραπεζών, που δεν μπορεί να σωθεί πλέον χωρίς ELA.


Στόχος, μετά την τελική διάλυση της Λαϊκής, η οποία δεν δείχνει πλέον να βρίσκεται σε θέση να διασωθεί, πρέπει να είναι η αποφυγή της ίδιας μοίρας και για την Τράπεζα Κύπρου.

Και, για να είμαστε ξεκάθαροι, το διακύβευμα δεν είναι, ούτε οι τραπεζίτες, ούτε ακόμα και οι καταθέσεις μας, που με δυσκολία αποταμιεύτηκαν, πολλές φορές μέσα από πολλά χρόνια. Το μεγαλύτερο ζήτημα δεν είναι καν πώς να σώσουμε την παρτίδα για το 2012 και να αποφύγουμε μια ύφεση που να φτάνει σε διψήφια επίπεδα, ή πώς να σώσουμε την ανεργία για φέτος, που πλέον δεν μπορεί παρά να καταστεί αστρονομική.

Το διακύβευμα είναι τα επόμενα χρόνια. Η προοπτική που θα έχει μια ολόκληρη γενιά, αλλά και η προοπτική ακόμα και της επόμενης. Πλέον, η Κύπρος δεν είναι, από τα χαράματα του Σαββάτου, χρηματοπιστωτικό κέντρο. Αυτό μας το έκανε το ΔΝΤ και η Γερμανία, στους οποίους κάτι χρωστούμε και δεν θα το ξεχάσουμε. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, όμως, πως η Λαϊκή ήταν τελειωμένη εδώ και καιρό, αλλά οι προειδοποιήσεις αντιμετωπίστηκαν με μένος και διαψεύσεις.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, από την επόμενη ημέρα η σκέψη στρέφεται στο πώς να εξέλθουμε από το χάλι αυτό και πώς να βρεθούμε σε μια κατάσταση που να επιτρέπει στην Κύπρο να ορθοποδήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Για να γίνει αυτό, αλλά και για να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζημιά στους κύπριους, θα πρέπει να γίνει κάποιο κούρεμα. Δεν υπάρχει λογική πλέον να σκεφτόμαστε πώς να σώσουμε τις ξένες καταθέσεις, που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Κύπρο: Αυτή είναι η μοίρα όλων των οικονομιών που στηρίζονται σε ξένες καταθέσεις, κι αυτό ήταν ανέκαθεν γνωστό.

Πολλοί θεωρούν πως δεν είναι «παριωτικό» να δεχτούμε κούρεμα. Και, πράγματι, σε αντίθεση με τις άλλες πρόνοιες του Μνημονίου, αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη Κύπρο. Ωστόσο, την ίδια ώρα είναι σαφές πως η Κύπρος πρέπει να ψάξει και λύσεις για την επόμενή της ημέρα, αφού οι «εταίροι» μας, μας άφησαν μόνους.

Προτιμώ να είμαι περήφανος για μια Κύπρο υγιή, που προσφέρει αξιοπρεπή ζωή στους πολίτες της, που σέβεται τον εαυτό της και που είναι δυνατή, παρά να χαίρομαι για την διάλυση της επόμενης γενιάς επειδή αυτή έγινε με ένα «όχι». Αν θέλουμε να τους εκδικηθούμε –και θέλουμε- ας κάνουμε τη ισχυρή, δυνατή. Να δείξουμε –κουφάλες- πως δεν πεθαίνουμε έτσι εύκολα και πως ξέρουμε πώς να ξεπερνούμε τέτοιες δυσκολίες.

Δεν θα είναι εύκολο, αλλά ξέρουμε να πεισμώνουμε, και ξέρουμε πώς να νικούμε. Σε αυτή την προσπάθεια, όμως –και χωρίς ποτέ να ξεχνάμε σε τί νόμισμα χρωστάμε στον καθένα από τους εταίρους μας- πρέπει να προχωρήσει κάποια φόρμουλα κουρέματος, μακριά από την ανευθυνότητα που είδαμε την περασμένη Τρίτη το βράδυ στη Βουλή.

Πάνω από όλα, η καταψήφιση του νομοσχεδίου ήταν μια απόλυτη ανευθυνότητα διότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να πάει για ψήφιση εκείνο το βράδυ το νομοσχέδιο, ιδίως από την ώρα που δεν υπήρχε ακόμα ένδειξη για το τί θα προκύψει από τη Ρωσία.

Η δε Ελλάδα, για άλλη μια φορά μας εγκατέλειψε την πιο δύσκολή μας ώρα, και μάλιστα για άλλη μια φορά η πιο δύσκολή μας ώρα είχε τις ρίζες της στα λάθη της Αθήνας, από την οποία άρχισε το κακό.

Σήμερα, μια απόφαση για κούρεμα θα μειώσει το πλήγμα των Κύπριων καταθετών, ιδίως αν το κούρεμα γίνει άνω των 100.000 ευρώ. Θα γλιτώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και τεράστιο κοινωνικό κόστος. Και, πάνω από όλα, θα αφήσει ανοικτό τον δρόμο για μια πολύ γλυκιά εκδίκηση, περιμένοντας την ώρα που οι κάποιοι-κάποιοι θα βρεθούν σε ανάγκη και θα είμαστε εμείς οι αδιάφοροι.

ΥΓ. Απορία, απλή: Τους πολιτικούς που μιλούν για επιστροφή στη λίρα, τους ρώτησε κανείς πόσα έχουν στην Ελβετία; Τέτοιος πατριωτισμός αποτελεί ξεφτίλα.

.kathimerini.com.cy
21/3/13

--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

18 comments:

  1. Διαψεύδουν τα σενάρια κλεισίματος της Λαϊκής, πηγές της Τράπεζας.....

    Εγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας, διέψευσε φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας.

    Επίσης, η ίδια πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

    http://www.onlycy.com/308034
    21/3/13

    ReplyDelete
  2. Εκτεθειμένες κατά 5,9 δισ. ευρώ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα οι γερμανικές τράπεζες....Πιέζουν υπέρ της λήψης επώδυνων μέτρων....

    Εκτεθειμένες κατά 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι οι γερμανικές τράπεζες σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel. Για να σώσουν τα κεφάλαιά τους, οι Γερμανοί, ακριβώς όπως συνέβη και με την περίπτωση της Ελλάδας, πιέζουν υπέρ της λήψης επώδυνων μέτρων.

    Όπως σημειώνεται στην εφημερίδα Τα Νέα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στο δημοσίευμα και προέρχονται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), υπερχρεωμένοι στις γερμανικές τράπεζες, εκτός από το κυπριακό κράτος, είναι επιχειρήσεις και ιδιώτες του νησιού.

    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=503727
    21/3/13

    ReplyDelete
  3. Να αφήσει τις κυπριακές τράπεζες να χρεοκοπήσουν, είναι διατεθειμένη η Γερμανία.....

    Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να τηρήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και είναι έτοιμη να αφήσει τις κυπριακές τράπεζες να αντιμετωπίσουν και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, αν η χώρα δεν συνεισφέρει σε ένα νέο πακέτο βοήθειας, υποστηρίζει στη σημερινή έκδοσή της η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt».

    «Αν η Κύπρος δεν δώσει την απαραίτητη συνεισφορά στο πακέτο διάσωσης, δεν θα υπάρξει καμιά βοήθεια», τονίζεται στο δημοσίευμα.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, η Γερμανία πιστεύει ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε ακόμη να βοηθήσει την κυπριακή κυβέρνηση να αποφύγει την χρεοκοπία και επομένως να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ. «Δεν είναι το επιθυμητό σενάριο, αλλά η απόφαση εξαρτάται από την Κύπρο», επισημαίνεται και τονίζεται ότι μετά την απόρριψη του σχεδίου του Eurogroup, υπάρχουν φόβοι ότι, αν το Βερολίνο χαλαρώσει τους όρους διάσωσης και άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα χαλάρωναν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες.

    Τη σκληρή γραμμή επιβεβαιώνει, με δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδηνοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη προσέφερε στην Κύπρο ένα «πραγματικά αποδεκτό» πακέτο σωτηρίας και τονίζει ότι «μετά την απόρριψή του από την Βουλή, η μπάλα είναι στο γήπεδο της Κύπρου». Αναφέρει, μάλιστα, ότι δεν γίνεται οι Κύπριοι να θέλουν να υποβληθούν σε θυσίες μόνο οι άλλες χώρες, αλλά να μην θέλουν να συμβάλουν οι ίδιοι στην λύση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει μόνοι τους. «Η Ελλάδα ήταν, σε αντίθεση προς την Κύπρο, διατεθειμένη να αναλάβει εντελώς διαφορετικό φορτίο, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στον σωστό δρόμο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κάουντερ.

    http://www.tanea.gr/news/economy/article/5007700/na-afhsei-tis-kypriakes-trapezes-na-xreokophsoyn-einai-diatetheimenh-h-germania/
    21/3/13

    ReplyDelete
  4. Μεντβέντεφ: Μπλοκαρισμένοι λογαριασμοί ρωσικών κρατικών εταιρειών στην Κύπρο...Συνάντηση Μεντβέντεφ – Μπαρόζο σήμερα στη Μόσχα...

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για το γεγονός ότι οι λογαριασμοί πολλών ρωσικών κρατικών εταιρειών έχουν μπλοκαριστεί στην Κύπρο, την ίδια ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη χορήγηση επιπλέον ρωσικής οικονομικής βοήθειας. Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο που συναντάται σήμερα με το Ν.Μεντβέντεφ.

    "Μεγάλος αριθμός κρατικών μας οργανισμών λειτουργούν μέσω Κύπρου και αυτή τη στιγμή οι λογαριασμοί τους έχουν μπλοκαριστεί για ακατανόητους λόγους", υπογράμμισε ο Ν.Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.
    "Το από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα είναι προφανές. Πρόκειται για κρατικούς οργανισμούς. Για τον λόγο αυτό τηρούμε μια αποφασιστική στάση απέναντι στην Κύπρο και στη διευθέτηση του κυπριακού χρέους", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ανέφερε ακόμη πως η κυπριακή αντιπροσωπεία "διατύπωσε σειρά προτάσεων σχετικών με τα περιουσιακά στοιχεία που η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει" -ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής συνεχίζει σήμερα τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα για την επιμήκυνση του δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ που έχει πάρει η χώρα του από την Ρωσία. "Προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο", δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος προσέθεσε: "δεν αρνούμαστε να συζητήσουμε" την χορήγηση επιπλέον βοήθειας στην Κύπρο.

    "Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι θέμα της ΕΕ να διατυπώσει τις προτάσεις της. Όμως αυτό πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στην παγκόσμια οικονομική κρίση", κατέληξε ο Μεντβέντεφ.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας απείλησε με αναθεώρηση της θέσης του ευρώ στα ρωσικά αποθέματα , εάν η διευθέτηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο ζημιώσει τα ρωσικά συμφέροντα.
    Η προοπτική επιβολής έκτακτου τέλους από την ΕΕ στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελούν ρωσικά κεφάλαια "είναι λόγος για να επανεξετασθεί" το ευρώ, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

    "Αν αυτό είναι δυνατόν στην Κύπρο, γιατί δεν θα ήταν δυνατόν στην Ισπανία, στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες; Αύριο μπορεί και εκεί να κατασχέσουν τις καταθέσεις", είπε.

    "Ανάμεσα στο 41% και το 42% των αποθεμάτων είναι σε ευρώ και η (ευρωπαϊκή) πρόταση για την Κύπρο είναι όχι μόνο απρόβλεπτη, αλλά και ακατάλληλη...Ολα αυτά θα τα πω στον παλιό μου φίλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο", πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα στη Μόσχα.

    Από την πλευρά του ο Ζ.Μπαρόζο, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Κύπρο και τις επιπτώσεις που έχουν στους πολίτες και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση για το πρόβλημα όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με αντίστοιχα σημαντικά προβλήματα.

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=351981
    21/3/13

    ReplyDelete
  5. Медведев: Еврогруппа должна урегулировать кипрскую проблему вместе с Россией....

    Премьер-министр России Дмитрий Медведев считает, что дальнейшие шаги по урегулированию ситуации на Кипре должны предприниматься Еврогруппой не в одиночку, а с участием всех заинтересованных сторон, включая Россию.

    Выступая на конференции "Россия-ЕС: возможности партнерства", он назвал "абсолютно абсурдной" предложенную Европой схему урегулирования с учетом предпринимаемых международным сообществом усилий по укреплению взаимного доверия в финансовой сфере.

    "Ранее и МВФ, и другие международные организации неоднократно заявляли, что основная угроза сегодняшнему финансовому миропорядку заключается в отсутствии доверия. Соответствующие слова можно найти во всех заявлениях основных международных форумов", — напомнил глава правительства России.

    Именно из-за кризиса доверия перестала работать система финансового посредничества, представленная, в частности, вкладчиками и коммерческими организациями стран "двадцатки", подчеркнул Медведев. И участники "двадцатки" приложили очень много усилий, чтобы преодолеть этот кризис, напомнил он.

    "На этом фоне та схема, которая сейчас обсуждается по Кипру, выглядит абсолютно абсурдной. Мне кажется, что здесь есть повод задуматься всем", — заявил Медведев. Прямую трансляцию конференции ведет телеканал "Россия 24".

    Программа содействия Кипру была согласована 16 марта в Брюсселе. Она состоит из двух частей: средств международных кредиторов в размере 10 миллиардов евро и собственного пакета в 5,8 миллиарда евро, которые должно собрать правительство Кипра. Еврогруппа навязала условие, что эта сумма должна быть получена за счет налогообложения депозитов. После того, как парламент отверг этот план, встал вопрос об альтернативных путях наполнения собственного антикризисного пакета.

    http://www.vesti.ru/doc.html?id=1060947
    21/3/13

    ReplyDelete
  6. Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει την παροχή ρευστότητας προς τις κυπριακές μέχρι τη Δευτέρα.....

    Το συμβούλιο των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνήλθε σήμερα και αποφάσισε τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε.

    Μετά τη Δευτέρα, η παροχή ρευστότητας μέσω ELA δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εν λόγω τραπεζών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    http://www.onlycy.com/308087-
    21/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου: Αναμένω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει πρόγραμμα στήριξης....

      http://www.protothema.gr/article/?aid=265583
      21/3/13

      Delete
    2. Πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου «μέχρι την Δευτέρα».....

      Την εύρεση προγράμματου στήριξης της Κύπρου, μέχρι την Δευτέρα, αναμένει κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

      http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63800849
      21/3/13

      Delete
  7. EU’s Barroso open for Cyprus talks with Moscow....

    European Commission’s President José Manuel Barroso has said he was ready to hear Russia’s concerns over Eurogroup’s handling of the Cyprus bailout.

    He said the Eurogroup failed to inform Moscow on its decision regarding Cyprus because it was a compromise reached by its members during the meeting that concluded early on Saturday.

    Mr. Barroso said the European Commission would continue until a way was found out of the Cyprus crisis.

    Voice of Russia, Interfax
    http://english.ruvr.ru/2013_03_21/EU-s-Barroso-open-for-Cyprus-talks-with-Moscow/
    21/3/13

    ReplyDelete
  8. Σαρρής: Δεν υπάρχει εμπλοκή μόνο δουλειά που πρέπει να γίνει.....

    Η Κύπρος βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για επενδύσεις στις τράπεζές της και στους ενεργειακούς πόρους της, ώστε να μειώσει το χρέος της και ταυτόχρονα επιδιώκει την επιμήκυνση του υπάρχοντος ρωσικού δανείου, δήλωσε σήμερα στη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής.

    “Οι τράπεζες είναι ο τελικός στόχος σε οποιαδήποτε βοήθεια θα λάβουμε, άρα είτε θα πρόκειται για απευθείας βοήθεια προς τις τράπεζες ή για βοήθεια που θα λάβουμε μέσω άλλων τομέων και θα διοχετευθεί στις τράπεζες, διότι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η αναχρηματοδότηση των τραπεζών”, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Μιχάλης Σαρρής.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου δήλωσε ότι επιδιώκει την επιμήκυνση του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου του από το 4,5% στο 2,5%.

    “Δεν υπάρχει εμπλοκή σε θέματα, υπάρχει μόνο δουλειά που πρέπει να γίνει. Είναι κατανοητό ότι, εάν είναι να υπάρξει βοήθεια, θα πρέπει να συνδεθεί με κάποιες οικονομικές δραστηριότητες”, δήλωσε ο Μιχάλης Σαρρής.

    http://www.onlycy.com/308111-
    21/3/13

    ReplyDelete
  9. La BCE continue de mettre la pression sur Chypre........

    Au lendemain de la décision de son président, Mario Draghi, d'imposer un blocus monétaire à Chypre, la Banque centrale européenne a décidé de maintenir ses liquidités d'urgence pour le pays jusqu'à lundi. Passé ce délai, «cette assistance ne pourra être envisagée que si un programme est mis en place par le FMI et l'Union européenne pour assurer la liquidité des banques concernées».

    http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php
    21/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. La BCE met Chypre au pied du mur.....

      À Chypre, c’est la course contre la montre. Un « plan B » pour sortir le pays de la crise doit être présenté ce jeudi par le président chypriote, Nicos Anastasiades. La BCE a prévenu : lundi, elle arrêtera le financement d’urgence des banques de l’île. ....
      ......

      L’ultimatum de la BCE

      La BCE a décidé de maintenir la fourniture de liquidités d’urgence aux banques chypriotes jusqu’à lundi. Après cette date, ces liquidités d’urgence (ou programme ELA) « ne pourront être envisagées que si un programme UE/FMI est en place qui assure la solvabilité des banques concernées », a ajouté la BCE.

      Le président de l’Eurogroupe, Jeroen Dijsselbloem, a insisté ce jeudi matin sur la nécessité de « protéger l’intégrité de la zone euro ». La situation de l’île « est un risque systémique, comme l’ont prouvé ces derniers jours, et nous devons travailler à un programme qui mettra fin à ce risque », a déclaré M. Dijsselbloem devant le Parlement européen. Il a « fortement défendu la contribution » réclamée aux épargnants, tout en insistant sur la nécessité de trouver une solution « plus équitable » pour que les gros épargnants soient plus sollicités que les petits.

      http://www.lesoir.be/211879/article/economie/2013-03-21/bce-met-chypre-au-pied-du-mur
      21/3/13

      Delete
  10. Ουρές έξω από τα ATM των τραπεζών για αναλήψεις....Ανάστατη η αγορά με τα νέα σενάρια για κλείσιμο των τραπεζών.....

    Οι τελευταίες πληροφορίες που επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο του κουρέματος των καταθέσεων και κυρίως του κλεισίματος των κυπριακών τραπεζών εξαναγκάζει τους πολίτες να αναζητούν ρευστό στις αυτόματες ταμειακές των τραπεζών. Από το πρωί παρατηρείται κοσμοσυρροή στα υποκαταστήματα των τραπεζών που διαθέτουν ΑΤΜ και κυρίως σε αυτά της Λαϊκής Τράπεζας. Μικρότερες ουρές υπάρχουν στα ATM της Τράπεζας Κύπρου.

    Ο κόσμος είναι ανάστατος και επιλέγει να περιμένει μέχρι και μία ώρα για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στο αυτόματο μηχάνημα που θα του δώσει κάποια από τα χρήματά του για να νιώθει ασφαλής τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες. Η αγορά φαίνεται να επιστρέφει στις πληρωμές τοις μετρητοίς κάτι που ξεκίνησε από την Τρίτη στο χονδρικό εμπόριο και περνά σιγά-σιγά αλυσιδωτά στο λιανικό. Από χθες Τετάρτη πολλά από τα πρατήρια καυσίμων δεν δέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127065
    21/3/13

    ReplyDelete
  11. La gouvernance européenne pointée du doigt par la presse belge.....

    «La véritable menace qui plane sur le futur de l’Europe n’est pas monétaire. C’est son manque total de gouvernance», assène Beatrice Delvaux, éditorialiste au quotidien bruxellois Le Soir, stigmatisant le discrédit que le traitement de la crise chypriote jette sur les instance européennes. «Il n’y a que du beau monde dans cette incurie: Olli Rehn, vice-président de la Commission, chargé des affaires économiques et monétaires et autorisé à ce titre depuis des mois à faire la leçon à tout pays qui ne se comporte pas conformément aux règles établies ; l’Eurogroupe, soit 17 ministres des Finances – 17 ! –, dont le président qui en était à sa première réunion ; la BCE chargée de veiller à la stabilité et à la crédibilité du système monétaire», souligne Mme Delvaux…
    http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php
    21/3/13

    ReplyDelete
  12. CHYPRE. La BCE menace de couper les vivres à Nicosie.....

    Les autorités ont jusqu'à lundi pour adopter un "plan B". Faute de quoi, la Banque centrale européenne cessera d'alimenter en liquidités les banques du pays.

    La Banque centrale européenne (BCE) a posé ce jeudi 21 mars un ultimatum à Chypre dans les négociations pour un plan d'aide, menaçant de couper les vivres aux établissements bancaires de ce pays faute d'accord d'ici lundi.

    Réuni jeudi, le conseil des gouverneurs de l'institution monétaire de Francfort a décidé de maintenir la fourniture de liquidités d'urgence aux banques chypriotes jusqu'à lundi.

    Mais après cette date, ces liquidités d'urgence (ou programme ELA) "ne pourront être envisagées que si un programme UE/FMI est en place qui assure la solvabilité des banques concernées", a averti la BCE. Or, certaines banques chypriotes sont totalement dépendantes de ce programme, faute de disposer des garanties nécessaires (collatéraux) pour prétendre au refinancement régulier de la BCE. C'est la banque centrale nationale du pays concerné qui attribue ces liquidités, avec l'aval de la BCE......http://tempsreel.nouvelobs.com/monde/20130321.OBS2557/chypre-le-sauvetage-du-pays-suspendu-a-un-plan-b.html?xtor=RSS-17
    21/3/13

    ReplyDelete
  13. Cyprus crisis: Government to create 'solidarity fund' after ECB issues Monday ultimatum....

    Worried officials discussed Cyprus leaving the euro - Reuters

    Eurozone officials are increasingly alarmed about the situation in Cyprus, according to the notes of a conference call seen by Reuters.

    During the call, which took place last night, officials admitted they were "in a mess" as they discussed whether capital controls (limits on bank withdrawals and cash movements) could protect the country.

    Cyprus didn't attend the call - another worrying sign - as other officials talked about the risk of the country quitting the eurozone.

    Reuters reports:

    In detailed notes of the call seen by Reuters, one official described emotions as running "very high", making it difficult to come up with rational solutions, and referred to "open talk in regards of (Cyprus) leaving the euro zone".

    The call was among members of the Eurogroup Working Group, which consists of deputy finance ministers or senior treasury officials from the 17 euro zone countries as well as representatives from the European Central Bank and the European Commission. The group is chaired by Austria's Thomas Wieser.

    Cyprus decided not to take part in the call, a decision that several participants described as troubling and reflecting the wider confusion surrounding the island's predicament.

    "The (Cypriot) parliament is obviously too emotional and will not decide on anything, if Cyprus does not even feel that they can attend the call it is a big problem for us," the French representative said, according to the notes seen by Reuters. "We have never seen this.".....

    http://www.guardian.co.uk/business/2013/mar/21/eurozone-crisis-cyprus-bailout-plan-b
    21/3/13

    ReplyDelete
  14. Δηλώσεις από τη Μόσχα....Σαρρής: Η Ρωσία δεν μπορεί να μας βοηθήσει με δάνειο....

    «Η Ρωσία δεν μπορεί να μας βοηθήσει με δάνειο γιατί θα αυξανόταν το δημόσιο χρέος. Έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας και εξετάζουμε διάφορα πράγματα, αλλά δεν ξέρουμε που θα καταλήξουν. Μπορούν να πουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, ή ότι υπάρχουν πιθανότητες βοήθεια». Αυτή τη δήλωση έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος παραμένει στη Μόσχα.

    Ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι «υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, αν και το κλίμα επηρεάστηκε από την απόφαση για κούρεμα. Πολλοί ρώσοι επιχειρηματίες ένιωσαν ότι προδόθηκαν».

    Επιτέθηκε δε στην Ε.Ε χαρακτηρίζοντας την «υποκριτική», επειδή «αντιδρά για την προσπάθεια εξεύρεσης βοήθειας από την Ρωσία όταν οι εταίροι μας, δεν βοηθούν. Ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα των επαφών με τους ρώσους θα είναι θετικό και θα καλύψει μέρος των αναγκών μας για να χρειαστεί η εξεύρεση μικρότερου ποσού από αυτό που αναζητούμε. Ο χρόνος πιέζει αλλά πρέπει να καταλήξουμε σήμερα».

    Πάντως οι εξελίξεις λαμβάνουν αιφνίδια τροπή με την πρόθεση της Ρωσίας να συμμετάσχει στη λύση – πακέτο για την Κύπρο, μετά την επίσημη δήλωση Μεντβέντεφ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ότι “το Eurogroup θα πρέπει να συμπεριλάβει τη Ρωσία σε μια λύση – πακέτο για την Κύπρο”. Κατά τον τρόπο αυτόν η ρωσική πλευρά πραγματοποιεί μια επίσημη παρέμβαση και δηλώνει την πρόθεσή της να συμμετάσχει θεσμικά σε μια λύση, δείχνοντας ότι και είναι διατεθειμένη να βοηθήσει, αλλά και ότι το ζήτημα της Κύπρου την αφορά.
    Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr
    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=265623
    21/3/13

    ReplyDelete
  15. Δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης.....

    Ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης προς διάσωση της κυπριακής οικονομίας λήφθηκε σε σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Στόχος, τόνισε, είναι να σώσουμε την κυπριακή οικονομία. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί η λύση, αλλά επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και η ύφεση θα συνεχιστεί. Απέκλεισε το κλείσιμο τραπεζών, λέγοντας ότι προσπαθούμε να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ρωσικής βοήθειας είπε ότι «οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», συγχρόνως όμως τόνισε ότι «επιθυμία όλων είναι η Κύπρος να παραμείνει στο ευρώ, έστω κι αν υπάρχει βοήθεια».

    Ο κ. Αβέρωφ απέφυγε να σχολίασει δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ ότι δεν συζητήθηκε θέμα «κουρέματος» καταθέσεων.

    http://www.onlycy.com/308177-
    21/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin