Thursday, March 14, 2013

Λευκός καπνός από το Βατικανό, γκρίζος από το Μαξίμου

Σοφία Βούλτεψη
Πολιτική λύση θα επιδιώξει ο κ. Σαμαράς.
Μόνο από την Καπέλα Σιστίνα βγήκε χθες λευκός καπνός, μετά την εκλογή του νέου Ποντίφικα, του καρδινάλιου Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο από την Αργεντινή, που έγινε ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α'.

Από το Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του πρωθυπουργού με την τρόικα, ο καπνός που βγήκε ήταν… γκρίζος, με τους εκπροσώπους των δανειστών να αποχωρούν προς το παρόν, προκειμένου να έλθουν στο τέλος του μήνα για την τελική αξιολόγηση.



Από την πλευρά του, ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, περιορίστηκε να πει πως υπήρξε σημαντική πρόοδος σε όλα τα θέματα.

«Είμαστε πολύ κοντά σε όλα τα θέματα», τόνισε προσθέτοντας πως όλα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά θα κλείσουν όλα μαζί ως πακέτο, όταν η αποστολή επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής τις επόμενες ημέρες.

Όπως αποδείχθηκε, τα αγκάθια της διαφωνίας (κυρίως όσον αφορά στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων) ήταν πολύ βαθιά και έτσι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς τελική συμφωνία – γεγονός που έχει και την θετική του πλευρά, καθώς τα θέματα παραμένουν ανοιχτά, η διαφωνία είναι υπαρκτή και ο κ. Σαμαράς μπορεί πλέον να επιδιώξει άλλη μια πολιτική πρωτοβουλία σε υψηλότατο επίπεδο κατά την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου ή στο περιθώριο αυτής.

Χθες, ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση διάρκειας 2,5 ωρών με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη και του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αυτή, ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και τα περί παράτασης των σχετικών προθεσμιών, ότι οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Χθες το απόγευμα προηγήθηκε και ολιγόλεπτη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

Ο κ. Μανιτάκης παρέδωσε στον κ. Σαμαρά αναλυτικό σημείωμα για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας - κινητικότητας, καθώς και το σχέδιο των αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα, τα οποία έχουν καταρτιστεί βάσει των προαπαιτούμενων που είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Αργότερα, ο κ. Μανιτάκης, με ανακοίνωση από το υπουργείο, δήλωσε πως δεν συμμετείχε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας, όπως εσφαλμένα μεταδόθηκε.

Ως εκ τούτου, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «δεν βγήκε από "παράπλευρη ή πίσω πόρτα"».

 .elzoni.gr
14/3/13

4 comments:

  1. Τον Απρίλιο επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.....

    Στις αρχές Απριλίου θα επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της Ε.Ε. της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις ενώ τονίζεται πως τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι λίγα.

    Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

    «Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έχουν διεξάγει συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων σχετικά με την αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί, αλλά μερικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Καθώς τα εκκρεμή ζητήματα θα πρέπει να ρυθμιστούν με πρόσθετες τεχνικές εργασίες, η αποστολή θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα για να επιτρέψει το έργο αυτό να ολοκληρωθεί. Η αποστολή σχεδιάζει να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου για να συνεχίσει το έργο της».

    Διαπραγματεύσεις

    Η χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου έληξε χωρίς τελική συμφωνία. Οι εκπρόσωποι των δανειστών φεύγουν σήμερα από την Ελλάδα λόγω και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται πλέον μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες να βρει τις λύσεις προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

    Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μαξίμου αμέσως μετά την χτεσινή συνάντηση, εμφανίστηκε αισιόδοξος και δήλωσε ότι το «πακέτο» θα κλείσει σύντομα, μετά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα σε λίγες ημέρες. Πρόσθεσε επίσης ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε όλα τα θέματα και ότι μένουν ανοιχτά κάποια τεχνικά ζητήματα. Σε ερώτηση για το εάν θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις η δόση του Μαρτίου, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «θα την πάρουμε».

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, η τρόικα ζητά αυστηρό χρονοδιάγραμμα και λεπτομερή καταγραφή όσων αποχωρήσουν. Ενώ, οι δανειστές δεν φέρονται να πείθονται ότι και ο τρόπος αξιολόγησης μπορεί να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό.

    Παράλληλα, η τρόικα διατηρεί τις ενστάσεις της για τη δυνατότητα του υπάρχοντος μηχανισμού να εισπράξει τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων και εμμένει στη διατήρηση και εφέτος του έκτακτου ειδικού τέλους επί των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

    Τέλος, σε «δώρο άδωρο» κινδυνεύει να αναδειχθεί η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν «σφιχτό» αριθμό δόσεων και θέτουν αυστηρούς όρους (να είναι εκτός της ρύθμισης οι πτωχευμένες εταιρίες και όσοι ήταν ασυνεπείς στο παρελθόν).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προσέγγιση στον αριθμό των δόσεων για την «πάγια ρύθμιση» (κλιμακούμενο σύστημα δόσεων, από 12 έως 24 δόσεις), ενώ οι δύο πλευρές αναζητούν τη «χρυσή τομή» για τη «νέα αρχή» (η τρόικα ζητεί 36 δόσεις και η ελληνική πλευρά προτείνει 48 δόσεις). Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε εκ νέου και η πρόταση για σταθερή μηνιαία δόση (ανάλογα με το ποσό της οφειλής).

    Για την προσωρινή παύση των διαπραγματεύσεων, αναμένεται να εκδοθεί σήμερα από την τρόικα ένα «λιτό» ανακοινωθέν, στο οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνεται λόγος και για πρόοδο στις συζητήσεις, παρά τη μη ύπαρξη αποτελεσμάτων.

    Αξίζει να επισημανθεί ότι, παρά την καθυστέρηση στην εκταμίευση των δύο δόσεων, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως δεν δημιουργείται πρόβλημα. Την τρέχουσα περίοδο, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είναι περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις, έως τα τέλη Μαρτίου, σε τόκους και αποπληρωμή ομολόγων, δεν υπερβαίνουν τα 800 εκατ. ευρώ. Έτσι, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις «υπό την απειλή μιας στάσης πληρωμών».

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=171752
    14/3/13

    ReplyDelete
  2. Κομισιόν: Δυνατή η εκταμίευση της δόσης πριν από την επιστροφή της τρόικας...ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΟΛΙ ΡΕΝ....

    Oι μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα έχουν υπερβεί τα προσδοκώμενα και ήδη βλέπουμε σημαντικά και σταθερά αποτελέσματα, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «δεν είναι δραματικό να διακοπεί η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα».

    Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος, «συνολικά το μήνυμα είναι θετικό, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει», υπογράμμισε ο Σάιμον Ο' Κόνορ.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κοινοτικού επιτρόπου, το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής είναι εκτεταμένο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε η Ελλάδα όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα. Ο Σάιμον Ο' Κόνορ διευκρίνισε ότι η αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα διακόπηκε προκειμένου να συνεχιστεί η τεχνική εργασία από ελληνικής πλευράς τις επόμενες εβδομάδες και τόνισε ότι το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου.

    Σε ό,τι αφορά ο θέμα της ρευστότητας, ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε ότι η επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς να υπάρξει αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα. Εξήγησε ότι οι ελληνικές αρχές εργάζονται για την ικανοποίηση των δύο προαπαιτουμένων που έχουν τεθεί και ανέφερε πως όταν η τρόικα κρίνει ότι αυτά έχουν ικανοποιηθεί τότε εναπόκειται στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης να αποφασίσει την εκταμίευση.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63797662
    14/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στο άτυπο Eurogroup του Απριλίου θα εξεταστεί η δόση του Μαρτίου....

      Τη βεβαιότητα ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δόση του Μαρτίου» εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Τρόικα για την έγκρισή της, θα ικανοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

      Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα αξιολογηθεί στο άτυπο Eurogroup του Απριλίου. Όπως υπενθύμιζαν, για την έγκριση της δόσης έχουν τεθεί δύο προϋποθέσεις: το θέμα των φαρμάκων, το οποίο έχει ήδη εκπληρωθεί και το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο παραμένει υπό διευθέτηση. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ελληνικού δημοσίου, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι τρία ζητήματα παραμένουν υπό εξέταση: τα οργανογράμματα των υπουργείων, η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις. Οι ίδιες πηγές δικαιολόγησαν την καθυστέρηση, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «επανάσταση στο ελληνικό δημόσιο».

      Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, στο σύνολό τους, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, όλα βαίνουν ομαλά και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Οι ίδιες πηγές παρέπεμψαν στις σχετικές ανακοινώσεις της Τρόικας και του εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση «θα προλάβει τις μεταρρυθμίσεις». Σε ό,τι αφορά το υπουργείο εργασίας, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.

      Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το «χαράτσι» της ΔΕΗ, πηγές προσκείμενες στο υπουργείο οικονομικών, δήλωσαν ότι ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας, έχει εισηγηθεί να διατηρηθεί ο ειδικός φόρος στα ακίνητα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του 2013, έστω και τροποποιημένος. Όπως σημείωσαν, οι ίδιες πηγές, η τροποποίηση είναι πιο «ήπιας» μορφής, προσθέτοντας ότι «ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΔΕΗ δημιουργεί σιγουριά». «Η εισήγηση του υπουργού είναι σε ρεαλιστική βάση», συνέχισαν οι πηγές του υπουργείου οικονομικών, προκειμένου να σχεδιαστεί ένας πολύ καλός μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου στα ακίνητα από 01/01/2014.

      http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/03/2013_487905
      14/3/13

      Delete
  3. ΣΥΡΙΖΑ: Τέχνασμα της κυβέρνησης η δήθεν εμπλοκή με τρόικα....ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ....

    «Τεχνάσματα για εσωτερική κατανάλωση» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα «περί δήθεν εμπλοκών» στις συζητήσεις με την Τρόικα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πλήρη υποταγή στο μνημονιακό καταστροφικό πρόγραμμα».

    «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει ούτε τον εαυτό της ότι ξαφνικά φόρεσε το κοστούμι του διαπραγματευτή. Η Τρόικα τής έχει "πάρει τα μέτρα" εδώ και καιρό και γνωρίζει ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο, από τη στιγμή που δεν αμφισβητείται η μνημονιακή πολιτική» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

    Καταλογίζει επίσης στην κυβέρνηση ότι προσέρχεται σε μία ακόμα Σύνοδο Κορυφής, «αδύναμη να ψελλίσει το οτιδήποτε προς το συμφέρον της χώρας».

    «Ο κ. Σαμαράς συντάσσεται στην Ευρώπη με το μπλοκ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, που εξοντώνει τους λαούς με τα προγράμματα της λιτότητας» προσθέτει, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία προοπτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική που καταστρέφει την ανάπτυξη και διαλύει το κοινωνικό κράτος».

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113009675
    14/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin