Tuesday, March 10, 2015

Mart2 GR NEWS - Ειδήσεις / Επικαιρότητα ΜΜΕ (Μάρτιος 2015 - Β)

  -
Νέες προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τους όρους αλλά και έντονη ενόχληση για τη συμπεριφορά της Αθήνας που τον αφήνει «άφωνο» κάνει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί, και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν τις συνέπειες» προειδοποίησε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών...................
Ελάχιστα με ενδιαφέρει τι λένε οι Έλληνες, αλλά μένω άφωνος με τη συμπεριφορά τους
-

130 comments:

  1. Σε αναζήτηση χρημάτων για τις ανάγκες του Δημοσίου...

    Με τον χρόνο να πιέζει πλέον πολύ και έπειτα από την αποτυχία ύπαρξης απόφασης στο Eurogroup προκειμένου να εκταμιευθεί μέρος της δόσης, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου.

    Προϋπόθεση για τη δόση είναι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν κολλήσει, καθώς και η σύμφωνη γνώμη των «θεσμών».

    Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε ως προϋπόθεση για την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας το να υπάρξει συμφωνία των διεθνών πιστωτών ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της για την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

    «Η Ελλάδα πρέπει να συνομιλήσει με τους θεσμούς για να επιβεβαιωθεί ότι το μνημόνιο κατανόησης έχει εκπληρωθεί» ανέφερε ο Γερμανός αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας «μόνο όταν εκπληρωθεί αυτός ο όρος, υπάρχει η πιθανότητα εκταμίευσης στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος»...............http://www.elzoni.gr/html/ent/899/ent.52899.asp
    11/3/15

    ReplyDelete
  2. Πάντοαν: Η Ελλάδα δεν θα βγει από το Ευρώ ...

    Στις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους θεσμούς αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, σε δηλώσεις του προς την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai Tre και το πολιτικό τοκ -σόου Ballaro'.

    Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός υπουργός οικονομικών δήλωσε: «H Ευρώπη έχει ξεκινήσει την διαδικασία αμοιβαίας οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναφέρει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του τωρινού προγράμματος, για να περάσουμε στην συνέχεια, σε ένα πρόγραμμα με μεγαλύτερη ανάσα, μέσης διάρκειας, που είναι αναγκαίο ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να επιστρέψει στον δρόμο της αύξησης του εισοδήματος και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

    Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο Ευρώ, ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, τέλος, απάντησε: «Είμαι πεπεισμένος πως δεν θα βγει από το Ευρώ. Η Ευρώπη πηγαίνει προς μιας συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν πρέπει να αλλάξει πορεία».
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64153751
    11/3/15

    ReplyDelete
  3. Ο Κατρούγκαλος ανοίγει τις πόρτες του Δημοσίου ...

    Μονιμοποιούνται 40.000 υπάλληλοι - «Εύκολες» μετακινήσεις στον δημόσιο τομέα ο στόχος τις κυβέρνησης - Σε ποιους υπάλλήλους θα αφορά η απόφαση - Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
    Την απόφαση της μονιμοποίησης περίπου 40.000 δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, κάτι που θα εχει ως απότερο στόχο τις ευκολότερες μετακινήσεις υπαλλήλων που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου η αποφαση αυτή δεν θα επιβαρύνει δημοσιονομικά το κράτος, καθώς θα πρόκειται για υπαλλήλους που ήδη πληρώνονται από αυτό και των οποίων αλλάζει η σχέση εργασίας..............http://www.protothema.gr//greece/article/458334/o-katrougalos-anoigei-tis-portes-tou-dimosiou/
    11/3/15

    ReplyDelete
  4. Σε θολό τοπίο συνεδριάζουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες ...

    Αδιευκρίνιστο παρέμενε μέχρι αργά χθες τη νύχτα το καθεστώς και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ξεκινήσουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων Αθήνας και δανειστών στις Βρυξέλλες.

    Από τις Βρυξέλλες αναχώρησε χθες ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γ. Χουλιαράκης, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει κανονικά το «παρών» στη σημερινή συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων μαζί με τον γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Ν. Θεοχαράκη και τη σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Ε. Παναρίτη.

    Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Παρίσι, όπου αύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία και στη συνέχεια θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με το Μαξίμου ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, για τη δημόσια διοίκηση και για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να συναντηθεί και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ. Σαπέν.

    Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβούν μεθαύριο Παρασκευή στη βελγική πρωτεύουσα για την κρίσιμη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο.

    Στο περιθώριο της χθεσινής σκληρής κόντρας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ όπου η ελληνική πλευρά αναμένει αύξηση του ορίου του ELA (κυβερνητικές πηγές μιλούν για 5 δισ.), η αντιπαράθεση των δύο πλευρών επικεντρώνεται στο αν τα τεχνικά κλιμάκια θα μεταβούν στην Αθήνα ή θα συνεδριάζουν μόνο στις Βρυξέλλες..................http://www.naftemporiki.gr/finance/story/925021/se-tholo-topio-sunedriazoun-simera-ta-texnika-klimakia-stis-brukselles
    11/3/15

    ReplyDelete
  5. Σκοπιμότητες πίσω από δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο τα οποία εμφανίζουν τον ΓΓ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ζητά αυθαίρετα τη σύνταξη έκθεσης σχετικά με τις πιθανές συνέπειες ενός “Grexit”, βλέπουν ο αντιπρόεδρος της ΕΚ και η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ...

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Europolitics ο Γ.Γ Κλάους Βέλε εμφανίζεται να είχε ζητήσει την σύνταξη σχετικής έκθεσης τον Φεβρουάριο, κατά τη συνεδρίαση των γενικών διευθυντών της Επιτροπής, ωστόσο τελικά δεν εκπονήθηκε μετά από παρέμβαση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Συγκεκριμένα ο Μάρτιν Σούλτς μόλις πληροφορήθηκε τί συνέβαινε ζήτησε να σταματήσουν οι διαδικασίες και δήλωσε πως δεν είναι δουλειά του ΕΚ να ετοιμάζει τέτοιες εκθέσεις...............http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/11/politiki-grexit-papadimoulis-ekthesi_n_6848448.html
    11/3/15

    ReplyDelete
  6. Το Βερολίνο απέρριψε, εν νέου, το ελληνικό αίτημα για παροχή αποζημιώσεων για την περίοδο της γερμανικής κατοχής...

    Εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας, απαντώντας σε αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί νομικά τεχνάσματα για να αποφύγει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τόνισε ότι, το θέμα έχει λυθεί νομικά και πολιτικά.
    Αξιωματούχος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι, δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με την Αθήνα, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους απαιτήσεις αποπροσανατολίζουν από τα σοβαρά οικονομικά θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
    Στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, υποστήριξε, εξάλλου, ότι το θέμα έχει διευθετηθεί από τη δεκαετία του 1950.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/ellada/item/12953-nein-verolinou-gia-tis-apozimioseis-tis-katoxis
    11/3/15

    ReplyDelete
  7. Τον δικό της δρόμο ακολουθεί η Κύπρος «αδειάζοντας» την Ελλάδα στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές...

    Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αναφέρεται στην πρόοδο της κυπριακής οικονομίας αλλά και στο γεγονός ότι η Λευκωσία αποστασιοποιείται και διακριτικά δεν στηρίζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

    «Οι αμφιβολίες για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ ασκούν πιέσεις στην ιστορική συγγένειά της με την Κύπρο, καθώς η Λευκωσία παίρνει αποστάσεις από την Αθήνα προσπαθώντας να διασφαλίσει την παρουσία της στο νομισματικό μπλοκ», αναφέρει το Reuters.
    Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η τύχη της Κύπρου θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σημαντικό τεστ για την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αντιμέτωπη με την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα.
    «(Το να μοιραζόμαστε μία) γλώσσα είναι ένα πράγμα αλλά το να είμαστε η ίδια οικονομία είναι κάτι τελείως διαφορετικό» δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου.
    «Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο. Ακολουθούμε τη δική μας πορεία» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Reuters.
    Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος έχει υπάρξει σε μεγάλο βαθμό επιμελής στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται σε αντάλλαγμα για ένα διεθνές πακέτο διάσωσης που έλαβε το 2013. Υπήρξε μικρή λαϊκή διαμαρτυρία παρά τη βαθειά ύφεση που ακολούθησε.
    Οι δρόμοι των δύο χωρών έχουν αποκλίνει πιο απότομα από τότε που το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, αποκηρύσσοντας τη λιτότητα και απαιτώντας μία μείωση του επίσημου χρέους της..................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113477535
    11/3/15

    ReplyDelete
  8. Ρήτρα Grexit στη επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας της RBS στην Ελλάδα...

    Πιστή στην «εμμονή» της Μ.Βρετανίας όσον αφορά την πιθανότητα grexit, αλλά και την εν γένει σταθερότητα της ευρωζώνης, η Royal Bank of Scotland φρόντισε να βάλει στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2015-2016 του υποκαταστήματος της στην Ελλάδα ειδική ρήτρα σχετικά με σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

    Όπως αναφέρεται στο επίμαχο άρθρο «στην ακραία περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη» προβλέπεται επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των μισθών.

    Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση ήταν η μόνη στην ΕΕ που πραγματοποίησε σύσκεψη με θέμα την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από ευρώ, γεγονός που σχολιάστηκε από τα άλλα μέλη της Ένωσης που διαχώρισαν τη θέση τους.

    Ειδικότερα, στο επίμαχο άρθρο (άρθρο 8) της επιχειρησιακής σύμβασης αναφέρεται: «Λόγω της κρίσιμης για την Ελλάδα οικονομικής συγκυρίας κατά την περίοδο υπογραφής της παρούσας ΕΣΣΕ, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν και συναποδέχονται ότι, στην ακραία περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, θα επαναδιαπραγματευθούν το άρθρο 2 της παρούσας (σ.σ αφορά τους μισθούς) εφόσον ζητηθεί τουλάχιστον από το ένα εξ αυτών».

    Η σύμβαση αυτή υπογράφηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2015..................http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231391970
    11/3/15

    ReplyDelete
  9. Σκληρή διαπραγμάτευση στο Brussels Group - Ηρεμία ζητά η Κομισιόν από τα δύο μέρη...

    Αρχισε την Τετάρτη το μεσημέρι στις Βρυξέλλες και συνεχίζεται έως το βράδυ, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, η σκληρή διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ στην οποία όμως δεν συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

    Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν ήδη τις εργασίες τους. Μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα.

    Αυτό το σχήμα διαπραγμάτευσης θα ονομάζεται Brussels Group (BG).

    Η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να στοχευμένα στοιχεία.

    Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους...............http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=684449
    11/3/15

    ReplyDelete
  10. Χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες άρχισε η ελληνική κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της χώρας...

    Όπως όλα δείχνουν οι διαδικασίες κινούνται σε θολά νερά καθώς οι συζητήσεις διεξάγονται με τη συμμετοχή στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ESM/EFSM.

    Μάλιστα όπως έγινε γνωστό το νέο αυτό σχήμα διαπραγμάτευσης θα ονομάζεται Brussels Group (BG).

    Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων.

    Ωστόσο, δεν αποκλείεται ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να συλλέξουν στοχευμένα στοιχεία................http://www.elzoni.gr/html/ent/941/ent.52941.asp
    12/3/15

    ReplyDelete
  11. Συμφώνησαν στα... διαδικαστικά...

    Δεν θα είναι τρόικα αλλά τετράδα. Δεν θα λέγονται «θεσμοί» αλλά… Brussels Group (BG). Θα έρθουν μεν στην Αθήνα αλλά θα είναι χαμηλόβαθμα κλιμάκια και θα συναντώνται μόνο με αντίστοιχους υπαλλήλους του ελληνικού ΥΠΟΙΚ. Κάπως έτσι διαμορφώνεται σε επικοινωνιακό επίπεδο η διαδικασία διαπραγμάτευσης, εν όψει της έλευσης στην Αθήνα, σήμερα, εκπροσώπων των πιστωτών, ήτοι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM/EFSF................http://www.zougla.gr/politiki/article/simfonisan-sta-diadikastika

    ReplyDelete
  12. Τι είπαν στο πρώτο Brussels Group - Μάχη για φόρους, ασφαλιστικό...

    Μπορεί η πρώτη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των δανειστών, σε επίπεδο τεχνοκρατών, υπό το νέο σχήμα, που μετεξελίχθηκε σε "Brussels Group" να θεωρήθηκε... χαμηλών προσδοκιών ωστόσο οι δανειστές έβαλαν από νωρίς την αντζέντα των συνομιλιών των επόμενων ημερών. Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων από Αθήνα, Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ, αλλά και τον ευρωμηχανισμό διάσωσης ξεκίνησαν στις 3 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ και το... μενού είχε απ' όλα.

    Στο τραπέζι του μεγάρου "Καρλομάγνος" στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζαν, ο Νίκος Θεοχαράκης και η Έλενα Παναρίτη από ελληνικής πλευράς και οι Κλάους Μαζούχ, Ρίσι Γκογιάλ και Ντέκλαν Κοστέλο από τους δανειστές, έβαλαν ήδη στο τραπέζι την αναλυτική λίστα των προτάσεων Βαρουφάκη, όπως αυτή διατυπώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου.

    Όπως αναφέρει το Mega, οι δανειστές επιμένουν πρώτα να δουν πόσο είναι το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή η "τρύπα" στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά και η υστέρηση των εσόδων, ώστε να αποφασίσουν τα μέτρα που θα ληφθούν για την άμεση κάλυψή του. Για τον λόγο αυτόν, τεχνικά κλιμάκια αναμένονται αύριο στην Αθήνα ώστε να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πλήρη εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας, με την ελληνική πλευρά πάντως να αποκλείει επισκέψεις σε υπουργεία.................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113477858

    ReplyDelete
  13. Διάβημα Αθήνας προς Βερολίνο ...

    Σε διάβημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προέβη το βράδυ της Τρίτης ο πρεσβευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βερολίνο.

    Το διάβημα έγινε ύστερα από εντολή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να εκφραστεί η δυσαρέσκεια της Αθήνας για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που διατύπωσε, στη διάρκεια συνέντευξης, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε για τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/evropi/item/12990-diavima-athinas-pros-verolino
    12/3/15

    ReplyDelete
  14. Σκουρλέτης: Τα τεχνικά κλιμάκια δεν έρχονται για πολιτική διαπραγμάτευση...

    Συζήτηση στη βάση των μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση γίνεται μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των δανειστών, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης......http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64154578
    12/3/15

    ReplyDelete
  15. Φλαμπουράρης: Οι Γερμανοί έχουν ψυχολογικά προβλήματα ...

    «Το κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους μας πρέπει να είναι τεχνικο-οικονομική αλλά και συνάμα πολιτική, και όχι μονο τεχνικο-οικονομική», υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

    «Πρέπει η συμφωνία να είναι και πολιτική» τόνισε, εκτιμώντας πάντως πως δεν πρόκειται να γίνει δημοψήφισμα.

    Ο κ. Φλαμπουράρης απέδωσε σε ψυχολογικά προβλήματα των Γερμανών τις αντιδράσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γιατί βλέπει ότι στα Eurogroup η ισορροπία δεν είναι 18-1 υπέρ της Γερμανίας αλλά έχουν αρχίσει και άλλες χώρες και διαφοροποιούνται από την σκληρή γραμμή της.

    Αναφορικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, είπε ότι δεν ταυτίζεται χρονικά η διεκδίκηση τους με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113478143
    12/3/15

    ReplyDelete
  16. Τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με βασικό θέμα την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη...

    Στη συνεδρίαση θα εξετασθούν τα επίπεδα της έκτακτης ρευστότητας που χορηγείται στις ελληνικές τράπεζες και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν θα τεθεί και το ζήτημα αύξησης του πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων ή εκ νέου αποδοχής των ελληνικών εγγυήσεων ως εχέγγυα για την άντληση ρευστότητας.

    Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, εάν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος ή εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, τότε η ΕΚΤ δεν έχει περιθώριο χαλάρωσης των κανονισμών της.

    Δηλαδή, εκτός απροόπτου, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αποσύρει την οδηγία της προς τις ελληνικές τράπεζες ότι δεν θα πρέπει να αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια.
    http://www.energia.gr/article.asp?art_id=91674
    12/3/15

    ReplyDelete
  17. Στην αποκάλυψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αγοράσει από την προηγούμενη Δευτέρα που ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης (QE) στοιχεία ενεργητικού συνολικής αξίας 9,8 δισ. ευρώ προχώρησε σήμερα από το Παρίσι το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ....

    Ο αποσαφήνισε πως η μέση διάρκεια των ομολόγων που αποκτήθηκαν ήταν τα 9 έτη, ενώ ξεκαθάρισε πως η κεντρική τράπεζα δεν είχε κανένα πρόβλημα στην εύρεση ομόλογων προς αγορά.

    Ο Κερέ σημείωσε πως η ΕΚΤ θέλει να επικοινωνεί την πολιτική της σε ότι αφορά στην ποσοτική χαλάρωση, ήτοι να είναι προβλέψιμη και τακτική (predictable and regular). Τόνισε δε πως η υποχώρηση του ευρώ το τελευταίο διάστημα είναι μια λογική στην βάση των αποκλίσεων των νομισματικών πολιτικών της ΕΕ και των ΗΠΑ..............http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231392145
    12/3/15

    ReplyDelete
  18. Την επέκταση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ, όπως και πριν από μια εβδομάδα, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ουσιαστικά η ΕΚΤ δίνει ρευστότητα μα το σταγονόμετρο τηρώντας στάση αναμονής για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών....

    Οπως μεταδίδει το Bloomberg αποφασίστηκε επέκταση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες. To ποσό εκτιμάται σε ελαφρώς στα 600 εκατ. ευρώ.

    Κύκλοι της αγοράς παρατηρούν πως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των δανειστών απέναντι στην κυβέρνηση θα περάσει πρώτα μέσα από τη στενωπό της ΕΚΤ.

    Η οικονομία συνεχίζει να είναι με... σωληνάκια και τα πάντα θα κριθούν από την πορεία των συζητήσεων σε Βρυξέλλες και Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί μια μεσοβέζικη λύση. Δηλαδή ούτε αυξάνει σημαντικά τη ρευστότητα που δίνεται μέσω ELA αλλά ούτε κι αφήνει ξεκρέμαστη την ελληνική οικονομία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ για την έκδοση εντόκων, κάτι που η ΕΚΤ δεν αποδέχεται προς το παρόν.

    Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση ισχύει για δύο εβδομάδες ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε εγκρίνει να χορηγηθεί πρόσθετη ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.
    Συνολικά η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού αυτού έχει φτάσει τα 68,8 δισ. ευρώ.

    ReplyDelete
  19. Κομισιόν: Συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις και στην Αθήνα...

    Θα συνεχιστούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες οι τεχνικές συζητήσεις με τους εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων και των επαφών στην Αθήνα, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

    Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονες να συνεχίσουν τις συζητήσεις σε ήρεμη εργασιακή ατμόσφαιρα, μακριά από τη δημοσιογραφική και την πολιτική έκθεση. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι δεν θα δώσει λεπτομέρειες για την έκβαση των συζητήσεων και σε γενικές γραμμές εμφανίστηκε ιδιαίτερα φειδωλός στις απαντήσεις του.

    Αρκέστηκε, πάντως, να δηλώσει πως οι εμπειρογνώμονες θα εξειδικεύσουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έλαβαν από τις ελληνικές Αρχές και θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

    Τέλος, σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αύριο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι θα γίνει ένας γενικότερος απολογισμός της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας..............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64154779
    12/3/15

    ReplyDelete
  20. Μετά την Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα εξοφλήσει νωρίτερα τις οφειλές της στο ΔΝΤ ...

    Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έδωσε εντολή στην υπηρεσία διαχείρισης του δημοσίου χρέους να ολοκληρώσει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έλαβε η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δήλωσε την Πέμπτη ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.
    Το Δουβλίνο έχει καλύψει τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον από τα 22,5 δισεκ. ευρώ που είχε δανειστεί από το ΔΝΤ χάρη σε φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές, και άντλησε €1 δισ. δημοπρατώντας τριακονταετείς τίτλους με επιτόκιο 1,3% σήμερα, με όρους δηλαδή πολύ ευνοϊκότερους από το πακέτο στήριξης του 2010.

    «Έδωσα οδηγία στο Ταμείο Διαχείρισης Εθνικής Περιουσίας (National Treasury Management Agency, NTMA) να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή των τελευταίων 5,5 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ που καταφέραμε να συμφωνήσουμε να προκαταβάλουμε», τόνισε ο Νούναν.

    Αυτή η πρόωρη εξόφληση «της πλειονότητας των δανείων του ΔΝΤ θα συμβάλλει να εξοικονομηθούν πάνω από 1,5 δισεκ. ευρώ για τη διάρκεια της περιόδου εξυπηρέτησης του χρέους» της χώρας, εκτίμησε ο Νούναν......................http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/03/blog-post_838.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29#.VQHGJo4YE9Q

    ReplyDelete
  21. Έντονη είναι η επιθυμία της Σόφιας να υλοποιήσει όλες τις υποδείξεις ΗΠΑ και Ε.Ε. στην πλήρη παρεμπόδιση της Μόσχας να έχει λόγο στα πολιτικά και οικονομικά πράγματα της Βουλγαρίας. Εκτός των άλλων αναζητά, εναλλακτικές λύσεις απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο...

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών κ. Ντανιέλ Μίτοφ συζήτησε κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Σλοβακία την λεγόμενη σλοβακική πρόταση "Eastring", για την κατασκευή υποδομής για φυσικό αέριο, μέσω της οποίας η Νοτιοανατολική Ευρώπη να λαμβάνει το μπλε καύσιμο από την Βόρεια και την Δυτική.Η εν λόγω εναλλακτική λύση θα μπορούσε να συνδεθεί με το τουρκικό κέντρο διανομής, που προβλέπεται κατά την υλοποίηση του σχεδίου "Τουρκικό ρεύμα" και θα επέτρεπε προμήθειες, μέσω Τουρκίας, φυσικού αερίου από την Κασπία θάλασσα, το Ιράν, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο................http://www.energia.gr/article.asp?art_id=91693

    ReplyDelete
  22. Βαρουφάκης: Θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας...

    Για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της Ελλάδας, ώστε η χώρα να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες οικονομικές της υποχρεώσεις την άνοιξη, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

    «Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών της Ελλάδας είναι πιο επιβαρημένο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο» σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης.

    «Όλος ο κόσμος το γνωρίζει. Παρόλα αυτά (...) είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια λύση που να διασφαλίζει ότι μια μειωμένη ρευστότητα δεν θα μπορέσει να εκτροχιάσει τη διαδικασία την οποία εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να θέσουμε σε εφαρμογή» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός.

    Σε αυτή τη συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης υιοθέτησε επίσης έναν πιο ήπιο τόνο σε ό,τι αφορά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, που ζητεί η Ελλάδα.

    «Ένα χρέος είναι ένα χρέος» και κυρίως όταν έχει «ιστορική σημασία» είπε. «Εκτός κι αν αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι τα χρέη μπορούν να διαγραφούν και να αναδιαρθρωθούν», πρόσθεσε.
    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231392282

    ReplyDelete
  23. Οδοντίατροι: Αντιδρούν σε πιθανή εκμετάλευση αποθεματικών των Ταμείων...

    Άλλη μία ομάδα επαγγελματιών προστέθηκε σε αυτούς που αντιτίθενται στο ενδεχόμενο εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση ποσών, αποθεματικών ή διαθεσίμων, από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

    Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την επένδυση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων (του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων -ΕΤΑΑ- εν προκειμένω) σε ρέπος προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της χώρας εκφράζουν οι εκπρόσωποι του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΟΣΑ).

    «Δεν δεχόμαστε σε καμιά περίπτωση τα χρήματα των συναδέλφων μας που έχουν κατατεθεί στο ασφαλιστικό ταμείο μας προκειμένου να τους εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή σύνταξη, για μια ακόμη φορά να "κουρευτούν" με το πρόσχημα της προσωρινής μετατροπής τους σε ρέπος» τονίζουν οι οδοντίατροι. Θυμίζουν ότι τα χρήματα των οδοντιάτρων που κατεβλήθησαν ως εισφορές στον Σύλλογο έχουν ήδη λεηλατηθεί με το PSI στις 9 Μαρτίου 2012.

    Οι οδοντίατροι καλούν τη διοίκηση του ΕΤΑΑ και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΑΥ «να μην προχωρήσουν σε καμιά τέτοια ενέργεια που πλήττει το δικαίωμα των συναδέλφων για ένα υγιές ταμείο και αξιοπρεπείς συντάξεις».
    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=685079

    ReplyDelete
  24. Στα 104,2 δισ. ευρώ έφθασε στο τέλος Φεβρουαρίου η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας ELA...

    Όπως προκύπτει από τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος μέσω του ΕLA η ρευστότητα που είχε χορηγηθεί στις τράπεζες μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου είχε φθάσει τα 65,6 δισ. ευρώ από 5,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιανουαρίου.

    Παράλληλα απευθείας από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει 38,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο από 82,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Υπενθυμίζεται ότι το όριο του ELA μετά την σημερινή αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ έχει φθάσει τα 69,3 δισ. ευρώ..............http://www.naftemporiki.gr/finance/story/926855/sta-1042-dis-i-eksartisi-ton-trapezon-apo-ton-ela

    ReplyDelete
  25. Η ένταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας, είναι όχι μόνο πρωτοφανής για δύο χώρες οι οποίες είναι συνοδοιπόροι στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά ταυτόχρονα είναι και ενδεικτική για τις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό θέμα....

    «Λάδι στη φωτιά» φαίνεται να έριξαν οι κατά πολλούς «ακραίες» δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Β. Σόιμπλε μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup και μια σειρά από «ιδιαίτερα αιχμηρά» δημοσιεύματα» του γερμανικού Τύπου, ενώ φαίνεται ότι η ένταση ανατροφοδοτήθηκε όχι μόνο από το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έστω και με μη απόλυτα επεξεργασμένες ακόμα θέσεις επιχειρεί με κάθε τρόπο να «χαλαρώσει» την θηλιά της σκληρής λιτότητας, αλλά από το ότι υπήρξε «ολική επαναφορά» από την Αθήνα του ζητήματος των γερμανικών επανορθώσεων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή. Ειδικά αυτό το τελευταίο θέμα αποτελεί «ταμπού» για τη γερμανική πλευρά που ναι μεν αναγνωρίζει ηθικά και πολιτικά το θέμα και τα όσα υπέστη και η Ελλάδα από τους Ναζί, από την άλλη όμως θεωρεί ότι το θέμα έχει κλείσει ως προς την καταβολή αποζημιώσεων ακόμα και ως προς το θέμα αποπληρωμής του περιβόητου αναγκαστικού κατοχικού δανείου....................http://www.riknews.com.cy/index.php/news/analyseis/item/13029-ellada-germania-nees-isorropies-meta-tin-entasi
    12/3/15

    ReplyDelete
  26. ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση θα «πειράξει» τα αποθεματικά των Ταμείων...

    Μείζον πρόβλημα για τις συντάξεις θα υπάρξει αν η κυβέρνηση «βάλει χέρι» στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις δηλώσεις των κ.κ. Στρατούλη και Ρωμανιά περί εσκεμμένων λαθών στις αναλογιστικές μελέτες. Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει επίσης ότι από μια τέτοια απόφαση και ενέργεια θα υπάρξουν και ποινικές ευθύνες για την απώλεια εσόδων και ερωτά τους αρμοδίους αν θα αναλάβουν αυτές τις ευθύνες.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει τροπολογία για την «υποχρεωτική» χρήση των αποθεματικών των Ταμείων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας. Θεωρητικά, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος περίπου 2,5 δισ. ευρώ που έχουν τα Ταμεία σε διάφορες εμπορικές Τράπεζες, όπως το ΕΤΑΑ σε προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκια πάνω από 2% ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει 1,7%. Κι εδώ τίθεται, ίσως θέμα ποινικών ευθυνών..............http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=200944
    12/3/15

    ReplyDelete
  27. Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην Ευρώπη, όπως συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, μιλώντας στο Bloomberg...

    Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα ωφεληθεί από τυχόν έξοδο από την Ευρωζώνη, απάντησε ότι «μπορεί αυτό να συμβεί για τομείς όπως ο τουρισμός ή η βιομηχανία κατασκευής πλοίων».

    «Το ερώτημα λοιπόν είναι αν η Ελλάδα μπορεί με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσει επιπλέον πλούτο για τους πολίτες της», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «η χώρα θα πρέπει να έχει την ελευθερία να χρησιμοποιήσει ένα εθνικό νόμισμα, το οποίο θα μπορεί να υποτιμήσει με δική της θέληση».

    Τέλος εξέφρασε την άποψη ότι οι διακυμάνσεις του ευρώ δεν σχετίζονται με την ελληνική κρίση.
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231392374
    13/2/15

    ReplyDelete
  28. Σύγχυση “διεθνών διαδικασιών, αρμοδιοτήτων και συσχετισμών” καταλογίζει η Χαριλάου Τρικούπη στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ομιλία του στο Παρίσι, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ, προσθέτοντας: ...

    “τα σοβαρά νομίζουν ότι οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα μπορούσε να υποκαταστήσει την αξιολόγηση της τρόικας (θεσμών!) και τις τελικές αποφάσεις του Εurogroup;”

    Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

    “Η ομιλία του κ. Τσίπρα στον ΟΟΣΑ - στην οποία περιλαμβάνεται και έπαινος για το ΔΝΤ και την «πρωτοπόρα έρευνα του για την ανισότητα διεθνώς» - δείχνει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία αίσθηση των διεθνών διαδικασιών, αρμοδιοτήτων και συσχετισμών.

    Προσπαθούν να εντάξουν και τον ΟΟΣΑ σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που δημιουργεί φευγαλέες εντυπώσεις πίσω από τις οποίες επιχειρούν να κρύψουν την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου για τη χώρα. Νομίζουν ότι κερδίζουν χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα χάνουν πολύτιμο εθνικό χρόνο και πενήντα ημέρες τώρα επιδεινώνουν όλα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και αποδυναμώνουν τη διεθνή της θέση .

    Στα σοβαρά νομίζουν ότι οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα μπορούσε να υποκαταστήσει την αξιολόγηση της τρόικας (θεσμών!) και τις τελικές αποφάσεις του eurogroup ;

    Στα σοβαρά νομίζουν ότι η αξιολόγηση του ΔΝΤ για την εκταμίευση των δικών του δόσεων θα μπορούσε να υποκατασταθεί από τον ΟΟΣΑ;

    Γνωρίζουν τον κύκλο των χωρών που μετέχουν στον ένα και τον άλλο οργανισμό ή αντιφάσκουν ακόμη και μέσα στη δική τους μυθολογία για δήθεν διεθνείς συμμαχίες;.............http://www.zougla.gr/politiki/article/i-kivernisi-tsipra-den-exi-kamia-es8isi-ton-die8non-diadikasion-1151544
    12/4/15

    ReplyDelete
  29. Με φειδωλή ενημέρωση συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες, ώστε να διασφαλιστεί η ηρεμία...

    Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, οι εμπειρογνώμονες θα εξειδικεύσουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έλαβαν από τις ελληνικές Αρχές και θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

    «Οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και των επαφών στην Αθήνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και τόνισε πως θα πρέπει να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονες να συνεχίσουν τις συζητήσεις σε ήρεμη εργασιακή ατμόσφαιρα, μακριά από τη δημοσιογραφική και την πολιτική έκθεση.

    Για τον λόγο αυτόν ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι δεν θα δώσει λεπτομέρειες για την έκβαση των συζητήσεων και σε γενικές γραμμές εμφανίστηκε ιδιαίτερα φειδωλός στις απαντήσεις του...............http://www.elzoni.gr/html/ent/973/ent.52973.asp
    13/3/15

    ReplyDelete
  30. Γκι Βερχόφστατ: Ο Τσίπρας υπονομεύει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης...

    Ευθύνες στην ελληνική πλευρά επιρρίπτει ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Βερχόφστατ με αφορμή το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων.

    Συγκεκριμένα, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα αναφέρει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να σταματήσει να ενισχύει το μίσος μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών», προσθέτοντας πως με τις δηλώσεις του για τις γερμανικές αποζημιώσεις ο πρωθυπουργός της Ελλάδας «υπονομεύει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». «Φαίνεται να λησμονεί ότι οι πάλαι ποτέ εχθροί έκαναν τη θεμελιώδη επιλογή να συνεργαστούν και να φτιάξουν ένα κοινό μέλλον μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» σημειώνει, αναφερόμενος στον Α. Τσίπρα, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.

    Tονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «αντί να κυνηγά τα φαντάσματα του παρελθόντος θα ήταν προτιμότερο να επικεντρώσει την προσοχή της στο χτίσιμο μιας νέας προοπτικής για την Ελλάδα και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του πελατειακού συστήματος».
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113478551
    12/3/15

    ReplyDelete
  31. «Κάτι θυμίζει» η έκρηξη του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρουν σε κείμενό τους οι Financial Times, συγκρίνοντας τη ρητορική του πρωθυπουργού με το «Εξω από το ΝΑΤΟ» του Ανδρέα Παπανδρέου...

    Το κείμενο έχει τίτλο «Η έκρηξη του Τσίπρα κατά των ξένων δυνάμεων θυμίζει κάτι» και υπότιτλο «Η ρητορική και η τακτική απηχούν ένα παλαιότερο ελληνικό δράμα».

    «Στους μεγαλύτερους (ηλικιακά) Ελληνες η σκληρή ρητορική του Αλέξη Τσίπρα και των μελών της αριστερής κυβέρνησής του έχουν έναν οικείο τόνο» γράφουν οι FT και συνεχίζουν «Ο νέος πρωθυπουργός είχε μόλις αρχίσει το σχολείο όταν ο εκλιπών Ανδρέας Παπανδρέου ανέβαινε στην εξουσία το 1981 ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ»...............http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=685176

    ReplyDelete
  32. «Η σημερινή αβεβαιότητα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας και την μεγαλύτερη απειλή να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία και η ανταγωνιστικότητα», υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της ΤτΕ για τα ακίνητα...

    Όπως επεσήμανε, η άρση της αβεβαιότητας και η αποκατάσταση της μακροοικονομικής ισορροπίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη και προσέλκυση επενδυτών.
    http://www.crashonline.gr/βόμβα-γιάννη-στουρνάρα-κινδυνεύουν-ν/
    13/3/15

    ReplyDelete
  33. Πισσαρίδης: Δεν αποκλείεται η λύση του διπλού νομίσματος στην Ελλάδα...

    Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της εφαρμογής της λύσης του διπλού νομίσματος στην Ελλάδα ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης στη ΝΕΡΙΤ το βράδυ της Πέμπτης.

    Ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση επιτύχει συμφωνία με τους εταίρους.
    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο του διπλού νομίσματος, σημείωσε ότι πρόκειται για μια λύση η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί εάν το δημόσιο επιδείξει αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων: Θα μπορούσε εναλλακτικά, να καταβάλει τα οφειλόμενα σε μορφή ομολόγων τα οποία θα διαπραγματεύονται σε μια αγορά, κι έτσι αυτό αποτελεί την αρχή ενός νομίσματος.

    Ο κ. Πισσαρίδης ωστόσο τόνισε ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στο «όχι» στη λιτότητα αλλά παράλληλα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
    http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/13/pissaridis-diplo-nomisma_n_6862016.html
    13/3/15

    ReplyDelete
  34. Δανειστές σε Ελλάδα: Πληρώστε εμάς, όχι τους δημοσίους υπαλλήλους...

    Έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούν οι δανειστές προς την ελληνική κυβέρνηση.

    Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε τα όσα υποστήριξε χθες η συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, Έλενα Παναρίτη, ότι οι δανειστές είπαν στην ελληνική κυβέρνηση να μην πληρώσει του μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους για ένα με δύο μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέει το οικονομικό επιτελείο, η αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν έντονη. «Είναι ντροπή και να το συζητάτε, να μην ξανακούσω τέτοιες απόψεις» φέρεται να απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

    Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών το περιστατικό συνέβη στο περιθώριο των συναντήσεων στις Βρυξέλλες, πριν συνεδριάσει την Τρίτη το Brussels Group.
    http://www.crashonline.gr/δανειστές-σε-ελλάδα-πληρώστε-εμάς-όχι/
    13/3/15

    ReplyDelete
    Replies
    1. Παναρίτη: "Οι δανειστές μας λένε άν δεν έχετε ρευστότητα, μην πληρώσετε για 1-2 μήνες μισθούς" ...

      Το δίλημμα αποπληρωμής χρέους ή μισθών συντάξεων αποκάλυψε χθες με απίστευτη ομολογία της η σύμβουλος του Γ. Βαρουφάκη, Ε. Παναρίτη, στο πλαίσιο των όσων συζητούνται στις διαπραγματεύσεις και το που οδηγεί άμεσα το δραματικό πρόβλημα ρευστότητας που έχει μπροστά της η Κυβέρνηση.
      "Όταν λέμε ότι έχουμε πρόβλημα ρευστότητας και μας απαντούν μην πληρώσετε και κανένα μισθό για 1-2 μήνες, μείνετε χωρίς μισθούς για 1-2 μήνες φαίνεται οτι οι δανειστές αντιμετωπίζουν το ελληνικό πρόβλημα με παράξενο τρόπο...".................http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/03/1-2.html#.VQLapI4YE9Q
      13/3/15

      Delete
    2. Απάντηση του ΥΠΟΙΚ για μισθούς και συντάξεις...

      Ούτε μια φορά το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση δεν μπήκαν στο δίλημμα εάν θα πρέπει να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις ή δανειακές υποχρεώσεις και φυσικά δεν πρόκειται να μπουν ούτε και στο μέλλον.

      Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την επισήμανση ότι τέτοια διλήμματα στις δημοκρατίες είναι εκτός πραγματικότητας.

      «Καθημερινά, άλλωστε, διαψεύδονται οι Κασσάνδρες, αφού αποπληρώνονται κανονικά οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις εσωτερικές πληρωμές», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
      ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ
      http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=222013
      13/3/15

      Delete
  35. Ξουλίδου: Ενημέρωση σε σχολεία από τον στρατό για τις γερμανικές αποζημιώσεις...

    Την έκδοση και τη διανομή συγγραμμάτων με τη μορφή πρόσθετων φυλλαδίων από επιτελεία του στρατού για τις γερμανικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα πρότεινε η Σταυρούλα Ξουλίδου μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

    «Έχει γίνει μια δήλωση από τον άλλο βουλευτή μας τον Δημήτρη Καμμένο, δημόσια δήλωση, ότι ουσιαστικά θα πρέπει να περιληφθεί στην ιστορία των βιβλίων, σε όλα τα συγγράμματα της ιστορίας από πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια η καταστροφή που έκανε η Γερμανία στη σύγχρονη Ελλάδα. Όμως παράλληλα υπάρχουν πάρα πολλά συγγράμματα τα οποία ο στρατός έχει ειδικά επιτελεία που βγάζουν διάφορα βιβλία για την ενημέρωση των αξιωματικών», είπε η βουλευτής των ΑΝΕΛ................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64155292

    ReplyDelete
  36. Νέο πρόβλημα φαίνεται πως προέκυψε στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους «θεσμούς» καθώς τα τεχνικά κλιμάκια επιμένουν ότι πρέπει να πάνε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους...

    Ειδικότερα, η Κομισιόν είχε αναφέρει από την Πέμπτη και το επανέλαβε σήμερα πως τα τεχνικά κλιμάκια των εταίρων θα πρέπει να περάσουν και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στον αντίποδα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο. «Δεν θα περάσουν ούτε απ” έξω» λένε σε έντονο ύφος πηγές του οικονομικού επιτελείου.

    Παράλληλα επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων ώστε οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων των εταίρων να αποχωρήσουν και να μην μείνουν στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο.
    http://www.crashonline.gr/κόλλημα-στις-διαπραγματεύσεις-η-κομι/
    13/3/15

    ReplyDelete
  37. Η Γερμανία «δεν βλέπει βεντέτα» με την Ελλάδα...

    H γερμανική καγκελαρία διαμήνυσε πως το Βερολίνο δεν θεωρεί ότι υπάρχει «προσωπική βεντέτα με την Αθήνα», σημειώνοντας πως ούτε θεωρεί ότι η επίλυση του ελληνικού ζητήματος είναι διμερές ζήτημα.

    Νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους, λέγοντας πως οι σχέσεις Σόιμπλε και Βαρουφάκη είναι «καλύτερες από όσο νομίζει κανείς».

    Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι «ούτε υπάρχει βεντέτα ούτε η λύση στα προβλήματα της Ελλάδας είναι ένα διμερές θέμα μεταξύ Γερμανίας- Ελλάδας».

    Στόχος της κυβέρνησης Μέρκελ, επανέλαβε, είναι η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ....................http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231392526
    13/3/15

    ReplyDelete
  38. Βενιζέλος στην ΚΟ: Υπάρχει επικίνδυνο φλερτ με το πιστωτικό γεγονός...

    Kαμπανάκι για την κυβέρνηση χτύπησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ και της Γραμματείας της Δημοκρατικής Παράταξης.

    Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «υπάρχει ένα επικίνδυνο, ελπίζω όχι θανατηφόρο φλερτ με το πιστωτικό γεγονός. Ήδη, έχουμε πάει σε μία μερική τουλάχιστον εσωτερική παύση πληρωμών. Υπάρχει πρόβλημα με τα αποθεματικά και γίνεται ένα παιχνίδι το οποίο είναι αστείο σε σχέση με την ανακύκλωση των εντόκων γραμματίων ,όταν τα αποθεματικά των Νομικών Προσώπων τα οποία ήδη τα έχεις αξιοποιήσει για να κάνεις ρέπος, προκειμένου να διευκολύνεις ταμειακά το δημόσιο, τα παίρνεις και τα δίνεις για να ανανεώσεις έντοκα γραμμάτια. Το άθροισμα είναι το ίδιο. Τα λεφτά είναι τα ίδια».......http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=685385

    ReplyDelete
  39. Τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Αθήνα εξέφρασε ανοιχτά Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποδεχόμενος στην Κομισιόν, τον Αλέξη Τσίπρα...

    «Δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος το τελευταίο διάστημα στα συμφωνηθέντα, δεν είμαι ικανοποιημένος με τις εξελίξεις δεν υπήρξε η ώθηση που χρειαζόταν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πάντα εδώ για να προσφέρει βοηθητικό ρόλο, αλλά δεν είναι ο μείζων παίκτης. Έχω υποβάλλει πολλές προτάσεις στον φίλο μου Αλέξη Τσίπρα, και θα τού κάνω κι άλλες» τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό...............http://www.euractiv.gr/oikonomia/giounker-den-ime-ikanopiimenos-tsipras-voulisi-gia-entimo-simvivasmo/

    ReplyDelete
  40. Βροχή τροπολογιών, άσχετες με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, παρατηρείται τις τελευταίες ώρες...

    Την Παρασκευή, κατατέθηκαν άλλες έξι τροπολογίες μέσω των οποίων ρυθμίζονται θέματα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το σύνολο του σχεδίου νόμου θέματα.

    Επίσης, την Πέμπτη,ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προανήγγειλε ακόμα 14 τροπολογίες όταν το νομοσχέδιο συζητηθεί στην Ολομέλεια.

    Για το θέμα ρωτήθηκε η Πρόεδρος της Βουλής η οποία εμφανίστηκε κατηγορηματική ότι δεν θα επαναληφθεί το προηγούμενο, όπως είπε, «μοντέλο, μοτίβο» με τροπολογίες που δεν θα έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, εμφανίστηκε η πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα τις κάνει δεκτές.

    Να υπενθυμίσουμε πως στην ομιλία της αμέσως μετά την εκλογή της η κ. Κωνσταντοπούλου είχε πει στην Ολομέλεια:

    «Αποτελεί δέσμευσή μου από τη θέση της Προέδρου της Βουλής ότι δεν θα γίνουν δεκτές εκπρόθεσμες τροπολογίες, ούτε άσχετες με το αντικείμενο των νομοσχεδίων διατάξεις».΄...............http://www.crashonline.gr/συνεχίζονται-οι-παλαιές-τακτικές-άσχ/
    13/3/15

    ReplyDelete
  41. Βαρουφάκης: Μπορεί να καθυστερήσουν κάποιες προεκλογικές εξαγγελίες...

    «Η λογική των αντιπαραθέσεων και των αντιπάλων συμμαχιών του 20ου αιώνα ανήκει στο παρελθόν. Ως Ευρώπη, τις τελευταίες δεκαετίες, θελήσαμε να εγγυηθούμε ένα νέο σημείο εκκίνησης, υιοθετώντας μια νέα λογική, εκείνη της συνεργασίας, κυρίως μέσα στην Ευρώπη, αλλά και εκτός των συνόρων της», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ Αμπροζέτι, που διεξάγεται στη λίμνη Κόμο...................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64155435

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:...

      Στην κυβέρνηση ομολογούν ότι γκρέμισαν κάθε εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα.

      Για να την αποκαταστήσουν, παίρνουν τώρα πίσω τις προεκλογικές τους υποσχέσεις.

      Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα…

      Στο μεταξύ, όμως, η χώρα έκανε πολλά βήματα πίσω, χάνοντας και χρόνο και αξιοπιστία.

      Καλούμε την κυβέρνηση να μη σπαταλήσει άλλο, όσα κατέκτησε ο λαός μας με τις θυσίες του.
      http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113479639

      Delete
  42. Ραυτοπούλου: Σχεδιάζεται νέος φορέας διαχείρισης κόκκινων δανείων...

    Αιχμές για τις επιλογές που έγιναν κατά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών την περίοδο 2012-2014 άφησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κερασίνα Ραυτοπούλου, μιλώντας σήμερα Παρασκευή σε ημερίδα της Τραπέζης της Ελλάδος για τις στρατηγικές διαχείρισης των χαρτοφυλακίων ακινήτων στην Ελλάδα.

    Η στενή συνεργάτιδα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη αναφερόμενη στην εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία σήμερα ξεπερνούν το 34,2% του συνόλου των δανείων, ανέφερε πως αυτά θα έπρεπε να είχαν ρυθμισθεί και αντιμετωπισθεί ήδη από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2012, προκειμένου να μην εκφυλισθεί η κατάσταση, κάτι που τελικά δεν αποφεύχθηκε.

    Η ίδια αναφέρθηκε στις σκέψεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός νέου φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων, στον οποίο θα μπορούσαν να μεταφερθούν προς διαχείριση «κόκκινα» στεγαστικά, επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια......................http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231392681
    13/3/15

    ReplyDelete
  43. Σόιμπλε: Η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της...

    Οι αιτίες των προβλημάτων στην Ελλάδα δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες, στην Ευρώπη ή τη Γερμανία, βρίσκονται στο ότι η Ελλάδα ζούσε για πολύ καιρό υπεράνω των δυνατοτήτων της, ίσως η Ευρωζώνη ήταν επίσης ένας πειρασμός, διατείνεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», στην οποία διαμηνύει πως το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων έχει ρυθμιστεί από πολλού..............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64155738

    ReplyDelete
  44. Σόιμπλε: Να εναρμονιστούν οι προσδοκίες των Ελλήνων με την πραγματικότητα...

    Οι αιτίες των προβλημάτων στην Ελλάδα δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες, στην Ευρώπη ή τη Γερμανία, βρίσκονται στο ότι η Ελλάδα ζούσε για πολύ καιρό υπεράνω των δυνατοτήτων της, ίσως η Ευρωζώνη ήταν επίσης ένας πειρασμός, υποστηρίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, διαμηνύοντας παράλληλα πως το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων έχει ρυθμιστεί προ πολλού.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προσθέτει πως όλα αυτά πρέπει να ειπωθούν από τους υπεύθυνους, διότι είναι σημαντικό να πείσουν την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, για να υπάρξει έξοδος από την κρίση και αυτό είναι δύσκολο και τα συνθήματα δεν βοηθούν.

    Η υπεύθυνη ηγεσία θα πρέπει να προσπαθήσει να φέρει τις προσδοκίες του πληθυσμού σε εναρμόνιση με την πραγματικότητα, λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι όταν διάβασε πως ειπώθηκε ότι το όχι ασήμαντο πρόβλημα του χρέους, μπορεί να λυθεί με την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων, αναρωτήθηκε εάν αυτό θα βοηθήσει να γίνουν αποδεκτές από την κοινή γνώμη οι υποκείμενες σε έγκριση αποφάσεις. Ο ίδιος θεωρεί ότι η πολιτική επηρεάζεται από την κοινή γνώμη και αυτό ονομάζεται «διαχείριση προσδοκιών»................http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231392753

    ReplyDelete
  45. Κατάινεν: Θέλουμε πράξεις, όχι υποσχέσεις...

    «Θέλουμε δράση, πράξεις, όχι απλώς υποσχέσεις. Στη συνέχεια, το Εurogroup θα δει πώς μπορούν να γίνουν οι εκταμιεύσεις», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν στην εφημερίδα «RealNews».

    «Οι συνομιλίες ξεκίνησαν για να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, την οποία θα ορίσει η ελληνική κυβέρνηση και θα αποδεχθούν οι άλλοι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Και μετά, θέλουμε να δούμε την εφαρμογή. Τότε και μόνο μπορεί η βοήθεια να συνεχιστεί».

    Σύμφωνα με τον κ. Κατάινεν, μέχρι τον φετινό χειμώνα τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα στην Ελλάδα: «Η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, όλοι μιλούσαν για την ανάγκη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Η Ελλάδα θα έβγαινε από το πρόγραμμα, απλώς με μια ασφαλιστική δικλίδα... Δεν θα έλεγα ότι είμαστε πάλι στην αρχή. Η νέα κυβέρνηση, όμως, πρέπει να κάνει πάρα πολλά για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη... Φαντάζομαι πως μπορούν να αλλάξουν ξανά τα δεδομένα, όμως αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές».
    http://www.naftemporiki.gr/finance/story/927538/katainen-theloume-prakseis-oxi-uposxeseis

    ReplyDelete
  46. Ukraine: le crédit du FMI servira à acheter des armes...

    Le nouveau crédit octroyé par le FMI à l'Ukraine sera utilisé par Kiev pour acheter des armements, a annoncé le quotidien économique Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

    Le nouveau crédit du Fonds monétaire international (FMI) sera utilisé par l'Ukraine pour porter ses dépenses militaires en 2015 à 5,2% du PIB, soit à environ 3,8 milliards de dollars, a annoncé la ministre ukrainienne des Fiances, Natalie Jaresko..............http://fr.sputniknews.com/international/20150314/1015172015.html#ixzz3UNLodT45
    14/3/15

    ReplyDelete
  47. The European Union has received an official request from Ukraine regarding a police mission to be sent to Donbass, but it "requires thorough discussions" a source at the EU's external action service told TASS on Saturday...

    "The European External Action Service (EEAS) has received a letter from Ukraine’s foreign minister asking to send over to that country’s east of a European mission in the framework of the common foreign policy and the EU security policy," the source said.

    The diplomat said the issue "requires thorough discussions."

    The EU’s current priority is offering maximum support in personnel, equipment and information for the OSCE monitoring mission with the purpose of establishing stable peace in Ukraine.

    A European military source told TASS the biggest problem around "unarmed police mission of the EU" in Donbass is "the lack of clear guarantees for security of the European specialists from all participants in the conflict.".
    http://tass.ru/en/world/782775

    ReplyDelete
  48. Gerüchte über Entmachtung von Giannis Varoufakis...

    Was wird aus Giannis Varoufakis?

    Griechenlands Finanzminister Giannis Varoufakis verliert auch in der eigenen Regierung Freunde. Jetzt machen Gerüchte über eine Entmachtung des Politikers die Runde...................http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/griechenland/geruechte-ueber-entmachtung-von-giannis-varoufakis-13482982.html
    14/3/15

    ReplyDelete
  49. «Πρόγραμμα Μέρκελ» κατά το «Σχέδιο Μάρσαλ» πρότεινε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το Κόμο για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας....

    Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ Αμπροζέτι του Κόμο, «πρόγραμμα Μέρκελ» θα μπορούσε να ονομασθεί μία εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing), που θα έλυνε τα προβλήματα της ΕΚΤ.

    Θα μου άρεσε αυτό το προτεινόμενο Quantitative Easing να ονομασθεί «πρόγραμμα Μέρκελ», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

    Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μίλησε για μία εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing), η οποία θα χρηματοδοτούνταν κατά 100% με ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ΕΚΤ να αγοράσει τα ομόλογα αυτά στη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.............http://www.crashonline.gr/έτοιμο-το-πρόγραμμα-μέρκελ-του-γιάν/

    ReplyDelete
  50. Φλαμπουράρης: Δεν θα πάρουμε νέο δάνειο τον Ιούνιο - Θα υπάρξει διευθέτηση για το χρέος...

    Συνάντηση Τσίπρα-Σαμαρά ή και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, εφόσον χρειαστεί, προαναγγέλλει ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RealNews».

    «Βεβαίως, να φωνάξει τον κ. Σαμαρά και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, να τους ενημερώσει και να συζητήσουν. Ή, εάν χρειαστεί, να προχωρήσουμε και σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, γιατί όχι;» απαντά σε σχετική ερώτηση.

    Υπογραμμίζει πως η εξεταστική για το μνημόνιο θα γίνει για να μάθει ο κόσμος πώς μπήκε σε αυτό η Ελλάδα και σημειώνει:

    «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα ποινικών ευθυνών. Εμένα τουλάχιστον ούτε περνούν από το μυαλό μου ποινικές ευθύνες»...................http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/14/politiki-flampoyraris-daneio-_n_6869648.html?utm_hp_ref=greece&ir=Greece
    14/3/15

    ReplyDelete
  51. Παπαδημούλης: Δεν έχουμε εντολή ρήξης και επιστροφής στη δραχμή...

    «Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι σταθερή, ισχυρή, σοβαρή και μυαλωμένη. Ασφαλώς και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνική περιπέτεια. Δεν έχουμε εντολή ρήξης και επιστροφής στη δραχμή. Έχουμε εντολή διαπραγμάτευσης και εξεύρεσης αμοιβαίας επωφελούς λύσης εντός της Ευρωζώνης» ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Υπογραμμίζει πως «το επόμενο διάστημα πρέπει να προχωρήσουν εντατικά και σε πολιτικό επίπεδο και κυρίως σε επίπεδο των τεχνοκρατών οι αναγκαίες συζητήσεις έτσι ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν αυτά που συμφωνήθηκαν ως πλαίσιο στις 20 Φεβρουαρίου. Οι χρονικές προθεσμίες είναι πιεστικές και πρέπει να τρέξουμε»...............http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113480093

    ReplyDelete
  52. Στερεύει από τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική της πηγή η οικονομία, καθώς η Ελλάδα για άγνωστο χρονικό διάστημα δεν θα έχει πρόσβαση στα κοινοτικά ταμεία, για πρώτη φορά από το 1981...

    Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι κοινοτικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ατύπως την Αθήνα ότι «παγώνει» η πρόσβαση σε περίπου 25 δισ. ευρώ, επικαλούμενες την ανάγκη εξέτασης τεχνικών λεπτομερειών στη δομή και στη συγκρότηση των νέων διαχειριστικών αρχών του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, από την πρώτη εβδομάδα εκλογής της νέας κυβέρνησης άρχισαν να φτάνουν αρνητικά μηνύματα τα οποία μετέδιδαν ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν σε συστημική βάση τις οργανωτικές δομές του νέου ΕΣΠΑ.....................http://www.zougla.gr/money/article/espa-i-vrikseles-pagonoun-tin-prosvasi-se-25-dis-evro-1152348
    14/3/15

    ReplyDelete
  53. Κυβέρνηση: Κανένα πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων...

    «Αυτό που η κυβέρνηση μπορεί με απόλυτη σιγουριά να διαβεβαιώσει είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αυτοί να καταβάλλονται κανονικά» αναφέρεται σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου με αφορμή δημοσιεύματα για κίνδυνο στην καταβολή μισθών και συντάξεων Απριλίου, αλλά και μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ στο πλεόνασμα του 2014.
    Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να ληφθούν περαιτέρω υφεσιακά μέτρα.

    Και καταλήγει: «Για όλους τους παραπάνω λόγους, η κυβέρνηση έχει και σχέδιο και λαμβάνει πρωτοβουλίες που θα τονώσουν τη ρευστότητα του Δημοσίου (ν/σ για ληξιπρόθεσμες οφειλές) και θα δώσουν ανάσα σε μία οικονομία και σε μία κοινωνία που δεν μπορεί να σφίξει άλλο το ζωνάρι...................http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=685897

    ReplyDelete
  54. Πακιστάν: Στους 14 οι νεκροί από εκρήξεις σε εκκλησίες...

    Στους 14 νεκρούς, ο τραγικός απολογισμός από βόμβες που εξερράγησαν έξω από δύο εκκλησίες στη Λαχόρη του Πακιστάν και προκάλεσαν τον τραυματισμό σχεδόν 80 ατόμων κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Κυριακής. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως οι γρήγορες ενέργειες ενός φρουρού ασφαλείας απέτρεψαν το θάνατο πολύ περισσότερων ανθρώπων. Μια οργάνωση που έχει αποσχισθεί από τους πακιστανούς Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση. Μαχητικοί ισλαμιστές στο Πακιστάν έχουν επιτεθεί σε χριστιανούς και σε άλλες θρησκευτικές μειονότητες πολλές φορές κατά την τελευταία δεκαετία.

    Πολλοί χριστιανοί, οι οποίοι αποτελούν λιγότερο από το 2% του πληθυσμού του Πακιστάν που υπερβαίνει τα 180 εκατομμύρια, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν τους προστατεύει................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=201175
    15/3/15

    ReplyDelete
  55. Βαρουφάκης: Προσπαθούν να μας διχάσουν, αλλά θα αποτύχουν...

    Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπου μίλησε για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, για την σχέση του με τα ΜΜΕ και τις επικρίσεις που δέχεται, ενώ έστειλε το δικό του μήνυμα στον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.....................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64156126
    15/3/15

    ReplyDelete
  56. «Δεν υπάρχει περίπτωση ατυχήματος» δηλώνει κατηγορηματικά στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης...

    Eιδικότερα, σε ερώτηση για τον αν υφίσταται κίνδυνος «ατυχήματος», ο υπουργός απαντά: «Όχι δεν υπάρχει "ατύχημα". Πολιτικές αποφάσεις είναι. Δηλαδή, συγγνώμη, τα πάνω από 10 τρισ. που χρωστάει συνολικά η Ευρώπη ποιος της τα δάνεισε; Πού τα βρήκαν; Τι είναι; Υπεραξία από την πραγματική οικονομία ή είναι αέρας;» Και συνεχίζει: «Αέρας είναι. Γι' αυτό κι εμείς θα τους πληρώσουμε με αέρα».

    «Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σημαίνει διάλυση της Ευρωζώνης», τονίζει ο Αλέκος Φλαμπουράρης, προσθέτοντας ότι κίνδυνος «ατυχήματος» δεν υπάρχει για την Ελλάδα.

    «Στην Ελλάδα παρήχθησαν χρήματα αλλά δυστυχώς έγιναν τραγικά λάθη, εγκλήματα στο πώς διατέθηκαν, καταναλώθηκαν, φαγώθηκαν – χωρίς εισαγωγικά» επισημαίνει.
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113481240

    ReplyDelete
  57. Σφοδρότατη κριτική δέχεται ο Μάρτιν Σουλτς μετά το κάλεσμα που φέρεται να απηύθυνε στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τερματίσει τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες...

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σουλτς για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Ρόντεριχ Κίζεβετερ, είπε προς την Handelsblatt Online: «Δεν είναι δουλειά μας να καλούμε εκλεγμένες κυβερνήσεις να τερματίζουν κυβερνητικές συνεργασίες».

    Ο κ. Σουλτς, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπερέβη εδώ σαφέστατα τις αρμοδιότητές του». Προσθέτει δε ότι «φυσικά και συνιστά σκάνδαλο να συγκροτούν κυβέρνηση ακροαριστεροί και φασίστες στην Ελλάδα, αυτό θυμίζει Βαϊμάρη, (…) η έκκληση ωστόσο να τερματιστεί αυτός ο 'συνασπισμός της κατάρρευσης’ ενισχύει απλώς τις ακραίες δυνάμεις της Ελλάδας»...............http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231392950

    ReplyDelete
  58. Βαρουφάκης: Θα κάνουμε το παν για να πληρωθούν πιστωτές και συνταξιούχοι...

    «Στην ελληνική κυβέρνηση κάνουμε το καλύτερο για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πιστωτές μας θα πάρουν τα χρήματά τους και ταυτόχρονα ότι και οι συνταξιούχοι μας και οι συνεργάτες μας θα πάρουν έγκαιρα τα χρήματά τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επάρκεια ρευστότητας στην Ελλάδα και απηύθυνε έκκληση για σύναψη «λογικών συμφωνιών», οι οποίες θα επιτρέψουν στη χώρα να αναπτυχθεί και να αποπληρώσει τα χρέη της............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64156382

    ReplyDelete
  59. Financial Times: Οι επιλογές της Ελλάδας είναι η «έξοδος» ή το «ατύχημα»!...

    ..............Όσο για το δραχμή ή ευρώ, ο αρθρογράφος των FT αναφέρει: «Θα συμβούλευα κατά μιας άμεσης αλλαγής σε ένα νέο νομισματικό καθεστώς, μια αντικατάσταση του ευρώ με τη νέα δραχμή. Αμφιβάλω αν αυτό είναι λογικά εφικτό και οικονομικά επιθυμητό. Θα επέλεγα μεταβατικό καθεστώς, μια επιλογή μιας θολής δυσδιάκριτης κατάστασης, όπου κανένας δεν ξέρει ακριβώς αν η Ελλάδα είναι «εντός» ή «εκτός».

    Προτεινόμενη επιλογή μου θα ήταν ένα παράλληλο νόμισμα που λειτουργεί ως μέσω συναλλαγών αλλά όχι απαραίτητα ως μέσο αποθήκευσης αξίας ή λογιστική μονάδα. Η ονομαστική του αξία θα είναι στο ευρώ. Αυτό το ψευτο-νόμισμα δεν θα είναι νόμιμό χρήμα. Η επιτυχία του εξαρτάται από το εάν ο κόσμος θα το αποδεχτεί. Ο μοναδικός του ρόλος αρχικά θα είναι να παρέχει προσωρινά ρευστότητα αν η χώρα κοπεί από την χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας»................http://www.crashonline.gr/financial-times-οι-επιλογές-της-ελλάδας-είναι-η-έξο/
    16/3/15

    ReplyDelete
  60. Τουσκ: Βλακώδες σενάριο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ...

    Έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη -ως ατύχημα ή ό,τι άλλο- είναι «ένα βλακώδες σενάριο που πρέπει να αποτραπεί», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξή του σε ομάδα ευρωπαϊκών εφημερίδων.............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64156491
    16/3/15

    ReplyDelete
  61. Αυξημένες είναι και πάλι αυτή την περίοδο οι φωνές στη Γερμανία ανεπίσημες και μη, για το πώς θα αντιμετωπιστεί ριζικά η κατάσταση με την Ελλάδα, με το γνωστό γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, να συγκρίνει άμεσα την Ελλάδα με το κούρεμα που υπέστη η κυπριακή οικονομία το 2013....

    Πιο συγκεκριμένα, γράφει ότι «οι σύμβουλοι της Άγκελα Μέρκελ εξετάζουν τα όσα έγιναν στην Κύπρο, από την στιγμή που η ΕΚΤ απείλησε τις κυπριακές τράπεζες ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση αν δεν δεχόταν η χώρα τα προτεινόμενα μέτρα. Στο τέλος η κυπριακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχθεί το πρόγραμμα της Ε.Ε. Ακριβώς αυτό πιστεύουν οι σύμβουλοι της Μέρκελ για την Ελλάδα», καταλήγει το περιοδικό............http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=201226
    16/3/15

    ReplyDelete
  62. Bloomberg: Οι Γερμανοί κουράστηκαν από τις απαιτήσεις της Ελλάδας - Θέλουν να φύγει από το ευρώ...

    Οι Γερμανοί έχουν κουραστεί από τις απαιτήσεις της Ελλάδας, θέλουν η χώρα να φύγει από το ευρώ: Αυτός είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος του Bloomberg που καταδεικνύει τη μεταστροφή του κλίματος στη γερμανική κοινή γνώμη.

    Το δημοσίευμα βασίζεται στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 13 Μαρτίου για λογαριασμό του ZDF και σύμφωνα με την οποία, το 52% των ερωτηθέντων δεν θέλει πλέον η Ελλάδα να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα, έναντι του 41% που ήταν το ποσοστό τον προηγούμενο μήνα.

    Η μεταστροφή αυτή οφείλεται στην εικόνα που έχει περίπου το 80% των Γερμανών, ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας «δεν συμπεριφέρεται με σοβαρότητα προς τους Ευρωπαίους εταίρους της»................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113481852

    ReplyDelete
  63. Ευκλείδης Τσακαλώτος στη «Ν»: Εχουμε βάλει στο τραπέζι και το σενάριο του αδιεξόδου ...
    Ανοιχτά συζητείται στην κυβέρνηση η εκδοχή ενός αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη στη «Ν», ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κάθε διαπραγματευτής οφείλει να δημοσιοποιεί μόνο όσες από τις σκέψεις του κρίνει κάθε στιγμή ότι εξυπηρετούν τον σκοπό του». Ο ίδιος διακρίνει σύμπνοια με τους εταίρους σε ζητήματα διαφθοράς και φοροδιαφυγής, συμφωνία στον στόχο, αλλά διαφωνία στον τρόπο αναφορικά με τις 100 δόσεις και πιο ισχυρές διαφωνίες στα θέματα των εργασιακών σχέσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
    «Παίζει ένα σκληρό παιχνίδι» σχολιάζει για τη στάση της ΕΚΤ. «Οι χώρες που πραγματικά το χρειάζονται, όπως η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της περιφέρειας, δεν έχουν να περιμένουν πολλά από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» απαντά στην επισήμανση ότι η Ελλάδα εξαιρείται από το σχέδιο Ντράγκι. Σε ερώτηση γιατί η ελληνική Βουλή δεν κύρωσε τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου αναφέρει ότι «θα επιχειρούσε με πλάγιο τρόπο να δέσει πολιτικά τα χέρια της παρούσας Βουλής και της κυβέρνησης σε σχέση με τους όρους αυτής της σύμβασης».
    «Μπορεί να μη συνηθίζονται στον δημόσιο διάλογο τέτοιες αναφορές, αλλά είναι υπαρκτά και αυτού του είδους τα ζητήματα» παρατηρεί ως προς την επίκληση από την Αθήνα σεναρίων που θέλουν έως και τζιχαντιστές να κατακλύζουν την Ευρώπη στην περίπτωση μιας οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας......................http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/03/blog-post_225.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29#.VQajvY6LVr8
    16/3/15

    ReplyDelete
  64. Εκτεταμένες αναφορές του διεθνούς Τύπου στην ελληνική οικονομία....

    Στα προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, στο ενδεχόμενο «ατυχήματος» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε Grexit, αλλά και στις τεταμένες ελληνογερμανικές σχέσεις αναφέρονται σήμερα Δευτέρα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.


    Σύμφωνα με το Bloomberg το 80% των Γερμανών θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν συμπεριφέρεται σοβαρά προς τους ευρωπαίους εταίρους της» και στην βάση αυτή το 52% των Γερμανών δεν θέλουν πλέον να παραμείνει η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα.

    «Η σκλήρυνση της γερμανικής κοινής γνώμης είναι σημαντική, διότι η χώρα είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Ελλάδας», αναφέρει το πρακτορείο και προσθέτει πως η μεταστροφή του κλίματος έρχεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ξεμείνει από μετρητά.

    Στο πλαίσιο αυτό το Bloomberg εστιάζει στο γεγονός πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει εντείνει τις προκλήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τη ναζιστική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει επιδοθεί σε φραστικό πόλεμο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. ..............http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231392992
    16/3/15

    ReplyDelete
  65. Ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων Οζντίλ Ναμί ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κίπρις ότι η NAVTEX λήγει στις 6 Απριλίου και δεδομένου ότι το πλοίο Saipem 10000 θα αποσυρθεί τρεις μήνες για έλεγχο και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να προχωρήσει σε έκδοση νέας οδηγίας, ούτε να στείλει το Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά στην περιοχή...

    Αν όμως είπε μέσα σε μια περίοδο τριών μηνών οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν και στο μεταξύ « οι Ελληνοκύπριοι μπαίνουν σε έρευνες φυσικού αερίου και πάλι, τότε θα αναγκαστούμε και εμείς να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση ” είπε.

    Εάν σε αυτό το διάστημα ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ ικανοποιημένοι, ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι τον Ιανουάριο είχε δοθεί μία εβδομάδα για την επανέναρξη των συνομιλιών αλλά ο Ε/κ ηγέτης αντί να επιστρέψει στο τραπέζι είχε θέσει κάποιους όρους.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/politiki/item/13241-i-navtex-den-tha-ananeothei-dilonei-o-nami
    16/3/15

    ReplyDelete
  66. Νίκος Ξυδάκης: Το κράτος ενδέχεται να πάρει την κτιριακή περιουσία του Μεγάρου Μουσικής...

    Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84 ο Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από το ακριβώς θα συμβεί στο Μέγαρο Μουσικής, το οποίο σε προηγούμενες δηλώσεις του ειχε χαρακτηρίσει «φέσι στο κεφάλι του ελληνικού κράτους»

    Σε ερώτηση για το αν θα γίνει αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για το Μέγαρο Μουσικής δήλωσε: «Bεβαίως, έχει υπάρξει και μια προεργασία ήδη και είμαστε σε συνεννόηση σε πολύ καλό κλίμα, για να δούμε τι θα γίνει. Διότι στο βαθμό που το κράτος αναλαμβάνει ως εγγυητής να πληρώσει τα χρέη του Μεγάρου, θα πρέπει κάτι να πάρει. Αυτό που μπορεί να πάρει είναι η περιουσία του οργανισμού Μεγάρου, που είναι όλο το κτιριακό συγκρότημα» Στο θέμα της χρηματοδότησης ο κος Ξυδάκης δήλωσε «τα τελευταία πέντε χρόνια είδαμε -και το ζήσαμε με οδυνηρό τρόπο - ότι οι αναγκαίες εξοικονομήσεις - γιατί μπήκαμε σε φάση χρεοκοπίας - έγιναν με άγαρμπο τρόπο, οριζόντιο, που οδήγησε σε αδικίες. Φυσικά και πρέπει όλα να γίνονται πιο λογικά και στοχευμένα, με εντοπισμένες τις περικοπές. Αυτή την στιγμή, είμαστε, ήδη, σε ένα πολύ άσχημο σημείο. Ελπίζω ότι μπορούμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα, αλλά σε κάποια άλλα έχουν ήδη γίνει ζημιές»............http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/16/culture-megaro-mousikis-periousia_n_6877746.html
    16/3/15

    ReplyDelete
  67. NΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε «σημαία» το «δεν πληρώνω» μιλά για «άδεια ταμεία»..

    Για θράσος κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, με αφορμή τα όσα ανέφερε για «άδεια ταμεία», υπενθυμίζοντας ότι ήταν το κόμμα που στην αντιπολίετυεση έκανε «σημαία» του το σύνθημα «δεν πληρώνω»................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64156682

    ReplyDelete
  68. Ρέγκλινγκ: Xωρίς αξιολόγηση δεν έχει εκταμίευση για την Ελλάδα ...

    Πρώτα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κατόπιν εκταμίευση δόσεων είναι το μήνυμα του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, προς την Αθήνα.

    Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει πως κανένας στην Ευρώπη ή στην Ελλάδα δεν επιθυμεί το Grexit, γεγονός το οποίο -όπως υπογραμμίζει- αποτελεί μία πολύ καλή βάση για τη διαπραγμάτευση μεταξύ πιστωτών και Αθήνας.
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113481904

    ReplyDelete
  69. Πρόστιμο στο ΥΠΟΙΚ για την μη επιστροφή αναδρομικών στους ένστολους...

    Καμπάνα 200.000 ευρω έριξε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο υπουργείο Οικονομικών.

    Αφορμή η πλημμελής συμμόρφωση της Πολιτείας στη δικαστική απόφαση που έχει δικαιώσει τους ένστολους ως προς την επιστροφή των αναδρομικών.

    Αυτό αποφάσισε σήμερα με τέσσερις αποφάσεις της η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζο.

    Με την κάθε μια από τις τέσσερις αυτές αποφάσεις του ΣτΕ υποχρεώνεται το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλλει το ποσό των 50.000 ευρώ σε κάθε μια από τις τέσσερις Ομοσπονδίες των ενστόλων.....................http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231393197

    ReplyDelete
  70. Το σενάριο παραχώρησης του 17% της Socar στη ΔΕΣΦΑ, σε ισπανική, γερμανική, βελγική ή βουλγάρικη εταιρεία είναι στο τραπέζει όπως αποκάλυψε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του Θέματος της Κυριακής...

    Να θυμίσουμε ότι οι Αζέροι και η Κομισιόν εξετάζουν να εκχωρήσουν το 17% σε μια τρίτη εταιρεία, ώστε το ποσοστό ελέγχου τους στον ΔΕΣΦΑ να πέσει κάτω από το 50%.................http://www.protothema.gr/economy/article/459933/lafazanis-sto-trapezi-i-parahorisi-tou-17-tou-desfa-se-triti-etaireia-/
    16/3/15

    ReplyDelete
  71. Ουδεμία αλλαγή έχει σημειωθεί στον πολιτικό στόχο της γερμανικής κυβέρνησης για διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί ομόφωνη θέση ολόκληρης της κυβέρνησης Μέρκελ....

    Όπως είπε ο κ. Ζάιμπερτ, "η κυβέρνηση έχει εργαστεί και συνεχίζει να εργάζεται για αυτόν τον στόχο". Επανέλαβε ότι το κεντρικό ζήτημα είναι ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο έχει επανειλημμένα παραταθεί και η επιτυχής ολοκλήρωσή του αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω εκταμίευση κεφαλαίων.
    Πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για συγκεκριμένα βήματα και τώρα βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ειδικούς της Τρόικας. Σε αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας και σε αυτό θα έπρεπε να επικεντρώσει την προσοχή της και η Αθήνα"....................http://www.riknews.com.cy/index.php/news/evropi/item/13262-verolino-politikos-stoxos-i-paramoni-tis-elladas-stin-evrozoni
    16/3/15

    ReplyDelete
  72. Φαρμάκι στάζουν τα στόματα των τεχνικών κλιμακίων των «θεσμών» για τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης....

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας de Volkskrant, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, τα σχόλια των τεχνικών κλιμακίων είναι άκρως δηκτικά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας εξ αυτών χαρακτηρίζει «ανίκανους» τους Έλληνες με τους οποίους συνομιλεί, ενώ ένας άλλος θεωρεί πως «γνωρίζουν καλύτερα τα κείμενα του Τσε Γκεβάρα από τα οικονομικά τους».

    «Όλα αυτά δεν καθιστούν πιο αξιόπιστες τις συνεχείς διαβεβαιώσεις Τσίπρα περί τήρησης των συμφωνηθέντων. Αυτή τη στιγμή η Αθήνα κόβει όλες τις γέφυρες με τους συμμάχους της στις Βρυξέλλες που τόσο έχει ανάγκη«, επισημαίνεται στο δημοσίευμα...........http://www.crashonline.gr/ανίκανοι-οι-έλληνες-ξέρουν-καλύτερα-κ/
    16/3/15

    ReplyDelete
  73. Κομισιόν: Ώρα για δουλειά και όχι για ανακοινώσεις...

    Για σοβαρή κατάσταση, με προτεραιτότητα την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, έκανε λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι έχει φτάσει η ώρα των εμπειρογνωμόνων.

    Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας χθες, Δευτέρα από τις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρέπει να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονες να συζητήσουν σε τεχνικό επίπεδο.

    «Αυτές οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη» πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, αν είναι πιθανό να αναζητηθεί λύση για το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στο τέλος της εβδομάδας, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι προτεραιότητα αυτήν την εβδομάδα είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του................http://www.elzoni.gr/html/ent/071/ent.53071.asp
    17/3/15

    ReplyDelete
  74. Δεν υπάρχει πρόσβαση στο ΕΣΠΑ χωρίς την τήρηση Μνημονίου..

    «Καταδικασμένη» να τηρεί τις μνημονιακές της δεσμεύσεις προκειμένου να διατηρήσει ανοιχτή την πρόσβαση στα κοινοτικά ταμεία θα είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της ΕΕ για τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

    Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη κοντά στην υπόθεση, το άτυπο «πάγωμα» του ΕΣΠΑ από τις Βρυξέλλες δεν είναι διόλου άσχετο από αυτό το νέο κανονιστικό πλαίσιο σιδηράς πειθαρχίας, καθώς η Κομισιόν νομιμοποιείται πλέον να διακόψει τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ εάν υπάρξουν παραβιάσεις των δημοσιονομικών ή μακροοικονομικών δεσμεύσεων.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη «Οι Πολιτικές που χρηματοδοτούνται από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και η Ελληνική Οικονομία» του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) η οποία είχε ανατεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, «οι νέοι Κανονισμοί για τα Διαρθρωτικά Ταμεία εισάγουν για πρώτη φορά ως προϋπόθεση ομαλής ροής των πόρων την τήρηση από το κράτος -μέλος των συστάσεων του Συμβουλίου ως προς τη δημοσιονομική και, γενικότερα, τη μακροοικονομική πολιτική».

    Όπως αναφέρεται, οι νέοι κανόνες εισάγουν «μια δεύτερη μορφή αιρεσιμότητας», την εκ των προτέρων αιρεσιμότητα («ex ante conditionality»), δηλαδή τη «δέσμευση για τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων πριν από την έναρξη εφαρμογής συγκεκριμένων προγραμμάτων».................http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=686357
    17/3/15

    ReplyDelete
  75. Στη Βουλή αναμένεται το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο που ανοίγει ξανά την πόρτα του Δημοσίου για χιλιάδες υπαλλήλους που είχαν απομακρυνθεί...

    Σύμφωνα με το Έθνος, πρόκειται για όσους εργαζόμενους βρέθηκαν εκτός εξαιτίας της κατάργησης οργανισμών και διαθεσιμότητας, ενώ σε 45 ημέρες από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους απολυθέντες και διαθέσιμους υπαλλήλους.

    Συγκεκριμένα στο Δημόσιο επιστρέφουν:

    Όσοι απολύθηκαν μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας

    Όσοι απολύθηκαν μετά από κατάργηση των ΝΝΠΙΔ όπου υπηρετούσαν

    Όσοι είναι σε διαθεσιμότητα και η περίοδος διαθεσιμότητας έληξε

    Όσοι βρίσκονται ακόμη σε διαθεσιμότητα

    Όσοι τέθηκαν σε εργασιακή εφεδρεία................http://www.crashonline.gr/επιστροφή-στο-δημόσιο-για-χιλιάδες-υπ/
    17/3/15

    ReplyDelete
  76. Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά επειγόντως έσοδα για να ενισχύσει τα σχεδόν άδεια ταμεία του Δημοσίου, η επιχείρηση «Φορολογικές Δηλώσεις» βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα»...

    Τα έντυπα της νέας φορολογικής δήλωσης ακόμη σχεδιάζονται, οι απαραίτητες διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τη ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων ακόμη δεν έχουν γραφτεί, ενώ ούτε οι επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν λάβει εντολή για να ξεκινήσουν να στέλνουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία για τις αποδοχές των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

    Όλα δείχνουν ότι η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα, ενώ σύμφωνα με τον νόμο η διαδικασία ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Πέρυσι τέτοιο καιρό, και συγκεκριμένα στις 20 Μαρτίου, άνοιγε η ηλεκτρονική πύλη του Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ «φόρτωναν» στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και τόκους καταθέσεων.......................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113482492
    17/3/15

    ReplyDelete
  77. Πάντοαν: Αν η Ελλάδα εξέλθει του ευρώ, η Ιταλία δεν θα ακολουθήσει...

    «Ανεξάρτητα από τι λένε οι Έλληνες, η Ιταλία δεν διατρέχει κίνδυνο εξόδου από το ευρώ αν η Ελλάδα εξέλθει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.


    Μιλώντας στο περιθώριο του Φόρουμ Αμπροζέτι (Ambrosetti) στη λίμνη Κόμο ο Πάντοαν ανέφερε πως η Ιταλία έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση της και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. «Νομίζω ότι οποιαδήποτε σχέση μεταξύ« Grexit »και Ιταλίας είναι εκτός τόπου», δήλωσε.

    Το CNBC σημειώνει πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει επανειλημμένα δήλωσει στους δημοσιογράφους, πως διαχειριστές hedge funds και οποιοσδήποτε άλλος που θα ακούσει ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ, θα αρχίσουν να τιμολογούν τον κίνδυνο εξόδου της Ιταλίας από τη ζώνη του ευρώ.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είπε: «Νομίζω ότι η επιλογή οποιουδήποτε Grexit θα ήταν πολύ κακή». Ο Πάντοαν πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η Ιταλία θα αντιμετωπίσει σημαντικά υψηλότερα επιτόκια σε περίπτωση ελληνικής εξόδου.

    Το CNBC αναφέρει πως η Ιταλία είναι η τρίτη πιο χρεωμένη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, με περισσότερα από 2 τρις. ευρώ χρέους και δείκτη χρέους προς ΑΕΠ άνω του 120%.
    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231393299
    17/3/15

    ReplyDelete
  78. Διευκρινίσεις Νικολούδη για τις καταγγελίες περί εμβασμάτων στο εξωτερικό...

    «Η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, αυτή καθαυτή, δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα. Ποινικό αδίκημα μπορεί να αποτελεί μόνο στην περίπτωση που έγινε από υπόχρεο για υποβολή Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (πόθεν έσχες) και τα αποσταλέντα ποσά δεν έχουν δηλωθεί» απαντά εγγράφως ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς για την αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό από πολιτικούς αρχηγούς.

    Ο κ. Νικολούδης διευκρινίζει ότι αρμόδια για το σχετικό έλεγχο είναι η Επιτροπή της Βουλής. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε καταθέσει την ερώτηση μετά από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει στοιχεία ότι την περίοδο 2010-2012 έγινε αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό από πολιτικούς αρχηγούς..
    http://www.zougla.gr/politiki/article/diefkrinisis-nikoloudi-gia-tis-katagelies-peri-emvasmaton-sto-eksoteriko

    ReplyDelete
  79. Ιαπωνία: Δέσμευση 4 δισ. δολ. για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών σε άλλες χώρες...

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε τη δέσμευση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τέσσερα χρόνια για την καλύτερη προετοιμασία άλλων χωρών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

    Η δέσμευση του Άμπε ανακοινώθηκε στα πλαίσια του 3ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Ηνωμένων Εθνών για την Μείωση των Κινδύνων από Καταστροφές που λαμβάνει χώρα στην πόλη Σεντάι της Ιαπωνίας, η οποία είχε πληγεί σημαντικά από το μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι του 2011....................http://www.naftemporiki.gr/story/928316/iaponia-desmeusi-4-dis-gia-tin-antimetopisi-fusikon-katastrofon-se-alles-xores

    ReplyDelete
  80. Πενταμερή συνάντηση με Φρανσουά Ολάντ, Ανγκελα Μέρκελ, Μάριο Ντράγκι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα το μεσημέρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ...

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως είχε προαναγγείλει, θα έθετε το θέμα της ασφυκτικής πίεσης προς τη χώρα κυρίως σε χρηματοδοτικό επίπεδο, την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες το θέμα δεν αφορά στη διαπραγμάτευση, είναι κυρίως πολιτικό και είναι το μείζον θέμα που θα τεθεί και στην κα ιδίαν συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/ellada/item/13305-pentameri-synantisi-zitise-o-tsipras-prin-ti-synodo-koryfi-ee

    ReplyDelete
  81. Το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για πενταμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης μελετάται δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα...

    Η κ. Αντρέεβα, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ για να συζητήσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής.

    Ακόμη η εκπρόσωπος σημείωσε ότι στην παρούσα φάση, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων.
    http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/17/story_n_6884584.html?utm_hp_ref=greece&ir=Greece

    ReplyDelete
  82. Το Σύνταγμα επιβάλλει μακροπρόθεσμη παροχή στέγης στους αστέγους...

    Κάλεσμα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση των συνθηκών έλλειψης στέγης μετά τη θέσπιση του νόμου 4052/2012, ο οποίος ορίζει πρώτη φορά την έννοια της «αστεγίας», απευθύνει ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή τον πρόσφατο τραγικό θάνατο αστέγου στην περιοχή των Αμπελοκήπων..................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64157220

    ReplyDelete
  83. «Κλειδί» το Λιμάνι για να Ανοίξουν οι Πόρτες της Κίνας ...

    Η πορεία του project της Cosco στον Πειραιά αποτελεί το «κλειδί» που μπορεί να ανοίξει την πόρτα των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Αυτό θα είναι το σαφές μήνυμα που θα ακούσουν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Παππάςκαι ο Νίκος Κοτζιάς όταν θα βρεθούν στο Πεκίνο στις 22 Μαρτίου για συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία. Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί βασικό κρίκο των σχεδίων της Κίνας, στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου οράματος του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού». Παράλληλα όμως κρίσιμο στοιχείο για το Πεκίνο συνιστά η κυβερνητική σταθερότητα στην Ελλάδα και η ολοκλήρωση, χωρίς περιπέτειες, των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους....................http://www.energia.gr/article.asp?art_id=91832

    ReplyDelete
  84. Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση της Κυβέρνησης στα όσα ισχυρίστηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ «περί σεναρίου Κύπρου και κουρέματος καταθέσεων αντί για Grexit»...

    Με δήλωσή του ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαριδης τόνισε τα εξής:

    «Θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας. Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται»!

    ReplyDelete
  85. Τζακ Λιου: «Ενα καλά σχεδιασμένο και αποτελεσματικό ΔΝΤ είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ»...

    «Η στήριξη που παρείχε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα βοήθησε να αποφευχθεί η μετάδοση (της κρίσης) σε όλη την Ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία, η οποία θα μπορούσε να βλάψει την αμερικανική οικονομία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Λιου, μιλώντας σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ και τις εσωτερικές και εξωτερικές παραμέτρους που την επηρεάζουν.

    Ο κ. Λιου ανέφερε ότι «το ΔΝΤ συνεχίζει να εμπλέκεται στενά με την Ελλάδα, καθώς συνεχίζει να προσπαθεί να μεταρρυθμίσει την οικονομία της για να εξασφαλίσει διαρκή ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη σταθερότητα»...............http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113482965
    17/3/15

    ReplyDelete
  86. Το Μόνο που Ζητάμε Είναι Μια Ευκαιρία για την Ελλάδα...

    Άρθρο του αντιπροέδρου της Ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, υπό τον τίτλο, " Το μόνο που ζητάμε από την Ευρώπη είναι να δώσει μια ευκαιρία στην Ελλάδα", ( All we ask is that Europe give Greece a chance) φιλοξενεί σήμερα η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times............http://www.energia.gr/article.asp?art_id=91859
    17/3/15

    ReplyDelete
  87. Ευρω-μπλόκο στα νομοσχέδια για ανθρωπιστική κρίση και 100 δόσεις...

    Με επιστολή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο θέτει βέτο στα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις, θεωρώντας ότι πρόκειται για μονομερείς κινήσεις κατά παράβαση των αποφάσεων του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Πολ Μέισον του Channel 4, η επιστολή του κ. Κοστέλο αναφέρει:

    «Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μας χθες το βράδυ, αναφέρατε το προγραμματισμένο να περάσει από το Κοινοβούλιο αύριο νομοσχέδιο για την "ανθρωπιστική κρίση". Καταλαβαίνουμε επίσης ότι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των δόσεων, πρόκειται να πάνε στο Κοινοβούλιο σύντομα.

    »Θέλουμε να παροτρύνουμε έντονα σε κατάλληλες διαβουλεύσεις πολιτικής πρώτα, συμπεριλαμβανομένης της συνοχής με τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε ως ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πακέτο..............http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231393524
    17/3/15

    ReplyDelete
  88. Η Αθήνα φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, στο Eurpgroup της 20ης Φεβρουαρίου και από τις δηλώσεις του, περί μη κατανόησης των ελληνικών θέσεων...

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πληροφορίες από παράγοντα του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, μεταδίδει ότι, τη δυσαρέσκεια αυτή φέρεται να εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα στην Αθήνα.

    Ο κύριος Κυπριανού, ερωτηθείς εάν στη συνάντηση, ο κύριος Βαρουφάκης του εξέφρασε κάποια δυσαρέσκεια για τη στάση της κυπριακής Κυβέρνησης για μη παροχή της υποστήριξης που ίσως θα ανέμενε η Αθήνα, απάντησε χαρακτηριστικά: "Θα μου επιτρέψετε σε αυτήν την ερώτηση να μην απαντήσω"...............http://www.riknews.com.cy/index.php/news/politiki/item/13331-enoxlimeni-me-xari-i-athina

    ReplyDelete
  89. Στα άκρα οδηγείται η κόντρα της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους της....

    Την ώρα που το πρόβλημα της ρευστότητας πιέζει κάθε ημέρα και περισσότερο, η κυβέρνηση κρατάει στάση αναμονής, χωρίς να προχωράει προς την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

    Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε δύσκολες τις συνομιλίες με την Αθήνα, ενώ εκτίμησε ότι το αποτέλεσμά τους είναι «ανοιχτό» μιλώντας κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU.

    Πρόσθεσε δε ότι ως τώρα η πρόοδος στην Αθήνα είναι περιορισμένη.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι «η Γερμανία πρέπει να είναι πάντα μία χώρα που δεν αφήνει τίποτα που να μην το προσπαθήσει».................http://www.elzoni.gr/html/ent/108/ent.53108.asp
    18/3/15

    ReplyDelete
  90. Αιφνίδια επιδείνωση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας σημειώθηκε χθες, ένα εικοσιτετράωρο μετά τις ελπίδες για πολιτική λύση που διαφάνηκαν με την οριστικοποίηση της συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα και δύο μέρες πριν τη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες...

    Η αρχή έγινε με την αναφορά του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε στο ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR πως υπάρχουν ήδη έτοιμα σενάρια σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο, όπως ο περιορισμός των τραπεζικών εκροών για ένα διάστημα στην Κύπρο..............http://www.naftemporiki.gr/story/928739/sunexizetai-to-skotseziko-ntous-apo-tous-daneistes
    18/3/15

    ReplyDelete
  91. Μοσκοβισί: Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος...

    Το χάσμα που έχει επέλθει στις σχέσεις Ελλάδας- πιστωτών και στην οργισμένη στάση της ΕΕ απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να μην συνεργάζεται με τους θεσμούς, αποτυπώνει σημερινή δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ζώνη του ευρώ δεν θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος.................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64157798
    18/3/15

    ReplyDelete
  92. Κάηκε η Φρανκφούρτη στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της ΕΚΤ....

    Τουλάχιστον δύο οχήματα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της λιτότητας.

    Η ατμόσφαιρα στη γερμανική πόλη περιγράφεται από τα διεθνή ΜΜΕ ως εκρηκτική, ενώ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας εν όψει των σημερινών (18/03/2015) εγκαινίων του νέου Πύργου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας..

    Το δημαρχείο της πόλης έγινε στόχος επιθέσεων των διαδηλωτών που πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια στο ισόγειο του κτιρίου. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν λάστιχα στους γύρω δρόμους και η πυροσβεστική επενέβη για να σβήσει τις φωτιές..........http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113483541
    18/3/15

    ReplyDelete
  93. Έσοδα ύψους 2,6 δισ. μπήκαν στα ταμεία του δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ του 2014, με αποτέλεσμα να εκπληρωθεί ο στόχος που είχε τεθεί...

    Τα αποτελέσματα από τις εισπράξεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων δίνουν ανάσα στο υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του για την επίτευξη του στόχου των εσόδων του προϋπολογισμού.

    Καθοριστικοί για την επίτευξη του στόχου ήταν οι δύο πρώτοι μήνες του έτους όπου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου, οι φορολογούμενοι ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους και κατέβαλαν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Έτσι, τον Ιανουάριο από τον φόρο αυτόν εισπράχθηκαν 337 εκατ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο 316,9 εκατ. ευρώ. Έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2014 τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ ανέρχονταν σε 2 δισ. ευρώ.................http://www.zougla.gr/money/article/entos-stoxou-ta-esoda-apo-ton-enfia
    18/3/15

    ReplyDelete
  94. ΥΠΟΙΚ σε ΔΝΤ: Κάνατε λάθος για την αποδοτικότητα του ΕΝΦΙΑ....

    Στην αντεπίθεση βγήκαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που μετέχουν στις τεχνικές συζητήσεις της Αθήνας με τους θεσμούς με αφορμή τα στοιχεία είσπραξης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).


    Ο ΕΝΦΙΑ αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματικός και αποδοτικός φόρος διαψεύδοντας τις αρχικές επιφυλάξεις των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που θεωρούσαν πως τόσο τα βεβαιωμένα έσοδα όσο και τα εισπραχθέντα θα απέκλιναν των στόχων...............http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231393607

    ReplyDelete
  95. Οι διαπραγματεύσεις για την τιμή του φυσικού αερίου που παραδόθηκε από την Ρωσία στην Τουρκία βρίσκονται σε αδιέξοδο, γεγονός που είναι πιθανόν να φρενάρει την εξέλιξη του νέου, συμβολικής σημασίας στη συγκυρία της ουκρανικής κρίσης, σχεδίου για την κατασκευή αγωγού ανάμεσα στις δύο χώρες, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant...

    Σε μία ένδειξη της στρατηγικής σημασίας του σχεδίου, το πρόγραμμα του Turkish Stream, που ανακοινώθηκε προκαλώντας γενική έκπληξη τον Δεκέμβριο για να αντικαταστήσει τον South Stream, ήταν αντικείμενο χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο...............http://www.crashonline.gr/εμπλοκή-στις-διαπραγματεύσεις-ρωσία/
    18/3/15

    ReplyDelete
  96. Μοσκοβισί: Δεν ασκήσαμε βέτο στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση...

    Τη διαβεβαίωση πως δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα άσκησης βέτο εκ μέρους της Κομισιόν για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση παρέσχε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ένα Grexit θα ήταν περισσότερο από οδυνηρό όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο
    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231393705

    ReplyDelete
  97. Μοσκοβισί επιβεβαιώνει Ντάισελμπλουμ για σενάριο Κύπρου στην Ελλάδα...

    Δεύτερο «χαστούκι» μέσα σε μία ημέρα απ' τον Επίτροπο Μοσκοβισί. Μετά τη δήλωση του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος, σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Κομισιόν χαρακτήρισε «εμπεριστατωμένες τις σκέψεις Ντάισεμπλουμ για εφαρμογή σεναρίου Κύπρου και στην Ελλάδα με έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων»............http://www.protothema.gr/economy/article/460536/moskovisi-den-tithetai-thema-veto-sto-nomoshedio-gia-tin-anthropistiki-krisi-/
    18/3/15


    ReplyDelete
  98. Ο Γκι Φερχόφστατ μίλησε για την ανάγκη επιτάχυνσης του μεταρρυθμιστικού έργου της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε και την απογοήτευση του για την έλλειψη οποιουδήποτε σχετικού σχεδίου...

    Σε ανακοίνωσή του από τις Βρυξέλλες την Τετάρτη, ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζει τη σημασία της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη καθώς, όπως αναφέρει, «η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει την διαφθορά και το πελατειακό πολιτικό σύστημα στην χώρα».

    Συνεχίζοντας, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, σχολιάζει την αντιγερμανική και αντιευρωπαϊκή ρητορική μελών της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως δε του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, η οποία – όπως αναφέρει – «έχει βλάψει την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης».

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων αναφέρει ότι οι κκ Τσίπρας και Βαρουφάκης αν στρωθούν στη δουλειά μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα.
    http://www.crashonline.gr/φερχόφστατ-να-στρωθούν-στη-δουλειά-οι/
    18/3/15

    ReplyDelete
  99. Καθοριστική για την Ελλάδα χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων και Ευρωπαίων ηγετών, στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες...

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά των κλιμακούμενων προειδοποιήσεων και συστάσεων των πιστωτών της Ελλάδας, που δεν είναι ικανοποιημένοι από την πρόοδο στη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ, για τετράμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.
    Κοινοτικοί παράγοντες δεν διστάζουν μάλιστα να διαμηνύσουν προς την Ελλάδα ότι, με αφορμή τη στασιμότητα που παρατηρείται στις τεχνικές συζητήσεις στην Αθήνα, οι σχέσεις με τους εταίρους βρίσκονται σε οριακό σημείο.
    Ζητούν ακόμα να δοθούν λύσεις αμέσως, προτού η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.
    Η συνάντηση πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και σ' αυτήν θα συμμετάσχουν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, καθώς και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/evropi/item/13416-vrykselles-krisimi-synantisi-koryfis-gia-ellada
    19/3/15

    ReplyDelete
  100. Την άποψη ότι θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης εκφράζει το 83% των Ελλήνων...

    Σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού Randstad η πλειοψηφία των Ελλήνων εκτιμά ότι θα χρειαστεί να δουλέψει περισσότερα χρόνια από ότι μέχρι σήμερα.

    Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης επηρεάζει άμεσα και το ποσό που αποταμιεύεται για τις συντάξεις, αφού υπολογίζεται ότι ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αποταμιεύει μέχρι και το 40% του τρέχοντος μισθού του για να μπορεί να λάβει στο μέλλον μια ικανοποιητική σύνταξη.

    Ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης της χώρας, το 83% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να αποταμιεύει περισσότερο από το 5-10% του εισοδήματός του για τη σύνταξή του.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο και δεδομένης της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, ο αριθμός των εργαζομένων ηλικίας άνω των 55 ετών, έχει αυξηθεί κατά πολύ...........http://www.elzoni.gr/html/ent/133/ent.53133.asp

    ReplyDelete
  101. Μεγάλη Πέμπτη για Ελλάδα...

    Η ώρα των οριστικών αποφάσεων πλησιάζει για την Ελλάδα. Στις τάξεις των Ευρωπαίων εταίρων επικρατεί κλίμα έντονης δυσφορίας για την απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει το πρόγραμμα, ενώ η Αθήνα καταγγέλλει πιέσεις και προσπάθεια οικονομικής ασφυξίας της χώρας. Η εξαμερής, όπως εξελίσσεται, συνάντηση που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιηθεί απόψε και εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αντιμετωπίσει όχι μόνο την άρνηση των εταίρων να διαφοροποιήσουν το πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν σε πιο δραστικά μέτρα. Χθες, παρά τη διπλωματικότητα των επίσημων δηλώσεων, κυρίαρχο ήταν το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αναλόγως των αποψινών εξελίξεων δεν αποκλείεται έκτακτη σύνοδος κορυφής των χωρών της ευρωζώνης για τη λήψη οριστικών αποφάσεων στο ελληνικό ζήτημα............http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=287694&-V=articles
    19/3/15

    ReplyDelete
  102. Spiegel: Τα σενάρια για το πότε η ΕΚΤ θα «τράβαγε την πρίζα»...

    «Η ΕΚΤ θα σταματήσει να στηρίζει την Αθήνα μόνο όταν ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, θα μπορεί να είναι βέβαιος ότι στον κύκλο των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ έχει διαμορφωθεί πλειοψηφία υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», γράφει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών. Αντίθετος σε αυτό, τονίζεται, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γιούνκερ θέλει κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής να επιτευχθεί οπωσδήποτε κάποια πρόοδος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου. Από την άλλη πλευρά η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά δεν θέλει να της δοθεί οικονομική βοήθεια χωρίς μεταρρυθμίσεις...........http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231393887
    19/3/15

    ReplyDelete
  103. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα σταματήσει να στηρίζει την Αθήνα μόνο όταν ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, θα είναι βέβαιος ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμορφωθεί πλειοψηφία υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη....

    Αυτό αναφέρει το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel", επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι αντίθετος σε ενδεχόμενο Grexit.
    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιθυμία του κ. Γιούνκερ είναι όπως στη Σύνοδο Κορυφής επιτευχθεί οπωσδήποτε κάποια πρόοδος επί του ελληνικού ζητήματος, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
    Εξάλλου, στο οικονομικό περιοδικό "Manager Magazine" δημοσιεύεται ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

    Αύξηση ορίου για ELA
    Την αύξηση του ορίου χρήσης του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας, ELA, κατά 400 εκατομμύρια ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
    Η χρηματοτόδητηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού ανήλθε στα 69,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 69,4 που ήταν μέχρι πρότινος.
    Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το όριο χρηματοδότησης της Ελλάδας την προσεχή εβδομάδα.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/ellada/item/13418-eksantloyn-kathe-perithorio-gia-apofygi-grexit
    19/3/15

    ReplyDelete
  104. Μέρκελ: «Δεν περιμένω λύση ούτε σήμερα, ούτε την Δευτέρα»...

    Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, η γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι δεν περιμένει να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους ούτε στην επταμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά ούτε την Δευτέρα, στην κατ' ιδίαν συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.

    «Προσκάλεσα τον κ. Τσίπρα την Δευτέρα στο Βερολίνο και είμαι ανυπόμονη να τον συναντήσω», δήλωσε η κα. Μέρκελ. «Θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε εκτενώς και πιθανόν και να διαφωνήσουμε κι από κοντά...» Η τελευταία δήλωση της Καγκελαρίου έγινε δεκτή με γέλια απο τους γερμανούς βουλευτές...............http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=201627
    19/3/15

    ReplyDelete
  105. Mάρτιν Σουλτς: Χρεοκοπία στην Ελλάδα ή 2-3 δισ. τώρα! ...

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, διαμήνυσε ότι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι «επικίνδυνη» και χρειάζεται άμεσα 2 – 3 δισ. ευρώ για να αποφύγει την πτώχευση.

    «Ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο, όπως μεταδίδει το Reuters. «Βραχυπρόθεσμα, απαιτούνται 2-3 δισ. ευρώ για τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της».
    http://www.crashonline.gr/mάρτιν-σουλτς-χρεοκοπία-στην-ελλάδα-ή-2-3/
    19/3/14

    ReplyDelete
  106. Δραγασάκης: Πρόβλημα ρευστότητας αν δεν υπάρξει συμφωνία...

    Η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και χρειάζεται τη συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων της για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης...........http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64158403
    19/3/15

    ReplyDelete
  107. Δραγασάκης: Δεν μας αφήνουν να κυβερνήσουμε...

    Στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, στις στοχεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, στο υφιστάμενο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά και στον Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρθηκε χθες Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην εκπομπή της Έλλης Στάη στον ALPHA.


    Αναφερόμενος σε όσα εξασφάλισε η κυβέρνηση με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανέφερε πως προέκυψαν αρκετά θετικά πράγματα. «Αρχίσαμε δεχόμενοι απίστευτη πίεση για να ολοκληρώσουμε την πέμπτη αξιολόγηση η οποία κόλλησε το Μάιο του 2014 και ήθελαν να το κάνουμε εμείς. Ξεφύγαμε από αυτό και περάσαμε σε μια θέση που μιλούσε για ένα πρόγραμμα με στοιχεία συμφωνημένα από κοινού.................http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=287709&-V=articles
    19/3/15

    ReplyDelete
  108. Γιούνκερ: Η Ευρώπη έχει πάρει ήδη μέτρα σε περίπτωση κρίσης λόγω Ελλάδας...

    Την πρόθεσή του να επαναλάβει απόψε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αυτά που του έχει ήδη πει τις δύο προηγούμενες φορές, εξήγησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κλ.Γιούνκερ, σε πρωινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1 και στον δημοσιογράφο Ζαν Πιέρ Ελ Καμπάς.

    Η στιχομυθία μεταξύ Ευρωπαίου αξιωματούχου και δημοσιογράφου είχε ως εξής:

    Καμπάς: Απόψε στη συνάντηση κορυφής θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας. Για τον Γερμανό υπουργό Σόιμπλε, που είναι ένας πραγματικός Ευρωπαίος, τα χρονικά όρια είναι περιορισμένα πλέον για την Ελλάδα. Και εσείς ο ίδιος δεν κρύβετε την ανησυχία σας. Θεωρείτε ότι η σημερινή (ελληνική) κυβέρνηση χρησιμοποιεί διαφορετικές γλώσσες; Άλλη στο Παρίσι, άλλη στην Αθήνα, άλλη στις Βρυξέλλες, άλλη στο Βερολίνο;

    Γιούνκερ: Πρώτ΄απ΄όλα να πω ότι αγαπάω πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες και κυρίως αυτούς που υποφέρουν από τις συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής. Επομένως, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα και να συμβάλουμε, ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται.

    Καμπάς: Είστε σίγουρος ότι δεν θα υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη;

    Γιούνκερ: Όχι, αλλά πρόκειται για έναν διάλογο, ελπίζω έντιμο, ανάμεσα στην αλληλεγγύη των μεν και τη σταθερότητα των δε..............http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=687131
    19/3/15

    ReplyDelete
  109. Σκληρή στάση αναμένεται να κρατήσουν στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες, έναντι του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της Ε.Ε...

    «Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πουν στην Ελλάδα ότι ο χρόνος και η υπομονή τους εξαντλείται για την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις για να αποφευχθεί η έλλειψη ρευστού που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ενιαίου νομίσματος» αναφέρει το δημοσίευμα.

    Όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο, η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία λόγω των δύο πακέτων διάσωσης αλλά τώρα κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα εντός των επόμενων εβδομάδων αν δεν βρει περισσότερα κεφάλαια. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναφέρει ότι σημείωσαν ρεκόρ αναλήψεων στις καταθέσεις, σημάδι ότι οι αποταμιευτές ανησυχούν για τα οικονομικά της χώρας και τους θεσμούς.

    Ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει αρνηθεί να παράσχει οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με τα δημόσια οικονομικά ή μεταρρυθμιστικά της σχέδια στην τηλεδιάσκεψη των ανώτερων αξιωματούχων της Ευρωζώνης που έλαβε χώρα την Τρίτη. Τονίζουν ακόμη ότι η Αθήνα αρνήθηκε επίσης στους εμπειρογνώμονες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικά κτίρια στην Αθήνα, επιμένοντας ότι όλες οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα σε ξενοδοχείο...................http://www.crashonline.gr/reuters-το-δίλλημα-που-θα-θέσουν-οι-έξι-απόψε/
    19/3/15

    ReplyDelete
  110. Στην εκτίμηση ότι η χώρα βουλιάζει στην αβεβαιότητα εξέφρασε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας κατά τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και ζήτησε, σύμφωνα με δηλώσεις του απ΄όλα τα μέρη να ρίξουν τους τόνους...

    «Εξήγησα στους άλλους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι η χώρα βουλιάζει στην αβεβαιότητα. Ό,τι καταφέραμε μέσα σε δυόμισι χρόνια, δηλαδή πλεονάσματα και ανάπτυξη, τώρα κινδυνεύουν να χαθούν. Χάνεται χρόνος σε συζητήσεις που αφορούν επικοινωνιακή διαχείριση και όχι την πραγματικότητα της οικονομίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ.

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ζήτησε να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής από όλες τις πλευρές και το ταχύτερο να βρεθεί μία συμφωνία................http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/19/antonis-samaras_n_6902870.html?utm_hp_ref=greece&ir=Greece

    ReplyDelete
  111. «Η ?"κυβέρνηση"? διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να πληρώσει αύριο μία ακόμη δόση στο ΔΝΤ»...

    Η κυβέρνηση της Ελλάδας διαθέτει επαρκή ρευστότητα ώστε να αποπληρώσει μία ακόμη δόση, ύψους 350 εκατ. ευρώ, του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην καθορισμένη προθεσμία, αύριο Παρασκευή, είπε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής.

    “Θα πληρώσουμε. Έχουμε τα χρήματα για να πληρώσουμε το ΔΝΤ την Παρασκευή”, ανέφερε ο αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, παρότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει “πρόβλημα ρευστότητας”.
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113484564
    19/3/15

    ReplyDelete
  112. Απότομη αύξηση των εκροών καταθέσεων μετά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ...

    Καταθέσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες την Τετάρτη, γεγονός που δεν μπορεί να μην συσχετιστεί με τη δήλωση την προηγούμενη ημέρα του Ντάισελμπλουμ περί σεναρίων Κύπρου και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

    Ατυχήματα συμβαίνουν όταν χάνεται ο έλεγχος των λόγων, είπε σοφά χθες ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ένα μήνυμα με αποδέκτες εκτός -αλλά και εντός- της Ελλάδας.

    Ουσιαστικά πρόκειται για τις μεγαλύτερες ημερήσιες εκροές από την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δήλωσαν την Πέμπτη δύο υψηλόβαθμοι τραπεζίτες με γνώση του θέματος στο Reuters, εκφράζοντας μάλιστα φόβους μήπως πρόκειται για την απαρχή μιας τάσης που θα μπορούσε να επιδεινωθεί, καθώς το αρνητικό κλίμα συνεχίζονται.....................http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231394098
    19/3/15

    ReplyDelete
  113. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ και νικητής των βουλευτικών εκλογών Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει «καμία εναλλακτική από τη συνεργασία» μεταξύ των ΗΠΑ και της χώρας του...

    Παρά τις «διαφορές» που υπάρχουν στη σχέση του με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι «θα συνεργαστούμε».

    «Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική. Είμαστε σύμμαχοι», υπογράμμισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, την πρώτη που παραχωρεί σε αμερικανικό μέσο μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

    «Έχουμε διαφορές, όμως τόσα πράγματα μας ενώνουν. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πολύ επικίνδυνη και αποτελεί πρόκληση για όλους μας», εξήγησε.

    «Η Αμερική δεν έχει μεγαλύτερο σύμμαχο από το Ισραήλ και το Ισραήλ δεν έχει μεγαλύτερο σύμμαχο από τις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Νετανιάχου.................http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=222337

    ReplyDelete
  114. Μικρή πρόοδος έχει γίνει με την Ελλάδα σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ελπίζει, όπως πρόσθεσε, ότι η συνάντηση στις Βρυξέλλες θα μπορέσει να οδηγήσει σε μία συμφωνία...

    Ο Oλλανδός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. «Θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να καταλήξουμε σε ένα πακέτο που πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες» πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της Ευρωομάδας. «Ο χρόνος εξαντλείται. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, επομένως χρειάζεται πραγματικά να πιάσουμε δουλειά», τόνισε...........http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=201716

    ReplyDelete
  115. Αιχμηρή ήταν η παρέμβαση του Νικολά Σαρκοζί στη σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους δύο υπουργών του...

    «Λατρεύω την Ελλάδα, έχω ρίζες από την Ελλάδα, αυτό που συμβαίνει όμως είναι πολύ κακό για τη χώρα. Αυτές οι δύο δημόσιες τοποθετήσεις υπουργών της κυβέρνησης, η μία για το ενδεχόμενο να στείλει η Ελλάδα τζιχαντιστές στη βόρεια Ευρώπη και η άλλη για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων ευρωπαϊκών χωρών στην Ελλάδα, ήταν απαράδεκτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρκοζί.
    http://www.zougla.gr/kosmos/article/na-zitisi-signomi-o-tsipras-gia-dio-ipourgous-tou
    19/3/15

    ReplyDelete
  116. Πτήση ΜΗ17: Νέα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία κατάρριψης από αυτονομιστές...

    Ένα μεταλλικό θραύσμα, που βρέθηκε στον τόπο της συντριβής του Boeing 777 το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17 της Malaysia Airlines, είναι παρόμοιο με τη γόμωση του πυραύλου εδάφους-αέρος BUK, μετέδωσε ολλανδικός τηλεοπτικός σταθμός, εξέλιξη που μοιάζει να ενισχύει τη θεωρία ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

    Το θραύσμα εντοπίστηκε από έναν ολλανδό δημοσιογράφο στο Χράμποβο πριν από αρκετούς μήνες, κοντά στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροπλάνο. Από τους 298 επιβαίνοντες σε αυτό, επιβάτες και πλήρωμα, δεν επέζησε κανείς.

    Ο τηλεοπτικός σταθμός RTL μετέδωσε ότι το θραύσμα του πυραύλου εξετάστηκε από ειδικούς, ανάμεσά τους και αναλυτές του ινστιτούτου άμυνας IHS Jane's στο Λονδίνο, και ότι είναι παρόμοιο με την εκρηκτική γόμωση των πυραύλων του BUK, ενός προηγμένου αντιαεροπορικού συστήματος ρωσικής κατασκευής................http://news.in.gr/world/article/?aid=1231394167
    19/3/15

    ReplyDelete
  117. Mέρκελ: Είχαμε μια ήρεμη συζήτηση...

    “Είχαμε μια ήρεμη και συλλογική συζήτηση”, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ λίγο μετά το τέλος της επταμερούς συνάντησης για την Ελλάδα σήμερα στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

    “ Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις”, είπε η Καγκελάριος.

    Η Μέρκελ γνωστοποίησε πως τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει μια ολοκληρωμένη λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε πως οι πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών θα διενεργούνται στις Βρυξέλλες..................http://www.naftemporiki.gr/story/929702/merkel-eixame-mia-iremi-suzitisi
    20/3/15

    ReplyDelete
  118. Στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις...

    Στη σκληρή στάση των Ευρωπαίων προσέκρουσε για ακόμη μία φορά η ελληνική κυβέρνηση. Οι απόψεις που εκφράστηκαν ήταν πολλές αλλά τα μηνύματα προς την Αθήνα ήταν σαφή.

    Αν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες που να σεβονται τη δημοκρατία, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

    Παράλληλα, τόνισε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την κρατήσουμε στην Ευρωζώνη», συμπληρώνοντας ότι οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν θέληση, να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους.

    Πρόσθεσε ότι οι Ελληνες εξέλεξαν δημοκρατικά μια νέα κυβέρνηση και αυτό είναι σεβαστό, ωστόσο και από ελληνικής πλευράς θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις..............http://www.elzoni.gr/html/ent/184/ent.53184.asp
    20/3/15

    ReplyDelete
  119. Κοινοτικά κονδύλια ύψους €2 δις είναι έτοιμα να διατεθούν για την Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής....

    Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι τα κονδύλια αυτά θα διατεθούν προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία των νέων και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

    Η ύπαρξη των δύο δισ. είχε γνωστοποιηθεί χθες το βράδυ στο Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια της επταμερούς συνάντησης με αντικείμενο το ελληνικό πρόβλημα.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/evropi/item/13507-kondylia-2-dis-gia-tin-ellada-anakoinose-o-gioynker
    20/3/15

    ReplyDelete
  120. Αυτονόητη η ασφάλεια των καταθέσεων...

    Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Τόνισε πως είναι αυτονόητη η ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και υπογράμμισε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι εταίροι της σέβονται τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και η ανάγνωσή της είναι ενιαία. «Η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί» είπε ο κ. Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας αναφορικά με το ζήτημα της ρευστότητας κάλεσε τους πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση και προειδοποίησε πως κάποιοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας.

    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στην επταμερή συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να «βάλουμε στις ράγες τη διαπραγμάτευση» και σημείωσε πως οι προσπάθειες της Κυβέρνησης στέφθηκαν με επιτυχία.

    «Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση».............http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/20/tsipras_n_6909654.html
    20/3/15

    ReplyDelete
  121. Επισημαίνοντας τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας «που δεν μπορεί να περιμένει» και ασφυκτιά ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κων.Κόλλιας, κρίνει ότι στη μίνι Σύνοδο για την Ελλάδα «κερδίσαμε πάλι χρόνο και όχι χρήμα». ....

    Η κυβέρνηση «έχει ακόμα μία ευκαιρία -ίσως την τελευταία- να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες τομές, ώστε να πετύχει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, η οποία ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει και ρευστότητα από τους δανειστές» τονίζει.

    «Η συμφωνία, που επήλθε τα ξημερώματα με τους δανειστές, αποδεικνύει ότι σπαταλήσαμε ακόμα ένα μήνα, χωρίς να έχουμε υλοποιήσει τίποτα από τα όσα δεσμευθήκαμε με την επιστολή Βαρουφάκη της 23ης Φεβρουαρίου», εκτιμά ο Κωνσταντίνος Κόλλιας.............http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231394439

    ReplyDelete
  122. Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση αυτοπαραμυθιάζεται...

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε στην Βουλή ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος για το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις χαρακτηρίζοντάς το «ψευδεπίγραφο». «Δεν αφορά την οικονομία και αυτό που κάνουμε σήμερα με κατεπείγουσα μάλιστα διαδικασία αντιφάσκει πλήρως με αυτό που έγινε χθες το βράδυ και σήμερα τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες στη λεγόμενη μίνι σύνοδο κορυφής στην οποία πήρε μέρες ο κ. Τσίπρας», είπε ο κ. Βενιζέλος διερωτώμενος αν «ήταν μια πολιτική επιτυχία».

    «Διεξήχθη πολιτική διαπραγμάτευση και κέρδισε η χώρα κάτι; Έχουμε αποσαφηνίσει τη δημιουργική ασάφεια της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου προς όφελος της χώρας;», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τονίζοντας ότι «αυτό που συνέβη είναι η πιστοποίηση πως χάσαμε ένα ολόκληρο μήνα» και «πως σήμερα 20 Μαρτίου επιβεβαιώνουμε το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου και στο μεταξύ η πραγματική οικονομία έχει εγκαταλειφθεί, τα έσοδα υστερούν, οι τράπεζες χειμάζονται και η χώρα διαπραγματεύεται από χειρότερη θέση».

    «Αυτό που έγινε το μήνα αυτό όπως γίνεται κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα είναι τι; Ένα παιχνίδι με τον κερδισμένο χρόνο; Ή με το χαμένο χρόνο; Τι είναι αυτό που γίνεται;», διερωτήθηκε για να υπογραμμίσει: «Αυτό που γίνεται είναι δυστυχώς ότι τελικά εθελοτυφλούμε και η πλειοψηφία αυτοπαραμυθιάζεται χρησιμοποιώντας μια διπλή γλώσσα χωρίς αποτέλεσμα. Διότι φυσικά το να λες συνεχώς άλλα έξω και άλλα μέσα, δεν οδηγεί πουθενά»...............http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=687688
    20/3/15

    ReplyDelete
  123. Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, κατηγορώντας τον για επικοινωνιακά παιχνίδια, με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους...

    «Στις 20 Μαρτίου η κυβέρνηση, επιτέλους, αποδέχτηκε εκείνα που η ίδια είχε συμφωνήσει στις 20 Φεβρουαρίου. Ο ένας, όμως, μήνας κόστισε ακριβά σε πάγωμα της αγοράς, σε μερική εσωτερική στάση πληρωμών και σε εξάντληση των διαθεσίμων από όλα τα ταμεία του κράτους» σημείωσε ο κ. Καραγκούνης και πρόθεσε:

    «Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να παραποιεί την πραγματικότητα. Λέει ότι δεν υπάρχει πια πέμπτη αξιολόγηση, όταν είναι ολοφάνερο και, από τη χθεσινή συνάντηση, ότι σημείο αναφοράς όλων παραμένει η πέμπτη αξιολόγηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε εκταμίευση....................http://www.naftemporiki.gr/story/930077/nd-o-k-tsipras-na-afisei-ta-epikoinoniaka-paixnidia
    20/3/15

    ReplyDelete
  124. Βερολίνο: Καμία αλλαγή στο θέμα των αποζημιώσεων...

    «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο, καμία αλλαγή στάσης του υπουργείου Εξωτερικών», τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, σχολιάζοντας αναφορά του περιοδικού «Der Spiegel» περί «διάθεσης συμβιβασμού» στο θέμα της ελληνικής διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

    «Το περιεχόμενο (του δημοσιεύματος) είναι σωστό, αλλά ο τίτλος είναι λάθος. Υπονοεί αλλαγή θέσης και αυτό είναι απλώς λάθος. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο, καμία αλλαγή στάσης του υπ. Εξωτερικών και της κυβέρνησης. Για τη Γερμανία, ανεξάρτητα από το θέμα της διεκδίκησης επανορθώσεων, είναι σαφές πόσα δεινά υπέστη ο ελληνικός λαός στην κατοχή.

    Αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης του Προέδρου Γκάουκ στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Σέφερ και διευκρίνισε ότι τόσο το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον όσο και το Εργαστήρι Νεολαίας δεν σχετίζονται με τη συζήτηση για επανορθώσεις.
    http://www.tanea.gr/news/politics/article/5221191/berolino-kamia-allagh-sto-thema-twn-apozhmiwsewn/
    20/3/15

    ReplyDelete
  125. Ικανοποίηση στην Κύπρο από τις εξελίξεις στην Ελλάδα...

    «Χαιρετίζουμε την πραγματοποίηση της χθεσινής συνάντησης για την Ελλάδα και όπως είπε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, η διαδικασία ξαναμπήκε στις ράγες», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κύπρου, υπήρξε μια επιτυχής συνάντηση κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η ανάγκη υλοποίησης της Συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου με τα συνακόλουθα ωφελήματα. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη για το καλό της Ελλάδας, της Ευρωζώνης αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτενέστερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναφέρθηκε και «σε όλα αυτά που ακούγονται το τελευταίο διάστημα για τις δήθεν διαταραγμένες σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας».................http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/20/kypros_n_6910846.html?utm_hp_ref=greece&ir=Greece
    20/3/15

    ReplyDelete
  126. Βαλαβάνη: Όσοι δεν μπουν στη ρύθμιση, ενώ μπορούν, θα βρουν την Εφορία...

    Προειδοποίηση ότι αργά η γρήγορα θα ελεγχθούν από την Εφορία οι οφειλέτες οι οποίοι δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα, απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

    Απορρίπτοντας τις προτάσεις για φορολογικό έλεγχο εκείνων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση - ώστε να καταδειχθεί αν μπορούσαν να πληρώσουν και δεν το έκαναν ή όντως δεν είναι σε θέση σήμερα να το κάνουν - η κ. Βαλαβάνη είπε χαρακτηριστικά:

    «Αν θέλουμε να μην μπουν ας το κάνουμε έτσι. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αποτρεπτικό από αυτό. Αν θέλουμε να είμαστε καθαροί πρέπει να το αντιστρέψουμε: Να πούμε όσοι δεν θα μπουν ενώ μπορούν (εξαιρούμενων ούτως ή άλλως όσων έχουν δικαστικές εμπλοκές) να είναι σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα περάσει η Εφορία».............http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231394476
    20/3/15

    ReplyDelete
  127. Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα υποστηριχθεί εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προειδοποιώντας ταυτόχρονα «να μην περιμένουν κάποιοι να αποτύχει για να μπορούν να αποδείξουν ότι η εκλογή της ελληνικής αριστερής κυβέρνησης ήταν λάθος»...

    Σχολιάζοντας τη «μίνι Σύνοδο Κορυφής» στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι, κατά την άποψή του, αυτή είχε περισσότερο ψυχολογική επίδραση για μια και πάλι προσέγγιση των δύο πλευρών και ο ίδιος δεν μπορεί να εξάγει περισσότερα συμπεράσματα από το αποτέλεσμα...............http://www.naftemporiki.gr/finance/story/930112/b-faiman-na-min-perimenoun-kapoioi-na-apotuxei-i-ellada
    20/3/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin