Thursday, March 28, 2013

Αρρωστη η οικονομία, άρρωστοι και οι πολίτες


Κατάθλιψη, αυτοκτονίες και μεταδοτικές ασθένειες που αυξάνονται, ενώ ολοένα λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να απευθυνθούν σε γιατρό ή να αγοράσουν φάρμακα. 

 Τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και το κόστος μιας «άρρωστης οικονομίας»... σε ανθρώπινες ζωές μετρούν εμπειρογνώμονες του χώρου της υγείας τονίζοντας ότι «καλπάζει» αλλά «οι πολιτικοί βρίσκονται σε άρνηση και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».

Η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Κομισιόν να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις που έχει η πολιτική της στην υγεία «θυμίζει την τακτική που ακολούθησαν οι καπνοβιομηχανίες σε σχέση με τους περιορισμούς στο κάπνισμα», δηλώνουν ειδικοί του χώρου της υγείας, μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας.
Στην έκθεσή τους για την «Υγεία στην Ευρώπη», που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Λancet, οι ερευνητές καταγγέλλουν ότι η κρίση χρέους κοστίζει ζωές, τοποθετώντας στη δίνη του κυκλώνα την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς σημειώνεται ανησυχητικό ξέσπασμα ασθενειών (ανάμεσά τους το AIDS και η ελονοσία). «Και ενώ οι αυτοκτονίες μειώνονταν σταθερά μέχρι το 2007, τώρα βλέπουμε αντιστροφή αυτής της τάσης», γράφουν χαρακτηριστικά.
Επισημαίνουν τις πιέσεις που δέχονται τα εθνικά συστήματα υγείας και σχολιάζουν την αυξανόμενη τάση να ζητούν οι ασθενείς ετεροχρονισμένα ιατρική βοήθεια, παρότι αυτό μειώνει τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, ενώ ταυτόχρονα καθιστά, μακροπρόθεσμα, ακριβότερη την αντιμετώπιση για τα Ταμεία.
Στο πόρισμά τους τονίζουν ότι για να αντιμετωπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι, ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο απαιτείται ισχυρό σύστημα πρόνοιας, αλλά η λιτότητα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Κύπρου, έχει αφαιρέσει τέτοιου είδους «δίχτυα ασφαλείας».
«Υπάρχει σαφές ζήτημα άρνησης της πραγματικότητας για τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία, παρά το ότι είναι πολύ προφανείς... Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσμική υποχρέωση να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των σχεδίων που εφαρμόζει στην υγεία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία μελέτη για όσα προκαλούν τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα», σημείωσε ο Μάρτιν Μακί του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Πολιτικές και τα Συστήματα Υγείας, που υποστηρίζεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Οι ερευνητές ωστόσο υπενθυμίζουν ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, αναλύοντας την περίπτωση της Ισλανδίας, η οποία παρά τη σαρωτική κρίση χρέους, απέρριψε το σχέδιο λιτότητας, διεξήγαγε δημοψήφισμα και συνέχισε να επενδύει στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν καταγράφηκαν καταστροφικά αποτελέσματα στο χώρο της υγείας από τότε που ξεκίνησε η κρίση.
(Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, Spiegel Online) 
 .enet.gr
28/3/13
--
-

7 comments:

  1. Έκαψαν την σημαία της Ε.Ε. έξω από τη Βουλή οι φοιτητές....

    Με ένταση ολοκληρώθηκαν τα δύο φοιτητικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

    Περισσότεροι από 4.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι κατά του σχεδίου «Αθηνά».

    Λίγο μετά τις 16:00, σπουδαστές έκαψαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στη συνέχεια πλησίασαν τις κλούβες που ήταν παραταγμένες στη Βασ. Σοφίας και άρχισαν να τις κλωτσούν.

    Οι αστυνομικοί, που δέχθηκαν μπουκάλια με νερό και άλλα αντικείμενα, απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.

    Μέλη σπουδαστικών συλλόγων ΤΕΙ από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην Ομόνοια και στη συνέχεια έκαναν πορεία έως τη Βουλή, ενώ ένα δεύτερο συλλαλητήριο διοργανώθηκε στα Προπύλαια, από όπου οι περίπου 3.000 φοιτητές έκαναν πορεία προς τη Βουλή μέσω της Σταδίου.....http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=267334 (+φωτογραφίες)
    28/3/13

    ReplyDelete
  2. Ποιοι γλυτώνουν τις καταθέσεις τους σε Λαϊκή και Τρ. Κύπρου.....Ερωτηματικό εάν η απόφαση συνεπάγεται βαθύτερο κούρεμα για τους καταθέτες της Τρ. Κύπρου....

    Η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αμβλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης που έπληξε τον τραπεζικό τομέα, ύστερα από διαπραγμάτευση με την Τρόικα εξασφάλισε τις ακόλουθες εξαιρέσεις καταθέσεων από την όποια απομείωση, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup

    Οι καταθέσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης, των Τοπικών Αρχών, των Πανεπιστημίων εξαιρούνται. Σε αυτές τις καταθέσεις περιλαμβάνονται και κονδύλια που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα με την ΕΕ έργα ανάπτυξης.

    Επίσης, ύστερα από διαπραγματεύσεις με την Τρόικα έχει διασφαλιστεί ότι οι καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας, αλλά και των ταμείων συντάξεων στη Λαϊκή Τράπεζα θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τα Ταμεία που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα Κύπρου, διασφαλίζοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων.

    Πέραν της πιο πάνω ρύθμισης, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ετοιμάσουν εντός των ημερών ολοκληρωμένη πρόταση για κάλυψη μέρους των απωλειών, που ενδεχομένως θα προκύψουν.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την ετοιμασία νομικού πλαισίου για τη δημιουργία διαιτητικού δικαστηρίου για τους κατόχους αξιογράφων. Στο Διαιτητικό Δικαστήριο θα μπορούν να προσφύγουν όσοι κάτοχοι αξιογράφων πιστεύουν ότι έχουν εξαπατηθεί για να τύχουν της ανάλογης αποζημίωσης.

    Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κύπρου. Η Επιτροπή αποτελείται από τρεις καταξιωμένους δικαστικούς. Πρόεδρος είναι ο κ. Γεώργιος Πικής και μέλη οι κ. Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.

    Οι όροι εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής είναι ευρύτατοι. Καλύπτουν όλο το φάσμα των αποφάσεων, των ενεργειών ή παραλήψεων, σε όλα τα επίπεδα. Από τις πολιτικές αποφάσεις μέχρι τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Τραπεζών και των Εποπτικών Αρχών και όσων άλλων η επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να ερευνήσει. Θα αναζητηθούν ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μείωση του μισθού των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου κατά 20%, συμπεριλαμβανομένου και του 13ου μισθού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη εξουσιοδοτήσει τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας να προβεί σε μείωση 25% του δικού του μισθού.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=128001
    28/3/13

    ReplyDelete
  3. Β. Σόιμπλε: Οι κύπριοι είναι θυμωμένοι αλλά... «αυτό θα περάσει»....Θεωρεί ότι η απόδοση του ρόλου του αποδιοπομπαίου τράγου στη Γερμανία είναι σε κάθε περίπτωση εύκολη....

    Βερολίνο, Γερμανία
    «Πάντα έτσι συμβαίνει όταν ένας πληθυσμός αγωνιά κι έχει προβλήματα. Ο λαός αναζητά κάποιον να ξεσπάσει το θυμό του», αλλά ...«αυτό θα περάσει», λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε δηλώνοντας ότι κατανοεί την οργή των Κυπρίων για το σχέδιο διάσωσης. Η δήλωση αυτή θα ήταν μόνο κυνική αν η πραγματικότητα στις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες δεν την καθιστούσε και ρεαλιστική.

    Προσθέτει πάντως και ότι η απόδοση του ρόλου του αποδιοπομπαίου τράγου στη Γερμανία είναι σε κάθε περίπτωση εύκολη.

    «Πάντα έτσι συμβαίνει όταν ένας πληθυσμός αγωνιά κι έχει προβλήματα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τοπικό ραδιοσταθμό SWR2. Ο λαός «αναζητά κάποιον να ξεσπάσει το θυμό του», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αυτό θα περάσει».

    Η Γερμανία έχει μπει στο στόχαστρο πολλών Κυπρίων μετά την έγκριση του σχεδίου διάσωσης, την περασμένη Δευτέρα. Στη Λευκωσία, ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που απεικόνιζαν την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ με χαρακτηριστικά του Αδόλφου Χίτλερ.

    «Είναι η φύση των πραγμάτων. Αυτοί που είναι πιο ισχυροί οικονομικά και πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο επωμίζονται πιο εύκολα το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου. Προσπαθούμε να το καταπολεμήσουμε αυτό, να εξηγήσουμε. Αλλά δεν πρέπει και να εμφανιζόμαστε αλαζόνες», πρόσθεσε.

    Την Τετάρτη η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Σαμπίνε Λοϊτχόισερ-Σναρενμπέργκερ είχε ζητήσει περισσότερη «αλληλεγγύη» εκ μέρους του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, καλώντας τους «να υπερασπιστούν τους Γερμανούς απέναντι στις άδικες κατηγορίες».

    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=504904
    28/3/13

    ReplyDelete
  4. VTB: Δεν θα υποφέρουν οι θυγατρικές των ρωσικών τραπεζών στην Κύπρο....

    Οι θυγατρικές των ρωσικών τραπεζών στην Κύπρο είναι ασφαλείς και δεν θα υποφέρουν από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, ωστόσο οι πελάτες τους ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιες δυσκολίες, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της VTB Group, της δεύτερης μεγαλύτερης κρατικά ελεγχόμενης ρωσικής τράπεζας.

    Μιλώντας ειδικότερα για την τράπεζά του, ο Yuri Soloviev είπε σε δημοσιογράφους πως ο ισολογισμός της VTB "δεν θα υποφέρει", ωστόσο οι πελάτες μπορεί να επηρεαστούν από τους κεφαλαιακούς ελέγχους που επιβάλλονται στην Κύπρο για να αποφευχθεί η φυγή κεφαλαίων. Ο ίδιος είπε πως οι πελάτες που χρησιμοποιούν τη θυγατρική της τράπεζας στην Κύπρο για συναλλαγές ενδέχεται να εγκαταλείψουν τη χώρα για άλλα μέρη της Ευρώπης.

    Ο Soloviev πρόσθεσε πως παρά τις κάποιες «δημιουργικές» προτάσεις από εταιρικούς πελάτες, η τράπεζα είναι "νομοταγής, και δεν παραβεί το γράμμα και το πνεύμα των ελέγχων κεφαλαίου".


    Πηγή:www.capital.gr
    http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1762231

    ReplyDelete
  5. Le pion chypriote....

    Au sein de l’Union européenne, la crise financière chypriote n’est à nulle autre pareille. Pour la première fois des principes fondateurs de l’Union ont été mis en cause. Cette brèche ouvre un processus de décomposition politique qu’il sera difficile d’arrêter. Pour Thierry Meyssan, c’est un choix de Washington de privilégier la captation des capitaux pour résoudre sa propre crise financière, plutôt que de maintenir une organisation politique structurée de sa zone d’influence.......mondialisation ca

    ReplyDelete
  6. Τραπεζική Ενωση: Με τι θα μοιάζει;...

    Του Μπάμπη Παπαδημητρίου

    Είπε μια μπούρδα ο Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup; Προφανώς, ναι! Είναι ανόητο να μην εγγυάσαι τη λαϊκή αποταμίευση. Ηταν τυχαίο το «λάθος» του Ολλανδού υπουργού των Οικονομικών, όταν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η «κυπριακή μέθοδος» εκκαθάρισης μιας τρωθείσας τράπεζας; Προφανώς, όχι! Οσο πρωτάρης κι αν είναι ο εκλεκτός του Βερολίνου στη δύσκολη αυτή δουλειά μιας Ευρωζώνης που βρίσκεται σε πλήρη αναταραχή, είναι σε θέση να χειριστεί τη διαφορά. Μόλις πριν από λίγο καιρό, την πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου, είχε ανακοινώσει την αναγκαστική διάσωση της SNS Reaal, μιας μεγάλης ολλανδικής τράπεζας με την εξής διατύπωση: «Χθες το βράδυ υποχρεώθηκα να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν έχω άλλη αποδεκτή λύση, παρά να χρησιμοποιήσω το έσχατο εργαλείο, την εθνικοποίηση»! Είναι επίσης αλήθεια ότι ο Ολλανδός φορολογούμενος έχει φορτωθεί, μετά το 2008, με το ποσό των 40 δισ. ευρώ, που απαίτησε η διάσωση των τραπεζών ING, Aegon και ABN Amro.

    Γιατί λοιπόν αισθάνθηκε την ανάγκη να «διορθώσει» ότι η Κύπρος είναι «μια ειδική περίπτωση, που αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις»; Ακριβώς επειδή, στην ίδια προχθεσινή «διόρθωση» καταλήγει με το εξής: «Τα μακροοικονομικά προγράμματα κατασκευάζονται σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κράτους και δεν χρησιμοποιείται ούτε μοντέλο, ούτε πρότυπο». Η αλήθεια είναι, λοιπόν, ότι ούτε ο Ντάισελμπλουμ «τρελάθηκε», ούτε είναι «ανίκανος», όπως εξηγούν ορισμένα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Βεβαίως, μετά τον ρεαλισμό του προκατόχου του Γιουνκέρ, και αν συγκριθεί με τα ονόματα που είχαν ακουστεί (Σόιμπλε, Μοσκοβισί, Ρεν...) το πολιτικόν ελλιποβαρές του ανδρός μπορεί να προξενεί προβλήματα.

    Η Ευρωζώνη προσεγγίζει μια νέα κατάσταση, ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών. Αν και κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι το ευρώ θα φτάσει με ασφάλεια στο νέο του λιμάνι, την Τραπεζική Ενωση. Ηδη από το 2012 είχε καταστεί εμφανές ότι η Γερμανία δεν είναι πλέον πρόθυμη να παραχωρεί τόσες θέσεις ευθύνης σε κράτη του Νότου.

    Ειδικά στον τομέα της Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής. Η αντικατάσταση του Λουκά Παπαδήμου στην αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από Πορτογάλο, με νέο πρόεδρο έναν Ιταλό, οδήγησε στον διορισμό ενός Λουξεμβουργιανού στο διοικητήριο της Τράπεζας του Ευρώ, ενώ Γερμανός (και στενός συνεργάτης της Μέρκελ) κρατά τα κλειδιά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Είναι προφανές ότι ο «Ολλανδός» ήξερε πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλούσε. Μπορεί η Α. Μέρκελ να συμφώνησε στη συγκρότηση Τραπεζικής Ενωσης, αλλά ποτέ δεν δεσμεύθηκε για το ποιο μοντέλο θα ακολουθηθεί!

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_28/03/2013_490384
    28/3/13

    ReplyDelete
  7. Γενικός εισαγγελέας Κύπρου: Θα κληθούν εμπλεκόμενοι και από την Ελλάδα....

    Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου Πέτρος Κληρίδης (φωτό) εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα προκύψουν κι άλλα ονόματα οφειλετών που διαγράφηκαν τα χρέη τους από τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κληθούν και εμπλεκόμενοι από την Ελλάδα.

    Μιλώντας στο SKAI o κ. Κληρίδης είπε: «Μού δόθηκε η λίστα, η οποία κατά περίεργο τρόπο έχει διαρρεύσει, θα δώσω τους δυο κατάλογους (με τα ονόματα) της Κύπρου και της Λαϊκής στην ερευνητική επιτροπή (σ.σ η επιτροπή θα διερευνήσει για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κύπρου). Όταν συμπληρωθεί η ερευνά της επιτροπής θα δοθεί ξανά σε μένα)».

    Τόνισε επίσης ότι στις λίστες αναφέρονται αρκετά ονόματα πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων, αλλά μπορούν να έχουν εξήγηση για τις διαγραφές των οφειλών τους, και ήδη πολλοί εξ αυτών δίνουν εξήγηση.

    Οσον αφορά για τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην Κύπρο ο γενικός εισαγγελέας σημείωσε ότι «ούτε ο πιο απαισιόδοξος δεν θα μπορούσε να φανταστεί το εύρος της καταστροφής. Ουσιαστικά έχει καταστραφεί όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη χώρα μας, θα περάσει πάρα πολύς καιρός για να σταθούμε στα πόδια μας».

    Από την άλλη ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Αντριανού μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA είπε πως: «Συγγενικά πρόσωπα πολιτικών έβγαλαν μεγάλα χρηματικά ποσά έξω για να γλιτώσουν το κούρεμα».

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=267757
    30/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin