Sunday, March 24, 2013

Παγκόσμια Τράπεζα: Μεγάλες πιέσεις από την κατάρρευση της Κύπρου... Η γενική διευθύντρια της Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι ζητά να διευθετηθεί γρήγορα η κρίση

Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να δεχθούν μεγάλες πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αν καταρρεύσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας, δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι ζητώντας να διευθετηθεί γρήγορα η κρίση στην Κύπρο.
Σε συνέντευξή της στο περιθώριο ενός φόρουμ στο Πεκίνο, η Ιντραουάτι δήλωσε πως παρακολουθεί από πολύ κοντά την έκβαση ενός σχεδίου για την επιβολή ενός εφ' άπαξ τέλους στις κυπριακές καταθέσεις στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την παροχή στήριξης ύψους 10 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ.

Τα σχόλιά της έρχονται σε αντίθεση με τα σχόλια γερμανών πολιτικών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η διάδοση της κρίσης από την Κύπρο θα είναι περιορισμένη. Επίσης οι συναλλαγές στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές γίνονται με σχετική ηρεμία αφότου ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο.
Εντούτοις καθώς η προσοχή είναι στραμμένη στην Κύπρο, μια δυσμενής υποδοχή από τους επενδυτές του τελικού σχεδίου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας μπορεί να είναι μεταδοτική και θα μπορούσε να απειλήσει άλλες ευάλωτες χώρες, ιδιαίτερα αυτές στην Ευρώπη, δήλωσε η Ιντραουάτι.
«Η πρώτη επίδραση αυτής της κατάστασης στην Ευρώπη σ' αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον έρχεται από το πώς αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση αυτή, επειδή αυτή η πρώτη επίδραση είναι ψυχολογική», τόνισε.
«Και είναι μεταδοτική», πρόσθεσε, «επειδή έρχεται από την αγορά κεφαλαίου, από την αγορά αξιών, από το χρηματοπιστωτικό τομέα».
«Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο», δήλωσε η Ιντραουάτι. «Όχι μόνο την ψυχολογία, αλλά και (...) τις διευθετήσεις που γίνονται στο τραπεζικό σύστημα και τη μεταχείριση των καταθέσεων».
«Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να διαθέσει στον εαυτό της την πολυτέλεια να έχει και πάλι μεγαλύτερη αστάθεια. Γι' αυτό εκείνοι που αποφασίζουν για την πολιτική πρέπει να κάνουν το σωστό με πολύ γρήγορο τρόπο ώστε να μειώσουν την αστάθεια και την αβεβαιότητα», πρόσθεσε. 

.tovima.gr
24/3/13

14 comments:

  1. Δίωρη καθυστέρηση στη συνεδράιση του Εurogroup....

    - Για τις 21.00 ώρα Ελλάδος ορίστηκε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης....

    http://www.protothema.gr/article/?aid=266344
    24/3/13

    ReplyDelete
  2. Μοσκοβισί: Λύση ώστε να παραμείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη.....

    Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης ώστε να παραμείνει η Κύπρος μέλος της ευρωζώνης επεσήμανε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί
    Μοσκοβισί: Λύση ώστε να παραμείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη

    «Είνα παράλογο να πειραχθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στην Κύπρο», δήλωσε ο Μοσκοβισί. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει φόβος για μετάδοση της κρίσης από την Κύπρο.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63802086
    24/3/13

    ReplyDelete
  3. 19: 12

    Πηγή του Προεδρικού Mεγάρου ανέφερε ότι "η κυπριακή πλευρά προσπαθεί να εξασφαλίσει εκείνο που διεκδικεί" στις Βρυξέλες."Εχουμε εταίρους που συμφωνούν μαζί μας και προσπαθούν να βοηθήσουν", πρόσθεσε η πηγή.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=352560
    24/3/13

    ReplyDelete
  4. Επιβεβαίωση ''Κ'': Αρνούνται να υπογράψουν πώληση των τραπεζών.....Ο Πρόεδρος έδωσε εντολή να σταματήσουν οι διαδικασίες....

    Εμπλοκή φάινεται να παρουσιάζεται στο παρα- ένα της υπογραφής της συμφωνίας μεταβίβασης των κυπριακών τραπεζών στην Πειραιώς. Η κυβέρνηση μετά την άτεγκτη στάση της τρόικας στις διαπραγματεύεσεις παγώνει την όλη διαδικασία. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς η κίνηση της κυβέρνησης έχει προφανή σκοπό να πιέσει για συνολικό πακέτο διάσωσης της χώρας και να μην κόψει την διασύνδεση του τραπεζικού της συστήματος με άλλη χώρα, ''δωρίζοντας'' στην τρόικα τον όποιο συστημικό χαρακτήρα έχει. Την ίδια ώρα έστω και τη υστάτη τίθετε θέμα για τον ELA που απορρόφησε η Μαρφίν Εγνατία μέσω της Λαικής Τράπεζας ο οποίος υπολογίζεται στα 5 δις και τον οπόιο οι τροικανοί ζητούν να φορτωθεί η Τράπεζα Κύπρου, κάτι το οποίο αν συμβεί σημαίνει και την αυτόματη κατάρρευση της.

    Kυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχουν "ανοικτά ζητήματα" στις συνομιλίες που αφορούν την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών Λαϊκή και Κύπρου στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς, «και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι υπάρχουν και περιπλοκές».

    Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ το θέμα της πώλησης των υποκαταστημάτων της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα έχει συμπεριληφθεί, στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται από το πρωί στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας με την αντιπροσωπεία της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς σε σχέση με τη συμφωνία πώλησης των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου.

    Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, προχωρεί το θέμα της πώλησης των υποκαταστημάτων της Ελληνικής Τράπεζας.

    Στα γραφεία της ΚΤ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρίσκονται επίσης οι Διοικήσεις των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής καθώς και ανώτερα στελέχη και τεχνοκράτες της Ελληνικής Τράπεζας.

    Οι συζητήσεις με τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς άρχισαν χθες το πρωί, χωρίς, ωστόσο, να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

    Εξάλλου, κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχουν "ανοικτά ζητήματα" στις συνομιλίες που αφορούν την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών Λαϊκή και Κύπρου στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς, «και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι υπάρχουν και περιπλοκές».

    Ερωτηθείσα σχετικά, η πηγή δεν θέλησε να αποκαλύψει ποια είναι τα ζητήματα αυτά, σημείωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πάγωμα των συνομιλιών, οι οποίες – ανέφερε - συνεχίζονται ....

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127423
    24/3/13

    ReplyDelete
  5. Αρνείται ο Ν. Αναστασιάδης να αναλάβει η Τρ. Κύπρου το δάνειο της Λαϊκής από τον ΕLΑ.....

    O Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ευρωπαίους επισήμους, με τους οποίους συναντήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα εννέα δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA, όπως επιμένει στην θέση αυτή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ.

    Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι αναλόγως της απόφασης στο Eurogroup θα πρέπει να συνέλθει αύριο ή τις επόμενες μέρες η Βουλή.

    Ο κ. Προδρόμου είπε ότι, αν η απόφαση δεν είναι θετική, «τότε θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα».

    Πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις, που απαιτεί η τρόικα, θα διαλυθεί η κυπριακή οικονομία.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ


    Πηγή:www.capital.gr
    http://www.capital.gr/News.asp?id=1758119
    24/3/13

    ReplyDelete
  6. Los dos grandes bancos de Chipre solo permiten sacar 100 euros al día....

    La medida se ha comenzado a aplicar al medio día del domingo y durará hasta que abran las entidades el próximo martes....

    Las dos grandes entidades de Chipre, Banco de Chipre y Laiki Bank, solo permitirán a sus clientes retirar, a través de los cajeros automáticos, un máximo de 100 euros al día. La medida ha entrado en vigor al mediodía y se alargará, al menos, hasta el martes, cuando está previsto que los bancos vuelvan a abrir sus puertas al público.

    El Laiki Bank (también conocido como banco popular de Chipre), intervenido por el Estado desde el año pasado y con graves problemas de liquidez, ya había reducido de 1.000 euros a 260 euros ese límite el pasado jueves, lo que provocó grandes filas en las sucursales. Reuters había anunciado que las restricciones se extendían a todos los bancos, pero finalmente ha rectificado y ha asegurado que el tope afecta a las dos grandes entidades chipriotas......

    http://economia.elpais.com/economia/2013/03/24/actualidad/1364140433_359845.html
    24/3/13

    ReplyDelete
  7. Zypern-Krise könnte Folgen für brandenburgische Beamte haben....

    Brandenburg hat im Jahr 2010 zypriotische Staatsanleihen gekauft. Konkret wurden Gelder aus dem Pensionsfonds für Beamte auf der Mittelmeerinsel angelegt. Nun droht ein Ausfall und es hagelt Kritik von der Opposition....

    PotsdamDie Finanzkrise in Zypern könnte auch Folgen für die Altersversorgung von Beamten in Brandenburg haben: Das Land hat Gelder aus dem Pensionsfonds auf der Mittelmeerinsel angelegt. Finanzminister Helmuth Markov (Linke) hat jedoch Vorwürfe zurückgewiesen, sein Haus würde riskante Anlagegeschäfte in Zypern betreiben. „Kein Mitarbeiter und schon gar nicht der Minister spekulieren mit öffentlichen Geldern“, hieß es in einer Mitteilung vom Samstag. Bei den angelegten Geldern handele es sich um einen minimalen Anteil des Fonds von insgesamt 290 Millionen Euro.......http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/altersversorgung-zypern-krise-koennte-folgen-fuer-brandenburgische-beamte-haben/7977978.html
    24/3/13

    ReplyDelete
  8. Αν επιμείνετε παραιτούμαι απείλησε ο Ν. Αναστασιάδης.....

    O Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ευρωπαίους επισήμους, με τους οποίους συναντήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα εννέα δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA, όπως επιμένει στην θέση αυτή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ.

    Αν επιμείνετε παραιτούμαι από πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάμε για εκλογές, φέρεται να διαμήνυσε ο κ. Αναστασιάδης στους ευρωπαίους και τα στελέχη του ΔΝΤ.

    http://www.onlycy.com/309773-
    24/3/13

    ReplyDelete
  9. Συμφωνία ή χρεοκοπία, λέει η ΕΕ....Αν επιμείνετε παραιτούμαι από πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάμε για εκλογές, φέρεται να διαμήνυσε ο κ. Αναστασιάδης....

    Δραματικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ευρωπαίους επισήμους, με τους οποίους συναντήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα εννέα δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA, όπως επιμένει στην θέση αυτή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ.

    Αν επιμείνετε παραιτούμαι από πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάμε για εκλογές, φέρεται να διαμήνυσε ο κ. Αναστασιάδης στους ευρωπαίους και τα στελέχη του ΔΝΤ.

    Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι αναλόγως της απόφασης στο Eurogroup θα πρέπει να συνέλθει αύριο ή τις επόμενες μέρες η Βουλή.

    Ο κ. Προδρόμου είπε ότι, αν η απόφαση δεν είναι θετική, «τότε θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα».

    Πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις, που απαιτεί η τρόικα, θα διαλυθεί η κυπριακή οικονομία.

    http://www.protothema.gr/article/?aid=266353
    24/3/13

    ReplyDelete
  10. NEA ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:26
    Ο Πρόεδρος σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές στην επιμονή και το επιθετικό ύφος της Λαγκαρτ απάντησε έντονα πως θα παραιτηθεί στην περίπτωση που επιμένουν για φόρτωμα του ELA στην Τρ Κύπρου. Την ίδια ώρα επιβεβαιώνεται πως έχει παγώσει την μεταβίβασει των τραπεζών στην Πειραιώς. Για τις 21:00 το βράδυ μετατέθηκε η ώρα έναρξης της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί η διάσωσης της Κύπρου.

    Το Eurogroup θα εξετάσει το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, δύο ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διακοπή έκτακτης χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η αναβολή οφείλεται στις συνεχιζόμενες επαφές μεταξύ του κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Προηγήθηκε γεύμα εργασίας του κύπριου ηγέτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

    «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες για την Κύπρο», διεμήνυσε πριν από λίγη ώρα μέσω Twitter ο κ. Αναστασιάδης.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127405
    24/3/13

    ReplyDelete
  11. Guindos admite riesgo de contagio si no hay “decisión concluyente” sobre Chipre.....


    1. Los ministros de Finanzas de la UE negocian una solución a la crisis chipriota
    2. El titular de Economía de España exige evitar "situaciones indeseables" para toda la UE
    3. El presidente de Chipre se reúne con la Comisión Europea, Consejo Europeo, FMI y BCE

    No cree que Chipre vaya a acabar contagiando al resto. Tampoco cree que la gestión de la Unión Europea sobre la crisis chipriota sea una chapuza. Pero el ministro de Economía, Luis de Guindos, ha sido tajante a su entrada a la reunión del Eurogrupo, la cita de los ministros de Finanzas del euro destinada a encontrar de una vez por todas una alternativa para Chipre: "Los problemas de Chipre van mucho más allá de la economía chipriota". Y por eso ha pedido que, para evitar que se extiendan los problemas, se tome "una decisión concluyente" este domingo.

    Los ministros del euro han llegado puntuales a las seis de la tarde su reunión extraordinaria en Bruselas, pero su reunión, formalmente, no comienza hasta las ocho de la tarde. Antes de entrar, algunos han hecho declaraciones sobre lo que esperan de esta crucial cita. "Chipre debe ser realista para lograr el rescate", ha señalado Wolfgang Schäuble, ministro de Finanzas alemán, que ha reconocido que esta semana ha habido pocos avances, pero que ha asegurado que el Eurogrupo hará "todo lo que esté en su mano" para lograr un acuerdo.......http://internacional.elpais.com/internacional/2013/03/24/actualidad/1364117745_046898.html
    24/3/13

    ReplyDelete
  12. 21:26
    Τη χορήγηση 2 δισ. ευρώ στην Κύπρο ώστε να αρθεί η άμεση απειλή χρεοκοπίας ζητά από τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, και με αφορμή τις δύσκολες διαπραγματεύσεις τονίζει ότι “είναι εθνικό μας καθήκον να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να αποτραπεί μια νέα τραγωδία στη Κύπρο”.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=352560
    24/3/13

    ReplyDelete
  13. 21.55: Στον κυκλικό κόμβο πλησίον του Προεδρικού Μεγάρου βρίσκονται συγκεντρωμένοι πολίτες που φωνάζουν συνθήματα κατά της Τρόικας.

    Ανάμεσα στα συνθήματα είναι «Εξω η Τρόικα από την Κύπρο» και «Τρόικα πήγαινε σπίτι σου».

    21.51: Λόγω της σκληρής στάσης του ΔΝΤ, έχουν μπλοκάρει οι διαπραγματεύσεις. Η επιλογή να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς το ΔΝΤ μπλοκάρεται από χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία καθώς είναι αυτό που παρέχει την τεχνογνωσία.

    21.43: Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις ΔΝΤ-Κομισιόν με αφορμή την Κύπρο. Η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών είναι πλέον εμφανής. Από τη μία το ΔΝΤ διατηρεί τη γνωστή σκληρή στάση ενώ από την άλλη η Κομισιόν είναι διαλλακτική προσπαθώντας να βρει τη σωστή τομή. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι το μοντέλο της τρόικας έχει γίνει δυσλειτουργικό.

    21.30: Η έναρξη της συνεδρίας των Yπουργών Oικονομικών της Ευρωζώνης μετατίθεται για δεύτερη φορά, λόγω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων.

    http://www.onlycy.com/309719-
    24/3/13

    ReplyDelete
  14. 23:41

    Απορρίφθηκε και η πρόταση για "κούρεμα" 50%-60%. Αρχικώς υποβλήθηκε πρόταση στον Αναστασιάδη με την οποία του ζήτησαν να πάρει την μεγάλη απόφαση και να αποδεχθεί αναδιάρθρωση και της Τράπεζας Κύπρου. Ο Αναστασιάδης αρνήθηκε και τους είπε ότι ουσιαστικά ωθείται σε παραίτηση. Επανήλθαν οι της τρόικας και πρότειναν όπως τα 9 δις που πήρε η Λαϊκή Τράπεζα από τον ELA να αντισταθμιστούν με κούρεμα 50 -60% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στη Τράπεζα Κύπρου. Και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τον Αναστασιάδη και τώρα επεξεργάζονται νέα πρόταση.

    23:22

    Πληροφορίες από Λευκωσία ότι η πρόταση που συζητείται αφορά να φύγει το ποσό των 9 δις του ELA από τις υποχρεώσεις της Τράπεζας Κύπρου και να αυξηθεί το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στο 50-60%.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=352560

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin