Monday, March 25, 2013

25/3/13:Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Eurogroup και δηλώσεις - αντιδράσεις

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, εκδόθηκε ανακοίνωση με το πλήρες κείμενο της απόφασης. Εξάλλου, σε δηλώσεις προέβησαν εκπρόσωποι της τρόικας, στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου που παραχωρήθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας.
Αναλυτικά η ανακοινωση του Eurogroup
To Eurogroup έφτασε σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές στα βασικά σημεία για ένα πρόγραμμα προσαρμογής των μακροοικονομικών δεδομένων. Αυτή η συμφωνία εγκρίθηκε από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και την Τρόικα. Το Eurogroup στηρίζει πλήρως τον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις.


Το πρόγραμμα θα καλύψει τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα αποκαταστήσει τη βιωσημότητα του τραπεζικού τομέα, με την προοπτική της αποκατάστασης της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών δεδομένων τα επόμενα χρόνια.
Αυτά τα μέτρα θα σχηματίσουν τη βάση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα εξασφαλίζουν ότι όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ βάσει των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόγραμμα θα διορθώσει τις ανισότητες του τραπεζικού τομέα. Θα υπάρξει μία συρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φτάσει στα επίπεδα της Ε.Ε. μέχρι το 2018. Επιπλέον οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προβούν σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις ώστε να διορθωθούν τα δημοσιονομικά.
Το Eurogroup χαιρετίζει του όρους εντολής για μία ανεξάρτητη έρευνα ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας εναντίον του ξεπλύματος χρήματος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στην εφαρμογή του πλαισίου θα υπάρξουν διορθώσεις σύμφωνα με τη συμφωνία.
Το Eurogroup επίσης χαιρετίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν επιπλέον μέτρα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της φορολογίας σε συναλλαγές και τον εταιρικό φόρο.
Είναι σημαντική η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα που θα εξασφαλίζει την σταθερότητα τόσο των ελληνικών όσο και των κυπριακών τραπεζικών συστημάτων.

Το Eurogroup αναμένει ότι οι κυπριακές αρχές και η Τρόικα θα έχουν καταλήξει σε ένα μνημόνιο έως τις αρχές του Απρίλη. Επίσης σημειώνει ότι θα αναμένουμε ότι τα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών θα έχουν προσωρινή ισχύ ώστε να διασφαλίζουν την επαναλειτουργία των τραπεζών.
Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις το Eurogroup επιβεβαιώνει, όπως είχε υποθεί και στις 16 Μαρτίου την κατ’ αρχήν συμφωνία για οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Eurogroup θα καλοσόριζε τη βοήθεια του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Μαζί με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Κύπρο εξασφαλίζει τη βιωσημότητα του προγράμματος.
Το Eurogroup αναμένει πως τα κοινοβούλια του ESM θα εγκρίνουν τη συμφωνία μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου.

Τα συμφωνηθέντα:
1) Η Λαϊκή θα προχωρήσει σε άμεση αναδιάρθρωση με πλήρη συμμετοχή των μετόχων και των κατόχων ομολόγων καθώς και των μη εγγυημένων καταθέσεων.
2) Η Λαϊκή θα διαχωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα κλείσει εν καιρώ.
3) Με την πάροδο κάποιου διαστήματος η καλή τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου. Το χρέος ύψους 9 δις της Λαϊκής προς τον ΕΛΑ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μόνο οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένοι έως την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
 4) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου βάσει των σχετικών κανονισμών.
5) Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω κουρέματος των μη ασφαλισμένων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
 6) Η απόδοση θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει απόδοση ύψους 9% με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
7) Όλοι οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ε.Ε.
8)Τα 10 δισεκατομμύρια δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.
 
Δηλώσεις εκπροσώπων της Τρόικας
Όλι Ρεν
Ήταν ακόμη μία δύσκολη ημέρα, άλλα ήταν σημαντικό να καταλήξουμε σήμερα σε μία απόφαση για την Κύπρο. Θα ξεκινήσουμε πλέον να δουλεύουμε για να βοηθήσουμε την Κύπρο να διορθώσει την οικονομία της. Η Επιτροπή δούλεψε σκληρά τους τελευταίους μήνες για να βοηθήσει την Κύπρο. Ήταν μία περίπλοκη περίπτωση αφού βρεθήκαμε σε μία κατάσταση όπου δεν υπήρχαν ιδανικές λύσεις αλλά μόνο σκληρές επιλογές. Είναι δεδομένο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο για τον κυπριακό λαό. Θα δημιουργηθεί μία ομάδα δράσης για να βοηθήσει την κυπριακή κυβέρνηση ώστε να ξαναχτιστεί η κυπριακή οικονομία σε νέες βάσεις.  Η Κύπρος και οι Κύπριοι έχουν περάσει πολλές δυσκολίες στο παρελθόν και κατάφεραν να τις ξεπεράσουν. Πιστεύω ότι επίσης θα ξεπεράσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κριστίν Λαγκάρντ
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνάδελφους στην Τρόικα για τη δουλειά που έγινε. Στόχος μας ήταν να προστατεύσουμε τους καταθέτες και να επικεντρώσουμε το πρόβλημα στις δύο προβληματικές τράπεζες. Θέλαμε να ισοσκελίσουμε τα βάρη μεταξύ των Ευρωπαίων και των Κύπριων. Επίσης να ισοσκελίσουμε τα βάρη εντός και εκτός Κύπρου. Είμαστε βέβαιοι ότι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις θα βρεθεί λύση. Η Τρόικα βρίσκεται ακόμη στην Κύπρο και θα δουλέψει για να ολοκληρωθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες που αποφασίστηκαν. Εφόσον όλα κινηθούν ομαλά πιστεύω ότι θα είμαι σε θέση να κάνω μία θετική εισήγηση προς το ΔΣ του ΔΝΤ για να συμμετάσχει το ταμείο στο πρόγραμμα σωτηρίας της Κύπρου.

Γιόργκ Άσμουνσεν
Το πρόγραμμα για την Κύπρο θα ετοιμαστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουν εγκριθεί τα μέτρα από τα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια και θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της βοήθειας στις αρχές Μαίου.


Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων
Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του Eurogroup για το αν η χθεσινή συμφωνία ήταν προτιμότερη από την προηγούμενη απάντησε θετικά. «Μπορέσαμε να επικεντρωθούμε στα προβλήματα των δύο μεγάλων τραπεζών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Προχωράμε πλέον σε διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου. Η προηγούμενη απόφαση προέβλεπε μία γενική εφαρμογή των μέτρων κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Με αυτό τον τρόπο θα επιτρέψουμε στις υπόλοιπες τράπεζες να ανακάμψουν γρηγορότερα απ’ ότι προηγουμένως», δήλωσε.
Στη συνέχεια ο κ. Ντάιζελμπλουμ πιέστηκε να απαντήσει κατά πόσο η προηγούμενη απόφαση του Eurogroup ήταν λανθασμένη, κάτι που αρνήθηκε να αποδεχθεί. Αντιθέτως παραδέχθηκε ότι η τελική απόφαση θα έπρεπε να έχει ληφθεί από προηγουμένως αλλά το έδαφος δεν ήταν πρόσφορο αφού χρειαζόταν πολιτικές αποφάσεις που ήταν δύσκολο να ληφθούν αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα όσα έγιναν την τελευταία εβδομάδα.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Eurogroup, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι υπήρξε πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ αλλά και ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για παραίτηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αρκέστηκε να παραδεχθεί πως ήταν μία σκληρή διαπραγμάτευση με πολλές εντάσεις.

.sigmalive.com
25/3/13

28 comments:

  1. Η ανακοίνωση του Eurogroup 25/3/13

    Το Eurogroup συμφώνησε με τις κυπριακές αρχές σε βασικά ζητήματα, απαραίτητα για το μελλοντικό μακροοικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής. Η συμφωνία αυτή έχει τη στήριξη όλων των χωρών - μελών της ευρωζώνης, καθώς και των τριών Οργανισμών. Το Eurogroup εκφράζει την πλήρη στήριξή του στον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

    Το πρόγραμμμα θα αντιμετωπίσει τις εξαιρετικές προκλήσεις της Κύπρου και θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, με την προοπτική αποκατάστασης μίας βιώσιμης ανάπτυξης και υγειών δημοσιονομικών για τα επόμενα χρόνια. Η Ευρωομάδα καλωσορίζει τα σχέδια αναδιάρθρωσης του δημοσιονομικού τομέα όπως εξειδικεύεται στο παράρτημα.
    Τα μέτρα αυτά θα δημιουργήσουν τη βάση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικότερα, διαφυλάσσονται όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις κοινοτικές αρχές. Το πρόγραμμα θα περιέχει μία αποφασιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση ανισορροπιών στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Θα περιλαμβάνει συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φτάσει το μέσο όρο της ΕΕ μέχρι το 2018. Επί πρόσθετα οι κυπριακές αρχές έχουν επιβεβαιώσει τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση και ιδιωτικοποιήσεις.
    Το Eurogroup χαιρετίζει την δημιουργία ανεξάρτητου οργάνου για την αξιολόγηση της εφαρμογής των νόμων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τη συμμετοχή ιδιωτικού διεθνή ελεγκτικό μηχανισμού και διαβεβαίωσε την επικείμενα έναρξη του ελέγχου. Σε περίπτωση προβλημάτων στην εφαρμογή του πλαισίου, θα επιλύονται ως μέρος των όρων του προγράμματος.
    Το Eurogroup καλωσορίζει ακόμη τις δεσμεύσεις των κυπριακών αρχων να λάβουν περαιτέρω μέτρα. αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση της παρακράτησης φόρου επί του εισοδήματος του κεφαλαίου και του τακτικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος. Η ευρωομάδα προσβλέπει σε μία συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για χρηματοδοτική συμμετοχή της δεύτερης. Επίσης, υποστηρίζει την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τα ελληνικά υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών, τα οποία προστατεύουν τόσο το ελληνικό, όσο και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
    Το Eurogroup ζητεί από τις κυπριακές αρχές και την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να οριστικοποιήσουν το μνημόνιο στις αρχές Απριλίου. Εφιστά την προσοχή στις κυπριακές Αρχές να αντισταθμίσουν πιθανά μεμονωμένα θύματα δόλιων πρακτικών σύμφωνα με τις καθιερωμένες νόμιμες διαδικασίες, εκτός του προγράμματος. Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του την απόφαση των αρχών να θεσπίσει απαραίτητα μέτρα κατάλληλα για την παρούσα κατάσταση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα και να επιτρέψει την άμεση επαναλειτουργία των τραπεζών.
    Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι τα μέτρα αυτά θα είναι προσωρινά, ανάλογα και χωρίς διακρίσεις, και υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο αναφορικά με το αντικείμενο και τη διάρκεια που προβλέπει η Συνθήκη.
    Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωομάδα επανεπιβεβαιώνει, όπως αναφέρθηκε και στις 16 Μαρτίου, ότι -κατ' αρχήν- η χρηματοδοτική βοήθεια στην Κύπρο εγγυάται την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Κύπρο και την ευρωζώνη στο σύνολό της, παρέχοντας οικονομική βοήθεια 10 δισ. ευρώ.
    Ακόμη, το Eurogroup θα χαιρέτιζε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Μαζί με τις αποφάσεις της Κύπρου, θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πλήρες πρόγραμμα χρηματοδότησης πυ θα επιτρέψει στο δημόσιο χρέος της Κύπρου να παραμείνει σε βιώσιμη πορεία.
    Το Eurogroup αναμένει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα είναι σε θέσει να επικυρώσει επισήμως την συμφωνία για οικονομική βοήθεια από την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63802121
    25/3/13

    ReplyDelete
  2. ***ΣΗΜ.
    Γ. Ντάισελμπλουμ (πρόεδρος Eurogroup): Το βάθος του κουρέματος θα το επεξεργαστούμε τις επόμενες εβδομάδες.....

    ReplyDelete
  3. Π. Στάινμπρουκ: Γι' αυτό το χάος με την Κύπρο, η Μέρκελ, φέρει μεγάλη ευθύνη....

    Την πρόθεση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να εξετάσουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την Κύπρο στο Eurogroup «πολύ προσεκτικά», προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα το υπερψηφίσουν, διατύπωσε ο υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ και αναφέρθηκε κυρίως στην ανάγκη να επωμισθούν το βάρος εκείνοι που έχουν αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη.

    «Το ποσό των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ πρέπει να βρεθεί και πρέπει να πληρώσουν εκείνοι οι οποίοι εδώ και χρόνια επωφελήθηκαν από τα υψηλά επιτόκια και την χαμηλή φορολογία — και αυτοί δεν είναι ούτε οι μικροκαταθέτες, ούτε οι συνταξιούχοι», τονίζει ο κ. Στάινμπρουκ σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild και έχει αναρτηθεί ήδη στην ηλεκτρονική της έκδοση, ενώ πραγματοποιήθηκε πριν από το τέλος του Eurogroup.

    Ερωτηθείς πάντως εάν οι Γερμανοί θα πρέπει να ανησυχούν για τις τραπεζικές καταθέσεις τους, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος απάντησε μεν αρνητικά, αλλά τόνισε πως «εάν η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε χειριστεί τόσο άσχημα το ζήτημα της Κύπρου, δεν θα χρειαζόταν να επαναληφθεί τώρα αυτή η εγγύηση» και πρόσθεσε:

    «Ήταν σοβαρό λάθος να συμπεριληφθούν στο πρώτο πακέτο οι μικροκαταθέτες και έτσι να προκληθεί μεγάλη ανασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Φυσικά και πρέπει να συμμετάσχουν στην διάσωση οι ιδιοκτήτες και οι πιστωτές των τραπεζών. Αλλά μόνο τα μεγάλα ψάρια! Για το χάος που προέκυψε γύρω από την διάσωση της Κύπρου η Καγκελάριος (Άγγελα) Μέρκελ φέρει σημαντικό μερίδιο της ευθύνης».

    http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=31082
    25/3/13

    ReplyDelete
  4. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο αναμένεται να γίνει μέσα σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ.....

    «Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη εκταμίευση στις αρχές Μαΐου». Προηγουμένως, οι τεχνοκράτες απεσταλμένοι των διεθνών πιστωτών θα πρέπει να καθορίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου μπορεί να προχωρήσει «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» χάρη σε ένα νομοθέτημα το οποίο ενέκρινε πρόσφατα η βουλή στη Λευκωσία, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.....
    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127405
    25/3/13

    ReplyDelete
  5. Σόιμπλε: Δεν χρειάζεται επικύρωση από την κυπριακή βουλή.....

    Δεν απαιτείται επικύρωση από τη κυπριακή βουλή η συμφωνία που συνήψε σήμερα η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ τόνισε ότι η Μπουντεσταγκ θα εγκρίνει τη συμφωνία.

    «Η Επιτροπή μας πληροφόρησε σήμερα ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί», είπε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους αφού οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία.

    «Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας που ενέκρινε το Eurogroup νωρίτερα.

    Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, νομικά η γερμανική κάτω βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με την δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63802138
    25/3/13

    ReplyDelete
  6. Σαρρής: Θα περάσουμε δύσκολες στιγμές....Οι τράπεζες θα ανοίξουν σύντομα....

    Έκλεισε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την κυπριακή οικονομία, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία, θέτοντας τις βάσεις για μια ελπιδοφόρα αρχή.

    "Δεν κερδίσαμε μόνο μια μάχη, αλλά έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο μιας καταστροφικής εξόδου από την ευρωζώνη", τόνισε ο Μ. Σαρρής, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού να διαχειριστούν σωστά και να επιτύχουν τη γρήγορη επάνοδο στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο που θα βασίζονται στη μακροοικονομική σταθερότητα, ένα αναμορφωμένο τραπεζικό σύστημα, μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία. Σημείωσε ακόμη ότι "θα υποστούμε θυσίες και θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, αλλά η οικονομία έχει τη δυνατότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής".

    Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες, είπε ότι θα αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία επαναλειτουργίας τους σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας ότι στόχος είναι αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

    Όσον αφορά στο μέλλον των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αναγνώρισε ότι υπήρξαν ορισμένες δυσκολίες, εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι με τις επαφές που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Στουρνάρα "το θέμα έχει κλείσει".

    Διευκρίνισε ακόμη ότι η παροχή άμεσης ρευστότητας από την ΕΚΤ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία επωμίζεται σημαντικό βάρος της κυπριακής οικονομίας. Ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου είπε ακόμη ότι η μεταφορά της Λαϊκής Τράπεζας θα πάρει κάποιο χρόνο και ότι στόχος είναι να μεγιστοποιηθούν τα θετικά και να περιοριστούν τα αρνητικά . Είπε ακόμη ότι οι καταθέσεις -ανεξάρτητα του από πού προέρχονται-θα μετατραπούν σε μετοχές και οι νέοι ιδιοκτήτες της τράπεζας θα είναι κατά κύριο λόγο οι σημερινοί μεγαλοκατάθετες.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=266427
    25/3/13

    ReplyDelete
  7. CHYPRE. Ce qu'il faut retenir du plan d'aide voté à Bruxelles ....

    Restructuration du système bancaire, lutte contre le blanchiment d'argent, remboursement du prêt russe... Revue des principaux points du plan de sauvetage......



    Le plan d'aide à Chypre, sur lequel un accord est intervenu dans la nuit de dimanche à lundi 25 mars, se traduira par une forte réduction du poids du secteur bancaire dans l'économie de l'île.

    A la clef une aide allant jusqu'à 10 milliards d'euros fournie essentiellement par le pare-feu de la zone euro, le Mécanisme européen de stabilité (MES) et un apport du Fonds monétaire international qui reste à déterminer. D'autre part, la BCE s'engage à continuer d'apporter des liquidités à la Bank of Crypus.

    Supprimer une banque et épargner les petits épargnants

    La deuxième banque du pays, la Laiki Bank (Popular Bank en anglais), sera mise en faillite de manière ordonnée. Elle sera scindée entre une "bad bank", entité résiduelle amenée à disparaître progressivement, et une "good bank", où seront regroupés les dépôts inférieurs à 100.000 euros, qui bénéficient d'une garantie publique dans l'Union européenne. La séparation bancaire devrait ainsi protéger les petits épargnants des taxes sur les dépôts prévues par le gouvernement et qui pourraient atteindre 15% sur les dépôts supérieurs à 100.000 euros. Les 8.000 salariés de la Laiki Bank devraient être largement repris par la Bank of Cyprus.

    La première banque du pays, la Bank of Cyprus, reprendra à terme les dépôts garantis de Laiki Bank. Elle reprendra aussi les dettes de Laiki Bank envers la Banque centrale européenne, qui s'élèvent à 9 milliards d'euros.

    Limiter les mouvements de capitaux

    Les autorités chypriotes mettront en place une restriction des mouvements de capitaux, pour éviter la fuite des capitaux, notamment étrangers. Il s'agit surtout de capitaux russes et britanniques, qui étaient placés à des taux très attrayants dans les banques chypriotes.

    Repousser le remboursement du prêt russe

    Les autorités chypriotes doivent enfin continuer de discuter avec la Russie sur l'extension d'un prêt de 2,5 milliards d'euros accordé en 2011 et qui doit venir à échéance en 2016.

    Lutter contre le blanchiment d'argent

    L'île doit s'engager à lutter contre le blanchiment d'argent, en fonction des résultats d'un audit imminent.

    Réformes structurelles

    Privatisations d'une partie des organisations semi-gouvernementales.

    Une hausse de l'impôt sur les sociétés qui passera de 10 à 12,5%.

    http://tempsreel.nouvelobs.com/la-crise-de-l-euro/20130325.OBS2896/chypre-ce-qu-il-faut-retenir-du-plan-d-aide-vote-a-bruxelles.html?xtor=RSS-17
    25/3/13

    ReplyDelete
  8. Αυτά συμφωνήθηκαν στο Eurogroup 25/3/13...

    Η Κύπρος θα κλείσει την μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές και την οποία ενέκρινε το Γιούρογκρουπ τα ξημερώματα.

    Οι καταθέσεις κάτω των 100.000

    Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης-της Τράπεζας Κύπρου.

    Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι Υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Οι καταθέσεις πάνω των 100.000

    Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.

    Η «καλή» και η «κακή» Λαϊκή Τράπεζα

    Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια "καλή" και σε μια "κακή" τράπεζα, με την "καλή" να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δις ευρώ.

    Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.

    Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο. Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ακόμα ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.

    http://www.sigmalive.com/news/local/36930
    25/3/13

    ReplyDelete
  9. Claves de la 'fumata blanca' para salvar Chipre....Rescate de la isla....
    -
    .....
    ¿Qué se ha acordado?

    El punto más importante del pacto por el rescate de la isla es una reestructuración del sector bancario del país. La peor parte se la lleva el Banco Popular de Chipre (Laiki), la segunda mayor entidad de la isla: cerrará sus puertas en unos días.

    El plan contempla su división en un "banco bueno", a integrarse en el Banco de Chipre (BC, el mayor del país), a donde irán a parar los depósitos inferiores a 100.000 euros y los activos saludables, y un "banco malo" compuesto por las cuentas mayores a esa cantidad y la deuda de la entidad. Esa última rama será liquidada con una quita aún desconocida.

    También sufrirán pérdidas los depósitos superiores a 100.000 euros en el BC. Se contempla una quita superior al 20% para los mismos. Ese banco, salvado del cierre, asumirá también la deuda de 9.000 millones de euros que el Laiki mantiene con el BCE.

    Además, también perderán dinero los acreedores de deuda y los accionistas de las dos entidades. Queda pendiente de aprobar, previsiblemente el próximo abril, el impuesto de sociedades en la isla. Actualmente es del 10% y se espera que suba hasta el 12,5% propuesto en el Eurogrupo de hace dos viernes.
    ¿Es este pacto mejor que el anterior?

    Lo es, inmediatamente, para aquellos con depósitos inferiores a 100.000 euros: no perderán directamente ni un céntimo de su dinero. Sin embargo, el plan inicial (un «impuesto extraordinario» del 6,75 sobre las cuentas menores a 100.000 euros y un 9,9% a las superiores a esa misma cantidad) era más beneficioso para ahorradores medios y grandes y además no suponía el cierre de ningún banco, con la previsible pérdida de puestos de trabajo.

    Si se impone una gran quita de más del 20% sobre los grandes ahorradores del BC (los de Laiki podrían perder hasta el doble) se resentirá con toda probabilidad la inversión privada en el país e incluso podría estar en juego el futuro gran cantidad de pequeñas y medianas empresas.

    ¿Cuándo abrirán los bancos?

    ........etc....

    ¿Qué supone el acuerdo?


    ......etc....
    ....

    Chipre confía ahora en utilizar sus reservas de gas para darle la vuelta a su situación, aunque no podrán extraerse hasta 2018. Se calcula la existencia de unas 200.000 millones de metros cúbicos de ese hidrocarburo en la cuenca afrodita, situada en la plataforma continental al sur de la isla y con el potencial, según los expertos (creen que podría haber cuatro veces más cantidad), de convertir al país en la nueva Noruega.

    Suena bien, pero su extracción es difícil, no se conoce la calidad exacta del fluido y además Turquía se niega a aprobar su extracción hasta que no se solucione el 'problema' del país, dividido ‘de facto’ en dos estados desde 1974. Ese mismo conflicto es señalado por muchos chipriotas como ejemplo de superación: según los isleños, el país está acostumbrado a empezar desde cero, y lo volverá a hacer de nuevo.

    http://www.elmundo.es/elmundo/2013/03/25/economia/1364190211.html
    25/3/13

    ReplyDelete
  10. Ικανοποίηση Αναστασιάδη για την οδυνηρή συμφωνία διάσωσης....

    «Ικανοποιημένος» για τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου που επιτεύχθηκε στο ολονύχτιο Eurogroup της 24ης Μαρτίου δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αφού -όπως εξηγούσαν συνεργάτες του- αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία. «Θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι όροι της συμφωνίας και το ακριβές ύψος του κουρέματος για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου και τα άλλα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα.

    Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία μέχρι τις πρωινές ώρες, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε «σκληρή μάχη» και τόνισε ότι αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο, που ήταν η άτακτη χρεοκοπία.

    Η επιλογή είπε, ήταν μεταξύ ενός κακού και ενός τρισχυρότερου σεναρίου.

    Ο κ. Χριστοφόρου χαρακτήρισε σημαντικό ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλοι τομείς και ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν από μόνες τους και πρόσθεσε ότι μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις και ότι όλοι συμπεριφέρθηκαν με ευθύνη μπροστά στην τραγικότητα των στιγμών.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=266435
    25/3/13

    ReplyDelete
  11. Rettung in letzter Minute....

    Zypern wird vorerst nicht pleitegehen. Das Land erhält ein 10-Milliarden-Euro-Hilfspaket. Nach langen Verhandlungen konnte die Kriseninsel die Bedingungen der Euro-Länder erfüllen. Einlagen unter 100.000 Euro bleiben unangetastet, schreibt das » Handelsblatt. Allerdings wird die angeschlagene Laiki Bank abgewickelt, die großen Sparkunden werden hier wohl in die Tasche greifen müssen. Der Deal erlaube der Europäischen Zentralbank, ihre Notversorgung für zypriotische Banken am Montag aufrechtzuerhalten und verhindert so einen Zusammenbruch des Finanzsektors, schreibt die » Financial Times. Bundesfinanzminister Wolfgang Schäuble (CDU) hat sich erleichtert über die Einigung auf ein Rettungspaket für das vom Staatsbankrott bedrohte Zypern gezeigt. "Ich bin froh, dass wir jetzt das erreicht haben, was immer unsere Position war", sagte laut » der Nachrichtenagentur AFP in Brüssel. Der neue Rahmen zur Sanierung des Bankensystems erscheint ordnungspolitisch deutlich sauberer als der bisherige Ansatz, urteilt die » Neue Zürcher Zeitung. Trotzdem dürfte die zyprische Wirtschaft einen bleibenden Schaden davongetragen haben, schreibt das deutsche » Wall Street Journal. Bis zuletzt stand ein Finanzpakt auf der Kippe, der zyprische Präsident Nikos Anastasiadis (Foto: Bei seiner Abreise aus Brüssel) drohte sogar mit Rücktritt.

    http://kompakt.handelsblatt-service.com/ff/aktuelle_ausgabe.php?ent=145&cd=Hy&order=A&nl=802
    25/3/13

    ReplyDelete
  12. Τα κύρια σημεία της συμφωνίας: Χρειάζονται διευκρινίσεις λένε οικονομολόγοι.....

    Την υστάτη και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις αποφεύχθηκε με την συμφωνία στο Eurogroup η άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου.
    Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την συμφωνία «οδυνηρή » για την Κύπρο και σημειώνουν ότι υπάρχουν αρκετά σημεία, που πρέπει να διευκρινιστούν.
    Ο πρόεδρος δήλωσε ότι είναι "ικανοποιημένος" για τη συμφωνία.
    Είπε, επίσης, ότι «θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο».
    Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ , Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο μέχρι τις πρωινές ώρες, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε «σκληρή μάχη» και τόνισε ότι αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο, που ήταν η άτακτη χρεοκοπία.
    Η επιλογή είπε, ήταν μεταξύ ενός κακού και ενός τρισχυρότερου σεναρίου.
    Χαρακτήρισε σημαντικό ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλοι τομείς και ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν από μόνες τους.
    Ο κύριος Χριστοφόρου είπε ότι μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις και ότι όλοι συμπεριφέρθηκαν με ευθύνη μπροστά στην τραγικότητα των στιγμών.
    Από την επιβολή ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής θα προκύψουν Euro 4,2 δις. Τα υπόλοιπα θα εξασφαλιστούν με επιβολή ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου μέχρι να φθάσει δείκτη κεφαλαίων 9%. Τα κύρια σημεία της συμφωνίας είναι: 1. Η Λαϊκή Τράπεζα θα αναδιαρθρωθεί άμεσα με την πλήρη συμμετοχή των ιδίων κεφαλαίων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών - με βάση την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
    2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε μια καλή τράπεζα και μια κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα τρέξει με την πάροδο του χρόνου.
    3. Η καλή Λαϊκή Τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, χρησιμοποιώντας το πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών, αφού ακούσει τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Θα λάβει τα Euro9 δις. του ELA και οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση και μπορεί στη συνέχεια να υπόκειται σε κατάλληλες συνθήκες.
    4. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.
    5. Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει μέσω μετατροπής των καταθέσεων / ίδια κεφάλαια των ανασφάλιστων καταθέσεων με πλήρη συμβολή των ιδίων κεφαλαίων και των κατόχων ομολόγων.
    6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε να διασφαλιστεί δείκτης κεφαλαίων 9% από το τέλος του προγράμματος.
    7. Όλα οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα πρέπει να προστατεύονται πλήρως, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
    8. Τα χρήματα του προγράμματος (έως Euro10 δισ. ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113015229
    25/3/13

    ReplyDelete
  13. Stimmung in Zypern....„Wir kaufen keine deutschen Produkte mehr, auch keinen Mercedes“.....

    (von Georgios Kokologiannis)

    Nach der Blockade zu Wochenbeginn kommt Zypern der Rettung wieder näher. Doch die Menschen auf der pleitebedrohten Mittelmeerinsel beruhigt das kaum. Sie haben Angst und schimpfen auf Deutschland. Ein Stimmungsbericht.

    NikosiaEs ist ein Krisenindikator der besonderen Art: Kurz vor Beginn des WM-Qualifikationsspiels der Fußballmannschaften Zyperns und der Schweiz am Samstag waren nicht mehr als etwa tausend Zuschauer im Stadion von Nikosia – die Arena bietet Platz für knapp 22 000 Besucher. Das will schon etwas heißen, gelten doch die Zyprioten als fußballbegeistertes Volk. So versetzte es die Insulaner in einen tagelangen Ausnahmezustand als APOEL Nikosia im vergangenen Jahr völlig überraschend das Viertelfinale der Champions League erreichte. Das Spiel am Samstag hatte auch hohen symbolischen Wert: 1968 hatte der Fußball Zwerg gegen die Schweiz seinen ersten internationalen Sieg errungen. „Die Stimmung ist bedrückt, die Menschen haben keine Lust mehr“, kommentierte der Reporter des staatlichen Radios RIK die leeren Ränge.

    Das Land befindet sich wieder in einer Art Ausnahmezustand – allerdings einem gänzlich anderen als nach dem Champions-Leauge-Erfolg. Bei den Menschen wächst die Sorge, dass es für Zypern keinen wirklichen Ausweg mehr aus der tiefen Krise gibt. Die Zyprer wissen, dass schwierige Zeiten auf Sie zukommen. Auf den Straßen ist eine Stimmung zu spüren, die irgendwo zwischen Verzweiflung und Resignation und Fatalismus zu verorten ist. Die Regierung ist zwar optimistisch eine Lösung zu finden und Zypern vor der Staatspleite zu retten. Doch die Zyprer, die seit Tagen im Rampenlicht der Weltöffentlichkeit stehen, haben Angst vor der Zukunft. Sie fürchten Arbeitslosigkeit und wachsende Armut. Nicht wenige rechnen damit, dass schon bald Chaos auf ihrer Insel ausbrechen könnte.

    .......usw......
    ....
    Solange nicht endgültig klar ist, wie es ein neues Rettungspaket für den Inselstaat gibt, haben die maroden Geldhäuser geschlossen. Es wird befürchtet, dass nervöse Anleger ihre Konten sonst plündern. Überweisungen über Online-Banking sind schon seit vergangenem Samstag nicht mehr möglich.

    Darunter, dass der Zahlungsverkehr praktisch zum Erliegen gekommen ist, leiden vor allem Unternehmen, Geschäftsleute und Ladenbesitzer. Sie können weder Rechnungen begleichen, noch ihren Mitarbeitern Gehälter überweisen. Viele dringend benötigte Waren aus dem Ausland können nicht mehr bezogen werden, bei Medikamenten beispielsweise gibt es schon erhebliche Engpässe.
    http://www.handelsblatt.com/politik/international/stimmung-in-zypern-wir-kaufen-keine-deutschen-produkte-mehr-auch-keinen-mercedes/7976778.html
    25/3/13

    ReplyDelete
  14. Kapitalflucht aus Zypern: Experten melden verdächtige Kontoabhebungen......

    Wurden kurz vor dem Rettungsbeschluss zyprische Konten leergeräumt? Diesen Verdacht nähren laut "FAZ" deutsche Finanzexperten. Demnach floss in der vergangenen Woche besonders viel Geld aus Zypern ab.

    der vergangenen Woche besonders viel Geld aus Zypern ab.
    Bankfiliale in Limassol: Geld auf der FluchtZur Großansicht
    AFP

    Bankfiliale in Limassol: Geld auf der Flucht

    Frankfurt - Das Rettungspaket für Zypern steht, doch für wohlhabende Bankkunden ist das keine gute Nachricht: Vermögen über 100.000 Euro sollen zur Sanierung des maroden Finanzsektors herangezogen werden - und dürften zu einem großen Teil oder gar komplett verloren sein.

    Angesichts dieser Aussichten war es für Anleger naheliegend, ihr Geld aus Zypern abzuziehen. Und offenbar ist dies auch geschehen: In der vergangenen Woche sei deutlich mehr Geld aus Zypern abgeflossen als zuvor, berichtet die "Frankfurter Allgemeinen Zeitung" (FAZ) unter Berufung auf deutsche Fachleute für den Zahlungsverkehr.

    Vor Zuspitzung der Zypern-Krise wuchsen die Verbindlichkeiten der zyprischen Notenbank gegenüber der Europäischen Zentralbank (EZB) über das Zahlungsverkehrs-System Target laut "FAZ" täglich um rund 100 bis 200 Millionen Euro. Dieser Wert habe sich mehr als verdoppelt, nachdem das zyprische Parlament einen ersten Rettungsplan am Dienstag vergangener Woche abgelehnt hatte. Ein Großteil der reichen Bankkunden in Zypern sind Russen. Nach Vermutung des Bundesnachrichtendienstes war der Inselstaat bislang ein Geldwäscheparadies. ........http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/zypern-fachleute-melden-anzeichen-fuer-kapitalflucht-a-890704.html
    25/3/13

    ReplyDelete
  15. Κοινοτικό κεκτημένο και δολοφονία της ελεύθερης οικονομίας.......Το Eurogroup δεν διευκρινίζει την συμμετοχή του ΔΝΤ....

    Μετά και την ανακοίνωση του IIF, ήταν αδύνατο να τολμήσουν να πειράξουν τις εγγυημένες καταθέσεις σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο.
    Η απαγόρευση διακίνησης κεφαλαίων εκτός Κύπρου όμως, στην ουσία καταρρίπτει το ίδιο το Ευρώ, αλλά και την βασικότερη αρχή της ελεύθερης οικονομίας.
    Υποτίθεται πέτυχες και “έμεινες στο Ευρώ”, αλλά μπορείς να το χρησιμοποιείς μόνο στην Κύπρο; Για ποιό Ευρώ μιλάμε; Του Τσαουσέσκου;
    Και τα δύο σκοτεινότερα σημεία:
    1.- Το Eurogroup προαναγγέλει συμμετοχή των Ρώσων με διμερή συμφωνία.
    2.- Το Eurogroup δεν διευκρινίζει την συμμετοχή του ΔΝΤ.

    Εάν το ΔΝΤ εμπλακεί όπως στην Ελλάδα, ξεχάστε υδρογονάνθρακες, εθνική κυριαρχία κλπ.
    Το Ανάν θα έλθει καλπάζοντας και θα ισοπεδώσει τα πάντα. Εκεί είναι το σκοτεινότερο σημείο της συμφωνίας. Εάν δε, η Ρώσικη εμπλοκή αναφέρεται σε αυτόν τον τομέα, τότε τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά περίπλοκα. Αναμένονται οι ανακοινώσεις της Ρώσικης πλευράς.

    Κατά τα άλλα, το τραπεζικό σύστημα ειδικά του νότου, κλονίζεται συθέμελα. Υπάρχει όμως μεγάλη ανησυχία και στην Αμερική, όπου κύκλοι πιέζουν για μία ξεκάθαρη θέση έναντι της συμφωνίας, αποκαλύπτοντας ότι από την “δολοφονία” των τραπεζών πλήττονται και Αμερικανικα κεφάλαια, γεγονός υποβαθμισμένο μέχρι στιγμής.

    http://olympia.gr/2013/03/25/
    25/3/13

    ReplyDelete
  16. Οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη, λέει ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών......Αναλήψεις μέχρι 100 ευρώ ημερησίως μπορούν να κάνουν οι Κύπριοι....

    Τη διαβεβαίωση ότι οι κυπριακές τράπεζες στην Κύπρο θα ανοίξουν κανονικά αύριο Τρίτη έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Σωκράτης Χάσικος διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά αύριο Τρίτη, αλλά με επιβεβλημένο πλαφόν στις αναλήψεις ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη μαζική εκροή καταθέσεων το αναμενόμενο bank run. Ερωτηθείς για το «κούρεμα» που θα επιβληθεί στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι πιθανότατα θα είναι της τάξης του 30%, ποσοστό το οποίο ανέφερε και ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου, Κυριάκος Κενεβέζος.

    Τι ισχύει με το πλαφόν στις αναλήψεις
    Μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου το ημερήσιο όριο αναλήψεων μετρητών από τις κυπριακές τράπεζες ήταν 500 ευρώ.
    Από την Παρασκευή, λόγω έλλειψης ρευστότητας, το όριο αναλήψεων κατέβηκε στα 260 ευρώ την ημέρα για όλες τις τράπεζες.

    Περίπου στις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής, την ώρα δηλαδή που ξεκινούσε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, έγινε γνωστό ότι το ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ATM της κεντρικής τράπεζας Κύπρου περιορίστηκε στα 100 ευρώ. Όσον αφορά την Λαϊκή τράπεζα το νέο μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται στη μία το μεσημέρι της Κυριακής 24 Μαρτίου.........

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=266455
    25/3/13

    ReplyDelete
  17. Εκκλήσεις ΕΤΥΚ σε τραπεζικούς και πολίτες.....Σε ό,τι αφορά τα Ταμεία Προνοίας της Λαϊκής Τράπεζα, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι αναμένουμε να κατοχυρωθούν μέσα από απόφαση της Βουλής, όπως δεσμεύτηκαν «τιμή Βουλής» δημόσια.....

    Η ΕΤΥΚ καλεί όλους τους συναδέλφους να είναι έτοιμοι να παρουσιασθούν στις εργασίες τους μόλις αποφασισθεί το άνοιγμα των Τραπεζών ύστερα από απόφαση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, και με τη γνωστή ευσυνειδησία τους να εξυπηρετήσουν το κοινό, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Παράλληλα, απευθύνεται στους πολίτες που είναι πελάτες των Τραπεζών και να τους παρακαλεί μόλις ανοίξουν οι Τράπεζες να επιδείξουν κατανόηση και υπομονή και να περιορίσουν την εξυπηρέτηση που θα ζητήσουν στα απαραίτητα αναγκαία, διότι έτσι θα διευκολυνθούν όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και οι άλλοι πελάτες δίνοντας την ευκαιρία στους υπαλλήλους να ανταποκριθούν στον υπερβολικό φόρτο εργασίας που θα παρουσιασθεί τις πρώτες μέρες ανοίγματος των Τραπεζών.

    Ανακοίνωση της ΕΤΥΚ αναφέρει ότι `βρισκόμαστε μπροστά στον οδυνηρό συμβιβασμό των Βρυξελλών στον οποίο η πολιτική μας ηγεσία σύρθηκε κάτω από το βάρος των εκβιαστικών συμπεριφορών του Εurogroup. Σήμερα, κανείς ώριμα δεν μπορεί να κρίνει τη συμφωνία γιατί το τοπίο που περιβάλλει τη συμφωνία δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως και ο ορίζοντας είναι θολός. Εξ’ άλλου η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο και μέχρι τότε ίσως δούμε πολλά, ελπίζουμε όχι προς το χειρότερο"

    Προσθέτει ότι η αποξένωση των εργασιών των κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα με ένα κύκλο εργασιών ίδιο περίπου με της Κύπρου, σημαίνει ότι περιορίζει το τραπεζικό μας σύστημα σε μεγάλο βαθμό, που ήταν εξ’ αρχής στόχος της Τρόικας.
    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει σε κούρεμα όλων των καταθέσεών της άνω των €100.000 κατά 30% και αυτό δημιουργεί συνθήκες επιβίωσης.

    Όσον αφορά τη Λαϊκή, αναφέρει ότι δυστυχώς η Τράπεζα μέσα από τη συμφωνία και κάτω από το βάρος των 9 δις του ELA δεν έγινε κατορθωτό να συνεχίσει τις δραστηριότητες της με τη μέχρι τώρα μορφή της και θα μετατραπεί σε ΚΑΛΗ και ΚΑΚΗ Τράπεζα.
    "Η Οργάνωσή μας θέλει να πληροφορήσει όλους τους συναδέλφους της Λαϊκής Τράπεζας ότι οφείλουν στο σύνολο τους, όπως και οι συνάδελφοι των άλλων Τραπεζών, μόλις ανοίξουν οι Τράπεζες, να προσέλθουν στις εργασίες τους. Κανένας υπάλληλος δεν έχει απολυθεί επειδή δημιουργήθηκε και ΚΑΚΗ Τράπεζα" προσθέτει.

    Σημειώνει ακόμη ότι σε παρόμοιες πρόσφατες περιπτώσεις που η Τρόικα επέβαλε ΚΑΛΗ και ΚΑΚΗ Τράπεζα, κανένας συνάδελφος δεν απολύθηκε, π.χ. στην Ελλάδα η Αγροτική Τράπεζα μετατράπηκε σε ΚΑΚΗ και ΚΑΛΗ Τράπεζα και η ΚΑΛΗ ενσωματώθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Το ίδιο έγινε και με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    "Τόσο στην περίπτωση της Αγροτικής όσο και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όλοι οι συνάδελφοι βρέθηκαν στην ΚΑΛΗ Τράπεζα και κανένας δεν έχει απολυθεί αλλά ενσωματώθηκαν στη νέα Τράπεζά τους (αγοράστρια).Παρ’ όλα αυτά και στις δύο περιπτώσεις δόθηκε η ευκαιρία στους συναδέλφους με εθελοντική αφυπηρέτηση να αποχωρήσουν" αναφέρει.

    Σε ό,τι αφορά τα Ταμεία Προνοίας της Λαϊκής Τράπεζα, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι αναμένουμε να κατοχυρωθούν μέσα από απόφαση της Βουλής, όπως δεσμεύτηκαν «τιμή Βουλής» δημόσια.

    "Αν οι βουλευτές μας δεν υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους, τότε άμεσα και δυναμικά θα αντιδράσουμε" επισημαίνεται.

    http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/36937
    25/3/13

    ReplyDelete
  18. Τις επόμενες εβδομάδες η εισήγηση Λαγκάρντ στο ΔΝΤ για την Κύπρο.....

    Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται η εισήγηση της Κριστίν Λαγκάρντ στο εκτελεστικό συμβούλιο για την «πιθανή οικονομική στήριξη της Κύπρου από το ΔΝΤ». Σε γραπτή ανακοίνωσή της, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχολιάζει ότι η συμφωνία για την Κύπρο παρέχει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της χώρας.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίζει ότι οι ομάδες προσωπικού του ΔΝΤ και των ευρωπαίων εταίρων για την Κύπρο θα εργαστούν για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών.

    «Στη βάση αυτή και με την τελική συμφωνία για την αποστολή στην Κύπρο, θα περιμένω να κάνω εισήγηση στο εκτελεστικό συμβούλιο σχετικά με την πιθανή οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ, τις επόμενες εβδομάδες».

    Όπως αναφέρει, το «το σχέδιο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των δύο προβληματικών τραπεζών και προστατεύει πλήρως τις ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες».

    Η κ. Λαγκάρντ διατυπώνει την άποψη του ΔΝΤ ότι το σχέδιο παρέχει μια σταθερή και πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και τα τοποθετεί σε μια βιώσιμη πορεία προς την ανάκαμψη.

    Παράλληλα, τονίζει ότι η συμφωνία αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος, μέσω μιας σαφούς στρατηγικής που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και δεν επιβαρύνει υπερβολικά τον κύπριο φορολογούμενο. «Αυτή η συμφωνία παρέχει τη βάση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι το κλειδί για την στήριξη της ανάπτυξης» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=352647
    25/3/13

    ReplyDelete
  19. Κούρεμα ανά καταθέτη και όχι ανά λογαριασμό....

    Πυρετωδώς εργάζονται στην Κεντρική Τράπεζα προκειμένου από αύριο Τρίτη να λειτουργήσουν κανονικά οι τράπεζες. Για την ώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα των περιορισμών που θα τεθούν στις συναλλαγές του κοινού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του "Φ" το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι ανά καταθέτη και όχι ανά λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα ανδρόγυνο έχει για παράδειγμα κοινό λογαριασμό ύψους 150 χιλιάδων ευρώ δεν θα υπόκειται σε κούρεμα, αφού θα θεωρείται ότι στον καθένα αναλογούν 75 χιλιάδες ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδων ευρώ είναι εγγυημένες και δεν υπόκεινται σε κούρεμα.

    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/138197/kourema-ana-katatheti-kai-ochi-ana-logariasmo#sthash.OXp4Gpbo.dpuf
    25/3/13

    ReplyDelete
  20. Медведев обсуждает с вице-премьерами ситуацию вокруг Кипра....

    Глава российского правительства Дмитрий Медведев предложил вице-премьерам еще раз обсудить ситуацию вокруг Кипра и понять ее последствия для интересов России. "Давайте, Игорь Иванович, поговорим с вами и с коллегами о том, что происходит вокруг Кипра", - сказал Медведев.

    ГОРКИ, 25 мар — Прайм. Глава российского правительства Дмитрий Медведев предложил вице-премьерам еще раз обсудить ситуацию вокруг Кипра и понять ее последствия для интересов России.

    "Там, по-моему, продолжают грабить награбленное, поэтому нужно понять, во что вся эта история, так сказать, превратится и каковы будут последствия для международной финансово-валютной системы, стало быть и для наших интересов тоже", — отметил глава правительства РФ.

    Кипр является одним из самых излюбленных офшоров для российского бизнеса. Многие крупные компании имеют владельцев, зарегистрированных на этом островном государстве, и проводят транзакции через кипрские банки. В частности, сам Медведев ранее отмечал, что ряд российских компаний с госучастием имеют счета в банках Кипра.

    РИА Новости http://ria.ru/economy/20130325/928871281.html#ixzz2OXz2RkRb
    25/3/13



    ReplyDelete
    Replies
    1. Οργή Μεντβέντεφ: Η κλοπή στην Κύπρο συνεχίζεται.....

      Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Ρωσίας σήμερα στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου από την Ε.Ε, το οποίο θα επιφέρει βαριές απώλειες στους ξένους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.

      «Κατά την άποψή μου, η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.

      http://www.protothema.gr/world/article/?aid=266489
      25/3/13

      Delete
  21. Κεντρική Τράπεζα: Αποφεύχθηκε η χρεοκοπία....

    Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο του Eurogroup, διασφαλίζει την αποφυγή χρεοκοπίας του Κύπρου και των συνεπειών μας τέτοιας εξέλιξης για τη χώρα. Με τη συμφωνία έχει, επίσης, αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

    Η Τράπεζα Κύπρου θα αναδιαρθρωθεί και κεφαλαιοποιηθεί πλήρως στη βάση σχετικής νομοθεσίας, θα αποκτήσει τα εξυπηρετούμενα δάνεια, άλλα στοιχεία ενεργητικού και τις ασφαλισμένες καταθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία μιας υγιούς και ανθεκτικής τράπεζας, ικανής να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πελατών της και της κυπριακής οικονομίας ευρύτερα, υποστηρίζει η Κεντρική Τράπεζα.

    «Η εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων, θα βοηθήσει στην ανασύσταση ενός ισχυρού τραπεζικού τομέα που θα συμβάλει ουσιαστικά στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

    http://www.sigmalive.com/news/local/36953
    25/3/13

    ReplyDelete
  22. Russland-EU-Treffen: Partnerschaft sieht anders aus.....

    MOSKAU, 25. März (RIA Novosti).
    --
    Die zweitägigen Konsultationen zwischen der russischen Regierung und der EU-Kommission haben ohne nennenswerte Ergebnisse geendet, schreibt die Zeitung „Kommersant“ am Montag.

    Obwohl der Präsident der EU-Kommission, José Manuel Barroso, am Donnerstag mit 15 Kommissaren nach Moskau gekommen war, wollten die Seiten nicht einmal den Anschein erfolgreicher Konsultationen erwecken. Es wurden lediglich drei Dokumente unterzeichnet: ein Fahrplan zur Energiekooperation bis 2050 und zwei Absichtserklärungen zur Zusammenarbeit im Verbraucher- und Katastrophenschutz.

    Über die zyprischen Bankeinlagen von Unternehmen mit Beteiligung des russischen Staates wurde nur am Rande gesprochen. Barroso sagte allerdings, diese Frage sei mit Präsident Wladimir Putin ausführlicher besprochen worden. „Die Konsultationen mit Russland haben zu einem besseren Verständnis dessen beigetragen, was auf dem Spiel steht und dass Russland ein gewisses Interesse daran hat, auf welche Weise das Problem in Zypern gelöst wird.“ Dennoch werde die EU ihre eigene Entscheidung treffen und Moskau lediglich darüber informieren, ergänzte der EU-Kommissionschef. Die russischen Konten in zyprischen Banken seien nicht das Thema Nummer eins für Brüssel. Im Gegenteil: Russland sei mitverantwortlich für die Krise in der Steueroase, so Barroso. „Zypern ist wegen seines überdimensionierten Bankensektors im Vergleich zu seiner Größe als Land in eine schwierige Situation geraten“, stellte er fest.

    Medwedew äußerte keine neuen Vorschläge zur Zypern-Rettung und unterstrich, dass „vor allem die EU einerseits und Zypern als EU-Mitgliedsstaat andererseits eine beiderseitig akzeptable Entscheidung treffen sollten.“ Erst nachdem ein konkreter Plan zur Lösung der Zypern-Krise erarbeitet worden sei, könnte sich Russland daran anschließen, so der Premier.

    Ein neues Rahmenabkommen zwischen Russland und der EU oder die Abschaffung der Visumpflicht (über diese Themen wird jeweils seit 2005 und 2007 verhandelt) wurden angesichts der Zypern-Krise nur kurz besprochen. Die Seiten signalisierten, dass diese Verhandlungen fortgesetzt werden.

    Barroso sprach zudem von Streitfragen bezüglich der Rolle der Bürgergesellschaft und von Differenzen bei der Syrien-Krise.

    Er warnte Moskau vor der Einstellung der Konsultationen mit der EU-Kommission. Andernfalls müsste Russland separate Verhandlungen mit 27 EU-Mitgliedsstaaten führen.

    http://de.rian.ru/zeitungen/20130325/265793012.html
    25/3/13

    ReplyDelete

  23. Los mercados financieros reciben con subidas el acuerdo entre Chipre y Europa
    1. El español Ibex 35 avanza un 1%, en línea con el resto de parqués del Viejo Continente
    2. La presión sobre la deuda afloja y la prima de riesgo cae de los 350 puntos básicos
    3. El euro recupera posiciones frente al dólar tras cerrar el rescate del país mediterráneo



    Los mercados han abierto esta mañana con subidas tras el acuerdo alcanzado de madrugada entre Chipre y Europa para lanzar el rescate de la tercera economía del euro. A cambio de la ayuda y por imposición de Alemania, Nicosa cerrará el segundo banco del país y dinamitará la estructura bancaria que le permitía operar como un semiparaíso fiscal. Los nuevos términos de la ayuda, que excluyen la quita a los depósitos inferiores a los 100.000 euros pero imponen fuertes pérdidas al resto de inversores en los dos grandes bancos del país, se desconocen, sobre todo falta por concretar los detalles sobre la participación de bonistas y demás acreedores de las entidades. Tampoco se sabe cuándo volverán a abrir los bancos chipriotas y las restricciones que se impondrán a la circulación de capitales, una medida sin precedentes en la eurozona. Sin embargo, tanto en las Bolsas como en los mercados de deuda se ha sentido un gran alivio porque, al menos, se evita la bancarrota que había augurado el BCE a partir de mañana si no había acuerdo y el riesgo de la salida del euro del país.

    En las Bolsas, los principales índices europeos han abierto en verde con subidas generalizadas superiores al 1%, con lo que han dado continuidad a la buena noche registrada en Asia. En el caso de España, el Ibex 35 ha empezado la sesión con un alza del 1,11% (09.25), con lo que se ha situado por encima de los 8.400 puntos. La banca era el sector que ha registrado el mayor repunte. En el resto, París ha avanzado un 1,30% mientras Fráncfort ha recuperado un 0,95%, Milán un 0,70% y Londres un 0,50%. El euro también ha rebotado y su cambio se ha situado por encima de los 1,30 dólares.

    En cuanto a la deuda, el quinto rescate que sufre la Eurozona, que en el caso de Chipre supone la automutilación de su sistema financiero y deja al país sin su principal fuente de ingresos, ha sido recibido con mejoras en el resto de periféricos del euro como España. Así, la prima de riesgo española, que es el sobreprecio exigido a sus bonos a 10 años frente a los alemanes, ha bajado en seis puntos básicos, hasta los 341 (3,41 puntos porcentuales). Tras este descenso, vuelve a los niveles previos al primer acuerdo de rescate, que fue el detonante de las recientes turbulencias en los mercados. La prima de riesgo de Italia ha caído en siete puntos, hasta los 306.

    http://economia.elpais.com/economia/2013/03/25/actualidad/1364199932_869904.html
    25/3/13

    ReplyDelete
  24. Путин поручил правительству проработать вопрос о реструктуризации кредита Кипру в 2,5 млрд долларов....

    НОВО-ОГАРЕВО, 25 марта. /Корр.ИТАР-ТАСС Вероника Романенкова/. Президент России Владимир Путин поручил "правительству и Министерству финансов РФ проработать с партнерами вопросы реструктуризации ранее предоставленных Кипру кредитов". Об этом журналистам сообщил пресс- секретарь главы государства Дмитрий Песков.

    "С учетом решений, принятых еврогруппой, Путин считает возможным поддержать усилия президента Кипра, а также Еврокомиссии, направленные на преодоление кризиса в экономике и банковской системе этого островного государства", - отметил Песков. По его словам, этими соображениями и вызвано данное поручение.

    Ранее РФ предоставила Кипру кредит в 2,5 млрд долларов.

    http://www.itar-tass.com/c1/686332.html
    25/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΟΥΤΙΝ.....Πράσινο φως από Μόσχα για ρύθμιση του κυπριακού δανείου....

      Εντολή στην κυβέρνησή του να διαπραγματευθεί την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ.

      Η ανακοίνωση σηματοδοτεί ουσιαστικά την υποστήριξη της Μόσχας στη συμφωνία Κύπρου - Eurogroup.

      Η Κύπρος έχει ζητήσει την παράταση του υφισταμένου δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και μείωση του επιτοκίου του από 4,5% στο 2,5%.

      Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών την περασμένη εβδομάδα είχαν αποτύχει να καταλήξουν σε συμφωνία.

      Ο Πούτιν «ανέθεσε στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών να επεξεργαστούν με τους εταίρους μας τους όρους μιας αναδιάρθρωσης της πίστωσης που έχει ήδη χορηγηθεί στην Κύπρο», δήλωσε ο Πέσκοφ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία.

      http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63802188
      25/3/13

      Delete
  25. Μπαρόζο: καλεί εταιρείες να επενδύσουν στην Κύπρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    «Η Κύπρος πρέπει να επανεκκινήσει της οικονομία της» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχώρησε το μεσημέρι σε σχέση με το θέμα της Κύπρου, καλώντας ευρωπαϊκές εταιρείες να επενδύσουν στο νησί.

    Η Κύπρος, ανέφερε, ήταν πολύ κοντά στην χρεοκοπία και στόχος του προγράμματος που θα εφαρμοστεί είναι η σταθερότητα και η βιωσιμότητα της. «Η Κύπρος», πρόσθεσε, «πρέπει να επανεκκινήσει της οικονομία της, η οποία εννοείται ότι δεν θα είναι όπως παλιά, όπου όλα ήταν επικεντρωμένα στον χρηματοπιστωτικό τομέα». Θα πρέπει, τόνισε, να βρει νέες πηγές???????, γιατί τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

    Εξέφρασε την ελπίδα, εταιρείες άλλων κρατών μελών να επενδύσουν στις ευκαιρίες που δημιουργούνται τώρα στην Κύπρο. «Δεν χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις», τόνισε, προσθέτοντας πως με αυτό τον τρόπο θα στηριχθεί η κυπριακή οικονομία. Η πρόκληση, επεσήμανε, είναι μικρή λόγω του μεγέθους της οικονομίας.

    «Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία, προκειμένου να στηρίξουμε τις ομάδες του πληθυσμού που θα πληγούν», ανέφερε, επισημαίνοντας πως «δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μονόπλευρα με επαναφορά νέων μνημονίων αλλά να σκεφτούμε πώς θα στηρίξουμε την Κύπρο».

    http://www.sigmalive.com/news/politics/36962
    25/3/13

    ReplyDelete
  26. Steueroase Deutschland "Eldorado für Geldwäsche"....

    Der Mythos vom Steuerparadies in der Karibik bekommt Risse. Unter den Top Ten der größten Steuersünder sind auch Industriestaaten. Deutschland ist vorne mit dabei, ein Nachbar führt das Ranking an.

    Deutschland ist nach Einschätzung des Netzwerkes Steuergerechtigkeit, ein internationaler Zusammenschluss von sozial- und entwicklungspolitischen sowie kirchlichen Organisationen, eine weltweit führende Steueroase und ein "Eldorado für Geldwäsche".

    Im "Schattenfinanzindex" der schädlichsten Schattenfinanzzentren der Welt belegt die Bundesrepublik den achten Rang. Deutschland befindet sich dabei in illustrer Gesellschaft: Nicht nur bekannte Steuerparadiese wie die kleinen Kaimaninseln, Singapur oder Hongkong, auch die USA, Japan und Luxemburg gehören zu den Top Ten. Angeführt wird das Ranking von der Schweiz.

    Das Bild von der Steueroase in der Karibik bekommt durch den Bericht große Risse. Es sind die Industriestaaten in Europa und Amerika, wo das meiste Geld an den Staatskassen vorbeigeschmuggelt wird.

    Der Index des Netzwerks fußt auf zwei Faktoren: Zum einen wird das Maß an Transparenz bewertet, das in einem Land bezüglich der Finanzwirtschaft herrscht. Es geht um Fragen wie: Was und wie viel müssen Firmen und Unternehmen an den Staat weitergeben? Haben die Behörden genügend Einblick in die Steuermachenschaften der Unternehmen? Wie ist es um die Effizienz der Steuerbehörden bestellt? Und gibt es genügend Maßnahmen im Kampf gegen Geldwäsche?

    Zum anderen berechnet der Index wie groß die Einbindung, das Gewicht eines Landes, im globalen Finanzmarkt ist. Frei nach dem Motto: Je dicker der Fisch, desto schlimmer die Auswirkungen seiner Verfehlungen.
    Bis zu 57 Milliarden Euro jährlich in Deutschland gewaschen.....http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Wirtschaft/d/3798144/deutschland-eldorado-fuer-geldwaesche.html
    7/11/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin