Saturday, March 16, 2013

Αναστασιάδης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προηλειμμένες αποφάσεις.... «Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας»

Διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό θα απευθύνει αύριο Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η λύση που επιλέξαμε μπορεί να είναι επώδυνη, όμως ήταν η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες. Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι με την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup τέθηκε το δίλημμα την Τρίτη 19 Μαρτίου να επιλεγεί το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας είτε το σενάριο μιας επώδυνη, αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης.

«Είναι καλά γνωστό ότι η βαθιά οικονομική κρίση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία περιήλθαμε ως χώρα δεν προέκυψε τις τελευταίες 15 μέρες, που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου», αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημειώνει ότι «η ίδια έκτακτη ανάγκη και η κρισιμότητα των στιγμών δεν μου επιτρέπουν, όπως και δεν επιτρέπουν σε κανένα, να μπούμε στη λογική της επίρριψης ευθυνών».

Με την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, προσθέτει, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προηλειμμένες αποφάσεις και τετελεσμένα τα οποία μας έθεταν ενώπιον των ακολούθων διλημμάτων: «Είτε, την Τρίτη 19 Μαρτίου, να επιλέξουμε το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας, είτε το σενάριο μιας επώδυνης αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετήρια επανεκκίνησης της οικονομίας μας».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναλύει τις συνέπειες από τυχόν επιλογή «του καταστροφικού σεναρίου».

1. Την Τρίτη 19 Μαρτίου, αμέσως μετά την αργία του τριημέρου, η μια εκ των δυο τραπεζών που διέρχονται κρίση θα τερμάτιζε τις εργασίες της, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ειλημμένη απόφασή της, θα τερμάτιζε την ίδια μέρα την παροχή ρευστότητας. Η δεύτερη τράπεζα θα ανέστελλε τις εργασίες της, ενώ ούτε αυτή θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση. Ένα τέτοιο φαινόμενο θα οδηγούσε, από τη μια στιγμή στην άλλη, 8 000 οικογένειες στην ανεργία.
2. Το κράτος θα ήταν υποχρεωμένο να αποζημιώσει τους καταθέτες, ανταποκρινόμενο στην υποχρέωση του έναντι των εγγυημένων καταθέσεων. Το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί σε μια τέτοια περίπτωση θα ανέλθει στα 30 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα αδυνατούσε να καταβάλει.

3. Ανάλογο ποσό, που αντιστοιχεί στις καταθέσεις χιλιάδων καταθετών για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, θα οδηγείτο σε ένα φαύλο κύκλο εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων, με τους εν λόγω καταθέτες να υφίστανται ζημιές πέραν του 60%.
4. Μια τέτοια ανεξέλεγκτη κατάσταση θα συμπαρέσυρε σε κατάρρευση ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα με όλα τα συνεπακόλουθα.

5. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλα και άλλες επιχειρήσεις θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθούν στις εμπορικές τους συναλλαγές.
Ως συνέπεια των πιο πάνω, ο τομέας των υπηρεσιών θα οδηγείτο σε πλήρη κατάρρευση με ενδεχόμενη έξοδο από το Ευρώ. Αυτό, πέραν της εθνικής αποδυνάμωσης της Κύπρου, θα οδηγούσε σε υποτίμηση του νομίσματος τουλάχιστον κατά 40%.

Η δεύτερη επιλογή, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ήταν η ελεγχόμενη διαχείριση της κρίσης», μέσα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν και συνοψίζονται ως ακολούθως:
1. Εξασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών και διάσωση του τραπεζικού συστήματος μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση τους.
2. Διάσωση 8 000 θέσεων εργασίας από τον τραπεζικό τομέα και χιλιάδων άλλων που θα χάνονταν σαν συνεπακόλουθο της μη συνέχισης των εργασιών των τραπεζών.

3. Διάσωση του συνόλου των καταθέσεων, με την μια και μόνη ανταλλαγή μικρού ποσοστού των αποταμιεύσεων με μετοχές των δυο τραπεζών. Επί του παρόντος, οι μετοχές αυτές δεν αποδίδουν την πλήρη αξία, άλλα με την ανάκαμψη της οικονομίας θα ανταποδώσουν το μέγιστο αν όχι το σύνολο των αποκοπών.
4. Η επιλογή αυτή οδηγεί σε δραστική μείωση του δημόσιου χρέους, το καθιστά διαχειρίσιμο και βιώσιμο και απαλλάσσει τις επόμενες γενεές από τα βάρη της αποπληρωμής του.

5. Διασώζει τα ταμεία πρόνοιας και συντάξεων και αποτρέπει τη λήψη άλλων σκληρών μέτρων όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
6. Δεν προκαλεί νέα ύφεση και αποτρέπει τον κίνδυνο του φαύλου κύκλου ενός δεύτερου μνημονίου.

«Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση. Η λύση που επιλέξαμε μπορεί να είναι επώδυνη, όμως ήταν η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες. Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας», τονίζει ο Πρόεδρος.

Τις επόμενες ώρες, συνεχίζει, «θα κληθούμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» και αναφέρει τέλος ότι αύριο θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό.

.kathimerini.com.cy
16/3/13
--
-
  1. Η τιμωρία της Κύπρου 16/3/13....Eurogroup: Συμφωνία για κλιμακωτή εισφορά επί των καταθέσεων...Και επιβολή φόρου στους τόκους των καταθέσεων

  2. Η τιμωρία της Κύπρου 16/3/13.....

  3. Eurogroup: Συμφωνία για κλιμακωτή εισφορά επί των καταθέσεων...Και επιβολή φόρου στους τόκους των καταθέσεων....

18 comments:

  1. Στη Μόσχα την Τετάρτη ο Μ.Σαρρής.....Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων για το ρωσικό δάνειο στην Κύπρο....

    Λευκωσία:
    Την Τετάρτη, αντί για την αρχικά προγραμματισμένη επίσκεψή του τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση επίσκεψη στη Μόσχα του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή για συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση.

    Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, η δυνατότητα σύναψης νέου δανείου και το ενδεχόμενο αγοράς κυπριακής τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια.

    Στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, δήλωσε ότι αναμένει και τη συμβολή της Ρωσίας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

    «Η αντίληψή μου είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει με την επέκταση του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου» ανέφερε.

    Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διευκολύνει τους όρους ενός δανείου 2,5 δισ.ευρώ προς την Κύπρο με 5ετή επέκταση πέραν του 2016 και μείωση του επιτοκίου.

    Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε από την πλευρά του ότι στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου θα συνεισφέρει και η Ρωσία.

    Όπως σημείωσε, η συνεισφορά αυτή «δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή» και θα περιορισθεί στην επιμήκυνση της ωρίμανσης των υφιστάμενων δανείων από τη Ρωσία και στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

    http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/137218/epimikynsi-kai-meiosi-epitokion-gia-to-rosiko-daneio-
    stin-kypro#sthash.01eXCez3.dpuf
    16/3/13

    ReplyDelete
  2. Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο: «Ψυχραιμία».....

    Ψυχραιμία, ωριμότητα και νηφαλιότητα συστήνει το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ΚΕΒΕ με αφορμή τις εξελίξεις στην οικονομία ώστε να γίνει σωστή διαχείριση του προβλήματος.

    Σε ανακοίνωση του, το ΚΕΒΕ, υπογραμμίζει ότι σε μια κρίσιμη ιστορικά περίοδο για τη χώρα, καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις, που θα καθορίσουν το μέλλον της παρούσας αλλά και των μελλοντικών γενεών.

    Υπό το φως αυτών των δεδομένων το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να επικρατήσει αυτή τη στιγμή είναι πανικός και αυθαίρετες αντιδράσεις για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και όσον αφορά το ΚΕΒΕ θα συγκαλέσει τα αρμόδια όργανα του την ερχόμενη εβδομάδα για να αξιολογήσει την απόφαση του Eurogroup στη βάση ολοκληρωμένης και επίσημης πληροφόρησης που θα έχει από την κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=351205
    16/3/13

    ReplyDelete
  3. Άγνωστες οι έμμεσες επιπτώσεις της απόφασης για την Κύπρο στην ελληνική οικονομία
    Του Σωτήρη Νίκα

    Έμμεσες και άγνωστες είναι οι επιπτώσεις της απόφασης για την Κύπρο στην ελληνική οικονομία και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, έσπευσε να δηλώσει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι διασφαλισμένο, ενώ οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα εξαιρούνται της εισφοράς – «κουρέματος». Το πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται αλλού και είναι διπλό:

    1. Πολλοί είναι εκείνοι που είχαν μεταφέρει τις καταθέσεις τους σε κυπριακές τράπεζες, όταν το φάντασμα της χρεοκοπίας ήταν πάνω από την Ελλάδα. Και πρόκειται τόσο για φυσικά πρόσωπα, όσο και για επιχειρήσεις. Όλοι αυτοί θα υποστούν το «κούρεμα», όπως και οι υπόλοιποι που έχουν κεφάλαια σε τράπεζες της Κύπρου. Δηλαδή, η απόφαση του Eurogroup δεν κάνει διάκριση λαμβάνοντας υπόψη την προέλευση των καταθέσεων. Αφορά, όλες τις καταθέσεις σε τράπεζες που εδράζουν στην Κύπρο. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί πολίτες θα δουν τις καταθέσεις τους να «κουρεύονται». Το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι ότι το ίδιο θα δουν και οι επιχειρήσεις, με τις συνέπειες να είναι άγνωστες για τη λειτουργία τους και εκείνους που απασχολούν. Ούτως ή αλλιώς η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων ελληνικών επιχειρήσεων είναι οριακή. Εάν υποστούν άλλη μία απώλεια, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα αποτελέσει τη χαριστική βολή ή εάν θα είναι διαχειρίσιμη.

    2. Σε επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης, η τρόικα δείχνει για άλλη μία φορά τα «δόντια της». Πρόκειται για ένα από τα σκληρότερα μέτρα που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης στις χώρες της Ευρωζώνης και παρά τις διαψεύσεις που υπήρχαν τον τελευταίο μήνα στις σχετικές φήμες, τελικά υιοθετήθηκε. Και έρχεται την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλά ανοικτά μέτωπα με την τρόικα.

    Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι θα ληφθεί παρόμοιο μέτρο για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Η τρόικα, όμως, αποδεικνύει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις απαιτήσεις της που στην ελληνική περίπτωση αφορούν τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο, τις

    δημοσιονομικές «τρύπες» που έχουν εντοπιστεί, την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_15/03/2013_488189
    16/3/13

    ReplyDelete
  4. Πλήρη ενημέρωση αναμένει η Τράπεζα Κύπρου....

    Οδυνηρές και αιφνιδιαστικές ήταν οι εξελίξεις, δήλωσε σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμης, διευκρινίζοντας ότι αναμένουν πλήρη ενημέρωση από κυβέρνηση και εποπτικές αρχές.

    Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Αρτέμης δήλωσε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον των πιο κρίσιμων στιγμών της κυπριακής οικονομίας. Γι' αυτό πρωτίστως απαιτείται νηφαλιότητα καθώς και ψύχραιμη μελέτη και αντιμετώπιση των δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί».

    Οι εξελίξεις, πρόσθεσε, «ήταν και οδυνηρές και αιφνιδιαστικές. Για αυτό και είναι απόλυτα κατανοητή και δικαιολογημένη η ανησυχία της κοινής γνώμης».

    Είναι σημαντικό, καταλήγει, «προτού τοποθετηθούμε επί όλων των ζητημάτων που προκύπτουν να τύχουμε πλήρους ενημέρωσης από την Κυβέρνηση και τις εποπτικές αρχές».

    http://www.naftemporiki.gr/finance/story/627961
    16/3/13

    ReplyDelete
  5. El Gobierno cree que el rescate a Chipre es un buen acuerdo "no extrapolable".....



    El Gobierno español considera que el rescate europeo a Chipre es resultado de un "buen acuerdo" que "no es extrapolable a ningún otro país". "Es un buen trato porque resuelve el problema de Chipre", han señalado desde el Gobierno, y han añadido que es un "mensaje muy claro" sobre la estabilidad y sostenibilidad del euro. El presidente del Eurogrupo, Jeroen Dijsselbloem ya ha dejado claro que es un acuerdo "específico" para Chipre porque tiene una situación "muy compleja" y un sector bancario "sobredimensionado". "Por eso esta situación no es extrapolable a ningún otro país", añaden fuentes del Gobierno español citadas por EFE.

    Los ministros de Economía y Finanzas de la zona del euro acordaron la madrugada del sábado un rescate de 10.000 millones de euros para Chipre, pero a cambio de la ayuda multimillonaria de sus socios, el nuevo Gobierno de Nicosia ha tenido que cruzar una línea roja y aceptar una quita a todos los depósitos. Tras esta decisión, todas las cuentas de la pequeña isla del Mediterráneo —tanto de residentes como de no residentes— quedarán sujetas a una tasa, que se pagará solo una vez, del 9,99% para los que superen los 100.000 euros, y del 6,75% para los que no lleguen a esa cantidad, informa Luis Doncel desde Bruselas.

    Con esta medida, la Eurozona da un paso más allá al permitir por primera vez que los depositantes tengan que pagar parte del rescate, incluso los que tienen menos de 100.000 euros, la cantidad asegurada por las normas europeas. Jörg Asmussen, miembro del consejo de gobierno del Banco Central Europeo, aseguró que las autoridades ya han tomado las medidas necesarias para que la parte correspondiente a la tasa se quede “congelada” en las cuentas bancarias para garantizar que pueda ser recaudada. El Gobierno del conservador Nikos Anastasiadis aprobará este fin de semana una ley para permitir esta operación. Se sabrán entonces los detalles de un bloqueo que, en principio, no tendría por qué durar más que el tiempo necesario para recaudar el impuesto. Pero mientras tanto, los ahorradores chipriotas verán bloqueados parte de su dinero en los bancos. Las sucursales estarán cerradas el lunes por ser festivo, pero el mismo sábado, muchos chipriotas se han lanzado a los cajeros a poner a salvo lo que puedan de sus ahorros.

    Dijsselbloem informó tras más de diez horas de negociaciones que el rescate incluye "ambiciosas medidas" en el ámbito de la consolidación fiscal, las reformas estructurales y las privatizaciones, así como "acciones determinantes" para salvaguardar la estabilidad financiera.

    Las fuentes del Ministerio español de Economía han señalado que en absoluto se puede hablar de "corralito" ya que, han apuntado, "lo único que se va a retener es el impuesto correspondiente hasta el lunes" y "la gente va a poder mover su dinero libremente".

    http://economia.elpais.com/economia/2013/03/16/agencias/1363441972_176122.html
    16/3/13

    ReplyDelete
  6. Βρετανικά ΜΜΕ: Δυσπιστία και οργή από τις αποφάσεις του Eurogroup.....Τόσο οι Financial Times όσο και οι υπόλοιπες βρετανικές εφημερίδες στις πρώτες αντιδράσεις τους υπενθυμίζουν την ανησυχία που διατυπωνόταν ότι ενδεχόμενο κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων θα προκαλούσε πανικό σε άλλες τράπεζες της ευρωζώνης.....

    Σαρωτική σε κλίμακα και άνευ προηγουμένου στα τρία χρόνια της κρίσης χαρακτηρίζουν οι Financial Times την απόφαση επιβολής κουρέματος στις κυπριακές καταθέσεις, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημα ορισμένων, όπως ιδίως το ΔΝΤ, για πλήρους κλίμακας συμμετοχή στο πακέτο διάσωσης όλων των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

    «Ακόμα και η Ιρλανδία, της οποίας ο τραπεζικός τομέας ήταν σχεδόν τόσο μεγάλος σε σχέση με την εθνική οικονομία όσο την Κύπρου, ποτέ δεν εξέτασε ένα τέτοιο μέτρο», σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα. Τόσο οι Financial Times όσο και οι υπόλοιπες βρετανικές εφημερίδες στις πρώτες αντιδράσεις τους υπενθυμίζουν την ανησυχία που διατυπωνόταν ότι ενδεχόμενο κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων θα προκαλούσε πανικό σε άλλες τράπεζες της ευρωζώνης.

    Ευρωπαίος αξιωματούχος εξάλλου δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα ότι καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της τελικής συμφωνίας διαδραμάτισε ο Γιοργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ.

    Η ανάρτηση του Guardian στην ιστοσελίδα της εφημερίδας μεταφέρει ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters που φιλοξενεί δηλώσεις οργισμένων Κυπρίων πολιτών. Όπως σημειώνεται, την αρχική δυσπιστία έχει διαδεχθεί ο θυμός.

    Οι Times κάνουν λόγο στο ρεπορτάζ τους για πανικόβλητη προσέλευση των Κυπρίων καταθετών στα συνεργατικά ταμεία, επισημαίνοντας ότι η απόφαση ελήφθη ενόψει ενός τριήμερου αργίας.

    Οικονομικοί αναλυτές εξάλλου με σχόλιά τους επισημαίνουν ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένδειξη ότι οι πλουσιότερες χώρες της ευρωζώνης είναι πλέον πολύ πιο επιφυλακτικές ως προς το ύψος της συμμετοχής τους σε ανάλογες διασώσεις εταίρων και ότι ενισχύεται το στρατόπεδο εκείνων που τάσσονται υπέρ της επιφόρτισης των πιστωτών με το κόστος της διάσωσης. Αναφέρεται επίσης ότι οι αντιδράσεις θα ήταν σαφώς ηπιότερες αν του μέτρου της επιβάρυνσης των καταθετών εξαιρούνταν οι μικροκαταθέτες.

    Οι πρώτες αναλύσεις υπογραμμίζουν δε ότι κερδισμένοι των αποφάσεων είναι μεταξύ άλλων τα hedge funds που το τελευταίο διάστημα έχουν ποντάρει στο κυπριακό κυβερνητικό χρέος.

    Σχολιάζεται τέλος ότι οι αντιδράσεις πιστωτών και καταθετών σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και ιδίως στην Ισπανία θα δείξουν κατά πόσο η φάση της οξείας κρίσης στη νομισματική ένωση έχει παρέλθει.

    http://www.skai.gr/news/politics/article/226547/vretanika-mme-duspistia-kai-orgi-apo-tis-apofaseis-tou-eurogroup/#ixzz2Nipu3Mdq
    16/3/13

    ReplyDelete
  7. Η νέα προδοσία της Κύπρου....«Βατερλό» ο θρίαμβος της κυπριακής ΑΟΖ.....

    Το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, που οδηγεί σε μεγάλη εθνική και πολιτική κρίση τη Μεγαλόνησο, επαναφέρει ταυτόχρονα νέα σενάρια συνωμοσίας για τον έλεγχο των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Αφροδίτης.

    Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η κρίση χρεοκοπίας κλιμακώθηκε δύο χρόνια μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων αυτών και με βάση το πρόβλημα των δύο κυπριακών τραπεζών.

    Κατά τον τρόπο αυτό, η Κύπρος αποϊσχυροποιείται σε μεγάλο βαθμό και καθίσταται ευάλωτη σε σχέση με τους όρους αξιοποίησης των κοιτασμάτων της.

    Για μια οικονομία που κατά τεκμήριο θα είναι αναξιόπιστη για την προσέλκυση κεφαλαίων η σύνδεση των κοιτασμάτων με την εξυπηρέτηση της υπερχρέωσής της, καθίσταται ακόμα πιο επώδυνη.

    Έτσι, ο θρίαμβος της κυπριακής ΑΟΖ μετατρέπεται μέσα σε δύο χρόνια σε ένα «Βατερλό». Και αυτό, γιατί μια εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ και μεταφορά αερίου διαμέσου αγωγού προς την Τουρκία, που ήδη έχει δει το φως από τουρκικές εφημερίδες, από την ΑΟΖ του Ισραήλ, αποδυναμώνει περαιτέρω τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της Κύπρου.

    Όπως είναι γνωστό, το κοίτασμα της Αφροδίτης νοτιοδυτικά της Κύπρου διαθέτει δυναμικότητα 200 δισ. κυβικών μέτρων και μπορούν θεωρητικά να καλύψουν πολύ μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι μπορεί οι γεωτρήσεις αυτές να ξεκινήσουν από το 2018. Το ερώτημα είναι με ποιούς όρους, καθώς η χώρα που αποτέλεσε το κέντρο ξεπλύματος κεφαλαίων χάνει οριστικά κάθε αντίστοιχο πλεονέκτημα.

    Κατ' επέκταση, χαμένη είναι και η ελληνική πλευρά, η οποία θα μπορούσε να συνδεθεί με μια δίοδο του αερίου από την Κύπρο προς την Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ευρώπη, καθώς αυτές απαιτούν υψηλές επενδύσεις, αλλά και ένα ρόλο ενισχυμένο στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.

    Αντίθετα, η Κύπρος, με την αναξιοπιστία που εμφανίζει απέναντι στα διεθνή κεφαλαια και την υψηλή εξάρτηση από την Τρόικα, αποτελεί έρμαιο για εκείνους που θα θελήσουν να καθορίσουν τους όρους και να επιβάλουν τους κανόνες για την αξιοποίηση του πλούτου της Μεγαλονήσου.

    Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=264431

    ReplyDelete
  8. Δηλώσεις Μάκη Κεραυνού.....«Λέσχη πολιτικάντηδων και απατεώνων οι Ευρωπαίοι ηγέτες».....

    Για πρωτοφανή και άδικη απόφαση του Eurogroup, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τρόπο, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, Μάκης Κεραυνός, κατακεραυνώνοντας του Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα Sigmalive ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι είναι μια λέσχη πολιτικάντηδων και απατεώνων που συνεχίζουν να ασελγούν πάνω στο σώμα των λαών της Ευρώπης».

    Οι επιπτώσεις δεν μπορούν ακόμη να συνυπολογιστούν, είπε ο κ. Κεραυνός, εκφράζοντας την πλήρη απογοήτευση του και τις ανησυχίες για μια απόφαση «που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τρόπο».

    Είμαστε σε συνεχείς συνεδρίες για να αξιολογήσουμε την κατάσταση και αυτήν την καθαρά τιμωρητική απόφαση, είπε ο κ. Κεραυνός.

    Πρόσθεσε ότι πρέπει να αυτοαξιολογήσουμε τις δικές μας δυνάμεις να μην καταβληθούμε από απαισιοδοξία. «Έχουμε αρκετές δυνάμεις να χαράξουμε δικές μας πορείες», είπε.

    Ο κ. Κεραυνός σημείωσε παράλληλα ότι «υπήρχε έντονα το στοιχειό του εκβιασμού και της απειλής από πλευράς Ευρωπαίων ηγετών και αυτά δεν είναι συμπεριφορές στα πλαίσια συνεννόησης εταίρων».
    Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Κεραυνός, συναίνεσε, και μάλιστα σε βάρος της, όταν υπήρχε μεγάλος συστημικός κίνδυνος στην Ευρώπη, λόγω των προβλημάτων της Ελλάδας. «Αυτή είναι η τιμωρία της Κύπρου, που βοήθησε την Ευρώπη;», διερωτήθηκε ο κ. Κεραυνός.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=264430
    16/3/13

    ReplyDelete
  9. Συνεδρίαζει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας για την απόφαση του Eurogroup....Υπό τον υπουργό Οικονομικών το ΣΣΕ, σε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο, θα αξιολογήσει την απόφαση του Eurogroup. Στο «παρά πέντε» απεφεύχθη εμπλοκή της Ελλάδας για το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων στις τράπεζες που εδράζουν στην Κύπρο.....

    Του Σώτηρη Νίκα
    Πάντως, όλες οι πλευρές ξεκαθαρίζουν πώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις στις εν Ελλάδι κυπριακές τράπεζες, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας (ΣΣΕ), υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, για να αξιολογηθεί η απόφαση του Eurogroup και να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις. Μάλιστα, ο κ., Στουρνάρας αναμένεται να κάνει δηλώσεις.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Eurogroup άσκησε έντονες πιέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και χθες, ώστε η εισφορά επί των καταθέσεων να ισχύει και για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Ωστόσο, το διαπραγματευτικό θρίλερ είχε θετική έκβαση για όσους έχουν καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με τη θέση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών να επικρατεί.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η εν Ελλάδι Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα έχουν καταθέσεις που ανέρχονται περίπου σε 13,5 δις ευρώ και χορηγήσεις δανείων συνολικού ύψους περίπου 20 δις ευρώ. Γίνεται αντιληπτό, ότι μία αρνητική εξέλιξη στο χθεσινό Eurogroup θα οδηγούσε σήμερα στα ΑΤΜ (στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης από τις τραπεζικές καταθέσεις) τόσο τους καταθέτες των δύο παραπάνω κυπριακών τραπεζών, όσο και των άλλων ελληνικών τραπεζών, δεδομένου ότι θα επικρατούσε γενικευμένη αναταραχή. Και αυτό την ώρα, που τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Δεν είναι τυχαίο ότι για να μην υπάρξει ένα τέτοιο κύμα φόβου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα το πρωί ότι οι καταθέσεις στις εν Ελλάδι τράπεζες δεν κινδυνεύουν. Επίσης και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε στην «Κ» πως «για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα έχει διαφυλαχθεί η σταθερότητα και δεν υπόκεινται με κανένα τρόπο στη συνεισφορά των καταθετών. Θα γίνουν ελληνικές τράπεζες. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, δεν βλέπουμε κανένα λόγο αρνητικών επιπτώσεων».

    Πάντως, ο κ. Στουρνάρας μόλις επέστρεψε από τις Βρυξέλλες συγκάλεσε του ΣΣΕ για να εξεταστούν όλοι οι παράμετροι της απόφασης του Eurogroup. Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει σε λίγη ώρα, ενώ σενάρια των τελευταίων ωρών θέλουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να είναι ένας εκ των βασικών υποψηφίων για να αναλάβει τις Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

    Πέραν αυτών, η κυβέρνηση και το ΣΣΕ θα πρέπει να δώσουν μία πειστική απάντηση στη διάχυτη ανησυχία για το εάν η απόφαση του Eurogroup μπορεί να αποτελέσει «προηγούμενο» και για άλλες χώρες.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/03/2013_488213
    16/3/13

    ReplyDelete
  10. Εκπληξη και οργή των Κυπρίων για το «κούρεμα».....

    Εμβρόντητοι έμειναν σήμερα οι Κύπριοι μαθαίνοντας την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Αυτό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στα καταστήματα, στις καφετέριες και σε άλλους χώρους. «Μας έπιασαν στον ύπνο», έλεγαν πολλοί, αν και το «κούρεμα ορισμένοι το θεωρούσαν ως αναπόφευκτο.
    Εκπληξη και οργή των Κυπρίων για το «κούρεμα»

    Οι πολίτες νοιώθουν εξαπατημένοι και δυσφορούν, γιατί άλλες διαβεβαιώσεις είχε δώσει προεκλογικά, αλλά και στην ομιλία του στην βουλή, στις 28 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης απέκλειαν κατηγορηματικά το «κούρεμα». Την ίδια στάση τήρησε και ο σύμβουλος του προέδρου Αναστασιάδη, νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

    Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατύς χαρακτήρισε την απόφαση ως «μια παταγώδη διαπραγματευτική αποτυχία. Ωφείλει, είπε, ο υπουργός Οικονομικών να υποβάλει την παραίτηση του άμεσα ως «ένδειξη ελάχιστου σεβασμού προς τον κόσμο του οποίου δημεύονται σήμερα τα χρήματά του εξ αιτίας των κακών του χειρισμών». Ο κ. Πλατύς , μιλώντας σε ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να καταψηφίσουν την όποια σχετική πρόταση και να εξετάσουν όλα τα εναλακτικά σενάρια. «Κούρεμα κάναμε και μόνοι μας και χωρίς τη "βοήθεια" των "φίλων" μας των ευρωπαίων», πρόσθεσε .

    Σύμφωνα με άλλες απόψεις η απόφαση του «κουρέματος» των κυπριακών καταθέσεων αποτελεί παταγώδη αποτυχία και θα επιφέρει κοινωνικοοικονομικό όλεθρο στην Κύπρο.

    Εξάλλου, οι πολίτες είναι εξοργισμένοι με τις τράπεζες και τους τραπεζίτες. «Ο κόσμος έχει πλέον κάθε δικαίωμα να απαιτεί να πάνε φυλακή οι τραπεζίτες, που μας έφεραν ως εδώ», υποστήριζαν πολίτες με τους οποίους συνομίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Οι τράπεζες, αφού πτώχευσαν τους πρώτα τους Κυπρίους με τα δάνεια, που τους έδωσαν για να αγοράσουν ακίνητα, τώρα τιμωρούν και τους υπόλοιπους, που δεν έχουν αγοράσει ακίνητα και είχαν τα χρήματα τους κατατεθειμένα σε αυτές», σημείωσε ένας κύριος στην αγορά της Λευκωσίας.

    Όλοι φταίνε, παρατήρησε κάποια νεαρή κοπέλα , που υποστήριξε «είναι ένα ολόκληρο κατεστημένο που κυβερνά διαχρονικά την Κύπρο, πολιτικοί, τραπεζίτες, ποικοιλώνυμες ελίτ, τα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα». Τώρα τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο απλός άνθρωπος, είπε και πρόσθεσε: « Οι διαπλεκόμενοι έχουν μεταφέρει από καιρό τα χρήματα τους σε ασφαλή καταφύγια».

    Τέλος, σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας, που ανατέθηκε από την Κεντρική Τράπεζα στον οίκο Alvarez & Marsa, για να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχουν δόλος και υπαίτιοι στην αγορά ελληνικών ομολόγων από κυπριακές τράπεζες στη δευτερογενή αγορά.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63798682
    16/3/13

    ReplyDelete
  11. KKE: Aντιλαϊκή η απόφαση του Eurogroup, αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό.....

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει «την αντιλαϊκή απόφαση του Εurogroup για την Κύπρο και την επιβάρυνση σε λαϊκά εισοδήματα που θα έχει η επιβολή χαρατσιού στις καταθέσεις».

    Το ΚΚΕ, προστίθεται στην ανακοίνωση, «στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του κατά των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλει η ΕΕ – ΔΝΤ στους λαούς και των δύο χωρών».

    http://www.naftemporiki.gr/story/627976
    16/3/13

    ReplyDelete
  12. Ο διάλογος Άσμουσεν-Ντράγκι για κατάρρευση κυπριακών τραπεζών.........

    Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής Κύπρου στο Εurogroup εξελίχθηκε στις 03:00 ο εξής καθοριστικός διάλογος:

    Σαρρής προς Εurogroup: Δεν αποδεχόμαστε το κούρεμα καταθέσεων και αποχωρούμε.

    Άσμουσεν προς Ντράγκι στο τηλέφωνο: Κύριε Πρόεδρε (της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι), ας ετοιμάζουμε την τράπεζα (EKT) για κατάρρευση των δύο κυπριακών τραπεζών.

    Εκείνη την ώρα το προτεινόμενο κούρεμα ήταν 12.5% με επιμονή του ΔΝΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πράττοντας το ίδιο με τον Υπουργό του ανακοίνωσε στους δικούς του συνομιλητές την αποχώρηση και του ιδίου απο τις διαδικασίες, μη αποδεχόμενος το κούρεμα 12.5%. Όταν ενημερώθηκε απο τον Μ. Σαρρή για το διάλογο Άσμουσεν προς Ντράγκι για κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών και με την παρέμβαση τρίτων, το ποσοστό έπεσε στο 9.9% με τη διαβεβαίωση πως σε περίπτωση μη αποδοχής της τελευταίας αυτής «αποχώρησης» απο τους Ευρωπαίους, η χώρα θα αφηνόταν να καταρρεύσει αφού θεωρείται ως μη συστημική.

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με βάση τα δεδομένα εκείνης της στιγμής επέλεξε την μη κατάρρευση των τραπεζών και την αποφυγή χρεοκοπία της χώρας.

    Πηγή: Καθημερινή Κύπρου
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/03/2013_488216
    16/3/13

    ReplyDelete
  13. Bailout terms prompt run on Cyprus banks....Savers react with shock after government agrees to levy on deposits in return for $13bn debt eurozone rescue package.....

    Cyprus has received a $13bn bailout after lengthy talks in Brussels with eurozone leaders and the International Monetary Fund. But the conditions attached to the deal have led to a run on the country's banks.

    Savers reacted with shock on Saturday after the government agreed to an unprecedented levy on all deposits in return for the EU bailout.

    The debt rescue package, agreed with the eurozone and the IMF early in the morning after around 10 hours of talks in the Belgian capital, is significantly less than the 17bn euros Cyprus had initially sought.

    Most of the balance is to be made up through the bank deposit levy of up to 9.9 percent, which will apply to everyone from pensioners to Russian oligarchs and tens of thousands of British expatriates, and is hoped to raise 5.8bn euros.

    Cyprus - which accounts for just 0.2 percent of the combined eurozone economy - is the fifth country to secure a debt rescue package from its eurozone partners in the three-year debt crisis.

    Angry comments

    The Cyprus government had held out against the unprecedented EU bailout condition until the eleventh hour, arguing that it would risk a run not only on the island's own banks but also on those of other debt-ridden eurozone economies.

    Although the deal was reached too late for Cyprus newspapers, the government U-turn prompted a flood of angry comments on the internet, and some savers queued up at ATM machines in a desperate bid to withdraw their savings

    Christos Stylianides, a government spokesman, tried to calm public anger, saying: "The situation is serious but not tragic, there is no reason to panic.

    "The Cyprus government had to decide between saving the economy and a disorderly default."

    The levy will see deposits of more than 100,000 euros hit with a 9.9 percent charge when lenders reopen their doors after a scheduled public holiday on Monday.

    Under that threshold and the levy drops to 6.75 percent.

    At the same time, an additional "withholding tax" will be imposed on interest on bank deposits, and Cyprus will have to raise corporate tax to 12.5 percent from 10 percent and sell off state assets so as to help balance the public finances.

    Ministers were in a race against the clock to thrash out draft legislation ratifying the bailout and push it through parliament before the banks reopen on Tuesday.

    Conflicting opinions

    MPs are likely to convene on Sunday for the emergency debate, Antonis Koutalianos of the speaker's office, told AFP news agency.

    Nicolas Papadopoulos, centre-right MP and the son of a former president, told state radio the agreement was a "disaster" for the Cyprus banking system, which is nearly eight times the size of the island's economy.

    "Before, I thought any decision would be bad for Cyprus but this is a nightmare," Papadopoulos said.

    The price tag is very small compared with two rescues for Greece worth about 380bn euros ($496bn, Ireland's 85bn euros, Portugal's 78bn and 41bn for Spanish banks.

    "It's something that compared to other possible outcomes, is the least onerous," Michalis Sarris, Cyprus's finance minister, said, adding the arrangement meant his government "avoided salary and pension cuts" for the public sector.

    The planned levy raised concerns among analysts over a possible bank run in bigger eurozone economies, where fragile public finances are also under scrutiny.

    http://www.aljazeera.com/news/europe/2013/03/2013316153138495325.html
    16/3/13

    ReplyDelete
  14. Η νέα προδοσία της Κύπρου....Γερμανοί προς Κύπρο: Δεχτείτε το κούρεμα ή βγείτε από το ευρώ....

    Μπροστά σε ένα γερμανικό τελεσίγραφο βρέθηκε η Κύπρος, όπως αποκαλύπτει το Business Insider, επικαλούμενο πληροφορίες του Faisal Islam, δημοσιογράφου του βρετανικού δικτύου C4.

    «Δεχτείτε τη συμφωνία ή βγείτε από την ευρωζώνη» ήταν το δίλημμα που τέθηκε στην Κύπρο, αναφέρει ο δημοσιογράφος.

    Όπως σημειώνει το Business Insider, οι Γερμανοί δεν είχαν καμία διάθεση να διασώσουν τους Ρώσους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών, έστω και εάν το ποσό που θα χρειαζόταν γι' αυτό θα ήταν μηδαμινό, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Oι καταθέτες έπρεπε να αναλάβουν μέρος από το κόστος διάσωσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας τη συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου.

    Όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires, ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε ότι οι ιδιοκτήτες, οι πιστωτές και οι καταθέτες πρέπει να μοιραστούν το κόστος των τραπεζών. «Ο κυπριακός τραπεζικός κλάδος θα πρέπει να συρρικνωθεί σημαντικά, φτάνοντας σε βιώσιμο επίπεδο» πρόσθεσε.

    Όπως είπε, η χώρα θα βελτιώσει την κατάσταση των εσόδων της και θα αναζωογονήσει την οικονομία της μέσω της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων.

    Επιπλέον, τόνισε ότι θα διευθετηθεί το θέμα που έχει «στοιχειώσει» την Κύπρο και αφορά στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=264443
    16/3/13

    ReplyDelete
  15. Les habitants de Chypre sous le choc après l'accord financier.....


    «La solution que nous avons choisie est douloureuse», a reconnu le président chypriote à propos du plan de sauvetage de 10 milliards d’euros comprenant une taxe exceptionnelle sur les dépôts bancaires.
    Par AFP

    Chypriotes et résidents étrangers de l’île méditerranéenne étaient sous le choc samedi après l’annonce d’un accord avec l’Union européenne sur un plan de sauvetage de 10 milliards d’euros comprenant une taxe exceptionnelle et sans précédent sur les dépôts bancaires. «La solution que nous avons choisie est douloureuse, mais c’était la seule qui nous permettait de continuer nos vies sans remous», a assuré le président chypriote Nicos Anastasiades, soulignant le risque «d’effondrement» de tout le système bancaire de l’île.

    Nicos Anastasiades a annoncé qu’il s’adresserait à la nation dimanche au sujet du plan de sauvetage conclu samedi à l’aube, le premier dans l’Union européenne à mettre largement à contribution les déposants. Le Parlement, engagé dans une course contre la montre pour valider cet accord avant que les banques ne rouvrent leurs portes mardi matin (lundi étant férié), doit s’exprimer dimanche. Anastasidades, de retour de Bruxelles samedi soir, va rencontrer des dirigeants de partis politiques de l’île en soirée et se rendre dimanche matin au Parlement où une Assemblée plénière est prévue.

    Pour réduire leur participation à ce prêt, pour lequel Nicosie demandait 17 milliards, les bailleurs de fonds lui ont demandé d’instaurer une taxe exceptionnelle de 6,75% sur tous les dépôts bancaires en-deçà de 100 000 euros et de 9,9% au-delà de ce seuil. Ces prélèvements, censés rapporter 5,8 milliards d’euros, seront appliqués à toutes les personnes résidant sur l’île. Les taxes sur le capital et les intérêts des dépôts seront entièrement compensées par la distribution d’actions, a précisé le ministre des Finances Michalis Sarris. Dans ses négociations avec l’UE et le Fonds monétaire international (FMI), le gouvernement a également dû céder sur une autre ligne rouge et accepter la hausse de l’imposition sur les entreprises. Au final, la dette chypriote sera de 100% du PIB en 2020.
    «Désastre»

    Peu après l’annonce des contreparties de l’accord, des dizaines de Chypriotes et d’étrangers ont tenté de retirer de l’argent des distributeurs automatiques. «C’est une catastrophe», estime un Chypriote de 45 ans venu retirer de l’argent. «Cela va nous donner envie de sortir de l’euro», dit un autre, retraité. Néanmoins ces retraits ne vont pas empêcher la ponction sur leur compte comme l’explique Marios Skandalis, vice-président de l’Institut des experts comptables publics de Chypre, car selon lui les montants correspondant à la taxe «sont déjà bloqués et ne peuvent plus être transférés».

    Un dirigeant d’entreprise belge était également très inquiet. «Je ne sais pas encore si ça touche ma société, mais si jamais la mesure s’applique aux sociétés, c’est la faillite pour nous».

    «La situation est grave mais pas tragique, il n’y a pas de raison de paniquer», a tenté de rassurer le porte-parole du gouvernement, Christos Stylianides. Mais le député du parti Diko (centre-droit) dont la direction a soutenu l’élection de M. Anastasiades, Nicolas Papadopoulos, s’est élevé contre l’accord en le qualifiant de «désastre» pour le système bancaire, un pilier de l’économie du pays. «C’est un cauchemar», a-t-il déclaré à la radio d’Etat.

    Bank of Cyprus, la première banque de Chypre, particulièrement affectée par son exposition à la crise grecque, a qualifié les décisions prises à Bruxelles de «douloureuses et surprenantes», estimant «parfaitement compréhensible que l’opinion publique soit inquiète».

    Des appels à manifester ont été lancés, notamment par le candidat déçu aux élections présidentielles de février, George Lillikas, qui avait fait campagne contre le plan de sauvetage. Ce dernier a appelé à une mobilisation mardi.

    http://www.liberation.fr/monde/2013/03/16/les-habitants-de-chypre-sous-le-choc-apres-l-accord-financier_889083?xtor=rss-450
    16/3/13

    ReplyDelete
  16. Σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.....Δηλώσεις Γ. Στουρνάρα....

    Στη διερεύνηση του ενδιαφέροντος ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με την απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των τριών κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας στο ΥΠΟΙΚ.

    Πρόκειται για τις τράπεζες Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική.

    Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι η συμφωνία του Eurogroup διαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες των υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και δεν επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο χρέος.

    http://www.naftemporiki.gr/finance/story/627997
    16/3/13

    ReplyDelete
  17. El presidente de Chipre intenta convencer de la necesidad de la 'dolorosa' medida....
    ------
    El presidente de Chipre, Nicos Anastasiades, ha anunciado que se dirigirá a la nación mañana domingo después de haberse aprobado el "doloroso" plan de rescate de 10.000 millones de euros por el Eurogrupo.

    Anastasiades, el líder de la derecha elegido hace escasamente un mes en las elecciones chipriotas, ha señalado en un comunicado el riesgo de "colapso" del sistema financiero sin el rescate acordado y la quiebra de la isla el próximo martes, ya que el lunes es día festivo. El Parlamento debatirá este domingo el plan de rescate con unas contrapartidas (al imponer una tasa a los depósitos de los ahorradores de un 9,9% y de un 6,75%) sin precedentes.

    El presidente chipriota, que regresa de Bruselas este sábado por la tarde, se reunirá con los líderes de los distintos partidos políticos del país y el domingo por la mañana se celebrará en el Parlamento una asamblea plenaria prevista a las 09.30 horas (hora local).

    "Nosotros debíamos de escoger en el peor de los escenarios entre un colapso del sistema financiero no controlado o una gestión dolorosa pero controlada de la crisis para poner fin a esta situación de incertidumbre", ha indicado en un comunicado.

    Sin un acuerdo con los donantes (la Unión Europea, el Banco Central y el Fondo Monetario Internacional), "el sistema bancario se habría derrumbado con las consecuencias que ello supone", dijo aludiendo a miles de quiebras y a "una eventual salida del euro".

    "Además de un debilitamiento de Chipre, cuya moneda habría sufrido una devaluación del 40%", ha señalado.

    Anastasiades dice que el acuerdo con el Eurogrupo tiene por objeto evitar un segundo rescate mientras se mantiene un nivel de deuda sostenible y se trabaja en la reducción del déficit. Además, el presidente destacó que garantiza la liquidez de los bancos y los 8.000 puestos de trabajo del sector. "La solución es dolorosa, pero la única viable", aseguró.

    "La solución que hemos escogido es dolorosa pero es la única que nos permite continuar con nuestras vidas sin sobresaltos", dijo el presidente.

    El Banco de Chipre, el más grande del país y particularmente afectado por su exposición a la crisis griega, ha calificado la decisión de Bruselas "dolorosa y sorprendente" aludiendo que "es perfectamente comprensible la inquietud de la opinión pública".

    http://www.elmundo.es/elmundo/2013/03/16/economia/1363450706.html
    16/3/13

    ReplyDelete
  18. Presidente cipriota tenta apaziguar opinião pública mas oposição convoca protestos....

    O presidente do Chipre, Nicos Anastadiades, tentou este sábado apaziguar os cipriotas indignados pelo pagamento de impostos sobre depósitos bancários que vai ser aplicado na sequência do resgate financeiro ao país.

    Enquanto começam a surgir apelos para protestos e manifestações, o presidente anunciou que vai falar ao país no domingo para defender o acordo que já admitiu ser "penoso", mas que foi a única forma de salvar o setor bancário do "colapso".

    "Ou escolhíamos o cenário catastrófico da desordem ou o penoso, mas controlado, plano de gestão da crise que vai definitivamente acabar com a incerteza e que vai conseguir fazer arrancar a economia", afirmou hoje o presidente do Chipre, em comunicado.

    Anastasiades disse também que milhares de pequenos empresários poderiam entrar em falência devido a problemas de liquidez se não fosse aplicado este acordo com características sem precedentes num plano de resgate da União Europeia.

    "Como resultado (caso não fosse aplicado o acordo) o setor dos serviços poderia entrar em colapso e poderia verificar-se a possibilidade de saída do euro", disse ainda o Chefe de Estado.

    http://www.jn.pt/PaginaInicial/Economia/Interior.aspx?content_id=3112679
    16/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin