Tuesday, March 19, 2013

Γ.Ομήρου:"Απορρίπτουμε τον ωμό εκβιασμό"....

Tο KΣ ΕΔΕΚ, παραμένει σταθερό στην απόφαση του να απορρίψει τον ωμό εκβιασμό που επιχειρείται σε βάρος της Κύπρου και του λαού τη, με την απόφαση του Eurogroup, για κούρεμα των καταθέσεων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου.

Σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη σημερινή κρίσιμη συνεδρία της Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία θα συζητήσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο κ. Ομήρου είπε πως «η αντίδραση του λαού μας και των πολιτικών δυνάμεων παρέχει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δυνατότητα να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση, με στόχο όχι τη βελτίωση της απόφασης, αλλά την κατάργηση της», για να προσθέσει πως σε αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την πλήρη και ανεπιφύλακτη συμπαράσταση του ΚΣ ΕΔΕΚ.



«Το θεμελιώδες ερώτημα», είπε, «που τίθεται σήμερα ενώπιον μας είναι, αν ως Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδεχθούμε να μετατραπούμε σε ένα πειραματόζωο επιβολής νεοαποικιακών δεσμών. Μετατρεπόμενοι σε μια χώρα ανύπαρκτης ή ήσσονος κυριαρχίας. Σε ένα κράτος υποτελές. Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά μία και μοναδική. Όχι στον ωμό εκβιασμό, όχι στα νεοαποικιακά δεσμά».

Όπως είπε το ΚΣ ΕΔΕΚ επιμένει σε Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής και όχι των εκβιασμών, της κοινωνικής αναλγησίας, της μονόπλευρης λιτότητας, της μαζικής φτώχειας και του χάσματος μεταξύ Βορρά – Νότου.

Συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα αποστέλλουμε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη δική μας θέση για απαίτηση επαναδιαπραγμάτευσης προς το Eurogroup. Επιπρόσθετα, καταθέτουμε απόψεις για εναλλακτικές λύσεις με απόρριψη του εκβιασμού του κουρέματος των καταθέσεων».

Εξέφρασε την ετοιμότητα για διαβούλευση και περαιτέρω επεξήγηση των προτάσεων του τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, σημειώνοντας πως «οι ώρες είναι κρίσιμες για την Κύπρο και το λαό και η κρίση επιβάλλει διαχείριση με συλλογικότητα και εθνική ομοψυχία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν τάσσεται υπέρ μια ενδεχόμενη αναβολής της σημερινής συνεδρίας της Βουλής, ο κ. Ομήρου είπε: «Θα διαβουλευθώ με τους αρχηγούς των κομμάτων στις 17:00 στο γραφείο μου και προτού διαβουλευθώ δεν επιθυμώ να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση γύρω από το θέμα. Εάν εξυπηρετείται το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος, ο οποίος θα τοποθετηθεί εναντίον. Άλλωστε υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν στη σωστή προετοιμασία της Βουλής, δεδομένου ότι αυτό το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».

«Ανεπίσημα», ανέφερε, «αποστέλλεται στη Βουλή και η Επιτροπή Οικονομικών ασχολείται με το θέμα. Άρα τα χρονικά περιθώρια αντιλαμβάνεστε ότι θα δικαιολογούσαν μια αναβολή, αλλά δεν μπορώ να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση, για το αν θα υπάρξει ή όχι αναβολή προτού τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ισχυροποιείται η θέση της Κύπρου εάν ομόφωνα η Βουλή απορρίψει το νομοσχέδιο, ο κ. Ομήρου είπε πως «ουσιαστικά προτρέπουμε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, το σύνολο των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού μας, να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα, μια ομόφωνη απόρριψη από πλευράς Κοινοβουλίου αυτής της απαράδεκτης απόφασης του Eurogroup, για να δώσουμε το μήνυμα της διαφύλαξης της εθνικής μας κυριαρχίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας και ότι απορρίπτουμε ιταμά τελεσίγραφα, όπως έκανε πάντα ο ελληνισμός».

Επιπλέον, σημείωσε πως από την άλλη θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικών.

«Ότι υπήρξε ήδη μεγάλη ζημιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου είναι γεγονός. Και λυπούμαι να πω ότι φαίνεται ο στόχος ορισμένων κύκλων να ήταν αυτός. Να καταστρέψουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Γιατί όλους αυτούς του μήνες θυμήθηκαν να μιλούν για το βρόμικο χρήμα, για τον φορολογικό παράδεισο; Όλα αυτά τα θυμήθηκαν τους τελευταίους μήνες, για να προετοιμάσουν το έδαφος, για να επιτεθούν εναντίον του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και με άλλες στοχεύσεις, που λυπούμαι να πω ότι είναι προφανές ότι αφορούν και το φυσικό πλούτο της χώρας μας, ακόμα και το μεγάλο εθνικό μας θέμα», είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της απώλειας συμμάχων, όπως είναι η Ρωσία, ο κ. Ομήρου είπε πως η θέση του ΚΣ ΕΔΕΚ είναι ότι «η Βουλή πρέπει να προχωρήσει σε τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις, που να διαβεβαιώνει κατά τρόπο απόλυτο όσους ξένους καταθέτες, περιλαμβανομένου και των Ρώσων καταθετών ότι τα χρήματα που κατέθεσαν, καταθέτουν και θα καταθέτουν στην Κύπρο είναι απολύτως ασφαλή».
.sigmalive.com
19/3/19

50 comments:

  1. Υπάρχει σχέδιο βήτα δήλωσε ο Πρόεδρος στη σουηδική τηλεόραση.....

    Σε μία λιτή δήλωσή του στην σουηδική τηλεόραση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων. Ο Νίκος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι η Βουλή θα τοποθετηθεί αρνητικά διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα.

    Ερωτηθείς πως θα χειριστεί την κατάσταση, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της. Δήλωσε επίσης ότι είναι απογοητευμένος από τις εξελίξεις στο Eurogroup, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν το αναμέναμε από την Τρόικα και τους φίλους μας στο Eurogroup».

    Πάντως όλα είναι ρευστά και η Ολομέλεια της Βουλής μάλλον θα γίνει το απόγευμα.

    Τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς και φαίνεται πως στο Προεδρικό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θεωρούν ότι θα γίνει η Ολομέλεια με κάποια κατάληξη αν και θεωρείται ότι το νομοσχέδιο για το κούρεμα δεν θα περάσει

    Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο Προεδρικό θεωρούν ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν τον εταιρικό φόρο, και τον φόρο πάνω στον τόκο καταθέσεων.

    Τα κόμματα προγραμματίζουν συνεδριάσεις των οργάνων τους αυτήν την ώρα ενώ στις 17.00 θα γίνει σύσκεψη αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων για να ξεκαθαρίσει εάν όντως σήμερα θα γίνει ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

    Εντονο επίσης ειναι το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ, ενώ στη Βουλή σήμερα θα βρεθούν και εκπρόσωποι των οίκων αξιολόγησης, με αίτημα να υπάρξει αγγλική μετάφραση, αίτημα που έγινε δεκτό από την Βουλή των Αντιπροσώπων

    Θυμίζουμε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός ελέγχει 20 εκ των 56 εδρών στην Βουλή, ενώ ο σύμμαχός του, το Δημοκρατικό Κόμμα, κατέχει εννέα έδρες.

    Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αναχωρεί το απόγευμα για τη Μόσχα, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ.


    Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών αύριο
    Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών συγκάλεσε για αύριο το πρωί συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να εξεταστούν οι εξελίξεις μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση, "με στόχο την εξέταση υπαλλακτικών σχεδίων για αντιμετώπιση της κατάστασης που θα προκύψει από τις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν μετά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων αύριο, 20 Μαρτίου, στις 9 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο".

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126775
    19/3/13

    ReplyDelete
  2. Le premier ministre ukrainien ironise....
    -
    "Cette histoire, malgré tout son aspect négatif, a aussi quelque chose de positif. Vous avez caché votre argent à Chypre, à l'étranger, croyant que c'est trop risqué de le faire en Ukraine? Mais il s'est avéré qu'il est plus sûr de garder cet argent en Ukraine", a déclaré le chef du gouvernement ukrainien Mykola Azarov, précisant "plaisanter".

    Poursuivant plus sérieusement, il a jugé que les entrepreneurs allaient désormais "réfléchir très soigneusement à leurs doutes quant à la fiabilité" du système bancaire. "Nous avons montré au cours de ces trois années (au pouvoir) que nous ne prenons pas de mesures de confiscation", a-t-il souligné. De nombreux hommes d'affaires ukrainiens enregistrent leurs entreprises à Chypre et leurs fonds sont rapatriés pour être utilisés. Comme pour la Russie, Chypre se trouve donc de loin le premier investisseur dans l'économie ukrainienne.

    http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php
    19/3/13

    ReplyDelete
  3. Russia’s Ex-Finance Minister Slams Cyprus Deposit Levy Plans.....

    MOSCOW, March 19 (RIA Novosti) – Russia’s former finance minister, Alexei Kudrin, said Tuesday that Cyprus’ plans to force all bank-account holders to agree to a levy on their deposits ignored the interests of Russian investors.

    “This is a unilateral decision, without the participation of other creditors. As far as I know, there are no full-fledged negotiations on this score,” said Kudrin, Russia's finance minister from 2000-2011.

    The controversial tax, which would institute a charge of 6.75 percent on deposits of less than 100,000 euros and 9.9 percent on deposits with greater amounts, is part of a bailout deal forced by the EU and the IMF on the island nation in return for much-needed rescue funds.

    International creditors have said their 10 billion euro ($13 billion) rescue package for debt-laden Cyprus is contingent on a one-off deposit levy to yield an additional 5.8 billion euros ($7.5 billion) in revenues for the Cyprus budget.

    The Cypriot government’s plans to impose the levy also evoked an angry response from Russian President Vladimir Putin on Monday. Putin called the decision “unfair, unprofessional and dangerous” while Prime Minister Dmitry Medvedev compared the measure to “a confiscation of someone else’s money.”

    Russian banks and companies have favored Cyprus since the 1990s, taking advantage of the island nation’s low taxes and easy business regulations. Russian banks held about $12 billion on deposit with Cypriot banks at the end of 2012 while Russian corporate deposits accounted for another $19 billion, according to estimates by Moody’s international rating agency.

    Kudrin said some write-down on Cypriot bank deposits was inevitable but the scheme should be agreed with all the depositors similar to the Greek debt write-off.

    “As for the Cyprus problem, for which a solution has to be found, a partial write-off meaning some deposit loss is practically inevitable,” Kudrin said, adding any debt restructuring would always be unfair but there was no other way out.

    “I believe that if there is a 10 percent loss, then all the depositors can breathe freely … because otherwise … losses would be considerably larger,” Kudrin said.

    Russian individuals and businesses may lose around $2 billion, if the Cypriot government goes ahead with the levy proposal. But if the island nation defaults on its obligations, Russian depositors risk losing over $50 billion, considering loans granted by Russian banks to Cyprus-registered companies, according to Moody's credit rating agency.

    Kudrin said financial aid of over 7 billion euros could resolve the Cypriot economy’s woes.

    “Of those sums that are mentioned … an amount of over 7 billion euros could resolve Cyprus’ problems – this is the problem of the Cypriot state,” Kudrin said, adding another several billion euros were required to help recapitalize local banks that had been forced to write-down billions of euros in “voluntary” Greek debt restructuring.

    Kudrin also warned that the Cyprus problem concerns not only the island nation, but may explode in Europe, aggravating the consequences of the eurozone sovereign debt crisis.

    “Bad news for all: for Europe, the world and Russia,” he said.

    Cyprus Finance Minister Michalis Sarris is heading for Moscow on Tuesday, with talks likely to focus on conditions under which Russia could help Cyprus resolve its financial problems, and the possibility of extending the Russian 2.5 billion euro loan for another five years.

    In 2011, Russia granted Cyprus 2.5 billion euros in loans at a below-market rate of 4.5 percent to help the eurozone member state service its debt. Last year, Cyprus asked Russia for a fresh five billion euro loan to partially cover its budget deficit and extend the 2011 loan for another five years.

    http://en.rian.ru/business/20130319/180111886.html
    19/3/13

    ReplyDelete
  4. To investors in Cyprus: ‘Sit tight and don’t move’....

    An introduction of a bank deposit tax in Cyprus is the only solution that would save the country – hit by a severe financial crisis – from bankruptcy, Belgian MEP Derk Jan Eppink told RT.

    On Tuesday, the parliament of the small Mediterranean island nation was expected to vote on the controversial plan to seize of up to 10 per cent of people’s savings. In exchange Nicosia expects to get 10-billion-euro bailout from its eurozone partners and the International Monetary Fund. However, the vote was postponed till Thursday.

    “I think it’s the best possible option. I wouldn’t know anything better except, perhaps, for a bankruptcy – which would be the worst thing to happen,” states Eppink.

    A Cypriot bailout would become the fifth one since the beginning of the world economic crisis: Greece, Portugal and Ireland each have already secured international rescue packages.

    “There’s also limit to patience of taxpayers in Germany, the Netherlands and Finland, because finally these are the people who have to guarantee the loans to Cyprus,” Eppink observed. “So I think it was good to have a contribution of savers in Cyprus itself,” he added.

    It is feared now that a Cyprus bank levy may set a dangerous eurozone precedent. However, in Eppink’s view, it is unlikely that a similar measure would be implemented in other EU states.

    “It was the only way to save Cyprus. In other countries we have different sort of problems,” he noted.

    Eppink empathized that Cypriots would not become the first EU nation to lose money.

    “Generally, European savers are losing money because we are having a policy of cheap money, low interest rates. That means that saving money – if you put money in a bank – costs you money [because of inflation]. And this is happening to a lot of EU citizens already. It would be wrong to suggest that this the first time it happens. Actually, it already happened before because savers in Europe are not well off at all,” Eppink said.

    Meanwhile, the best option for Cypriot investors would be to actually stay there instead of feeling the country as there are “not many places” where they could go, the politician believes. According to a Dutch saying, “If you are being shaved, sit tight and don’t move,” he told RT.

    “I think when you restore the rule of law in Cyprus and save the island, it will still be a good place to be,” Eppink concluded.

    http://rt.com/op-edge/cyprus-tax-bailout-investors-490/
    19/3/13

    ReplyDelete
  5. Zypern hofft jetzt auf den Rettungsanker Russland.....

    Nikosia bringt offenbar keine Mehrheit für das Rettungspaket und die Zwangsabgabe von Sparern zusammen. Damit taumelt das Land in Richtung Staatspleite. Wird Moskau zur letzten Hoffnung?

    Von Michele Kambas und Karolina Tagaris

    Zypern taumelt Richtung Staatspleite. Die Regierung der schuldengeplagten Mittelmeer-Insel wird nach eigenen Angaben am Dienstag keine Mehrheit zustande bekommen, um die Voraussetzungen für die zehn Milliarden Euro umfassenden Hilfen der EU-Partner zu schaffen.

    Die Wirtschaft des Landes sprach angesichts der harten Auflagen aus Brüssel von einem "finanziellen Völkermord". Die zyprischen Banken bleiben noch mindestens bis einschließlich Mittwoch geschlossen.

    Danach befürchtet die Notenbank einen Ansturm auf die Schalter. Ein Rettungsanker könnte Russland sein.

    "Es sieht so aus, als ob es nicht durchgeht", sagte Zyperns Regierungssprecher mit Blick auf die am Dienstag anstehende Abstimmung in Nikosia. Präsident Nikos Anastasiades habe Bundeskanzlerin Angela Merkel und EU-Währungskommissar Olli Rehn am Montagabend entsprechend informiert.

    Die Abstimmung über die umstrittene Zwangsabgabe für Bank-Kunden, die an den Finanzmärkten als Tabubruch gewertet wird und Fortschritte in der Schuldenkrise zunichte machen könnte, ist für Dienstagnachmittag angesetzt. Ursprünglich war das Votum schon für Sonntag, dann für Montag vorgesehen.

    Kleinsparer sollen doch geschützt werden

    Zypern hatte unter anderem zugesichert, seine Bank-Kunden in die Pflicht zu nehmen – als Voraussetzung für EU-Hilfen, mit denen vor allem der überdimensionierte Banken-Sektor stabilisiert werden soll. Nach massiven Protesten in den vergangenen Tagen will die Regierung in Nikosia nun aber Kleinsparer mit einem Guthaben bis 20.000 Euro ganz von einer Zwangsabgabe ausnehmen, wie aus einem Entwurf hervorgeht, der dem Parlament übermittelt wurde.

    Bei Einlagen zwischen 20.000 und 100.000 Euro ist demnach eine Abgabe von 6,75 Prozent vorgesehen, oberhalb von 100.000 Euro ein Obolus von 9,9 Prozent. Das wird aus Sicht der zyprischen Notenbank aber nicht reichen, um die von der Eurogruppe geforderten 5,8 Milliarden Euro aufzubringen. Nur wenn der zyprische Finanzsektor diese Summe beisteuert, sollen die zehn Milliarden Euro aus Brüssel fließen. Damit muss vermutlich nachverhandelt werden – und eine Pleite des Landes wird immer wahrscheinlicher.

    Der Internationale Währungsfonds (IWF), der in die Rettungsbemühungen eingespannt ist, begrüßte den Vorstoß, Kleinsparer zu schonen. Zentral sei es nun, den Banken-Sektor zu schrumpfen und die in Schieflage geratenen Geldhäuser zu restrukturieren, sagte IWF-Chefin Christine Lagarde.

    Die Finanzminister der Euro-Gruppe hatten sich in einer Telefon-Konferenz am Montagabend dafür ausgesprochen, Sparer mit Guthaben bis zu 100.000 Euro ganz auszuklammern und dafür Reiche viel stärker in die Pflicht zu nehmen. Vertreter der Euro-Zone sagten, eine Abgabe von 15,6 Prozent bei Summen von mehr als 100.000 Euro sei empfehlenswert. Zypern fürchtet aber, dass es dann zu einem massiven Geldabfluss kommen könnte. Sollten die Banken wieder öffnen, werde es in den ersten Tagen einen Abfluss von mindestens zehn Prozent der Einlagen geben, warnte die Notenbank des Landes........http://www.welt.de/wirtschaft/article114574955/Zypern-hofft-jetzt-auf-den-Rettungsanker-Russland.html
    19/3/13

    ReplyDelete
  6. Συλλούρης: Είμαστε πιο Ευρωπαίοι από αυτούς.....

    Λάβρος κατά των Ευρωπαίων εταίρων μας και ιδιαίτερα των Γερμανών παρουσιάστηκε ο Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος μάλιστα ότι «Είμαστε πιο Ευρωπαίοι» από αυτούς.

    Τόνισε όμως ότι καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, δεν λύνεται το πρόβλημα και πως πρέπει με μεθοδικότητα και ενωμένοι να βρούμε μόνοι μας τις λύσεις.

    Ο Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι κατά την αποστολή Βουλευτών στη Γερμανία, αντιμετώπισαν την προσβλητική στάση των Γερμανών, οι οποίοι συνέχεια μας κατηγορούσαν για ξέπλυμα χωρίς όμως να βλέπουν τα δικά τους.

    Το νομοσχέδιο αυτό έχει στόχο την κατεδάφιση του τομέα των υπηρεσιών της Κύπρου. Εμείς είπε περάσαμε 26 νομοσχέδια πριν την ψήφιση του μνημονίου δείχνοντας κατανόηση για τα προβλήματα. Αυτό που έγινε όμως ήταν μια ανέντιμη προσπάθεια καταστροφής του σημαντικότερου πυλώνα της οικονομίας μας, πρόσθεσε.

    Εμείς είμαστε πιο Ευρωπαίοι από αυτούς, είπε εξαπολύοντας επίθεση προς τον Σόιμπλε για το γεγονός ότι δεν σεβάστηκε την οδηγία για προστασία των καταθετών.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/35939
    19/3/13

    ReplyDelete
  7. Κυπριακή Βουλή - Μ. Κάρογιαν (Πρόεδρος ΔΗΚΟ): Η πατρίδα αυτή οφείλεται απρόκλητη και άδικη επίθεση - Οφείλουμε να την υπερασπιστούμε....

    Κυπριακή Βουλή - Μ. Κάρογιαν (Πρόεδρος ΔΗΚΟ): Δεν θα δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας κάνει πειραματόζωο......

    ReplyDelete
  8. Κουλίας: Σήμερα μας ζήτησαν τις καταθέσεις, αύριο το σπίτι, τη γυναίκα, τη μάνα....

    Είναι άκρως απαράδεκτο και η θέση μου είναι ότι αυτό είναι επαίσχυντο», δήλωσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία συνεδρίασε για να εγκρίνει ή να καταψηφίσει τις αποφάσεις του Eurogroup η οποία περιλαμβάνει και «κούρεμα» καταθέσεων.

    Ο κ. Κουλίας είπε ότι «κανένας από εμάς σε αυτή την αίθουσα, θα δεχθεί τέτοιου είδους επαισχυντία, να μπούμε στις τσέπες των καταθετών της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τους υφαρπάξουμε υπό μορφή κλεπταποδόχου τις οικονομίες μιας ζωής, είτε αυτοί ήρθαν από την Νότια Αφρική και εναπόθεσαν τις οικονομίες τους για να ζήσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους στην Κύπρο, είτε είναι απλοί άνθρωποι, ή ήταν άνθρωποι που ευημερούσαν και έκαναν οικονομίες».

    Στην παρέμβασή του ο κ. Κουλίας αναφέρθηκε στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και στον Υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε τους οποίους και αποκάλεσε «φωστήρες» οι οποίοι μας προέτρεψαν «τα χρήματα των συμπατριωτών σας να τα υφαρπάξετε για να ικανοποιηθούν οι δικές μας οδηγίες».

    «Λυπάμαι πολύ αλλά τέτοιο πράγμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με κανένα τρόπο», είπε ο κ. Κουλίας.

    Ανέφερε, επίσης, ότι «σήμερα μας ζήτησαν τις καταθέσεις μας, επειδή όλοι αυτοί (οι καταθέτες) προνόησαν και βοήθησαν την χώρα τους και επειδή τα βρήκαμε έτοιμα να τα αρπάξουμε. Δηλαδή κάλλιστα μπορούν να μας αρπάξουν το σπίτι, το αυτοκίνητο, την γυναίκα, την αδελφή, την μάνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουλίας.

    Ο ανεξάρτητος Βουλευτής είπε ακόμη πως «δεν φαντάστηκα ότι από συντεταγμένο όργανό όπως η ΕΕ θα τυγχάναμε τέτοιας μεταχείρισης».

    Καταλήγοντας θυμήθηκε «πως όταν ήμουν μαθητής στο βιβλιάριο του Σχολικού Ταμιευτηρίου έγραφε ‘φασούλι – φασούλι γεμίζει το σακούλι’ και βάζουμε τις καταθέσεις μας στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο του χωριού ή της κωμοπόλεώς μας για να έχει το κράτος να δανείζει και να δημιουργεί πρόοδο και ανάπτυξη».

    http://www.onlycy.com/307112
    19/3/13

    ReplyDelete
  9. El Gobierno reconoce que el Parlamento rechazará la nueva propuesta de la quita.....


    El Ejecutivo no logra apoyos pese a excluir de la quita a los pequeños ahorradores
    Los conservadores que sostienen al Gobierno anuncian que se van a abstener
    El presidente continuará con las negociaciones mañana, jueves, para buscar un pacto

    El Gobierno de Chipre sigue sin lograr los apoyos necesarios para sacar adelante el polémico rescate europeo por el rechazo frontal de los partidos, incluido el de los consevadores que apoya al Ejecutivo, a la quita a los ahorradores prevista en el plan de ayuda. Para superar el bloqueo, el Gobierno ha abogado en su última propuesta por excluir a los ahorros de menos de 20.000 euros del impuesto, pero ni por esas. Ante esta situación, el presidente Nikos Anastasiadis ya ha anunciado que seguirá mañana, jueves, con la intensa ronda de contactos que está llevando a cabo para intentar llegar a un acuerdo y ha dado por hecho que el Parlamento rechazará el rescate. De hecho, ni siquiera los diputados del partido que apoyan al Gobierno votarán a favor, ya que han anunciado su abstención.

    El presidente del Gobierno, Nikos Anatasiadis, que está en continuo contacto vía telefónica con la canciller alemana, Angela Merkel, sobre la marcha de las negociaciones,ha admitido que "el sentimiento" que tiene es que "la Cámara va a rechazar" la ley que da vía libre al rescate.

    "El Parlamento no aprobará la quita", había afirmado rotundo esta mañana Anatasiadis tras una ronda de reuniones de urgencia con las otras formaciones. Por este motivo y "con el objetivo el examinar alternativas para enfrentar la situación que se va a crear después la sesión de hoy en el Parlamento, el presidente ha convocado una reunión con los líderes de los grupos parlamentarios mañana, 20 de marzo, a las 11.00 horas", (10.00 hora peninsular española, según ha confirmado después la oficina del jefe del Ejecutivo en un comunicado oficial.......http://economia.elpais.com/economia/2013/03/19/actualidad/1363687919_364375.html
    19/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Los mercados agravan las pérdidas por el aumento de las dudas sobre Chipre.....


      La prima de riesgo de España vuelve a subir y remonta 13 puntos, hasta rozar los 370
      Las Bolsas incrementan sus caídas ante el temor de que el país pueda dejar el euro

      Consulta la evolución de los principales mercados

      Los mercados financieros han aumentado las pérdidas este martes por el aumento de las dudas sobre el rescate de Chipre y la quita impuesta a los ahorradores del país. En los mercados de deuda, la prima de riesgo española, esa antigua desconocida que ha llegado a convertirse en tema común de conversación tras tres años de crisis del euro, ha subido en más de 13 puntos básicos frente al lunes, hasta los 369 (3,69 puntos porcentuales). La de Italia ha avanzado algo más, en 15 puntos, hasta los 338. En las Bolsas, los índices de referencia han visto como las ventas han ido aumentando a medida que avanzaba la sesión y, al cierre, han sufrido caídas importantes.

      Este martes, el foco de atención de los invesores ha estado en las informaciones que llegaban desde Chipre sobre las dificultades del Gobierno para aprobar el rescate en el Parlamento, donde el Ejecutivo no ha logrado el apoyo ni de su propio partido pese a excluir de la quita a los pequeños ahorradores con menos de 20.000 euros en el banco. También, por la amenaza de la agencia de calificación Fitch de rebajar la nota de solvencia de los bancos del país por culpa del impacto del impuesto en sus cuentas, o los rumores sobre la advertencia que ha hecho el banco central chipriota de que, en caso de que el rescate no salga adelante, el país caerá en bancarrota y tendrá que dejar el euro.

      Con Chipre, la Eurozona ha puesto fin a la supuesta seguridad de los depósitos bancarios de menos de 100.000 euros, lo que ha puesto en guardia a los inversores, ha encendido las alertas del efecto contagio y ha hecho temer a los analistas una eventual fuga de capitales. Sin embargo, la reacción de los mercados, que venían de registrar máximos tras la tregua de los últimos meses, ha sido menos virulenta de lo que se esperaba. Sin embargo, la aversión al riesgo que ha vuelto a poner en primer plano el rescate de la economía más pequeña de la Eurozona continuará durante unos días, según advierten los expertos, que ponen el enfásis en las altas dosis de incertidumbre que se derivan de la quita a los ahorradores.

      http://economia.elpais.com/economia/2013/03/19/agencias/1363679616_514775.html
      19/3/13

      Delete
    2. Destabilisées par Chypre, les Bourses européennes reculent encore......
      -
      La Bourse de Paris a reculé de 1,30% mardi, déstabilisée par la crise chypriote qui a ravivé les tensions dans la zone euro et conduit nombre d'investisseurs à vendre leurs positions, notamment les valeurs bancaires en chute de 4 à 6%. L'indice CAC 40 a perdu 49,72 points pour s'inscrire à 3.775,75 points, dans un volume d'échange moyen de 3,13 milliards d'euros.À Londres, l''indice Foostsie a perdu 16,60 points soit 0,26% par rapport à la clôture de lundi, à 6.441,32 points. Francfort a perdu 0,79%, Milan 1,59%,Madrid 2,2%. L'indice EuroStoxx 50 des
      grandes valeurs de la zone euro a cédé 1,12%.

      L'aversion au risque s'est traduite par une remontée des cours de l'emprunt d'Etat allemand (Bund) à 10 ans, valeur refuge, dont le rendement s'est détendu de six points de base à 1,35%.

      Si le Parlement devait voter contre une version allégée du projet initial pour les dépôts inférieurs à 100.000 euros, cela alimenterait les inquiétudes entourant la crise de la zone euro et l'aversion pour le risque, estiment des professionnels.

      http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php
      19/3/13

      Delete
  10. Chypre: le parti au pouvoir ne votera pas «le plan de chantage»....

    Le Parlement chypriote doit examiner ce mardi le plan de sauvetage et les modalités de la taxe polémique sur les dépôts. Le parti au pouvoir a décidé de s’abstenir lors du vote qui pourrait avoir lieu à 20h. Par ailleurs, l’Eurogroupe rassure : aucun autre pays de la zone euro ne sera visé par ce genre de mesure.....

    http://www.lesoir.be/210371/article/economie/2013-03-19/chypre-parti-au-pouvoir-ne-votera-pas-%C2%ABle-plan-chantage%C2%BB
    19/3/13

    ReplyDelete
  11. Zypern-Rettung wird zur Farce.....

    Die Situation auf Zypern nimmt absurde Züge an. Jetzt will nicht einmal mehr die Regierungspartei für das selbst ausgehandelte Rettungspaket stimmen. Der Finanzminister wird zum Opferlamm.

    Die Krise in Zypern spitzt sich immer weiter zu. Bei einer für Dienstag anberaumten Abstimmung im Parlament über die geplanten Rettungsmaßnahmen für den von der Pleite bedrohten Inselstaat wollen nun nichteinmal diejenigen zustimmen, die den Deal mit der Europäischen Union ausgehandelt haben.

    Die zyprische Regierungpartei Disy von Präsident Nikos Anastasiades will nicht an der Parlamentsabstimmung teilnehmen, hieß es. Damit solle "die Verhandlungsposition" des Landes gestärkt werden, sagte ein Parteisprecher dem Fernsehsender Sigma. Nach Angaben des Senders will auch keine der anderen im Parlament vertretenen Parteien den derzeitigen Vorschlägen zustimmen.
    Finanzminister vor Rücktritt?

    Die Euroländer hatten Zypern am Wochenende bis zu zehn Milliarden Euro zugesagt. Bedingung dafür ist, dass das Land über eine Zwangsabgabe für Bankkunden 5,8 Milliarden Euro einnimmt. Anders als zunächst vorgesehen, will die Regierung des von der Pleite bedrohten Zyperns Kleinsparer von dieser Zwangsabgabe ausnehmen. Dies würde aber wohl bedeuten, dass das Land aus der Abgabe nicht wie geplant 5,8 Milliarden Euro zusammenbekommt.......http://www.n24.de/news/newsitem_8683269.html
    19/3/13

    ReplyDelete
  12. Αναστασιάδης: Συνεχίζω να δίνω τη μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν.....

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε μήνυμά του στο facebook αναφέρει πως συνεχίζει να δίνει τη μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν.

    “Συμμερίζομαι απόλυτα τα δυσάρεστα αισθήματα που προκαλεί μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση”, αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

    “Γι’ αυτό και συνεχίζω να δίνω τη μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν. Είναι προφανές πως η πιο ανώδυνη επιλογή για μένα θα ήταν η πιο οδυνηρή για τον τόπο και τον λαό. Επέλεξα την πιο οδυνηρή για τον ίδιο αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, για να περιορίσω στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνέπειες στην οικονομία και στους συμπολίτες μας”, σημειώνει ο Πρόεδρος Αναστσαιάδης

    Ο δρόμος μας, προσθέτει “δεν είναι εύκολος. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στο πείσμα, την εργατικότητα και την αποφασιστικότητα του κυπριακού Ελληνισμού. Με συλλογικές και υπεύθυνες αποφάσεις είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε”, καταλήγει.

    http://www.onlycy.com/307117
    19/3/13

    ReplyDelete
  13. Σταϊνμάγερ: «Λάθος» το κούρεμα των μικροκαταθετών....Από τις αλλαγές της Κύπρου θα εξαρτηθεί η ψήφος του SPD, δηλώνει ο Σταϊνμάγερ....

    Από τις αλλαγές τις οποίες θα πραγματοποιήσει η Κύπρος στους όρους χρηματοδότησης του προγράμματος διάσωσής της θα εξαρτηθεί εάν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα στηρίξουν το πακέτο που θα τεθεί υπ` όψιν του γερμανικού κοινοβουλίου, επισήμανε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

    Ο κ. Σταϊνμάγερ επανέλαβε ακόμη την αντίθεσή του SPD στην αρχική απόφαση του Eurogroup, η οποία συμπεριλάμβανε στο "κούρεμα" των καταθέσεων και στα μικρά ποσά και έκανε λόγο για "λάθος".

    Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί και ψήφους της αντιπολίτευσης προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο βοήθειας, όπως συνέβη και κατά το παρελθόν.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126826
    19/3/13

    ReplyDelete
  14. Le ministre des Finances dément avoir proposé sa démission

    Le ministre des Finances chypriote Michalis Sarris a démenti avoir envoyé sa lettre de démission, selon Reuters. Les parlementaires poursuivent actuellement le débat sur la taxation des dépôts à Chypre, qui secoue la zone euro et les marchés financiers.

    http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php
    19/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κύπρος: Δυσαρεστημένος φέρεται να είναι ο πρόεδρος Αναστασιάδης από τον υπουργό Οικονομικών Μ.Σαρρή....

      Σοβαρά δυσαρεστημένος από την απόδοση του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στην συνεδρίαση του Eurogroup φέρεται να είναι ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Κυβερνητική πηγή απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία ότι ο υπουργός τελεί υπό παραίτηση, πριν αναχωρήσει το απόγευμα για την Μόσχα.

      Από το προεδρικό περιβάλλον αλλά και από κύκλους του ΔΗΣΥ αναφέρεται ότι ο κ. Σαρρής αποδείχθηκε ότι στην σύνοδο του Eurogroup ήταν «εξαιρετικά μαλακός», ενώ έδειξε αδυναμία να προτείνει λύσεις εξόδου από την κρίση.

      Η παραίτηση ή παύση του κ. Σαρρή αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με την επιστροφή του από την Μόσχα ή λίγο μετά. Έγκυρη πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όταν κάποιος δεν παραιτείται και πρέπει να φύγει, τότε απολύεται».

      http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=172398
      19/3/13

      Delete
    2. Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών....

      Λευκωσία:
      Δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μιχάλης Σαρρή, ο οποίος αναχώρησε νωρίς το απόγευμα για τη Μόσχα για διαβουλεύσεις, έχοντας υποβάλει την παραίτησή του.

      O κ. Σαρρής μεταφέρει τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης μετά την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, στο Ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ.

      Η συνάντηση Σαρρή - Σιλουάνοφ είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη το μεσημέρι.

      Πληροφορίες ανέφεραν πως ο κ. Σαρρής υπέβαλλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Αναστασιάδη, πριν αναχωρήσει για τη Ρωσία. Η παραίτηση όμως δεν έγινε αποδεκτή.

      Στην ρωσική πρωτεύουσα ο κ. Σαρρής ταξιδεύει μαζί με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Χρίστο Μαυρέλη και τον Μάριο Χατζιγιαννάκη, διοικητικό σύμβουλο της Λαϊκής Τράπεζας.

      - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/137408/den-egine-dekti-i-paraitisi-tou-ypourgou-oikonomikon#sthash.QgTyStxq.dpuf
      19/3/13

      Delete
  15. Près d'un milliard d'euros de dépôts hongrois à Chypre.....

    Le montant total des dépôts hongrois fin 2011 dans des banques à Chypre s'élèverait, selon les chiffres de la Banque centrale MNB, à 918 millions d'euros, rapporte mardi le quotidien hongrois de centre-gauche Nepszabadsag. Alors que la crise à Chypre éclatait, le secrétaire d'Etat hongrois en charge de la Stratégie économique, Zoltan Csefalvay, s'était inquiété de la dévaluation de la monnaie locale le forint (HUF). Le forint était tombé lundi matin à 308 HUF/EUR, son plus bas niveau depuis plus d'un an, retrouvant de la force aujourd'hui, vers 15h45, à 305,23 HUF/EUR.

    http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php#192954
    19/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 δισ. ευρώ έχουν οι Ούγγροι στις κυπριακές τράπεζες
      Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας ΜΝΒ.....

      Το συνολικό ποσό των καταθέσεων Ούγγρων πολιτών και επιχειρήσεων σε κυπριακές τράπεζες ανερχόταν, στα τέλη του 2011, στα 918 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας ΜΝΒ, τα οποία επικαλείται σε σημερινό δημοσίευμά της η ουγγρική εφημερίδα Nepszabadsag.

      Χθες Δευτέρα ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Στρατηγικής Ζόλταν Τσέφαλβι είχε υποστηρίξει ότι η υποχώρηση του ουγγρικού νομίσματος, του φιορινιού, οφειλόταν στο σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

      Το πρωί της Δευτέρας το φιορίνι έπεσε στο χαμηλότερο σημείο του εδώ και ένα χρόνο, στα 308 φιορίνια ανά ευρώ ενώ σήμερα η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 305,23:1.

      http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126844
      19/3/13

      Delete
  16. Κυπριακή Βουλή - Άντρος Κυπριανού (ΓΓ ΑΚΕΛ): Προτείνουμε εθνικό ομόλογο αλληλεγγύης 10ετούς διάρκειας.....

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=265062
    19/3/13

    ReplyDelete
  17. Το ΔΗΚΟ ζητεί τα ονόματα όλων όσοι μετέφεραν καταθέσεις στο εξωτερικό....Ανακοίνωση του Μάριου Καρογιάν.....

    Λευκωσία: Το ΔΗΚΟ καλεί τις αρμόδιες Αρχές όπως δημοσιοποιήσουν τα ονόματα όλων όσοι έχουν προβεί τις τελευταίες μέρες στην εκροή σημαντικών χρηματικών ποσών στο εξωτερικό, ώστε να αποφύγουν πιθανό κούρεμα καταθέσεων και όσων εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ενέργειες.

    Σε ανακοίνωσή τους ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ αναφέρουν ότι «μέχρι να γίνει αυτό, εμείς δηλώνουμε ότι κανένας από εμάς, αλλά ούτε και κανένα μέλος της οικογένειας μας δεν έχει προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες και καλούμε τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να επιτρέψει την έρευνα οποιασδήποτε δικής μας συμμετοχής».

    «Αντιλαμβανόμαστε ότι η δημοσίευση νομικών προσώπων δεν συγκρούεται με τη νομοθεσία περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ως εκ τούτου μπορούν να δημοσιευθούν. Για τα φυσικά πρόσωπα που φαίνεται να υπάρχει νομικό κώλυμα, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τους τρόπους ώστε να ξεπεραστεί το νομικό πρόβλημα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/137473/to-diko-zitei-ta-onomata-olon-osoi-meteferan-katatheseis-sto-exoteriko#sthash.ioIuFD4R.dpuf
    19/3/13

    ReplyDelete
  18. Πρόθεση ΕΚΤ να διαθέσει ρευστότητα στην Κύπρο....

    Η ΕΚΤ πρόκειται να διαθέσει ρευστότητα στα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα όταν αυτά επαναλειτουργήσουν, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ.

    «Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση έως τώρα, διότι δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των συνομιλιών στην Κύπρο, αλλά δεδομένου του παρόντος νομικού υπόβαθρου, η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να εκπληρώσει την αποστολή ενός δανειστή της υστάτης προσφυγής», δήλωσε ο Νοβότνι, μιλώντας στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως ακόμη υπάρχει «μία ανοικτή προοπτική» για το εάν θα περιληφθούν και οι ομολογιούχοι των κυπριακών τραπεζών στις ρήτρες για την παροχή δανειακής συνδρομής στη νησιωτική χώρα, αλλά πρόσθεσε πως «τα νομικά και τεχνικά προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα» από τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων που προβλέπεται από τον υπάρχοντα σχεδιασμό.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/35951
    19/3/13

    ReplyDelete
  19. Κυπριακή Βουλή - Αβ. Νεοφύτου (αν. πρόεδρος ΔΗΣΥ): Τώρα ξεκινά η πορεία προς τον Γολγοθά.....
    Όλες οι προτάσεις είναι καλοδεχούμενες, φτάνει να οδηγούν στην αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας μας.....Να ακουστεί ως μήνυμα σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον: Μην σπρώχνετε την Κύπρο εκτός ευρώ....

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=265074
    19/3/13

    ReplyDelete
  20. Guindos insiste en que los depósitos bancarios de los españoles “son sagrados”....


    El ministro dice que el Gobierno rechazó la tasa a los ahorros de menos de 100.000 euros
    Las grandes empresas españolas descartan una opción similar a la adoptada en Chipre
    -
    Después del escándalo generado por la decisión del Eurogrupo del pasado sábado de madrugada, que implicaba romper el sacrosanto principio de la garantía a los depósitos de menos de 100.000 euros, casi todos los Gobiernos europeos se han concentrado en el mismo mensaje: yo no he sido. Nadie asume ser padre de la idea, que fue rectificada solo 48 horas después en otra reunión del de los ministros de Economía de los socios del euro, esta vez por vía telefónica. A esta colección de "yo no he sido" se ha sumado hoy el Gobierno español. El ministro de Economía, Luis de Guindos, ha querido lanzar desde el Senado un claro mensaje de tranquilidad a todos los ahorradores españoles, a quienes ha dicho que sus depósitos "son sagrados". "Lo de Chipre es una situación especial y única, tiene uno de los sectores bancarios proporcionalmente más grandes de Europa. No es extrapolable a ningún otro país, no se ha hecho así en otros rescates como los de Grecia, Irlanda o Portugal", ha explicado Guindos para despejar las dudas de que una situación como la de Chipre se pueda extender a países como Italia o España.

    Pero sobre todo el ministro ha querido dejar claro que el Eurogrupo ha rectificado e incluso se ha atribuido parte de paternidad de esa rectificación. Y si no estaba de acuerdo, ¿por qué lo aprobó el sábado? le han preguntado. "No voy a explicar cómo se toman la decisiones en el Eurogrupo", ha dicho el ministro desvinculándose de lo que se aprobó hace tres días. "Lo que sí le digo es que la posición del Gobierno español es que hay que respetar los depósitos de menos de 100.000 euros, estos depósitos son sagrados. Los depositantes españoles tienen que estar tranquilos. El comunicado de ayer del Eurogrupo, muy influido por el presidente del BCE y también por el ministro de Economía español, señala que los depósitos de menos de 100.000 euros están garantizados. Y esa es la posición del Gobierno español", ha rematado el ministro.

    Guindos también ha confiado en que las turbulencias de los mercados de las últimas horas, provocadas por el caso de Chipre, sean pasajeras. "Hay datos positivos de la economía española en exportaciones, en ejecución presupuestaria, y en el superávit comercial. Hemos empezado una senda positiva", ha asegurado el responsable de Economía.

    También el Consejo Empresarial para la Competitividad, reunido este martes en Madrid, ha defendidoque la penalización a los depósitos de Chipre no es aplicable a otros países como España, tal y como ha defendido el director financiero del Banco Santander, José Antonio Alvarez, en una rueda de prensa para presentar el documento España, un país de oportunidades, informa Amanda Mars.

    Por su parte, el presidente del Consejo Empresarial, César Alierta,ha asegurado que ninguno de los inversores con los que hablan habitualmente han planteado ni una sola pregunta sobre Chipre ni ha comentado si la situación podría afectar a España. "No nos afecta en absoluto", ha dicho.

    http://economia.elpais.com/economia/2013/03/19/actualidad/1363700940_906247.html
    19/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κύπρος - Ισπανία: Εγγυημένες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στην ΕΕ, διαβεβαιώνει ο Λουίς ντε Γκίνδος.....

      Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίνδος υπογράμμισε σήμερα πως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι «πλήρως εγγυημένες» στην ΕΕ, επιχειρώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες των μικροεπενδυτών μετά την ανακοίνωση ότι ενδέχεται να εφαρμοστεί η επιβολή ενός τέλους στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο.

      «Εκτός από την περίπτωση της Κύπρου, που είναι ιδιαίτερη, συγκεκριμένη και μοναδική, όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι πλήρως εγγυημένες στην Κύπρο, την Ισπανία και στο σύνολο της ΕΕ», επεσήμανε ο υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.

      «Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι ιερές», πρόσθεσε εμφατικά. Ο υπουργός ανέφερε ότι στην συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, τη Δευτέρα, η Ισπανία είχε υποστηρίξει την ιδέα η επιβολή ενός τέλους που επρόκειτο να εισαχθεί στην Κύπρο, σε αντάλλαγμα για την παροχή δανείου, να μην εφαρμοσθεί για τις τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, κάτι που για τον ίδιο αποτελεί «βασικό θέμα» για την Ισπανία.

      Ο Ισπανός υπουργός επιχείρησε εκτός των άλλων να κατευνάσει τις ανησυχίες που προκάλεσε στις αγορές η περίπτωση της Κύπρου και οδήγησε σε σημαντικούς κλυδωνισμούς τα Χρηματιστήρια -ενδεικτικά αυτό της Μαδρίτης έκλεισε σήμερα στο -2,20% και τα επιτόκια δανεισμού της χώρας ξεπέρασαν το 5%.

      «Ξέχωρα από τους πιθανούς κλυδωνισμούς, που δεν υπήρξαν τόσο σημαντικές, η αστάθεια δεν ήταν και τόσο έντονη κατά το τελευταίο διήμερο», υπογράμμισε ο ντε Γκίνδος, δηλώνοντας «πεπεισμένος πως μάλλον θα είναι οι μακροοικονομικές θεμελιώδεις αξίες εκείνες που θα επηρεάσεις τη συμπεριφορά των αγορών».

      http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=172413
      19/3/13

      Delete
  21. Le Parlement rejette le plan d'aide européen

    Le Parlement chypriote vient de rejeter le plan européen sur la taxation des dépôts. Il y a eu 36 votes contre, 19 abstentions, et aucun vote en faveur du plan.

    http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php#202437
    19/3/13

    ReplyDelete
  22. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κύπρο.....


    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του σώματός Βικτώρια Νούλαν.

    «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Κύπρο. όπως ακούσατε χθες από το Υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός κ. Λιου ενεπλάκη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για το θέμα».

    Η κ. Νούλαντ πρόσθεσε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει ορισμένες δύσκολες επιλογές.
    «Η περίοδος είναι κρίσιμη. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας στο δρόμο της ανάπτυξης και της σταθερότητας. Ευρύτερα έχουμε προφανές συμφέρον στην ευημερία της Ευρώπης, ως τον μεγαλύτερο οικονομικό μας εταίρο. Για περισσότερο εξειδικευμένες ερωτήσεις σας παραπέμπω στο υπουργείο Οικονομικών».

    http://www.sigmalive.com/news/politics/35954
    19/3/13

    ReplyDelete
  23. Chipre rechaza penalizar los depósitos de los ahorradores.....


    Todos los partidos votan en contra del borrador de la ley
    La última propuesta dejaba exentos los ahorros inferiores a 20.000 euros

    El Parlamento chipriota rechazó por amplia mayoría el impuesto a los depósitos privados planteado por el Eurogrupo, pese a que el Gobierno había presentado una versión suavizada que dejaba exentos los ahorros inferiores a 20.000 euros.

    Todos los partidos votaron en contra del borrador de ley, causante del primer 'corralito' en la Eurozona, con excepción del gubernamental DISY, que se abstuvo.

    El Presidente del Parlamento de Chipre había pedido a los diputados del país durante la sesión que dijeran "no al chantaje". "Es la única respuesta posible", afirmó Yiannakis Omirou Edek, del Partido Socialista.......http://www.elmundo.es/elmundo/2013/03/19/economia/1363707764.html
    19/3/13

    ReplyDelete
  24. Νοβόντι: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να διαθέσει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες....

    Η ΕΚΤ πρόκειται να διαθέσει ρευστότητα στα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα όταν αυτά επαναλειτουργήσουν, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ.

    “Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση έως τώρα, διότι δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των συνομιλιών στην Κύπρο, αλλά δεδομένου του παρόντος νομικού υπόβαθρου, η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να εκπληρώσει την αποστολή ενός δανειστή της υστάτης προσφυγής”, είπε ο κ. Νοβότνι, μιλώντας στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως ακόμη υπάρχει “μία ανοικτή προοπτική” για το εάν θα περιληφθούν και οι ομολογιούχοι των κυπριακών τραπεζών στις ρήτρες για την παροχή δανειακής συνδρομής στη νησιωτική χώρα, αλλά πρόσθεσε πως “τα νομικά και τεχνικά προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα” από τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων που προβλέπεται από τον υπάρχοντα σχεδιασμό.....

    http://www.onlycy.com/307167-
    19/3/13

    ReplyDelete
  25. Συγκεντρώσεις για την Κύπρο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα....

    Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, μέλη κυπριακών φοιτητικών συλλόγων, συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο της Κύπρου.

    Οι Κύπριοι φοιτητές έκαναν και πορεία αργότερα στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ η κινητοποίησή τους έγινε μετά τις δραματικές εξελίξεις που προκάλεσε στην Κύπρο η απόφαση του eurogroup και σε αναμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας και απόφασης της κυπριακής Βουλής. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα αυξημένα από την Αστυνομία, τόσο στο προξενείο της Κύπρου, όσο και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=172395
    19/3/13

    ReplyDelete
  26. Στουρνάρας: Η Κύπρος δεν θα πτωχεύσει....«Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη πλήρως» λέει ο Έλληνας υπ. Οικονομικών....

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την Ελληνική Κυβέρνηση, υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα.

    Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Ιωάννης Στουρνάρας, που συμμετείχε στη σύσκεψη, είπε ότι ο ίδιος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, για τα δύο Eurogroup και τις αποφάσεις τους, παραπέμποντας σε αυτές, όσον αφορά το μέλλον της Κύπρου, μετά και την καταψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κούρεμα των καταθέσεων. Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Κύπρου, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «η Ελλάδα είναι θωρακισμένη πλήρως» προσθέτοντας ωστόσο ότι η Κύπρος δε θα πτωχεύσει.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126837
    19/3/13

    ReplyDelete
  27. «Ιστορικό σφάλμα του Eurogroup»....Αλλαγή των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την Κύπρο ζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί.....
    -
    Αθήνα: Για ανάγκη αναθεώρησης των αποφάσεων των ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το πρόγραμμα υποστήριξης της Κύπρου μίλησαν κυρίως οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, υπό το φως των ραγδαίων εξελίξεων στην Κύπρο, αλλά και της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με την τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε μάλιστα λόγο για «ιστορικό σφάλμα του Eurogroup», αναφερόμενος στην απόφαση για το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, το οποίο την ίδια ώρα καταψηφιζόταν από την κυπριακή Βουλή, και τόνισε ότι «το λάθος αυτό πρέπει να διορθωθεί» για να προστατευτεί η Ευρωζώνη και η Κύπρος και να αποφευχθούν παρενέργειες, κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα.

    Ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, δηλώνοντας αισιόδοξος για τα αποτελέσματα και επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Αναφερόμενος εξάλλου για το ειδικό τέλος ακινήτων, είπε ότι αυτό δεν συζητήθηκε, αλλά η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην πρότασή της για ειδικό φόρο ακινήτων, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει και σε ελάφρυνση των πολιτών.

    Τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισαν ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι πλήρως διασφαλισμένες, τόνισαν ότι η λύση για την Κύπρο είναι εντός ευρώ και η υποστήριξη της Ελλάδας δεδομένη.

    Στη σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και ο Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

    Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Φινλανδία. Από το γραφείο του πρωθυπουργού δεν ανακοινώθηκε η αιτία της αναβολής, ωστόσο εκτιμάται ότι αφορά τις εξελίξεις στην Κύπρο.

    «Οι μυωπικές και τιμωρητικές αποφάσεις της Ευρωζώνης για την Κύπρο, πλήττουν την Ευρώπη στο σύνολό της», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από διαδοχικές συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριο Καρογιάν.

    Πηγή: news.in.gr
    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-ellada/45/137476/allagi-ton-evropaikon-apofaseon-gia-tin-kypro-zitoun-oi-politikoi-archigoi#sthash.HAaRb1OP.dpuf
    19/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. La Grèce veut une révision du plan pour Chypre.......

      Le ministre des Finances grec, Avangelos Venizélos, demande une révision de plan euroépen pour Chypre, alors que le Parlement chypriote vient de rejeter le plan à 10 milliards d'euros en échange d'une taxe sur les dépôts bancaires qui devait rapporter 5,8 milliards d'euros.

      http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php#205158
      19/3/13

      Delete
  28. Εμπορικός επιτετραμμένος της Αυστρίας στην Ελλάδα και την Κύπρο:«Τραπεζικός λογαριασμός στην Κύπρο ισοδυναμεί με «μαύρο χρήμα»».....

    Τη θέση πως «τραπεζικός λογαριασμός στην Κύπρο ισοδυναμεί με «μαύρο χρήμα» ή με «ξέπλυμα χρήματος»», εξέφρασε ο εμπορικός επιτετραμμένος της Αυστρίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, Μπρούνο Φράιταγκ, σε αποψινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ). Ταυτόχρονα άσκησε δριμεία κριτική στην απόφαση για την Κύπρο, που κατέστρεψε την εμπιστοσύνη ότι οι καταθέσεις διασφαλίζονται έναντι επεμβάσεων του κράτους.

    Χαρακτηρίζει μεγάλο λάθος την πρόθεση φορολόγησης των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ και σημειώνει ότι, ακόμη κι αν τώρα η κυβέρνηση αναδιπλώνεται και θέλει να προστατέψει τους μικροκαταθέτες, οι συνέπειες είναι καταστροφικές και μάλιστα πέραν της Κύπρου, διότι η ζημία έγινε και αφορά τη δημόσια εικόνα, πως τα χρήματα του καθενός δεν διασφαλίζονται πλέον έναντι επεμβάσεων του κράτους.

    Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι μεγαλοεπενδυτές θα εγκαταλείψουν την Κύπρο, θεωρώντας ότι οι επιχειρήσεις θα αποδεχτούν ένα «κούρεμα», καθώς θα συνεχίζουν να έχουν φορολογικά πλεονεκτήματα, ακόμη και αν αυτά δεν είναι πλέον τόσο μεγάλα. Σε σύγκριση με την Ελλάδα, σημειώνει, -όπου επιχειρηματίες πρέπει να πληρώσουν έκτακτο φόρο, όπου περικόπτονται μισθοί και συντάξεις- το κυπριακό μέτρο είναι κατ΄αρχή λογικότερο, αλλά όχι με τον τρόπο που έγινε.

    Επίσης δεν ανησυχεί για ένα ενδεχόμενο «bank run», θεωρώντας πως σίγουρα κάποιοι μικροκαταθέτες θα αποσύρουν τα χρήματά τους, όταν όμως η κατάσταση ομαλοποιηθεί, θα τα επιστρέψουν.

    Ως προς τις αυστριακές επιχειρήσεις με έδρα την Κύπρο, επισημαίνει ότι δεν πρόκειται μόνο για τράπεζες, αλλά και για εταιρείες στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορικής ή των ακινήτων. Συμπληρώνει ότι και οι επιχειρήσεις από άλλες χώρες με έδρα την Κύπρο δεν είναι απαραίτητα «offshore» εταιρείες, καθώς υπάρχουν, για παράδειγμα, γερμανοί εφοπλιστές, των οποίων τα πλοία έχουν κυπριακή σημαία, ή αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή.

    Πηγή:ΑΠΕ
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=351587
    13/3/13

    ReplyDelete
  29. Νέες πληροφορίες για το σχέδιο ΄Β της Κυβέρνησης.....

    Εναλλακτικούς τρόπους διάσωσης της χώρας, δηλαδή ένα σχέδιο Β’ επεξεργάζεται η Κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρώτο κομμάτι του παζλ, είναι τα ταμεία προνοίας, των ημικρατικών οργανισμών, των τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα. Οι καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας, εκτιμούν οι τεχνοκράτες ότι ανέρχονται στα 4,5 δις.

    Αυτά τα χρήματα, θα δεσμευτούν και το κράτος θα εγγυηθεί τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των εργαζομένων με αντάλλαγμα προνομιακές μετοχές ή εγγυημένα ομόλογα Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, η οποία θα συσταθεί και σ' αυτήν θα διοχετεύονται τα έσοδα του φυσικού αερίου.

    Το επόμενο σενάριο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη Ρωσία και το καθοριστικό ταξίδι του Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα. Τον υπουργό Οικονομικών, μεταξύ άλλων, συνοδεύει και κλιμάκιο της Λαϊκής Τράπεζας, με στόχο τη διαπραγμάτευση της πώλησης και ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια. Απαλλαγή από τη Λαϊκή Τράπεζα θα σημαίνει αυτόματα και απαλλαγή 4 δις ευρώ.

    Στην περίπτωση που το κούρεμα καταθέσεων θα είναι αναπόφευκτο,το βέβαιο είναι ότι θα είναι μικρότερο, υπό την προϋπόθεση ότι κρατικοποιούνται τα ταμεία προνοίας. Σε αυτή την περίπτωση, τότε μελετάται η παραχώρηση ενισχυμένων ανταλλαγμάτων προς τους καταθέτες. Πέραν των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής, να παραχωρηθούν πρόσθετα ανταλλάγματα συνεδεδεμένα με το φυσικό αέριο.

    Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις 09.00 στο Προεδρικό Μέγαρο. Η σύσκεψη συγκαλείται με στόχο την εξέταση υπαλλακτικών σχεδίων γι’ αντιμετώπιση της κατάστασης που θα προκύψει από τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται μετά την καταψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για το κούρεμα καταθέσεων.

    Νωρίτερα, στις 08.00 το πρωί, ο Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

    http://www.sigmalive.com/news/local/35956
    19/3/13

    ReplyDelete
  30. ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ....Γιαγιά από την Πάφο προέβλεψε το «κούρεμα»....

    Μία γιαγιά από τον Πόντο που διαμένει μόνιμα στην Πάφο είχε μυριστεί το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο και εδώ και ένα μήνα, κάθε Παρασκευή, πήγαινε σε υποκατάστημα τράπεζας και αφού έκανε ανάληψη των δέκα χιλιάδων ευρώ που είχε στο λογαριασμό της, τη Δευτέρα τα κατέθετε και πάλι.

    Μάλιστα πριν από δύο βδομάδες, το προσωπικό του υποκαταστήματος δεν άντεξε και την ρώτησε γιατί το κάνει αυτό.

    Η απάντηση της τότε, που προκάλεσε σε όλους γέλιο, στα όρια της κοροϊδίας, ήταν: «ο γιος μου είναι οικονομολόγος στη Ρωσία και μου είπε πως αν γίνει κάτι με τις τράπεζες θα γίνει το Σαββατοκύριακο. Έτσι μου είπε κάθε Παρασκευή να παίρνω τα χρήματα μου σπίτι».

    Την περασμένη Παρασκευή η γιαγιά είχε τα χρήματα της στο σπίτι και ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές του γιου της, «γλίτωσε» το «κούρεμα».

    Την υπόθεση της γιαγιάς, που φαίνεται ότι υποψιαζόταν το επερχόμενο «κούρεμα», δημοσιεύει η ιστοσελίδα «cyprusnews.eu».

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63799748
    19/3/13

    ReplyDelete
  31. Λιλλήκας: Ιστορική η απόφαση της Βουλής για Eurogroup....

    Ιστορική χαρακτηρίζει ο Γιώργος Λιλλήκας την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να καταψηφίσει τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο και αναφέρει ότι «πρέπει να είμαστε ενωμένοι για την επόμενη μέρα».

    Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Λιλλήκας χαιρετίζει «τη μαζική κινητοποίηση των Κυπρίων πολιτών, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βαδίσει στο δρόμο της κοινοτικής αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού μακριά από εκβιαστικές νοοτροπίες».

    «Χαιρετίζουμε την κατά πλειοψηφία απόφαση της Βουλής να απορρίψει την καταστροφική συμφωνία που το Eurogroup επιχείρησε να επιβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η απόφαση της Βουλής αποτελεί προάσπιση της κρατικής μας κυριαρχίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας», αναφέρει ο Γιώργος Λιλλήκας.

    Προσθέτει ότι «μετά την ιστορική απόφαση της Βουλής επιβάλλεται συλλογική προσπάθεια για να μπορέσουμε σε σύντομο χρόνο να καταλήξουμε σε εναλλακτική λύση που θα βγάζει την Κύπρο από το αδιέξοδο».

    Ο κ. Λιλλήκας αναφέρει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να παρουσιαστούμε ενωμένοι έναντι των όποιων κάνουν σχεδιασμούς σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων».

    Καταλήγοντας, απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους εταίρους μας, «να κατανοήσουν τις ανησυχίες του κυπριακού λαού και να αντιμετωπίσουν με εποικοδομητικό πνεύμα την απόφαση της κυπριακής Βουλής»

    http://www.onlycy.com/307180-
    19/3/13

    ReplyDelete
  32. Crise chypriote : que s'est-il passé et où en est-on ?

    Ce mardi soir, le Parlement chypriote a rejeté le plan d'aide européen, qui proposait un prêt de 10 milliards d'euros à Chypre en échange d'une collecte de 5,8 milliards d'euros via une taxation sur les dépôts bancaires. Initialement, le projet prévoyait une taxe de 6,75% sur les dépôts bancaires en-deçà de 100.000 euros et de 9,9% au-delà. Vivement contesté et dangereux pour le système financier chypriote, mais aussi européen, ce projet initial a été revu : ce mardi, une version allégée a été négociée, excluant les comptes de moins de 20.000 euros. Mais à 19 voix contre, aucune pour (et 19 abstentions), le plan -même corrigé- a été rejeté par les parlementaires chypriotes.

    Ainsi, ce mardi soir, le sauvetage de Chypre est-il au point mort. Pourtant, le pays est au bord de la faillite. Côté marchés financiers, si la panique ne gagne toujours pas les investisseurs, des signes de vives tensions persistent. Notamment, l'euro se négocie à ses plus bas niveaux depuis quatre mois. Actuellement, le ministre des Finances chypriote est en Russie pour tenter d'étaler son crédit (échéance 2016) et d'attirer de nouveaux investissements. Sans solution rapide, le spectre d'une sortie de Chypre de l'euro fera vite surface, avec les conséquences en termes de risque systémique qu'il implique.

    http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319LIVWWW00277-en-direct-suivez.php#211741
    19/3/13

    ReplyDelete
  33. Zyperns Parlament lehnt Zwangsabgabe ab.....Das Parlament in Nikosia hat das von der Regierung mit den Euro-Ländern ausgehandelte Rettungspaket für die Mittelmeerinsel abgelehnt..... Kein einziger Abgeordneter stimmte dafür.....

    Nein zum EU-Rettungspaket: Zyperns Parlament hat die umstrittene Zwangsabgabe für Bank-Kunden am Dienstag abgelehnt.

    Gegen das Paket votierten in Nikosia 36 Abgeordnete, 19 enthielten sich, es gab keine Ja-Stimme. Der Widerstand gegen das Rettungspaket hatte sich vor allem an der geplanten Zwangsabgabe für Bankkunden entzündet. Auch die Regierungspartei des konservativen Präsidenten Nikos Anastasiades hatte angekündigt, sich zu enthalten, obwohl sie der Zwangsabgabe in Brüssel zugestimmt hatte.

    Das Scheitern des Vorhabens hatte sich bereits am frühen Nachmittag abgezeichnet, als Anastasiades sagte, das Parlament werde seine Pläne wohl nicht mittragen. "Weil sie denken, dass es ungerecht ist und gegen die Interessen Zyperns." Die Sitzung zu der Sonderabgabe, die an den Finanzmärkten als Tabubruch gewertet wird und Fortschritte in der Schuldenkrise zunichtemachen könnte, war mehrmals verschoben worden.......u.s.w.....http://www.welt.de/wirtschaft/article114585894/Zyperns-Parlament-lehnt-Zwangsabgabe-ab.html
    19/3/13

    ReplyDelete
  34. Parlamento do Chipre recusa imposto sobre depósitos bancários.....

    Os votos contra foram 36, sendo que houve 19 abstenções. O Parlamento cipriota tem 56 deputados e um deles faltou à votação.

    O imposto sobre os depósitos era a condição para o país poder contar com um empréstimo de 10 mil milhões de euros.

    No início do debate, o presidente do Parlamento, Yiannakis Omirou, tinha já apelado aos deputados para votarem contra a "chantagem" do acordo negociado com a "troika".

    Já durante a tarde desta terça-feira, o presidente do Chipre, Nikos Anastadiadis, tinha dado como certo que o Parlamento iria recusar o imposto especial.

    O desafio de Yiannakis Omirou teve uma imediata correspondência no hemiciclo, com deputados de várias formações políticas a insurgirem-se contra a sugestão de um imposto sobre os depósitos bancários, enquanto milhares de pessoas se manifestavam no exterior do edifício pela rejeição do acordo anunciado no sábado pelos credores internacionais.

    "Apenas existe uma resposta: não à chantagem", considerou Omirou, do Partido socialista Edek. "A nossa exigência é que este acordo deve ser renegociado. Se este imposto for aprovado, nenhum investidor estrangeiro manterá aqui o seu dinheiro", avisou.

    Os deputados do partido do presidente conservador Nicos Anastasiades, o Disy, decidiram por unanimidade não participar na votação, uma posição que "reforçará a posição da República de Chipre durante as negociações", precisou um responsável do partido.

    No exterior do Parlamento, milhares de pessoas exigiam a rejeição do plano e avisavam que a sua aprovação poderá implicar medidas idênticas a outros países da zona euro, como a Espanha ou a Itália. A multidão aplaudiu a decisão tomada pelos deputados e cantou "O Chipre pertence ao povo".

    "A voz do povo foi ouvida", disse Andreas Miltiadou, um reformado de 65 anos, que se juntou aos manifestantes.

    Após uma contestação generalizada e o adiamento por duas vezes do debate parlamentar, a mais recente proposta do plano de resgate prevê a aplicação de um imposto de 6,75% para os depósitos entre 20.000 e 100.000 euros, e de 9,9% acima desse montante, ficando os depósitos inferiores a 20.000 euros isentos de qualquer taxa.

    Esta medida inédita foi negociada no âmbito de um plano de resgate negociado entre o presidente cipriota e a 'troika' de credores internacionais e deveria garantir receitas de 5,8 mil milhões de euros. Os restantes 10 mil milhões do empréstimo seriam provenientes dos credores.

    Há quatro dias que os bancos permanecem encerrados na República de Chipre (a parte grega da ilha mediterrânica, cerca de dois terços do território e reconhecida internacionalmente), enquanto a Bolsa de valores cipriota decida suspender até hoje as suas transações.

    Chipre afirma necessitar de 17 mil milhões de euros para enfrentar a crise da dívida, e solicitou um pedido de ajuda financeira em junho.

    O presidente do Chipre vai reunir, quarta-feira, com os grupos parlamentares, em busca de uma solução para o impasse.

    http://www.jn.pt/PaginaInicial/Economia/Interior.aspx?content_id=3118012&page=-1
    19/3/13

    ReplyDelete
  35. Демонстрации на Кипре: никто не хочет платить за чужие ошибки....

    Массовые протесты в столице Кипра. В Никосии у здания парламента собрались тысячи местных жителей, которым не по нраву новый налог на банковские депозиты. Люди пришли с плакатами — "Не трогайте наши деньги!" и "Не хотим платить за чужие ошибки!" Некоторые манифестанты были в масках кипрского президента и канцлера Германии. Стражи порядка установили у стен парламента заграждения из колючей проволоки. А подъезды они заблокировали полицейскими машинами.

    Эта манифестация стала первой с момента объявления о налоге на вклады. Все кипрские банки откроются не раньше четверга. А во вторник по спорному вопросу должны проголосовать депутаты парламента. Правительство страны пытается договориться с Евросоюзом и МВФ об изменении условий кредитования. Киприоты узнали о намерениях своего правительства в конце минувшей недели. Толпы людей сразу же ринулись снимать свои сбережения с банковских счетов, но большинству не повезло. Деньги в банкоматах быстро закончились, обналичить вклады через Интернет теперь тоже нельзя.

    http://www.vesti.ru/doc.html?id=1058520
    19/3/13

    ReplyDelete
  36. Парламент Кипра проголосовал против налога на банковские вклады....

    Против введения налога на депозиты проголосовал 19 марта кипрский парламент. Введение такого единовременного сбора еврогруппа поставила в качестве условия для предоставления Никосии антикризисной помощи в 10 миллиардов евро. Ни один кипрский парламентарий этот налог не поддержал: 206 голосов против, 12 — воздержавшихся.

    В противном случае, отметили представители Евросоюза, Кипр ожидает неминуемый дефолт, напоминает ИТАР-ТАСС.

    Примерно в то же время, когда в парламенте Кипра проходило голосование по вопросу о введении налога на банковские депозиты, в Москву на встречу со своим российским коллегой Антоном Силуановым прибыл министр финансов Кипра Михалис Саррис.

    "У нас была договоренность с коллегами из еврогруппы, что мы будем осуществлять скоординированные действия. Наша роль — возможное ослабление условий возврата ранее выданного кредита. Получается, что действия еврогруппы по введению налога на депозиты принято без обсуждения с Россией, поэтому мы будем дополнительно рассматривать вопрос о нашем участии с точки зрения реструктуризации ранее предоставленного кредита", — предупреждал Антон Силуанов ранее.

    В 2011 году Россия предоставила Кипру кредит на 2,5 миллиарда евро сроком на 4,5 года. Кипр попросил пролонгировать кредит на 5 лет.

    Кроме того, российские счета в кипрских банках составляют почти треть. Если парламент Кипра согласится с конфискационным законом, то россияне (частные лица и компании) потеряют более 3 миллиардов евро.

    Россияне хранят на Кипре порядка 27 миллиардов евро, треть из которых — деньги частных лиц, а две трети — средства компаний, банков и брокеров. Изъятия у россиян фактически покроют 40 процентов от суммы, необходимой острову — всего около 6 миллиардов евро. Оброк со счетов — еще полбеды. Если киприоты пойдут дальше и заморозят банковские транзакции, то сумма потерь вырастет до 2 процентов российского ВВП. Через кипрских акционеров ведут бизнес крупнейшие отечественные предприятия — Магнитогорский металлургический комбинат, Металлоинвест, "Мечел", ЕВРАЗ, "Новатэк", Новолипецкий меткомбинат, а также "ЛУКойл", имеющий на Кипре сеть АЗС.

    http://www.vesti.ru/doc.html?id=1059374
    19/3/13

    ReplyDelete
  37. Cypriot Parliament Rejects Tax on Deposits....

    ATHENS, March 19 (RIA Novosti) - Parliament in Cyprus on Tuesday rejected a bill aimed at charging steep levies on bank deposits, jeopardizing their chances of securing a European Union bailout.

    The bill envisioned a levy of 6.75 percent on deposits of less than 100,000 euros ($128,950) and 9.9 percent on larger deposits.

    A total of 36 deputies in the 56-seat parliament voted against the bill, while 19 abstained.

    http://en.rian.ru/business/20130319/180118584/Cypriot-Parliament-Rejects-Tax-on-Deposits.html
    19/3/13

    ReplyDelete
  38. Cypriot MPs reject tax on bank deposits....Parliament overwhelmingly rejects international lenders' terms with zero votes in favour, 36 against and 19 abstentions.....

    The Cypriot parliament has rejected a deeply unpopular tax on bank deposits, throwing into doubt an international bailout for the troubled euro zone member needed to avert default and a banking collapse.

    "The bill has been rejected," said house speaker Yiannakis Omirou, as thousands of protesters outside the parliament building in Nicosia exploded in joy.

    The 56-seat parliament voted by 36 votes against, 19 abstentions and with zero votes in favour to bury the bill, a condition of a 10 billion euro ($13 billion) European Union bailout for the Mediterranean island. One deputy was absent.

    Tuesday's vote, on the controversial bailout deal that includes levy on bank accounts, was denounced by almost 400 protesters outside the building who were angry about the bailout conditions.

    Cyprus will now have to come up with an alternative plan to raise the money. If it does not, it will not qualify for external rescue loans, the country's banks face collapse and the country could go bankrupt.

    Local media said the government would now try to renegotiate the terms of the deal with the troika of lenders, and at the same time seek other ways of making up a 5.8 billion-euro ($7.47 billion) shortfall.......http://www.aljazeera.com/news/europe/2013/03/201331916031211779.html
    19/3/13

    ReplyDelete
  39. La Russie s'inquiète pour son système bancaire....

    Ce qui inquiète les grandes entreprises, c'est la limitation du mouvement des capitaux.

    La Russie observe le malade chypriote avec inquiétude et un brin d'impuissance. Mardi 19 janvier, le ministre des Finances, Michael Saris, était annoncé en visite dans la capitale russe, en toute discrétion, avec l'espoir d'obtenir de ses interlocuteurs un prolongement de cinq ans d'un prêt de 2,5 milliards de dollars déjà accordé par le Kremlin en 2011. Le tout assorti d'un taux d'emprunt plus attractif que celui aujourd'hui en vigueur (4,5% par an). Mais plus l'incertitude politique demeure à Nicosie, plus les autorités russes rechignent à se montrer généreuses. Premières visées par la crise, les grandes banques russes, qui sont pratiquement toutes implantées à Chypre, se montrent les plus embarrassés. Ces dernières s'inquiètent moins du sort des dépôts bancaires, en voie de taxation, que du gel des transactions imposées depuis vendredi soir dans l'île. «Les 10 % de taxations sur les comptes, ce n'est pas le plus grave. Ce qui inquiète le plus les grandes entreprises, c'est la limitation du mouvement des capitaux», confirme Igor Nikolaev, directeur du cabinet de consulting FBK.

    Depuis le début des années 1990, les entreprises et banques russes utilisent Chypre comme paradis fiscal, ce qui leur permet de multiplier des opérations de crédit en s'affranchissant des garde-fous prudentiels imposés par leur législation nationale, contribuant ainsi à la création d'une bulle financière. Elles procèdent de même pour l'émission d'obligations ou pour leurs opérations de change.
    Retrait massif des avoirs

    De même, selon les calculs d'Alfa Bank, seulement 10% des capitaux russes déposés dans l'île figurent sur des comptes chypriotes. Les 90% restant repartent ensuite dans d'autres juridictions européennes, en particulier en Suisse, autre place financière très attractive.

    Quand bien même le plan européen serait entériné par le Parlement chypriote, plusieurs économistes parient, lors de l'ouverture prochaine des banques, sur un retrait massif des avoirs des épargnants, et un écroulement du système bancaire insulaire, reposant en grande partie sur les capitaux russes. Dans cette hypothèse, l'agence Moody's évalue alors le préjudice pour les banques russes à environ 30 ou 40 milliards de dollars, bien supérieur aux 2 milliards de pertes engendrées par la seule taxe sur les dépôts.

    VTB, cinquième établissement financier du pays, a proposé hier ses propres recettes en vue d'une réorganisation du secteur bancaire chypriote. Selon des informations de presse officiellement démenties, Gazprombank aurait pour sa part proposé une aide financière en échange d'une participation de sa maison mère, le groupe Gazprom, dans l'exploitation de gisements offshore en Méditerranée. Un concours qui, là encore, pourrait s'avérer insuffisant face aux besoins croissants de financement du gouvernement chypriote.

    http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/03/19/20002-20130319ARTFIG00608-la-russie-s-inquiete-pour-son-systeme-bancaire.php
    19/3/13

    ReplyDelete
  40. Χαιρετίζει την απόφαση της Κυπριακής Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ....

    «Μετά το περήφανο ΟΧΙ της κυπριακής βουλής, οι πιο πιστοί στη στρατηγική της κ. Μέρκελ παραμένουν οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας», αναφέρει σε ανακοίνωση του μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η σημερινή απόφαση της κυπριακής βουλής «δείχνει το δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης που δεν διανοήθηκε ποτέ να ακολουθήσει καμία μνημονιακή κυβέρνηση στη χώρα μας».

    Σημειώνεται ότι το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο και αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

    http://www.onlycy.com/307184-
    19/3/13

    ReplyDelete
  41. Μ. Παπαπέτρου : « Καταστροφή – καταστροφή»....

    Καταστροφική χαρακτήρισε την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα.

    Χωρίς σχέδιο Β’, είπε, έχουμε το απόλυτο χάος και δεν ακούμε τίποτα συγκεκριμένο ουσιαστικά από την Κυβέρνηση. «Οι βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο που υπέβαλε το Γιούρογκρουπ και αυτοί που ανόητα τήρησαν αποχή, έριξαν μια ζαριά το μέλλον της Κύπρου το οποίο με πιθανότητα εννέα στις δέκα θα είναι καταστροφική για την Κύπρο», επεσήμανε.

    Ερωτηθείς, σχετικά, ανέφερε ότι η ταφόπλακα στις συνέπειες του «όχι» της Βουλής είναι να μην έχουμε τράπεζες. Το ζητούμενο, αυτή τη στιγμή, είπε ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα.

    «Έχουμε την διαβεβαίωση της ΕΚΤ, ότι θα στηρίξει απεριόριστα την ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών με αποτέλεσμα να δώσει στην οικονομία μας την δυνατότητα να λειτουργήσει για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να βρει λύσεις».

    Δεν υπάρχει, τόνισε, από μηχανής Θεός να μας σώσει αλλά μετά την απόφαση της Βουλής η Κύπρος είπε χαρακτηριστικά, «έχει πτωχεύσει άτακτα»

    http://www.sigmalive.com/news/local/35961
    19/3/13

    ReplyDelete
  42. Απόλυτος σεβασμός Αναστασιάδη στην απόφαση της Βουλής.....Τηλεφωνικές συνομιλίες είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με Πούτιν, Σαμαρά και Παπούλια.....

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τον απόλυτο σεβασμό του στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και έχει ήδη συγκαλέσει για αύριο το πρωί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό για την από κοινού συζήτηση και μελέτη της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

    Οπως προσθέτει, απόψε, μετά την απόφαση της Βουλής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ημίωρη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και "διεξήχθη μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών".

    Είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά, «ο οποίος του εξέφρασε τη συμπαράστασή του ίδιου, καθώς και του ελληνικού λαού για τις δραματικές ώρες που περνά ο κυπριακός Ελληνισμός».

    "Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την αδελφική αλληλεγγύη του στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Eurogroup", προστίθεται.

    Επίσης, αναφέρεται ότι απόψε επικοινώνησε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος εξέφρασε επίσης τη συμπάθεια και συμπαράστασή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126846
    19/3/13

    ReplyDelete
  43. Γιαννάκης Ομήρου: Η απόφαση της κυπριακής Βουλής προστατεύει όλους τους λαούς της ΕΕ.....Στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα, σημείωσε.....

    Η απόφαση της κυπριακής Βουλής προστατεύει όλους τους λαούς των κρατών μελών της ΕΕ, ανέφερε ο πρόεδρός της Γιαννάκης Ομήρου για την καταψήφιση - με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές - της απόφασης του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων.

    Σε δηλώσεις του στα ξένα ΜΜΕ είπε ότι στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα. «Αναμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας, που αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή της ευρωπαϊκής οικογένειας» δήλωσε ο κ. Ομήρου.

    Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι καταστροφική για την κυπριακή οικονομία και κρατά «όμηρο» τη χώρα στα χέρια της ΕΕ. Ως προς τα επόμενα βήματα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει 15 συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, είπε ότι «προς το παρόν δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε το ευρώ».

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο και πως όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις.

    «Το κυπριακό κοινοβούλιο απέδειξε σήμερα την αποφασιστικότητα του να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία» με το Eurogroup, ανέφερε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες τις επόμενες ημέρες και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Πρέπει να πάμε πίσω στην Ευρώπη και να τους πείσουμε με επιχειρήματα, ότι η βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας είναι προς όφελος της ΕΕ, σημείωσε.

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=503606
    20/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin