Tuesday, March 19, 2013

ΟΤΟΕ: Να ανατραπεί η απόφαση απίστευτης πολιτικής ελαφρότητας

Την ανατροπή της απόφασης του Eurogroup την οποία χαρακτηρίζει εγκληματική, ζητά η ΟΤΟΕ. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων στην Ελλάδα, θεωρεί την απόφαση  πρωτοφανή στην παγκόσμια ιστορία των οικονομικών κρίσεων των κρατών και κάνει λόγο για «απόφαση απίστευτης πολιτικής ελαφρότητας όσων συνέπραξαν σ’ αυτήν, η οποία για να εξυπηρετηθούν πολιτικές οικονομικές και γεωπολιτικές σκοπιμότητες, μέσα από την ληστεία των καταθέσεων, τινάζει στον αέρα το προϊόν της Πίστης των τραπεζών, που αποτελεί θεμέλιο λίθο της ύπαρξής τους».


Η ΟΤΟΕ εκτιμά ότι με την απόφαση αυτή επιχειρείται η εξόντωση της Κύπρου, προκειμένου να συνεχίσουν μια αδικαιολόγητη, καταδικασμένη και αποτυχημένη πολιτική, που εφαρμόζουν στις χώρες του Νότου και να χρησιμοποιήσουν τελικά ως παράδειγμα προς αποφυγήν τη μικρή χώρα της Κύπρου.

Η ΟΤΟΕ στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας για το θέμα αυτό, αποφάσισε τα εξής:
Καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την εγκληματική απόφαση του Eurogroup. 
Θεωρεί αναγκαίο να ληφθούν  αμέσως αποφάσεις και να να εκδηλωθούν ενέργειες και πρωτοβουλίες σε πολιτικό, σε οικονομικό και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, με στόχο την ανατροπή της απόφασης του Eurogroup.

Θέτει την Ελληνική κυβέρνηση και τις Ελληνικές Τράπεζες προ των ευθυνών τους, να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων των Κυπριακών τραπεζών, που λειτουργούν στην Ελλάδα. 
Εκφράζει και πάλι τη βεβαιότητα, ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι ισχυρό, μετά τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίησή του και οι Ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τις Κυπριακές Τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα μας, στηρίζοντας έτσι τους καταθέτες τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες αυτές και τη σταθερότητα του συστήματος.

Ζητά συναντήσεις για το θέμα αυτό με την Κυβέρνηση (Υπουργό Οικονομικών), την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να έχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για τις εξελίξεις και τις προθέσεις τους, αλλά και να τους εκφράσει τις θέσεις της ΟΤΟΕ.

.capital.gr
19/3/13


Πηγή:www.capital.gr

4 comments:

  1. Γ.Ντάισελμπλουμ: «Αναπόφευκτη» η επιβολή τέλους στις καταθέσεις στην Κύπρο.....

    Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι είναι «αναπόφευκτο» να επιβληθεί μια συμβολή των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της νήσου, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει η επιβολή τέλους σε καταθέσεις ή άλλους πόρους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ευρωζώνη κατά το κυπριακό υπόδειγμα.

    Η Κύπρος σχεδιάζει να επιβάλει ένα κούρεμα στις καταθέσεις πάνω από 20.000 ευρώ κατά 6,75% και σε αυτές πάνω από 100.000 κατά 9,9%, ώστε να συγκεντρωθεί ένα μέρος του απαιτούμενου κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα, ο οποίος είχε εκτεθεί στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

    Αυτό ανακίνησε ανησυχίες ότι παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν και σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, υποβαθμίζοντας την εμπιστοσύνη των καταθετών στα πιστωτικά ιδρύματα στην ΕΕ συνολικά.

    Όμως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε άλλα κράτη της ευρωζώνης.

    «Αυτό αποκλείεται εντελώς, δεν υπάρχει ανάγκη για ένα εφάπαξ τέλος σε άλλες χώρες», είπε ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

    Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας επέμεινε ότι λόγω του μεγέθους του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και των αναγκών της για ανακεφαλαιοποίηση ήταν αναπόφευκτο να κληθούν να συμβάλουν οι καταθέτες.

    Εξάλλου στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο' Κόνορ δήλωσε σήμερα ότι η εγγυοδοσία για τις καταθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτει την περίπτωση κατάρρευσης ή πτώχευσης τραπεζών και δεν παρέχουν προστασία έναντι φορολογικών μέτρων που εγκρίνουν κοινοβούλια υπό μορφή νομοθετήματος, υπεραμυνόμενος της απόφασης να επιβληθεί ένα τέλος στις καταθέσεις στις τράπεζες της Κύπρου.

    Η απόφαση που έλαβε η ευρωζώνη το Σαββατοκύριακο να αποτελέσει το τέλος αυτό προϋπόθεση για τη σύναψη μνημονίου διεθνούς δανεισμού της Κύπρου προκάλεσε σάλο στην ίδια τη νήσο κι ώθησε πολλούς ευρωπαίους να κατηγορήσουν τις Βρυξέλλες ότι αθετεί τους δικούς της κανόνες του παιγνιδιού.

    Το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει ότι καλύπτονται από εγγύηση οι καταθέσεις ως και 100.000 ευρώ ανά πελάτη, ανά τράπεζα. Αλλά ο Ο' Κόνορ επέμεινε πως οι εγγυήσεις αυτές ισχύουν «σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας».

    «Σε αυτήν την περίπτωση, δεν συζητάμε για μια τέτοια κατάσταση, συζητάμε για ένα εφάπαξ τέλος το οποίο θα εφαρμοστεί ως ένα φορολογικό μέτρο, σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο», είπε ο Ο' Κόνορ κατά την διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης Τύπου.

    Από τους δρόμους της Κύπρου ως τους χρήστες του Twitter και εκπομπές των μέσων ενημέρωσης στο Βέλγιο και σε όλη την Ευρώπη, πολλοί κατήγγειλαν την απόφαση αυτή ως κατάφωρη αδικία σε βάρος των απλών αποταμιευτών, που η Επιτροπή λέει ότι δεν πρέπει να καταληφθούν από σύγχυση για τους ισχύοντες νόμους στην ΕΕ.

    «Αυτή είναι η διάκριση που πρέπει να γίνει», είπε ο Ο' Κόνορ.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=172379
    19/3/13

    ReplyDelete
  2. Για «τρομακτικά σενάρια» κάνει λόγο η ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας.....Σε περίπτωση που δεν ληφθεί απόφαση από την Κύπρο για το ζήτημα των καταθέσεων.....

    Την τακτική της καταστροφολογίας, που άσκησε επανειλημμένα στην περίπτωση της Ελλάδας, φαίνεται να ακολουθεί τώρα και στην περίπτωση της Κύπρου, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, προειδοποιώντας, σε σημερινή συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, για την απειλή "τρομακτικών σεναρίων", σε περίπτωση που δεν ληφθεί άμεσα απόφαση από την Κύπρο στο ζήτημα των καταθέσεων.

    Αν επέλθει επιπλέον καθυστέρηση (στην σχετική απόφαση της κυπριακής Βουλής) , τότε τα σενάρια θα είναι πολύ πιο τρομακτικά από ό,τι αυτή η εφάπαξ εισφορά στις καταθέσεις, διότι θα υπάρξει τελικά το "κούρεμα" για τους πιστωτές, η μια χρεοκοπία τραπεζών ή μια κρατική χρεοκοπία, "διευκρίνισε" η Μαρία Φέκτερ.

    Η ίδια, υπεραμυνόμενη των υπουργών της Ευρωζώνης απέναντι στις κατηγορίες, ότι επιπόλαια κατέστρεψαν την εμπιστοσύνη των Κύπριων καταθετών, ισχυρίστηκε πως η πρόταση προέβλεπε μια κλιμακωτή επιβάρυνση, "η οποία όμως απορρίφθηκε από την Κύπρο", ενώ παραδέχθηκε, ότι αυτό το μέτρο επέφερε μεγάλο πλήγμα στην εμπιστοσύνη, γιατί οι πολίτες αναρωτιούνται αν έχουν τα χρήματά τους στην κατάλληλη τράπεζα.

    Πρόσθεσε δε, πως από την άλλη πάλι, η Ευρωζώνη έχει θέσει ως στόχο να μην χρησιμοποιούνται πάντα τα χρήματα φορολογουμένων, όποτε αντιμετωπίζουν δυσκολίες οι τράπεζες άλλων χωρών και εκτός τούτου, όπως είπε, η Κύπρος αποτελεί, εξαιτίας του σχετικά μεγάλου τραπεζικού τομέα της, μια ιδιαίτερη περίπτωση.

    Σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, εξετάστηκε μια διαγραφή χρέους κατά 38% για τους πιστωτές, όμως η πλειοψηφία των υπουργών προτίμησε αυτή την εφάπαξ εισφορά και η ίδια διερωτάται γιατί θα έπρεπε να ψηφίσει κατά του πακέτου διάσωσης, τη στιγμή που οι Κύπριοι επέλεξαν οι ίδιοι αυτή τη λύση.

    Στη συνέντευξή της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών απέρριψε ως "άδικη" την κριτική για παταγώδη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ισχυριζόμενη πως η ευρωπαϊκή κατάσταση είναι τώρα σταθερότερη, έχουν δημιουργηθεί νέοι θεσμοί για τη διαχείριση κρίσεων και εξάλλου την αποτυχία της πολιτικής φέρει η κυπριακή πλευρά, καθώς οι Κύπριοι είχαν πιστέψει πως με ένα τραπεζικό τομέα και με δισεκατομμύρια από το εξωτερικό θα δημιουργούσαν ευημερία.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126812
    19/3/13

    ReplyDelete
  3. Κυπριακή Βουλή - Δ. Συλλούρης (πρόεδρος ΕΔΕΚ): Οι «δανειστές» μας ήθελαν να διαλύσουν την οικονομία μας....

    Κυπριακή Βουλή - Γ. Περδίκης (Οικολόγοι): Λέμε «όχι» στην υποδούλωση της Κύπρου.....

    Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, μίλησε για προσπάθεια επιβολής μια νέας μορφής αποικιοκρατίας, που την ονόμασε χρεοκρατία.

    Όπως είπε, αυτό που συνέβη με την απόφαση του Eurogroup ήταν μια απαράδεκτη και ατιμωτική απόφαση της ΕΕ και του ΔΝΤ που προσπάθησαν να στερήσουν από την Κύπρο μια από τις σημαντικότερες πηγές ανάπτυξης, που είναι οι ξένες επενδύσεις.

    Τόνισε πως οι Οικολόγοι λένε όχι, στην υποδούλωση της Κύπρου για πολλά χρόνια.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=265030
    19/3/13

    ReplyDelete
  4. Ένωση Διεθνών Τραπεζών εναντίον Συνδέσμου Κυπριακών Τραπεζών.....
    «Θα φύγει το 50% των καταθέσεων αν περάσει το νομοσχέδιο».....

    Μέχρι και κατά 50% εκτιμάται ότι θα είναι η εκροή των καταθέσεων από τις ξένες τράπεζες, σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο για «κούρεμα», προειδοποίησαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών στην Κύπρο.

    Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου, Μάριος Αναστασίου, ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ότι οποιοδήποτε «κούρεμα» στις καταθέσεις ξένων τραπεζών σημαίνει καταστροφή. Υποστήριξε ότι 25 από τις 26 διεθνείς τράπεζες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο υπό τη μορφή παραρτήματος και με διαφορετικό καθεστώς. Και σημείωσε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα «βάλουν λουκέτο» τέτοια υποκαταστήματα διεθνών τραπεζών στο νησί.

    Ο κ. Αναστασίου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, σημειώνοντας ότι, παρότι μπαίνουν στο ίδιο «καλάθι» όλες οι τράπεζες, οι επιπτώσεις στις διεθνείς τράπεζες θα είναι μεγαλύτερες από τις κυπριακές.

    Εκ μέρους του Συνδέσμου Κυπριακών Τραπεζών τονίσθηκε ότι η μη ψήφιση του νομοσχεδίου θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία της χώρας. Παράλληλα ζητήθηκε να περιληφθούν στο νομοσχέδιο και ασφαλιστικές δικλίδες για νομική κάλυψη των τραπεζών και των μελών των διοικητικών συμβουλίων σε σχέση με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Όπως αναφέρθηκε, παρόμοια πρόνοια περιλήφθηκε και στο νόμο για κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας

    Εξάλλου, μουδιασμένο είναι το λιανικό εμπόριο Τα νοικοκυριά εφοδιάζονται μόνο με τα απαραίτητα τρόφιμα για τις άμεσες ανάγκες τους. Η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους είναι πενιχρή και περισσότερο η ημέρα μοιάζει με αργία παρά με κανονική εργάσιμη.

    Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι η άντληση όσο περισσότερου ρευστού από τις ATM των τραπεζών, αν και πάρα πολλοί δεν κατάφεραν να πάρουν χρήματα.

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=351571
    19/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin