Monday, March 11, 2013

ΥΠΟΙΚ/ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώνεται το εξής:

«Την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, παραδόθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, το έργο της Ομάδας Εργασίας, που είχε συσταθεί με την υπ’ αριθ. 2/65610/0004/10-09-2012 απόφασή του, για την Έρευνα των Αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν στις περιόδους του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πρόκειται για ένα έργο συλλογής, κωδικοποίησης, καταγραφής, ταξινόμησης και προστασίας του μεγάλου, παλαιού και ιστορικού αρχειακού υλικού.
Ένα έργο που, για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε, ουσιαστικά και οργανωμένα, εντός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε:


•    Συγκέντρωση του σχετικού αρχειακού υλικού σε χώρο του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου θα φυλάσσεται διακριτά.
•    Ταξινόμηση των φακέλων του αρχείου κατά κατηγορία.
•    Ηλεκτρονική συνοπτική απεικόνιση των καταγεγραμμένου αρχειακού υλικού.
•    Καταγραφή 761 τόμων αρχειακού υλικού.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ακολουθώντας τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, παρέδωσε την Έκθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ευχαριστεί το Συντονιστή της Ομάδας Εργασίας, Γενικό Διευθυντή Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού κ. Π. Καρακούση, και τα μέλη της Ομάδας Εργασίας για την ολοκλήρωση του έργου που τους ανατέθηκε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναλογιζόμενη τον μεγάλο όγκο αρχειακού υλικού που έπρεπε να συγκεντρωθεί για πρώτη φορά».

.minfin.gr
11/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

  1. Σταϊκούρας: «Απόρρητο» το έργο για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο....Στο ΥΠΕΞ η έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους....

    Από τις αρχές Μαρτίου βρίσκεται στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το έργο της Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί για την έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αφορούν στις περιόδους του Α΄και του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

    Όπως αναφέρεται ωστόσο σε έγγραφο του Χρ. Σταϊκούρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «το έργο έχει χαρακτηριστεί απόρρητο». Πρόκειται για το έργο συλλογής, κωδικοποίησης, καταγραφής, ταξινόμησης και προστασίας του μεγάλου παλαιού και ιστορικού αρχειακού υλικού, το οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε, ουσιαστικά και οργανωμένα, εντός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

    Όπως ειδικότερα ενημερώνει ο αναπληρωτής υπουργός, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του σχετικού αρχειακού υλικού σε χώρο του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου θα φυλάσσεται διακριτά, ταξινόμηση φακέλων του αρχείου κατά κατηγορία, ηλεκτρονική συνοπτική απεικόνιση του καταγεγραμμένου αρχειακού υλικού, και καταγραφή 761 τόμων αρχειακού υλικού. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, η Έκθεση παραδόθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Το έγγραφο του Χρ. Σταϊκούρα διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά, για τις «νομικές και λοιπές ενέργειες με στόχο την είσπραξη από τη Γερμανία των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου συνολικού ποσού 162 δις ευρώ χωρίς τους τόκους».

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=355213
    4/4/13

    ReplyDelete
  2. Χρωστά το Βερολίνο στην Αθήνα πολεμικές αποζημιώσεις;....

    Θετικά απαντά ομάδα εμπειρογνωμόνων μετά από ενδελεχείς έρευνες σε αρχεία, όπως αναδημοσιεύει από το Βήμα το περιοδικό der Spiegel. WaS: 1 στους 4 θα ψήφιζε κόμμα που υποστηρίζει την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ.

    H διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού der Spiegel αναδημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Όσα μας χρωστά η Γερμανία» από το κυριακάτικο φύλο της εφημερίδας το Βήμα. Πρόκειται για το γνωστό θέμα της καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων από τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο.

    «Άκρως μυστική»

    Το Spiegel γράφει ότι πρόκειται για πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων που εξετάζει κατ΄εντολή του υπουργείου Οικονομικών πιθανή αξίωση καταβολής αποζημιώσεων από την Γερμανία, Η έκθεση 80 σελίδων είναι διαβαθμισμένη ως «άκρως μυστική». Το Βήμα όμως για πρώτη φορά βγάζει στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία. Σύμφωνα λοιπόν με το αποτέλεσμα της έρευνας η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Η έκθεση βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, μεταξύ αυτών συμφωνίες, νομοθετικά κείμενα και δικαστικές αποφάσεις. Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της επιτροπής, Παναγιώτης Καρακούσης, οι εμπειρογνώμονες επεξεργάστηκαν 190.000 σελίδες διασκορπισμένες σε διάφορα αρχεία, πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν στα υπόγεια δημοσίων κτηρίων.
    Σύμφωνα με το Spiegel το άρθρο δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά. Αλλά υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δις ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δις για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Το συνολικό ποσό των 162 δις ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ και σε περίπτωση που θα καταβάλλονταν θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων και η ελληνική «πατάει φρένο», θεωρεί το θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης........
    http://www.dw.de/χρωστά-το-βερολίνο-στην-αθήνα-πολεμικές-αποζημιώσεις/a-16726304
    7/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin