Monday, March 18, 2013

ΠΑΣΟΚ : Η απόφαση για την Κύπρο έχει τιμωρητικά και μυωπικά χαρακτηριστικά

Για απόφαση με «τιμωρητικά και μυωπικά» χαρακτηριστικά, κάνουν λόγο πηγές του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωζώνης για την Κύπρο και παράλληλα, όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, υποστηρίζουν ότι γίνεται τώρα αντιληπτό «και το τι αποφύγαμε και πόσο μεγάλα ποσά καταφέραμε να πάρουμε ως δάνειο, έχοντας δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη πολύ χειρότερα από τα κυπριακά».
Ειδικότερα, αναφέρουν ότι αυτή η απόφαση «έχει στον μέγιστο πλέον βαθμό τα τιμωρητικά και μυωπικά χαρακτηριστικά των κινήσεων διαχείρισης της κρίσης σε χώρες που σταδιακά εντάσσονται σε προγράμματα». Στη συνέχεια, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, η Ευρωζώνη προσπαθεί να διορθώσει κάποια από τα στοιχεία των αποφάσεών της, «αλλά, στο μεταξύ, οι καταστάσεις επιδεινώνονται και ο φαύλος κύκλος τροφοδοτείται».


Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αυτό το έχει, δυστυχώς, ζήσει ο ελληνικός λαός «στο πετσί του»: «Τη μία λένε ότι είναι "μοναδική περίπτωση" η Ελλάδα, την άλλη ότι είναι "μοναδική περίπτωση" η Κύπρος, χωρίς να αντιλαμβάνονται το παιχνίδι με τη φωτιά και με τις αντοχές των κοινωνιών και των πολιτικών συστημάτων» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, τονίζουν ότι «παρότι οι εξελίξεις στην Ιταλία θα επέβαλαν πολύ μεγαλύτερη διορατικότητα, αυτή στην περίπτωση της Κύπρου δεν φάνηκε να υπάρχει» και προσθέτουν ότι «οι αντιδράσεις των κοινωνιών διασταυρώνονται με τις αντιδράσεις των αγορών και η ένταση που δημιουργείται θίγει πάντα τους πιο αδύναμους (κράτη, κοινωνικές ομάδες, πολίτες)».
Στο ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, εκφράζουν την ελπίδα ότι «τάχιστα η Ευρωζώνη θα τροποποιήσει τις αποφάσεις της για το κυπριακό πρόγραμμα, προστατεύοντας το ίδιο το Ευρώ, τις χώρες που είναι εντεταγμένες, τυπικά ή ουσιαστικά, σε πρόγραμμα ή τελούν υπό πίεση και άρα τον εαυτό της συνολικά».
Όσον αφορά τις αποφάσεις που καλείται να λάβει η Κύπρος, οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι «ο κυπριακός λαός δεν χρειάζεται υποδείξεις από κανέναν» και πως εναπόκειται σε αυτόν «σύμφωνα με τις θεσμικές διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σταθμίσει τα δεδομένα και να κάνει την καλύτερη επιλογή για τους πολίτες και την οικονομία της Κύπρου, αλλά φυσικά και για την προστασία του εθνικού συμφέροντος».
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως στην Ελλάδα «μπορεί να γίνει, έστω τώρα, αντιληπτό και το τι αποφύγαμε και πόσο μεγάλα ποσά καταφέραμε να πάρουμε ως δάνειο, έχοντας δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη πολύ χειρότερα από τα κυπριακά». Επιπλέον, ότι «μπορεί να γίνει έστω τώρα αντιληπτό ότι οι θυσίες είναι τεράστιες, αλλά το πλαίσιο ασφαλές μέσα σε μια Ευρώπη και ένα διεθνές οικονομικό σύστημα που κινούνται πάντα με μεγάλη και επικίνδυνη νευρικότητα».
Χαρακτηρίζουν δε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλες οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα είναι «απολύτως διασφαλισμένες». Επίσης σημειώνουν πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στεγανοποιημένο σε σχέση με το κυπριακό και πως «πρέπει η ένταξη των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να συντελεστεί άμεσα, χωρίς επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα των μελλοντικών γενεών Ελλήνων φορολογουμένων».
«Οι εξελίξεις στην Κύπρο επιτρέπουν σε όλους να αντιληφθούν πόση σημασία έχει η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στη διαχείριση μιας οικονομικής κρίσης εθνικών διαστάσεων» σημειώνουν οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας παράλληλα κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι αστείο και εξοργιστικό, κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να διαμαρτύρονται για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, όταν προεκλογικά επιφανή στελέχη του είχαν προτείνει να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό στην Ελλάδα» αναφέρουν.

.agelioforos.gr
18/3/13

4 comments:

  1. Eurozone starts rowing back on Cyprus bailout deal.....

    Wolfgang Schäuble, German finance minister, deflected blame on Monday (18 March) for a European bailout deal for Cyprus that foresees hitting small savers in the Mediterranean island's banks, saying this solution had not been a German idea and that he was open to it being changed.

    "The levy on deposits below €100,000 was not the creation of the German government," Schäuble told reporters in Berlin.

    "If one reached another solution we would not have the slightest problem," he added, fuelling speculation in Brussels that the decision might be reversed soon.

    France is also open to a re-worked version of the Cyprus bailout deal, changing the level at which a tax is imposed on bank accounts, a source close to President Francois Hollande said on Monday.

    "It is a decision that will be made among 17 [euro zone members] and the ECB but the signals we have sent at this stage are that that is okay by us," said the source, who spoke on condition of anonymity.

    In Brussels, EU sources told EurActiv that changes to the bailout deal could be agreed swiftly, maybe in a conference call involving the Troika representing the EU, the International Monetary Fund and the European Central Bank.

    Bank run

    The weekend announcement that Cyprus would impose a tax on bank accounts as part of a €10 billion bailout broke with previous practice that depositors' savings were sacrosanct and sent a shiver across the bloc, causing the euro to tumble and stock markets to dive.

    Residents on the island emptied cash machines to get their funds over the weekend.

    The move also unnerved depositors in the eurozone's weaker economies and investors fearing a precedent that could reignite market turmoil that the European Central Bank has calmed in recent months with its pledge to do whatever it takes to save the euro.

    Parliament vote

    The Cypriot parliament now has to vote on the deal, with a rejection potentially dragging back the eurozone into crisis mode.

    Ahead the vote, the Cyprus government was working on a plan to soften the blow to smaller savers, by tilting more of the tax towards those with deposits greater than €100,000 – many of them Russians, eliciting an angry reaction from President Vladimir Putin.

    The government says Cyprus has no choice but to accept the bailout with the levy on deposits, or go bankrupt.

    A Cypriot government source told Reuters the introduction of a tax-free threshold for smaller bank deposits was under discussion but not yet agreed.

    The eurozone has indicated that changes would be acceptable as long as the return of around €6 billion is maintained.

    "It is up to the government alone to decide if it wants to change the structure of the ... contribution [from] the banking sector," European Central Bank policymaker Jörg Asmussen, who was pivotal in the weekend negotiations, told reporters on the sidelines of a Berlin conference.

    "The important thing is that the financial contribution of €5.8 billion remains," he said.

    http://www.euractiv.com/euro-finance/euro-zone-starts-rowing-back-cyp-news-518591?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=EurActivRSS
    18/3/13

    ReplyDelete
  2. Εκτός νόμου η απόφαση του Eurogroup......

    Ο νομικός Χριστόφορος Χριστοφή, καθηγητής νομικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο αναλύει για ποιους λόγους η απόφαση του Eurogroup είναι «εκτός της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης».

    To Eurogroup είναι ένα ανεπίσημο σώμα το οποίο αποτελείται από τις 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που συμμετέχουν στην ζώνη του Ευρώ με στόχο της διαχείριση της ενιαίας νομισματικής αγοράς του ευρώ. Σε αυτό συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
    Ο ρόλος του Eurogroup είναι συντονιστικός και δεν έχει οποιαδήποτε νομοθετική ή εκτελεστική αρμοδιότητα.

    Θεμέλιο της ΕΕ είναι το κράτος δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι ενέργειες ή αποφάσεις ή νομοθετήματα οποιουδήποτε οργάνου την ΕΕ πρέπει να εδράζεται στις Συνθήκες που έχουν εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη. Οι Συνθήκες αποτελούν το σύνταγμα της ΕΕ και κανένα όργανο δεν μπορεί να λειτουργεί εκτός του πλαισίου των Συνθηκών.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με το έργο της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

    Το Δεκέμβριο του 2009, τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας. Αναπόσπαστο μέρος της ήταν ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Charter of Fundamental Rights of the European Union). Ο Χάρτης αντικατοπτρίζει επίσης τις αρχές που προκύπτουν από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εξάλλου από το 2009 οποιαδήποτε χώρα για να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ πρέπει να υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).

    Σε σχέση με το δικαίωμα περιουσίας, το άρθρο 17 του Χάρτη αναφέρει ότι:
    « 1. Κάθε πρόσωπο δικαιούται να είναι κύριος των νομίμως κτηθέντων αγαθών του, να τα χρησιμοποιεί, να τα διαθέτει και να τα κληροδοτεί. Κανείς δεν μπορεί να στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνον για λόγους δημόσιας ωφέλειας, στις περιπτώσεις και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο νόμο και έναντι δίκαιης και έγκαιρης αποζημίωσης για την απώλειά της. Η χρήση των αγαθών μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς από το νόμο, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο προς το γενικό συμφέρον.»

    Παρόμοια άρθρα υπάρχουν και στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο 1 της ΕΣΔΑ αλλά και στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Άλλη βασική Ευρωπαϊκή αρχή δικαίου είναι αυτή της αναλογικότητας. Δηλαδή η επέμβαση σε ένα δικαίωμα πρέπει να είναι ανάλογη με τον επιδιωκόμενο σκοπό και να μην καταργεί το περιουσιακό δικαίωμα.

    Στην δική μας περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι:

    (1) το Eurogroup δεν έχει καμία νομική εξουσία να λάβει την απόφαση που έλαβε η οποία καταστρατηγεί της Συνθήκες της ΕΕ τόσο διαδικαστικά όσο και ουσιαστικά.

    (2) Η απόφαση του Eurogroup ούτως ή άλλως καταστρατηγεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύονται από τις Συνθήκες και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου είναι παράνομη και άκυρη.

    Ως Κυπριακή Δημοκρατία οφείλουμε να καταγγείλουμε την απόφαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσουμε άμεση σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι τα μόνα αρμόδια όργανα να επιληφθούν του θέματος και να επαναφέρουν την νομιμότητα. Νοείται ότι το δικαίωμα προσφυγής στα Κυπριακά Δικαστήρια είναι ανοικτό σε οποιοδήποτε πολίτη παρά το ότι υπό τις περιστάσεις δεν υπάρχει χρόνος για να επιζητηθεί αποτελεσματική θεραπεία.

    http://www.sigmalive.com/news/local/35689
    18/3/13

    ReplyDelete
  3. El Eurogrupo decide esta tarde si suaviza la tasa a los ahorradores chipriotas.....

    Los ministros de Finanzas de la zona euro mantendrán esta tarde a las 19.30 hora española una conferencia telefónica para analizar la nueva propuesta del Gobierno chipriota para imponer una tasa sobre los ahorros en el país. Fuentes europeas han confirmado la celebración de esta reunión en la que participarán representantes del Banco Central Europeo (BCE) y del Fondo Monetario Internacional (FMI).

    El ministro de Finanzas chipriota, Michael Sarris, presentará a sus colegas un plan alternativo para recaudar los 5.800 millones de euros a través de un impuesto sobre los depósitos del país. El acuerdo político al que se llegó en la madrugada del sábado imponía una confiscación del 6,75% de los ahorros inferiores a los 100.000 euros y del 9,99% para los depósitos por encima de este límite. Las dificultades para encontrar apoyos en el Parlamento chipriota que den luz verde a esta medida excepcional y sin precedentes en la zona euro ha obligado al Gobierno de Nicos Anastasiades a repensar la fórmula.

    Previamente a la reunión de los ministros habrá una conferencia telefónica del llamado Euro Working Group, formado por los secretarios de Estado de Economía o Directores Generales del Tesoro de los países del euro y que se encargan de facilitar la decisión política abordando las cuestiones más técnicas.

    Fuentes de la Comisión Europea confirman que están dispuestos a recomendar al Eurogrupo que se apruebe una nueva tasa siempre que tenga el mismo impacto financiero, es decir, que consiga recaudar los 5.800 millones de euros que reducirán la factura final del rescate europeo. La idea es reducir el tipo impositivo sobre los ahorros inferiores a 100.000 euros -se habla de un 3%- y elevar el de las cantidades que superan este nivel. También se está discutiendo proteger los ahorros inferiores a los 25.000 euros, tal y como pidió el presidente del Parlamento Europeo, Martin Schulz.

    La cuestión es que el nuevo acuerdo tiene que respetar los principios básicos que se decidieron en la madrugada del sábado. Esto es, que el préstamo oficial por parte de los socios del euro y del FMI no ha de superar los 10.000 millones de euros. Dado que Chipre necesita 17.000 millones para reestructurar su sistema financiero, los 7.000 millones restantes se conseguirán con recaudaciones extra del Estado a través del mencionado impuesto sobre los depósitos (5.800 millones), la quita a los acreedores de deuda subordinada, el aumento del impuesto de Sociedades del 10% al 12,5%, las privatizaciones de empresas públicas y la subida del impuesto sobre las rentas de capital, entre otras medidas acordadas.

    http://www.elmundo.es/elmundo/2013/03/18/economia/1363620946.html
    18/3/13

    ReplyDelete
  4. Zypern will kein "Versuchskaninchen" sein....

    Der Zorn der Zyprer lässt die Politik einlenken - vorerst. Die Inselbewohner wehren sich, weil der Staat Teile ihres Vermögen zur Krisenbewältigung konfiszieren will. Nun soll nachgebessert werden.

    Die Stimmung in der kleinen Inselrepublik Zypern ist explosiv. In allen Parteien und in der Gesellschaft herrscht Aufruhr. Keiner mag hinnehmen, dass Kinder und Rentner mit kleinen Ersparnissen mit einer Zwangsabgabe auf Bankeinlagen dem Staat unter die Arme greifen müssen - und damit auf eine Stufe mit Wohlhabenden aus Russland und der Ukraine gestellt werden.

    Der konservative Präsident Nikos Anastasiades musste am Montag einlenken. Die Abstimmung im Parlament in Nikosia über die erstmalige Zwangsabgabe für Bankeinlagen - als Bedingung für das Milliarden-Hilfspaket der Euro-Partner - wurde zum zweiten Mal binnen 48 Stunden verschoben. Und nach Informationen sollen nun doch die Kleinsparer mit Guthaben bis zu 20.000 Euro verschont bleiben......http://www.n24.de/news/newsitem_8681477.html
    18/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin